Sukulaiset painostivat aborttiin, mutta Demi Aulos ei suostunut.

Raskaus muutti 17-vuotiaiden Demi Auloksen ja Janna Kurkelan elämät kertaheitolla, mutta toi mukanaan myös paljon hyvää.

Keravalaisen kaksion olohuoneessa näkyy kaksi elämää. Ensimmäinen esittäytyy seinille ripustetuissa bile­kuvissa, joissa Demi Aulos tanssii, halailee, meikkaa ja skoolaa kavereiden kanssa. Se toinen elämä on tuonut taloon katkonaiset yöt, ­pehmolelut ja viisikuisen Viima-pojan.

– En minä enää jatkuvaa juhlimista kaipaa, mutta joskus tuntuu, että ikäni on pahasti ristiriidassa nykyisen elämän kanssa. Kun kaverit raportoivat suu vaahdossa viikonlopun bileistä, minä selitän, että Viima muuten kääntyi selältä vatsalleen. On ärsyttävää tuntea itsensä näin vanhaksi 17-vuotiaana, Demi myöntää.

Muutosprosessi käynnistyi raskaustestistä viime vuoden lokakuussa. Jos positiivinen tulos oli Demille ja 19-vuotiaalle poikaystävälle Ilkka Viitaselle sokki, lähipiiri hyperventiloi vieläkin enemmän.

– Kaverit eivät kommentoineet, mutta miettivät taatusti, miksi olin ollut niin tyhmä, etten ollut huolehtinut ehkäisystä. Sukulaiset painostivat minua valitsemaan abortin, jota äitinikin varmasti salaa toivoi. Silti äiti lupasi tukea minua täysillä, kumpaan ratkaisuun sitten päädynkin.

Kaksi ja puoli vuotta seurustelleet Demi ja Ilkka tiesivät heti, että he pitäisivät vauvan. Ympäristön reaktioista Demi kirjoitti netti­blogiinsa.
"Koulussa minua tuijoteltiin ­kovasti. Joskus tammi-helmikuussa, kun vatsa alkoi näkyä, minusta liikkui juoruja. Lähinnä sellaisia 'omg, joku ykkönen on paksuna, voi jeesus mitä teinitouhua' -tyylistä shittiä.

En välittänyt oikeastaan, vaikka ­kyllähän se v*tutti."

Demi ei kasvavaa vatsaansa peitellyt, eivätkä niin tee enää muutkaan nuoret odottajat. Teiniraskauksia on Suomessa vuosittain vajaa kaksi tuhatta, mutta nuoret äidit ovat nyt esillä enemmän kuin koskaan aiemmin. Nettiblogeissa vertaillaan raskausarpia kuin taisteluhaavoja ja televisiossa esitellään univelkaista vauva-arkea.

TV2:n Teiniäidit-ohjelman on väitetty aiheuttavan nuorten keskuudessa jopa vauvabuumia.

– Monella aikuisella on varmaan se kuva, että kaikki alaikäiset äidit ovat tupakoivia ja ryyppääviä pissiksiä, joiden lapset huostaanotetaan. Tämä luo hirveästi paineita meille muille. Tulee sellainen olo, että on pakko onnistua. Meidän on oltava täydellisiä äitejä, Demi sanoo.

Kaunis kroppa pilalla

"Olen ollut nyt neljä kuukautta erittäin herkkä syyllistymään asioista. Syyllistyn, jos suutun Viimalle turhasta itkemisestä. Syyllistyn, jos ­äitini ottaa Viiman pariksi tunniksi, että saisin nukuttua. Syyllistyn, jos luen jostain, että nelikymppisten ­äitien lapset sairastelevat vähemmän kuin nuorempien."

Demi on usein pohtinut, olisiko hänestä tullut parempi äiti, jos ikää olisi hiukan enemmän. Tai jos vauva olisi suunniteltu.

– Olen tullut siihen tulokseen, ettei perheen perustamiselle ole täydellistä ajoitusta. Aina joku jää kesken, oli se sitten koulu tai työ. Lapsen saaminen mullistaa koko elämän joka tapauksessa, nuori ­äiti sanoo.

Demi aikoo palata takaisin Keravan lukioon jo keväällä, jolloin hän jatkaa kaksoistutkinnon suorittamista. Jos kaikki menee hyvin, muutaman vuoden päästä Demillä on sekä ylioppilaslakki että lähi­hoitajan pätevyys.

– Äitini on vasta 44-vuotias ja tällä hetkellä pois työelämästä eli hän pystyy hyvin hoitamaan Viimaa koulupäivinäni.

Ennen raskautta Demi näytteli aktiivisesti Keravan nuorisoteatterissa ja teki mallintöitä. Haaveissa oli myös vuoden au pair -pesti ulkomailla.

– Vaikka suunnitelmat menivät vauvan myötä ­uusiksi, en minä haaveista kokonaan ole luopunut. Heikkoina hetkinä lohduttaudun sillä, että kun Viima on 18-vuotias, minä olen vasta 35.

Raskausarpiin ja synnytyksen jälkeisiin kiloihin Demin on ollut vaikeampi suhtautua. Varsinkin, kun nettipalstoilta löytyy aina äitejä, jotka kertovat olevansa entisissä mitoissa kuukauden päästä synnytyksestä.

– Yritän muistuttaa itseäni siitä, ettei kukaan palaudu raskaudesta hetkessä. Silti sorrun välillä suremaan, että no niin, kaunis kroppani on ihan pilalla, Demi harmittelee.

Onneksi on olemassa Viima, jolla on kyky kutistaa pelkällä hymyllään universumin kokoiset kriisit näkymättömiksi.

Hillittömät hääbileet

Raskausaikana Demin suurin pelko liittyi parisuhteeseen. Hän tuli mustasukkaiseksi joka kerta, kun poikaystävä lähti kavereidensa kanssa baariin.

– Olisin halunnut, että Ile olisi lusinut minun kanssani tylsyydessä kotona. Ilen mielestä en taas ­voinut vaatia häneltä sellaista. Silloin olin varma, että jään yksinhuoltajaksi, Demi muistaa.

Viiman syntymän jälkeen pelko haihtui.

– Oli ihana nähdä Ilessä ensimmäistä kertaa isällinen puoli. Hän oli jotenkin tosi söpö ja herkkis ja huomioi vauvaa alusta lähtien.

Demi ei ole halunnut blogissaan luoda liian romanttista kuvaa arjestaan. Nettipäiväkirjassa nuoren naisen mieli on pimeä kuin perä­reikä ja ensimmäisen julki-imetyksen Kelassa tiivistää lause häpeä nurkkaan ja tissit tiskiin.

– Rupesin raskausaikana lukemaan muiden teiniäitien blogeja ja ajattelin, että kyllä minä nyt paremmin kirjoitan kuin nuo. Siitä se ­sitten lähti.

Demi uskaltaa jakaa myös unelmansa julkisesti. Hän toivoo, että saisi järjestää viiden vuoden sisällä hillittömät hääbileet, muuttaa isompaan kotiin ja hankkia Viimalle sisaruksia.

– Uskon, että meillä on edessämme onnellinen tulevaisuus. ­Ehkä ostamme mökin, veneilemme, matkustelemme ja nautimme ihanista lapsista. Olemme vielä niin nuoria, että meillä on aikaa tehdä vaikka mitä.

Taivuttelua aborttiin

Forssalainen Janna Kurkela on ­tulevaisuuden suhteen huomattavasti varovaisempi. Kun kolme ja puolikiloinen Milka-tytär syntyi ­viime syyskuussa, 17-vuotias Janna keskittyi opettelemaan uutta arkea päivän kerrallaan.

– Minulla ei ole ikinä ollut mitään selkeää päämäärää tai unelmaa, ­jota kohti olisin porhaltanut. Kai se johtuu pessimistisestä luonteestani: kun ei liikaa suunnittele, ei hirveästi pety, Janna toteaa nauraen.

Raskaus ei ollut pettymys, mutta sitäkin pysäyttävämpi yllätys. Janna ja häntä kaksi vuotta vanhempi Henri Ojanen olivat seurustelleet vasta viisi kuukautta, kun Jannan kuukautiset jäivät pois.

– Kun kerroin olevani raskaana, Henri oli ensin aivan hiljaa. Äitini puolestaan toivoi salaa, että pitäisimme vauvan, ­sillä hän on itsekin saanut ensimmäisen lapsensa jo 15-vuotiaana.

Nelikymppinen äiti olikin Jannan tukena raskauden ajan, sillä Henri suoritti tuolloin vielä ase­palvelustaan.

– Olemme aina olleet äidin kanssa läheisiä, sillä isä jäi pois kuvioista eron takia jo yhdeksän vuotta sitten. Nyt ­äidistä on tullut vieläkin tärkeämpi. Hän oli synnytyksessäkin mukana.

Eniten Jannaa jännitti kertoa raskaudesta parhaalle kaverilleen, jota hän kutsuu järkevyyden perikuvaksi.

– Muistan, kun bestikseni kerran tuumasi, että et sitten Janna hanki lapsia vielä ainakaan kymmeneen vuoteen. En kehdannut ­sanoa, että olen kuule raskaana jo.

Vaikka teiniäitiyteen suhtaudutaan yhä avoimemmin, Janna on kuullut, että nuoria äitejä on yritetty taivutella neuvoloissa aborttiin.

– Ymmärrän, että kaikki eivät pysty ottamaan näin nuorena vastuuta lapsesta, mutta ei hyvä äitiys ole iästä kiinni. On ihmisiä, joista ei ole vanhemmiksi koskaan.

Raskausmaha blogissa

"Mä en vaan ymmärrä sitä, miten ihmisillä voi olla niin paljon mun raskautta vastaan. Mä en oo niiden elämään vaikuttamassa millään ­tavalla ja jos mun blogi ei miellytä, niin miks pitää lukea? Mun ikä ei ­pitäis olla kenellekään teille mikään murhe, kun mun tämän hetkinen tai saati tuleva elämä ei teidän elämiinne liity millään tavalla."

Janna aloitti blogin kirjoittamisen jo raskauden alkuvaiheessa. Nettisivuillaan hän on kertonut avoimesti neuvolakäynneistään, vastaillut uteliaiden kysymyksiin ja julkaissut kuvia sekä raskausvatsastaan että sen sisältä putkahtaneesta suloisesta tyttärestään.

Jannan blogilla on yli neljäsataa seuraajaa, joista kärkkäimmät kommentoivat hänen kirjoituksiaan suorasanaisesti.

– Ei se minua loukkaa, sillä jokaisella on oikeus mielipiteisiinsä. Eniten saan irti keskusteluista toisten äitien kanssa. On ollut kiva huomata, että muidenkin parisuhteet ovat joutuneet lujille vauvan takia. ­Kun meille tulee Henrin kanssa jotain turhaa riitaa, ajattelen, että tämä nyt vain kuuluu asiaan.

Kerran viikossa Janna käy tapaamassa muita äitejä kasvokkain Forssan kaupungin järjestämässä Siskot-ryhmässä.

– Olen porukan nuorin, mutta tunnen itseni ikäistäni kypsemmäksi. Vaikka minusta tuli äiti näin nuorena, en koe jääneeni mistään paitsi. Täällä kotona me nyhjäisimme Henrin kanssa varmaan muutenkin.

Janna toivoo, että löytäisi joskus ammatinkin lastenhoidon alalta. Vielä opiskelu ei tunnu ajankohtaiselta, sillä 400 euron äitiyspäiväraha kolahtaa tilille joka kuukausi ja työssä käyvä avopuoliso huolehtii muista asuinkustannuksista.

– Luulin, että elämä vauvan kanssa on paljon rankempaa, mutta olen viihtynyt kotona tosi hyvin. Viime yönäkin valvoin neljästä kuuteen, mutta ei se tuntunut missään. Jos tämä on näin helppoa, haluan lisää lapsia jo parin vuoden päästä.

Mikään yksityiskohta ei ole liian merkityksetön traileria analysoiville faneille (eli meille)!

Tätä hetkeä Gilmoren tytöt -hittisarjan fanit ovat odottaneet: Netflix julkaisi paluujaksojen trailerin – ja se on juuri niin ihana kuin saatoimme toivoa. Kiitospäivänä 25. marraskuuta julkaistava A Year in the Life -minisarja sisältää neljä 90 minuutin jaksoa, joista jokainen keskittyy yhteen vuodenaikaan.

Luonnollisesti traileri on pakattu sarjan tapaan täyteen nokkelia repliikkejä ja populaarikulttuuriviittauksia. Jos haluat fiilistellä jo nyt, katso pätkä (mieluiten moneen kertaan, kuten me):

Netflix julkaisi hiljattain myös uusia kuvia paluujaksoista. Katso kuvat täältä.

Tämä paluujaksoista tiedetään:

1. Kaikki Roryn eksät ovat mukana

Kaikki heistä vilahtavat myös trailerissa. Vieköhän aikuisen Roryn sydämen ensimmäinen poikaystävä Dean (Jared Padalecki), kompleksinen lukutoukka Jess (Milo Ventimiglia) ja komea college-rakas Logan (Matt Czuchry)? Kysyimme hiljattain lukijoita, kenen kanssa he toivoisivat Roryn päätyvän yhteen. Äänestystä johtaa edelleen selvästi Logan, ja Jess on toisella sijalla. Kenen tiimiin sinä kuulut? Anna oma äänesi!

Näin Logan houkutteli Rorya aikoinaan.

GIPHY

Roryn bestistä Lanea sarjassa ja paluujaksoissa näyttelevä Keiko Agena paljasti hiljattain Teen Voguelle, että hän kuuluu Jessin tiimiin. Näyttelijä kuitenkin veikkaa, että hänen roolihahmonsa Lane pitäisi Loganin puolia.

– Mahtavaa Loganissa on se, että hän on karismaattinen, fiksu ja rikas – ei taloudellisesti, vaan ihmisenä, Mutta hänen heikkoutunsa on aina ollut vaikeus sitoutua Roryyn, ja sitä en siedä. Henkilökohtaisesti en kaipaa mitään muista asioista, mutta sitoutuminen on ehdoton juttu, Agena sanoo.

(Paljastettakoon, että myös Me Naisten toimituksesta löytyy Jess-faneja.)

2. Ja niin ovat muutkin vanhat tutut

Stars Hollow'n väestä paluujaksoissa nähdään Lorelain, Roryn, Luken, Roryn eksien ja Lanen lisäksi moni muu suosikkihahmo, kuten Lorelain paras ystävä Sookie (Melissa McCarthy), aina yhtä eksentrinen Kirk (Sean Gunn), sarkastinen vastaanottovirkailija Michel (Yanic Truesdale), Roryn jyrä opiskelukaveri Paris (Liza Weil), pikkukaupungin johtohahmo Taylor (Michael Winters) sekä Lorelain ja Roryn naapuri Babette (Sally Struthers). Kaikki paluujaksojen näyttelijät näet IMdb-tietokannasta.

Ja hyviä uutisia koirafaneille! TVLine-sivuston mukaan myös Lorelain koira Paul Anka on mukana Gilmoren tyttöjen comebackissa. Lemmikkiä esittää alkuperäisestä sarjasta tuttu koiranäyttelijä Sparky.

”Hän on nyt 14-vuotias eikä kuule kovin hyvin, mutta hän on hyvä koira”, Lauren Graham twiittasi viime talvena.

Lorelain isä Richard ei valitettavasti palaa enää ruutuun, sillä häntä sarjassa näytellyt Edward Herrmann kuoli syöpään vuonna 2014. Tragedia oli yllättävä, sillä vain Herrmannin läheiset tiesivät sairaudesta. Sarjan luoja Amy Sherman-Palladino on kertonut, että kolmen sukupolven Gilmoren naisten rakkaan perheenjäsenen menetystä käsitellään paluujaksoissa. Myös Richardin kuolema on tapahtunut ennen paluujaksoja, joten katsoja näkee, miten se on muuttanut päähenkilöiden elämiä.

Trailerissa selviää, että Lorelain äiti Emily (Kelly Bishop) on hankkinut seinälleen valtavan muotokuvan edesmenneestä miehestään.

3. Emily konmarittaa

Trailerin perusteella Lorelain äiti Emily on monen muun tapaan innostunut Marie Kondon hittikirjan raivausmetodista. Kuten moni muu, hän hankkiutuu videolla eroon esimerkiksi mekosta ja ruokapöydän tuoleista, sillä ”ne eivät tuota minulle enää iloa”.

Olemme myös jotakuinkin pöyristyneitä siitä, että ulkomuodostaan tarkalla seurapiirirouvalla on trailerissa yllään farkut ja t-paita. Onko tässä uusi Emily?

Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.
Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.

4. Lorelai tai Rory saattaa olla raskaana

Fanien villin teorian mukaan Rory odottaa Loganin lasta. Todistusaineisto on melko heppoista, mutta varsinkin Gilmoren tyttöjen Instagram-tilillä jaettu kuva tuntuu monen mielestä viittaavan siihen, että joku on raskaana – se voi tosin yhtä hyvin olla Lorelai. Sarjassa Lorelai nimittäin pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi omenaa.

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

Kuva, jonka @gilmoregirls julkaisi

Trailerin perusteella pop tart -leivokset ovat edelleen Roryn ja Lorelain suosiossa. Niiden reseptin löydät muuten Me Naisten 27. lokakuuta ilmestyvästä numerosta 43/2016!

Lorelailla on myös kesällä julkaistussa videossa päällään collegepaita, jossa lukee ”I'm with human” eli suoraan käännettynä olen ihmisen kanssa. Jotkut ovat tulkinneet paidan ja Lorelain vatsaa peittävän sanomalehden merkiksi raskaudesta.

5. Luke ja Lorelai ovat yhdessä

Mutta saako pari lapsen? Menevätkö he naimisiin? Kestääkö suhde draaman, jota kaksikon välillä on aina riittänyt?

Trailerissa Lorelai kertoo, ettei ole enää varma, tietääkö, mitä haluaa elämältään.

Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?
Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?

6. Rorylla ei olekaan työpaikkaa

Kuvauksista tihkuneista kuvista moni päätteli, että Rory on paluujaksoissa opettaja, sillä hän esimerkiksi seisoo luokan edessä, ilmeisesti englannin tunnilla. Trailerin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että työtön ja rahaton Rory vielä etsii omaa juttuaan ja elää jonkinlaista kriisivaihetta. Kieltämättä se kuulostaa kiinnostavammalta kuin yllätyksetön ja turvallinen opettajan virka.

7. Jess tekee ehkä uraa kirja-alalla

Trailerissa Jess ja Rory siemailevat lämpimissä tunnelmiassa viskiä (eli ainakaan tässä vaiheessa Rory tuskin on tai tietää olevansa raskaana), kun Rory avautuu siitä, miten hukassa on. Tarkkanäköiset fanit ovat huomanneet, että paikka on Stars Hollow Publishing House eli pikkukaupungin kustantamo. Tarkoittaako tämä, että kirjafanina tunnettu Jess on kustantamossa työssä?

Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.
Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.

8. Luke saarnaa edelleen Roryn ja Lorelain ruokatavoista

Trailerissa Rory ja Lorelai vakuuttavat syövänsä luomutacoja ja Luke käskee Rorya laskemaan minidonitsin kädestään. Luke hei, tarkoitat varmasti hyvää, mutta anna naisten syödä, mitä huvittaa!

Eron takia Anna ja Sebastian lopettivat myös suositun bloginsa.

Suosittua Anna ja Sebastian -blogia pitäneet Anna ja Sebastian ovat eronneet. He kertoivat erosta blogissaan.

– Kiitokset, että ootte pysyneet blogiretkellä mukana viimeiset neljä vuotta. Blogi sulkeutuu nyt, sillä kaikki rakkaustarinat ei oo tarkotettu kestämään. Ollaan muutettu erilleen, ja elämä jatkuu toivottavasti ystävinä, kaksikko kirjoittaa.

Pari tuli suurelle yleisölle tunnetuksi vuonna 2013, jolloin heidän kirjoituksensa alkoivat levitä sosiaalisessa mediassa. Rakkaudentäyteinen pariskuntablogi herätti sekä kauhistelua että ihailua. Blogista harvinaisen teki aluksi se, että Anna ja Sebu kirjoittivat sitä yhdessä.

Erosta uutisoi ensimmäisenä Nyt.fi.

 

Entisten pintaliitäjien ja ankean lähiöelämän törmäyksistä syntyy hykerryttävää komediaa.

IS TV-LEHTI: Kepeä kymmenosainen draamasarja Downshiftaajat sai ensi-iltansa Elisa Viihteessä, mutta nyt sarja esitetään onneksi myös Ylellä. Downshiftaajat käsittelee arkista selviytymistä vähäisen toimeentulon ja kekseliäisyyden rimpuilukierteessä.

Komediasarjasta tulee pakostakin mieleen tv-sarja Kimmo, mutta onneksi enimmäkseen vain samojen tekijöiden takia.

Kun Jussi Vatasen Kimmo oli aina jaloilleen putoava yritteliäs velmuilija, Downshiftaajissa hänen esittämänsä Tommi voi vain toivoa paikalle pelastavaa enkeliä. Tommilla on aitoa kunnianhimoa ja vakaa aikomus nousta takaisin vaurauteen.

Silloin ei tarvitsisi kertoa materialistiselle vaimolle (Iina Kuustonen) tai tämän veljelle (Mikko Leppilampi) koko totuutta oman konsulttiyrityksen konkurssista.

Siinä missä Kimmo-sarjan hupi tuli kärjistyksistä ja karikatyyreistä, napakasti etenevä Downshiftaajat luo realistisempaa tilannekomiikkaa entisten menestyjien ja ankean lähiöelämän törmäyksistä.

Hitaamman elämän tavoitteluun viittaava nimi vaikuttaa vielä ensimmäisen jakson perusteella ironiselta, mutta toisaalta käsikirjoittaja Timo Varpio ja ohjaaja Teppo Airaksinen kuljettavat juonta heti alussa suuntiin, jotka vihjaavat arvojen perusteellisemmasta remontista.

Downshiftaajat, TV2 ke klo 21.00

Anna Puu kertoo Vain elämää -päivänään erokappaleesta, jonka hän teki ennen kuin ehti myöntää itselleenkään suhteensa olevan ohi.

Vain elämää -jaksossa vietetään perjantaina Anna Puun, 34, päivää. Jaksossa kuullaan yksi kappale, joka on Annalle ”pelottavan henkilökohtainen”.

– Mietin, että en oo ihan varma, uskallanko edes näyttää tällaista tekstiä. Se oli tosi pelottava ajatus, kun rinta oli vedetty niin auki. Musta tuntuu, että mä en osaa kirjoittaa ilman, että se on henkilökohtaista, Anna Puu kertoo jaksossa.

Lauri Tähkä kysyy Annalta, millainen suhde hänellä oli ex-mieheensä kappaleen kirjoitushetkellä.

”Jännä, miten ihminen kirjoittaa jotain sellaista, mitä ei ole myöntänyt edes itselleen.”

– Olitko sä jo lähdössä? Lauri kysyy.

– En... En todellakaan ollut tekemässä mitään lähtöä. Kirjoitin tuon varmaan vähän yli vuosi ennen eroa. Se on jännä, miten ihminen kirjoittaa jotain sellaista, mitä se ei edes tiedosta – eikä ole myöntänyt edes itselleen. Sitä se on, kun rupeat suoltamaan tekstiä paperille, sieltä voi tulla asioita, joita ei ole edes käsitellyt.

2787093

Anna erosi tyttärensä isästä, Olli Ripattilasta, vuonna 2013. Ex-pariskunnalla on vuonna 2010 syntynyt tytär.

Me Naisten haastattelussa vuosi sitten Anna kertoi, että hänen uusi parisuhteensa muusikkomiehen kanssa päättyi eroon keväällä 2015.

Vain elämää Nelosella perjantaina kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.