Hupsuus ei ole pois uskottavuudesta. Kuva: Shutterstock
Hupsuus ei ole pois uskottavuudesta. Kuva: Shutterstock

Kysyimme aikuisilta naisilta, minkä neuvon he antaisivat 19-vuotiaalle itselleen.

Ylioppilasjuhlapäivänä neuvoja satelee kuin karkkeja penkkarirekasta: Varovasti sen skumpan kanssa. Mieti nyt vielä sitä reppureissua. Tästä se elämä alkaa!

Kysyimme aikuisilta naisilta, minkä neuvon he olisivat oikeasti halunneet kuulla.

1. Älä odota, että sinua lähestytään. Pyydä itse ihmisiä ulos.

”Et menetä mitään ja saat parempia deittejä. Niin monta mahdollisuutta meni varmasti sivu suun, koska en uskaltanut avata suutani. Miksi ihmeessä sitä oli muilla elämän osa-alueilla itsevarma, mutta ihmissuhteissa odotti aina, että mies tekee aloitteen? Niin vanhanaikaista ja turhaa.” Nainen, 28

2. Ei ole kiire mihinkään.

”Olisin halunnut tietää, että ei ole kiire mihinkään. Olisin hyvin voinut viettää välivuoden vaikka töissä maailmalla.

Lisäksi olisin halunnut tietää, että kaikki aina järjestyy. Olen viimeiset 20 vuotta murehtinut niin monesta asiasta turhaan. Nyt nelikymppisenä alan vihdoin tajuta, että se on ihan turhaa.

Välivuoden maailmalla olen ehtinyt viettää nyt myöhemmin. Se oli todellakin sen arvoista.” Nainen, 39

”Miksi ihmeessä sitä oli muilla elämän osa-alueilla itsevarma, mutta ihmissuhteissa odotti aina, että mies tekee aloitteen?”

3. Missä tahansa työssä voi pyytää enemmän palkkaa, jos on hyvät perustelut.

”Kesti hävettävän kauan oppia, että palkkatoive on toive, josta neuvotellaan. Kerran laitoin jopa palkkatoivekenttään työehtosopimuksen mukaisen minimipalkan.” Nainen, 28

4. Asuntosäästäminen on oikeasti fiksua.

”Asp-tili ei ole tyhmä keksintö. Tämä konkretisoitui kivasti, kun reilusti yli 30-vuotiaana ostin ensimmäistä asuntoa. Olisi kannattanut ostaa ensin pienempi pesämunaksi.” Nainen, 39

5. Lahjarahoilla kannattaa ostaa jotain konkreettista.

”Lahjarahoilla kannattaa ostaa jotain kivaa konkreettista, josta jää muisto, eikä käyttää rahoja vain elämiseen. Vanhempana on sitten kiva, kun on jokin esine muistuttamassa tuostakin elämänvaiheesta, esimerkiksi jokin himoitsemansa vähän kalliimpi esine kotiin. Ei kannata olla huolissaan siitä, muuttuuko maku tai ei – se ehtii kuitenkin muuttua sata kertaa.” Nainen, 27

6. Suuri draama ei kerro suuresta rakkaudesta.

”Kesti vuosia tajuta, että myrskyisä suhde ei ole merkki suuresta, romanttisesta elokuvarakkaudesta. Parisuhteessa tulee vaikeita kausia, mutta sen ei tarvitse tuntua suojuoksulta 90 prosenttia ajasta.” Nainen, 29

”Parisuhteessa tulee vaikeita kausia, mutta sen ei tarvitse tuntua suojuoksulta 90 prosenttia ajasta.”

7. Pidä vain välivuosi ja reissaa, jos siltä tuntuu.

”Menin suoraan lukiosta yliopistoon ja olen aina salaa kadehtinut kavereitani, jotka ovat nuorempana vaikka kahvilatienesteillä reppureissanneet pitkin Latinalaista Amerikkaa tai surffanneet Balilla. Pidin itse kahden yliopistotutkinnon välissä välivuoden, jonka oli tarkoitus olla rento. Päädyin sitten kuitenkin tekemään yhtä kokopäivätyötä ja kahta osa-aikaista.” Nainen, 28

8. Älä tuhlaa aikaa kusipäihin.

”19-vuotiaanakin ne jo erottaa, ja intuitioon voi aika hyvin luottaa. Niitä voi joutua sietämään työ- tai opiskeluympyröissä, mutta vaikka niistä ei pidä, niiden kanssa voi olla asiallisesti.” Nainen, 39

9. Ansaitset apua.

”Minun oli nuorena vaikea pyytää apua ahdistukseeni, koska ajattelin, että on aina joku, joka tarvitsee sitä minua enemmän.

Kun lopulta pääsin terapiaan, tajusin, ettei omien ongelmieni ratkaisu ole muilta pois. Jokainen, joka uskaltaa hakea apua, on esimerkki niille, jotka kaipaavat vielä rohkaisua.” Nainen, 29

10. Unohda laihduttaminen.

”Ei kannata käyttää aikaa laihduttamiseen, ellei se ole terveyden kannalta välttämätöntä. Ainakaan ulkonäöstä stressaamisen ei kannata antaa mennä siihen pisteeseen, että tiukka ruokavalio ja treeniohjelma alkavat rajoittaa sosiaalista elämää.

Kannattaa keskittyä ainakin yhteen hyvänmakuiseen, ravitsevaan ja monipuoliseen ateriaan päivässä ja vakiinnuttaa säännölliset ruokailuajat ja -tavat, niin opiskeluvuosina jaksaakin paremmin. Ruuanlaitolle ja siitä innostumisellekin kannattaa antaa mahdollisuus.” Nainen, 27

”Tilaisuuksia tulee ja menee vielä miljoona kertaa.”

11. Älä mieti, mitä muut sinusta ajattelevat. Ei muita kiinnosta.

”Älä arkaile kaikkea, vaan tartu rohkeasti uuteen. Älä mieti, mitä muut sinusta ajattelevat, ei muita kiinnosta – heillä on riittävästi tekemistä siinä, että miettivät ihan samaa. Mieti, mitä itse haluat ja elä sen mukaan. Älä luule, että maailma ja elämä on tässä – tilaisuuksia tulee ja menee vielä miljoona kertaa. Pelkää vähemmän ja hulluttele enemmän – olet jumankekka nuori!” Nainen, 44

12. Kaikki järjestyy.

”Sanoisin, että älä pelkää, ole rohkea ja luota ihmisiin. Että rakkaus on suurinta älykkyyttä. Että elämä ei mene niin kuin toivot, mutta ei sen pidäkään. Kiitä onnekkuuttasi, tukeudu läheisiisi. Kaikesta selviää.” Nainen, 39

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Alli on iloinen, kiltti ja ihmisrakas koira, kunhan ensin saa tutustua uuteen ihmiseen omaan tahtiinsa, kuvailee Elina Linden koiraansa. Kuva: Elinan kotialbumi

Koiranomistajan avunpyyntö levisi tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

”Löytyykö keltään Adursal 150 mg? Tehtaalta luvattu toimittaa parin viikon päästä kyseistä lääkettä, mut mä en taida pärjätä niin kauan ilman.”

Lääkeahdinkoon joutuneen spanielin omistaja Elina Linden jakoi hätähuudon lemmikkinsä puolesta Facebookissa perjantaina. Maksakirroosia sairastavan  Alli-koiran lääke oli loppunut apteekista, koska tehdas ei ollut pystynyt toimittamaan sitä. 

– Mä olen nyt jo jatkoajalla, joten päivittäinen lääke on elintärkeää mulle, Elina kirjoitti cockerspanielinsa kuvan yhteyteen.

Viesti levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Elinan Facebook-päivitys sai yli 800 jakoa ja kymmeniä kommentteja, joissa tarjottiin etsintä- ja lääkepua.

Ensi kuussa seitsemän vuotta täyttävä Alli löysikin lopulta tarvitsemansa lääkkeen.

– Somen voima ylitti kaikki odotukset, ja viestejä tuli paljon ympäri Suomea – ja jopa Espanjasta asti. Ihmisten halu auttaa ja myötäeläminen oli erittäin suurta, Elina iloitsee.

Elina kertoo, että Allilla todettiin yli kaksi vuotta sitten hepatiitin aiheuttama maksakirroosi. Se on tyypillinen sairaus cockerspanieleilla.

– Vuoden 2015 alussa Allin elinaikaennuste oli eläinlääkärin mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

”Vuonna 2015 Allin elinaikaennuste oli puolesta vuodesta kahteen vuoteen.”

Lääkevalmistajat ilmoittivat heinäkuun alussa Allinkin käyttämän Adursal-lääkkeen saatavuuskatkoksesta. Tiedotteen mukaan toimituskatkos kestänee syyskuuhun asti.

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti