Liikuntaan liittyvä lupaus? Hyvä idea, mutta vain, jos teet lupauksen itseäsi varten, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock
Liikuntaan liittyvä lupaus? Hyvä idea, mutta vain, jos teet lupauksen itseäsi varten, sanovat asiantuntijat. Kuva: Shutterstock

Asiantuntijat psykoterapeutista life coachiin ovat yhtä mieltä siitä, että tärkeintä on valita innostava lupaus pakottavan sijaan.

Uudenvuodenlupausten pitäminen on puolimahdoton tehtävä – ainakin, jos lupaus on tehty hätäisesti. Kun lupaus on huolella mietitty, innostava ja itselle tärkeä, siitä on enemmän iloa kuin vaivaa. 

Kysyimme pienten ja suurten elämänmuutosten asiantuntijoilta, miten kestävä lupaus luodaan. 

1. Tee pohjatyö

Hyvä lähtökohta uudenvuodenlupaukselle on pohdinta siitä, mihin suuntaan elämäänsä haluaa viedä. 

– Ennen muutosta kannattaa miettiä omia arvoja. Mitkä ovat minun elämässäni vaikuttavia arvoja, ja elänkö niiden mukaan? Haluaisinko elää? psykoterapeutti Anu Tallgrén toteaa.

Kun kysymyksiin on vastannut, on aika miettiä, miten muutoksesta tulee mahdollinen.

2. Valitse innostavaa

Elämäntaidon valmentaja Sari Hämäläisen mukaan hyvä lupaus on sellainen, josta itse innostuu. Itsensä pakottaminen taas ei johda tuloksiin.

– Tupakoinnin tai alkoholinkäytön lopettaminen tai laihduttaminen tuntuvat jo ajatuksina ahdistavilta. Lupauksen pitää olla sellainen, että sen takana voi seistä ja se tuntuu hyvältä.

– Oli muutos sitten liikuntaa, ruokavaliota tai mitä tahansa, sen täytyy tuntua kivalta, psykologi ja tietokirjailija Outi Rinne komppaa.

Life coach Anu Berangerin mukaan lupausta tehdessä ja toteuttaessa kannatta keskittyä siihen, mitä hyvää lupauksesta seuraa.

– Älä mieti mitä lopetat, vaan keskity siihen, mitä aloitat ja miten upea on lupauksesi lopputulema.

Anu Tallgrén muistuttaa, että muutoksen pysyvyyteen vaikuttaa eniten motivaatio. Siksi lupauksen itsessään täytyy olla motivoiva.

3. Lupaa itseäsi varten

Paremmaksi perheenäidiksi tai puolisoksi ryhtyminen on kaunis ajatus, mutta huono uudenvuodenlupaus. 

– Lupauksen pitää olla oma, ei toista varten, Sari Hämäläinen sanoo.

– Kysy itseltäsi, tuleeko lupaus sisältäpäin ohjautuen vai pyritkö toteuttamaan jonkun muun toivetta, Anu Beranger neuvoo.

”Jos kokee lupauksen olevan liian helposti napattavissa, alkaa herkästi ajatella, että ehtiihän sen sitten myöhemminkin.”

Outi Rinteen mukaan lupauksen pitämiseen vaaditaan sisäistä motivaatiota. Siksi toisen suusta kuultu tai lehdestä luettu lupaus ei välttämättä toimi.

4. Ole realisti

Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, että lupauksen täytyy liittyä johonkin sellaiseen asiaan, johon todella voi itse vaikuttaa. Realismi on kuitenkin vaikeaa.

– Jos tavoite on päästä mallikuosiin kesäksi, niin kannattaa miettiä, voiko siihen oikeasti vaikuttaa, Outi Rinne toteaa. 

Epärealistinen lupaus tuntuu saavuttamattomalta, ja jää siksi toteuttamatta. 

Toisaalta lupauksen ei ole hyvä olla myöskään liian helppo, Anu Tallgrén ohjeistaa. 

– Pieni ponnistelu motivoi. Jos kokee lupauksen olevan liian helposti napattavissa, alkaa herkästi ajatella, että ehtiihän sen sitten myöhemminkin.

5. Määrittele tarkkaan

Anu Tallgrénin mukaan tavoitteen on oltava selkeä ja mitattava:

– Esimerkiksi hyvä elämä on liian epämääräinen tavoite. On vaikea mitata, milloin sen on saavuttanut, kun taas samaan lopputulokseen johtava, mutta tarkemmin määritelty ”menen iltaisin nukkumaan kello 23, soitan kerran viikossa ystävälleni ja käyn sunnuntaiaamuisin puolen tunnin lenkillä” on paljon helpompi toteuttaa.

6. Ymmärrä aivojasi

– Ihmisillä on tapanana ajatella, että syön älyttömästi makeaa ja rasvaista joulukuussa, ja kun vuosi vaihtuu, laihdutan ja lopetan kaikki paheet. Sellainen ei toimi, koska aivomme pyrkivät säästämään energiaa, mentaalivalmentaja Minna Marsh sanoo.

 Hänen mukaansa aivomme yrittävät toimia automaattiohjauksella. Kun ne ovat kerran oppineet jonkin tavan, ne pyrkivät pitämään kiinni, koska se on niille helpompaa. 

– Sen takia jyrkät muutokset ovat yleensä aivoille liian stressaavia. 

Pääkoppa pysyy paremmin kunnossa ja lupaus mukana menossa, kun ei lupaa laittaa kaikkia tapojaan kerralla uusiksi.

7. Etene hitaasti...

– En suosittele sellaisia uudenvuodenlupauksia, joihin sisältyy jyrkkä muutos, Minna Marsh sanoo. 

”Kuinka moni meistä on saanut pysyviä muutoksia jollakin kuukauden kaalikuurilla?”

Sari Hämäläinen on samaa mieltä. 

– Pienet askeleet muutosta kohti ovat hyviä. Muutoksen ei tarvitse tapahtua hetkessä. 

Hämäläinen kertoo yrittäneensä pitkään väkisin laihduttaa mutta päättäneensä sitten lopettaa laihduttamisen. Sen sijaan hän opetteli syömään säännöllisesti. Ensin hän treenasi puoli vuotta aamiaisen syömistä. Nyt on vuorossa lounaan opettelu. 

– Kuinka moni meistä on saanut pysyviä muutoksia jollakin kuukauden kaalikuurilla? Olen hemmetin tyytyväinen, että olen oppinut syömään aamiaista 50 vuoden ikään mennessä. 

8. ... mutta edisty nopeasti

– Sellainen tavoite on hyvä, josta tulee nopeasti tunne, että hei, tämä edistyy, Outi Rinne neuvoo.

Tavoitteen saavuttaminen on helpompaa, jos saa päivittäin iloa ja lisämotivaatiota jostakin pienestä edistysaskeleesta.

9. Luovu luuloistasi

Ajatus siitä, että muutoksen pitää olla valtava ja räjähtävä, voi lannistaa turhaan. Pienelläkin muutoksella liikunnan määrässä tai ruokavalion terveellisyydessä on vaikutusta, vaikka suositukset eivät sillä vielä täyttyisi. 

– Kerta viikossa liikuntaa on jo sata prosenttia enemmän kuin ei yhtään kertaa, Outi Rinne sanoo. 

Sari Hämäläisellä on liikuntaan kohdistuvista luuloista omaa kokemusta:

– Minulla oli uskomus, että liikunta tarkoittaa tunnin tai kahden lenkkiä. Sitten tajusin, että jo 15 minuuttia ulkona tekee ihmeitä.

10. Valmistaudu työntekoon

Minna Marshin mukaan uudenvuodenlupaukset eivät sovi laiskoille. Tapojen muuttaminen on työlästä, joten muutosta täytyy todella haluta ja siihen täytyy sitoutua. 

– On hyvä levätä, nauttia elämästä ja ottaa rennosti. Mutta jos muutosta haluaa, pitää tehdä töitä.

Marsh vertaa elämänmuutosta tiiliseinän rakentamiseen. Tiiliseinän rakentaminen on työlästä, ja se pitää tehdä pikkuhiljaa, yksi tiili kerrallaan.

11. Sitoudu kahdeksi viikoksi

– Koko vuosi ilman sokeria tai tupakkaa on liian raju lupaus, Minna Marsh sanoo. 

Vuoden sijaan lupaukseen kannattaa sitoutua kahdeksi viikoksi. Ensimmäisen kahden viikon jälkeen voi katsoa, miltä tuntuu ja pystyisikö sitoutumaan taas seuraavaksi kahdeksi viikoksi tai vaikka kuukaudeksi. 

”Koko vuosi ilman sokeria tai tupakkaa on liian raju lupaus.”

– Se on paljon ystävällisempää itseä kohtaan.

12. Järkeistä lupausta

Repsahdukset ovat tavallisia, eivätkä tarkoita, että uudenvuodenlupaus pitäisi päästää päiviltä. Outi Rinteen mukaan uudenvuodenlupaukset ja muut elämänmuutokset etenevät pääsääntöisesti samalla kaavalla. Ensin innostutaan, sitten meno hiipuu, tulee repsahduksia ja takapakkia, ja lopulta asia unohtuu. 

– Se ei ole merkki siitä, ettei pysty tavoitteeseen, Rinne sanoo. 

Vaikka uudenvuodenlupaus osoittautuisi liian suuruudenhulluksi, siitä ei välttämättä tarvitse luopua kokonaan. Fiksumpaa on järkeistää vaatimuksia, joita on itselleen asettanut.

– Terveen järjen käyttö on sallittua, Minna Marsh toteaa.

Antti Tuisku ja Erin nähdään yhdessä myös Idols-ohjelman tuomareina. Kuva: Sanoma-arkisto

Aamukuuteen-kumppani Erin on nyt selvittänyt hämmentävän ilmaisun merkitystä.

”Hei beibi, täs on menny liikaa päivii.
Et ei oo päästy lonimaan, mitä me soditaan.”

Ensimmäisellä kerralla Antti Tuiskun Aamukuuteen-sinkun sanat eivät avaudu. Tai ainakaan yksi niistä. Se ei avaudu vielä toisella eikä kolmannellakaan kuuntelukerralla.

Mitä ihmettä ”lonimaan” tarkoittaa?

”Beibi, kun sä katsot mua ja pyydät mua punkkaas lonimaan.”

”Korvamatomateriaalia.” ”Niin loistava.” Antti Tuiskun fanit ovat hehkuttaneet uutta biisiä paljon eri somekanavilla. Mutta tietävätkö hekään, mitä oikeastaan tarkoittaa lonimaan-ilmaisu, joka toistuu kappaleessa?

Biisin feat-osuuden esittää Erin, joka kertoi maanantaina ”lonia”-ilmaisun merkityksen:

– Lonia-sanaa käytetään ku halutaan ns. muffailla, eli lonia, eli vähän kiehnätä ja pussailla, Erin kirjoitti sosiaalisen median tilillään.

Erinin Instagram-päivitykseen on ehtinyt jo tulla kommentteja, mitä muuta lonia-verbi tarkoittaa eri puolella Suomea.

”Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä.”

– Meillä päin lonia tarkoittaa hypistelyä. Esim. shoppailemassa lonitaan kaikki hyllyt tai rekit, kuvailee Instagram-käyttäjä Kreettalu.

– Mulle tulee mieleen se, kun joku lonii konvehtirasiasta parhaat, sanoo Izmo58.

”Sitä ihteensä”

Antti Tuisku julkaisi uuden sinkkunsa viime viikolla. Se on mukana uudella albumilla Anatude, joka julkaistaan 15. syyskuuta.

Sunnuntaina Antti Tuisku iloitsi Aamukuuteen-kappaleen Spotify-menestyksestä ja julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa oli selittävä hashtag #lonimaanonlappiajatarkoittaasitäihteensä.

 

Mitä sanoo sanakirja?

Urbaanissa sanakirjassa lonia tarkoittaa ”valita, lajitella, etsiä jotain asiaa jonkin joukosta”.

Esimerkit:

1. älä loni kaikkia lihapaloja siitä kastikkeesta
2. trafi kielsi rekisterikilpien lonimisen, pitää ottaa järjestyksessä eikä välistä

Kunniaväkivalta saa Suomessakin monia muotoja. Yksi niistä on se, että nuorille pojille sallitaan paljon enemmän vapauksia kuin samanikäisille tytöille, kertoo Helsingin Sanomien haastattelema kurdinainen.

Kolmekymppinen kurdinainen kertoo Helsingin Sanomissa lapsuuden rajusta silpomiskokemuksestaan ja siitä, miten lähipiiri pyrkii rajoittamaan varttuvan tytön ihmisoikeuksia perheen kunnian nimissä.

”Mun oli pakko lähteä pois kotoa.”

– Ensin sinut leikataan, sitten kielletään uiminen, sen jälkeen et saa tavata poikia. Kun olin 17-vuotias, mun oli pakko lähteä pois kotoa. Mun oli pakko tehdä raju askel mun vanhemmille ja perheelle, nimettömäksi jäävä nainen kertoo.

THL määrittelee kunniaväkivallan viittaavan psyykkiseen painostukseen tai suoraan väkivaltaan. Se liittyy ajattelutapaan, jossa kunnia on koko perheen ja suvun yhteinen asia. Koska yksilöiden teot vaikuttavat koko yhteisön kunniaan, käyttäytymisen tulee olla siveellistä ja tietyn seksuaalimoraalin mukaista.

Tytöillä ja pojilla eri säännöt

Kurdinainen kokee, että hänen elämäänsä ja oikeuksiaan rajoitettiin voimakkaasti erityisesti nuoruudessa. Nainen ympärileikattiin nelivuotiaana pakolaisleirillä, ja hän oli vähällä kuolla operaatioon. Taustalla oli perheen pyrkimys saada tytär hyviin naimisiin.  

”Pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin.”

– Kun olin joku 7–8-vuotias, niin muistan, että oli aika, jolloin joka ilta, kun menin nukkumaan, rukoilin vaan, että tulen pojaksi. Halusin ne poikien oikeudet. Koska jo silloin näin, että pojilla oli enemmän mahdollisuuksia. He saivat mennä vapaammin, kurdinainen kertoo HS:n haastattelussa.

– Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän minulta alettiin kieltämään kaikenlaisia asioita. Multa riistettiin ihmisoikeuksia, mitä enemmän tytöstä naiseksi kasvoin.

Vaara joutua uhriksi

Ympärileikkausten ja kunniaväkivallan uhka on todellinen myös Suomessa.

– Ympärileikkausperinne elää Suomessakin, sanoi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Solomie Teshome Me Naisten haastattelussa. 

Suomessa ei ole tullut esiin yhtään tapausta, että maahanmuuttajataustaisia tyttöjä olisi ympärileikattu täällä. Monilla tytöillä on kuitenkin vaara joutua silpomisen uhriksi matkalla vanhempiensa kotimaassa.

– Epäilyt voivat herätä esimerkiksi, jos tyttö on lähdössä yhdessä vanhempiensa tai toisen vanhemman kanssa kotimaahansa. Vaikka niin, että vain perheen tyttö on lähdössä, muut sisarukset eivät.

Solomie kertoi saavansa konsultointipuheluita terveydenhoitajilta tällaisista aiheista etenkin keväisin lomien kynnyksellä. Tyttöjen iät vaihtelevat taaperoista teini-ikäisiin.

– Kun tyttö on jo lähdössä matkalle ja herää epäilys, että hän joutuu silvotuksi, ollaan jo myöhässä, Solomie kertoi.

MillaR

Kolmekymppinen kurdinainen puhuu HS:ssä tyttöjen ja poikien erilaisesta kohtelusta: ”Ensin leikataan, sitten kielletään uiminen”

Naisten ympärileikkaus on törkeä rikos ja yhteiskunnnan pitäisi ottaa aktiivisempi ote tällaisen silpomisen estämisessä. Sama koskee myös poikien ilman lääketieteellistä perustetta olevia ympärileikkauksia, jota ei tietysti voi verrata naisten leikkaukseen, mutta on ihan yhtä perusteetonta. Suomi ei ole sivistysvaltio ennenkuin tällaiseen lapseen kohdistuvaan väkivaltaan puututaan todenteolla.
Lue kommentti

Maria Veitola kertoo Instagramissa uuvuttavasta työviikostaan, joka vaati lopulta veronsa ja ajoi lepäämään.

Maria Veitola, 44, kertoo Instagramissaan haastavasta työviikostaan esimiehenä. Veitolan mukaan voimat hupenivat oman kunnianhimon ja muiden ihmisten takia. Veitola työskentelee tällä hetkellä muun muassa Radio Helsingin sisältöjohtajana.

– Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että ”en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin”. Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni – tavallaan – selvittää sotkut ja tilanteet, Veitola kirjoittaa.

 

Esimiestyössä -tai siis mit vit- esiNAIStyössä parasta ja pahinta: ihmiset. Oon ite tehnyt himmeen duunin siinä että tunnistan omat rajani esim. jaksamisen suhteen ja huolehdin niistä. Tää asia on muuten suoraan yhteydessä luotettavuuteen. Mutta: Vaikka sitä kuinka yrittää huolehtia oman elämänsä kohtuullisuudesta ja selkeydestä, esinaisena altistuu sille, että on muita ihmisiä jotka sanovat, että "en mä jaksakaan tai ei mua huvitakaan, vaikka mä lupasin". Sitten se kaikki kaatuu tietty mun päälle, koska se on mun duuni -tavallaan- selvittää sotkut ja tilanteet. No, viime viikko olikin sitten ihan hirveä edellämainituista syistä. Sata palloa ilmassa ja yritin jongleerata parhaani mukaan ja tehdä viisaita päätöksiä. Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että "älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan". Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. Sit tähän liittyy vielä oma kunnianhimo: en tyydy keskinkertaisuuteen. Pääsisin itse helpommalla jos tyytyisin. Mutta kun en halua. Haluan tehdä työni mahd hyvin. Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä. Onneks oli mökkiviikonlippu buukattu veljen perheen kanssa. Tarinan opetus: menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua. Ja Radio Helsingin sisältöjohtajana ilmoitan, että meidän syysohjelmisto starttaa viikon päästä maanantaina. Mukana mm. uusi, ihana aamushow. #bosslady #radiohelsinki 📻❤️

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

Instagram-päivityksen mukaan Veitola sai viime viikon lopulla jopa fyysisiä oireita.

”Kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa.”

– Torstaipäivä meni paniikkihäiriön ja migreenin reunalla koska kaikki oli vaan kaaosta ja olin aivan finaalissa. Kun työkaveri yritti halata, sanoin että ”älä koske koska alan itkemään enkä pysty lopettamaan”.  Se on kamalaa kun oma elämänhallinta menee siitä syystä, että muut ei hallitse elämäänsä. 

– Perjantaina laitoin työpaikalle viestin että en tuu töihin, meen metsään makaamaan sammalmättäälle koska muuten oon kohta jossain akuuttipäivystyksessä, Veitola kirjoittaa.

Instagram-kuvassa Veitola todella näyttää makaavan keskellä metsää. Hän myös neuvoo muita työstään ahdistuneita tekemään samoin.

– Menkää metsään ja olkaa rakkaittenne kanssa jos ja kun ahdistaa ja kaikki kaatuu päälle. Se saattaa auttaa. Ja pyytäkää apua. Mä pyysin ja onneks mun ihanat työkaverit antoi tukea ja apua.

Veitola on aikaisemmin kertonut, että viime vuosi oli hänelle yksi rankimmista. Hänen isänsä kuoli, ja kodista paljastui paha sisäilmaongelma. Nämä asiat vaikuttivat myös hänen parisuhteeseensa.

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu