Kuva Ville Juurikkala

Kenkämyyjä ei enää pysty laskemaan tatuointiensa määrää, vakuutusneuvoja tarvitsee töissään hihat, ja vero­virkailija alkoi eläkkeelle jäätyään täyttää ihoaan pelottavilla kuvilla. Miksi ihmeessä?

Vanhan puutalon ikkunat hohkaavat kylmää kevätilmaa sisälle liikehuoneistoon. Susanna Leppänen ja Katariina Puupponen eivät kuitenkaan palele lyhythihaisissa paidoissaan. Pikkuruinen tatuointikone pärisee ja hakkaa mustetta ihoon.

– Tässä tulee lämmin, neulan alla istuva Susanna toteaa.

Ei sillä, että ilma olisi mitenkään sakeana jännityksestä. 29-vuotiaalle Susannalle tilanne on tuttu. Hänen tatuointiensa tekemiseen on vierähtänyt yhteenlaskettuna arviolta pari vuorokautta, mutta siitä huolimatta hän on yhä neulakammoinen. Kipu kuitenkin unohtuu ennen seuraavaa tatuointikertaa. Perjantain päätteeksi hän lähtee Katan Vorssa Ink -studiolta kotiin Humppilaan tuoreet leopardipilkut olkapäässään. Kuvioinnin on tarkoitus toimia yhdistävänä elementtinä hänen aiempien ja tulevien tatuointiensa välillä.

Eikö ollut piirustuspaperia?

Yhtäkkiä niihin törmää joka paikassa. Värikäs fantasia­tatuointi pilkottaa kassamyyjän t-paidan alta. Balettitunnilla urheilutopit paljastavat siroja piirroksia dekolteella, selässä ja käsivarressa. Kesäfestareilla nuoret naiset eivät asusteita tarvitse – niin suurten ja koreiden kuvien peittämä heidän ihonsa on. Tv:ssä tatuoinneista on tullut koko perheen viihdettä: ensin tulivat ohjelmat ulkomaisista tatuointistudioista, ja tänä keväänä on päästy seuraamaan kotimaisen HelsINK-studion ammattilaisia ja asiakkaita. Kokkikilpailuissa on aina vähintään yksi läpeensä kirjottu kilpailija. Jopa huippumalleilla on nykyään näkyviä tatuointeja.

Silti tatuoinneista saa vielä kuulla huomautuksia. "Miten meinaat saada töitä?" "Eikö ollut paperia, johon piirtää?" "Kuka sinutkin on tänne palkannut?" Äitinsä kanssa kenkäkauppaa pyörittävä Susanna on kuullut nämä kaikki. Paheksujat alkavat kuitenkin olla vähemmistössä. Viime vuosina tatuoinneista ovat innostuneet myös suuret ikäluokat, joiden nuoruudessa tatuoinnit olivat huonossa huudossa.

Tribaalit menivät, linnut tulivat

Tämän ajan kuumin trendi on yksilöllisyys, ja tatuoinnit ovat yksi tapa korostaa omaa erityislaatuisuutta. Samaa kuvaa ei saa näkyä muilla. Katariina on huomannut, että nuoret suunnittelevat ensimmäisiä tatuointejaan usein näkyville paikoille: käsiin ja kaulaan. Myös isoja ja värikkäitä tatuointeja näkyy enemmän kuin ennen. Samalla tatuointeja arvostetaan käsityönä ja taiteena. Lahjakkaimmat tekijät erikoistuvat realistisiin, valokuvantarkkoihin tatuointeihin.

Joitakin trendikuvioitakin on nähtävissä. Sosiaalisen median Pinterest-kuvapalvelussa voi selata tällä hetkellä kymmenittäin tatuointikuvia, joissa on sulkia, unisieppareita ja lintuja. Kukat, perhoset ja merimiesaiheet ovat kestosuosikkeja. Tekstitatuoinnit ovat todella suosittuja – vähän kuin tribaalit 90-luvulla.

Tatuoimaton pohtii, mitä sitten, kun tatuointiin kyllästyy tai se menee pois muodista? Ikuiseksi tarkoitettu kuva kun ei ole mikään ketjuliikkeen peplum-pusero, josta voi hankkiutua eroon sesongin vaihtuessa. Tatuoidut ajattelevat toisin: tatuointi kertoo eletystä elämästä – ja jos ihan mahdottomalta tuntuu, sen voi peittää uudella kuvalla.

 

Tatuoidut naiset kertovat:

Susanna, 29: "Hinguin tatuointia seiskaluokalta saakka"

Peeta, 38: "Ei enää mustaa suhrua"

Ann-Marie, 63: "Tatuoinnin pitää näkyä"

Chisu teki Vain elämää -historiaa.

Chisu yllätti Anna Puun päivänä kaikki muut artistit, kun hän toi lavalle Ylioppilaskunnan laulajat.

– Mä olen ollut tosi hiljainen tänään. Aina, kun rupean miettimään tätä biisiä, tulee kyyneleet silmiin. Miten pystyn vetämään tämän? Chisu sanoi ennen esitystään ja kertoi valintansa olevan Mestaripiirros.

Chisun mielestä Mestaripiirros on yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista kappaleista. Anna puhkesi kyyneliin jo ennen esitystä. Biisi on hänelle henkilökohtainen, sillä se tuo mieleen hänen tyttärensä.

– Mikään muu ei ole ikinä yhtä täydellinen kuin se oma. Se sun tekele, Anna selitti jaksossa.

Ohjelmassa kaikki äidit eli Chisu, Anna Puu ja Suvi Teräsniska ovat aikaisemminkin liikuttuneet, kun on tullut puhetta lapsista. Näin kävi nytkin, mutta myös Mikael Gabriel ja Hector varautuivat esitykseen nessuilla.

2790615

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.