Onko selkänoja ylhäällä? Kuva: Shutterstock

Ullatuus! He eivät vihaakaan meitä, mutta heillä on joitakin toiveita. Nimettömänä esiintyvä lentoemäntä kertoo, mikä ärsyttää ja mikä ei.

Millainen on ärsyttävä lentomatkustaja?

”Aika usein matkustaja tuntuu luulevan, että minä saan jotain sairasta mielihyvää siitä, että pyydän tai komennan noudattamaan jotain sääntöä.

Isoin harmi on yleensä laukun laittaminen edessä olevan istuimen alle nousun ja laskun ajaksi. Siitä kitistään eniten tyyliin ’mihin mä mun jalat sitten laitan’. Mutta kun laukun paikka saattaa olla juuri se juttu, joka joko mahdollistaa tai estää sujuvan evakuoinnin pakkotilanteessa.

Monen on vaikea sisäistää sitä, että koneeseen ei voi tuoda liikaa tavaraa. Kaiken pitää mahtua johonkin, ja kaikista laukuista pitäisi itse pystyä huolehtimaan. Ei me olla siellä laukkujuhtina, se on työturvallisuusasia.

Superärsyttäviä ovat myös ne vanhemmat, jotka pitävät lapsensa käyttäytymistä täysin meidän vastuualueenamme. Vanhemmilla on monesti se meininki, että on ihan kamalaa jos lapsi itkee silloin, kun turvavyön pitää olla kiinni. Sitten he availevat niitä vöitä. Olen joutunut selittämään, että itku ei vahingoita lasta, mutta se mitä voi käydä ilman vyötä varmasti vahingoittaa. Kovassa turbulenssissa isokin mies lentää kattoon ilman vyötä, puhumattakaan äkkijarrutuksesta kiitotiellä.

Kerran siirsin yhden tytön äitinsä vierestä muualle istumaan kun äiti oli jo ’antanut luvan’ istua ilman vöitä, eikä tyttö sitten meidän käskyistä huolimatta suostunut laittamaan vyötä kiinni vaan heittäytyi kaarelle. Toinen vaihtoehto olisi ollut ulos koneesta.”

Millainen on kiva lentomatkustaja?

”Kivoja ovat ne, jotka osaavat ihan peruskäytöstavat! Että katsotaan tullessa silmiin ja tervehditään, muistetaan sanoa kiitos, voisitko ja anteeksi, ja lähtiessä sama. Suurin osa asiakkaista on juuri näitä kivoja.

Siitä tulee hyvä mieli, jos joku ottaa kontaktia silleen ystävällisesti. Mun mielestä on kiva jutella ja nauraa ihmisten kanssa.”

Millainen on superärsyttävä lentomatkustaja?

”Paljon matkustavat besserwisser-liikemiehet ovat oma lajinsa. Heitä eivät säännöt koske. Kerran yksi istui alas, jätti ison laukkunsa käytävälle ja sanoi katsomatta päin, että ’sä varmaan viet tän jonnekin’ ja heilautti kättä. En muuten vienyt.

Aika monella poliitikolla on käytöstavat hallussa. Ärsyttävyys ei ole sidoksissa puoluekantaan, kaikissa puolueissa on sekä kivoja ja että ärsyttäviä. Joillakin on vain viimeiseen asti paperit ja tavarat siinä levällään, joku taas ei koskaan tervehdi tai sano kiitos. Jonkun avustaja keskustelee meidän kanssamme itse poliitikon puolesta.

Yksi horror-tyyppi on suomalainen ’upgrade business’ -matkustaja eli sellainen, joka on siirretty turistista bisnesluokkaan portilla syystä tai toisesta. He vaativat enemmän passausta kuin kukaan muu ja juovat kärryn tyhjäksi viinoista. Siis suomalaiset. Eivät muut.”

Onko kansallisuuksien kivuus/ärsyttävyysasteessa eroja?

”Japanilaiset ovat kaikkein helpoimpia. He nukkuvat koko ajan, ovat kohteliaita, eivät vaadi erikoispalveluja.

Kiinalaiset erottuvat. Heillä on niin erilainen kulttuuri kaikkeen liittyen. Paljon nyssäköitä ja riisinkeittimiä, ei yhteistä kieltä, ja he saattavat ottaa itsenäisesti kärryistä tavaraa.

Joskus myös venäläiset ovat hankalia: he sanovat ’it’s okay’ eivätkä tee elettäkään, kun pyytää jotain.

Suomalaiset ja britit ovat yleensä tosi ok.”

Miten toimin, etten mokaa kahvintarjoilu- ja roskienkeruuvaiheessa ja saa lentoemännältä mulkaisuja?

”Kahvin kaato ja roskien keruu ovat kyllä meidän vastuulla, ei matkustajan, että hän ei siinä voi mokata!”

Saako lentoemäntää pyytää painamalla sitä nappia vai hermostuuko hän?

”Saa pyytää napilla, mutta mielellään ei turhaan. EIKÄ AINAKAAN hakemaan jotain yhtä tyhjää pahvimukia. Jotkut soittelevat tosi paljon, ja se on ärsyttävää. Jos kello soi koko ajan turhista asioista, niin reagoiko sitä enää tarpeeksi nopeasti sitten, kun joku soittaa kertoakseen, että naapurilla on sydänkohtaus menossa.”

Lue myös:

Hymy ja muut hyvän asiakaspalvelun niksit

Finnairin lentoemännät tempaisivat: tanssiesitys kesken työpäivän

Nyt se on tutkittu: näin saat palvelua baaritiskillä

Madame Curie tutki radiumin vaaroja ja ansaitsi työllään kaksi eri Nobel-palkintoa.

IS TV-LEHTI: Kahdeksanosaisessa ruotsalaissarjassa esitellään kahdeksan nobelistia. Yksi kiinnostavimmista on Marie Curie (1867–1934), joka sai ensimmäisenä naisena Nobelin palkinnon – saman tien kahteen kertaan.

Curien omistautumisensa tieteelle oli suurta jo nuorena. Ongelmana oli, ettei Puolassa 1800-luvun lopulla naisia otettu yliopistoon. Marie pääsi Pariisin Sorbonnen yliopistoon, jonka 2 000 opiskelijasta 23 oli naisia. Yliopistolla Marie ihastui kollegaansa Pierre Curieen, ja seuraavat 10 vuotta he yhdessä tutkivat säteilyä. Curieiden aikaan ei säteilyn vaaroista ollut tietoa. Pierre alkoi havaita jotain outoa, kun radium poltti ihoa, mutta suojavälineitä ei käytetty.

Vuonna 1903 saapui kirje Nobel-palkintolautakunnalta. Fysiikan Nobel myönnettiin sekä Pierrelle että Marielle työstä, jolle he eivät hakeneet patenttia. Tieteen tulosten tuli kuulua kaikille, eivätkä Curiet tavoitelleet kuuluisuutta.

Kolme vuotta Nobelin saamisen jälkeen Pierre Curie kuoli hevoskärryjen alle, mutta jo radiumin sairastuttamana. Marie sai ensimmäisenä naisena Sorbonnen yliopistossa professuurin ja jatkoi tieteen tekoa. Vuonna 1911 saapui uusi kirje Nobel-lautakunnalta, nyt yksin Marielle.

Ohjelmassa pohditaan kiinnostavasti, millaisia seurauksia radiumin ja radioaktiivisuuden löytyminen aiheutti. Uuden tiedon myötä aloitettiin myös ydintutkimus ja muun muassa atomipommin ideointi. Toisaalta löydettiin syöpään parannuskeinoksi sädehoito.

Ristiriitaista on, että vaikka Marie Curie varoitti tutkijoitaan ymmärrettyään 1920-luvulla vaarat, moni heistä kuoli leukemiaan. Niin kävi lopulta myös tiedenaiselle itselleen.

Kohti Nobelia, Fem pe klo 20.25

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Saat selville jotain hyödyllistä, joka on syytä painaa muistiin. Luota itseesi ja uskalla seurata omaa polkuasi. Muiden miellyttäminen ei ole nyt tärkeää.

 

JOUSIMIES

Ota ohjat käsiisi. Nyt on aika tehdä suuria päätöksiä, eikä sinun kannata väistellä vastuuta. Rakkauselämässäsi tapahtuu kiinnostavia käänteitä.

 

KAURIS

Luota siihen, että panostuksesi palkitaan. Kaikki ei ehkä suju aivan suunnitelmiesi mukaan tänään, mutta yrittäminen ei valu hukkaan.

 

VESIMIES

On aika lopettaa ylianalysointi. Pääsi vaivaaminen ei tuota tulosta, joten anna olla. Tekosi puhuvat selvemmin kuin sanat.

 

KALAT

Älä monimutkaista elämääsi turhaan. Pidä rahatilannettasi silmällä ja minimoi tarpeettomat kulut. Toisten virheistä ei pidä kantaa vastuuta.

 

OINAS

Piristävät uudistukset ulkonäköösi tekevät terää. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamiisi ihmisiin. Itsenäisyys on tänään valttia.

 

HÄRKÄ

Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää. Myös syvällinen keskustelu läheisen ihmisen kanssa voi ajaa saman asian. Tärkeintä on, että ajatuksesi pääsevät tuulettumaan.

 

KAKSONEN

Kiinnostu uusista asioista. On aika laajentaa horisonttia. Tee suuret päätökset kuitenkin kylmiin faktoihin nojaten.

 

RAPU

Saat hyvän idean, joka kannattaa ottaa heti käyttöön. Etsi käsiisi ajatuksesta innostunut ihminen, jonka kanssa voitte kehittää juttua pidemmälle.

 

LEIJONA

Olet täynnä vetovoimaa. Seurassasi viihtyy uusia ja vanhoja tuttuja. Katso kuitenkin tarkkaan, kenet päästät lähellesi.

 

NEITSYT

Lähde ulos viihtymään. Sinun olisi aika antaa itsellesi rauha ja päästää irti menneiden lastista. Ammenna omista kokemuksistasi apuja tähän hetkeen.

 

VAAKA

Älä mutkista turhaan asioita. Pikkujutuista ei kannata jäädä vänkäämään. Vietä aikaa hyvän ystävän kanssa, joka osaa neuvoa tiukan paikan tullen.