Häät – mikä mahtava syy seota ihanaan turhamaisuuteen.

Joidenkin mielestä avioliitto on taantumuksellinen ja epätasa-arvoisia rakenteita ylläpitävä instituutio. Tänään on kuitenkin juhlapäivä, koska tasa-arvoinen avioliittolaki on astunut voimaan. Sen kunniaksi: yhdeksän yllättävää syytä mennä naimisiin.

1. Polttarit

Onhan sitä kaikenlaisia hulppeita syntymäpäiväkemuja ja muita pirskeitä, mutta ainoastaan häissä saa juhlien lisäksi kaupan päälle toiset juhlat. Eikä nyt puhuta mistään kuivista kakkukahveista vaan koko päivän tai jopa koko viikonlopun kestävistä kemuista, joiden ainoa tarkoitus on olla mahdollisimman ihanat, yllätykselliset ja mielettömät päivänsankarille. 

Aiemmin morsian joutui kärsimään polttarihumusta kekkaloimalla kaupungilla ilotytöksi pukeutuneena tai muuten nolaamalla itsensä. Nykypolttareissa painopiste on hemmottelussa: kuohuvassa ja liikuttavissa puheissa ei säästellä. Kaiken lisäksi lysti on yleensä ilmaista morsiamelle. 

2. Hyvä syy seota

Jos häähumussa tulee törttöiltyä tai tiuskittua, kaiken voi laittaa häästressin piikkiin. 

Lautasliinojen väristä vauhkoaminen Facebook-ryhmissä tai kaiken vapaa-ajan viettäminen Pinterestissä kuulostaa hupaisalta, mutta on morsiamelle täysin normaalia ja sallittua. Hääjärjestelyissä saa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, ja sosiaalisen median kanssa jokaisesta pikkuasiasta voi vaahdota muiden samassa tilanteissa olevien kanssa.

Parhaassa tapauksessa morsianten vertaistukiryhmästä löytää ystäviä, huonoimmassakin tapauksessa edullista häätavaraa ja puhuttavaa kahvipöytään. 

3. Kihlautuminen

Häät ovat ihanat, mutta kalliit ja vaivalloiset. Kihlautuminen sen sijaan on edullista eikä vaadi minkäänlaisten juhlien järjestämistä. Silti kihlautuessaan saa kokea pienoiskoossa naimisiinmenon mahtavuuden: kotona rakkaus räiskyy, ja kodin ulkopuolella saa joka paikassa kuulla onnitteluja. Joillakin ihmisillä on jopa tapana lähettää lahjoja kihlaparille, ihan vain onnitellakseen. 

”Joillakin ihmisillä on jopa tapana lähettää lahjoja kihlaparille, ihan vain onnitellakseen.”

4. Päivä keskipisteenä – mutta ei yksin

Jotkut ihmiset rakastavat huomion keskipisteenä olemista, toiset eivät. Häät ovat hyvät juhlat kummallekin ihmistyypille. Huomiota rakastava morsian saa olla päivän tähti, ja ujosteleva morsian taas voi piiloutua puolisonsa olan taakse tai ainakin rutistaa tätä tiukasti kädestä koko ajan. 

5. Ihana turhamaisuus

Ei kenties ole rationaalista laittaa tuhatta euroa kolttuun, jota käyttää kerran. Mutta jos on yhtään turhamainen luonne, on aivan mahtavaa saada ainakin kerran elämässään viettää päivä unelmiensa puvussa, ammattilaisen kaunistamana ja varpaiden kynsiä myöten pyntättynä. Päivään prinsessana voi palata myöhemmin valokuvaajan otoksista. 

6. Häämatka

Harva menee nykyään naimisiin niin, että asuu yhä vanhempiensa luona ja suunnittelee vasta muuttoa puolison kanssa yhteen. Siksi hääpareilla on yleensä jo valmiiksi niin paljon lakanoita, mokkamastereita ja koriste-esineitä, että rahan pyytäminen lahjaksi on muuttunut hyväksyttäväksi ja normaaliksi. 

Rahat voi ohjata esimerkiksi häämatkaan. Jos matkalle lähtiessään vihjailee hotelleille sun muille tahoille olevansa kuherruskuukautta viettämässä, saa hetken tuntea itsensä VIP:ksi. Ruusun terälehdillä koristellut vuoteet, täältä tullaan!

7. Karkkibuffet, hodarikärry ja muut valinnat

Häistä voi tehdä juuri sellaiset kuin haluaa – sillä varauksella, että jos haluaa esimerkiksi yksityislentokoneella kirkolta hääpaikalle ja Madonnan hääbändiksi, tarvitaan aika paljon rahaa ja vähän suhteitakin. 

”Karkkibuffet vai hodarikärry vai molemmat? Kimaltavat tennarit vai korkkarit, joiden pohjassa lukee ”I do”?”

Jos vain tulevan puolisonsa kanssa pääsee sopuun, voi valita kaiken mieleisekseen: Millainen paikka olisi kiva? Karkkibuffet vai hodarikärry – vai molemmat? Kimaltavat tennarit vai korkkarit, joiden pohjassa lukee ”I do”? Heviä alttarille asteluun ja rockia häävalssin sijaan? Omat vihkivalat? Hempeitä luonnonkukkia vai upea kestokimppu?

Mikäli valintojen tekeminen ahdistaa, voi apinoida koko hoidon joistakin netissä näkemistään kemuista. 

8. Tasa-arvoinen avioliittolaki

Tästä lähin kaikilla halukkailla on mahdollisuus mennä naimisiin rakkaansa kanssa seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Sitä kelpaa juhlia, esimerkiksi nyt vaikka menemällä naimisiin.

9. Sukunimi 

Naimisiinmeno ilmainen tapa päästä eroon omasta sukunimestään, mikäli oma nimi ei sattumoisin miellytä. Tai, jos oma sukunimi on kerrassaan mahtava, sitä voi ehdottaa puolisollekin. Jos taas molemmilla on tylsä nimi, on mahdollista keksiä päästään ihan oma, uusi sukunimi ja ottaa se häiden yhteydessä. 

Sosiaalisen median mukaan Ohtosesta tuli avioitumisen jälkeen Ohtonheimo.

Luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen avioitui Laura-vaimonsa kanssa viime lauantaina. Pariskunta vaihtoi ilmeisesti samalla sukunimensä Ohtonheimoksi. Molemmat löytyvät nyt nimittäin Facebookista sillä nimellä. Toimittaja kertoi avioliitostaan myös Instagramissa.

– Kannan sydäntäsi. Kannan sitä sydämessäni. Eilen sanoimme "tahdon" kauniin perheemme ja ystäviemme edessä. Kiitos teille kaikille, rakastamme teitä paljon, Ohtonheimo hempeilee sunnuntaina Facebookissa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Kimmo Ohtoheimo on suomalainen luontokuvaaja ja -toimittaja. Hän tuli tunnetuksi uituaan Saimaalla 140 kilometrin matkan saimaannorpan hyväksi. Tempauksestaan Ohtonen palkittiin Kultaisella Venlalla vuoden TV-tekona 2013.

 

They said Yes! 😍#ohtonheimot

Henkilön Riikka Kantinkoski (@weekdaycarnival) jakama julkaisu

 

Vapaaottelija Makwan Amirkhani pyytää, ettei syyttömiin ihmisiin kohdistettaisi vihaa.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani, 28, on ottanut Facebook-sivuillaan kantaa perjantain tapahtumiin Turussa. Turvapaikanhakijana Suomeen muuttanut marokkolaismies puukotti Turun kauppatorilla kahdeksaa ihmistä, joista kaksi menehtyi. Tekoa tutkitaan terrorismina.

Iskun jälkeen erityisesti sosiaalisessa mediassa on nähty paljon maahanmuuttokriittisiä ja ja jopa rasistisia puheenvuoroja, jotka ovat kohdistuneet myös syyttömiä maahanmuuttajataustaisia ihmisiä kohtaan. Päivityksessään Amirkhani puolustaa suomalaisia maahanmuuttajaperheitä ja pyrkii suitsimaan ihmisten vihaa. Päivitys on kerännyt maanantaihin mennessä yli 23 000 tykkäystä.

– Mun äiti viettää kaiken ajan päivästään kasvimaalla. Vanhin veli pyörittää kauneussalonkia. Vanhin sisko taas on lähihoitaja. Nuorempi veli toimii myös yrittäjänä, yks siskoista on hammashoitaja, yks kosmetologi, yks kokki ja mä taas urheilen ammatikseni, Amirkhani kirjoittaa.

”Älä pliis kohdista vihaasi ihmisiin joilla ei oo mitään tekemistä Turun raukkamaisen ja oksettavan teon kanssa”

Amirkhani on itse Iranissa syntynyt kurdi. Hän muutti perheensä kanssa Suomeen ollessaan lapsi.

– Kaikki on kiitollisia kaikesta, mitä meillä tällä hetkellä on. Samankaltaisia maahanmuuttajaperheitä on ympäri Suomea, joten älä pliis kohdista vihaasi ihmisiin joilla ei oo mitään tekemistä Turun raukkamaisen ja oksettavan teon kanssa.

– Jos sä annat vihan ottaa vallan, niin terroristit on voittanut, Amirkhani päättää päivityksensä.

Amirkhani on myös aiemmin kommentoinut maahanmuuttoa ja -muuttajia. Vuonna 2015 hän julkaisi videon, jossa pyysi maahanmuuttajia välttämään konflikteja ja väkivaltaa.

– Te teette niin monen muun maahanmuuttajan eämästä paljon vaikeampaa täällä Suomessa, Amirkhani sanoi maahanmuuttajien väkivaltaa käsittelevässä videossa.

Poimimme Sanojen lahja – valitut sitaatit -kirjasta Tove Janssonin tekstinpätkiä, joissa riittää ajateltavaa vaikka loppuelämäksi.

Tove Janssonin hauskimmat ja mieleenpainuvimmat oivallukset yhdessä kirjassa – kyllä kiitos! Yli 500 sivuinen teos Sanojen lahja – valitut sitaatit (WSOY) on niitä täynnä.

Uutuuskirjaan on koottu yksittäisiä lauseita ja pidempiä pätkiä Janssonin kirjoista aina Muumi-sarjakuvista novellikokoelmiin. Aiheet vaihtelevat kepeistä ja rakkaudentäyteisistä ajatelmista kuolemaan ja yksinäisyyteen.

Erityisesti muumit ovat yli 70-vuoden ajan opettaneet meille tärkeitä asioita elämänilosta, ihmissuhteista ja muista tärkeistä asioista. Yksinkertaisten asioiden sanominen ääneen on usein juuri sitä, mitä elämässä tarvitsee kaikkein eniten. Muumien viisaudet on vuosikymmeninkien jälkeen yhtä päteviä kuin 1940-luvulla sotien aikaan.

Kokosimme 10 Janssonin muumikirjoista saatua ajatusta, joista voi saada paljon irti paikasta, iästä ja vuodesta riippumatta:

Viisaita sanoja

”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.” Muumipappa ja meri

”Hän katseli tuumivasti tummaa vuolasta vettä ja sai päähänsä, että elämä oli ihan kuin virta. Toiset purjehtivat hitaasti ja toiset nopeasti ja jotkut keikahtivat kumoon. Tämän minä kerronkin Muumipapalle, Hemuli mietti totisena. Eiköhän se vain ole aivan uusi ajatus.” Muumilaakson marraskuu

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.”

”Myy kohautti harteitaan ja ryömi takaisin sammaliin. Hän oli usein nähnyt, miten ne joiden piti tavata seisoivat odottamassa toisiaan väärässä paikassa, tyhmästi ja epätoivoisesti. Sitä ei voi auttaa, ehkä se kuuluu asiaan.” Muumipappa ja meri

”– Paetkaa! huusi Muumimamma. – Poliisi on täällä! Hän ei tiennyt mitä Muumipeikko oli tehnyt, mutta siitä hän oli aivan varma, että hän hyväksyi tuon teon.” Vaarallinen juhannus

”Kaikki hauska on hyvää vatsalle.” Muumipapan urotyöt

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen. Hänen kanssaan voi puhua.” Taikurin hattu

Hyvää fiilistä

”Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.” Muumipappa ja meri

”Niiskuneiti pani käpälänsä Muumipeikon käpälään. – Oli miten oli, hän sanoi. – Niin kauan kun sinä et pelkää, minäkin lupaan olla pelkäämättä.” Muumipeikko ja pyrstötähti

”Tämä ilta on laulun ilta.”

”Tämä ilta on laulun ilta, ajatteli Nuuskamuikkunen. Uuden laulun, jossa on yksi osa odotusta, kaksi osaa kevätkaihoa ja loput vain hillitöntä hurmaa siitä, että saa vaeltaa, olla yksin ja viihtyä oman itsensä seurassa.” Näkymätön lapsi: Kevätlaulu

”Yhden ainoan kerran hän oli nähnyt Muumimamman kuonon pilkahtavan oviaukossa – pyöreän ystävällisen kuonon. Koko Muumimamma oli pyöreä juuri sillä lailla kuin äitien kuuluu olla.” Muumilaakson marraskuu

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

On aika lähteä liikkeelle. Aikaa ei ole itsesääliin vaipumiseen tai valittamiseen. Saat perheestäsi tarvitsemaasi voimaa eteenpäin painaaksesi.

 

NEITSYT

Älä salaile tunteitasi pelon ajamana. Avoin keskustelu on kaiken hyvän alku. Yhdessä päädytte ratkaisuun, joka tyydyttää kaikkia.

 

VAAKA

Ole aktiivinen ja heitte ideoitasi ilmoille. Hyvää virtausta ei kannata haaskata. Olet omillasi luovan haasteen parissa.

 

SKORPIONI

Laadi itsellesi strategia. Ota epäröimättä käyttöön astetta erikoisemmatkin metodit. Nyt on aika kokeilla jotain aivan uutta.

 

JOUSIMIES

Joku tarjoaa sinulle kiinnostavaa tietoa. Tarkista faktat luotettavasta lähteestä ennen johtopäätösten vetämistä. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KAURIS

Pysy vakaalla maaperällä. Voit välttää menneisyydessä tekemäsi virheet, jos olet rehellinen itsellesi. Ole hereillä neuvottelutilanteessa.

 

VESIMIES

Odottamaton tilaisuus osuu kohdallesi. Tee asiat rohkeasti omaa nenääsi seuraten. Luovuudesta on tänään hyötyä kaikilla elämäsi osa-alueilla.

 

KALAT          

Toimi niin kuin parhaaksi katsot. Sinun ei ole pakko kuunnella mahdottomia vaatimuksia. Hoida vain se, minkä olet tullut luvanneeksi.

 

OINAS

Älä kuormita itseäsi liikaa. Yllätykset saattavat käydä rasittaviksi, jos niitä ilmaantuu joka kulman takaa. Etsi rauhaa hyvän ystävän tai kumppanisi seurasta.

 

HÄRKÄ

Yritä olla mahdollisimman joustava. Sinun ei tarvitse luopua periaatteistasi, mutta ole valmis tulemaan vastaan. Joudut tekemisiin hankalan ihmistyypin kanssa.

 

KAKSONEN

Perhe ja koti ovat nyt tärkeysjärjestyksesi kärjessä. Kuuntele kiireettä, mitä läheisilläsi on sanottavana. On aika korjata väärinkäsityksiä.

 

RAPU

Päivä tarjoaa haasteita, jotka kysyvät pitkiä hermoja. Olet sen päätteeksi monta kokemusta rikkaampi. Opit tänään jotain arvokasta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!