Yllättävät menot syövät monelta tilin tyhjäksi. Me Naisten lukijat kertovat, mistä tingitään, kun talous on tiukilla.

”Ensimmäisenä tingin syömisestäni, mutta en laadusta vaan määrästä. Makaronikuurille minua ei saa, vaan kasvikset ja hedelmät kuuluvat jokaiseen päivään. Mieluummin jätän vaikka leivän ostamatta. Hyvää säästöä on myös iltarientojen välttäminen. Baareissa palaa todella paljon rahaa, joten jos on tiukkaa, en käy ulkona. Vaatteissa en sinänsä tingi, eli en osta halpisvaatteita. Jos minulla ei ole varaa 150 euron farkkuihin, en osta farkkuja ollenkaan.”
Anna-Maria

”Jos rahat loppuvat ennen palkkapäivää ja kauppatili on iso, ostan vain pakolliset ja täydennän varastoja, kun rahaa tulee. Laskut laitan tärkeysjärjestykseen sen mukaan, onko pakko maksaa heti eräpäivänä vai voinko venyttää maksua tiliin. Joskus on pakko ottaa pikavippiä, joka yritetään maksaa pois mahdollisuuksien mukaan kesäpalkoista.”
Suurperheen äiti

”Kun tili on tyhjentynyt, siirrän laskuja – niistä voi sopia puhelimitse – ja ostan halvempaa ruokaa. Kun haluan ostaa jonkun tavaran tai vaatteen, kerään vaikka tyhjiä pulloja ruokarahaan. Välillä tongin lähikaupan roskiksesta käyttökelpoista muonaa, sillä jos olen jonkun tavaran päättänyt hankkia, toteutan kyllä ostokseni. Toisinaan joudun kiristämään vyötä, mutta samallahan nuo kilot karisevat.”
Minerva

”Se, että jättäisin rahapulassa laskut maksamatta, on vieras ajatus. Ulkoisesti ei saa paljastaa, vaikka tiukkaa olisikin! Ruuasta on helppo säästää: kauppojen tarjoukset ja puoleen hintaan myytävät tuotteet helpottavat kummasti. Koska bensa on kamala menoerä, typistän tiukan paikan tullen huviajot minimiin. Pyörät kaivetaan esiin ja toisaalta, mihinkäs ihmisen kotoaan pitäisi lähteä. Parhaiten säästöä syntyy, kun pysyy pois vaatekaupoista. Miksi kiusata itseään, jos ei ole pakko.”
Alaston ei-kokki

”Lapsiperheessä säästöviikoilla (tavoitteena uudemman auton osto, nykyinen lähestyy rippikouluikää) tyhjennetään pakastimia ja kokataan itse. Uusia leluja ei osteta ja karkkilakko on päällä kesälomaan asti. Ei ravintolaruokia, alkoholia tai tupakkaa. Joustaa voi, jos joku vaikka sairastuu. Silloin ostetaan jotain herkkua. Tavoitteena on, ettei oteta autolainaa asuntolainan päälle. Laskut maksetaan ajallaan ja missään tapauksessa ei oteta pikavippejä!”
Ossaan olla pihiki!

”Tingin matkustamisesta ja heräteostoksista. Tosin pyrin pitämään taloudellisen tilanteen balanssissa niin, että aina on vähän pahan päivän varalle. Nyt se  on helppoa, kun on töitä, mutta ei velkaa. Kun lapset olivat pieniä ja oli asuntovelkaa, tingin vaate- ja meikkiostoksista, satsasin taloudelliseen ruuanlaittoon ja kävin harvoin kampaajalla.”
anne

”Tingin ruuasta. Jos valinnan kohteena on uusi ihana nahkalaukku tai kengät ja ruuan laatu, en epäröi. Laukku lähtee tutustumaan uuteen kotiinsa ja puuro maistuu hyvältä loppukuun – näin minä ainakin vakuuttelen itselleni.”
lilla

Marttojen säästövinkit

1. Osta vain se, mitä todella tarvitset.

2. Hyödynnä alennusmyynnit, mutta panosta laatuun.

3. Harkitse myös pikkuostoksia: pari limsapulloa viikossa tekee yli 200 euroa vuodessa.

4. Tingi ulkona syömisestä. Jos käyt pari kertaa kuussa syömässä 30 eurolla, käytät siihen 780 euroa vuodessa.

5. Tarvitseeko kaikkea ostaa omaksi? Mitä voisit vuokrata, lainata tai ostaa kimpassa?

6. Vähennä oman auton käyttö ja kulje julkisilla.

7. Hanki tavaroita käytettynä.

8. Vertaile ruuan hintoja ja kokkaa sekä leivo itse.

9. Kilpailuta vakuutukset, puhelinoperaattorit, sähköyhtiö ynnä muut.

10.Säästä kotona sähköä.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.

Zlatan Ibrahimovićin elämäntarina on, noh, kuin elokuvasta.

IS TV-LEHTI: Vaikeuksien kautta voittoon -tarinat ovat aina kiehtovia. Sellainen on tunnetusti ruotsalaisen jalkapallon supertähden Zlatan Ibrahimovićin kehityskaari.

Malmön huonomaineisesta Rosengårdin lähiöstä ponnistanut maahanmuuttajataustainen poika kasvoi yhdeksi maailman parhaista jalkapalloilijoista.

Fredrik ja Magnus Gerttenin tuore dokumentti Nuori Zlatan keskittyy vuosiin 1999–2004, jolloin Zlatan siirtyi Malmöstä Ajaxin kautta Juventukseen 2004. Nuo vuodet olivat vaikeuksien kohtaamisen ja kasvun aikaa.

Zlatanin vahvuutena jalkapalloilijana pidetään hänen itseluottamustaan. Mutta oppivuosina Zlatanin egosta koitui myös hänelle ongelmia.

Mukana myös Litti

Dokumentissa haastatellaan useita Zlatanin valmentajia ja pelikavereita. Tuolloin viesti oli sama: Zlatanin on opittava, että jalkapallo ei ole sooloilua vaan joukkuelaji. Hänen on kypsyttävä. Erään Malmo FF:n pelitoverin kommentti kuuluu: ”Hän ei ole vielä tähti, vaikka kuvittelee niin.”

Ajaxin pelikaveri Jari Litmanen kertoo sanoneensa: ”Zlatan, autan sinua. En ole vastustajasi.”

On hurja seurata, kuinka Ruotsissa vastustajan kannattajat huutavat kuorossa ”me vihaamme Zlatania” tai kun Ajaxin kannattajat buuaavat oman joukkueen tulokkaalle. Zlatan saa myös rasistisia solvauksia ja jopa uhkauksia niskaansa.

Useat haastateltavat kertovat myös, että Zlatanin ympärillä oli aina muuri. Hänen lähelleen ei päässyt. Sama ongelma on myös muuten taiten tehdyssä dokumentissa. Vaikka kamerat seuraavat nuorta Zlatania ja häntä haastatellaan, jalkapalloilijan sisimpään ei päästä kiinni.

Myöhemmin Zlatan on avautunut muun muassa köyhästä lapsuudestaan elämäkerrassaan Minä, Zlatan Ibrahimović (2012).

Nuori Zlatan on kuvaava dokumentti nimenomaan huippu-urheilijan kipuilusta matkalla suuruuteen, vaikka itse kohdehenkilö jää vähän etäiseksi. Pieni tiivistys olisi tehostanut tarinaa, joka kuitenkin rullaa viihdyttävästi eteenpäin.

Dok: Nuori Zlatan, Fem to klo 22.00

 

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.