Turhauttaako? Käännä se voitoksesi. Kuva: Shutterstock

Huono pomo – sellaiseen ovat törmänneet varmasti kaikki. Kehnoltakin esimieheltä voi kuitenkin oppia paljon.

Siellä se vaanii, omassa kuutiossaan – esimies, jonka alaisena työskentelystä luulee oppivansa vain ketutuksenhallintaa.

Vaikka pomo herättäisi negatiivisia tuntemuksia,
Refinery29:n
artikkeli muistuttaa, että huonoistakin johtamiskokemuksista voi ottaa opiksi. Ne ominaisuudet, jotka huonoina pidettyjä esimiehiä yhdistävät, ovat hyviä muistutuksia asioista, jotka omassa työssään kannattaa tehdä toisin – oli sitten alainen tai jossain vaiheessa itsekin pomo.

1. Tiedon jakaminen on välittämistä

Pomon velvollisuus on antaa alaisilleen kaikki tarvittava tieto, jota tarvitaan työn suorittamiseen kunnolla. Jos niin ei tapahtu, koko tiimi tai yritys saattaa olla tuuliajolla, vaikka pomolla olisi ratkaisun avaimet.

Vaikka kaikkien yksityiskohtien kertaaminen tuntuu joskus puuduttavalta, se on tarpeellista. Kun kaikki ovat tilanteen tasalla, kuka tahansa voi keksiä, miten hommat kannattaisi hoitaa tehokkaammin tai paremmin. Siksi kaikkien kannattaa olla aktiivisia palavereissa – hoiti pomo homman hyvin tai ei.

2. Kukaan ei ole pinnalta teflonia

Parhaat johtajat haluavat tiimiinsä itseään viisaampia alaisia. Hyvä pomo on sellainen, joka ei pelkää ottaa ongelmia esille – teflon-pomo ei anna pulmien tarttua pintaansa, jolloin ne vain kimmahtavat takaisin sinne, mistä tulivatkin ja jäävät ratkaisematta. Älä sinä ole teflonia, vaan tartu ongelmiin ennen kuin ne alkavat kasaantua.

3. Määrä ei tarkoita laatua

Ylimääräiset tunnit toimistolla tai päätteen ääressä voivat olla täysin turhia ja tuottamattomia, jos silloin ei tee mitään oikeasti merkittävää. Mutta jos esimies pyytää ylitöihin konkreettista projektia varten, ei kannata kieltäytyä. Hyvä esimies osaa arvostaa tehokasta ajankäyttöä, ja projekti voi olla tilaisuutesi näyttää kykysi. Kiinnostavan ja käytännönläheisen työtehtävän parissa aika myös kuluu kuin siivillä – toisin kuin vain odottaessa, että kello näyttää kotiinlähtöä.

4. Unohda sanahelinä

Haaste. Asiakasrajapinta. Laatikon ulkopuolelta ajattelu. Osaamisen kehittämisen ratkaisut. Osaamattomuutensa voi yrittää piilottaa bisnesjargonin trenditermien taakse, mutta harvoin se kannattaa. Fiksumpaa on olla ajan tasalla ja kysyä, jos ei ymmärrä. Käytäntö ja selkeys ovat edelleen ne asiat, joiden avulla asiat oikeasti etenevät.

5. Luota itseesi

Esimieskin voi olla epävarma ja lykätä sen vuoksi päätöksiä, mikä on alaisen mielestä turhauttavaa. Epäonnistumisen pelon ei kuitenkaan kannata estää päätöksentekoa. Kun olet tehnyt tarvittavat taustatyöt, kyseenalaistanut päätökset ja tiedät tarpeeksi, kannattaa vain luottaa itseensä ja päätökseensä. Suuntaa voi aina vaihtaa, jos päätös osoittautuu kehnoksi!

6. Keskity intohimoon, älä valtaan

Pomon pestistä haaveilevan kannattaa muistaa, että parhaat pomot suhtautuvat intohimoisesti alaansa tai työpaikkaansa. Heidän tavoitteensa ei ole valta, vaan se, että yritys ja kaikki sen työntekijät pystyisivät parhaisiin mahdollisiin suorituksiin. Tähtää siis pomoksi, koska rakastat alaa ja haluat saada yrityksen menestymään.

Lue myös:


Pomo, älä häiriköi työntekijöitä kuuden jälkeen!


Käytä viimeiset 10 minuuttia työpäivästä näin


Näitä asioita uusi pomo jännittää

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.

Kurpitsalyhty on vanha juttu, nyt kaiverretaan ananaksia. Ihan helppoa ananaslyhdyn teko ei ole, mutta ainakin koverrettu sisus on herkkua. 

Trooppinen ananaslyhty tuo ankeaan loka-marraskuun vaihteeseen palan tropiikkia. Lyhdyt ovat tämän halloweenin villitys, uusi versio perinteisistä kurpitsalyhdyistä. 

Moni Instagram-villitys ei kotona toteutettuna näytä ihan niin hienolta kuin kuvissa, joten kokeilimme, kuinka helposti pimeän vuodenajan piristys syntyy. 

2790120

Nämä asiat askartelu ananaksen kanssa opetti:

1. Valitse välineesi

Ulkomaisissa videoissa ananaksen sisuksen kovertaminen käy helposti erityisellä kovertamiseen tarkoitetulla työkalulla. Moista välinettä tuskin löytyy suomalaisista marketeista tai ainakaan kotikeittiöistä. Ananaslyhdyn teko kuitenkin onnistuu myös suomalaisen sisun ja terävän keittiöveitsen avulla.

2. Varaa talouspaperia

Varsinkin, jos ananasta ei kuivaa huolellisesti sisältä, se valuttaa ananasmehua kaikkialle. Lyhtyä täytyy siis polttaa palo- ja mehuturvallisella alustalla. 

3. Aloita ajoissa

Vaikka ananas on kurpitsaan verrattuna pikkuinen, menee sen veistämiseen aikaa. Veitsen kanssa ei kannata alkaa sohia juuri kymmenen minuuttia ennen vieraiden tuloa. 

4. Leikkaa reilusti

Jos ananaksen sisällä polttaa perinteistä tuikkua, lyhdyssä täytyy olla riittävän paljon ja tarpeeksi suuria aukkoja – muuten tuli ei pala kunnolla. 

5. Pohdi paloturvallisuutta

Kurpitsaan verrattuna ananas on kiikkerä, joten huolimattomasti aseteltuna se aiheuttaa paitsi paloturvallisuusriskin, myös sotkuriskin: jos lyhty kaatuu, ananasmehua sekä steariinia leviää ympäriinsä.

Pidimme lyhdyssä tulta noin tunnin. Sinä aikana tuikun liekki kärvensi ananaksen hattuosaan mustan läntin ja hattu putosi pois lyhdyn päältä. 

Dokumentti rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta kertoo harrastuksesta parhaimmillaan ja pahimmillaan.

Elämä on voittamista suurempaa. Tähän iskulauseeseen tiivistyy kanadalaisohjaaja Christy Garlandin dokumenttielokuva Cheer Up, joka kertoo huonosti menestyvästä rovaniemeläisestä cheerleader-joukkueesta. Tarinan keskiössä ovat valmentaja Miia Norvapalo sekä teini-ikäiset Aino Selin ja Patricia Fisk, jotka kaikki tahoillaan kamppailevat henkilökohtaisten haasteiden kanssa. Harrastus tarjoaa irtiottoa arjen ongelmista, ja joukkueesta muodostuu kuin toinen perhe. Epäonnistumisista huolimatta cheerleaderit pitävät yhtä.

– Se on rankka laji, verta valuu ja iskuja tulee. Liikkeet ja ilmalennot vaativat täydellistä luottamusta joukkuetovereihin, kertoo yksi elokuvan päähenkilöistä, nyt jo 21-vuotias Aino Selin.

”Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.”

Kilpailutilanteissa cheerleadereilta odotetaan positiivisuutta ja pirteää energiaa. Samankaltaisia paineita kohdistuu Selinin mielestä myös teini-ikäisiin tyttöihin.

– Koko ajan pitää hymyillä, koko ajan pitää näyttää hyvältä. Omia ongelmia ei saa olla, tai ainakaan niitä ei saa näyttää maailmalle.

Useiden vuosien ajan kuvattu dokumentti näyttää kuitenkin toisenlaisen puolen, niin cheerleadingista kuin päähenkilöistäänkin. Harrastuksen kautta löytyvät kuitenkin eväät jaksaa myös elämän muilla osa-alueilla.

– Cheerleading on antanut minulle voimaa ja rohkeutta, Selin tiivistää.

Garlandin elokuva ei ole lajissaan dramaattisin tai tapahtumarikkain, mutta se välittää tärkeää viestiä. Kilpailullisuudestaan tunnetusta lajista kertova dokumentti osoittaa, ettei menestystä aina voi mitata voitoissa.

Katso traileri:

Cheer Up

***

Ensi-ilta 28.10.