Pekka. Mikko. Jussi. Tai ehkä Ville? Kuva: Shutterstock

Ja näin opettelet muistamaan sen!

”Hauska tutustua! Minä olen Jenni.”

”Hei Jenni! Minä olen Heidi.”

Pari minuuttia myöhemmin Heidi on jo historiaa. Näinhän se uuden ihmisen tapaaminen yleensä menee. Vaikka yrittäisi kuinka pinnistellä, hetken päästä uuden tuttavuuden nimi on jossain tavoittamattomissa.

Minulla on teoria, miksi niin käy. Se menee näin: uuden ihmisen kohtaaminen on sen verran stressaava tilanne, että vaikka kuvittelisi olevansa aivan rento, pitää tsempata niin paljon, että keskittyy lähinnä sanomaan oman nimensä oikein ja olemaan helposti lähestyttävä. Tällaisessa stressissä nimet eivät yksinkertaisesti jää mieleen. Kun ihminen on tutumpi, nimikin saattaa olla helpompi muistaa. Siis ehkä noin kolmen tapaamiskerran jälkeen.

Vaikka teoriani on mielestäni hirveän hyvä, on se palturia. Science of Us -sivusto kirjoitti juuri ”muistiasiantuntijoiden” (heitä minä ainakin uskon mieluummin kuin itseäni) selittäneen, että nimet eivät jää mieleen, koska ne ovat merkityksettömiä. Kun tapaat uuden ihmisen ja hän kertoo sinulle nimensä, ei nimellä ole minkäänlaista merkitystä sinulle. Se on vain nimi.

Jutun alussa Jenni tapasi Heidin, ja Heidihän on vain nimi muiden joukossa. Sille ei ole mitään erityistä syytä, miksi juuri tämä henkilö on Heidi. Jos nimen onnistuu tapaamishetkellä yhdistämään johonkin itselleen tuttuun, voi se jäädä mieleen. Esimerkiksi Jenni voisi ajatella, että Heidi näyttää aivan siltä Heidiltä, joka oli lapsena hänen paras ystävänsä. Myöhemmin tämän voisikin muistaa.

Samassa jutussa kerrotaan, että jos nimi on vaikea muistaa, ammatti sen sijaan usein ei. Tämä johtuu siitä, että jos uusi tuttava kertoo ammattinsa, luo sen kuulija siitä mahdollisesti heti mielikuvia. Jos tämän jutun Heidi olisi tanssija, voisi Jenni ammatin kuultuaan kuvitella Heidin tanssimassa. Myöhemmin Jenni muistaisi, että uusi tuttavuus on tanssija, mutta nimi ei juolahtaisi millään mieleen.

Jos nimien muistaminen tuntuu aivan mahdottomalta eikä merkityksien luominen niille tunnu sujuvan, voi aina yrittää toistoa. Kun tapaat uuden ihmisen ja hän on kertonut sinulle nimensä, toista sitä (mielessäsi) hetki kuin mantraa. Se saattaa auttaa.

Lue myös:

Tämän takia lääkkeiden nimissä on aina z ja x

Vuorotyö vanhentaa aivoja – näin käyt vastaiskuun

Mites se menikään? 10 tilannetta, joissa muisti pettää aina

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi

Anna Puu kertoo Vain elämää -päivänään erokappaleesta, jonka hän teki ennen kuin ehti myöntää itselleenkään suhteensa olevan ohi.

Vain elämää -jaksossa vietetään perjantaina Anna Puun, 34, päivää. Jaksossa kuullaan yksi kappale, joka on Annalle ”pelottavan henkilökohtainen”.

– Mietin, että en oo ihan varma, uskallanko edes näyttää tällaista tekstiä. Se oli tosi pelottava ajatus, kun rinta oli vedetty niin auki. Musta tuntuu, että mä en osaa kirjoittaa ilman, että se on henkilökohtaista, Anna Puu kertoo jaksossa.

Lauri Tähkä kysyy Annalta, millainen suhde hänellä oli ex-mieheensä kappaleen kirjoitushetkellä.

”Jännä, miten ihminen kirjoittaa jotain sellaista, mitä ei ole myöntänyt edes itselleen.”

– Olitko sä jo lähdössä? Lauri kysyy.

– En... En todellakaan ollut tekemässä mitään lähtöä. Kirjoitin tuon varmaan vähän yli vuosi ennen eroa. Se on jännä, miten ihminen kirjoittaa jotain sellaista, mitä se ei edes tiedosta – eikä ole myöntänyt edes itselleen. Sitä se on, kun rupeat suoltamaan tekstiä paperille, sieltä voi tulla asioita, joita ei ole edes käsitellyt.

2787093

Anna erosi tyttärensä isästä, Olli Ripattilasta, vuonna 2013. Ex-pariskunnalla on vuonna 2010 syntynyt tytär.

Me Naisten haastattelussa vuosi sitten Anna kertoi, että hänen uusi parisuhteensa muusikkomiehen kanssa päättyi eroon keväällä 2015.

Vain elämää Nelosella perjantaina kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Helen taisi juuri pongahtaa häijyjen muijien ykköseksi.

– Aion olla kaikista häijyistä naisista häijyin, Helen Mirren, 71, lausui maanantaina.

Sanoillaan hän viittasi presidenttiehdokas Donald Trumpin lausuntoon kilpakumppanistaan Hillary Clintonista kaksikon kolmannessa vaaliväittelyssä.

Brittinäyttelijä pääsi ääneen Elle-lehden vuosittaisessa Women in Hollywood -tapahtumassa, joka pidettiin Los Angelesissa maanantaina. Helen Mirren palkittiin tilaisuudessa legendaarisen asemansa ja elämäntyönsä vuoksi.

Kiitospuheensa yhteydessä näyttelijä jakoi parhaat elämänohjeensa, joista voivat ottaa oppia kaikki muutkin naiset tiellään häijyiksi muijiksi.

Lue myös: Häijyt muijat kunniaan! 12 naista, joita voi vain ihailla

– Käyn nopeasti läpi muutaman vinkin, joiden avulla selvitä elämästä, koska varmasti tiedätte, että olen melko vanha, joten olen nähnyt aika paljon elämää. Voitte jakaa vapaasti eteenpäin viittä parasta vinkkiäni, Helen Mirren sanoi puheessaan, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Elle-lehden sivuilla.

”1. Älä ikinä juo alkoholia, paitsi jos juhlit jotain, jos olet järkyttynyt jostakin tai jos on päivä, joka loppuu y-kirjaimeen (huom. englanniksi kaikkien viikonpäivien nimet päättyvät y:hyn). Jos otat, älä koskaan aja.”

”2. Rakkaudessa ei ole sääntöjä – en usko – mutta älä kiirehdi naimisiin, oikeasti. Menin mieheni kanssa naimisiin myöhemmin elämässäni, ja se on toiminut oikein hyvin.”

”Älä kiirehdi naimisiin, oikeasti.”

”3. Anna kumppanillesi vapaus ja tue häntä tavoitteidensa saavuttamisessa. Se on todella tärkeää ja koskee molempia suuntia, sekä miehiä että naisia.”

”4. Blackjack-pöydässä splittaa aina ässät, kasit ja ysit.”

”5. Ole yhteydessä ystäviisi päivittäin, enkä tarkoita Facebookia. On parempi, että on kolme hyvää ystävää kuin kolmesataa sosiaalisessa mediassa. Ystäviä, joille voit oikeasti puhua.”

Koska Helen Mirren ei piittaa omistakaan säännöistään, hän ei pysynyt lupaamassaan viidessä elämänohjeessa. Kuudes ohje oli kieltämättä häijy.

– Ja lopuksi, viis veisaa kenestäkään, joka tuomitsee sen, miltä näytät, etenkin jos hän on joku anonyymi, tuntematon, netissä vaaniva hyypiö tai on turvonnut, pienipäinen, dinosauruskätinen presidenttikandidaatti.

Jääkiekkoilijarakkaansa Mikael Granlundin kanssa Minneapolisissa asuva Emmi Kainulainen kaipaa Suomesta ystäviä ja perhettä.

Kolme viikkoa sitten Suomeen saapunut Emmi Kainulainen iloitsee uudesta urasta Yhdysvalloissa. Kainulainen työskentelee mallina ja seurustelee Minnesota Wild -seurassa pelaavan Mikael Granlundin kanssa. Pariskunta asuu yhdessä Minneapolisissa.

– Odottelen parhaillaan työviisumia, sillä sain mallisopimuksen Ford-toimistolle Chicagoon. Toivottavasti pääsen tekemään samantyyppisiä kuvauksia kuin Suomessa, eli sporttia ja alusvaatteita, ehkä katalogejakin, Kainulainen kertoi tiistai-iltana suunnittelija Lalli Savolaisen muotinäytöksessä Helsingissä.

Fordin kansainvälinen mallitoimisto on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista.

Kainulainen valmistui keväällä Metropolia-ammattikorkeakoulusta sisustusarkkitehdiksi. Hän aikoo tehdä töitä myös oman Chaîne-brändinsä eteen. Brändiin kuuluu muun muassa lifestylea, muotia ja taidetta.

– Lähden liikkeelle muodista, ja etenen toivottavasti pikkuhiljaa sisustukseen sekä taiteeseen.

Pariskunta asuu jo viidettä vuotta Minneapoliksessa, jonne he ovat sopeutuneet hyvin.

– Varsinkin pari ensimmäistä vuotta seilasin edestakaisin opintojen vuoksi, ja nyt matkalaukkuelämä on taas tullut tutuksi. Alkaa olla jo koti-ikävä! Suomesta kaipaan eniten ystäviä ja perhettä.

Mitä ulkomailla on mitä meillä ei ole? Pyllynpesulaitteet? Eksoottiset ruokakaupat? Muu, mikä?