2000-luvun alussa DVD syrjäytti VHS:n. Nyt kolisevat leffakotelot ovat enää muisto vanhoista vuosikymmenistä. Kuva: Shutterstock
2000-luvun alussa DVD syrjäytti VHS:n. Nyt kolisevat leffakotelot ovat enää muisto vanhoista vuosikymmenistä. Kuva: Shutterstock

90-luku jakaa mielipiteet. Joko sitä rakastaa tai sitten vihaa. Mutta sitä ei voi kieltää, etteikö ysärissä olisi ollut omat ilonsa.

1. Ei Temptation Islandia, Big Brotheria ja Ensitreffejä alttarilla. Aatami ei etsinyt Eevaa nakuna saarella. 90-luku oli tositelevisiosta puhdasta aikaa. Silloin katsottiin ihan oikeita sarjoja, jotka olivat muuten vielä aika paljon parempia kuin 80-luvulla. Seinfeldia, Simpsoneita, Frendejä, Sinkkiksiä, Kuumaa piiriä, Puhtaita valkeita lakanoita... Siitä, että realityt löivät läpi, saamme kai kiittää 2000-luvun alun Selviytyjiä.

2. 90-luvun syvä lama oli ainakin jossain määrin vähän helpompi kuin tämä, jota me nyt elämme. Yksi 90-luvun laman pelastajista oli Nokia. Sen avulla maamme rämpi ylös suosta. Nyt pelastavaa enkeliä ei ole.

3. Sosiaaliset mediat olivat lapsenkengissä. Päivät eivät kuluneet Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa, Snapchatissa, Pinterestissä... siis älypuhelimen näytön kanssa kaveeraten. Kun kaveria halusi nähdä, sovittiin aika ja mentiin tapamaan. Aika harva oharoi toisen, kun tiesi, että kotoa pitää lähteä tuntia ennen ja on melkoinen pettymys, jos tuttu ei odotakaan vaikkapa Stokkan kellon alla tiettyyn aikaan.

4. Neonvärit olivat aikuisten oikeasti cool. Eivät sillä tavalla hipsterissä mielessä. Mitä kirkkaammat vaatteet, sitä parempi. Tällaisissa kuteissa oli vaikea jäädä seinäruusuksi.

5. Poikabändeillä ei tarkoitettu pelkkää One Directionia. Bäkkärit, Nyykkärit, Take That, N'Sync. Onko mitään kauniimpaa kuin viisi (tai jotain sinne päin) miestä tanssimmassa samaa koreografiaa ja laulamassa vuorotellen? Ja löytyi näitä Suomestakin. Yksi sana: XL5!

6. Coolisti rähjäinen, sitä grunge-fani sai olla. Kulunut flanu päälle ja hiukset huolettomilla takuilla. Kukaan ei tuijottanut, Kurt Cobain ja Layne Staley (kummatkin jo kuopassa, valitettavasti) pitivät huolta siitä, että huumehuuruinen look oli muodissa. Ja muutenkin sai pukeutua vähän miten lystäsi. Esimerkiksi salihousuihin, vyölaukkuun, collegeen tai kukkakuosiin.

7. Nykyään on muodikasta mollata radiosoitossa olevia edm-kappaleita, mutta 90-luvulla tanssibiisit, eurodance, otettiin ihan todesta. Kuka nuori ei olisi pomppinut pohkeitaan rikki tanssiessaan Paradision Bailandoa? Tai muistaisi ulkoa Movetronin Romeon ja Julian sanoja?

8. Ja silloin tehtiin jännityselokuvia, kuten Mafiaveljet, Uhrilampaat, Terminator 2, Pulp Fiction... Sellaisia, jotka ovat jääneet elämään vuosikymmeniksi, ja joita pyöritetään televisiossa yhä uudestaan ja uudestaan. Nykyajan jännäreissä ikääntyneet tähdet seikkailevat erikoistehosteiden keskellä ja yrittävät puhaltaa uraansa eloon. Mietitäänpä vaikka Liam Neesonia...

9. Ai niin! Ja ruokaa sai laittaa aromipesässä. Siis siinä styroksikammotuksessa. Nykyään ollaan foodieita ja tehdään slowfoodia. Ysärillä sitä paitsi meille suomalaisille esiteltiin suuri kansallinen herkkumme: hunajamarinoidut broilerisuikaleet.

10. Suomi päätti satsata nuoriinsa tarjoamalle heille JYRKIN! Sitä katsoivat kaikki, ja Peltsistä, Molli-Ollista, Pelkosen Jaanasta ja muista tuli meille kaikille tuttuja kasvoja.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti