Kohta me kaikki jaamme arkivinkkejä vlogeissa. Kuva: Shutterstock

Usko pois: pian sinäkin seuraat videoblogeja Youtubessa. Vlogimaailmassa liikkuu koko ajan enemmän rahaa ja aikuisia.

Kymmenet tuhannet suomalaisnuoret katsovat Youtubesta, kun hän kertoo kameralle kampaajakäynnistään ja flunssastaan.

24-vuotias Soikku, oikealta nimeltään Sonja Hämäläinen, on yksi Suomen suosituimmista videobloggaajista, joista on tullut nuorille supertähtiä. Nuoret katsovat Youtubesta, miten toiset nuoret kertovat kameralle tehneensä nuorten juttuja, kuten meikanneensa ja näpelöineensä kännykkää.

Nämä median mullistajat ruotivat sukupolvensa tuntoja myös ajankohtaisohjelmissa ja tapaavat fanejaan festareilla. Youtube-tähdistä ovat kiinnostuneita sekä mediatutkijat että yritykset, jotka toivovat vloggaajista mainoskasvoja tuotteilleen.

Mistä löytyisi napakka keski-ikäinen tubettajatähti, joka fiksusti avautuisi meille vaikkapa pätkätyöläisen arjesta tai eläkesäästämisestä?

Aikuisten naisten esiinmarssi

Videobloggaaminen on tullut jäädäkseen. Vlogikenttä muuttuu koko ajan kiehtovammaksi, kun vloggaaminen ammattimaistuu ja siinä liikkuu entistä enemmän rahaa. Tämä houkuttelee kameran eteen myös aikuisia.

– Aikuisten naisten videoblogit ovat yksi Suomen seuraavista Youtube-trendeistä, povaa Joona Haatainen, joka on Youtube-verkosto Töttöröö Networkin toimitusjohtaja.

Viime vuonna perustettu Töttöröö on toistaiseksi ainoa suomalainen yritys, joka keskittyy yhdistämään yrityksiä ja tubettajia. Töttöröö on tubettajille kuin manageri, joka auttaa kehittymään, järjestää esiintymisiä mediassa ja tapahtumissa sekä hoitaa sopimusasiat.

Youtuben teinidiktatuuri on suomalainen ilmiö. Monia maailman katsotuimmista vlogeista ylläpitävät keski-ikäiset. Maailman suosituimpiin kauneusvloggaajiin lukeutuvat esimerkiksi perheenäiti Kandee Johnson, 37, ja tähtien luottomeikkaaja Lisa Eldridge, joka on tiettävästi nelikymppinen.

Yhdysvalloissa on paljon huippusuosittuja äiti- ja isävlogeja, joissa vanhemmat tilittävät tuntojaan lapsiperheen elämästä. Esimerkiksi suositun The Mom View -kanavan viisi äitiä arvioi vauvanhoitotuotteita videoissaan.

– Aikuisilta aikuisille tehdyille vlogeille voisi hyvinkin olla kysyntää Suomessa, Haatainen sanoo.

– Uskon, että asiasisältöjen määrä kasvaa. Suomeenkin tulee esimerkiksi how to -tyyppisiä opetusvideoita vaikka ruuasta, tee-se-itse-projekteista tai lastenhoidosta.

Blogi vai vlogi?

Jos siis haaveilee somesuosiosta, nyt kannattaa perustaa videoblogi samassa rintamassa muiden ensimmäisten aikuisvloggaajien kanssa. Aikuisen tie videobloggaajaksi käy usein tekstiblogin kautta. Moni kuvaa ensimmäisen videonsa osaksi blogiaan, ja innostunut vastaanotto kannustaa jatkamaan.

Tullakseen tähdeksi tubettajan on oltava ennen kaikkea karismaattinen, sanoo Haatainen.

– Hyvä vloggaaja on oikeasti läsnä kameran edessä. Hän paljastaa tunteensa, ja katsoessa tuntuu, että juttelisi kaverin kanssa. Videolla pitää laittaa itsensä eri tavalla likoon kuin blogissa. Teeskentely paistaa läpi.

Loistava esimerkki karismaattisesta vloggajasta on 20-vuotias keuruulainen Miisa Rotola-Pukkila eli mmiisas, joka kasvatti viime vuonna tilaajamääräänsä nopeimmin Suomessa. Miisa on yhtä aikaa katu-uskottava ja sympaattinen. Ilmeikkäät kasvot ja hupaisat, usein itse­ironiset sutkautukset pitävät huolen siitä, että Miisan arkipäiväisetkin puuhastelut viihdyttävät.

Hyvä vloggaaja on myös taitava leikkaaja. Hän ymmärtää, että videon täytyy koukuttaa katsoja ensi sekunneilla. Muuten tämä klikkaa tiensä seuraavaan vlogiin.

Rahaa kahdella tavalla

Joona Haatainen uskoo, että vlogeja katsotaan siksi, että vloggaajiin on helppo samastua.

– Videobloggaajat käyvät läpi samanlaisia arkisia asioita kuin katsojansa. Vähän sama ilmiö tekee tosi-tv:stä niin suosittua.

Vloggaajien miljoonatulot maailmalla jaksavat hämmästyttää. Nettikansa jopa pahoitti mielensä, kun maailman tilatuimman vloggaajan tulotiedot tulivat heinäkuussa julki. 25-vuotias ruotsalainen Felix Kjellberg tienasi viime vuonna yli seitsemän miljoonaa dollaria sillä, että hän kuvaa itseään hakkaamassa videopelejä.

Vlogi voi tuottaa kahdella tavalla. Suositut vloggaajat voivat suostua siihen, että Google näyttää mainoksia heidän videoidensa alussa. Kanavan ylläpitäjä saa osansa mainostuloista.

– Suomenkielisissä videoissa katselukerrat jäävät kuitenkin niin pieniksi, että mainoksilla on vaikea lyödä rahoiksi. Pääsääntö on se, että miljoonasta katselukerrasta saa tuhat dollaria, Haatainen kertoo.

Legendaarisen kielinaisen, Smoukahontasin eli Sara Maria Forsbergin suosituinta videota on katsottu liki 15 miljoonaa kertaa – 15 000 dollarin edestä. Sillä ei vielä eletä leveästi.

Suomalaisille vloggaajille ropiseekin tuloja ennen kaikkea sisältöyhteistöistä, joissa yritykset ostavat näkyvyyttä suoraan videolta. Esiintyjä voi vaikka jutella kameralle limsatölkki kädessään, pelata videopelejä tai kokeilla uutuusmeikkejä.

Haatainen arvioi, että Suomessa on nyt 15–20 ammattivloggaajaa. Heidän kuukausitulonsa ovat noin 2 000–4 000 euroa.

Saisiko tubettamisesta siis uuden työn? Sillä tienaaminen on vielä vaikea laji.

– Se vaatii paljon aktiivista myyntityötä. Pitää lähestyä yrityksiä tai kuulua verkostoon, joka tekee sen. Tai sitten voi tehdä tosi hyvän ja katsotun kanavan, jolloin yritykset saattavat lähestyä esiintyjää omatoimisesti, Haatainen sanoo.

Lue lisää:

Tällaista on bloggaajien elämä oikeasti

Me Naisten Vähän liikaa pippurii -vlogi

Yleisö oli tällä kertaa Saara Aallon puolella.

Saara Aalto keräsi kehuja lauantain esityksellään Britannian X Factor -laulukilpailussa. Hän esitti suorassa lähetyksessä Björkin tunnetuksi tekemän kappaleen It's Oh So Quiet.

Lue myös: ”Täysin sekoa!” X Factor -tuomarit ylistivät Saara Aaltoa: katso koko esitys

Tuomareiden lisäksi myös äänestäjät tykkäsivät, sillä sunnuntain tuloslähetyksessä Saara pääsi yleisöäänten ansiosta suoraan jatkoon. Kahtena edellisenä viikonloppuna hän on joutunut taistelemaan jatkopaikastaan esittämällä ylimääräisen kappaleen.

Kenties Saara oli itsekin valmistautunut pudotustaisteluun, sillä hän yllättyi jatkopaikasta silminnähden. Ohjelman Twitter-tilillä jaettiin kuva Saaran reaktiosta.

Tuloksen kuultuaan Saara alkoi hyppiä riemusta.

– Hän ei tainnut odottaa jatkopaikkaa, ohjelman juontaja Dermot O'Leary totesi nähdessään Saaran reaktion.

Saara kiitti äänestäjiään sosiaalisessa mediassa ja lupasi tehdä kovasti töitä ensi lauantain esityksensä eteen. Seuraavan suoran lähetyksen teemana on kauhu.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Jos sinulla on epäilyksiä, älä anna niiden näkyä. Naamastasi paistava epävarmuus voi toimia houkuttimena huijareille. Tsemppaa itseäsi eteenpäin.

 

JOUSIMIES

Ole rehellinen itsellesi. Mieti, mitä toivot ja miksi. Älä pelkää muiden reaktiota, vaan kerro avoimesti haaveistasi läheisillesi.

 

KAURIS

Hankkiudu eroon tekemättä jääneistä hommista. Nyt ei ole aika haalia lisää lastia. Käytä toimivaksi tietämääsi kaavaa.

 

VESIMIES

Älä anna periksi toisten vaatimuksille, jos ne ovat pahasti ristiriidassa omien toiveittesi kanssa. Uskalla olla hieman itsekäs. Sinulle tarjoutuu rohkeutta kysyvä mahdollisuus.

 

KALAT

Nyt tarkkana. Älä anna vääriä signaaleja ympäristöösi. Valitse sanasi huolellisesti ja tarkkaile muiden reaktioita, niin sinulta ei mene mitään olennaista ohi.

 

OINAS

Päivä kysyy keskittymiskykyä. Suuntaa täydellä höyryllä kohti tavoitteitasi. Taloudellinen tilanteesi saa lupaavan käänteen.

 

HÄRKÄ

Pidä tänään matalaa profiilia. Keskity omaan projektiisi, joka etenee hyvää vauhtia. Tunnemyrskyn ei pidä antaa pilata koko päivää.

 

KAKSONEN

Yhdistä voimat hyvän tyypin kanssa. Tunteita on turha pitää piilossa, jos haluat asioiden etenevän. Ympäröi itsesi ihmisillä, joiden seurassa todella viihdyt.

 

RAPU

Pidä silmällä rahankäyttöäsi. Lahjojen ostamiseen tai muihin yllätyksiin saattaa kulua pitkä penni, ellet ole tarkkana. Mielikuvitusta käyttämällä löydät halvempia ratkaisuja.

 

LEIJONA

Hemmottele itseäsi tänään. Hyvinvointisi tärkeyttä ei voi liioitella. Läheisesi tekee tänään siirron, joka muuttaa merkittävästi myös sinun elämääsi.

 

NEITSYT

Vahdi tavaroitasi ja rahojasi. Unohtelu tai myöhästely saattaa aiheuttaa tänään harmeja. Saat tilaisuuden käydä esittäytymässä kiinnostavalle ihmiselle.

 

VAAKA

Älä yritä edetä liian isoja harppauksia kerrallaan. Pilko asiat pienempiin etappeihin ja harkitse jokaista siirtoasi. Liian sähäkät liikkeet tietävät sanaharkkoja. 

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Cassy

Älä todellakaan missaa Sorjonen-sarjaa! Ville Virtanen ja 4 muuta syytä katsoa sitä

Ville Virtanen on huono valinta ko sarjaan. Kaikissa osissaan samanlainen. Yksitoikkoinen, monotoninen ääni, kuin lukisi vuorosanansa paperista. Sama persoonaton ilme läpi jaksojen. Ei todellakaan luonteva. Myös Ilkka Villin rooli aika aneeminen. Naiset ovat huippuhyviä ja luontevia ja nuorison näyttelemisestä pidin todella paljon. Persoonallisia rooleja olisi kaivattu (miehissä), Sorjoseksi olisi sopinut joku karismaattinen näyttelijä, jolla muutakin kuin yksi ilme ja mutiseva ääni. Pitäisin...
Lue kommentti

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.