Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

– Olin menettänyt äitini muutama vuosi aiemmin, luulin olevani surun ammattilainen, tietäväni kuinka kohtaan kuoleman. En arvannut, että itsemurha on paljon enemmän, isänsä menettänyt nainen kertoo.

”Tiesin, että se tekee elämästäni hirveää, mutta en arvannut, miten hirveää.” Siitä tuli vakiovastaukseni, kun ihmiset kysyivät, kuinka voin isäni itsemurhan jälkeen.

Todellisuutta ei arvaa, ennen kuin sen elää. Kun siskoni soitti minulle ja kertoi, että isämme on tappanut itsensä, mielessäni välähti kaksi ajatusta: ”Tässä on väärinkäsitys, se on joku muu” ja ”Seuraava vuosi menee taas suriessa.” Olin menettänyt äitini muutama vuosi aiemmin, luulin olevani surun ammattilainen, tietäväni kuinka kohtaan kuoleman. En arvannut, että itsemurha on paljon enemmän.

Tämän opin isäni itsemurhasta:

Elämä yllättää. "Itsemurha on itsekkäin teko, jonka ihminen voi tehdä", isäni sanoi minulle, kun painin teininä elämäntuskassani. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin hän teki sen itse. Mitä tapahtui? Jälkikäteen näen monta kohtaa, jossa hänen elämänsä olisi voinut kääntyä toiseen suuntaan.

Et tunne läheistäsi. Kysyin isältäni usein, kuinka paljon hän pelaa. Hän puhui vain voitoista, ei tappioista tai siitä, kuinka monta kertaa päivässä hän istui koneella tai peliautomaatilla. Myöhemmin selvisi, että hän oli nakuttanut Veikkauksen peleihin muutamassa kuukaudessa, elämänsä loppumetreillä, kymmeniätuhansia euroja. Kuinka olisimme voineet tietää, kun emme asuneet samassa taloudessa? Ja vaikka olisimmekin asuneet? Peliriippuvuus ei ollut ainoa salaisuus. Kun selvitimme isämme jäämistöä, eteemme tuli asioita, jotka eivät olisi meille kuuluneet. Mitä minusta jäisi nähtäville kuolemani jälkeen ja mitä ajatuksia jäämistöni herättäisi? Päätin polttaa päiväkirjani.

Elämä muuttuu arvaamattomaksi. Tulee tunne, että kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa. Tajuaa, että kuka tahansa voi kuolla milloin tahansa. Katson perhettäni ja pelkään, että huomenna joku heistä on poissa.

Katson perhettäni ja pelkään, että huomenna joku heistä on poissa.

Aina ei jää kysymystä miksi. Joskus syy on selvä, vaikka se olisikin vyyhti ongelmia, vuosien aikana kasaantunut möykky pahoinvointia. Oli syy mikä tahansa, se helpottaa.

Tulee monia suruja. Ensin omaisen suru: Isää ei enää ole. Meillä ei ole yhteisiä hetkiä tulevaisuudessa. Sitten hylätyn suru: Minä ja sisarukseni emme olleet isälle syy elää. Miksi emme riittäneet? Sitten toivoton suru: Kunpa hän ei olisi ollut niin onneton. Kunpa hänen elämänsä olisi mennyt toisin. Luulen, että vielä tulee seuraavakin suru, en vielä tiedä mikä.

Tekee mieli kertoa kaikille. En usko, että olisin voinut estää isäni itsemurhaa. Hän teki päätöksensä itse, vaikkakin masentuneena ja epätoivoisena. Hän ei osannut, uskaltanut tai halunnut puhua, eikä minulla ollut mitään käsitystä, mitä hänen elämässään oli tekeillä. Mutta toivon, että isäni tarina pelastaisi jonkun toisen. Kun ihmisellä menee tosi, tosi huonosti, hän ei ole kivaa seuraa. Mutta hän olisi varmasti toisenlainen, jos saisi ja ottaisi vastaan apua.

Kaikille kannattaa kertoa. Jotkut arvostavat enemmän vaikkapa syöpään kuolemista. Vaikka isäni itsemurha oli isäni teko, joidenkin mielestä se oli myös minun tekoni – tai tekemättä jättämiseni. Itsemurhan tehneen läheinen kantaa sekä surunsa että muiden asenteet. Mutta jos itsemurhasta vaietaan ja sitä hävetään, siitä tulee raskas taakka kantaa. Ymmärrys lisääntyy, kun emme vaikene.

Sanat jäävät mieleen. ”Minä en ole luovuttaja, kuten isäsi”, sanoi eräs sukulaismies. ”Sellaista sattuu”, totesi eräs vanhempi nainen. ”Ai kauhee!” yllättyi pomo. ”Saihan isäsi jotain hyvääkin aikaiseksi, sinut”, lohdutti ystävä. ”Ei se mikään sairas ollut, sehän teki töitäkin!” tokaisi yksi. Harvat tarkoittavat sanoillaan mitään pahaa, he eivät vain ajattele, miltä sanat tuntuvat. Oikeita sanoja ei aina ole, mutta mieleen ne jäävät. "Oikein lohduttaminen" on vaikeaa, koska ihmiset ovat erilaisia.

Mieleen jää myös hiljaisuus. Moni ei osannut sanoa mitään, pyysi soittelemaan, kun siltä tuntuisi. Tätini, ihminen jota pidin maailman empaattisimpana ihmisenä, ei pystynyt puhumaan isästäni mitään. Eikö hän pitänyt isästäni? Hiljaisuus jättää tilaa kysymyksille.

”Miten voit?” voi olla maailman ihanin kysymys.

”Miten voit?” voi olla maailman ihanin kysymys.

Rahapeliriippuvuuden vaarallisuutta ei ymmärretä. Addiktiot ovat aivokemiaa, ja ihminen on alentuneesti syyntakeinen, sekaisin peleistä. Hän saa uhkapeleistä sellaiset kiksit, ettei voi lopettaa. Hän piilottelee pelaamistaan, häpeää, valehtelee, rikkoo ihmissuhteensa. Kun hän pelaa rahansa, hän menettää myös itsenäisyytensä, ylpeytensä, elämänhallintansa. Ongelmapelaajilla on elämässään usein muitakin pulmia, isälläni esimerkiksi ihmissuhdeongelmia ja masennusta, mutta rahojen menettäminen tekee elämän todella vaikeaksi. Rahapeliriippuvaisiin suhtaudutaan kuin mittatappioihin: RAY:n ja Veikkauksen rahoilla tehdään niin paljon hyvää, että siinä sivussa joutaa mennä joitakin ihmisiä arkkuunkin. Itsekontrolli on pelaamisen säätelykeinona vitsi: peliriippuvainenhan on nimenomaan menettänyt itsekontrollinsa.

Koeta katsoa toisin. Isälleni ei omasta mielestään jäänyt mitään. Minun mielestäni hänellä oli kolme lasta, kaksi lastenlasta, terveyttä ja työkykyä.

Tästäkin selviää. Minulla on yhä elämä.

Murehdi menneitä vähemmän. Elämä meni nyt näin. En sanonut isälleni koskaan, että rakastan häntä. Sen murehtiminen ei enää hyödytä. Pahaa mieltä on tarpeeksi ilman jälkiviisautta ja katumistakin. Lapsilleni ja miehelleni sanon, että he ovat rakkaita.

Itsetunto kasvaa. Jokainen suree vainajaa tavallaan, jokaisella on ollut oma suhteensa häneen. Muiden ajatukset eivät ole minun murheeni, aloin ajatella. Rakastan isääni.

Sunnuntaina 15.11.2015 vietetään itsemurhan tehneiden muistopäivää. Kynttilätapahtumalla kunnioitetaan itsemurhaan kuolleiden muistoa ja yritetään tuoda lohtua läheisensä menettäneille. Itsemurhaan kuoli 887 ihmistä vuonna 2013. Keskimäärin itsemurhia tehdään kaksi päivässä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Välttele houkutuksia ja kaksipiippuisia tilanteita. Pidä elämäsi mahdollisimman yksinkertaisena. Älä jätä kesken mitään aloittamaasi.

 

NEITSYT

Pieni paine voi olla nyt hyvä juttu, sillä saat siitä vauhtia. Pian on aika vaihtaa vapaalle. Tarvitset nyt reippaan annoksen kärsivällisyyttä.

 

VAAKA

Pidä huolta itsestäsi. On aika korjata kohdilleen arkirutiinisi ja muut elintapoihisi liittyvät asiat. Liikunta on helpoin tie hyvään oloon.

 

SKORPIONI

Kerro suunnitelmistasi kaverille tai perheenjäsenelle. Saat häneltä niin risuja kuin ruusujakin. Ilmassa on romantiikkaa.

 

JOUSIMIES

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Saat päivän tapahtumista nostatusta itsetunnollesi. Mieti tarkkaan, kuka ansaitsee paikan lähipiirissäsi.

 

KAURIS

Edessä on äkkinäisiä muutoksia suunnitelmiisi. Tunteet ovat nyt pinnassa, eikä yhteentörmäyksiltä voi välttyä. Pidä raha-asiasi omana tietonasi.

 

VESIMIES

Pikainen päätös voi viedä sinut huonolle polulle. Suojele omaisuuttasi ja ole tarkkana liikenteessä. Varovaisuus kannattaa tänään joka käänteessä.

 

KALAT

Perehdy tarkemmin sinua kiinnostavaan asiaan. Punnitse huolellisesti vaihtoehtojesi hyviä ja huonoja puolia, jos olet tekemässä tärkeää päätöstä.

 

OINAS

Lähde reissuun, jos rahatilanne ja aikataulu antavat myöten. Nauti laatuajasta rakkaan ihmisen seurassa. On aika miettiä yhdessä tulevaisuutta.

 

HÄRKÄ

Pidä tunteesi hallinnassa. Lähipiiristäsi pukkaa nyt paineita, joita ei pidä ottaa liian vakavasti. Diplomatia on paras aseesi.

 

KAKSONEN

Olet huomion keskipiste tänään. Tutustut uusiin ihmisiin ja säteilysi kerää ihailua. Kohtuudessa pysyminen pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

RAPU

Kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Älä anna asioiden kasaantua, sillä tunteesi purkautuvat ennemmin tai myöhemmin. Rehellisyys lähentää sinua tärkeän ihmisen kanssa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.