Turhauttaako? Käännä se voitoksesi. Kuva: Shutterstock
Turhauttaako? Käännä se voitoksesi. Kuva: Shutterstock

Huono pomo – sellaiseen ovat törmänneet varmasti kaikki. Kehnoltakin esimieheltä voi kuitenkin oppia paljon.

Siellä se vaanii, omassa kuutiossaan – esimies, jonka alaisena työskentelystä luulee oppivansa vain ketutuksenhallintaa.

Vaikka pomo herättäisi negatiivisia tuntemuksia,
Refinery29:n
artikkeli muistuttaa, että huonoistakin johtamiskokemuksista voi ottaa opiksi. Ne ominaisuudet, jotka huonoina pidettyjä esimiehiä yhdistävät, ovat hyviä muistutuksia asioista, jotka omassa työssään kannattaa tehdä toisin – oli sitten alainen tai jossain vaiheessa itsekin pomo.

1. Tiedon jakaminen on välittämistä

Pomon velvollisuus on antaa alaisilleen kaikki tarvittava tieto, jota tarvitaan työn suorittamiseen kunnolla. Jos niin ei tapahtu, koko tiimi tai yritys saattaa olla tuuliajolla, vaikka pomolla olisi ratkaisun avaimet.

Vaikka kaikkien yksityiskohtien kertaaminen tuntuu joskus puuduttavalta, se on tarpeellista. Kun kaikki ovat tilanteen tasalla, kuka tahansa voi keksiä, miten hommat kannattaisi hoitaa tehokkaammin tai paremmin. Siksi kaikkien kannattaa olla aktiivisia palavereissa – hoiti pomo homman hyvin tai ei.

2. Kukaan ei ole pinnalta teflonia

Parhaat johtajat haluavat tiimiinsä itseään viisaampia alaisia. Hyvä pomo on sellainen, joka ei pelkää ottaa ongelmia esille – teflon-pomo ei anna pulmien tarttua pintaansa, jolloin ne vain kimmahtavat takaisin sinne, mistä tulivatkin ja jäävät ratkaisematta. Älä sinä ole teflonia, vaan tartu ongelmiin ennen kuin ne alkavat kasaantua.

3. Määrä ei tarkoita laatua

Ylimääräiset tunnit toimistolla tai päätteen ääressä voivat olla täysin turhia ja tuottamattomia, jos silloin ei tee mitään oikeasti merkittävää. Mutta jos esimies pyytää ylitöihin konkreettista projektia varten, ei kannata kieltäytyä. Hyvä esimies osaa arvostaa tehokasta ajankäyttöä, ja projekti voi olla tilaisuutesi näyttää kykysi. Kiinnostavan ja käytännönläheisen työtehtävän parissa aika myös kuluu kuin siivillä – toisin kuin vain odottaessa, että kello näyttää kotiinlähtöä.

4. Unohda sanahelinä

Haaste. Asiakasrajapinta. Laatikon ulkopuolelta ajattelu. Osaamisen kehittämisen ratkaisut. Osaamattomuutensa voi yrittää piilottaa bisnesjargonin trenditermien taakse, mutta harvoin se kannattaa. Fiksumpaa on olla ajan tasalla ja kysyä, jos ei ymmärrä. Käytäntö ja selkeys ovat edelleen ne asiat, joiden avulla asiat oikeasti etenevät.

5. Luota itseesi

Esimieskin voi olla epävarma ja lykätä sen vuoksi päätöksiä, mikä on alaisen mielestä turhauttavaa. Epäonnistumisen pelon ei kuitenkaan kannata estää päätöksentekoa. Kun olet tehnyt tarvittavat taustatyöt, kyseenalaistanut päätökset ja tiedät tarpeeksi, kannattaa vain luottaa itseensä ja päätökseensä. Suuntaa voi aina vaihtaa, jos päätös osoittautuu kehnoksi!

6. Keskity intohimoon, älä valtaan

Pomon pestistä haaveilevan kannattaa muistaa, että parhaat pomot suhtautuvat intohimoisesti alaansa tai työpaikkaansa. Heidän tavoitteensa ei ole valta, vaan se, että yritys ja kaikki sen työntekijät pystyisivät parhaisiin mahdollisiin suorituksiin. Tähtää siis pomoksi, koska rakastat alaa ja haluat saada yrityksen menestymään.

Lue myös:


Pomo, älä häiriköi työntekijöitä kuuden jälkeen!


Käytä viimeiset 10 minuuttia työpäivästä näin


Näitä asioita uusi pomo jännittää

– Alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, Jari Sillanpää kertoo Ilta-Sanomissa.

Laulaja Jari Sillanpää, 52, kertoo Ilta-Sanomissa, miten alkoholin vähentäminen on vaikuttanut hänen hyvinvointiinsa. Jarin mukaan hänen painonsa on noussut tasaisesti viime kesästä lähtien.

– Aloin juoda viime kesänä limuja ja syödä irtokarkkeja. Limut tulivat alkoholin tilalla, Jari kertoo IS:ssa.

Jarin mukaan hän vähensi alkoholinjuontia ”radikaalisti” kolme vuotta sitten.

– Join ihan liikaa ja sain migreenioireita saunan ja alkoholin yhdistelmästä. Mutta alkoholinjuonnin lopettamisen jälkeen kehoni alkoi huutaa sokeria, hän kertoo lehden haastattelussa.

Jari sanoo haluavansa lopettaa limsojen juonnin, jotta pysyisi hyvässä kunnossa. Hän ei kuitenkaan mieti ulkonäköään enää yhtä paljon kuin nuorempana.

Vuonna 2014 Jari kertoi Me Naisten haastattelussa, että hänen painonsa on jojoillut vuosia.

– Olen kurinalaiseen elämään aivan liian laiska ja mukavuudenhaluinen. Iän myötä minusta on tullut myös armollisempi itseäni kohtaan. ­Painoni on uran varrella vaihdellut 80 kilosta yli sataan kiloon, joten yleisöni on tottunut näkemään minut kaikenkokoisena, Jari kertoi syksyllä 2014.

 

Anni Hautala lomaili kesällä avomiehensä stand up -koomikko Niko Kivelän ja molempien poikien kanssa Kreikassa ja mökillä. Kuva: Jonna Öhrnberg

Radiojuontaja Anni Hautala aloittaa joka maanantai terveellisen elämän, mutta päätös pitää korkeintaan keskiviikkoon asti.

Juontaja Anni Hautala, 35, julkaisee marraskuussa keittokirjan. Projekti alkoi, kun kustantaja otti suosikkijuontajaan yhteyttä.

– Minulla on helppo suhde ruokaan. Rakastan sitä, että en itsekään tiedä, mitä ruokaa laitan ja kaivelen kaapeista kaikkia tekotarpeita, Anni kertoi torstaina Otavan syyskauden avajaisissa.

Kesällä Anni vieraili kirjaa varten Champagnesen ja Cognacin kylissä, jossa tutustui juomien valmistusprosesseihin. Kirjassa on muutama drinkkiohje. Ruuan suhteen Anni kuvailee olevansa nautiskelija.

”Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.”

– En ole koskaan ollut millään dieetillä. Minulla on siihen liian huono itsekuri. Ehkä minulla on jokin hyvä geeni, että en liho niin paljon.

Keho ei totu aikaisiin aamuherätyksiin

Radio Suomipopin Aamulypsyä juontava Anni herää joka aamu ennen viittä. Aikaisin herääminen ja väsymys lisäävät makeannälkää.

– Keho ei oikein totu siihen heräämiseen. Aloitan joka maanantai terveellisemmän elämän ja suunnittelen karkkilakkoa, mutta se loppuu viimeistään keskiviikkona. Toimituksessa on usein karkkeja ja herkkuja, joihin sorrun.

”Loppukevät oli ihan hullua juoksua.”

Aamulypsyn lisäksi Anni jatkoi tällä viikolla kesän jälkeen Idolsin kuvauksia. Kuuden viikon kesäloma tuli tarpeeseen.

– Olin todella tiukka lomasta. Loppukevät oli ihan hullua juoksua ja odotin jo lomaa. Huomaan, että käyn silloin kärsimättömäksi; en jaksaisi yhtään mitään korjauksia tai muutoksia, vaan olin, että kuvataan nyt vaan.

Kuvien jakaminen turmapaikalta pyydetään lopettamaan, jotta poliisit saisivat työrauhan syyllisten löytämiseksi.

Torstai-iltana 13 ihmistä kuoli ja kymmenet loukkaantuivat, kun pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonan suosituimmalla kävelydadulla. Isis on julistautunut iskun tekijäksi.

Las Ramblas -kävelykadulle kohdistuneen terrori-iskun jälkeen Twitter on alkanut täyttyä kissojen kuvista aihetunnisteella #barcelona. Ilmiöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Kissakuvat ovat vastaus terrorismille. Ilmiö sai alkunsa Belgian terrori-iskujen jälkeen vuonna 2015, ja ajatus sen taustalla on antaa poliisille työrauha jakamalla kuvia kissoista turmapaikan ja uhrien sijaan. Nyt myös Barcelonan iskuihin vastataan kissoilla.

Lue lisää: Kissakuvista tuli Brysselin terroristijahdin symboli

”Pyydän, postatkaa kuvia kissoista Las Ramblasilla loukkaantuneiden ihmisten sijaan. Älkää välittäkö tietoa terroristeille”, käyttäjä nimeltä Fortino Tapia twiittasi.

Legendaarisen Catherine Deneuven karisma kannattelee ensi-iltaelokuvaa, jossa nainen kohtaa isänsä rakastajattaren.

Keski-ikäinen kätilö Claire (Catherine Frot) pakenee elämää arkisiin rutiineihinsa. Clairen elämä mullistuu, kun hänen isänsä rakastajatar Bèatrice (Catherine Deneuve) ottaa häneen yhteyttä kolmen vuosikymmenen hiljaisuuden jälkeen. Naisilla on iso kana kynittävänä. Samaan aikaan Clairen puutarhapalstan naapurin ilmestyy kiinnostava mies Paul (Olivier Gourmet).

Ranskalaisohjaaja Martin Provost muistetaan meillä parhaiten taiteilijaelämäkerroista Violette ja Séraphine, jotka kertoivat kirjailija Violette Leducista ja taidemaalari Séraphine de Senlisistä. Tällä kertaa ohjaaja on vaihteeksi tarttunut sepitteelliseen tarinaan.

Provostin uutuusdraama Rakkaudella, Bèatrice lepää ranskalaisen elokuvan grand old ladyn Catherine Deneuven harteilla. Deneuve on legenda, jonka näyttelijäntyötä seuraisi mielellään, vaikka hän tulkitsi pelkkää puhelinluetteloa. Erityisen vakuuttavasti hän esittää hurjapäistä naista, joka on tottunut pärjäämään omilla ehdoillaan miehisessä maailmassa. Konkari on saanut arvoisensa vastuksen Catherine Frotista, joka tulkitsee uskottavasti pikkuhiljaa kukkaan puhkeavaa seinäruusua.

katso traileri:

Rakkaudella, Béatrice

***

Ensi-ilta 18.8.