Yksinäisyys on arkipäivää 400 000 suomalaiselle. Minna, 51, on yksi heistä. Hän tietää, miltä tuntuu, kun ei ole ketään, jolle olisi tärkein.

Työpaikalla Minna, 51, on aurinkoinen asiakaspalvelija, mutta vapaalla hän tekee lähes kaiken yksin. Minna ei ole hänen oikea nimensä: yksinäisyys on hänelle niin arka asia, ettei hän halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

”Joskus mietin, kuinka moni huomaisi, jos katoaisin. Kauankohan voisin olla kadoksissa, ennen kuin joku tajuaisi? Jos on oikein paha tilanne, mietin, että puolet avioliitoista päättyy eroon. Minä olen säästynyt siltä.

Harrastan yksin, olen kotona yksin, menen leffaan yksin, teen käytännössä kaiken yksin. Minulla ei ole ketään, jonka kanssa keskustelisin päätöksistä, asunnon­ostosta tai sähkösopimuksesta.

Jos jotain sattuisi, en tiedä kenelle soittaisin. Yritän aina pähkäillä asiat yksin, ja silloin ne voivat tuntua isoilta. Yön yli nukuttuani huomaan, etteivät ne niin vakavia olleetkaan.

Minulla on joitakin lapsuudenystäviä, mutta vuorotyö rajoittaa näkemistä hirveästi. Joidenkin kanssa olemme Facebook-kavereita, mutta emme ole nähneet kahteenkymmeneen vuoteen.

Kun muut menevät perjantai-iltana jonnekin, minä menen töihin. Olen ollut pitkään samassa työpaikassa ja asunut pitkään samassa talossa. Se piiri ei muutu.

Työkavereita ei kiinnosta yksinäisen ihmisen elämä, koska ajatellaan, ettei yksinäisellä voi olla elämää. Harvemmin minulta kysytään, miten viikonloppu meni. Sinä voit olla joulun töissä, kun sinulla ei ole perhettä, sanotaan. Se loukkaa, vaikkei ehkä pitäisi.

Tykkään matkustaa, ja matkoilla on kiva tavata ihmisiä. Siellä sovitaan, että nähdään matkan jälkeen, mutta koskaan ei nähdä. Naimisissa olevat kysyvät, miten uskallan matkustaa yksin. Se ei ole minulle uskallusta – se on pakon sanelema juttu.

Pentuna olin perheen ujoin, ja alaluokilla minua nimiteltiin. En muista, soitinko kellekään läksyistä, jos olin kipeä. Kun pesäpallokausi alkoi, minut valittiin viimeisenä joukkueeseen. Nuo joutuivat ottamaan minut, ajattelin. Siihen tottui sitten.

"Muut alkoivat seurustella, mutta se ei sopinut minulle. Jäin siitä junasta."

Kun lähdin opiskelemaan, keskityin opintoihin. Joka viikonloppu lähdin kotipaikkakunnalle töihin. Muut alkoivat seurustella, mutta se ei sopinut minulle. Jäin siitä junasta. Se on pakko hyväksyä.

Opin tekemään päätökset itse ja aloin ajatella, etten halua viereen ketään, joka määrää. Toiset sanovat, että olen vapaaehtoisesti yksin. Oikeasti olen vain tottunut pitämään huolen itsestäni.

Usein mietin, miksi juuri minä. Siihen ei ole vastausta.

Mietin, miten joku voi hypätä heti suhteen rikkoutumisen jälkeen toiseen suhteeseen. Onko se yksinolon vaikeutta vai pelkoa? Emmekö osaa surra rikkoutunutta suhdetta? Pitääkö kaiken näyttää ulospäin hyvältä? Miten toisille nämä asiat ovat niin helppoja ja itse en vain ymmärrä?

Aikuisena olen aina ollut ulospäin­suuntautunut ja puhelias. Ulkokuori näyttää hyvältä, mutta sisältä olen yksinäinen. Töissä keskustelen asiakkaiden kanssa, mutta kun työpaikan ovi sulkeutuu, en tapaa niitä ihmisiä enää.

"Yksinäisyys on kuin umpio, josta ei ole ulospääsyä."

Vaikka ulkona paistaisi aurinko, valo ei näy sisälle. Yksinäisyys on kuin umpio, josta ei ole ulospääsyä.

Minut nähdään hirveän vahvana, ja luulen, että se pelottaa ihmisiä. Se on suojakuori, minulla aika paksu. Yritän ohentaa sitä, kertoa itsestäni enemmän ja olla avoin.

Yksinäisyyden unohtaa, kun on hyvässä seurassa: luokkakokouksessa, jumpassa tai katsomassa peliä. Kun vieruskaveri kannustaa samaa joukkuetta, olemme yhtä, vaikka emme tiedä, kuka viereinen ihminen on.

En enää etsi uusia ystäviä. Olen saanut ihmissuhteissa näpeilleni ja ajatellut, että anti olla. Palat loksahtelevat kohdalleen, jos niin on tarkoitettu.

Odotan sitä seuraavaa elämää. Siellä olen kuninkaallinen.”

Yhtä vaikeeta

Tältä tuntuu yksinäisyys: ”Odotan sitä seuraavaa elämää”

Äläpä höpise mies! Ihan yhtä vaikeeta on naisen löytää mukava, luotettava, rehellinen miesystävä. Yleensä miehet haluavat vain seksiä nyt heti ja mielellään vielä kertapanoja tai muunlaista vakipanoa. Vakituiseen seurustelusuhteeseen heistä ei ole, kun haluavat olla sinkkuja ja vapaita. Nuoremmat miehet haluavat missin näköisen fitness-pimun, joka asuu salilla, ja vanhemmat miehet taas nuoren naisen, kun he ovat usein toisella kierroksella ja pelkäävät hekin sitoutumista. Eivät halua...
Lue kommentti

Varo juonipaljastuksia! Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että Heidin ja Mikon välit ovat todella etäiset.

Mikon ja Heidin suhteen alku oli yhtä pussailua, mutta parin erilaisuus alkaa koitua ongelmaksi. Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa selviää, että parin välit ovat jo todella etäiset.

Silti molemmat vaikuttavat olevan vielä sitoutuneita toisiinsa ainakin käytännön asioissa, sillä he menevät yhdessä asuntonäyttöön. Asumisen suunnittelu on kuitenkin hankalaa, sillä pari tykkää aivan erityylisistä taloista.

”Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla.”

Heidi lähtee jaksossa myös Mikon mukana golfkentälle. Siellä hän huomaa Mikossa piirteen, joka tulee toistuvasti esiin. Mikko huomauttelee Heidille pienistä asioista ja keljuilee, kun tämän lyönnit ja kävelyrytmi eivät ole Mikosta golfkentälle sopivia.

– Mikolla voi joskus olla yltiöpäisen käskevä sävy siinä neuvomisessa. Siitä mä en ihan järkyttävästi tykkää, Heidi kertoo jaksossa.

– Tulee sellaisia hetkiä välillä, että toivoisi, että toinen olisi erilainen tai käyttäytyisi eri tavalla. Mutta varmasti mäkin voisin toimia eri lailla. Ei se tietysti niinkään voi olla, että mä voin olla mä ja toisen pitää muuttua. En mä myöskään sitä halua, Mikko miettii jaksossa kameralle.

Asiantuntija Jason Lepojärvi kommentoikin jaksossa Mikon ja Heidin välistä kommunikointia. Hän muistutta, miten tärkeää arvostava puhetyyli on parisuhteessa.

– On lukemattomia tapoja halveksua toista, puhua toisesta halveksuvasti. Se ei ole vaikeaa, vaan vaikeaa on oppia pois siitä, Jason sanoo.

Paljon pelissä

Parin suhdetta on rasittanut myös se, että Mikolla on niin paljon töitä, luottamustehtäviä ja harrastuksia. Heidiä harmittaa, että päätökset tehdään usein Mikon aikataulujen mukaan. Heidi ei ymmärrä myöskään sitä, miksi Mikosta ei ole ok, että Heidi tanssii salsatunneilla miesten kanssa.

Jason vierailee jaksossa Heidin ja Mikon luona, ja nämä saavat kertoa tunteistaan. Heidiä alkaa itkettää, kun puhe kääntyy riitoihin.

”Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä.”

– Mä en oo saanut riittävästi nukuttua lähiviikkoina. Se näkyy sillai, että kun tulen kotiin, viereystila ei ole maksimissaan, Mikko selittää.

Heidi vaikuttaa hyvin surulliselta tilanteeseen ja parin väleihin.

– Meidän suhde on muuttunut aika paljon hääpäivästä. Sitä kulki ensin sumussa. Vaikka meillä onkin ollut upeita hetkiä, pitää oikeasti pohtia, että tää on se ihminen, keneen mä sitoudun. Täytyy tehdä se päätös, että nyt sitten sitoudutaan tai ei. Tässä on tosi paljon pelissä, Heidi sanoo kamarelle.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Uskotko, että Heidin ja Mikon suhde kestää?

Ruotsiksi laulanut Anna Järvinen on ollut Suomessa pienen piirin suosikki. Uudella levyllä olisi aineksia enempäänkin.

Ruotsinsuomalainen Anna Järvinen on kahden kansan kasvatti. Hän on syntynyt Suomessa, mutta muuttanut jo lapsena vanhempiensa mukana Ruotsiin. Aikaisemmat kolme albumiaan hän on tehnyt ruotsiksi.

Siksi monia Järvisen suomalaisia faneja varmasti pikkuisen hivelee, että persoonallinen lauluntekijä ja tulkitsija on nyt kunnioittanut juuriaan ja sanoittanut viimevuotisen Buren-albuminsa suomeksi. Annan En Anna -levyllä Järvisen kanssa musisoivat hänen kanssaan aikaisemminkin työskennelleet ruotsalaisen indie-sensaatio Dungenin jäsenet.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia.

Levy on tutulla tavalla folk-pohjalta ponnistavaa laulelmapoppia, mutta mikäli mahdollista vieläkin herkempi ja hauraamman oloinen kuin Järvisen edelliset levyt. Se on kuin tehty niihin synkkiin syysiltoihin, jolloin tuntuu, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin rojahtaa nojatuoliin punaviinilasin kanssa ja olla omien ajatustensa kanssa yksin.

Sellaisina hetkinä elämä on rakennettu pienistä havainnoista, samanlaisista kuin tämä kaunis levy.

Anna Järvinen: Annan En Anna

(Diesel Music)

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55