Marika tekee Suomessa usein kymmentuntisia työpäiviä. Siinä ajassa hän ehtii siivota kuudesta kahdeksaan asuntoa. Kuvat Teemu Kuusimurto
Kotonaan Pärnussa Marika pääsee käymään vain joka toinen viikonloppu. Benjamin-koirakin kulkee nykyään kahden kodin välillä.
Marika toivoo, että voi muuttaa viimeistään eläkepäiviksi kotiin. "Sitä ennen siihen ei taida olla mahdollisuutta", Marika sanoo.

Marika Tiits, 43, tienaa siivoojana Helsingissä kuusi kertaa enemmän kuin myyjänä Viron Pärnussa. Raha ei helpota jatkuvaa ikävää perheen luo.

Korvia vihlova ulina katkeaa, kun Marika Tiits polkaisee pölynimurin sammuksiin. Keravalaisen omakotitalon lattioilla vaeltavat hiekat ja leivänmurut on hävitetty. Marika on herännyt tänäänkin puoli kuudelta ja ­siivonnut neljän asiakkaan asunnot.

– Siirtymisiin menee hirveästi aikaa, sillä välimatkat pääkaupunkiseudulla ovat pitkät. Ja kodeissa joudun aina raivaamaan tavaroita pois tieltä ennen kuin pääsen imuroimaan, Marika myöntää.

Suomalainen sisustustyyli on tullut Marikalle viimeisen kahden vuoden aikana tutuksi. Sitä kuvaa yksi sana.

– Ikea. Ja väritys on aina valkoista tai harmaata, vähän kuin olisi sairaalassa, Marika nauraa lastatessaan siivousvälineitä takaisin Seat Ibizaansa.

Imuria ei tänään enää tarvita. Marika ajaa Helsinkiin ja koukkaa kyytiinsä kahdeksanvuotiaan Simonan. Äiti ja tytär lähtevät viikonlopuksi Pärnuun Tarmo-isän, 50, ja Stener-pojan, 15, luokse.

Arkisin Marika asuu Helsingin Roihuvuoressa vuokrakolmiossa, jossa on Simonan lisäksi tilaa Marikan 24-vuotiaan esikoispojan Steven kolmihenkiselle perheelle.

– Kun muutin Suomeen kaksi vuotta sitten, jouduin jakamaan kämpän ensin viiden tuntemattoman virolaisen naisen ja yhden miehen kanssa. Nyt saan sentään asua sukulaisteni kanssa. Ja Simonakin viihtyy, kun hänellä on leikkiseuraa kuusivuotiaasta pojanpojastani Rihardista.

Ruokatuliaiset Suomesta

Perjantai-iltana Helsingin Katajanokan satama täyttyy virolaisista rekisteri­kilvistä.

Suomessa asuu 29 000 virolaista, joista moni matkustaa viikonlopuksi kotiin Viroon. Käytännössä siirtotyöläisten määrä on vielä suurempi, sillä osa virolaisista käy Suomessa keikkatöissä eikä tilastoidu mihinkään rekisteriin. 

Marika rullaa auton tottuneesti Viking Linen ammottavaan kitaan. Seatin takaluukku on täynnä ruokaa, jota hän on käynyt ostamassa Kehä kolmosen automarketista.

– Ruoka on euron tultua kallistunut Virossa niin paljon, että saan juustot ja lihat halvemmalla Helsingistä, Marika sanoo ja haukottelee.

Simonaa ei väsytä. Kun auto on saatu parkkiin, tyttö hyppelee äidin perässä kolme kerrosta ylempänä sijaitsevaan kahvioon. Siellä he viettävät yleensä koko 2,5-tuntisen laivamatkan Helsingistä Tallinnaan: Simona leikkihuoneen pallomeressä, Marika kahvion puolella tutussa ikkunapöydässä.

– Surffaan netissä niin kauan kuin kenttää riittää. Sitten käyn ostamassa myymälästä karkkia ja yritän nukkua vähän, Marika suunnittelee.

Työviikosta väsyneet virolaismatkustajat ovat rauhallista matkaseuraa. He hörppivät kahvia ja energiajuomia ja valuvat tuoleissaan puoliksi makuuasentoon. Toisenlaista on seitsemännen kannen tanssipaviljongissa, jonka ovat kansoittaneet etukenossa horjahtelevat suomalaiset. Salmarishotin ja keskioluen saisi seitsemän euron yhteishintaan.

Marikaa ajatuskin puistattaa.

– Minun pitää ajaa vielä parin tunnin matka Pärnuun. Olemme perillä vasta puoli kolmelta yöllä.

Yhdeltätoista Marika havahtuu tekstiviestin piippaukseen. Laiva seilaa vielä ulapalla, mutta puhelin on siirtynyt Viron matkapuhelinverkkoon. Se on melkein kuin olisi jo kotona.

Uhraus talon vuoksi

Virolaisia työntekijöitä on virrannut Suomeen 1990-luvulta saakka, mutta Marika päätyi ratkaisuun pakon edessä vasta 2010. Puoliso Tarmo Tiitsin rakennusyritys meni konkurssiin, ja nelihenkisen perheen tulot romahtivat.

Marikalla oli vakituinen myyjän paikka pärnulaisessa tavaratalossa, mutta kahden euron tuntipalkalla ei perhettä elätetty.

– Sanoin Tarmolle, että meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin hakea töitä Suomesta, Marika muistelee.

Tarmo kieltäytyi lähtemästä, vaikka rakennusalalla työllistyisi Suomessa koska tahansa.

– Ymmärrän hänen ratkaisunsa. Olimme juuri rakentaneet ihanan kodin. Poikamme Stener ei missään nimessä halunnut jättää koulua ja kavereitaan. Päädyimme siihen, että Simona tuli minun mukaani ja aloitti koulun Suomessa. Tiitsien 200-neliöinen, violetiksi maalattu kivitalo sijaitsee aivan Pärnun laidalla, rauhallisella omakotitaloalueella. Vaikka sää on lauantai-aamuna ankean pilvinen, suuret ikkunat valaisevat kodin kuin kirkasvalolamput.

Tarmon keittämä kahvi höyryää jo kupeissa, kun öisen ajomatkan uuvuttama Marika ilmestyy venytellen keittiöön. Perheenäidin toive on kuultu: lattioilla ei ajelehdi pölypalloakaan.

– Meidän pitää viedä koira kymmeneksi eläinlääkäriin. Ja illalla menen luokkakokoukseen. Miten ihmeessä pysyn hereillä siihen asti, Marika ihmettelee

Marika ja Simona pääsevät käymään kotona vain joka toinen viikonloppu. Reissaaminen kahden maan välillä on raskasta ja kallista, laivalippuihin ja  bensoihin kuluu 300 euroa kuussa.

– Ei tässä ole mitään järkeä. Perjantaista ja sunnuntaista osa menee matkustamiseen, eli lauantai on oikeastaan ainoa kokonainen vapaapäivämme Pärnussa. Ja sekin tuhraantuu kyläilyyn, kun kaikki sukulaiset haluavat nähdä meitä.

Eksynyt siivooja

Marika sanoo suoraan, ettei ikinä työskentelisi Virossa siivoojana. Työ on raskasta, ja siitä maksetaan vain kaksi euroa tunnilta. Ei hän sen enempää tienannut Pärnussa myyjänäkään, mutta kauppa-alaa arvostetaan enemmän. Suomessa palkka syrjäyttää imagoseikat: Marika saa siivoojana 12 euroa tunnilta.

Nykyisen työpaikan Marika löysi virolaisen ystävänsä Inna Sildin kautta. Tämä on asunut Suomessa vuodesta 2009. Inna auttoi Marikaa selviämään myös byrokratiaviidakosta.

– Kyllä siihen puoli vuotta meni, ennen kuin oleskeluluvat ja kaikki verotukseen liittyvät paperit olivat kunnossa, Marika kertoo.

Vaikka Virosta on Suomeen linnuntietä vain 80 kilometriä, henkinen etäisyys on Marikan mielestä paljon suurempi. Parhaiten ero näkyy sosiaali­turvassa, joka on Virossa olematon. Marika maksaa nykyään veronsa Suomeen, joten hänellä on samanlainen oikeus sairauspäivä-, loma- ja työttömyyskorvauksiin kuin suomalaisillakin. Lapsi­lisää Marikalle maksetaan sekä Suomessa asuvasta Simonasta että Virossa isän luona olevasta Steneristä.

– Suomessa saan lapsilisää yli sata euroa per lapsi. Virossa minun pitäisi tulla toimeen huonolla palkalla ja 19 euron lapsilisällä. Se on naurettava summa.

Silti elämä Suomessa on vaatinut totuttelua. Marika muistaa vieläkin ensimmäiset kuukautensa Helsingissä. Ihmisiä ja liikennettä oli Pärnuun verrattuna niin paljon, että pää tuntui työpäivien jälkeen karusellilta.

– Olin tottunut ajamaan kotikylän hiljaisilla teillä, ja yhtäkkiä piti suunnistaa Helsingin ruuhkissa mitä kummallisempiin osoitteisiin. Välillä istuin autossa keskellä pimeyttä eikä minulla ollut aavistustakaan, minne päin pitäisi ajaa. Silloin ajattelin, että tulen vielä hulluksi täällä.

Kielitaidon puute aiheuttaa yhä ongelmia.

– Käyn viikoittain suomen kielen kurssilla, mutta oppiminen on hidasta. Lapset omaksuvat kielen paljon nopeammin. Kuusivuotias pojanpoikani käy suomalaista päiväkotia, ja Simonakin on kaksikielisellä viro–suomi-luokalla. Toivottavasti he saavat paremmat lähtökohdat työelämään. Minun ei onneksi työssäni tarvitse paljon puhua.

Miesten kaksoiselämä

Pärnun kodin ikkunalla kukkii rivi valkoisia orkideoja, jotka eivät tunnu olevan kaamoksesta moksiskaan. Marikalla on suunnitelmia myös suuren puutarhan varalle, mutta toistaiseksi pihalle on saatu istutettua vasta nurmikko. Myös talon saunatilat ovat pahasti kesken, vaikka perhe on asunut kodissaan jo vuodesta 2005.

– Kylpyhuoneremonttiin ei ole ollut vielä varaa. Ja puuttuuhan täältä vielä kaikenlaisia huonekaluja. Eniten turhauttaa se, ettei minulla ole ikinä aikaa nauttia kodistamme. Tuntuu, että elämä on yhtä lähtemistä, Marika harmittelee.

Kahden maan välillä eläminen rasittaa varsinkin parisuhdetta. Marika on kuunnellut huolestuneena juttuja virolais­pareista, joille kumppanin Suomen-komennus on aiheuttanut lopulta avioeron.

– Jotkut Suomessa asuvat virolaismiehet hyödyntävät tilannetta ja elävät kaksoiselämää niin, että heillä on vaimo Virossa ja tyttöystävä Suomessa. Me olemme selvinneet Tarmon kanssa hyvin, mutta ei tämä helppoa ole ollut kummallekaan. Suomessa ollessa minulla on aina hirveä ikävä kotiin.

Tarmo kuuntelee vaimon selostusta ja pyörittää päätään.

– Minä en kyllä viihtyisi Suomessa. Ja haluaisin, että sinäkin tulisit kotiin, aviomies sanoo ja hipaisee Marikaa hellästi olkapäästä.

Viikonloppu menee taas aivan liian nopeasti.

Verimakkaraa ja erikoispyhiä

Maanantai-iltana kahvitteluhetket Tarmon kanssa ovat hailakka muisto vain.

Marika ja Simona ovat palanneet myöhään edellisiltana takaisin Suomeen. Työpäivän jälkeen kylään tupsahtaa Marikan ystävä Inna.

– Niinä viikonloppuina, kun olemme Suomessa, käyn Innan luona saunomassa ja kokkaamassa virolaisia herkkuja kuten verimakkaraa. Sunnuntaisin teemme sauvakävelylenkkejä, Marika kertoo.

Kolme vuotta Helsingissä asunut Inna ei kaipaa enää Viroon. Sinkkunainen pyörittää omaa siivousyritystä ja viettää lomansa ulkomailla.

– Virossa asuessani en olisi voinut kuvitellakaan varaavani matkaa Thaimaahan. Suomessa koko maailma on avautunut minulle aivan uudella tavalla, Inna sanoo.

Marikakin haluaisi paeta loputonta kaamosta etelään, mutta hänellä ei ole varaa reissuihin perheen velkojen takia.

– Kesäloma on minulle vuoden kohokohta, koska silloin pääsen Pärnun rannoille. Sellaisia maisemia ei Helsingistä löydy.

Suomalaisista ystävyksillä ei ole pahaa sanottavaa. Rasistiset kommentitkin on laskettavissa yhden käden sormilla.

– Kerran kaupassa eräs mies haukkui minua perkeleen maahanmuuttajaksi. Vastasin hänelle, että maksan kuule veroja Suomeen ihan niin kuin sinäkin ja olen valinnut työn, jota suomalaiset eivät itse halua tehdä, Inna nauraa.

Hän ei ymmärrä työn vieroksuntaa.

– Olen miettinyt, että jos nämä siivousalan palkat ovat suomalaisten mielestä huonoja, niin mitä he muissa ammateissa oikein mahtavatkaan tienata.

Marikan mielestä suomalaiset tekevät virolaisiin verrattuna huomattavasti lyhyempää työpäivää.

– Suomessa monet virastot sulkevat jo neljältä. Virossa voi asioida pankissakin viikonloppuisin.

Sankari vai petturi?

Tulevaisuudessa Suomen ja Viron elinkeinoelämässä voi olla paljon enemmän yhteistä. Marika napsauttaa päälle tv-uutiset, jossa Viron pääministeri Andrus Ansip kättelee Suomen-vierailulla kollegaansa, Jyrki Kataista. Hymyilevien naapurusten puheessa vilisee hienoja termejä kuten kehitysinfrastruktuuri ja kasvuyrittäjyys. Virolaisten kerrotaan tienaavan Suomessa jo viisisataa miljoonaa euroa vuodessa.

– Ei ole mikään ihme, että ihmiset suuntaavat tänne töihin. Viron talous on niin kuralla, että kestää pitkään saada se kuntoon, Marika arvioi.

Marika on huomannut, että Virossa asuvien ystävien on joskus vaikea suhtautua hänen ratkaisuunsa. Vastakkaisasettelu nousee vähän väliä esiin virolaisessa mediassa, jossa Suomeen lähteneitä maanmiehiä haukutaan pettureiksi.

– Eivät asiat ole niin yksinkertaisia. En minäkään olisi halunnut, että perheemme jakautuu kahtia ja joudun jättämään kotini. Mutta muuta ratkaisua en ole vielä keksinyt. Toivon, että voisin viimeistään eläkkeelle päästyäni muuttaa takaisin Pärnuun.

Tulevaisuudenkuva huvittaa Marikaa.

– Siellä me sitten olemme kahdestaan Tarmon kanssa parisataaneliöisessä kodissa. Toinen ylä- ja toinen alakerrassa.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.