Kotihoitaja Helena Hakulinen vaihtoi myyntityön hoitoalaan, koska halusi auttaa. Töitä riittää, sillä vanhuksia hoidetaan entistä useammin kotona.Se on myös monen oma toive. Mitä vartin kotikäynnillä ehtii?

– Huomenta, kotihoitaja Helena Hakulinen, 30, huikkaa ja astelee ­kerrostalokodin olohuoneeseen Tampereen Kalevassa.

Vastassa on Irja Valkama, 82, jonka luona kotihoito käy kolmesti viikossa.

Tänään vierailu kestää vartin. Ensin Helena tarkistaa, onko Irja ottanut aamulääkkeensä, sitten mitataan verenpaine.

– Eikös se ole aika normaali ollut, Irja arvelee.Helena ei voi mittaamatta tietää, koska on Irjan luona vasta toista kertaa.Irja istuu keinutuoliin, Helena mittaa. Hiljaisuuden rikkoo vain lipaston päällä tikittävä kello.

– Ennen ajattelin, että minua käydään vahtimassa. Nyt kaipaan tyttöjä. Sanon teitä tytöiksi, kun olette kaikki niin nuoria, Irja naurahtaa.

– Tämä on minulle suuri piristys. En minä paljon muiden kanssa keskustele.

Helena on yksi hoitoalan monista alanvaihtajista. Hän työskentelee kesän Tampereen kotihoidossa ja valmistuu syksyllä lähihoitajaksi.

Aiemmin Helena teki myyntityötä it-alalla, mutta toistuvat yt-neuvottelut saivat alan tuntumaan epävarmalta. Hoitoalalle houkutteli kutsumus.

– Tiesin, että haluan vielä opiskella. Mietin totta kai sitäkin, ettei kannata opiskella alaa, jolla ei ole töitä. Luulen, että saan tehdä näitä töitä loppuun asti. Suuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle, ja hoitajista on pulaa.

Hoitotyössä Helenaa viehättää mahdollisuus auttaa. Päivät ovat erilaisia, eikä niitä tarvitse istua tietokoneen ääressä. Aamuvuoron aikana on yleensä 8–10 kotikäyntiä, tänään kahdeksan.

Viikonloppuisin tai toisen hoitajan sairastuessa käyntejä voi olla enemmän, jopa 15 päivässä.

Onni on puhelin

Irja Valkama on asunut Tampereella 15-vuotiaasta. Hän muutti kaupunkiin piiaksi, mutta on ehtinyt työskennellä vaatealan erikoisliikkeessä, jakaa Aamulehteä, tehdä viisi lasta ja jäädä eläkkeelle Suomen trikoolta. Silloin se oli valtava laitos. Illan tullen ovella odotti rivi linja-autoja viedäkseen ihmisiä koteihinsa.

Nyt Irjan liikkuminen alkaa olla jo hankalaa. Aamuisin ei tahdo päästä ylös ilman kipugeeliä ja venyttelyä.

– Vanheneminen ei pelota. Se tulee joka ikiselle. Olisi mukavaa, jos pääsisi liikkumaan, mutta ei kaikkea saa ihminen, Irja pohtii.

Hän käy kerran viikossa katselemassa ihmisiä Tammelan torilla. Viimeksi juttusille tuli joku tuntematon, se ilahdutti Irjaa.

– Niin kauan olen tyytyväinen kotona, kun pärjään. Lapset käyvät, mutta elämä on niin kiireistä kaikilla. Työelämään täytyy paneutua kaikin voimin, Irja sanoo.

Irjan onni ovat toimivat silmät. Niin kauan kuin hän näkee lukea, ei ole tylsää. Ennen kuin selkä meni huonommaksi, Irja kävi iltalukiossa ja kielikursseilla. Nyt hän pitää taitoa yllä katsomalla ruotsinkielisiä ohjelmia televisiosta.Eniten ilahduttaa, kun joku soittaa.

– Sisko ja pojan anoppi aina soittavat. Tässä iässä monet tutut tahtovat olla jo kuolleet. Tuntuu pahalta lukea siitä lehdestä, Irja sanoo.

– Kaikki tulee vanhempana merkityksellisemmäksi. Kun joku soittaa, ajattelen sitä pitkän aikaa. Nuorena puheluita tuli ja meni.

Vierailun lopuksi Helena mittaa painon ja tarkistaa, että jääkaapissa on ruokaa. Sitten täytyykin jo jatkaa. Vartti tuntuu silmänräpäykseltä. Onko se tarpeeksi?

– Riittää, kun käy katsomassa. Tuo pikkuisen turvallisuuden tunteen, kun tietää, että joku tulee käymään, Irja sanoo.

– Alkuun tuntui, että vartin käynti on lyhyt, mutta nyt siihen on jo tottunut, Helena toteaa.

Seuraavalla ovella Helena klikkaa aloita-painiketta puhelimestaan, ja kello alkaa tikittää. Helena näkee mobiilijärjestelmästä, kauanko visiitti kestää ja mitä sen aikana tehdään.

– Tämä helpottaa työtä hirveästi, Helena sanoo.

Aikaa säästää myös se, että osa lääkkeistä lajitellaan jo apteekissa. Hoitajat vievät valmiit annospussit asiakkaalle ja tarkistavat määrät. Joskus mekaanisessa lajittelussa käy virheitä. Nyt hukassa on yksi tabletinpuolikas. Asiakas istahtaa pinnatuoliin, ja Helena nostaa lääkkeet keittiön pöydälle.

– Eihän se mukavaa ole, kun aina tulee uusi ihminen, nimettömänä pysyvä nainen sanoo.

Tampereen jokaisella kotihoidon asiakkaalla on omahoitaja. Käytännössä hoitajat vaihtuvat vuorojen ja lomien mukaan.

– Hoitajat ovat erilaisia, mutta niinhän se on elämässäkin. Joku tajuaa viedä roskat, jollekin pitää sanoa, vanhus kertoo.

Kerran hoitajalle piti huomauttaa, kun sinisiä kengänsuojia oli jätetty lojumaan ympäri eteistä.

– Kysyin, jätätkö sinä kotonakin noin. Vähän se hävetti jälkikäteen. Mutta olen puoliksi pohjalainen, sanon kyllä suoraan, jos on jotain.

Lähemmäs lapsia

Tampereen kaupungilla yksi taho tilaa kotihoitopalvelun, ja toinen tuottaa sen. Hoitosuunnitelma tehdään yhdessä. Siitä selviää, kuinka usein tai kuinka pitkiä käyntejä asiakas tarvitsee. Vointia tarkkaillaan käynneillä ja arvioidaan tarkemmin kerran puolessa vuodessa.

Asiakas maksaa käynneistä tulojensa perusteella. Kotihoidossa ei aina edes tiedetä, kuinka paljon palvelu asiakkaalle maksaa.

– Kukaan ei maksa kaupungin palveluista yli maksukykynsä. Pienituloisille maksut ovat pienet, ja jos tulot ovat niin pienet, että ne menevät kaikki elämiseen, voidaan tehdä maksunalennuksia tai maksuvapautuksia, Kalevan alueen kotihoidon esimies Anna-Mari Haverinen sanoo.

Jos tuloja on paljon, yksityinen hoito voi tulla jopa halvemmaksi. Lisäksi yksityiseltä voi hankkia palveluita, joita ei katsota välttämättömiksi.

– Jos joku haluaa perinteisen piian, sellaista ei myönnetä, Haverinen toteaa.

Sinikka, 83, ei piikaa tarvitse. Hänen kotinsa kiiltää puhtauttaan. Ikkunalla komeilee rivi pelargonioita, olohuoneen hyllyn päällä kuvat lapsenlapsista.

– Teitä varten siivosin, Sinikka huikkaa heti ovella.

Hänen luonaan käydään lähinnä tarkistamassa lääkkeitä.

– Pärjään itsekseni, mutta kotihoito on hyvä niille, jotka tarvitsevat apua. Minä hoidan itse asiani, rahankin, Sinikka sanoo.

Hän jäi eläkkeelle konttoristin työstä 20 vuotta sitten. Niistä ajoista elämä on muuttunut. Mies on kuollut, moni tyttökavereista kulkee rollaattoreilla.

– Muisti ja jalat ovat menneet. He eivät pääse lähtemään mihinkään, mutta soittelemme puhelimella. Olen jäänyt vähän ilman kavereita.

Onneksi seinän takana asuu nuorempi ystävä, joka auttaa Sinikkaa esimerkiksi siivoamisessa.

– Hän on minun tukeni ja turvani. Auttaa henkisesti, kun on kaveri. Joskus on surun hetkiä, mutta ei auta lannistua. Ystävät eivät pääse edes kävelemään, minä pystyn menemään ja tekemään.

Sinikka on asunut samassa kerrostalossa sen valmistumisesta eli vuodesta 1955 lähtien. Nyt hän miettii muuttoa Turkuun, lähemmäs poikaansa ja lapsenlapsiaan.

– Joskus poika vie kädestä pitäen ulos syömään. Se tuntuu niin kivalta.

Helena viipyy Sinikan luona puoli tuntia. Sinikalle se riittää hyvin.

– Minä en paljon tarvitse. Ajalla ei ole niin väliä.

 

”Koti on pyhä paikka. Tuntuuhan se hassulta, kun siellä käy vieraita”, Sinikka, 83, pohtii.

 

Ne resurssit

Vanhustenhoidon tilasta keskustellaan jatkuvasti julkisuudessa. On puhuttu resurssien vähentämisestä ja ihmisten pitämisestä kotona vain, koska se on halvempaa.

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtajan Satu Helinin mukaan resurssit on toistaiseksi keskitetty hoitolaitoksiin.

– Vanhainkodeissa, terveyskeskuksissa ja palvelutaloissa näemme suuren määrän ihmisiä yhtä aikaa ja tulee huoli, miten täällä pärjätään. Näkemättä jäävät ne yksin asuvat iäkkäät.

Helin toivoo, että kotihoitoon panostettaisiin uuden hallitusohjelman mukaisesti myös käytännössä.

– Kotihoidossa on varsin huonokuntoisia henkilöitä. Monet ovat tyytyväisiä, että saavat olla kotona, eikä heillä ole suuria vaatimuksia. On myös niitä, jotka ovat varsin yksin, Helin sanoo.

– Puhutaan vaipoista, ruuasta ja lääkkeistä. Ne ovat välttämättömiä. Hyvinvointia ylläpitävät kuitenkin myös ihmissuhteet, se, että joku käy joskus katsomassa ja vie ulos. Psyykkinen hyvinvointi pitäisi ottaa paremmin huomioon, kun hoitosuunnitelmaa tehdään.

Helsingin Sanomat kirjoitti talvella, että yhä useammat kotihoidon käynnit kestävät alle 15 minuuttia ja hoitajilla on aikaa vain välttämättömimpään. Kaikki eivät pääse edes sängystä ilman apua.

– 10–15 minuutin käynti ei välttämättä riitä. Monissa kunnissa henkilöstö vaihtuu usein, eikä ehditä perehtyä hoidettavan taustatietoihin. Ei iäkäs itse tiedä, mitä pitää tehdä, Helin sanoo.

Suomi on maailman nopeimmin ikääntyviä maita. Kalevan alueen Anna-Mari Haverinen muistuttaa, etteivät entiseen tapaan järjestetyssä kotihoidossa käsiparit riitä, jos väestö ikääntyy samaan tahtiin kuin nyt.

– Olemme tehostaneet toimintaa. Keskitämme hoitohenkilökunnan osaamista siihen, mihin sitä tarvitaan. Hoitajien välitöntä työaikaa seurataan. Pyritään siihen, että aika menisi ensisijaisesti asiakkaiden luona.

Tätä varten on järjestelmä, jota Helenakin kotikäynneillä näpyttelee. Kun tiedot kirjataan ylös asiakkaan luona, vuoron lopussa ei tarvitse istua toimistolla. Näin asiakkaatkin näkevät, mitä heistä kirjataan ylös.

Kaksi vuotta sitten voimaan tulleen vanhuspalvelulain myötä vanhustenhoitoa keskitetään laitosten sijaan koteihin. Se tuntuu olevan myös monen vanhuksen oma toive.

Koti saattaa olla ainoa turvalliselta tuntuva paikka, mutta jos ei pääse itse ylös sängystä, onko kotona olo sen arvoista?

– Enemmän on niitä tilanteita, että asiakas kynsin hampain haluaa asua kotona, vaikka omaiset ovat huolissaan ja hoitaja käy jo neljästi päivässä. On toki niitäkin, jotka keittelevät itse puuronsa, mutta haluaisivat silti ympärivuorokautiseen paikkaan, jossa olisi seuraa, Anna-Mari Haverinen sanoo.

– Kotona asuvalla on vahva itsemääräämisoikeus. Se on se viimeinen sana. Silloin, jos on vaaraksi itselleen ja lähtee esimerkiksi muistamattomana hortoilemaan iltamyöhään, voidaan ottaa turvaan. Niillä, jotka eivät pärjää, on edelleen mahdollisuus ympärivuorokautiseen hoitoon.

Sinikka uskoo, että kotiin vetää vapaus.

– Olen vapautta rakastava ihminen. En sietäisi olla jossain vanhainkodin huoneessa. Haluan olla vapaa menemään ja tekemään. Se on kaikkein suurin asia. Jos kunto huononisi, kai sitä täytyisi alistua ottamaan apua vastaan.

Hoitokoti tuntuu lopulliselta

Iltapäivällä ollaan Anja Ailion, 81, ovella.

– Kauheata remonttia tuossa pihassa tehdään, Helena huikkaa.

– Täällä on remonttia koko ajan. Ihan romahduspisteessä koko talo, Anja sanoo ja nauraa kihertää.

Hän on muuttanut Tampereelle Kangasalta, mutta ei muista enää tarkalleen, kuinka kauan on asunut Kalevassa.Tänään harjoitellaan kävelyä. Selkä­kipujen takia Anja kävelee kumarassa.

– Hyvinhän sinulla menee. Voisi uloskin lähteä, Helena kannustaa.

 

Anja Ailion selkä on kipeä. Kävelyharjoituksia tehdään siksi kerran viikossa.

 

Vaikka liikkuminen on vaivalloista, Anja haluaa asua kotona. Hänellä on kädessään turvaranneke, jota voi hädän tullessa painaa. Kerran rannekkeelle oli tarvetta, kun Anja putosi sängystä.

– Olen ollut pätkiä hoitokodissa, mutta tuntuisi niin lopulliselta, jos sellaiseen menisi, Anja pohtii.

Kotihoito käy kolmesti päivässä, sisaren poika maksamassa laskut.

– Ei tässä paljon kyläillä. Kaikki tykkäävät olla itsekseen.

Anja ei jaksa enää laittaa ruokaa itse, eikä hoitajilla ei ole aikaa keitellä kastiketta ja perunoita alusta pitäen. Helena lämmittää valmista makaronilaatikkoa ja ottaa jääkaapista voileivän. Leipiä tehdään valmiiksi siltä varalta, että Anjalle tulee nälkä ennen iltahoitajan vierailua.

Anjan selkäkivut ovat kovat, mutta terävä huumori on tallella. Anja ottaa lääkkeet ja huikkaa ”sinne meni, kaksi yhdellä kertaa”. Helena kattaa pöytään kahvin ja Domino-keksin.

– On antoisaa huomata, että toinen tykkää, kun käyn, Helena sanoo paluumatkalla.

Päivän viimeinen halaus

Helena uskoo haluavansa asua vanhana kotona mahdollisimman pitkään.

– Tässä huomaa, kuinka tärkeätä on, että on läheisiä, perhe ja lapsia. Toivon, että he kyläilisivät ja pitäisivät yhteyttä. Monien lapset eivät ikinä käy.

Suomalainen perhekäsitys on ydinperhekeskeinen, ja moni jää omilleen juuri silloin, kun seuraa ja apua eniten kaipaisi.

Irja Valkama miettii joskus yksinäisyyttä, mutta päättää sitten siirtää ajatukset muualle.

– Silloin luen runoja. Kun se on tällä lailla, se on tällä lailla.

Hoitajat eivät poikkea asiakkaiden luona vain juttelemassa, mutta hoidon lomassa ehtii jutella kuulumisiakin. Helena sanoo sitä henkiseksi huolenpidoksi. Monille hoitaja on päivän ainut juttukumppani.

– Osa on niin yksinäisiä, että kaipaa hoitajaa seuraksi. Kyllähän se liikuttaa. Olin joulun töissä, ja jotkut istuivat yksin silloinkin. Se on surullista.

Päivän viimeisellä vierailulla jutellaan säästä ja pattereiden ilmauksesta. Keittiöön pitäisi saada vahakangasliina. Prismasta varmaan löytyisi, Helena ehdottaa.

– Höpötellään seuraavalla kerralla lisää, hän huikkaa lähtiessä ja halaa.

Hoitajien jaksaminen on puhuttanut siinä missä vanhusten vointikin, mutta Helena ei vaikuta uupuneelta. Jaksamisesta on puhuttu jo koulussa, ja vertaistukea saa työkavereilta.

– Henkinen ja fyysinen kunto on ­tärkeää, ja oman elämän pitää olla tasapainossa. Sitä painotetaan jo alalle haettaessa, Helena sanoo.

– Puhutaan, että palkka on huono ja töitä on paljon. Onhan tämä aika raskasta fyysisestikin. Kuljetaan portaita, suihkutellaan ja nostellaan. En itse koe sitä raskaaksi, mutta varmasti joku kokee. Kai minulla on aito halu auttaa.

Madame Curie tutki radiumin vaaroja ja ansaitsi työllään kaksi eri Nobel-palkintoa.

IS TV-LEHTI: Kahdeksanosaisessa ruotsalaissarjassa esitellään kahdeksan nobelistia. Yksi kiinnostavimmista on Marie Curie (1867–1934), joka sai ensimmäisenä naisena Nobelin palkinnon – saman tien kahteen kertaan.

Curien omistautumisensa tieteelle oli suurta jo nuorena. Ongelmana oli, ettei Puolassa 1800-luvun lopulla naisia otettu yliopistoon. Marie pääsi Pariisin Sorbonnen yliopistoon, jonka 2 000 opiskelijasta 23 oli naisia. Yliopistolla Marie ihastui kollegaansa Pierre Curieen, ja seuraavat 10 vuotta he yhdessä tutkivat säteilyä. Curieiden aikaan ei säteilyn vaaroista ollut tietoa. Pierre alkoi havaita jotain outoa, kun radium poltti ihoa, mutta suojavälineitä ei käytetty.

Vuonna 1903 saapui kirje Nobel-palkintolautakunnalta. Fysiikan Nobel myönnettiin sekä Pierrelle että Marielle työstä, jolle he eivät hakeneet patenttia. Tieteen tulosten tuli kuulua kaikille, eivätkä Curiet tavoitelleet kuuluisuutta.

Kolme vuotta Nobelin saamisen jälkeen Pierre Curie kuoli hevoskärryjen alle, mutta jo radiumin sairastuttamana. Marie sai ensimmäisenä naisena Sorbonnen yliopistossa professuurin ja jatkoi tieteen tekoa. Vuonna 1911 saapui uusi kirje Nobel-lautakunnalta, nyt yksin Marielle.

Ohjelmassa pohditaan kiinnostavasti, millaisia seurauksia radiumin ja radioaktiivisuuden löytyminen aiheutti. Uuden tiedon myötä aloitettiin myös ydintutkimus ja muun muassa atomipommin ideointi. Toisaalta löydettiin syöpään parannuskeinoksi sädehoito.

Ristiriitaista on, että vaikka Marie Curie varoitti tutkijoitaan ymmärrettyään 1920-luvulla vaarat, moni heistä kuoli leukemiaan. Niin kävi lopulta myös tiedenaiselle itselleen.

Kohti Nobelia, Fem pe klo 20.25

Siskonpeti-tähden perhearki on palapeliä.

Näyttelijä Sanna Stellan nauttii arjestaan puolivuotiaan Fria-tytön kanssa. Keväällä syntynyt pienokainen on Sannalle ja hänen äänisuunnittelijapuolisolleen Micke Nyströmille kolmas. Pariskunnan kotona kirmaavat ennestään 7-vuotias Rasmus ja 4- vuotias Vilda.

– Fria on aivan ihana tapaus, vaikka nukkuukin juuri nyt todella huonosti. Hänelle taitaa tulla hampaita, Sanna naurahti Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan pressitilaisuudessa Kiseleffin talossa Helsingissä.

Perheonnea varjostaa se, että pari viikkoa ennen Frian syntymää Sannan perheen kotoa löytyi hometta. Lopputulos oli, että koko asunto meni remonttiin ja perhe muutti evakkoon.

– Talostamme löytyi mittava homevaurio, mutta se saadaan korjattua. Säikähdin kunnolla, mutta onneksi kukaan perheestämme ei ehtinyt sairastua vakavasti, Sanna kertoo.

”Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi.”

Mihinkään oikeustoimiin perhe ei jupakan takia meinaa ryhtyä. Sanna vitsaili, että hänestä saisi nyt hyvän homekoiran.

– Haistan heti kaupan kassalla, kenen vaatteissa haisee home, ja tekee mieli mennä huomauttamaan, että onkohan kotonasikin hometta, hän nauroi.

Korjaustöiden varjolla perhe sai hyvän tekosyyn remontoida samalla vähän kaikkea muutakin, eli remppaprojekti niin sanotusti laajeni. 

– Toivottavasti pääsemme muuttamaan takaisin kotiin jouluksi. Se on sitten toinen juttu, että minkä vuoden jouluna.

Arjen palapeliä

Arki kolmen lapsen, kissan, koiran ja kahden freelancerin perheessä on melkoista palapeliä. Sanna on jo palannut töihin ja tekee sekä juontohommia että tv-töitä ja teatterinäytöksiä. 

– Juuri eilen kävimme mieheni ja äitini kanssa logistisen keskustelun siitä, kuka on missä milloinkin ja miten lasten viennit ja haut toteutetaan. Onneksi on hyvät tukiverkot.

Hässäkästä huolimatta Sannasta tuntuu, että hän elää elämänsä parasta aikaa.

– Aion ottaa kaiken irti tästä vauva-ajasta ja nauttia joka hetkestä, koska lisää lapsia en enää aio tehdä.

Kotimainen perhedraama Äpärä on juonenkäänteiltään jo niin järjetön, että sitä on vaikea ottaa tosissaan.

Jonna (Krista Hannula) ja Simo (Eppu Pastinen) ovat tavallinen, onnellinen nuoripari. Rutiinivierailu anoppilassa saa yllättävän käänteen, kun käy ilmi, että rakastavaiset saattavatkin kohtalon oikun kautta olla verisukulaisia. Epäilys käynnistää hallitsemattoman tapahtumaketjun, joka syöksee kaikki osapuolet omaan, henkilökohtaiseen helvettiinsä.

Ohjaaja Samppa Batalin ja pääosassa nähtävän Hannulan käsikirjoittama draamatrilleri on alkuasetelmaltaan lupaava. Epätavallisista tarinoista syntyy usein mielenkiintoisia elokuvia. Äpärä vie kuitenkin uskomattomat juonenkäänteet liian pitkälle ja päätyy tahattomasti muistuttamaan suomalaiseen ympäristöön läiskäistyä kreikkalaista tragediaa. Hahmojen motiivit jäävät myös äärimmäisen heiveröisiksi.

Näyttelijäkaarti Satu Silvosta Jonathan Hutchingsiin tekee parhaansa antaakseen elokuvalle ripauksen uskottavuutta, mutta lopputulos jää silti kauas realismista, jota se tavoittelee.

Katso traileri:

Äpärä

**

Ensi-ilta 28.10.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Saat selville jotain hyödyllistä, joka on syytä painaa muistiin. Luota itseesi ja uskalla seurata omaa polkuasi. Muiden miellyttäminen ei ole nyt tärkeää.

 

JOUSIMIES

Ota ohjat käsiisi. Nyt on aika tehdä suuria päätöksiä, eikä sinun kannata väistellä vastuuta. Rakkauselämässäsi tapahtuu kiinnostavia käänteitä.

 

KAURIS

Luota siihen, että panostuksesi palkitaan. Kaikki ei ehkä suju aivan suunnitelmiesi mukaan tänään, mutta yrittäminen ei valu hukkaan.

 

VESIMIES

On aika lopettaa ylianalysointi. Pääsi vaivaaminen ei tuota tulosta, joten anna olla. Tekosi puhuvat selvemmin kuin sanat.

 

KALAT

Älä monimutkaista elämääsi turhaan. Pidä rahatilannettasi silmällä ja minimoi tarpeettomat kulut. Toisten virheistä ei pidä kantaa vastuuta.

 

OINAS

Piristävät uudistukset ulkonäköösi tekevät terää. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamiisi ihmisiin. Itsenäisyys on tänään valttia.

 

HÄRKÄ

Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää. Myös syvällinen keskustelu läheisen ihmisen kanssa voi ajaa saman asian. Tärkeintä on, että ajatuksesi pääsevät tuulettumaan.

 

KAKSONEN

Kiinnostu uusista asioista. On aika laajentaa horisonttia. Tee suuret päätökset kuitenkin kylmiin faktoihin nojaten.

 

RAPU

Saat hyvän idean, joka kannattaa ottaa heti käyttöön. Etsi käsiisi ajatuksesta innostunut ihminen, jonka kanssa voitte kehittää juttua pidemmälle.

 

LEIJONA

Olet täynnä vetovoimaa. Seurassasi viihtyy uusia ja vanhoja tuttuja. Katso kuitenkin tarkkaan, kenet päästät lähellesi.

 

NEITSYT

Lähde ulos viihtymään. Sinun olisi aika antaa itsellesi rauha ja päästää irti menneiden lastista. Ammenna omista kokemuksistasi apuja tähän hetkeen.

 

VAAKA

Älä mutkista turhaan asioita. Pikkujutuista ei kannata jäädä vänkäämään. Vietä aikaa hyvän ystävän kanssa, joka osaa neuvoa tiukan paikan tullen.