Työpäivän päätteeksi Ting valmistelee eväät huomista varten. Hän nukkuu yönsä toisen työpaikkansa takahuoneessa.

Turistille Thaimaa näyttäytyy paratiisina, jossa hinnat ovat huokeita ja palvelu kohdillaan. Mutta millaista on hierojan, veneenkuljettajan ja hotellinpitäjän arki suomalaistenkin suosimalla Koh Lantan saarella?

Susan Ihle on yksi Tingin päivän asiakkaista.

Anuree Tonsing, hieroja ja siirtotyöläinen: Muutama viikko lapsille

Andamaanienmeren tuuli puhaltaa lempeästi englantilaisen Susan Ihlen kasvoille, kun Anuree Tonsing, 34, käsittelee hänen lihaksiaan. Kosketus on Ihlelle tuttu ja turvallinen.

On joulukuun alku, mutta neljän tähden turistiresortissa työskentelevän Anureen eli Tingin ajatukset ovat jo keväässä. Huhtikuussa turistisesonki loppuu. Silloin Ting pääsee 9- ja 11-vuotiaiden poikiensa luo.

Mutta siihen asti töitä riittää, sillä käynnissä on kuumin turistisesonki. Kiireisimpinä päivinä Ting ottaa vastaan yli kymmenen asiakasta.

Useimpien siirtotyöläisten tavoin Ting on kotoisin Koillis-Thaimaasta, suuresta ja köyhästä Isaanin maakunnasta. Hänen vanhempansa hoitivat lastensa koulutuksen viisaasti. Ting on yksi niistä Thaimaan turistirantojen hierojista, joilla on virallinen todistus tutkinnon suorittamisesta. Varsinaisesti hänet on opettanut isoveli.

– Isoveljeni ja isosiskoni opiskelivat hierojiksi Wat Phossa. Vanhemmillani oli varaa maksaa heidän opintonsa, muttei meidän nuorempien. Opiskelin julkisessa terveydenhoitokoulussa, Ting kertoo.

Wat Pho on Bangkokin vanhin, suurin ja arvostetuin temppeli, jonne tuhannet turistit vaeltavat päivittäin. Temppelissä koulutetaan hierojia satojen vuosien aikana kertyneiden tietojen ja taitojen pohjalta.

– Minun koulutukseni kesti vain kuukauden. Tärkeintä oli, että sain todistuksen. Sitten veljeni opetti minulle kaiken, minkä osaa.

Jatkuva ikävä

Veljen hierontaliike on Tingin toinen työpaikka ja käytännössä hänen kotinsa. Hän nukkuu yöt liikkeen tiloissa yhdessä työkavereidensa kanssa.

Omistajan siskona Ting on erityisasemassa: hänellä on oma huone, mutta kalusteina siellä on pelkkä sänky. Työkaverit nukkuvat samoilla lavereilla, joilla he hierovat asiakkaitaan.

Ruokaa hierojat valmistavat katetulla terassilla liikkeen takapihalla. He pesevät vihannekset ja astiat juoksevalla vedellä, joka tulee sadevesitankista.

Aamuseitsemältä Ting pakkaa mukaansa sieniä, jotka hän on pessyt edellisiltana töiden jälkeen. Hän ajaa uudella keltaisella skootterilllaan turistiresorttiin, jossa hierojat kokkaavat yhdessä aamiaista.

Työt resortissa päättyvät auringon laskiessa. Silloin Ting ajaa takaisin veljensä liikkeeseen, jossa hän tekee iltavuoron. Yhdeksän aikoihin illalla hän pääsee valmistelemaan seuraavan päivän aterioita ja nukkumaan.

Lomasesonki on siirtotyöläisen kiireisintä aikaa. Silloin työviikko on seitsemänpäiväinen. Täällä etelässä työntekijät tienaavat enemmän kuin Pohjois-Thaimaassa. Koko maan keskipalkka on noin 300 euroa kuukaudessa, minimipalkka virallisesti 300 bahtia eli noin 8 euroa päivässä.

"Lähetän pojilleni joka kuukausi 5000 bahtia."

Kun Ting keväisin pääsee lastensa luo, hän tietää, että yhteistä aikaa on vain muutama viikko. Se on Tingin ainoa vapaa-aika. Sitten on taas lähdettävä ansaitsemaan.

Ting sanoo pitävänsä työstään kovasti, mutta lapsia hän ikävöi. He asuvat Bangkokin koillispuolella Tingin äidin aviomiehen luona. Iäkäs äiti on sairaalassa Bangkokissa.

– Lähetän pojilleni joka kuukausi 5 000 bahtia (noin 125 euroa). Se menee heidän elämiseensä. Lisäksi minun on maksettava joka vuosi heidän koululleen.

Äidin sairaalahoitoa Ting maksaa yhdessä neljän sisaruksensa kanssa. Tingin osuus on tuhat bahtia, siis 25 euroa kuukaudessa.

Mielessä Suomi

Kesä on Thaimaan turistityöläiselle usein hankala, sillä töitä ei ole. Silloin niitä on etsittävä kauempaakin.

Viime vuodet Ting on työskennellyt kesät Suomessa, 8 000 kilometrin päässä lapsistaan. Hän kuuli neljä vuotta sitten tuttaviltaan, että parikkalalaisessa ravintolassa voisi olla paikka avoinna.

– Sain työpaikan ja neljän kuukauden työviisumin, Ting kertoo.

Ting työskenteli ravintolassa kylmäkkönä ja palasi samaan paikkaan kolmena seuraavanakin kesänä. Nyt ravintola on sulkenut ovensa, mutta Suomeen Ting palaa edelleen.

Hän tutustui toissa kesänä Parikkalassa suomalaiseen mieheen, ja he ovat nyt seurustelleet reilun vuoden. Ting esittelee iloisena kuvia Turusta, Helsingistä ja Tallinnasta, joissa hän on poikaystävänsä kanssa vieraillut viikonloppuisin.

– Olisin onnellinen, jos voisin olla ­hieroja Suomessakin. Se on minun ammattini.

 

Vaimo ja lastenlapset odottavat joka päivä Papaa kotiin töistä.

Sorlat Jumleunlap, kalastaja ja veneen­kuljettaja: Suvun viimeinen kapteeni

Jokainen Thaimaan paratiisirannoilla käynyt turisti tuntee pitkähäntäveneen säksätyksen.

Komea kokka kääntyy kohti rantavedessä kasvavaa sakeaa mangrovemetsää. Sorlat Jumleunlap, Captain Papa, ottaa kurssin suoraan päin pöpelikköä.

Vedestä törröttävän matalan metsän seasta alkaa erottua kapea väylä. Vene lipuu sinne, minne turistit harvoin eksyvät. Captain Papa on Thaimaan merimustalaisia, Intian valtameren saarien alkuperäisiä asukkaita. Nyt Papa on palaamassa kotiinsa kalastajakylään.

Pitkähäntävene on Thaimaan rantojen symboli ja 55-vuotiaalle Captain Papalle turvallisen tuttu. Hän on ajanut venettä työkseen lähes 40 vuotta. Kuukaudessa hän tienaa hiukan keskivertoa enemmän, 15 000–20 000 bahtia reilut 400 euroa.

"Jo kun synnyin, oli selvää, että minusta tulee kalastaja ja veneenkuljettaja."

Vaatimattomissa oloissa kasvaneelle Papalle tämä työ oli ainoa vaihtoehto.

– Jo kun synnyin, oli selvää, että minusta tulee kalastaja ja veneenkuljettaja, hän sanoo.

– Kun ihmiset ovat veneessäni, minun tehtäväni on huolehtia heistä. Jokaisesta ihmisestä, lapsista ja aikuisista.

Ukin aarteet

Laituri on ränsistynyt. Papan vene kelluu sen vieressä mangrovemetsän keskellä. Papa ei vielä ole kotona, vaan istuu laverilla tupakalla muiden kylänmiesten kanssa. Kuin suomalaisen huoltoaseman baarissa.

– He eivät koskaan mene kotiin heti. Ensin he istuvat vähän aikaa keskenään. Kaikki sanovat, että naiset juoruilevat. Mutta äijät vasta juoruavatkin, sanoo Dada, koko nimeltään Kemjira Chawala.

Bangkokista kotoisin oleva Dada on matkanjärjestäjä. Papa on yksityisyrittäjä, yksi Dadan venekuskeista.

– Mutta hän on minun kapteenini, minun Papa.

Papa oli Dadan apuna jo 15 vuotta sitten, kun Dada aloitti turismibisneksen Koh Lantalla.

Ennen auringonlaskua lapsenlapset juoksevat tervehtimään ukkiaan. He ovat hänen aarteensa. Ilmassa tuoksuvat vaimo Rinda Jumleunlapin ja perheen miniän valmistama kala- ja kanacurry.

Kivitalon sisustus on hyvin pelkistetty; thaimaalaiseen tyyliin huonekaluja ei tarvita, sillä lähes koko valveillaoloaika vietetään ulkona. Perhe nukkuu patjoilla ja lavereilla.

Näistä yksinkertaisista oloista Papan omat lapset ovat lähteneet kaupunkeihin opiskelemaan kaupallista alaa. Toisin kuin hänen lapsuudessaan, Thaimaa pyrkii nykyään tarjoamaan peruskoulutuksen kaikille. Papan työn ansiosta hänen lapsillaan on varaa lisäksi ammatilliseenkin koulutukseen.

– Minun lapsistani ei tule kalastajia, Papa sanoo.

Hän on sukunsa viimeinen kapteeni.

 

Appiukko tai miehen sisko tuuraavat hotellin vastaanotossa, kun Na vie tuktukillaan lapsia kouluun ja harrastuksiin.

Wanna Kinlek, hotellin osakas: Vuorossa kellon ympäri

Wanna Kinlek, 29, juoksee Sweet Mansion -hotellin vastaanotosta kadulle, jossa paikalliset rouvat ovat pysähtyneet grillikioskin eteen.

Tutut rouvat ovat tulleet ostamaan Na’na tunnetun Wannan kioskilta thaimaalaisten herkkuja: grillimakkaraa ja kanavartaita chilikastikkeessa.

– Tämä kaupanteko kioskilla on minulle harrastus, Na sanoo ja nauraa.

Muille harrastuksille Na’lla ei olekaan aikaa. Hänen elämänsä täällä alkoi kymmenen vuotta sitten, kun Krabin kunnan Ao Nangin kylästä kotoisin oleva Na meni naimisiin kohlantalaisen maanomistajan pojan Teerasut Kokyain kanssa. Nuoret pitivät toisistaan, ja se oli hyvä lähtökohta avioliitolle.

Kaksi vuotta aiemmin Teerasutin isä Teerapug Kokyai oli kävellyt pankkikonttoriin kotinsa vastapäätä ja pyytänyt lainaa. Laina myönnettiin, ja Kokyai rakennutti Koh Lantan saaren päätien varrella olevalle maalleen kolmikerroksisen hotellin.

Tätä hotellia hoitaa nyt koko Na’n perhe. Sweet Mansion -hotelli on edelleen kadunosan maamerkki, jossa viihtyvät varsinkin länsimaalaiset sukelluksenopettajat. Ilmastoidun huoneen sieltä saa vajaalla parillakymmenellä eurolla.

Suku saman katon alla

Na’n yksitoistahenkinen perhe asuu hotellin takana. Sinne on pienen vanhan talon viereen rakennettu thaimaalaisittain komea kaksikerroksinen omakotitalo, jossa riittää tilaa koko porukalle. Huonekaluja ei täälläkään juuri ole, sillä sisällä käydään lähinnä nukkumassa. Pihalle kipaisee usein kylän lapsia leikkimään.

Na kutsuu anoppiaan ja appeaan mamaksi ja papaksi, kälyään siskoksi ja lankoaan veljeksi. Hänellä ja Teerasutilla on poika Katanut ja tytär Keetaput. Yhtä lailla samaa perhettä Na’lle ovat veljen sukulaisten lapset.

Koska hotelli on koko suuren perheen yhteinen projekti, jokainen saa käyttörahaa aina tarpeen mukaan. Kaiken ylimääräisen rahan perhe sijoittaa hotellin ylläpitoon sekä suvun lapsiin.

– Me kaikki teemme kaikkemme hotellin eteen. Minäkin omistan osan siitä. Olemme sopineet, ettei kukaan tee mitään muuta työtä, Na kertoo.

Läksyt ja nukkumaan

Na on perheessä ainoa, joka osaa hiukan englantia, ja hotellin vastaanotto on hänen vastuullaan. Siellä hän päivystää aamukymmenestä iltayhdeksään. Ilman kioskia ja sen asiakkaita päivät kävisivät pitkäveteisiksi.

Iltapäivän viiletessä kioskin katoksen alle kerääntyykin melkein koko perhe. On yhteisen ruuan aika. Appi Teerapug on istunut katoksen alla jo pitkään katselemassa ohikulkijoita.

– Se on hänen paikkansa. Papa istuu aina siinä, Na kuiskaa, ja tarjoaa tulista papaijasalaattia ja kanacurrya tutuimmille hotellivieraillekin.

Ruoka-ajan jälkeen appiukko siirtyy vastaanottotiskin taakse. Hän päivystää siinä aamuisin sekä Na’n taukojen ajan.

Tällä tauollaan Na hyppää tuktukin satulaan, ja poika Katanut kiipeää kyytiin. Äiti vie poikansa iltakouluun moskeijaan. Koulutaksi on juuri tuonut Katanutin ja hänen siskonsa Keetaputin peruskoulusta kotiin.

Na’n perheen hotelli on selvinnyt Thaimaan turismin notkahduksista pienillä vaurioilla. Elokuinen terrori-isku säikäytti eurooppalaisia ja venäläisiä turisteja ja sai monet perumaan matkansa. Lisäksi Venäjän talouden ongelmat ovat näkyneet matkailijamäärissä.

– Meillä on jo niin paljon vakituisia asiakkaita, Na perustelee perheensä pärjäämistä.

"Töiden jälkeen? Nukun tietenkin!"

Paljon työtä se on ainakin vaatinut. Muiden turistityöläisten tavoin Na tuntuu olevan koko ajan työpaikallaan. Mitä hän tekee työpäivänsä jälkeen?

– Töiden jälkeen? Nukun tietenkin, Na sanoo ja nauraa jälleen.

– Paitsi jos lapsilla on läksyjä koulusta. Silloin opetan heitä ennen kuin nukahdan.

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.