Vapaaherratar Ivy Wrede työskentelee lentokentällä ja neiti Anna Kuusi viettää rauhallisempaa eloa tiiviiden työvuosien jälkeen. Nykypäivän aatelisnaisten elämä ei juuri rahvaasta eroa.

Karoliina Paatos

Ivy Wrede, 38, pahoittelee sotkua kotinsa eteisessä ja siirtää takkikasaa syrjään. Ja kas, kaaoksen alta paljastuu antiikkinen valtaistuin 1800-luvulta. Tai ainakin sellaista se muistuttaa. 

– Tuoli ei ole nyt ihan arvoisessaan käytössä, koska se toimii meillä lähinnä vaatetelineenä, Ivy sanoo ja virnistää
vähän syyllisen näköisenä.

Peremmältä löytyy lisää vanhoja kalusteita. Olohuoneen nurkassa seisoo italialainen barokkikaappi 1500-luvulta, yläkertaan vievän käytävän siro penkki on 1700-luvulta. Perintönä saadut kalusteet ovat niitä harvoja asioita, jotka muistuttavat Ivya hänen korkeasti jalosukuisesta taustastaan.

– Minulla ei olisi ikinä varaa ostaa tällaisia itse.

Taustastaan Ivy voi kiittää esi-isäänsä Henrik Wredeä. Neljäsataa vuotta sitten Liivinmaalla käytiin veristä sotaa, jossa olivat vastakkain protestanttisen Ruotsin kuningas Kaarle IX ja -katolisen Puolan hallitsija Sigismund. Sotajoukkojen miekat kalahtelivat nykyisen Latvian herruudesta ja oman uskon puolesta. Kesken taistelun Kaarle IX:n hevonen lyyhistyi kuolleena maahan. Se oli saanut osuman. Ratsumestari ja palkkasoturi Henrik Wrede näki, mitä tapahtui, ja luovutti kiireesti kuninkaalle oman hevosensa.

Wrede kohtasi loppunsa kuraisella tantereella, mutta kuningas pelastui.

Kiitokseksi ratsumestari aateloitiin kuoleman jälkeen, ja hänen jälkeläisilleen lahjoitettiin laaja maa-alue ja kartano Elimäeltä.

Esi-isänsä uhrautumisen ansiosta Ivy on nyt vapaaherratar.

Wredet ovat yksi Suomen vanhimmista aatelissuvuista. Alun perin sukunimi oli Wrede af Elimä, mutta useimmat suvusta ovat tiputtaneet loppuosan nimestä pois. 

Komeat sukupuut

Suomenruotsalainen ja rikas. Se on monen ensimmäinen mielikuva aatelisesta. Ivynkin äidinkieli on ruotsi, mutta rikkauksia häneltä ei löydy. Ivyn kolmihenkinen perhe viettää Suutarilan lähiössä mukavan keskiluokkaista elämää, mutta se edellyttää sitä, että vapaaherratarkin käy töissä.

Ivy työskentelee Helsinki-Vantaan lentokentällä asiakaspalvelussa, avopuoliso Tom Långstedt on liikunnanopettaja. Ivy herää usein jo aamukolmelta, jotta ehtii kentälle viideksi. Kun työpäivä yhden jälkeen päättyy, hän tulee kotiin laittamaan ruokaa koulusta palaavalle 9-vuotiaalle Lucakselle.

Sitten vuorossa on siivousta ja pyykinpesua, nokkaunet tai lenkki koiran kanssa. Nukkumaan hän menee yhtä aikaa Lucaksen kanssa, jotta jaksaa nousta taas aamuyöllä. 

Suomessa on noin 6 000 aatelista, mutta aatelisia sukujuuria on jopa sadallatuhannella. Lisäksi Suomessa elää paljon eurooppalaisia aatelissukuja, joita ei vain ole liitetty Suomen Ritarihuoneeseen. Ivyssakin virtaa tällaista verta äitinsä puolelta.

Kaikki aateliset eivät myöskään asu jugendlinnassa Helsingin Kaivopuiston rannassa tai ajele bemarilla. Reipas osa aatelisista kuuluu kyllä ylempään keskiluokkaan, mutta nykyään joukossa on ihan tavallisia duunareitakin. Aatelisia myös asuu ympäri Suomen.

Sukupuut ovat kuitenkin usein komeaa luettavaa. Niissä on tutkijoita, taiteilijoita, professoreita, poliitikkoja, ministereitä ja liike-elämän eliittiä. Silti ritarihuonegenealogi Johanna Aminoff-Winberg väittää, ettei aatelisväestö ole enää nykyään sen koulutetumpaa kuin muukaan kansa.

Ivya eivät ole koulut koskaan kiinnostaneet. Lukio meinasi jäädä kesken, kun tyttö karkasi au pairiksi New Yorkiin.
Lopulta Ivy  kävi iltalukion ja kirjoitti ylioppilaaksi, mutta korkeakoulututkinto jäi hankkimatta. Sen sijaan hän on paistanut lettuja Kauppatorilla, myynyt nuudeleita ja ollut sukelluksenopettajana Thaimaassa. Miehensä Tomin hän tapasi ollessaan myyjänä vaatekaupassa. Ivy myi Tomille pikkutakin.

– Olen sukuni musta lammas, kaikki muut ovat jotain diplomi-insinöörejä, Ivy naurahtaa.

Aatelisneidin joutilas arki

Neiti Anna Kuusi, 33, juoksuttaa sormiaan pianon koskettimilla. Lemmikkikissa hyppää soittimen päälle kuuntelemaan. Annan soitto kuuluu rappukäytävään asti, mutta muuten Helsingin Kruununhaassa sijaitsevassa jugendtalossa on keskellä päivää hiljaista. Naapurit ovat kaikki töissä.

Nuorella lakinaisella on ollut aikaa soitella siitä lähtien, kun hän joulukuussa irtisanoi itsensä helsinkiläisestä asianajotoimistosta.

– Olen paiskinut viime vuosina valtavasti töitä, ja nyt tuli tunne, että täytyy hiljentää, Anna sanoo.

Kun työt päättyivät, Anna matkusti ensimmäiseksi Thaimaahan rentoutumaan. Palattuaan hän on käynyt hiihtämässä, järjestänyt illalliskutsuja ystävilleen ja katsonut digiboksilta kaikki suosikkisarjansa Downton Abbeyn jaksot, jotka jäivät viime syksynä ylitöitä puurtaessa katsomatta. Kuulostaa todellakin vapaaherrattaren elämältä!

– Olen kuitenkin ihan vain neiti, Anna korjaa.

Annan isä on aatelisarvoltaan  herra. Kuuset ovat jalosukuisia, eivät korkeasti jalosukuisia kuten vapaaherrat ja kreivit. 

– Aatelisuudella ei ole minulle juuri mitään merkitystä. Tiedän, että joku esi-isä oli joskus 1700-luvulla sotimassa jossakin Venäjällä, ja kun hän palasi, hänet aateloitiin, Anna kertoo.

Se joku oli Porin prikaatin kapteeni Carl Gustav Granfelt, joka aateloitiin vuonna 1756, alun perin Ruotsin ritarihuoneeseen. 1900-luvun alussa osa suvusta suomensi nimensä Kuuseksi, eikä Annan lähisuvusta enää kukaan
puhu ruotsia äidinkielenään.

– Perheemme kesäpaikassa on muotokuvia suvun miehistä 1700-luvulta lähtien, mutta se on ainoa näkyvä muistutus aateluudesta. Joskus kun olimme siskoni kanssa vielä lapsia ja käyttäydyimme huonosti, isä saattoi ojentaa, ettei tuo ole lainkaan aatelisneideille sopivaa käytöstä, Anna sanoo.

Koska Kuuset ovat olleet korkeasti koulutettua sakkia, akateeminen ura oli myös Annalle itsestäänselvyys. Nuorempana hän haaveili muusikon tai näyttelijän ammateista, mutta päätyi  porvarilliselle uralle paljolti näyttämisen halusta. Ammatinvalintapsykologi nimittäin epäili, että taiteellinen nainen olisi liian herkkä juristiksi.

– Mutta minusta tuli lakimies, ja vielä aika hyvä sellainen. Nyt kun se on tullut kokeiltua, voin tehdä jotain luovempaa, Anna tuumii. 

Mutta pakkohan aatelisneidillä on olla rahaa, jos hän voi noin vain jäädä pois töistä. 

– Olen tehnyt niin paljon töitä, että minulla on säästöjä. Myin asuntoni ja hankin tilalle pienemmän. En koe saaneeni mitään sen helpommalla kuin kukaan muukaan. 

Eikä Anna loputtomasti aio lorvia. Hän on jo aloittanut kulttuurintuottamisen opinnot avoimessa yliopistossa. 

– Haluaisin jotenkin yhdistää kulttuurin ja aiemman urani. En voisi kuvitellakaan, että jäisin vain hengailemaan 
yhteiskunnan varoilla.

Nimi, jolla brassailla

Jos aatelisten arvonimiä vielä nykyään myönnettäisiin, sellaisen voisivat saada vaikkapa presidentin adjutantit ja turvamiehet, ehkäpä myös taide-, tiede- tai liikemaailman huiput. Mikseivät myös jääkiekon maailmanmestarit tai muut Suomi-kuvan kirkastajat!

Alun perin aatelisto nimittäin syntyi, kun hallitsijat aateloivat uskollisia alamaisiaan, sotasankareita, maanomistajia ja ylempiä virkamiehiä. Palkkioksi aatelissuvut saivat verovapauksia ja läänityksiä.

Mutta enää hienolla arvonimellä ei voi kuin brassailla. Euroopassa aatelisto on menettänyt erivapautensa sitä mukaa, kun monarkiat ovat demokratisoituneet ja kaikista kansalaisista on tullut ainakin nimellisesti yhdenvertaisia. Verovapaus ja muut edut on viety Suomenkin aatelisilta jo kauan sitten. 

Ei tosin ole merkityksetöntä, että oman suvun tarina ja vaiheet on tarkasti raportoitu ja kirjattu. Aatelisen ei tarvitse juuri sukututkimusta tehdä, sen kun vain menee Ritarihuoneen kirjastoon ja lukee tiedot kirjasta.

Sukututkimus ja historian tallentaminen ovat Ritarihuoneen tehtäviä. Siellä pidetään kirjaa elossa olevista aatelisista, ja heidät luetellaan ammatteineen joka kolmas vuosi julkaistavassa punakantisessa Aateliskalenterissa.

Sormuksesta sen näkee

Vaikka Ivy on ulkoisesti kuin kuka tahansa farkuissa viihtyvä kolmikymppinen, hänet voi tunnistaa aateliseksi vasemman nimettömän sormuksesta. Koska Ivy ei ole naimisissa, hänestä on kiva käyttää suvun vaakunalla koristeltua sinettisormusta vihkisormuksen paikalla.

– Olen ylpeä taustastani. Minusta aateluus velvoittaa tuntemaan oman sukupuunsa ja suvun historian. Jos minulta kysytään, tunnenko jonkun tietyn henkilön, minun täytyy osata kertoa, mitä sukua hän on minulle, Ivy sanoo.

Kodin perintöä ovat myös kauniit käytöstavat. Ne erottavat hänen mielestään aateliset valtaväestöstä. Ei Ivy sitä tarkoita, etteikö rahvaskin osaisi käyttäytyä, mutta hän on huomannut, että aatelisille hyvä kotikasvatus on ehkä vielä tärkeämpää.

Ivy kehaisee, että Lucaskin osasi jo kolmivuotiaana sanoa käsipäivää ja esitellä itsensä koko nimellä. Jotkut pitävät nykyään niiaamista vanhanaikaisena ja jopa alentavana, mutta kun Ivy tapaa vanhempia ihmisiä, hänelle ei tulisi mielenkään olla notkauttamatta polviaan.

Myös Anna mainitsee käytöstavat. Erityisesti päivällispöydässä pidettiin tiukkaa komentoa Annan lapsuudenperheessä. Tv-aterioita ei tunnettu, vaan kaikki ruokailivat aina yhdessä.

Mutta siihen erot rahvaan kanssa sitten jäävätkin. Ivy ei ole edes koskaan käynyt nuorten aatelisten tanssiaisissa Ritarihuoneella, minne hän edelleen saa joka vuosi kutsun. Anna Kuusella ei  ole aatelissormustakaan, mutta nuorten tanssiaisissa hän on käynyt kerran 18-vuotiaana "debytanttina". Siksi nuoria aatelisnaisia ennen kutsuttiin, kun he esittäytyivät ensi kertaa seurapiireissä.

Anna pukeutui tanssiaisiin perinteisen iltapuvun sijasta intialaiseen pitkään juhlapukuun, koska hänen äitinsä on puoliksi intialainen. Anna kuvailee juhlia yliopiston vuosijuhlien kaltaisiksi: syödään, juodaan ja lopuksi humallutaan hienoissa vaatteissa. 

Tanssiaisissa aatelisnuoriso pääsee paitsi tapaamaan toisiaan myös etsimään puolisoa oman säätynsä joukosta.

Vaikka eihän silläkään enää ole niin väliä: suurin osa  aatelisista elää säädyt sekoittavissa liitoissa.
Ivykin on saanut vapaasti valita puolisonsa. Tosin helpolla Tomia ei perheeseen hyväksytty.

– Kyllä se useamman vuoden vei. Mutta ei se johtunut siitä, ettei Tom ole aatelinen, vaan siitä, että isäni on suhtautunut aina kaikkiin poikaystäviini epäilevästi. Hän jaksoi aina muistuttaa, että oven takana on haulikko, Ivy kertoo nauraen.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Obamat hallitsevat sosiaalisen median, meidän kaikkien iloksemme.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman, 55, kausi lähenee loppuaan. Varsinkin hänen puolisonsa Michelle Obama, 52, on nyt huippusuosittu, kiitos muun muassa hänen voimakkaisen puheidensa.

Obamat tunnetaan myös mahtavasta ja poikkeuksellisen aktiivisesta läsnäolostaan sosiaalisessa mediassa. Viime talvena Michelle kertoi Vergen haastattelussa, että maineesta on kiittäminen perheen some-eksperttejä eli teini-ikäisiä tyttäriä Sashaa ja Maliaa. Joskin he eivät ole niin vakuuttuneita vanhempiensa some-edesottamuksista.

– He eivät pidä meitä yhtään cooleina, Michelle sanoo Vergelle.

Poimimme parin parhaan somehetket vuosien varrelta:

1. Supersankaritytöt

Keskiviikkona Barack Obaman Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa presidentti poseeraa viittoihin sonnustautuneiden tyttöjen kanssa.

”Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan – mutta jotkut pukeutuvat”, kuuluu kuvan saateteksti.

 

Not all heroes wear capes—but some do.

Kuva, jonka Barack Obama (@barackobama) julkaisi

2. Presidentin coolit ensiaskeleet Twitterissä

Viime vuonna presidentti Obama sai oman Twitter-tilin @POTUS (President of the United States). Aiemmin hänen alaisensa olivat twiitanneet hänen puolestaan. Presidentti aloitti twiittailun hauskaan tapaansa:

”Terve, Twitter! Tässä Barack. Todella! Kuusi vuotta meni ennen kuin ne vihdoinkin antoivat minulle oman tilin”, kuului

Pian tämän jälkeen Yhdysvaltain entinen presidentti ja presidenttiehdokas Hillary Clintonin puoliso Bill Clinton twiittasi Obamalle.

”Tervetuloa Twitteriin, POTUS! Yksi kysymys: pysyykö nimimerkki talossa? #kysynkaverinpuolesta ”, Clinton veisteli.

Ja Obama vastasi, nokkelasti tietenkin.

”Hyvä kysymys, Bill Clinton. Nimimerkki tulee viran mukana. Tiedätkö ketään, joka olisi kiinnostunut @FLOTUS-tilistä?”

@FLOTUS-tili (First Lady of the United States eli presidentin puoliso) kuuluu Michellelle. Se perustettiin jo paljon ennen hänen miehensä Twitter-valtausta, vuonna 2013.

Presidentin puolisolla on tällä hetkellä 5,6 miljoonaa seuraajaa Twitterissä ja presidentillä lähes 11 miljoonaa.

3. Michellen naurispätkä

Yksi Michellen kuuluisimmista someneronleimauksista on Vine-videopalvelussa jaettu ”Turnip for What” -pätkä. Taustalla on hittibiisi Turn Down for What. Michelle tunnetaan siitä, että hän puhuu terveellisten elämäntapojen puolesta ja on huolissaan amerikkalaisten ylipaino-ongelmasta – siksi nauris.

Uskomatonta kyllä, nauriksestakin voi tehdä coolin.

4. Barackin tsemppitwiitti

Presidenttipari tunnetaan siitä, että he osaavat kannustaa toisiaan. Kun Michelle piti viime kesänä yhden hienoista puheistaan, Barack twiittasi sen jälkeen kauniisti.

”Uskomaton puhe uskomattomalta naiselta. En voisi olla ylpeämpi, ja maatamme on siunattu sillä, että hän on FLOTUS. Rakastan sinua, Michelle”, presidentti kirjoitti.

5. Obama ja pikkupaavi

Vuosi sitten halloweenina eräs tietty naamiaisasu kiinnitti presidentti Obaman huomion Valkoisen talon lapsille järjestämässä juhlassa. Kun karkkia jakava presidentti näki paavin autoineen, hän ei voinut olla nauramatta.

Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters
Kas siinä pikkupaavi! Kuva: Reuters

Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters
Kerrassaan nerokas asu. Presidentti Obama sanoikin toimittajille, että pieni paavi ansaitsee siitä ykköspalkinnon. Kuva: Reuters

Valkoinen talo jakoi kohtaamisesta videon:

6. Presidentti ja ilkeät twiitit

Erityisen viehättävän presidenttiparista tekee se, etteivät he ota itseään liian vakavasti. Viime vuonna presidentti Obama luki Jimmy Kimmel Live -tv-ohjelmassa ääneen itselleen osoitettuja ilkeitä twiittejä, vastasi niihin huumorintajuiseen tapaansa ja jopa kehui hauskaa piikittelyä.

Eräs twiittaaja ehdotti, että Obama lähetettäisiin kaukaiselle golfkentälle ja jätettäisiin sinne. Presidentti myhäili, että sehän on hyvä idea.

7. Tanssi asennemummon kanssa

Muistatko 106-vuotiaan Virginia McLaurinin? Video karsimaattisen rouvan kyläilystä Valkoisessa talossa levisi viime talvena huimaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Obamat ihastuivat heti energiaa pursuavaan McLauriniin, ja kolmikko tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogin mukaan McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, että McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

8. Michellen ja Bushin halaus

Syyskuussa sosiaalisessa mediassa huokailtiin ihastuksesta, kun Michelle tervehti entistä presidenttiä George W. Bushia lämpimällä halauksella. Michelleltä riittää rakkautta kaikille.

9. Se vielä kuuluisampi halaus

Eikä pidä unohtaa sitä, että Obamat näyttävät herkästi myös rakkautta toisinaan kohtaan. Vuonna 2012 Barack Obaman Twitter-tilillä jaettiin kuva, jossa presidenttipari halaa. Obama oli juuri valittu jatkokaudelle.

”Vielä neljä vuotta”, kuului teksti.

Päivitys oli pitkään maailman suosituin twiitti.

10. Mini-Barack ja mini-Michelle

Vuosi sitten halloweenina Michellen Instagram-tilillä jaettiin kuva, jossa kaksi lasta ovat pukeutuneet presidenttipariksi. Kuin neljä marjaa!

 

Mini me and POTUS! Who are you dressing up as tonight? #HappyHalloween (Regram from @BallerAlert)

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

11. Michellen autokaraokejammailu

Michellen nykyiseen suursuosioon vaikuttaa varmasti se, että hän on varsinkin tänä vuonna esiintynyt erityisen vapautuneesti, hauskasti ja rennosti mediassa. Viime kesänä Michelle ihastutti heittäytymällä The Late Late Show with James Corden -ohjelman James Cordenin Carpool Karaoke -videolla. Michelle heitti läppää, lauloi ja jammaili autokaraokessa täysillä esimerkiksi Beyoncén ja Missy Elliotin tahtiin. Tämän tyypin kanssa haluaisi bileisiin!

Autokaraokessa vieraillut Missy Elliot hehkutti jälkeenpäin Michelleä Facebookissa ja Instagramissa.

”Olin äimistynyt, kun presidentin puoliso osasi lauluni sanat. Hän on niin cool, kuin yksi serkuista, jonka toivot tulevan sukukokoontumisiin joka kerta. Hän on niin kiltti ja kaunis sydämeltään. Superfiksu!” räppäri suitsutti.

Mikko Kuustonen on nähty julkisuudessa monissa eri rooleissa.

1980-luku

Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen
Mikko Kuustonen vuonna 1986. Kuva: Sanoma-arkisto / Timo Hämäläinen

Mikko julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa vuonna 1979, mutta 80-luvulla hän tuli tunnetuksi Q.Stone-yhtyeestä sekä Pro Fide -gospelyhtyeestä. 80-luvulla Mikko aloitti myös työnsä kehitysmaissa ja kiersi kansalaisjärjestöjen mukana parikymmentä vuotta.

Mikon lapset, näyttelijät Iina ja Minka Kuustonen syntyivät vuonna 1984 ja 1985.

1990-luku

Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen
Neumann ja Mikko vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto / Erkki Raskinen

90-luku oli muusikko Mikko Kuustosen kulta-aikaa. Hän julkaisi levyn lähes joka vuosi vuoteen 1997 asti ja keikkaili ahkerasti.

– Minulle jäi morkkis niistä vuosista, joina olin paljon poissa tyttärieni ja puolisoni luota. Olen rasittavuuteen asti kysellyt tätä Iinalta ja Minkalta, eikä asia ole heidän mukaansa niin. He sanovat että oleellista on se, miten on oltu. Olen siis saanut armahduksen, Mikko muisteli 90-lukua Me Naisten uusimmassa numerossa.

2000-luku

Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen
Mikko entisen vaimonsa Marita Kuustosen kanssa Linnan juhlissa vuonna 2002. Kuva: Sanoma-arkisto / Pentti Nissinen

Vuonna 2004 Mikko teki elämänmuutoksen ja jätti alkoholin kokonaan.

– Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdysilaan. Omat mittarini menivät punaiselle, kun juomisesta tuli jokapäiväistä, hän kertoo Me Naisten haastattelussa.

Vuonna 2008 Mikko valittiin vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Se oli hänestä lähes tragikoomista.

– Mut valittiin Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi samana vuonna, kun aloitin masennuslääkityksen. Olen joutunut kipuilemaan oman persoonan löytämisen tai levollisuuden kanssa. Vaivun helposti, varsinkin yksin, sellaiseen alakulon kierteeseen, hän kuvailee Vain elämää -jaksossaan.

2010-luku

Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen
Mikko nuoremman tyttärensä Minkan kanssa vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Tällä vuosikymmenellä Mikko on ollut tuttu kasvo viihdeohjelmissa, kun hänet on nähty esimerkiksi Hyvät ja huonot uutiset- sekä Pop'n'roll-ohjelmien vakiopanelistina. 

Mikko ja Marita erosivat vuonna 2014 yli 30 vuotta kestäneen liiton jälkeen.

Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Mikko ja hänen naisystävänsä, tanssija-koreografi Hanna Brotherus nähtiin Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2016. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Mikko ja Hanna Brotherus, 48, alkoivat seurustella vuonna 2014 ja muuttivat yhteen tänä kesänä. Mikko kertoi tällä viikolla Me Naisten haastattelussa, että Hannan kanssa hän on kokonaan uudessa elämäntilanteessa. Samassa taloudessa asuvat Hannan 13- ja 15-vuotiaat lapset vuoroviikoin.

– Tärkeintä on keskusteluyhteys. Meillä se on perustunut siihen, että on puhuttu paljon, ja sitten on opeteltu kuuntelemaan lauseet loppuun. Aika näyttää, miten selviämme siitä.

Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen
Mikko lähtee keväällä konserttikiertueelle kymmenen vuoden tauon jälkeen. Kuva: Juha Salminen

Vain elämää -ohjelmassa Mikko on harmitellut pitkää taukoaan musiikin tekemisestä. Edellinen sooloalbumi, Hietaniemi, ilmestyi vuonna 2007. Muutos on kuitenkin tulossa: Mikko tekee uusia biisejä ja lähtee keväällä konserttikiertueelle.

Mikon Vain elämää -päivä Nelosella perjantaina kello 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikuisille suunnatussa animaatioelokuvassa nakit ja hodarisämpylät suoltavat seksivihjailuja. Mukana myös raakaa väkivaltaa!

Idea ei monimutkaisuudellaan päätä huimaa. Supermarketin hyllyillä nököttävät tuotteet ovat elossa (ja erittäin kiimaisia). Ihmisjumalat poimivat onnekkaat yksilöt ostoskoriin, ja nämä pääsevät liukuovien läpi tuonpuoleiseen. Siellä odottaa vapaus ja onni, tai niin kaupan asukit ainakin luulevat… Nakkimakkaroina, karkkipatukoina ja muina animoituina herkkuina kuullaan komediatähtiä kuten Seth Rogenia, Kristen Wiigiä ja James Francoa.

Conrad Vernonin ja Greg Tiernanin ohjaama tarina hupailee uskonnon kustannuksella sekä kannustaa huoletta nauttimaan maallisista iloista. Huumori keskittyykin vahvasti rivouksilla leikitteleviin vitseihin ja kiroilun värittämään kielenkäyttöön. Harmi, että elokuva luottaa liikaa näin ilmeisten, lapsilta kiellettyjen ainesten vetovoimaan.

Huomattavasti hauskempia juttuja löytyy useista viime vuosien animaatiohiteistä, jotka sopivat aikuisten lisäksi perheen pienimmille.

Katso traileri:

Sausage Party

**

Ensi-ilta 21.10.