”En uskonut näkeväni päivää, jona pääsen Valkoiseen taloon”, Virginia McLaurin sanoi. Kuva: kuvakaappaus Valkoisen talon YouTube-videosta
”En uskonut näkeväni päivää, jona pääsen Valkoiseen taloon”, Virginia McLaurin sanoi. Kuva: kuvakaappaus Valkoisen talon YouTube-videosta

Tanssia, viskiä, tekareita ja särmää vaikka muille jakaa. Nämä upeat mummot näyttävät, millainen asenne auttaa elämään pitkään.

Tanssia Valkoisessa talossa

106-vuotiaan Virginia McLaurinin elinikäinen unelma toteutui hiljattain, kun hän pääsi vierailemaan Valkoisessa talossa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja hänen vaimonsa Michelle Obama ihastuivat heti energiseen McLauriniin. Kolmikko jopa tanssahteli yhdessä.

Valkoisen talon blogissa kerrotaan, että McLaurinin ystävä otti yhteyttä presidentin päämajaan ja kertoi, kuinka McLaurin on tehnyt vapaaehtoistyötä vuosikymmenten ajan ja haaveilee vierailusta Valkoisessa talossa. Tapaaminen oli osa Mustien historian kuukauden (Black History Month) juhlallisuuksia.

Valkoisen talon suloinen video on levinnyt sosiaalisessa mediassa huimaa tahtia.

What’s the secret to still dancing at 106? Just keep movin! #BlackHistoryMonth

Kuva, jonka First Lady Michelle Obama (@michelleobama) julkaisi

Ei voisi vähempää kiinnostaa

Moni on samaistunut yhdysvaltalaisessa tv-ohjelmassa haastateltuun 110-vuotiaaseen Flossie Dickeyyn, joka tykkää erityisesti nukkua päikkäreitä ja juoda viskiä.

Tv-kanavan huomiosta tai kissanristiäisistä hän ei niin välitä. Kun toimittaja kysyi, odottaako hän sukulaistensa järjestämiä synttärijuhlia, Dickey vastasi lakonisesti:

– En yhtään.

Hupsista!

Tästä mallia mokiin suhtautumiseen! 102-vuotiaalle naiselle käy hassusti, kun hän puhaltaa synttärikakkunsa kynttilät. Valloittava nauru on ilahduttanut sosiaalisessa mediassa ympäri maailman.

”Olenk mää niin helvatin vanha?”

Vuonna 2012 Helsingin Sanomat haastatteli ihastuttavaa 109-vuotista Selma Tuomista. Turkulainen Tuominen oli tuolloin Suomen vanhin ihminen.

– Ai mää olen Suomen vanhin. Herra jestas! Olenk mää niin helvatin vanha? Kyllä siinä jo paljon tanssattu on, Tuominen kommentoi ikäänsä.

”Mä olen tämmöinen vähän huumormummu.”

– Tääl mun kanssa kaikki ihmiset on kauhean iloissii. Ne ymmärtävät tämmöistä vanhaa. Mää olen aika humoristinen ämmä kans. Että ossaan elää.

Tuominen kuoli viime vuonna 111-vuotiaana. Turkulaisen mukaan Tuominen on tiettävästi kaikkien aikojen kolmanneksi vanhimmaksi elänyt suomalainen.

”Mä olen tämmöinen vähän huumormummu. Koitan olla aina iloinen. Ei tuu ryppyjä”, Selma sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Johansson
”Mä olen tämmöinen vähän huumormummu. Koitan olla aina iloinen. Ei tuu ryppyjä”, Selma sanoi Helsingin Sanomille. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Johansson

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin”, Rita kuitenkin uskoo. 

Temptation Island -ohjelmasta alun perin tuttu ja Gladiaattorit-sarjassa syksyllä nähtävä pariskunta Aki Manninen, 41, ja Rita Niemi-Manninen, 38, ovat viime aikoina kertoneet useaan otteeseen lapsihaaveistaan.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille vaikeuksistaan lapsen saamisen kanssa.

– Kyllä meille tulevaisuudessa mahtuisi juoksemaan sellainen vaaleahiuksinen pieni tyttö, mutta saa nähdä kuinka käy. Vielä emme ole menneet mihinkään hoitoihin, Aki kertoi.

Nyt Rita kertoo lapsihaaveestaan Facebook-sivullaan. Hän myös kertoo miettineensä, alkaako ikä jo painaa liikaa vaakakupissa.

– Ollaan Akin kanssa oltu valmiita vauvalle jo tovin. Putin [pariskunnan koira] on onneksi ihanasti täyttänyt vauvan mentävää rakoa elämässämme. Välillä mietin, että aika on ajanut ohi, kun urheilin ne ”otollisimmat” vuodet tulla äidiksi. Silloin en edes ajatellut lapsien hankintaa, Rita kirjoittaa.

Rita kertoo kuitenkin ajattelevansa, että elämässä kaikella on tarkoituksensa. Voimaa hän saa siitä faktasta, ettei äidiksi tuleminen 38-vuotiaana suinkaan ole mahdotonta.

– Moni ikäiseni ja vielä paljon vanhempi on saanut kokea äitiyden ilon. Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin, hän kertoo.

Kirjoituksensa lopuksi hän lähettää halauksia kaikille niille, jotka toivovat lasta.

”Jotenkin uskon, että kaikelle on aikansa ja kaikki menee aina lopulta jotenkin maaliin.”

– Ja teille, joita elämä on siunannut lapsella: olette onnekkaita, Rita muistuttaa.

Kesäkuussa Rita ja Aki kertoivat Me Naisille, että harkitsevat ohjelmaa lapsettomuudesta. 

– Olemme harkinneet jopa tv-ohjelmaa, jossa avaisimme lapsettomuushoitoja ja niihin liittyviä tabuja. Toivomme, että voisimme tarjota vertaistukea tuhansille muille samassa tilanteessa oleville. En ole tämän asian suhteen itsekriittinen. Kun on elämässä menettänyt tarpeeksi, ei osaa pelätä tulevaa. Uskon, että kaikella on tarkoituksensa, Aki kertoi.

Rita julkaisi viikko sitten Instagram-tilillään hymyilevän kuvan puolisonsa kanssa. ”Jos nauru pidentää ikää, me eletään ainakin 100-vuotiaiksi!” hän kirjoittaa.

Toni on viime aikoina antanut puolisolleen Jannikalle kaiken tukensa. Tilanteessa on auttanut se, että Tonilla itselläkin on kokemusta masennuksen voittamisesta.

Apulanta-yhtyeen laulajan Toni Wirtasen vaimo, laulaja Jannika B kertoi heinäkuussa käyvänsä uupumuksen ja väsymyksen takia läpi raskasta elämänvaihetta. Vain elämää -risteilylle keskiviikkona osallistunut Toni kertoi Me Naisille, että pahin on nyt takana.

– Jannika voi hyvin tällä hetkellä, kuten koko perhe, hän sanoi.

Toni on antanut haastavassa tilanteessa vaimolleen kaiken tukensa. Hänellä on itselläkin kokemusta masennuksen voittamisesta.

– Olemme nyt molemmat syvänveden sukelluksen kandidaatteja. Olen ammentanut omista kokemuksistani auttaessani häntä. Olen itse elävä esimerkki siitä, että masennuksen voi voittaa.

”Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy.”

Toni kertoo Jannikan saaneen valtavasti positiivista palautetta sosiaalisessa mediassa puhuttuaan ongelmistaan avoimesti. Ihmiset ovat kertoneet esimerkin voimalla omia kokemuksiaan aiheesta.

– Silloin kun on pussin pohjalla, ei näe sitä suuaukkoa, mutta sieltä on olemassa poispääsy. Ei sinne kenenkään tarvitse jäädä. Ammattiauttajalta saa kuitenkin varmasti parempia neuvoja kuin satunnaiselta rockmuusikolta, hän virnistää.

Salakavala sairaus

Kaksivuotiaan Martta-tytön isä pohtii, ettei puolison huomioiminen aina ole helppoa lapsiperheen pyörityksessä. 

– Tyttö on niin pieni ja vie kaiken huomion, joten sokeuduin sille, miten Jannikalla menee. 

Soimaan itseäni siitä, etten nähnyt riittävän tarkasti häntä, ennen kuin tilanne oli jo pitkällä, hän toteaa.

Toni peräänkuuluttaa sitä, ettei parisuhteessa toista saa pitää itsestäänselvyytenä.

”Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa.”

– Muistakaa katsoa toista ihmistä. Masennus tulee hiipien, kuten tässäkin tapauksessa. Yhtäkkiä Jannika ei ollut enää oma, iloinen ja energinen itsensä, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Jannika voi Tonin mukaan hyvin ja perhearki rullaa mukavasti.

– Arkemme on pitkälti Martan kanssa oloa. Olen tehnyt 13 levyä ja vasta yhden lapsen, joten en ole valmis vielä luopumaan vauvakuplasta.  Martta kietoi minut pikkusormensa ympärille heti synnyttyään. Sen sodan hävisin heti, Toni naurahtaa.