Nyt kyllä tympii niin, ettei veri kierrä. Kuva: Shutterstock

Takana huonosti nukuttu yö ja aamupalaksi pelkkää kahvia. Tiedetään: siitä ei hyvää tuulta seuraa. Mutta kärttyisyyden taustalla voi olla myös yllättäviä tekijöitä.

Pahantuulisuus on raivostuttava tunne, joka tarttuu helposti myös ruttunaaman lähipiiriin. Kärttyisyyteen ei kuitenkaan tarvitse tuudittautua, vaan sitä kannattaa ennemminkin ennaltaehkäistä.

Psychology Today -sivusto listaa pahantuulisuutta aiheuttavia asioita ja antaa keinot niiden hallintaan.

1. Tunnet syyllisyyttä

Unohtuiko kummilapsen synttäripäivä? Jäikö roskapussi haisemaan eteiseen, vaikka lupasitkin puolisollesi hoitaa asian? Jo pienikin syyllisyydentunne vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka huono fiilis voi olla.

Ratkaisu: Paras keino lievittää syyllisyyden taakkaa on hyvittää teko tai tekemättä jättäminen. Hemmottelemalla kummilasta oikein kunnolla ja siivoamalla pikkuisen tavallista enemmän saa kummasti kevyemmän mielen.

2. Sinulla on paljon tekemättömiä hommia

Takaraivossa pyörivä tekemättömien töiden lista jurppii. Mitään ei saa aikaiseksi, vaikka sata asiaa odottaa huomiotasi.

Ratkaisu: Kannattaa muistaa, ettei kaikkia asioita voikaan hoitaa yhdellä kädenheilautuksella. Helpotat työtaakkaasi, kun kirjaat muistilapulle, milloin aiot hoitaa minkäkin työn. Tutkimusten mukaan jo takeltelevien tehtävien suunnittelu ja aikatauluttaminen auttaa kohottamaan mielialaa.

3. Vellot huonoissa fiiliksissä

Monella on taipumus kelata ikäviä tapahtumia läpi uudelleen ja uudelleen. Sehän ei kuitenkaan auta mitään, vaan päinvastoin mehustaa jo entisestään kökköä oloa.

Ratkaisu: On tutkittu, että ikävät tunteenpuuskat voi harhauttaa keskeyttämällä ajatuksenjuoksun esimerkiksi täyttämällä hetken ristikoita tai pelaamalla nettipeliä.

4. Pelkäät epäonnistumista

Lähestyvä esiintymistilanne tai ensimmäinen puolimaraton jännittävät ja kiristävät mieltä. Tuleva haaste pyörii alitajunnassa koko ajan.

Ratkaisu: Jottei jännitykselle ja huonoille fiiliksille antaisi valtaa, kannattaa keskittyä asioihin, joita omalla käytöksellään voi hallita. Luo työyhteisöön kannustavaa ilmapiiriä, ja saat itsekin osasi tsemppaamisesta. Myös suunnittelu ja aikataulutus tuovat varmuuden tunnetta.

5. Erakoidut suorittamisen keskellä

Arki on joskus niin kiireistä, että paikasta toiseen ryntäilystä ja erinäisten tehtävien suorittamisesta tuleekin huomaamatta koko elämän keskiö. Kun erakoituu omiin nurkkiinsa, on yleisfiilis myös sen mukainen: ankea.

Ratkaisu: Sosiaalista elämää ei kannattaisi unohtaa hektisyydenkään keskellä. Tutkimusten mukaan jopa lyhyetkin hetket ihmisten tai lemmikkien seurassa nostattavat fiilistä. Puhelu ystävälle ja leikkihetki koiran kanssa piristää.

6. Ärsyynnyt pienistä asioista

Puhjennut pyöränkumi tai kahvin loppuminen eivät ehkä ole asioita, joiden vuoksi kannattaa kulkea naama rullalla.Vai?

Ratkaisu: Ota hieman perspektiiviä asioihin: muistatko todella vuoden päästä, kuinka merkittävä oli se hetki, kun jouduit jälleen kerran kävelemään lähikauppaan ostamaan kahvipaketin? Kiukkuuntumisen sijaan listaa mielessäsi viisi asiaa, jotka ovat hyvin juuri nyt. Hyvä fiilis saapuu kuin huomaamatta!

Lue myös:

Oletko pahalla tuulella? Näin se näkyy Facebookissa

Huono päivä? 8 tapaa tehdä siitä parempi

Ottaako päähän?

Katso videolta Chisun ja Mikael Gabrielin Älä herätä mua unesta -duetto!

Mikael Gabriel oli fiiliksissä jokaisen artistin esityksestä Vain elämää -päivänään. Dueton hän halusi kuitenkin esittää Chisun kanssa.

– Mä oon rakastanut Chisua jo paljon aikaisemmin kuin ollaan edes tavattu.

– Toteutan yhden mun unelmista. Siksi valitsen Chisun, Mikael kertoi jaksossa.

Mikael ja Chisu duetoivat Älä herätä mua unesta -kappaleen. Sävellaji oli Miklulle hankala, mutta hän ei antanut sen häiritä.

Nelonen on julkaissut myös toisen videon, jota ei näytetty televisiossa. Siinä Miklu myöntää, että hänen päänsä ei aina ole kestänyt suosiota.

2758485

Kuuntele täältä kaikki Mikaelin Vain elämää -päivän kappaleet ja äänestä suosikkiasi!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Mikael Gabrielin Vain elämää -päivää on ylistetty somessa. Oliko se mielestäsi kaikkien aikojen paras?

Lauri Tähkästä tuli yhdessä yössä niin kuuma, koska hän paljastui mieheksi, joka rakastaa tekemällä. Kaikki eivät ole käteviä käsistään, mutta olisihan se siistiä olla nainen, joka rakastaa tekemällä.

Maanantaina kotona odottivat puhtaat ikkunat. Mikä kirkkaus iskikään silmiin ja mieleen! Ikkunoiden pesu on minusta maailman rasittavinta touhua, ja siinä jää aina inhottavia läikkiä, jotka huomaa vasta seuraavan lauantaiaamun auringonpaisteessa.

Mutta kun ikkunat pesee isä, läikkiä ei jää.

Mutta kun ikkunat pesee isä, läikkiä ei jää.

Lomamatkan aikana isä oli remontoinut saunamme. Viime talvena pukuhuoneeseen oli ilmestynyt hänen tekemänsä hieno penkki. Sama mies on rakentanut kesämökin ja varmaan puolet sukulaisten mökeistä ja terasseista.

Muutkin rakastavat rakentamalla. Vain elämää -ohjelmassa Lauri Tähkästä tuli yhdessä yössä kuuma, koska viimeistään silloin selvisi, millainen puuseppä-supermies-tattirisotontekijä tämä Pohjanmaan ilmestys onkaan. Lauri näytti, että teot ovat hänen tapansa rakastaa.

Millainen puuseppä-supermies-tattiristontekijä tämä Pohjanmaan ilmestys onkaan.

Uusi ihannemies onkin Tähkän kaltainen hipsterin ja puusepän risteytys. Brittikyselyn mukaan 74 prosenttia naisista pitää kädentaitoja kumppanin vetävimpänä ominaisuutena. Urheilijatyypit ja trendikkäät kokkaajat jäävät tee-se itse-miesten taakse.

Isäni ei ole puuseppä eikä varsinkaan hipsteri. Mutta hän on mies, joka on osoittanut välittämistään aina teolla; puupallilla tai pyttipannulla. ”Jos meidän Pekka ei jotain osaa tehdä, niin ei osaa kukaan muukaan”, on äitini ylpeänä julistanut jo 40 viime vuotta.

On helppoa lähettää tekstiviestillä sydän ja tai kaksi. Minulle se on liiankin iisiä. Se, että oikeasti miettisi ja käyttäisi aikaa tehdäkseen jotakin, mitä toinen konkreettisesti tarvitsee, tuntuu välillä ylivoimaiselta puserrukselta.

Kaikki eivät ole käteviä käsistään eikä tarvitsekaan. Mutta olisihan se siistiä olla nainen, joka rakastaa tekemällä. Tämä syksynä aion ainakin yrittää.

Mutta silti sydän sinne isälle!

Hauskaa viikonloppua!

PS. Kiitos vielä lukijan lähettämästä mokkapalareseptistä!

Jare Tiihonen kertoo Kuukausiliitteen haastattelussa kärsineensä pahoista masennuskausista. Rankin romahdus tapahtui Los Angelesissa stadionkeikkojen jälkeen.

Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen, 34, kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa avoimesti mielenterveysongelmistaan.

Haastattelun mukaan Jarella on ollut elämänsä aikana useita masennuskausia, tuskatiloja ja paniikkihäiriöitä. Syksyllä 2009 Jare voi niin huonosti, että hoippui psykologin vastaaanotolle. Tämä suositteli käyntiä psykiatrilla. Siellä Jare sai kohtauksilleen diagnoosin: kaksisuuntainen mielialahäiriö. Psykiatri määräsi Jarelle Ketipinor-mielialakääkettä ja suositteli, että tämä kävisi terapiassa kerran viikossa.

Jaren mukaan hänen pahin romahduksensa tapahtui stadionkeikkojen jälkeen vuonna 2014. Cheek oli vuokrannut Los Angelesissa talon, jossa hänen oli tarkoitus äänittää biisejä Alpha Omega -albumilleen. Jare huomasi, että räppääminen ei onnistu, kun sanat eivät tulleet ulos suusta. Hän vajosi itseinhoon ja epäuskoon. Hän makasi iltapäivän studion lattialla, sikiöasentoon käpertyneenä.

"Jo pitkään olen voinut oikein hyvin."

Myöhemmin Jare arveli, että paha romahdus johtui lääkeannoksen pienentämisestä. Viisi vuotta aikaisemmin hän oli pienentänyt lääkkeen annostusta oma-aloitteisesti ilman lääkärin lupaa. Suomessa Jare hakeutui uudestaan psykiatrin puheille, ja annostusta nostettiin roimasti. Sen jälkeen hän kertoo voineensa hyvin.

– Jo pitkään olen voinut oikein hyvin.

– Ainoa huono puoli on se, että lääkkeiden takia en koskaan enää herää virkeänä. Käyntiin pääsemisesä menee aina vähintään tunti, Jare kertoo Kuukausiliitteessä.

Cheekin elämäkerta JHT Musta lammas ilmestyy ensi viikolla.

 

Mikael Gabrielin Vain elämää -päivänä kuultiin herkkiä ja rajuja tulkintoja. Äänestä omaa lemppariasi!

Anna Puu veti Kovaa biisin niin aggressiivisesti, että sai Mikael Gabrielin hiljaiseksi. Hectorin ääni osui puolestaan suoraan Mikaelin sieluun ja repi sen auki. Myös Suvi Teräsniskan versio Päästä mut pois -kappaleesta sai Miklun kyyneliin.

Mikael Gabriel kertoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, ettei ole hajonnut ikinä niin pahasti kuin Vain elämää -päivänään. Some-kommenttien perusteella myös kotikatsomoissa tunteet olivat pinnassa. Kuuntele kaikki kappaleet videoilta ja äänestä jutun lopussa, mikä oli sinun suosikkisi!

1. Suvi Teräsniska: Päästä mut pois

2755216

 

2. Chisu: Älä herätä mua unesta

2758483

 

3. Anna Puu: Kovaa

2758484

 

4. Mikko Kuustonen: Viimeisen kerran

2758490

 

5. Lauri Tähkä: Kipua 

2758493

6. Hector: Vastatuuleen 

2758503

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esityksestä pidit eniten Vain elämää -jaksossa?