Miehestään juuri eronnut eurokansanedustaja Riikka Manner, 30, kulutti viikon aikana yli 1400 euroa.

Kuva Karoliina Paatos

Riikka Mantereen kuukausitulot ovat 7 956 euroa, josta käteen jää verojen jälkeen noin puolet. Hän saa myös 4 299 euroa verotonta kulukorvausta edustus- ja toimistomenoihin sekä viiden poliittisen avustajansa netti- ja puhelinkuluihin. Eurooppa-päiviltä parlamentti maksaa 304 euron päivärahaa. 

Manner piti viikon päiväkirjaa menoistaan. Mihin rahat kuluivat?

Maanantai

 • Taksi 40 €
 • Kahvi, virvoitusjuoma ja yskänpastilleja 7,30 €
 • Hedelmiä ja sipsipussi 2,60 €
 • Illallinen hotellissa 18 €

"Lähden heti aamusta taksilla Helsinki-Vantaan lentokentälle, sillä edessä on neljä työpäivää Strasbourgissa, Ranskassa."

Tiistai

 • Aamukahvit ja tuoremehut kahdelle 4,10 €
 • Lounasleipä ja tuoremehu 6,40 €
 • Kahvi 1 €
 • Illallinen hotellissa 15,80 €

"Olen huomannut, että minulta kuluu Belgiassa ja Ranskassa paljon vähemmän rahaa kuin Suomessa. Teen parlamenttitalolla 13–15-tuntisia työpäiviä ja minulla on usein iltatilaisuuksia, jotka maksan kulukorvauksilla. Ihania vaatekauppoja ja ruokapuotejahan täällä olisi vaikka millä mitalla, mutta minulla ei ole aikaa käydä niissä. Opiskeluaikoina haaveilin aina sellaisesta tulotasosta, ettei kaupassa tarvitsisi laskea jokaista senttiä. Nyt minulla on hyvät tulot, mutta tämän reissaamisen takia myös isot menot."

Keskiviikko

 • Kaksi kahvia, omena ja vesipullo 4,50 €
 • Leipä ja vesipullo 5,05 €
 • Vuokra 675 €

"Maksan Brysselin-yksiöni vuokran nettipankissa. Asunnot Brysselissä ovat Helsingin hintatasoa ja Strasbourgin hotelleihinkin menee monta sataa euroa kuussa. Saamme toki Euroopan parlamentilta 304 euroa päivärahaa jokaista siellä vietettyä päivää kohti.

Avioeron takia asumisjärjestelyihini Suomessa tulee muutoksia, mutta vielä en tiedä, miten ne vaikuttavat elinkustannuksiini. Uskon pärjääväni silti ihan hyvin, sillä olen säästänyt jo vuosia pahan päivän varalle."

Torstai

 • Kolme hotelliyötä 320 €
 • Taksi lentokentälle 39 €
 • Virvoitusjuoma 2,50 €
 • Tuliaiset pojalle 30 €
 • Bussilippu 5,60 €

"Tänään meillä on lyhyt päivä parlamentissa ja pääsen lentämään Suomeen jo alkuillasta. Maksan hotelliyöpymiset ja tilaan taksin lentokentälle. Lentolipuista minun ei tarvitse huolehtia, sillä parlamentin oma matkatoimisto tilaa ne.

En yleensä hukuta poikaani tuliaisiin, mutta nyt ostan hänelle Pariisin lentokentältä leikkiauton ja Eiffel-tornin miniatyyrin."

Perjantai

 • Auton tankkaus 50 €
 • Ruokaostokset 70 €
 • Apteekista lääkekuuri 35 €

"Ajelen yhdeksäksi Helsinkiin, jossa osallistun kokoukseen eduskuntatalolla ja Paavo Väyrysen vaalikampanjan starttiin ravintola Apollossa.

Kotimatkalla tankkaan auton ja teen viikonlopun ruokaostokset Klaukkalan Citymarketissa."

Lauantai

 • Kaksi puseroa 30 €
 • Ruokaostokset 40 €

"Minulle ei tulisi mieleenikään tuhlata vapaapäivää kauppakeskuksen hälyssä. Siksi täydennän tänäänkin jääkaapin nopeasti lähikaupassa ja poikkean samalla Klaukkalan Seppälään ostamaan pari peruspaitaa."

Sunnuntai

"Auto on jo valmiiksi tankattu, joten pakkaan pojan ja itseni autoon ja lähdemme ajelemaan synnyinseudulleni Varkauteen. Yövymme isäni luona ja syömme hänen loihtimiaan herkkuja, joten rahaa ruokaan ei tänään mene."

Viikon menot: 1401,85 €

Riikka Manner - näin kulutan

Mihin rahaa menee eniten?

"Asumiskuluihin, sillä joudun pitämään työni vuoksi Brysselissä vuokra-asuntoa. Klaukkalassa minulla on miehen kanssa yhä yhteinen rivitalo, jonka asuntolainaa lyhennämme. Myös liikkumiseen menee paljon rahaa, sillä Suomessa ollessani kierrän työn puolesta maakunnissa ja maksan bensakulut itse."

Mistä pihistät?

"En pihistä varsinaisesti mistään, mutta en ehdi rahaa oikein kuluttaakaan. Varsinkin Strasbourgin ja Brysselin päässä elämä menee kokouksissa istuessa."

Mistä et tingi?

"Hyvästä ruuasta. Rakastan kokkailua ja satsaan kotimaisiin elintarvikkeisiin. Ostan usein luomua."

Mihin säästät?

"Minulla on pahan päivän varalle säästötili, jonne siirrän joka kuukausi rahaa sen verran kun sitä sattuu yli jäämään. Säästän myös lapselleni pientä pesämunaa."

Mitä olisit tällä viikolla ostanut, jos sinulla olisi ollut enemmän rahaa?

"En kaipaa lisää rahaa, sillä muut tekijät ovat minulle elämässä tärkeämpiä. Yksi rajoittava tekijä on aika. Jos sitä olisi ollut enemmän, olisin ehkä lähtenyt poikani kanssa pienelle lomamatkalle."

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

On ehkä tullut reilun suunnanmuutoksen aika. Muistuta itseäsi tärkeimmistä tavoitteistasi. Älä anna kenenkään harhauttaa sinua polultasi.

 

JOUSIMIES

Ota apua vastaan silloin, kun oikeasti tarvitset sitä. Ihmissuhteet kaipaavat nyt runsaasti huolenpitoa toimiakseen. Vältä riita olemalla läsnä ja kuuntelemalla.

 

KAURIS

Viime hetken muutokset kuuluvat asiaan. Älä hermostu vaihtelevista tilanteista huolimatta. Pidä kukkaroa silmällä, sillä rahaa saattaa kulua yllättävän paljon tänään.

 

VESIMIES

On aika antaa sydämesi näyttää suuntaa. Raivaa esteet pois sinun ja unelmasi välistä yksi kerrallaan. Ole rohkea rakkauselämässäsi.

 

KALAT

Tunteiden pitäisi rikastuttaa päivääsi, ei pilata sitä. Yhteistyökykyisyys vie pitkälle. Ole valmis kompromissiin tiukan paikan tullen.

 

OINAS

Panosta tulevaisuuteesi. Sinulle on tarjolla kiinnostavia mahdollisuuksia, joita kannattaa tarkastella lähempää. Myös ihmissuhteissa otetaan nyt askelia eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Ihmissuhteissa tapahtuu nyt paljon. Tiedossa voi olla lupauksia ja yhteisiä suunnitelmia. Ole valmis muuttamaan tapojasi.

 

KAKSONEN

Rakkauselämäsi vie nyt huomiosi. Voit tehdä itse paljon asioiden eteen, sillä energiasi on tarttuvaa. Suunnittele lyhyttä irtiottoa arjen pyörteestä.

 

RAPU

Pidä rauha maassa kotona. Et pysty olemaan tehokas, jos huolet pyörivät päällimmäisenä mielessäsi. Kohtuuttomuutta kannattaa välttää kaikissa muodoissaan.

 

LEIJONA

Älä jätä mitään onnen varaan. Pidä kiinni lupauksistasi ja hoida kunnialla loppuun asti aloittamasi hommat. Vakaa keskittyminen ja käytännöllisyys palkitaan.

 

NEITSYT

Lähde lyhyelle matkalle, jos mahdollista. Päivä sisältää työelämän kannalta kiinnostavan tapaamisen. Muista pyytää apua ennen kuin olet liian syvällä suossa.

 

VAAKA

Tarkastele menneisyyttäsi vastauksia löytääksesi. Voit parantaa elämänlaatuasi kiertämällä kaukaa kertaalleen tekemäsi virheet. Ratkaisut löytyvät itsestäsi.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.