Timo Airaksinen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä
Timo Airaksinen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Sirpa Räihä

Timo Airaksinen sanoi Ylellä, että suomalainen nainen on vaativa ja kontrolloiva. Kysyimme emeritusprofessorilta, mitä hän tällä tarkoittaa.

”Naiset kontrolloivat: heillä on käsityksensä siitä millaista kieltä mies saa käyttää, miten saa pukeutua, kuinka voi puhua seksistä. Suomalainen nainen on hyvin vaativa.”

”Kun miehet sitten ovat keskenään, niin kaikesta tästä voi luopua, voi olla niin kuin haluaa.”

Näin filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen, 69, sanoo Ylen tänään (14.12.2016) julkaistussa jutussa, joka on otsikoitu ”Suomalainen nainen on hyvin vaativa” – Professori: Mies kaipaa vapautta kontrollista.

Jutussa käsitellään miesten vapaa-aikaa, ja kyseisissä sitaateissa Airaksinen pohtii, miksi miesporukalla voi olla vapauttava merkitys miehelle. Voit lukea jutun kokonaan täältä.

Mitä Timo Airaksinen oikein tarkoittaa sillä, että suomalaiset naiset ovat vaativia ja kontrolloivia – ja mihin hän perustaa väitteensä? Soitimme hänelle ja kysyimme. Airaksinen ei aluksi muistanut, mistä jutusta on kyse, mutta kuultuaan sitaattinsa, hän tarkensi sitä.

– Väite perustuu minun mielipiteeseeni. Eihän kukaan voi tällaista perustaa muuhun kuin omaan mielipiteeseensä. Tällaisia asioita ei voi tutkia millään tavalla. Kun on tarpeeksi kauan elänyt, on nähnyt aika monia naisia, Airaksinen sanoo.

”Minä tarkoitin tämän asian myönteisesti, en kielteisesti.”

Lukija saattaa tulkita Ylen jutun helposti niin, että Airaksinen syyllistäisi naisia siitä, että miehillä on rankkaa. Tästä ei Airaksisen mukaan ole kyse.

– Se mitä tarkoitetaan sanalla vaativa, niin eihän sillä ole tarkkaa merkitystä. Se on toisaalta arvotermi, toisaalta tosiasiatermi. Ja onko se nyt sitten paha juttu, jos suomalainen nainen on vaativa? Ei suomalainen nainen ainakaan alistuva ole, eikä nöyrä, eikä mene mihin tahansa. Kyllä naiset tietävät hirveän hyvin, mitä he haluavat – ja mikä on sopivaa, mikä ei. Minä tarkoitin tämän asian myönteisesti, en kielteisesti. Minusta on itsestään selvää, että suomalaiset naiset ovat vaativia. He vaativat samaa palkkaa, tiettyä käyttäytymistä, tiettyä kielenkäyttöä, tiettyä tasoa. On ihan selvä, että jos mä rupean jossakin naisseurassa kiroilemaan, haistattelemaan ja haisemaan pahalta, niin kyllä naiset antavat minun kuulla kunniani ja poistuvat paikalta. Naiset osaavat sanoa, mikä on oikein ja väärin ja mitä he haluavat.

”Meillä menee paljon paremmin, kun naiset kontrolloivat ja pitävät miehiä kurissa.”

– Minusta naisilla on täysi oikeus olla vaativia – ja naisilla on täysi oikeus kontrolloida. Meillä menee paljon paremmin, kun naiset kontrolloivat ja pitävät miehiä kurissa. Ja vaikka miehillä olisi raskasta, niin mitä sitten? Minun tarkoitukseni ei ole moittia, vaan sanoa, miten asiat ovat. Maailma on parempi sillä tavalla, että naiset pitävät huolta asioista ja ovat vaativia. Sehän se hirveää olisi, jos naiset eivät kontrolloisi ja olisi vaativia.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti