Nelikymppinen Tiina tietää, että täältä ex-puoliso ei häntä löydä, ja jos löytäisikin, ei pääsisi vahingoittamaan. Kunnat lähettävät asiakkaita Turussa sijaitsevaan yksityiseen turvataloon Pohjois- ja Itä-Suomea myöten. Kuvat Susanna Kekkonen
Tiinasta (oik.) ja turvamies Suvista on tullut läheisiä, mikä ei ole ihme: onhan Tiina asunut talossa kuukausia.

Kun kukaan muu ei auta, yksityinen turvatalo ottaa väkivallan uhrin lukkojensa taakse suojaan niin kauaksi aikaa, kun vainoaja liikkuu vapaana. Suomessa se voi viedä yllättävän pitkään.

Pitkät betoniportaat. Viisi lukittua ovea. Viisi vartijaa. Lukematon määrä valvonta kameranruutuja. Näiden takaa löytyy Tiina. Hän on täällä siksi, että hänen väkivaltainen ex-miehensä kulkee vapaana.

Turvatalo Barbwiren olohuone on kuin mistä tahansa kodista, ehkä vain aavistuksen kliininen. Kukalliset verhot peittävät ikkunoita, pöydän ympärille on kerätty neljä mustaa tuolia, seinää koristaa vesiputousta esittävä sisustustaulu ja valtava taulu-tv, jossa pyörii Ostoskanava. Mustalla nahkasohvalla makoilevan Tiinan silmät painuvat ruudun vilinästä umpeen. Samalla sohvalla Tiina on torkkunut usein aikaisemminkin, kun ei ole uskaltanut mennä omaan kotiinsa.

Tiinan nokosia valvoo kolme huoneeseen piilotettua kameraa ja kattoon asennettu mikrofoni, joka tallentaa kaikki tilassa käydyt keskustelut ja muut äänet.

Tämä ei ole Amerikka eikä agentti Jack Bauerin tiedusteluviraston päämaja
tv-sarjassa 24. Tämä on Suomen Turku.

Lyönti läheltä

Salaisessa osoitteessa sijaitsevassa turvatalossa eletään lukkojen takana, ja talon ulkopuolella kuljetaan turvamiesten saattelemana. Suomen ainoa yksityinen turvatalo eroaa perinteisistä turva­kodeista siinä, että täällä ei työskentele yhtään psykologia tai sosiaalityöntekijää.

– Turvakodeissa sosiaalipuolen asia on hoitaa kaikkien osapuolten pää kuntoon. Me taas huolehdimme siitä, että uhrin pää on ehjä, Barbwiren perustaja ja toimitusjohtaja Joni Aunela, 46, sanoo.

Tiina saapui Barbwiren turvataloon ensimmäisen kerran viime juhannuksena. Viisi turvamiestä haki salaa Tiinan, lapset, koirat ja useamman kuukauden tavarat heidän omasta kodistaan, kun mies oli pari päivää poissa.

– En uskaltanut erota miesystävästäni kasvotusten. Vasta kun olimme koko perhe sisällä turvatalossa, ilmoitin hänelle, ettemme ole enää yhdessä, Tiina kertoo.

Sairaalloisen mustasukkainen mies oli pahoinpidellyt Tiinaa toistuvasti, ja väkivallanteot pahenivat koko ajan. Kerran mies pakotti Tiinan autonsa kyytiin, ajoi syrjäiselle metsätielle, kaivoi takakontista haulikon ja uhkasi ampua naisen, jos löytäisi hänen kännykästään yhdenkin viestin, jonka lähettäjä ei ole hänelle tuttu. Mies on myös lyönyt Tiinaa vasaralla takaraivoon, ja silloin hengenlähtö oli vain senteistä kiinni.

– Exälläni oli jo tavatessamme väkivaltatausta, mutta halusin uskoa ihmisestä hyvää. Nyt tiedän, ettei ihminen muutu, jos pää on niin sekaisin kuin hänellä oli. Kun ex-miesystäväni suuttui, hänen kasvonpiirteensäkin muuttuivat. Hänestä tuli julma ja kova, Tiina sanoo.

Tiina otti itse yhteyttä Barbwireen, koska hänen kriisikeskuksessa tapaamansa terapeutti teki Tiinan kahdesta kouluikäisestä lapsesta lastensuojelu­ilmoituksen. Terapeutin mielestä Tiina vaaransi lastensa turvallisuuden, kun piti yhteyttä väkivaltaiseen mieheen.

Perinteiseen turvakotiin Tiina ei halunnut mennä, sillä hän ei uskonut, etteikö mies pääsisi sinne riehumaan.

Yksityiseen turvataloon tulee asiakkaita myös sosiaalitoimen lähettäminä. Parisuhdeväkivaltaa pakenevien naisten lisäksi asukkaina on myös miehiä: esimerkiksi ihmiskaupan uhreja ja isojen rikosoikeudenkäyntien todistajia, jotka pelkäävät henkensä puolesta.

Turvatalossa Tiinakin pystyi rentoutumaan. Vartijat kuljettivat lapset kouluun ja harrastuksiin ja kulkivat Tiinan mukana, jos tällä oli asiaa kaupungille.

– Tiesin, että täältä exäni ei minua löydä.

Tiina ja lapset ovat asuneet talossa kaksi kertaa. Syksyllä he palasivat ensimmäisen kerran kotiin, koska olisivat halunneet lasten takia elää normaalia arkea. Joulun tienoilla ex-mies alkoi jälleen piinata Tiinaa soitoillaan ja lähetti Facebookissa uhkaavia viestejä, joten perhe palasi taloon. Nyt kokeillaan taas kotona asumista, mutta Tiinalla on koko ajan hätämajoitus varattuna talossa.

Mies joutui oikeuteen alkuvuonna, mutta saa vastata vapaalta hovioikeuden päätökseen saakka. Siihen asti, että mies on vankilassa, sosiaalivirasto kustantaa Tiinan turvatoimet.

– Mies väitti, että saisi pienemmän tuomion, jos tappaisi minut. Hän myös sanoi, että Suomi on niin pieni maa, että löytää minut varmasti käsiinsä.

Turvamiehenä ja olkapäänä 

Suomessa on vuosikausia puhuttu siitä, etteivät turvakotipaikat riitä kaikille apua tarvitseville. Joissakin kaupungeissa maksusitoumuksia saavat ainoastaan perheelliset naiset. Perheettömät naiset tai vaimonsa pahoinpitelemät miehet eivät välttämättä saa suojaa mistään.

Oikeuden määräämä lähestymiskieltokaan ei usein auta. Moni muistaa, kuinka pitkään entistä tyttöystäväänsä vainonnut mies ampui uudenvuodenaattona espoolaisessa kauppakeskuksessa neljä sivullista ja ex-puolisonsa. Tai yhden niistä lukuisista uutisista, joissa ex-mies on pahoinpidellyt eroa hakeneen vaimonsa kuoliaaksi.

– Lähestymiskieltotapauksissa on paljon hymistelyä. Mies on saattanut rikkoa kieltoa toistasataa kertaa, mutta hommalle ei saada loppua, Joni ihmettelee.

Barbwiren vartijat eivät tee sosiaalityötä, mutta ovat kuitenkin asiakkaidensa tukena ja seurana. Tänään vuorossa ovat muun muassa turvamiehet Suvi, Annukka ja Ajdin.

– Parasta on ollut, että täällä on aina ollut aikuista seuraa, toisin kuin kotona. Aina on saanut höpöttää jonkun vartijan kanssa, Tiina sanoo.

Jonin mukaan monella on turvallisuusalasta täysin väärä käsitys.

– Ei tämä ole mitään Kevin Costner -hommaa eikä taustalla soi Whitney Houston. Alalle hakeutuu tosi paljon vääriä ihmisiä, jotka kuvittelevat, että meidän duunia on ampua sivuikkunoista automaattiaseilla.

Hänen mukaansa rauhallisuus on vartijan paras ominaisuus.

– Stressaavassa tilanteessa pitää osata astua askel taaksepäin.

Vaikka turvatalon vartijoilta vaaditaan empatiakykyä, asiakkaan tuskaa ei voi ottaa kannettavakseen.

Suville, 25, ja Annukalle, 30 tämä on kuitenkin kutsumustyö. Suvin lapsuutta varjosti isän tuurijuopottelu, ja hän joutui pelkäämään äitinsä puolesta. Annukalla on takanaan vaikea ero, jonka pohjalta hän ymmärtää hyvin monia asiakkaita.

– Tiedän mitä ihminen joutuu silloin käymään läpi. Tiedän myös, että naiset ovat tosi vahvoja. He selviävät vaikka mistä.

Suvi kertoo, että olisi lapsena kaivannut konkreettista turvaa puhumisen sijaan.

– Minut ajettiin kyllä puhumaan jollekin psykologille, mutta ei se auttanut.

Omat kokemukset ovat myös vahvistaneet. 

– Me naispuoliset turvamiehet saamme usein olla olkapäinä ja korvina. Emme ole menneet siitä rikki. Kiinnyn helposti ihmisiin ja olen joskus tippa linssissä, kun ovi sulkeutuu ja he lähtevät pois. Toivon, että he saavat siivet auki ja pääsevät lentoon, Suvi sanoo. 

Ihmisen hinta

Usein on tekemistä jo siinä, että asiakas uskaltaa luottaa turvatalon omaan väkeen. Erityisesti, jos kyseessä on peloteltu, kielitaidoton ihminen.

– Alussa asukas on kuin Bambi pitkissä ajovaloissa. Kaksi ensimmäistä päivää hän on omissa oloissaan ja käy ehkä syömässä. Kun hän tulee ensimmäistä kertaa tukka pestynä keittiöön, tajuamme, että nyt hän ottaa kopin arjesta. Ja jos hän hymyilee viikon sisällä, se on Paulig-hetki, Joni sanoo.

Hukmetia, 31, hymyilyttää jo. Hän muutti taloon keväällä 2011 ja on nyt vain tervehdyskäynnillä. Hukmet on Suomessa asuva ihmiskaupan uhri, jollaisia arvioidaan olevan tuhansia eri aloilla ravintolatöistä prostituutioon. Heistä noin sata kuuluu tällä hetkellä ihmiskaupan uhrien suojelun piiriin, jolloin he saavat apua esimerkiksi oikeudenkäynnissä, asunnon hankkimisessa ja turvajärjestelyissä.

Kun Hukmet muutamaa vuotta aikaisemmin kuuli, että hänen Suomessa asuva serkkunsa järjestäisi hänet Turkista töihin Suomeen, hän iloitsi.

Yöllinen venekuljetus Turkista Kreikkaan parinkymmenen muun laittoman maastalähtijän kanssa maksoi serkun mukaan 2 500 euroa. Ateenassa vastaanotettu väärennetty passi taas oli 5 000 euron arvoinen. 

Hukmetista oli ok, että hän maksaisi kulut paiskimalla töitä serkun yrityksessä. Mutta vaikka Hukmet kuinka tarjoili, kokkasi ja siivosi, velka ei koskaan tullut kuitatuksi.

– Osasin vain pizzalistan ja sanoa hei ja moi. Töistä piti mennä suoraan kotiin, en saanut käydä missään enkä puhua kenenkään kanssa.

Puolentoista vuoden ilmaisen työnteon jälkeen Hukmet lähti itse työpaikaltaan. Kun serkku edelleen väitti Hukmetin olevan hänelle velkaa, mies meni poliisin puheille, ja monimutkainen kiristysvyyhti lähti avautumaan.

Hukmetista tuli tapauksen päätodistaja, ja hän asui turvatalossa koko rikostutkinnan ajan, joka kesti melkein vuoden. Sinne muuttivat myös Hukmetin äiti ja veli, joka oli pelottelutarkoituksessa hakattu pahasti.

– Olin ihan sekaisin, en nukkunut kolmeen viikkoon, Hukmet muistelee alkuaikojaan talossa.

Sinä aikana Hukmet opiskeli suomea, äiti opetettiin ajamaan polkupyörällä ja lauantaisin äiti puolestaan näytti, miten talo pidetään puhtaana: kaikki talon miehet saivat lähteä tuulettamaan mattoja pihalle.

Hukmetista ja turvamiehistä tuli läheisiä, mikä ei ole ihme: kulkihan yksi vartija Hukmetin mukana aina kaikkialle, poliisilaitokselle, Kelaan, kauppaan ja oikeuteen. 

– No treffeille emme sentään menneet mukaan, mutta tiedettiin silloinkin koko ajan, missä mies menee, Joni muistelee.

Tänään Hukmet kertoo voivansa suhteellisen hyvin, vaikka käykin edelleen psykiatrin luona puhumassa kokemuksistaan ja peloistaan. Serkku sai pitkän tuomion työsyrjinnästä ja kiskonnasta, mutta tapaukseen liittyvät oikeudenkäynnit jatkuvat edelleen. Hukmet on myös löytänyt tyttöystävän, jonka kanssa seurustelu sujuu, kun pahin stressi on ohi.

Parempaa kohti

Tiinalle ja lapsille kuuluu vaihtelevaa. He asuvat tällä hetkellä omassa kodissaan, joka on viritetty täyteen turvalaitteita. Kodin lukot on vaihdettu ja sinne on sijoiteltu kameroita, turvapainikkeita ja liikkeentunnistimia. Myös ikkunoissa on hälyttimet rikkoutumisen varalle ja yhdestä huoneesta on tehty paniikkihuone, jossa tosi hädän tullen voi odottaa poliisin saapumista paikalle.

Minne tahansa Tiina kulkeekin, hän kantaa mukanaan pientä jäljitin- ja hälytyslaitetta, jonka avulla hänen liikkeitään voidaan seurata.

Tiina on aloittanut opiskelut ja saanut sitä kautta muuta ajateltavaa. Koettu väkivalta varjostaa kuitenkin välillä arkea ja Tiina syö masennuslääkkeitä. Pienikin rapina yöllä saa naisen säpsähtelemään, ja kaupungilla kulkiessaan hän ei voi olla tarkkailematta ympäristöään. Usko vastakkaiseen sukupuoleen on myös mennyt.

– En tiedä, pystynkö enää ikinä luottamaan miehiin. Exäni oli alussa hauska ja kiltti. Mitä jos kaikki ensin ovat ja muuttuvat sitten hirviöiksi?

Niin kauan kuin tilanne on tämä, Tiinalle ja lapsille on varattuna oma huone viiden lukitun oven takana.

– Jos mies alkaa uudestaan pyöriä Tiinan lähistöllä tai soittaa ja uhkaa tulla riehumaan, saamme perheen alle tunnissa takaisin tänne, Joni sanoo.

Tiinan nimi on muutettu.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pysyttele omissa oloissasi, jos seura ei maita. Saatat joutua tänään helposti konflikteihin. Erilaisuus rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

On aika tehdä muutoksia kotiisi tai ulkonäköösi. Kaikki uusi piristää ja antaa arkeen potkua. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilmaiset itseäsi.

 

KAURIS

Selvitä itsellesi, mitä haluat. On aika lopettaa jahkailu ja suunnata täysillä eteenpäin. Älä anna epärealistisia lupauksia.

 

VESIMIES

Taistele tylsyyttä vastaan uusilla seikkailuilla. Ole aktiivinen ja haasta itsesi jatkuvasti. Nyt ei ole aika jäädä jumiin vanhoihin kaavoihin.

 

KALAT

On aika tehdä vastapalveluksia ihmisille, jotka ovat tarjonneet sinulle apuaan. Muutos on sinulle hyväksi. Ole tarkkana, jos joudut neuvottelemaan jostain.

 

OINAS

Keksit hyvän idean läheisesi kanssa. Kyseessä voi olla yhteinen reissu tai muu tulevaisuuden projekti. Älä lipsu budjetistasi.

 

HÄRKÄ

Anna kaikki liikenevä aikasi ihmissuhteille. Uusien tyyppien tapaaminen kuuluu päivän ohjelmaan. Saat tilaisuuden kokeilla jotain erilaista ja jännittävää.

 

KAKSONEN

Luota vain siihen, minkä näet omin silmin. Liikkeellä on hämääviä huhuja, joiden uskominen johtaa ongelmiin. Kysy suoraan, jos jokin epäilyttää.

 

RAPU

Lähde tutustumaan ihmisiin erilaisista taustoista. Tänään sinulle on mahdollisuus avartaa ajatusmaailmaasi. Tapaat erityisen tyypin.

 

LEIJONA

Kotona on luvassa jännitteitä. Hoida ne pois alta diplomatialla ja kärsivällisyydellä. Ole rauhallinen ja ehdota rakentavia ratkaisuja.

 

NEITSYT

Älä anna pikkujuttujen viedä hyvää tuultasi. Pidä huolta terveydestäsi ja korjaa arkiset asiat kohdilleen pienillä muutoksilla. Empaattisuutesi tulee tarpeeseen.

 

VAAKA

Älä kasaa paineita itsellesi. Jos jokin ei suju, selvitä ongelmat syyt juurta jaksaen. Ratkaisut ovat yksinkertaisia ja lähellä.