Lapsen rintaruokinta lentokoneessa pillastutti stylistin. Kuvituskuva: Shutterstock
Lapsen rintaruokinta lentokoneessa pillastutti stylistin. Kuvituskuva: Shutterstock

Rintaruokintakuvia tulvii Instagramiin stylistin käyttämällä hashtagilla.

Stylisti Teri Niitin imetyspäivityksestä pöyristyneet äidit ovat ryhtyneet vastaiskuun postaamalla Instagramiin imetyskuvia hashtagilla #teriniittistyling.

Lukuisat kuvat ovat vastaus stylisti Teri Niitin Instagram-tilillään ja Facebook-sivuillaan julkaisemaan päivitykseen, jossa mies paheksui Finnairin lennolla lastaan imettänyttä naista. Terin nyt jo sivuiltaan poistamassa päivityksessä oli myös kuva kyseisestä naisesta.

– Tiedän, että tämä päivitys nostaa kovan metelin, mutta olisiko liikaa pyydetty, että julkisilla paikoilla imettävät äidit peittäisivät toiminnan huivilla? Niitti kirjoittaa päivityksessään englanniksi, kertoo Ilta-Sanomat.

Kuten Teri uumoilikin, päivitys keräsi nopeasti lukuisia kannanottoja. Finnair ilmoitti Facebook-sivuillaan, että naisilla on lupa imettää lapsiaan lennoilla ja heidän kuuluisi saada tehdä niin rauhassa. Lisäksi Finnair ilmoitti toivovansa, että mikäli koneessa otettuja kuvia muista henkilöistä haluaa jakaa julkisesti, olisi kohteliasta pyytää asiaan lupa henkilöltä itseltään.

 

1/2 Women are welcome to breastfeed on our flights and they should be able to do so in peace.

Julkaissut Finnair 1. tammikuuta 2016

 

2/2 Taking photos is allowed onboard. If they're for public use, it's courteous to ask the person they're photographing for their permission

Julkaissut Finnair 1. tammikuuta 2016

Moni imetyskohun synnyttämään keskusteluun osallistunut on tuonut esiin ihmetyksensä siitä, että naisen rinnat saavat näkyä esimerkiksi paljastavissa asuissa muotinäytöslavoilla, punaisilla matoilla ja mainoksissa, mutta lasta ruokittaessa ne pitäisikin piilottaa.

Teri Niitti on sittemmi pahoitellut Twitterissä aiempaa viestiään ja sen aiheuttamaa mielipahaa.

– Harkitsin huonosti postaamalla imetyskuvan. Olen vilpittömästi pahoillani, anteeksipyyntöni äidille & lapselle. Teette tärkeää työtä, Teri kirjoittaa.

Teri Niitti. Kuva: Panu Pälviä

Gegu

Somesota imetyksestä: nyt äidit pommittavat Teri Niittiä imetyskuvilla

Itse tyrmistyin eniten siitä, että Niitti salakuvasi naista ja vauvaa ja sitten vielä julkaisi kyseisen kuvan, josta tunnistaa henkilön varmasti. Eikö nykyään ole minkäänlaista kunnioitusta kuvaamisen kanssa? En ainakaan itse halua, että kukaan salakuvaa minua tai lapsiani saati sitten julkaisee kuvat someen! Missä on Niitin käytöstavat? Peittäisi omat juntit kuvaushalunsa huivilla!
Lue kommentti

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.