Kukapa nyt ei haluaisi filttereitä, lisää värejä ja tekstilleen tilaa! Tässä viisi vinkkiä Snapchat-käyttäjille.

Suomalaiset ovat löytäneet Snapchatin! Eikä se ole mikään tuhmien kuvien hautausmaa, vaan ihan oikea, eläväinen sosiaalinen media. Aikuiset (ja teinitkin) jakavat siellä ajatuksiaan, hetkiään, mielipiteitään.

Moni on jo koukuttunut snäppiin, eikä suotta. Sitä on kehuttu rehellisemmäksi kuin mitään muuta sosiaalista mediaa. Jotain intiimiä siinä on. Snapchatissa ihmiset puhuvat kipeistä elämäntilanteista, eroista, masennuksesta, sairauksista, mutta myös ihanasta arjesta. Ja huumoriakin löytyy! Yksi asia tosin on valitettava: Snapchat on käytettävyydeltään aivan surkea. Se ei ole millään tavalla intuitiivinen – niin kuin hyvän sovelluksen luulisi olevan – vaan sitä joutuu opettelemaan perusasioista alkaen.

Jotta käytöstä saisi kaiken irti, pitää tietää muutama pieni jippo. Tässä alla viisi arkea helpottavaa tai hauskuuttavaa. Ne kerättiin Snapchat-käyttäjiltä.

1. Väriä ja leimoja

Kukapa nyt ei haluaisi tehdä kuvasta tai videosta mustavalkoista ja läntätä siihen vielä aikaleimaa? Snapchat tarjoaa käyttäjilleen muutamia erilaisia värifilttereitä ja tietoja, kuten kuvanottohetken nopeuden, lämpötilan, kellonajan, paikan ja pari muuta. Ne saat käyttöösi ottamalla kuvan ja videon ja sen jälkeen pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle. Jos haluat kaksi niistä kerrallaan käyttöön, pidä toista sormea näytöllä ja pyyhi toisella. Kolmatta et valitettavasti saa. Sori!

Kaksi filtteriä ja teksti. Tältä näyttää valmis kuva.

2. Mustaa ja valkoista, kiitos

Otan kuvan välipalastani, mutta seuraajia ilahduttaakseni haluan piirtää klementiineille hymynaamat. Niiden on oltava mustaa ja valkoista, mutta piirustustyökalun värisäädin ei tarjoa sellaista. Älä huoli! Snapchatin laajempi värivalikko on piilotettu. Voit etsiä haluamasi värin käyttöön liikuttelemalla sormea näytön läpi. Näin: Otettuasi kuvan paina oikealla yläkulmassa olevaa kynän kuvaa. Sen jälkeen paina sormesi värivalikon päälle ja lähde liikuttamaan sitä ympäri näyttöä. Musta löytyy alareunasta, valkoinen aivan vasemmalta. Vähän hankalaa? Katso tämä Youtube-video. Löydät siltä opastuksen piilotetun värivalikon käyttöön, mutta muutaman muunkin, muun muassa vinkin numero 3.

Lisävinkki: piirtäminen helpottaa, jos hankit älypuhelimen näytöille tarkoitetun kynän. Niitä saa ostettua esimerkiksi Clas Ohlsonilta alle viidellä eurolla.

3. Lisää tilaa tekstille

Normaalisti Snapchatiin voi lisätä yhden rivin verran tekstiä (päivitys 12.5.2016: tekstiä voi lisätä kahden rivin verran) – PAITSI että tämänkin säännön voi kiertää. Jos sinulla on paljon asiaa ja haluat kertoa sen kuvassa tekstillä, tee näin: Avaa puhelimellasi Notes-sovellus. Paina rivinvaihtoa muutaman kerran, vaikkapa neljä. Sen jälkeen kopioi kaikki tyhjät rivit pitämällä sormea alhaalla niiden kohdalla ja painamalla Select all ja Copy. Avaa taas Snapchat, ota kuva tai video. Paina ylhäältä oikealta löytyvää tekstityökalua. Näytölle ilmestyy tumma palkki. Pidä sormea palkin kohdalla ja paina Paste. Tadaa! Rivimääräsi lisääntyvät. Nyt pääset kirjoittamaan sen verran tekstiä, kun olet Notesissa tyhjiä rivejä tehnyt.

4. Vaihda kameraa lennossa

Haluatko näyttää seuraajillesi jotain muuta kuin omaa naamaa? Saat vaihdettua kameran suuntaa lennossa täpäyttämällä näyttöä kaksi kertaa kuvatessasi. Kuvatessa toisen sormen pitää tietenkin olla kiinni joko kuvausnapilla tai puhelimen sivuilta löytyvillä äänensäätönapeilla, joten pientä taiturointia tämä vaatii.

5. "Hauskat" filtterit

Ihmiskasvot tunnistavat filtterit ovat yksi Snapchatin tuoreimmista uudistuksista. Hirveän hauskaa! Paitsi ettei oikeasti ole. Vaan ihan kamalaa. Jos kuitenkin haluat, saat ne käyttöösi tähtäämällä kameralla vaikkapa omaan naamaasi (älä yritä ottaa videota tai kuvaa liian läheltä) ja pitämällä sormella kasvoistasi kiinni. Kun kamera tunnistaa kasvosi, ilmestyy sen kohdalle kehikko ja filtterivalikko aukeaa kuvan alareunaan. Sieltä sitten kokeilemaan!

Muun muassa aktiivinen snäppääjä, käsikirjoittaja-ohjaaja ja elämäntapavalmentaja Katri Manninen (kutrinet) ja nimimerkit lindusius, kalenterikarju, ruotsalainenh ja minthefin auttoivat jutunteossa jakamalla snäppäystä helpottavat vinkkinsä. Vinkit testattiin iPhonella.

Harkitsetko vasta Snapchatiin liittymistä? Kirjoitimme ohjeet sen käyttöön kesällä. Löydät ne täältä: Muutakin kuin peniskuvia: aikuiset liittyvät nyt joukolla Snapchatiin.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.