Sissipuutarhuri tuo kasvimaan kaupunkiin

Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Näin Tommi Liimatainen ja Panu Rajala ajautuivat kirkkoselkkaukseen – tapahtumat hetki hetkeltä!

Musiikkimaganeri Tommi Liimataisen ja kirjailija-tutkija Panu Rajalan viikonlopun selkkausta Mikael Agrikolan kirkossa edelsi värikäs tapahtumasarja. Jäljelle jää vain yksi kysymys.

Ja se kysymys. Miksi ihmeessä Panu Rajala halusi ex-vaimonsa keikalle?

Lähteet: Iltalehti, Panu Rajalan blogi, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Ilta-Sanomat.

Kommentit (4)
Vierailija
Viesti

Nyt kun jokainen muistaisi sen että kirkkokonserttiin saa mennä maksamatta pääsymaksua, tai siis ohjelmamaksua, miten se virallisesti nyt sanotaankaan.

Nyt kaikki joukolla täyttämään kirkot, ilman maksua, saa liimatainen nenilleen...

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Miten nämä 12 arkista asiaa voivatkin tuntua niin ihanilta?

Onni ei vaadi isoja asioita. Auvoisan hetken tunnistaa siitä, että silloin kaikki on aivan tavallisesti, mutta täydellisen hyvin.

Mahdollisesta kiireestä, väsymyksestä, murheista, sateesta ja pimeydestä viis.

Suomalaisnaiset kertovat, millaisina ihan tavallisina hetkinä kaikki on elämässä täydellisen hyvin ja ihanasti:

1. Ei tarvitsekaan herätä

"Kun yöllä havahtuu hereille ja tajuaa, että saa nukkua vielä ainakin kolme tuntia!"

2. Lämpiävä autonpenkki

"Kun pakkaspäivänä istuu kylmissään kylmään autoon ja pikkuhiljaa tuntee, kuinka penkinlämmitin alkaa levittää lempeää lämpöä alaselkään.

3. Lämmin, puhdas pyykki

"Kun tulee suihkusta tai kylvystä ja löytää päällepantavat vaatteet lämpiminä suoraan kuivausrummusta."

4. Avaamaton suklaapatukka

"Käsilaukusta yllättäen löytyvä avaamaton suklaapatukka!"

5. Elokuva, joka on juuri alkamassa

"Se hetki, kun olen yksin elokuvateatterissa, valot pimenevät ja elokuva on alkamaisillaan, mutta ei vielä pyöri. Hetken ajan on aivan pimeää, mutta mitään ei tapahdu. Olen yksin, rauhassa, rauhallinen."

6. Unohtunut viikonloppu

"Kun herää paniikissa, pelkää myöhästyneensä ja tajuaa, että onkin lauantai."

7. Juuri siivottu koti

"Kun on jaksanut vihdoin siivota ja voi vain kävellä ympyrää kodissaan ja päivitellä, miten ihanan puhdasta on!"

8. Kiireettömät aamut

"Kun sunnuntaiaamuisin hörppää ensi siemauksen tummapaahtoista kahvia ja tajuaa, että kahvihetkeen on aikaa vaikka koko päivä."

9. Mukavat kotivaatteet

"Kun tulee pitkän päivän jälkeen kotiin ihan jäässä ja väsyneenä, menee kuumaan suihkuun ja saa sen jälkeen vetää jalkaan jotkut verkkarit ja villasukat."

10. Lempimusiikki aamulla

"Kun herää aamulla siihen, että musiikki soi. Puolisoni tietää, että rakastan sitä, joten hän herää usein viikonloppuisin ennen minua, laittaa jonkun ”aamukappaleistani” soimaan ja tuo aamiaista sänkyyn. Mikään ei ole parempaa kuin juoda kahvia sängyssä, kuunnella hyvää kappaletta ja katsoa, kuinka talvinen valo tulvii sisään."

11. Tunnelmavalaistu koti

"Rakastan hämyisiä tunnelmavaloja ikkunoissa ja pöydillä, jotka laitan päälle heti aamulla. Kynttilöitä pitää olla paljon ja joka puolella! Iltamyöhän ihana hetki on kupponen kuumaa glögiä, sohvanurkka ja viltti ympärillä, lempiohjelma telkussa."

12. Puhdas auto

"Pitkään likaisena olleen auton nouto autopesulasta. Puhdas auto – arjen pieni ilo."

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ensitreffit alttarilla -morsian avoliittoon: miehellä kympin keittotaidot

Ensitreffit alttarilla -sarjan Pia vihjaili uudesta suhteesta jo elokuussa.

Ensitreffit alttarilla -sarjasta tuttu Pia on muuttanut yhteen miehensä kanssa. Hän kertoi asiasta blogissaan Hynttyyt yhteen -postauksessaan.

– Niinpä mies tyhjensi poikamieskämppänsä ja kantoi loputkin kenkänsä mun eteiseen. Olutlaseille raivattiin kaappitilaa ja mopovermeille etsittiin paikka varastosta. Keittiön varustus täydentyi salaattilingolla, painekattilalla ja digitaalisella vaa'alla sekä lukemattomilla öljy- ja etikkapulloilla. Keittokirjatkin lisääntyivät, Pia kirjoittaa blogissaan.

 

Moving day! 🚚 #muuttohommia #iltajumppa #rapputreeni #uusiaika #homeiswhereyourheartis

Kuva, jonka Pia Alapeteri (@piapas) julkaisi

Pia kertoo blogissaan myös hetkestä, kun mies joutui hänen neljän siskonsa piinapenkkiin. Sillä aikaa kun naiset saunoivat, mies rehki keittiössä.

– Kaali-granaattiomenasalaatti, voissa pyöräytetyt ja ilmakuivattuun kinkkuun käärityt kaneliset persimonit, liekitetty broilerinmaksa ja omena-mascarpone-pekaanisyllabub katosivat nopeasti parempiin suihin, keittotaidosta mies sai kympin. Lusikoiden kilistessä jälkiruokamaljoissa grillin hiilet hehkuivat edelleen kuumina, Pia kuvailee.

Pia vihjaili uudesta suhteesta jo elokuussa, jolloin hän julkaisi yhteiskuvan itsestään ja miehestä moottoripyöräkypärät päässä. Hän on julkaissut vihjailevia kuvia myös pitkin syksyä, muttei ole kuitenkaan kertonut miehen henkilöllisyyttä.

Pia tuli tv-katsojille tutuksi ensimmäisen kauden Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta, jossa hän nai mäntsäläläisen Jussin. Parin suhde päättyi viiden viikon yhteiselon jälkeen. Pia on kertonut useasti, että hän ja Jussi ovat yhä ystäviä. Ensimmäisen kauden Ensitreffit alttarilla -ohjelman pareista vain yksi, Viola ja Esa, on enää yhdessä. Miia ja Olli erosivat elokuussa 2015 reilun vuoden avioliiton jälkeen.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tänään tv:ssä: Ei kai tämä loistavasti tehty seikkailufantasia ole jäänyt sinulta huomaamatta?

Solomon Kane tarjoaa mainion iltapuhteen, etenkin, jos veri ja suolenpätkät viehättävät.

1500-luvulle sijoittuva toimintaseikkailufantasia on eurooppalaista tuotantoa ja melko tuntemattomaksi elokuvaksi erittäinkin hyvä. Se että leffa on jäänyt monilta näkemättä, johtuu varmasti enemmän Hollywoodin markkinointikoneiston puuttumisesta kuin laadusta. Nimihenkilö Solomon Kane on Robert E. Howardin luoma hahmo, eli siinä mielessä Conan Barbaari on hänen kuuluisampi serkkunsa.

Solomon on aikansa kylmä ammattitappaja, joka murhaa ja ryöstää menemään sodissa ympäri Eurooppaa ja Afrikkaa. Pohjoisafrikkalaisessa kaupungissa hän lähtee miestensä kanssa ahneuksissaan ryöstämään läheistä linnaa, jossa legendan mukaan on suunnattomia rikkauksia, ja joutuu pimeyden voimien vainoamaksi. Kun Solomonin kumppanit alkavat kuolla yksi kerrallaan, hän tajuaa pelastavansa sielunsa vain tekemällä elämässään täyskäännöksen.

Leffa tarjoaa oikein viihdyttävän iltapuhteen, ainakin jos veri, suolenpätkät ja irtoavat päät viehättävät. Varmaankin pienemmästä budjetista johtuen kaikki on toteutettu myös rujommin tai uskottavammin kuin tietokonetehosteisissa jenkkileffoissa.
Solomon Kanea esittää meillä Rooma-sarjasta parhaiten tunnettu James Purefoy. Hänen arkkivihollistaan, demoneiden johtajaa puolestaan näyttelee Ian Whyte, 216-senttinen jättiläinen, jonka vaikuttava hahmo on tuttu muun muassa Predator-elokuvasarjan uudempien leffojen Predatorina ja Harry Potterin Madame Maxinena. Hän oli myös Game of Thronesin alkuperäinen Gregor "Vuori" Clegane. Nykyisin roolia esittää islantilainen voimamies Hafthor Bjornsson, joka on Whytea kymmenen senttiä lyhyempi.
Solomon Kane, Hero klo 21.00

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.