Sissipuutarhuri tuo kasvimaan kaupunkiin

Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Kilpakosijat tarjoavat ensi-iltaleffassa draamaa ja romantiikkaa

Tyylikäs draama hivelee romantikon haavenystyröitä.

Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) on niin itsenäinen nainen, etteivät häntä hetkauta rehdin lammasfarmarin (Matthias Schoenaerts) tai kuulun hurmurin (Michael Sheen) kosintayritykset. Vasta röyhkeän kersantin (Tom Sturridge) viettely tehoaa ja samalla lamauttaa pyhät periaatteet.

Tanskalainen Thomas Vinterberg kuvaa miesten herkkyyttä voimalla. Kuten elokuvassa Jahti (2012), myös tässä mies ilmaisee koko olemuksellaan suurta tunnetta. Thomas Hardyn romaaniin perustuva tyylikäs draama hivelee romantikon haavenystyröitä.

Elokuva tapahtuu niin suljetuissa ympyröissä, että kolme kosijaa yhdelle naiselle tuntuu ylenmääräiseltä. Tärkeimmäksi, universaaliksi teemaksi nousee kuitenkin se tie, jonka kukin omilla valinnoillaan elämästään rakentaa.

Vinterbergillä on saippuaoopperamaisuuden uhallakin kyky koskettaa klassisen kauniilla tarinalla.

Katso traileri:

Kaukana maailman menosta

****

Ensi-ilta: 28.8.

Lue myös:

Kultahattu-tähti Carey Mulligan otti tatuoinnin elokuvaroolin vuoksi

Olisinpa tiennyt...

Opi rakkaudesta ja hyvästä avioliitosta Seela Sellalta – katso uusin Olisinpa tiennyt -jakso!

Näyttelijä Seela Sellan mielestä nalkuttaminen on aivan hirveää.

Konkarinäyttelijä Seela Sella, 78, vieraili Me Naisten ja Loopin Olisinpa tiennyt -ohjelmassa puhumassa hyvästä avioliitosta ja rakkaudesta. Hän itse oli naimisissa edesmenneen miehensä Elis Sellan kanssa yli 30 vuotta.

Liitossaan he kokivat niin lapsiperheen ongelmat kuin molempien syrjähypytkin. He kuitenkin pääsivät yli kaikesta puhumalla ja nauramalla.

– Rakastaminen vaatii, että sä keskityt siihen toiseen ihmiseen, Seela kertoo.

Seelan mielestä esimerkiksi nalkuttaminen on aivan hirveäää, ja kaikkien naisten pitäisi lopettaa se.

– Lopettakaa kasvattamasta miestänne, ottakaa se sellaisena kuin se on. Yrittäkää nauraa asioille, Seela neuvoo.

Katso koko jakso videolta!

Kaikki Olisinpa tiennyt -videot löydät TÄÄLTÄ.

Tänään tv:ssä: Walking Deadin luojan uutuussarja sukeltaa mafian synkkään maailmaan

Tunnelmallinen ja taidolla tehty rikossarja kertoo mafiaa vastaan taistelevan poliisiosaston työstä.

Kolme miestä kävelee liituraitapuvuissaan 1940-luvun Los Angelesin katuja viulukoteloita kantaen. Kun heidät pysäytetään, vaarattoman oloiset heput kaivavat viulut esiin ja pistävät konsertiksi. Seuraavassa sekunnissa soittimet ovat vaihtuneet konepistooleihin ja kolmikko tulittaa vihollista vimmatusti.

Tällaisella tuplahuijauksella alkaa Walking Deadin luojan ja erinomaisten Stephen King -filmatisointien ohjaajan Frank Darabontin uutuussarja Mafiakaupunki, joka sijoittuu 1940-luvun Los Angelesiin. Se kertoo mafiaa vastaan taistelevan poliisiosaston työstä.

Sarjaa tehtiin aluksi vain kuuden jakson minikausi, kuten Walking Deadiakin. Tarkoitus oli jatkaa täyspitkällä toisella kaudella, mutta katsojaluvut eivät nousseet tarpeeksi korkealle, joten tunnelmallinen, taidolla tehty ja varsin hyvä sarja lopahti ihan liian lyhyeen.

Mafiakaupungin pääosissa nähdään monista sarjoista tutut naamat Jon Bernthal, Milo Ventimiglia ja Neil McDonoug. Tärkeät naisroolit ovat aika vähissä, mikä ehkä osaltaan selittää sitä, ettei sarja koskaan noussut lentoon.

Toivottavasti kuitenkin Suomessa sen löytää mahdollisimman moni, vaikka Maikkari on piilottanut sarjan yömyöhään.

Mafiakaupunki, MTV3 pe 28.8. klo 00.50

Lue myös:

Hysteriaa ja pettymystä! 8 tunnetilaa, joita hyvän tv-sarjan katsominen synnyttää

Frendien tähdet tienaavat yhä tv-sarjasta miljoonia

IS: Maria Jungnerin tuore kihlaus purkautui

Keväällä kihlautunut Maria Jungner on eronnut.

Tv-kuuluttaja Maria Jungnerin, 42, kihlaus on purkautunut, kertoo Ilta-Sanomat. Valokuvaaja Andreas Janett, 48, kosi Mariaa keväällä Pariisissa, ja tuolloin Maria kertoi lehdelle olevansa häkeltyneen onnellinen ja erittäin rakastunut.

Ilta-Sanomien mukaan he ovat nyt eronneet. Maria ei halunnut puhua aiheesta, muttei kieltänytkään eroa.

– En jaksa kommentoida, hän sanoi Ilta-Sanomille.

Maria kertoi Me Naisille viime vuoden lopulla, että seurustelu alkoi vuosi sitten keväällä. Lasten hyvinvoinnin vuoksi Maria ja Andreas eivät olleet tuolloin muuttamassa yhteen.

– En ole valmis pyörittämään lasteni arkea taas uusiksi, Maria pohti joulukuussa.

Maria on ollut aikaisemmin naimisissa kahdesti.