Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Miksi kaikkien pitäisi uskaltaa puhua palkasta työkaverien kanssa? Suomalaisen Vincit-yritys repäisi ja päätti julkaista kaikkien työntekijöidensä palkat.

Toisten ihmisten raha-asioista uteleminen on epäkohteliasta, se oppi meihin on iskostunut tiukasti – liiankin tiukasti. Ajatuskin avoimesta palkkojen pohtimisesta saa monen meistä muistuttamaan seiskaluokkalaista, joka yrittää pitää luokan edessä puhetta seksistä.

Aika monessakin tilanteessa rahasta puhuminen olisi kuitenkin hyödyllistä ja helpottavaa. Erityisesti suu kannattaisi avata työpaikalla, koska rahapuheen lisääntyminen saattaa hyvinkin johtaa rahan, siis palkan, lisääntymiseen. 

Monella suomalaisella työpaikalla palkkaus on lähes valtionsalaisuus, mutta joukossa on poikkeuksiakin. Esimerkiksi ohjelmistokehitysyritys Vincit on tullut tunnetuksi siitä, että siellä työntekijät tietävät toistensa palkat. Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen kertoo, että Vincitissä palkka-avoimuus on lisännyt työntekijöiden ymmärrystä siitä, mikä on kullekin oikeudenmukainen palkka. 

– Kun palkat on avattu, ihmiset alkavat ajatella enemmän sitä, mistä palkan pitäisi tulla, Pystynen kertoo. 

Palkka kertoo arvostuksista

Palkoista puhuminen työkavereiden kesken antaa osviittaa siitä, mitä missäkin työpaikassa arvostetaan. Sen perusteella uraansa voi kehittää suuntaan, joka tietää lisää liksaa – tai hankkiutua kokonaan toiseen työpaikkaan. Palkoista jutellessahan voi käydä niinkin, että saa tietää kokeneempien ja enemmän vastuualueita hallitsevien työkaverien palkkojen junnaavan paikallaan korotuspyynnöistä huolimatta. Kaikille se ei ole motivoiva tulevaisuudennäkymä.

”Palkkaan liittyy paljon tunteita ja statuksen arvostelemisen pelkoa.”

VIncitillä palkkojen avaaminen aloitettiin pienellä kokeilulla, jossa yksi tiimi jakoi palkkatietonsa keskenään. Kaikissa yrityksissä ei ole halua palkkatietojen avaamiseen, mutta avoimuutta voi lisätä työkavereiden kesken. 

– Kannattaa ottaa avoimesti esiin se keskustelu, että millä tavalla ihmiset olisivat valmiita avaamaan palkkojaan. Palkkoja voi kuvata vaikka 500 euron välein olevissa kategorioissa, jolloin vähän hahmotetaan, kuka tienaa mitäkin, Johanna Pystynen ehdottaa.

Palkkaan liittyy pelkoja

Miksi kaikki yritykset eivät toimi niin kuin Vincit, ja miksi oman palkan kertominen tuntuu niin ahdistavalta? 

– Palkkaan liittyy paljon tunteita ja statuksen arvostelemisen pelkoa, Pystynen sanoo.

– Jos palkka on pienempi kuin muilla, ajatellaan, ettei ole taitava tai tuo yritykselle lisäarvoa. Jos taas palkka on suurempi kuin muilla, sekin on ongelma. 

Pystynen toteaa, ettei mikään yritys voi avata palkkoja tuosta vain, vaan taustalla täytyy olla yrityskulttuuri, jossa työntekijöillä on luottamusta ja uskallusta kyseenalaistaa ja johto pystyy ottamaan palkkoja koskevan kritiikin vastaan. 

Palkkatasa-arvo ei ole avoimuuden tae

Rahasta vaikenemista pidetään toisinaan suomalaiskansallisena erityispiirteenä, mutta ainakin Glamourin tuoreen jutun mukaan palkkapuhe ujostuttaa Yhdysvalloissa siinä missä Suomessakin.

”Suomessa ollaan paljon tasa-arvoisempia, eikä suuria palkkaeroja haluta tuoda esiin.”

Johanna Pystynen huomauttaa, että jossakin määrin Yhdysvalloissa ollaan palkoissa avoimempia. 

– Siellä palkat kerrotaan jo työnhakuilmoituksissa eikä ole muodostunut sellaista kulttuuria, että niitä pidetään salassa.

Pystysen mukaan syy on ainakin osittain siinä, että amerikkalaisessa työelämässä kannustetaan yrittäjyyteen ja nähdään palkan määrä suorana seurauksena omasta onnistumisesta. Jokainen on oman onnensa ja palkkansa seppä. 

– Suomessa ollaan paljon tasa-arvoisempia, eikä suuria palkkaeroja haluta tuoda esiin. 

Viulisti on nauttinut viime aikoina siitä, että saa määritellä oman vuorokausirytminsä. 

Elonkerjuu-yhtyeen viulisti Johanna Koivu on elänyt pian vuoden uutta elämänvaihetta, kun yhtyeen kuusitoista vuotta kestänyt bändiura päättyi. Elonkerjuu teki viimeisen keikkansa viime kesänä.

– Olen nauttinut, että saan nyt itse määritellä oman vuorokausirytmin. Keikkaillessa rytmi oli koko ajan hukassa. Viikolla elin Suomen aikaa ja viikonlopuksi piti hypätä sitten Aasian aikaan, kun vedimme keikkoja. Olin vuosia todella väsynyt.

Viimeisen bändivuoden aikana Johanna aloitti liiketoimintaterapiamenetelmien opinnot, jonka ohjauksia hän tekee nyt.

– En ottanut paniikkia työllistymisestä. Olen ajatellut, että nyt on uuden etsimisen ja seesteisemmän elämänvaiheen aika.

Helsinkiin asettunut näyttelijä-muusikko sanoo, että ihmissuhteille ei kiertue-elämässä ollut juuri aikaa.

”Olen ajatellut, että nyt on uuden etsimisen ja seesteisemmän elämänvaiheen aika.”

– Myös monet perhejuhlat menivät ohi, kun olimme tien päällä. Viikonloput ovat nyt olleet vapaina, olen ehtinyt nähdä ystäviä. Ja onhan uusille ihmissuhteille tässä elämänvaiheessa eri tavalla tilaa kuin aikaisemmin, yksityisasioistaan vaitonainen Johanna sanoo.

Vanhasta elämästä hän kaipaa esiintymistä ja isoja lavoja. Yhtye keikkaili ensin Lauri Tähkä ja Elonkerjuu -nimellä. Tähkän jätettyä yhtyeen vuonna 2011 bändi jatkoi uuden solistin kanssa Elonkerjuu-nimellä.

– Oli hyvä, että jatkoimme. Muuten olisi jäänyt tunne, että kaikki loppui kesken kaiken. Nyt haluan luoda jotain uutta. Olen itse asiassa esiintyjänä isossa roolissa, joka lanseerataan syksyllä, Johanna kertoi tänään Granonin ja Suomen Urheiluliiton hyvinvointi-iltapäivässä.

Ville Haapasalo tietää nyt, mikä on kaunein paikka maailmassa. Oikeastaan hän on tiennyt sen jo kauan. Mutta nyt saavat muutkin tietää.

IS TV-LEHTI: Ja mikä se paikka on? ”

– Altain vuoristo Kaakkois-Venäjällä on silkkaa ihmettä tällaiselle tasamaan pojalle, jolle Messiläkin on huippujen huippu. Turkoosit järvet eivät jäädy edes 30 asteen pakkasella, ja koko alueessa on taikaa. Luonto yhdistää seudun ihmisiä, joita on jokaisesta uskontokunnasta: kaikilla on sama talvi, josta selviytyä, näyttelijä Ville Haapasalo kuvailee.

Altai 30 päivässä on Haapasalon ”30 päivässä” -teeman seitsemäs sarja. Alue näyttäytyy elämyskohteena, jonne ei kuitenkaan ole aivan helppo mennä. Telengit-intiaaneja, muumioprinsessoja, shamaaneja...

– Suomessa Altaita ei juuri tunneta, mutta Venäjällä kaikilla on tästä mielipide, vaikka he eivät olisi siellä edes käyneet. Alueelle voi matkustaa, mutta vuoristoon pääseminen on haastavaa. Teitä ei ole, ja apuna ovat lähinnä aasit ja helikopteri, Haapasalo kertoo.

Altai sijaitsee Venäjän, Kazakstanin, Kiinan ja Mongolian välissä. 30 päivän aikana Ville tiimeineen matkustaa kaikkien näiden maiden vuoristossa, paitsi Kiinan. Seikkailuista syntyi yhdeksän uutta jaksoa.

Alueella turismi on pääelinkeino, ja erityisesti viime vuosina ekohenkinen kohde on löydetty. Altailla kiipeillään, lasketaan koskia, kylvetään, vaelletaan, harjoitetaan luonnonlääketiedettä ja taiteillaan.

– Altain erikoinen energia houkuttelee puoleensa. Ihmiset saapuvat kerran ja jäävät jumiin. Olen tavannut taidemaalareita, jotka ovat 30 vuotta maalanneet samaa vuorenhuippua. Moni jättää suoritusarjen ja valitsee yksinkertaisen ja luonnonläheisen elämäntyylin.

Tervemenoa muutkin Venäjälle

Haapasalo on huomannut, että hänen ohjelmiensa myötä katsojat todella ovat lähteneet tutkimaan uusia seutuja.

– On aina ilo kuulla palautetta. Kun lensin Georgiaan, oli koneessa iso kasa Suomi-äijiä, jotka kiittelivät, että ennen sarjaani heillä ei ollut hajuakaan, mikä koko Georgia on.

– En ole koskaan väittänyt, että Venäjällä asiat olisivat hyvin, mutta siellä on paljon hyvää. Jos saan ennakkoluuloja hieman lievennettyä, olen tyytyväinen. Minulle on esimerkiksi Ranskassa ihmetelty, että voiko siellä Venäjällä kävellä kadulla noin vain kuka tahansa.

Haapasalo on aina keskittynyt tarinoihin ja ihmisiin. Näitä kohtaamisia painotetaan myös Altai-jaksoissa.

– Mikä vain asia saa sielun, kun mukana on ihminen siitä kertomassa. Tilanteet elävät, autokuskit antavat vinkkejä, reitti vie usein täysin tuntemattomaan. Jos olemme menossa katsomaan laulavaa hevosta, saattaa paikalta löytyä vain mykkä kissa. Sitten mietitään, että mitäs nyt.

– Omia haasteen paikkoja on aina ja ikuisesti helikopteri. Vaikka olen jo 25 vuotta istunut sen vispaimen kyydissä, se pelottaa yhä. Kerran kuskina oli kokenut sotalentäjä, joka päätti näyttää, kuinka kopteri nuolee vuoren seinää. Siinä ei uskaltanut edes huitaista kuonoon.

”Ihmisiltä puuttuu unelma, valtava haave päästä jonnekin.”

Matkustaminen on Villelle täyttä työtä, jota vapaa-ajalla ei harrasteta.

– Joka matkalla mietin, että tämä on se viimeinen. Kun on hytkynyt sotilaskuorma-auton lavalla kivikossa loputtoman kauan ja huomaa, että on kulunut 8 minuuttia, tajuaa, että on tämä aika raskasta. Mutta sitten menee kuukausi ja taas miettii, että pitäisikös. Vai pitäisikö antaa homma jo jollekin nuoremmalle.

Perhe ja tiikerit ovat tärkeitä

Matkailusta Haapasalolla on kriittisiäkin mielipiteitä.

– Minusta kohteet ovat nykyään liian helposti saavutettavissa. Ihmisiltä puuttuu unelma, valtava haave päästä jonnekin, koska matkailu on jo niin arkipäiväistä.

Työrintamalla on taas hiljaisten vuosien jälkeen alkanut olla uutta vipinää, ja jämähtäneiden elokuvaprojektien tuottajat ovat soitelleet Haapasalolle toinen toisensa jälkeen.

– Työtilanne on nykyään hyvä. Vastapainona vapaa-ajalla keskityn perheeseen, nostelen verkkoja mökillä ja suojelen Amurin tiikereitä.

Altai 30 päivässä, Yle Teema & Fem ke klo 21.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Raha-asiat saavat lupaavan käänteen. Onni potkii sinua tänään muillakin tavoilla. Hyväksy faktat, joille et voi mitään.

 

KAKSONEN

Hoida pois alta keskeneräiset hommat. Nyt ei ole aika jättää vanhoja juttuja roikkumaan. Pidä tietosi ajan tasalla.

 

RAPU

Ota ohjat omiin käsiisi. On aika tehdä suuria päätöksiä tulevaisuuden suhteen. Onni on tänään puolellasi ja lopputulokset tulevat nopeasti näkyviin.

 

LEIJONA

Mieti tarkkaan, mihin olet lähtemässä mukaan. Ole valmis neuvottelemaan. Sinun on tiedettävä, mitä haluat ja mitä et.

 

NEITSYT

On aika pohtia tulevaisuuttasi. Tee kyselykierros lähipiirissäsi ja kuuntele heidän mielipiteitään. Lupaava tilaisuus ilmaantuu näköpiiriin.

 

VAAKA

On aika miettiä rahan säästämistä. Pidä elämäsi yksinkertaisena ja vakaana. Kierrä kaikki turha draama kaukaa.

 

SKORPIONI

Lähde kohti uutta ja tuntematonta. On aika kokeilla jotain tavallisesta poikkeavaa. Panosta ennen kaikkea omaan hyvinvointiisi.

 

JOUSIMIES

Tiedät, mikä on parhaaksi itsellesi. Älä anna kenenkään leikkiä tunteillasi. Luota itseesi ja kuuntele vaistoasi päätöksissäsi.

 

KAURIS

On aika antaa uusi ilme kodillesi. Tee arjestasi itsesi näköinen. Raha-asiasi saavat käänteen lupaavaan suuntaan.

 

VESIMIES

Raha-asiat nostattavat tunteet nopeasti pintaan. Et voi välttyä tänään ikäviltä yllätyksiltä. Turvaudu kylmään järkeen päätöksissäsi.

 

KALAT

Suunnittele liikkeesi tarkasti. Kerro läheisillesi, mitä mielessäsi liikkuu. Älä jaa henkilökohtaisia tietoja kenen tahansa kuultaviksi.

 

OINAS

Panosta terveellisiin elämäntapoihin. On hyvä hetki ryhtiliikkeelle ja arkirutiinien korjaamiselle. Katso tarkkaan, mihin kulutat rahasi.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!