Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Eat, Pray, Love on kaikkien self-help-kirjojen äiti. Sen vanavedessä on julkaistu paitsi huttua myös hyviäkin oppaita.

Kaikkien self-help-kirjojen emo Eat, Pray, Love täytti kymmenen vuotta, minkä kunniaksi markkinoille pukkasi eräänlainen jatko-osa (Eat Pray Love Made Me Do It). Siinä tavisnaiset kertovat, kuinka klassikko yllytti heidätkin elämänmuutokseen: juristi jätti työnsä ja ryhtyi näyttelijäksi, perheenäiti rohkaistui lähtemään väljähtyneestä parisuhteesta.

Eat, Pray, Love myi yli kymmenen miljoonaa kappaletta ja teki sen kirjoittajasta Elizabeth Gilbertistä rikkaan.

Kaikki sai alkunsa, kun Gilbert löysi itsensä itkemästä kylppärin lattialta, sai voimaa erota avioliitostaan ja eli sekavasti, kunnes päätti lähteä etsimään itseään Italiaan, Intiaan ja Indonesiaan. Gilbert teki matkansa kustantajalta saamansa ennakkokorvauksen turvin. Balilta löytyi tietenkin myös suuri rakkaus.

Kriitikoiden mielestä Gilbert edustaa amerikkalaista self-help-hapatusta ja hyväosaisen naisen oman navan ympärillä pyörimistä, mutta Gilbert on myös valittu maailman vaikutusvaltaisimpien ihmisten listalle.

Self-helpille tuhahdellaan ehkä siksikin, että sitä pidetään naisten hömppänä. Mutta mitä halveksittavaa on siinä, että monet ovat kokeneet saaneensa kirjoista lohtua kriisissään? Yleissanoman voi tiivistää: Et voi hallita kaikkea elämässäsi, hyväksy siis se, mitä sinulle tapahtuu. Voit päättää, onko menneisyytesi koulu vai vankila. Se muuten tarttui korvaan Jari Sarasvuon radiomonologista. Silkkaa self-helpiä nekin radio-ohjelmat.

3 x totuuden sanat

1. Suurinta älykkyyttä on rakkaus. Eikä se tarkoita vain romanttista parisuhderakkautta. Yhdysvaltalainen kirjailija Bell Hooks määrittelee rakkauden vastaanpanemattomasti: Rakkaus on yksinkertaisesti sitä, että on toiselle hyvä. Ilkeys, iva ja pilkka eivät kuulu rakkauteen. Rakkaus on suhde, joka sallii ja mahdollistaa henkisen kasvun.

Bell Hooks: Rakkaus muuttaa kaiken (Niin & Näin)

2. Lempeä tv-terapeutti Maaret Kallio ammentaa mindfulnessista. Hyväksy elämän epätäydellisyys ja hengittele rauhassa. Älä vaadi kohtuuttomia.

Toisia ärsyttää, toiset taas rakastavat Kallion tyyliä. Vaikka ärsyttäisi, kannattanee myöntää, että itsetutkiskelu ja aito halu ymmärtää myös toisia todennäköisesti johtavat onnellisempaan elämään. Ainakin mikäli onnellisuudella tarkoitetaan tyytyväisyyttä ja tyyneyttä.

Maaret Kallio: Lujasti lempeä (WSOY)

3. Ex-ihmisvihaaja, kirjailija Tommi Melender lähestyy isoa kysymystä omakohtaisesti ja filosofisesti, heppoisten self-help-oppaiden onnellisuusoppeja suomien. Flaubert mainittu. Lukenut Melender pudottelee maailmankirjallisuuden sitaatteja ja aforismeja siihen tahtiin, että melankolista kirjaa tekee jatkuvasti mieli alleviivata. Onnellinen on ihminen, joka on löytänyt aidot intohimonsa ja toteuttaa niitä.

Tommi Melender: Onnellisuudesta (WSOY)

Sami Kuronen latasi Instagram-tililleen ajankohtaisen kuvan.

Sosiaalinen media on täyttynyt hämmästelyistä ja onnitteluista Islannin maanantai-iltaisen pelin jälkeen. Islanti otti voiton Englannista jalkapallon EM-kisoissa ja lähetti suosikkijoukkueen kotiin.

Juontaja Sami Kuronen julkaisi myös Instagramissa ja Facebookissa kuvan aiheeseen liittyen.

– Onnea Islanti, hän kirjoittaa kuvatekstissä.

Mukaan hän on lisännyt muun muassa tunnuksen #kuinkaksimarjaa. Kuvassa olevat henkilöt voisivat olla hyvinkin sukua toisilleen.

Lue myös! Suosikkijuontaja Sami Kuronen avautui menneisyydestään mallina: ”Milanosta ei soiteltu”

 

Onnea Islanti🤘🏻#emfutis #euro2016 #football #iceland #birkirbjarnason #kuinkaksimarjaa #brexit @birkirbjarnason

Kuva, jonka Sami Kuronen (@samikuronen) julkaisi

Jos et näe kuvaa yllä, voit katsoa sen täällä.

 

Oman kuvansa viereen Kuronen on liittänyt islantilaisen jalkapalloilijan Birkir Bjarnasonin kuvan. Miehillä näkyy olevan paljon yhteistä hiustyylin lisäksi: molemmilla on muun muassa hammasrivistön paljastava hymy sekä edessään mikrofoni.

”Vielä kun sulle kasvaisi parta.”

Sama kuvapari löytyy myös Kurosen Facebook-sivulta. Siellä tarkkasilmäinen käyttäjä on löytänyt ainakin yhden eron:

– Vielä kun sulle kasvaisi parta, mainitsee yksi Facebook-kommentoija.

Birkir Bjarnason kuvattuna maanantaisessa Islanti–Englanti-ottelussa. Kuva: Reuters
Birkir Bjarnason kuvattuna maanantaisessa Islanti–Englanti-ottelussa. Kuva: Reuters

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Helsingin Sanomien mukaan suomalaisten suosikkinäyttelijä kuoli pitkän sairauden jälkeen.

Näyttelijä Kristiina Elstelä on kuollut 73-vuotiaana, kertoo Helsingin Sanomat.

Elstelä menehtyi kotonaan.

Hänen tyttärensä Hanna Kalsto kertoi Ilta-Sanomille, että hän löysi äitinsä ja yritti vielä elvyttää.

– Yritin elvyttää ja soitin ambulanssin, mutta he sanoivat, ettei mitään ollut enää tehtävissä.

Helsinkiläinen Elstelä tuli teatterisuvusta. Hänet tunnettiin niin teatteri- kuin elokuvarooleistaan.

Kristiina Elstelä kuvattuna vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto
Kristiina Elstelä kuvattuna vuonna 1992. Kuva: Sanoma-arkisto

 

Elstelä esiintyi myös televisiossa, muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa vuonna 2006.

Hän sai parhaan naissivuosan Jussi-palkinnon vuonna 2008 elokuvasta Sooloilua.

Hän näytteli myös monissa muissa leffoissa, kuten Kekkonen tulee sekä Onneli ja Anneli -elokuvissa.  

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

RAPU

Älä anna tunteiden ottaa ylivaltaa. Jos muutoksia on tehtävä, käy niihin käsiksi ensitilassa. Muista, että olet etusijalla omassa elämässäsi.

 

LEIJONA

Olet oikea ihminen ajamaan muutoksia. Hyvä asenteesi tarttuu ja innostaa muita mukaasi. On hyvä hetki uusille aluille.

 

NEITSYT

Suunnanmuutos tekee sinulle hyvää. Saat yllättyä päivän aikana iloisesti useamman kerran. Anna tilaa orastavalle romantiikalle.

 

VAAKA

Anna mielikuvituksesi laukata, sillä luovuus vie sinua eteenpäin. Kokemuksesi antaa sinulle etumatkaa muihin. Luota karttuneeseen elämänviisauteesi tänään.

 

SKORPIONI

Tarkkailemalla saat paljon arvokasta tietoa. Pidä silmät auki ja verkostoidu parhaan kykysi mukaan. Anna romantiikan yllättää sinut iloisesti.

 

JOUSIMIES

Pidä varasi rahoistasi kiinnostuneen ihmisen seurassa. Tee valintasi omaa tulevaisuuttasi silmällä pitäen. Muiden miellyttämisellä et pääse pitkälle.

 

KAURIS

On aika toimia. Pidä tunteesi kurissa ja luota järjen ääneen päätöksissäsi. Saat tänään hyödyllistä tietoa epätavallisesta lähteestä.

 

VESIMIES

Välttele konflikteja parhaasi mukaan. Asiat helpottuvat kaikkien kannalta, jos onnistut olemaan hermostumatta. Pienissä muutoksissa on paljon voimaa.

 

KALAT

Älä pihtaa arvokasta tietoa, vaan jaa se muiden kanssa. Solidaarinen veto säästää sinut kateellisten puheilta. Saat houkuttelevan tarjouksen, johon on vaikea olla tarttumatta.

 

OINAS

Opit jotain merkittävää ihmiseltä, joka yrittää sotkea suunnitelmasi. Nopeat hoksottimesi pelastavat sinut hankalasta tilanteesta tänään. Myös itsehillinnästä on hyötyä.

 

HÄRKÄ

Pidä yksityisasiat salaisina. Ahkeralla hakemisella löydät kaikkia tyydyttävän ratkaisun asioissa etenemiseen. Ota opiksi menneistä.

 

KAKSONEN

Ota rauhallisesti. Älä lankea sinulle asetettuun ansaan. Joku yrittää vetää sinut mukaan hankkeeseen, jota katuisit myöhemmin.