Sissipuutarhuri tuo kasvimaan kaupunkiin

Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Anu Silfverbergin kolumni: Tytöt pois laboratorioista? Tästä nousi some-raivo

Tieteen työtä tekevillä nuorilla on oikeus ärähtää, kun huipulta huudellaan vähätteleviä kommentteja, Anu Silfverberg kirjoittaa kolumnissaan.

Netissä kiersi video, joka oli kuin mittatilaustyö akatemiauskoisille raivofeministeille, joihin toki itsekin lukeudun. AJ+-verkkojulkaisun viraalipätkä kertoi Nobel-palkitun professori Tim Huntin tarinan. Hunt sanoi korealaisessa konferenssissa, että labrassa työskentelevien tyttöjen suhteen on sellainen ongelma, että tyttöihin rakastuu, tai tytöt rakastuvat häneen, ja sitten kun tyttöjä kritisoi, ne itkevät. Tiedenaiset reagoivat tähän Twitterissä julkaisemalla itsestään perin epäseksikkäitä kuvia, joissa oli hashtag #distractinglysexy. Se oli ihan hauskaa.

AJ+:n videolla näkyi myös tiedenaisia, jotka tanssivat villisti ja riisuivat laboratoriotakkeja. Lopuksi kerrottiin, että Hunt joutui eroamaan tehtävistään yliopistossa.

Videosta tuli paha mieli. Se tuntui kohtuuttomalta. Vanha mies heittää muinaissovinistisen läpän – ja päälle kaatuvat Twitter ja työttömyys. Ajattelin, että kohu kääntyy vielä feminismiä vastaan. Vastareaktio tulikin nopeasti: Huntia kuvattiin noitavainon uhriksi. Mutta oliko niin?

Huntin olisi luultavasti käynyt toisin, jos hän olisi vain pyytänyt heti anteeksi. Nyt hän pahoitteli lähinnä sitä, että jollekin tuli paha mieli, ja että meni puhumaan toimittajien kuullen. Sitten hän sanoi heittäneensä ironisen vitsin. Mutta paikalla ollut toimittaja oli kysynyt häneltä jo konferenssipöydässä, oliko hän tosissaan – kyllä oli. Hän oli myös ehdottanut naisille erillisiä laboratorioita.

Lehtijutuissa Hunt valitti kohtaloaan. Independentin haastattelussa hänen vaimonsa esiintyi jonkinlaisena takaajana – tai äitinä, joka puolusti joukon kiusaamaa lasta.

Mutta ei mikään joukko päättänyt Huntia erottaa, eikä myöskään Twitter. Kohussa unohtui myös Huntin asema suhteessa nuoriin naisiin, joista hän puhui. ”Tieteen työtä tekevillä nuorilla on oikeus ärähtää, kun huipulta huudellaan vähätteleviä kommentteja”, tiedetoimittaja Tiina Raevaara sanoi Suomen Kuvalehdessä, aivan oikein.

Palataan itse videoon. Erityisesti siinä vaivasi tanssikohtaus: näytti, että vaatteitaan heittelevät naiset härnäsivät Huntia. Mietin, miltä hänestä tuntui katsoa sitä.

Yllätyinkin, kun selvitin, mistä tanssi oli peräisin: se osoittautui kolme vuotta vanhaksi verkkopätkäksi, jossa brittipsykologit parodioivat erästä EU:n epäonnistunutta kampanjavideota. Huntiin se ei liittynyt mitenkään.

AJ+:n somevideon ongelma oli, että sen ainoa tarkoitus oli vahingonilo. Se teki rakenteellisesta ongelmasta yhden miehen jalkapuun. Korean tutkijanaiset – joiden vieraana Hunt kommenttinsa lohkaisi – sen sijaan kiinnittivät huomionsa siihen, millä oli väliä: tiedemaailman sukupuolijakoon.

Heidän kirjeensä ei kiertänyt somessa, mutta siihen Tim Hunt lopulta vastasi ihan oikealla anteeksipyynnöllä.

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

Kommentit ([comment_count])
Jussi007

Tiedemaailman sukupuolijaosta sopii kysyä sen, miksi naiset eivät hakeudu tieteen pariin? Eräänkin hiljattain USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan STEM-aloilla naispuolisia hakijoilla on kaksinkertainen mahdollisuus tulla valituksi identtisiin mieshakijoihin nähden. Eli jo nyt naisia suositaan räikeän epätasa-arvoisesti. Nähtävästi naiset eivät vaan käyttäydy siten kuin feministit haluaisivat, ja hakeutuvat mieluummin esimerkiksi sosiaalialalle.

Miley Cyrus räväytti taas – muhinoi Victoria's Secret -mallin kanssa parkkipaikalla

Onko keväällä eronnut Miley Cyrus löytänyt rinnalleen uuden rakkaan?

Räväköistä tempauksistaan tunnettu poppari Miley Cyrus, 22, kuvattiin tiistaina läheisissä tunnelmissa malli Stella Maxwellin, 24, kanssa losangelesilaisella parkkipaikalla. Stella on yksi alusvaatejätti Victoria's Secretin huippumalleista. Videon julkaisi viihdesivusto TMZ, ja ilmeisesti kohtaamisen aikana tapahtuu jotakin intiimiä, sillä osa kuvasta on sumennettu.

Timen haastattelussa Miley kuvaili seksuaalisuuttaan sanoilla "gender fluid", eli hän ei halua sitoutua minkäänlaisiin sukupuolen määrittelyihin. Kun Yhdysvaltain korkein oikeus päätti viime viikolla, että samaa sukupuolta olevat saavat mennä naimisiin, tähti riemuitsi sosiaalisessa mediassa siitä, että voi etsiä rakkautta kaikkien ihmisten joukosta. Miley erosi poikaystävästään Patrick Schwarzeneggerista maaliskuussa.

TMZ:n mukaan suudelmat vaihdettiin Mileyn musiikkivideon kuvaustauolla. Miley julkaisi kuvan Stellasta jo pari viikkoa sitten Instagram-tilillään. Huippumalli on kertonut aiemmin V-lehdelle, että tapasi Mileyn yhteisten Instagram-tuttujen kautta.

Onko kyseessä tosirakkaus ja julkisuustempaus? Sitä kuvasta ei videosta ei voi päätellä.

 

MEOW-TZ @stellamaxwell 😻😻😻

Kuva, jonka Miley Cyrus (@mileycyrus) julkaisi

Seiska: Tangokuninkaan ja -kuningattaren 20 vuoden suhde ohi

Tangokuningatar Heidi Pakarinen vahvistaa 7 päivää -lehdelle, että hän ja oopperalaulaja Mika Pohjonen eivät ole enää kihloissa.

Tangokuninkaalliset Heidi Pakarinen, 39, ja Mika Pohjonen, 41, ovat purkaneet kihlauksensa. Heidi kertoi asiasta 7 päivää -lehdelle.

– Emme ole enää kihloissa. Tilanteet ovat muuttuneet, Heidi sanoi.

Heidi arvelee, ettei häitä ei tule, sillä parin välit ovat ollet ristiriitaiset keväästä lähtien.

– Vähän vaihtelevat välit ovat. Puhutaan tuoreesta jutusta. Tässä on vielä kaikkea järjesteltävää aina asuntoasioista lähtien.

Pari on ollut yhdessä lähes 20 vuotta, ja heillä on 7- ja 9-vuotiaat tyttäret: Helmi-Emmeliina ja Hertta-Angeliina.

Nykyisin oopperalaulajana työskentelevä Mika kruunattiin tangokuninkaaksi vuonna 1992 ja Heidi kuningattareksi vuonna 2013. Ennen tangovoittoa Heidi oli seitsemän vuotta kotiäitinä.

 

 

Kommentit ([comment_count])
Mie

Heidi Pakarinen on kaunis nainen niin naisellinen ja niin miellyttävä iloinen semmoinen oikea eloveena nainen aina  kohtelias harmi että noin kävi mutta  varmaan selviää !Itse en ole tangoihmisiä..mutta  katsoin kun Heidi valittiin niin hän on oikea napakymppi tuohon virkaan..onnea uralle ja elämälle häntä pystyyn vaikka  hakaneulalla:)!

Seela Sella kauneusleikkauksestaan: ”Kaikki säästöt menivät siihen”

Näyttelijä Seela Sella arvelee olleensa lapsilleen liian vähän läsnä. – Olen ollut hyvin itsekäs äiti, ja siitä on huono omatunto, hän sanoo.

Näyttelijä Seela Sella kertoo Tämän olen oppinut -haastattelussa kauneusleikkauksesta, jonka teetti nuorena näyttelijäopiskelijana, äitinsä viimeisillä säästöillä.

– Minulla oli isän iso, komea kyömynenä. Mitään kompleksia siitä ei koskaan ollut, osasin jotenkin luovia sen kanssa. Tiesin, että olen ruma ja minulla on iso nenä, mutta ei se ollut mitenkään kauheeta, Sella kertoo.

Teatterikoulussa nuoren näyttelijän ulkonäköön oli kuitenkin kiinnitetty huomiota, ja kurssikaverin lääkäri-isä vinkkasi, että nenän voisi leikata.

– Pelkäsin kauheasti, että plastiikkakirurgi pitää minua turhamaisena, mutta se olikin ihana vanha mies. Sanoi, että ”onpas likalla nokkaa, otetaan puolet pois”, Seela muistelee.

– Nenä leikattiin teatterikoulun ensimmäisellä kesälomalla. Ajattelin, että nyt kaikki muuttuu. Kissanpaskat! Edes kurssikaverit eivät huomanneet mitään. Lähipiiri ei huomannut mitään. Ihmiset, jotka tuntevat sinut, jotenkin unohtavat, minkä näköinen olet.

Sella pohtii haastattelussa myös äitiyttä ja sitä, miten erilainen suhde hänellä on tyttäreensä ja poikaansa.

– Tyttären ja äidin välillä on aina määrättyä kitkaa, vaikka ne olisi kuinka läheisiä. Äiti haluaa aina jollain tavalla määrätä tai sotkeutua tyttärensä elämään. Pojan suhteen olen erilainen. Hänen kotonaan en koskaan menisi jääkaapille samalla tavalla, Sella kertoo.

– Olen ollut hyvin itsekäs, ja työ on aina mennyt lasten ohi. Siitä on huono omatunto: olen liian vähän pystynyt olemaan lapsilleni äiti.

Mitä Seela Sella ajatteli miehestään? Miksi hän ajatteli, että taiteilijalla kuului olla syrjähyppyjä? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 27.

Lue myös:

Seela Sella syrjähypyistään: ”Fyysinen suhde on ehdottomasti lievempi kuin henkinen suhde”

Kirsti Paakkanen: ”Mustat päivät kasvattivat vahvaksi”