Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjan viimeinen osa herättää fanissa monenlaisia tunteita.

Apua, nyt se loppuu! Monelle Knasu-fanille Taisteluni-sarjan kuudennen ja viimeisen osan ilmestyminen suomeksi on paitsi ilon myös surun päivä.

Kun on koko sarjan kolmentuhannen sivun ajan eläytynyt Karl Ove Knausgårdin elämään – jota hän kuvailee hyvin avoimesti ja häpeilemättä, Karl Ove tuntuu läheisemmältä kuin moni tosielämän tuttu. Kuuden romaanin jälkeen hänestä myös tietää enemmän kuin monesta hyvästäkään ystävästä.

Onneksi Karl Ove tekee jäähyväisten jättämisestä etukäteen pelättyä helpompaa.

Kotitöitä ja masennusta

Mammuttimaisen romaanisarjan 1200-sivuisessa viimeisessä osassa palataan kirjailijan nykyhetkeen ja vedetään lankoja yhteen. Sen Knausgård tekee tutulla ainutlaatuisella tyylillään: havainnoi tarkasti tapahtumat eikä kaunistele yhtään puhuessaan niiden herättämistä tunteista.

Kuudennen osan loppupuolella kuvataan myös viiltävän tarkasti ja pakahduttavasti vaimon maanis-depressiivisyyttä.

Romaanissa kerrotaan muun muassa, miten Karl Ove ja hänen vaimonsa Linda riitelevät kotitöistä ja lastenhoidosta, koska kaipaavat molemmat omaa aikaa. Kuudennen osan loppupuolella kuvataan myös viiltävän tarkasti ja pakahduttavasti Lindan maanis-depressiivisyyttä, joka vie hänet sairaalahoitoon.

Knausgård ei anna armoa itselleen eikä läheisilleen, ja ehkä yltiörehellisyytensä ansiosta teksti nousee perinteisen tirkistelyn yläpuolelle.

Järkäle fanillekin

Tällä kertaa Knausgård kuitenkin liittää omaelämäkerralliseen kerrontaan pitkiä taideanalyysejä, jotka poikkeavat romaanin muusta kielestä ja rikkovat sen tunnelmaa. Hän myös analysoi Adolf Hitlerin elämää ja Taisteluni (Mein Kampf) -teosta, mikä voisi olla kiinnostavaa, jos sen tekisi vähemmän perinpohjaisesti.

Lukijana olisin toivonut romaanin rajua lyhentämistä.

Kirjailija ei missään vaiheessa mainitse suoraan, miksi hän on nimennyt pullean hyvinvoivassa nyky-Norjassa kirjoitetun kirjasarjansa diktaattorin teoksen mukaan, mutta samaan aikaan, kun hän kirjoitti sarjan kuudetta osaa, Norjaa ravisteli Utøyan joukkosurma. Mitä ilmeisimmin Knausgård haluaa vihjata, että pahuutta voi syntyä ajassa kuin ajassa, ei pelkästään natsi-Saksassa.

Sukupolvensa tulkki

Karl-Ove Knausgård on kustantajalleen kultamunia muniva hanhi. Vähän vaikuttaa siltä, ettei kustantamossa kukaan ole uskaltanut koskea hänen käsikirjoitukseensa. Lukijana olisin kuitenkin toivonut kuudennen osan rajua lyhentämistä ja keskittymistä siihen, minkä Knausgård parhaiten taitaa.

Kun Karl Ove kirjoittaa nuoren miehen kaipuusta ja epävarmuudesta, parisuhteen vaikeudesta, pakahduttavasta vanhemmanrakkaudesta tai keski-iän surumielisyydestä, hän tavoittaa ja sanoittaa taianomaisella tavalla niitä sukupolvensa kokemuksia, joita ei aiemmin ole lausuttu ääneen.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni – kuudes kirja

suom. Katriina Huttunen (Like)

Kommentit

Pikkuprinssi Oscarin ristiäiskuvissa poseeraavat myös hänen kumminsa ja isovanhempansa.

Perjantaina vietettiin maaliskuussa syntyneen prinssi Oscarin ristiäisiä.

Ruotsin hovi on julkaissut nyt myös viralliset ristiäispotretit kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin perheestä sekä kummeista, isovanhemmista sekä pojan tädeistä ja enostakin.

Oscar oli hereillä, kun perhe saapui kirkkoon, mutta nukahti nopeasti. Ristiäiskuvien ottamisen ajan Oscar näyttää kuitenkin pysyneen hereillä äitinsä sylissä. Oscarin isosisko, prinsessa Estelle istuu kuvissa isänsä sylissä.

Prinssi Oscarin kummit takarivissä vasemmalta oikealle: Victorian serkku Oscar Magnuson, prinsessa Madeleine, Tanskan kruununprinssi Frederik, Norjan kruununprinsessa Mette-Marit sekä Danielin serkku Hans Åström.

Isovanhemmilla on jälleen kerran syytä ylpeyteen. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, kuningatar Silvia sekä prinssi Danielin vanhemmat Eva ja Olle Westling asettuivat ristiäiskuvaan.

Prinsessa Madeleine on Oscarin ja Estellen täti ja prinssi Carl Philip eno. Takarivissä oikealla prinssi Danielin sisko Anna Westling Söderström.

Prinssi Oscar on kruununperimysjärjestyksessä kolmas äitinsä Victorian ja siskonsa Estellen jälkeen. Kuningas Kaarle Kustaa on ollut vallassa jo vuodesta 1973.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kommentit

Cruisen rinnalla näyttelee tämän hetken kuumimpaan tähtikaartiin kuuluva Rosamund Pike.

IS TV-LEHTI: Tom Cruisen tulkitsema Jack Reacher on entinen sotilaspoliisi, joka on heittäytynyt niin täysin yhteiskunnan ulkopuolelle, ettei häntä pystytä oikein edes jäljittämään.

Christopher McQuarrien ohjaamassa elokuvassa Reacher tulee kehiin, kun sarjamurhaaja on listinyt viisi kaduntallaajaa ja epäilty pyytää Reacherin apua. Puolustusasianajaja Helen (Rosamund Pike) hyväksyy alun vastahakoisuutensa jälkeen Reacherin suoraviivaisen ja väkivaltaisen kumppanuuden.

Tappajan jäljillä on vain yksi Hollywoodin lukemattomista omankäden oikeuden puolustuksista. Kieltämättä elokuvassa on toisinaan vetonsa, mutta McQuarrie on myös jättänyt outoja aukkoja, epäjohdonmukaisuuksia ja tehnyt naisjurististakin oudon hämillisen hahmon.

Jack Reacher – tappajan jäljillä, Nelonen klo 21.30

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit

Victoria Beckham valmistautuu lähipiirin tietojen mukaan viidenteen raskauteen ruokavalion avulla.

Suunnittelevatko Victoria ja David Beckhamin perheenlisäystä? Beckhameilla on jo ennestään neljä lasta, mutta The Daily Mailin mukaan Victorian ystävän Tana Ramsayn tuttavat olisivat saaneet tietoonsa, että viides lapsi on toiveissa.

Julkkiskokki Gordon Ramsayn puolison tuttavat ovat juorunneet lehdelle, että 42-vuotias Victoria on keskittynyt ruokavaliossaan foolihappopitoisiin ruokiin kuten pinaattiin, parsakaaliin ja vihreälehtisiin kasviksiin. Foolihappoa suositellaan erityisesti raskautta suunnitteleville naisille, sillä elimistö tarvitsee sitä solujen, erityisesti punasolujen, lisääntymistä ja uusiutumista varten.

Victoria on keskittynyt ruokavaliossaan foolihappopitoisiin ruokiin.

Perheen nuorin lapsi, tytär Harper Seven, täyttää heinäkuussa viisi vuotta. Esikoispoika Brooklyn on jo 17-vuotias, Romeo täyttää syksyllä 14 vuotta ja Cruz on 11-vuotias.

Tuoreen Instagram-kuvan perusteella Victorian ja Davidin rakkaus näyttäisi kukoistavan edelleen.

 

Full of love in Mexico 💛 X feeling blessed,I love u baby 🙏🏻 @davidbeckham X #soulmate X VB

Kuva, jonka Victoria Beckham (@victoriabeckham) julkaisi

Victoria on keskittynyt viime vuodet uraansa muotisuunnittelijana ja hänen nimeään kantava luksusbrändi onkin vakiinnuttanut paikkansa alalla ja on monien julkisuuden henkilöiden ja muodin ystävien suosiossa. David jätti jalkapallokentät kolme vuotta sitten ja viettää nyt eläkepäiviään.

Kenties heillä riittäisi aikaa vielä yhdelle pikku-Beckhamille? Lapsirakas pari saattaakin katsoa mallia lähipiiristään, sillä Tana Ramsay, 41, odottaa parhaillaan viidettä lastaan kuten myös tv-kokki Jamie Oliverin vaimo Jools, 41.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kommentit