Sissipuutarhuri tuo kasvimaan kaupunkiin

Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Ensitreffit alttarilla -vaimo surullisena: "Mun pitäisi olla blondi, isotissinen ja paljon kurvikkaampi"

Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa Tanjan ja Ronin välit rakoilevat, koska Ronin mielestä suhde on liian kaverillinen. Varo juonipaljastuksia!

Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa Tanjan, 30, ja Ronin, 27, välit rakoilevat, sillä pariskunnalla on erilaiset fiilikset suhteensa tulevaisuudesta. Tanja tietää jo parin viikon yhteiselon jälkeen, että haluaa jatkaa Ronin kanssa. Roni puolestaan ei vielä osaa sanoa, sillä hänestä parin välit ovat liian kaverilliset.

– Kerroin Tanjalle, että kun ei oo tullut sitä sellaista poltetta. Ei oo täysin tuntenut vetoa toista kohtaan. Me tullaan tosi hyvin toimeen, mutta se on jäänyt sellaselle kaveritasolla, Roni selittää kameroille.

Tanja on surullinen tilanteesta.

– Tänään tuli töissäkin sellainen fiilis, että olis niin paljon helpompaa olla yksin, ettei tarvis miettiä tällasia asioita, Tanja kertoo jaksossa kyyneleet valuen.

Roni antaa ymmärtää, että yksi syy kaverillisiin väleihin on se, että Tanja on ulkoisesti aivan erilainen kuin hänen aiemmat tyttöystävänsä.

– Tanja on niin erilainen kropaltaan ja ulkonäöltään, mitä ne naiset ovat yleensä olleet, Roni sanoo.

– Mun pitäisi olla blondi ja isotissinen ja paljon kurvikkaampi. Ja oon muutenkin ihan erilainen, mitä Ronin edelliset tyttöystävä ovat olleet. Kyllä mua jotenkin pelottaa, että Ronilla tulee sellanen, ettei se halua jatkaa, Tanja harmittelee.

Tanjan ja Ronin suhde on vaikuttanut vaikealta alusta asti. Lue lisää täältä.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Ministeri tukee olympialaisista torpattua juoksijaa Alisa Vainiota: "Aikuisen vaikuttajan ei kuulu painaa alas nuoren unelmia"

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen kaipaa tytöttelyn sijaan kannustusta juoksumenestystä niittäneelle Alisa Vainiolle.

Siitä asti, kun 17-vuotias kestävyysjuoksija Alisa Vainio alitti olympiarajan ensimmäisellä maratonillaan, on suomalaislupauksen toivottu pääsevän Rion olympialaisten maratonille. Ikäraja maratonille on kuitenkin 20 vuotta, ja sen tarkoitus on suojella nuoria urheilijoita.

Sunnuntaina Arto Nybergin keskusteluohjelmassa vieraillut lappeenrantalainen kertoi olevansa toiveikas, että erityislupaa osallistua olympialaisten maratonille haettaisiin.

Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä kuitenkin kommentoi eilen Ilta-Sanomille, ettei erivapautta haeta, koska se ei menisi läpi.

– Nuorella tytöllä on omat illuusionsa. Se on ihan ymmärrettävää, sillä kaikki on hänen urallaan nyt tapahtunut kovin nopeasti.

Siinäpä kommentti! Sen huomasi myös muusikko Ismo Alangon tytöttelemä ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.), joka otti Facebookissa kantaa toimitusjohtajan sanavalintoihin.

– Toivon, että Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja harkitsee uudelleen sanavalintojaan. Nuorta, lahjakasta urheilijaa tulee kannustaa ja tukea eteenpäin. Tavoitteet ja unelmat kuuluvat urheiluun, eikä niitä kuulu aikuisen, vastuullisessa asemassa olevan urheiluvaikuttajan painaa alas, hän kirjoitti.

 

Toivon, että Suomen urheiluliiton toimitusjohtaja harkitsee uudelleen sanavalintojaan. Nuorta, lahjakasta urheilijaa...

Posted by Sanni Grahn-Laasonen on Tuesday, 6 October 2015

Tosin Jarmo Mäkelä pohdiskeli Ilta-Sanomille myös, ettei Alisa Vainion välttämättä tarvitse haudata kaikkia olympiahaaveitaan.

– Ei ole millään lailla epärealistinen ajatus, että hän rikkoisi tulosrajat ratamatkoilla ja edustaisi Suomea Amsterdamin EM-kisoissa ja kukaties jopa Rion olympiakisoissa.

Kommentit (1)

Beverly Hills -tähden seksipaljastukset raivostuttivat kollegan

Tori Spelling paljastaa supersuositun ysärisarjan kulisseista yhtä sun toista...

Tori Spelling paljasti Tori Spelling: Celebrity Lie Detector -ohjelmassa harrastaneensa seksiä kahden Beverly Hills 90210 -kollegansa kanssa: sekä entisen poikaystävänsä Brian Austin Greenin että Brandonia näytelleet Jason Priestleyn kanssa. Torin mukaan hänellä ja Jasonilla oli kesän mittainen suhde sarjan kuvausten aikana.

– Se tapahtui kuvausten ulkopuolella ja oli meidän kesäromanssimme. Pysyimme ystävinä sen jälkeenkin.

Jason sen sijaan ei ilahtunut Torin seksipaljastuksesta. "Se asia ei kuulu kenellekään", mies kirjoitti Twitterissä.

Hän täsmensi vielä myöhemmin, että hän puhuu negatiivisesti ainoastaan Torin paljastuksista ja Unauthorized Beverly Hills, 90210 Storysta. Sen sijaan alkuperäistä sarjaa kohtaan hänellä on vain rakkautta.

Jason Priestley hermostui henkilökohtaisten tietojen levittämisestä. Kuva: Shutterstock

Tori paljasti ohjelmassa muitakin yksityiskohtia supersuositun sarjan kuvausten ajalta.

Tori esimerkiksi kertoi sen, että hän itse pääsi mukaan sarjaan vain siksi, että hänen isänsä toimi sarjan tuottajana. Lisäksi hän sanoi Brendaa näytelleen Shannen Dohertyn pukeutuneen sarjan promokuvauksia varten samaan kukkamekkoon, joka yllään Tori oli menettänyt neitsyytensä. Tori paljasti myös sen, että Shannen ja Kellyä näytellyt Jennie Garth olivat ajautuneet kuvauksissa rajuun nyrkkitappeluun.

Lähteet: US Magazine, Daily Mail

Nigella Lawson laihtui kaksi vaatekokoa – tämä on hänen salaisuutensa

Uusi harrastus sai tv-kokin kilot karisemaan.

Julkkiskokki Nigella Lawson, 55, pudotti kaksi vaatekokoa neljässä vuodessa. Ennen hän oli brittikokoa 16 (noin kokoa 44) ja käyttää nyt koon 12 (noin 40) vaatteita. Hänen salaisuutensa? No ei ainakaan mikään dieetti.

Ruokaa rakastava brittijulkkis on vannonut, ettei harrasta laihareita, mutta on kyllä kokeillut laihdutusurakassaan kaikkea pilateksesta personal trainereihin ja annoskokojen pienentämiseen.

Nyt oikea apukeino on kai löytynyt. Nigella on nimittäin onnistunut tavoitteessaan harrastamalla lempeää liikuntaa eli Iyengarjoogaa, joka on hathajoogan yksi muoto.

– Jossain vaiheessa elämääni painoni vain nousi – niin tapahtuu joskus. En ole koskaan ollut laihdutuskuurilla pudottaakseni painoa. Minusta tuntuu, etten olisi nytkään pudottanut kiloja, mutta olen luultavasti paremmassa kunnossa kuin aiemmin. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän arvostan sitä millaiseksi tunnen oloni kuin ulkonäköä. Jooga saa oloni hyväksi, hän kertoi Good Housekeeping -lehdelle.

– Kenenkään ei pitäisi ryhtyä laihdutuskuurille, hän julisti samassa haastattelussa.

Laihduttaako jooga? Ehkä! Tai ainakin sitä mieltä Nigella on, vaikka kaikkihan me tiedämme, että pelkkä liikunta ei laihduta, vaan elämänmuutos ja se, mitä sinne suuhunsa pistää.

Tätä veikkaamme: ehkä Nigellan oikea painonpudotusresepti onkin pienemmät annoskoot ja laihtumista tukeva lempeä liikunta.

Daily Mail julkaisi muutaman kuvan hoikistuneesta Nigellasta sivuillaan. Näet Good Housekeeping -lehteen otetut kuvat täällä.