Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Vappu Pimiä ylistää puolisoaan Facebookissa – ja syytä onkin.

Hei, mä oon ton Huuhtasen muija. #ylpeävaimo #myhubby

Näin juontaja Vappu Pimiä, 38, on kirjoittanut tänään Facebook-päivitykseensä. Vappu on linkannut Kauppalehden jutun, jossa kerrotaan, millainen mies Teemu Huuhtanen, 44, on.

”Hän on äärimmäisen hyvä ja älykäs ihminen – ja superkuuma.”

Ei Vappu ensimmäistä kertaa puolisoaan kehu. Me Naisten haastattelussa runsas kuukausi sitten hän kertoi, että on rakastanut elämänsä aikana viittä miestä, mutta Teemu on rakkauksista suurin – onhan hän saanut tämän kanssa kaksi lasta.

– Hän (Teemu) on äärimmäisen hyvä ja älykäs ihminen, joka uskaltaa tehdä rohkeita ratkaisuja – ja superkuuma, Vappu kertoi tammikuussa.

Vapulla on syytä olla ylpeä puolisostaan, sillä tästä tulee pörssiyhtiön toimitusjohtaja. Teemu on nimittäin mobiilipeliyhtiö Next Gamesin toimitusjohtaja, ja yhtiö on listautumassa pörssiin.

Tv:n katsojille Vappu on pariskunnasta varmasti tutumpi kasvo, mutta pelialalla ja yritysmaailmassa Teemu tiedetään hyvin. Hän on paitsi Next Gamesin toimitusjohtaja, myös peliyhtiö Armada Interactiven ja Duudsoneiden perustaman Rabbit Filmsin hallituksessa. Ennen nykyistä työtänsä Teemu työskenteli Angry Birds -brändin luoneessa Roviossa – siellä hän oli yrityskaupoista vastaava johtajana. Lisäksi Teemu on ollut johtotehtävissä myös Sulakkeessa, joka tunnetaan kymmenisen vuotta sitten villinneestä Habbo Hotel -yhteisöstä. 

Myös Teemu on isä, Jorma Huuhtanen, on tunnettu julkisuudesta. Hän on keskustan entinen kansanedustaja ja ministeri sekä Kelan entinen pääjohtaja. Teemun eno oli puolestaan liikemies, vuonna 2009 menehtynyt Pentti Kouri.

Vappu Pimiä ja Teemu Huuhtanen vihittiin vappuna 2013 Helsingin Uspenskin katedraalissa. Vapun edellinen avioliitto päättyi vuonna 2008. Teemun tiedetään aikaisemmin seurustelleen Karita Tykän (o.s. Tuomolan) kanssa, mutta avoliitto päättyi vuonna 2001.Kuva: Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen
Vappu Pimiä ja Teemu Huuhtanen vihittiin vappuna 2013 Helsingin Uspenskin katedraalissa. Vapun edellinen avioliitto päättyi vuonna 2008. Teemun tiedetään aikaisemmin seurustelleen Karita Tykän (o.s. Tuomolan) kanssa, mutta avoliitto päättyi vuonna 2001.Kuva: Sanoma-arkisto / Jussi Helttunen

Suhde eteni pikku hiljaa

Vuonna 2012 Vappu kertoi Me Naisten haastattelussa, että parin suhde sai alkunsa pikku hiljaa. Vappu ja Teemu tutustuivat yhteisten ystävien kautta Tahkolla puolitoista vuotta ennen kuin rakastuivat. Molemmat viettivät tuolloin sinkkuelämää ja keskittyivät töihinsä, Vappu Suomessa ja Teemu Yhdysvalloissa.

– Meistä tuli nopeasti ystävykset ja kävimme syömässä, kun Teemu poikkesi Suomessa. Pientä jännitettä välillämme oli alusta asti, mutta suhteeseen ajauduimme vasta tunnettuamme pitkään, Vappu kertoi Me Naisissa vuonna 2012.

”Teemu tuntui mieheltä, jonka kanssa halusin perheen.”

Vapun mukaan kaksikkoa yhdisti perhekeskeisyys sekä ystävien ja työn merkitys. Erityisesti Vappu arvosti sitä, miten Teemu arvosti omia vanhempiaan.

– Teemu tuntui mieheltä, jonka kanssa halusin perheen. Sanon aina ystävilleni, että säätäkää missä seurassa tahansa, mutta olkaa tarkkoja, kenen kanssa hankitte lapsia, Vappu kertoi haastattelussa.

Nykyään Vapulla ja Teemulla on kaksi lasta, Viola Ada Agape (s. 2012) ja Selma Lyyli Sesilia (s. 2015). Naimisiin Vappu ja Teemu menivät vappuna 2013.

Neljä viidestä yhdysvaltalaisesta sanoo tarkistelevansa sometilejään, tekstiviestejään ja sähköpostejaan koko ajan, ja se näkyy heidän stressitasoissaan.

Kun päivässä on mikä tahansa tyhjä hetki – mainoskatko, pitkä kassajono, bussin odottelu – hakeutuuko kätesi automaattisesti kohti älypuhelinta? Neljällä viidestä amerikkalaisesta hakeutuu. American Psychological Associationin tutkimusraportin mukaan 86 prosenttia yhdysvaltalaisista tarkistaa jatkuvasti sähköpostejaan, tekstiviestejään ja sometilejään.

Tutkimusta varten tehdyssä kyselyssä vastaajat arvioivat paitsi sometilien ja viestien tarkistelun tiheyttä, myös stressaantuneisuuttaan. Siinä missä keskivertoamerikkalaisen stressitaso asteikolla yhdestä kymmeneen on 4,4, jatkuvasti puhelintaan vilkuilevan amerikkalaisen stressitaso on tutkimuksen mukaan 5,3.

Jatkuvasti somea ja viestejä seuraavien tilanne ei kuitenkaan ole niin tiukka kuin niiden, jotka viettävät vapaa-aikaansa työsähköpostiaan tarkistellen. Työmeilissä roikkujat raportoivat stressitasokseen keskimäärin 6,0 asteikolla yhdestä kymmeneen.

Politiikan puhuminen somessa stressaa

Vähän väliä puhelimiaan räpeltävät amerikkalaiset ovat kyllä tietoisia aktiivisen somenkäytön vaaroista. 42 prosenttia jatkuvasti sometilejään ja viestejään tarkistelevista sanoi olevansa huolissaan sosiaalisen median vaikutuksesta henkiseen ja fyysiseen terveyteen.

Selvästi yli puolet tutkituista piti somepaastoa hyvänä ideana, mutta alle kolmannes todella piti välillä taukoa sosiaalisesta mediasta.

Miksi some sitten stressaa? Moni aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä ja viestien tarkkailija vastasi, että poliittiset ja kulttuuriin liittyvät somekeskustelut aiheuttavat stressiä.

Aiheuttaako somen ja viestien tarkistelu sinulle stressiä? Vastaa kyselyyn alla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ostaisitko näiden possejen albumin?

Viime aikoina olemme saaneet vedenpitäviä todisteita siitä, että lemmikit ovat huomattavasti coolimpia kuin ihmiset:

Selfiekissa Manny kruunattiin taannoin tämän vuoden siisteimmän selfien ottajaksi. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön Lennu-koira puolestaan nousi viime viikolla omistajansa ohi tämän hetken tunnetuimmaksi suomalaiseksi.

Eikä helsinkiläinen Demi-koiraakaan kannata vähätellä. Demi on aistinut kakkostyypin diabetesta sairastavan isäntänsä alhaisen verensokerin ennen kuin tämä on itse huomannut oireita. Käytännössä hän on siis hengenpelastaja.

Nyt eläinkaverit saavat myös kunnian viimeaikojen päräyttävimmistä ryhmäpotreteista. Porukathan näyttävät ihan siltä, kuin olisivat valmiita julkaisemaan albumin!

1. Kaikki messissä

Newyorkilaisen valokuvaajan Rob MacInnisin otos rikkoo lajirajoja. Keskellä oleva kukko lienee laulaja?

2. Väisty Snoop Dogg

Lauma puluja vai 90-luvun kovimman räppi-levyn kansi?

3. Indietä ja joulumusaa

 

Plaid harder than us ✌🏻️ #plaidharderthanus

Henkilön Roxy🔻Edith🔺Mia🔻Rose🔺Jake🔻 🦆🦆 (@88kncorbett) jakama julkaisu

Tämän hetken kuumin indie-bändi? Toisinaan porukka vaikuttaa tosin tekevän myös joulumusiikkia.

 

We may be getting the best Christmas present any of us have ever had this year if Baby B decides to make his appearance ❤️

Henkilön Roxy🔻Edith🔺Mia🔻Rose🔺Jake🔻 🦆🦆 (@88kncorbett) jakama julkaisu

4. Tuima ja tosi tuima

Bored Panda -sivusto nimesi tämän duon suomalaiseksi metallibändiksi.

5. Kasarikaksikko

Valokuvaaja Aurel Manea julkaisi tämän heppaduon kuvan Facebookissaan. Tyyppien tukkamalli herättää ehdottomasti kasarifiboja.

Suomi-hittien kaksintaisteluun Kelan haastavat Sanni, Ellinoora, Erin, JVG, Lauri Tähkä, Arttu Wiskari, Elias Kaskinen ja Egotrippi.

IS TV-LEHTI: Puolitoista vuotta sitten Anssi Kela sai puhelinsoiton, jolla hänelle esitettiin idea musiikkiohjelmasta.

– En tiedä, olinko ensimmäinen vai viimeinen ihminen, jolle soitettiin. Ehkä olin listan loppupäässä, muusikko nauraa.

Kela innostui aidosti musiikkiin keskittyvästä formaatista ja mahdollisuudesta ”päästä leikkimään musiikin kanssa”.

– Heti ensimmäisessä puhelussa näytin varovaista vihreää valoa. Idea tuntui omalta ja mielenkiintoiselta.

Mietinnän ja kehittelyn tuloksena syntyi Anssi Kela ja isot biisit -sarja, jossa Kela versioi ikivihreitä suomalaisia klassikkokappaleita yhdessä kahdeksan vieraansa kanssa.

Suomi-hittien kaksintaisteluun Kelan haastavat Sanni, Ellinoora, Erin, JVG, Lauri Tähkä, Arttu Wiskari, Elias Kaskinen ja Egotrippi. Vierailevien artistien valinta sujui Kelan mukaan kivuttomasti.

– Artisteja mietittiin yhdessä tuotantotiimin kanssa. Lopulta lista venyi aika pitkäksi ja sanoin, että minulle käy kaikki, päättäkää te. Lopulliset nimet tulivat tuotantoyhtiön kautta.

Idea saikin kiroilemaan

Jokainen vieras valitsee jaksossaan itselleen tärkeän ja suomalaisille tutun kappaleen omaa sovitustaan varten. Anssi Kelalle puolestaan tarjotaan haasteena kappale, johon hän ei itse pääse vaikuttamaan.

– Se oli mun idis. Monta kertaa myöhemmin kyllä kiroilin sitä. Miinoitin sillä oman tieni ja pistin itseni aika pahaan paikkaan, Kela virnistää.

Jakson lopuksi Kela ja tämän vieras esittävät kappaleensa, ja kansa päättää äänestämällä seuraavan viikon aikana kumpi oli parempi.

”Se oli aikamoista erakon hommaa kellariin sulkeutuneena.”

Ohjelmassa kuullaan uusia versioita todellisista klassikoista, sillä mukana on niin Tapani Kansaa, Eppu Normaalia, Freemania ja Pelle Miljoonaa kuin myös Ultra Brata ja Popedaakin. Sarjassa vieraillaan ikivihreiden kappaleiden takana olevien henkilöiden luona.

Vierailevat artistit sovittivat kappaleet taustatiiminsä kanssa, mutta Kela vastasi omissa biisiversioissaan kaikesta itse. Hän kuvailee sovittamisen olleen hetkittäin hyvin yksinäistä puuhaa.

– Se oli aikamoista erakon hommaa kellariin sulkeutuneena. Oli epätoivon hetkiä ja tuli mietittyä, miksi ihmeessä lähdin tähän mukaan. Nyt, kun olen nähnyt jaksoja, on kuitenkin tosi hyvä fiilis.

Kosketus monumenttiin

Sarjan neljännessä jaksossa nähtävä 23-vuotias Ellinoora iloitsee, että hänet valittiin mukaan ohjelmaan, vaikka hän on vasta uransa alussa.

– Yleensä harkitsen aika pitkään tällaisia ja monesti sanon ei. Mutta siis Anssi Kela! Mietin, että ei tästä voi tulla huono, Leijonakuningas-hitistään tunnettu Ellinoora sanoo.

”Moni sanoi minulle, että jos olisin kymmenen vuotta vanhempi, en koskisi tuohon biisiin.”

Yhteistyö Anssi Kelan kanssa jännitti laulajaa. Hän kehuu Kelaa sydämelliseksi, ihanaksi ja aidoksi.

– Mua jännitti ihan h****tin paljon se, saanko sanottua mitään tai sanonko koko ajan vaan niinku. Huomasin, että kyllä sitä aika juniori on vielä itse tässä hommassa.

Jaksossaan Ellinoora versioi Ultra Bran Sinä suojelet minua kaikelta -kappaleen. Legendaarisen bändin suosikkikappaleeseen koskeminen oli paitsi innostavaa myös pelottavaa.

– Moni sanoi minulle, että jos olisin kymmenen vuotta vanhempi, en koskisi tuohon biisiin. Monilla on siihen niin suuri tunneside.

Anssi Kela ja isot biisit, TV5 ma klo 21.00