Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Vapaaottelija on tukenut aiemminkin äitiään rahallisesti. Pari vuotta sitten hän osti äidilleen yli 10 000 euron sängyn.

Vapaaottelija Makwan Amirkhani, 28, on palaamassa vuoden ottelutauon jälkeen maaliskuussa takaisin kehiin. Hän kertoo Radio Rockin Korporaation haastattelussa tienaavansa sievoisen summan rahaa työllään. Palkkiopotti yhdestä matsista kohoaa 40 000 euroon.

– Ottelun voittajalle on luvassa tuplapotti. Sitten on jaossa myös 50 000 illan hyvästä esityksestä tai nopeasta tyrmäyksestä. Se olisi tarkoitus ottaa, Makwan kertoo Korporaatiolle.

Viimeisen kahden vuoden aikana Makwan on tienannut työllään noin 200 000 euroa. Rahoille on tiedossa tarkka sijoituskohde. Makwan kertoo, että hän on hiljattain ostanut Turusta tontin.

– Mä rakennan siihen talon mulle, mun äidille ja mun siskon perheelle, että me kaikki ollaan saman katon alla, Makwan kertoo.

Makwan on aiemminkin kertonut laittavansa rahojaan äitinsä tukemiseen. Vuonna 2015 hän kertoi ostavansa ottelurahoillaan äidilleen yli 10 000 euron sängyn. Hänen äitinsä joutui Makwanin lapsuudessa nukkumaan yöt matolla, koska rahat eivät riittäneet omaan vuoteeseen.

”Olen alkanut arvostaa naisia enemmän”

Radio Rockin haastattelussa Makwan paljastaa lisäksi yksityiskohtia tulevasta elämäkerrastaan. Kirjassa hän valottaa esimerkiksi vaikeaa suhdettaan naisiin.

– Mä kasvoin sellaisessa kulttuurissa ja ympäristössä, joka ei ole mielestäni ihanneympäristö kertomaan, mikä on vastakkainen sukupuoli – nainen. Miten niiden kanssa tulisi käyttäytyä ja toimia, Makwan kertoo.

– Pikkuhiljaa, kun olen aikuistunut ja katsonut omaa äitiäni ja siskoani, olen alkanut arvostaa heitä paljon enemmän. Yritän muuttaa itseäni koko ajan paremmaksi ihmiseksi.

2886813

Belgialaismalli Hanne Gaby Odiele avautui intersukupuolisuudestaan, koska haluaa lopettaa lapsille tehtävät turhat leikkaukset.

Belgialainen huippumalli Hanne Gaby Odiele kertoi eilen Instagram-tilillään ja USA Today -lehdessä ryhtyneensä intersukupuolisten ihmisten asiaa ajavan Interactionin lähettilääksi. Samalla Odiele paljasti syntyneensä itse intersukupuolisena.

– Tämä saattaa olla yksi elämäni tärkeimmistä päivistä. Olen päättänyt ilmoittaa teille kaikille, että olen intersukupuolinen, Odiele kirjoittaa Instagram-videonsa kuvauksessa. 

Intersukupuolisilla tarkoitetaan ihmisiä, joilla on synnynnäisesti sekä tyttö- että poikalapsen piirteitä kehossaan. 

Kärsi turhista leikkauksista

29-vuotias Odiele kertoo USA Todayn jutussa olevansa ylpeä intersukupuolisuudestaan mutta vihainen kaikista niistä leikkauksista, joista lapset saavat kärsiä. Odiele syntyi XY-kromosomien kanssa, vaikka tytöillä on yleensä XX-kromosomit. Odielella oli myös kivekset kehonsa sisäpuolella. Hänen vanhemmilleen kerrottiin, että jos kiveksiä ei poisteta, Odiele saattaa saada syövän eikä kehity normaalisti tytöksi ja naiseksi. 

– Kuten useimmille intersukupuolisille lapsille, minulle on tehty peruuttamattomia, vastentahtoisia ja tarpeettomia leikkauksia, Odile kertoo Instagram-videollaan.

Odielen kivekset poistettiin, kun hän oli kymmenenvuotias eikä vielä oikein pystynyt ymmärtämään toimenpidettä.

– Tiesin jossain vaiheessa leikkauksen jälkeen, etten voi saada lapsia. Minulle ei tullut kuukautisia. Tiesin, että minussa on jotakin vialla, Odiele kertoo USA Todaylle. 

Kun Odiele oli 18-vuotias, ja hänen mallinuransa oli jo aluillaan, hänelle tehtiin vielä vaginankorjausleikkaus. Kokemus oli ahdistava. Hän kertoo traumatisoituneensa leikkauksista, koska hänelle ei kerrottu niistä rehellisesti alusta alkaen. Nyt hän toivoo, että turhista leikkauksista luovuttaisiin.

– En halua yhdenkään lapsen kärsivän niin kuin minä olen kärsinyt, hän sanoo Instagramissa.

Hanne Gaby Odiele tunnetaan erityisesti catwalk-mallina. Kuva: IMAXTree
Hanne Gaby Odiele tunnetaan erityisesti catwalk-mallina. Kuva: IMAXTree

Intersukupuoliset kasvatetaan tytöiksi tai pojiksi

Yhdistyneet kansakunnat arvioi, että intersukupuolisia on noin 0,5–1,7 prosenttia väestöstä. Transtukipisteen mukaan intersukupuolisia lapsia on kasvatettu ja lääketieteellisesti hoidettu Suomessa joko tytöiksi tai pojiksi, sillä esimerkiksi sosiaaliturvatunnus vaatii sukupuolen. 

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE on kuitenkin keväällä 2016 suositellut, että lapsen itsemäärämisoikeutta omaan kehoonsa ja sukupuoleensa vahvistetaan hoidossa. ETENE on linjannut, että ulkonäköä muokkaavat leikkaukset eivät ole lapsen kasvun ja kehityksen kannalta välttämättömiä, vaan voivat päinvastoin saada lapsen tuntemaan itsensä vialliseksi ja riittämättömäksi ja aiheuttaa häpeää.

– Antakaa intersukupuolisten lasten valita itse, mitä haluavat kehoilleen tehdä, Odiele puhuttelee lääkäreitä Instagram-videollaan.

Näyttelijä Pihla Viitala, 34, rakentaa omakotitaloa ja on saanut noottia sotkuisuudestaan. Lapsena hän haaveili työstä karkkien koemaistajana.

Mikä fiilis? Hyvä, koska olemme lähdössä perheen kanssa Pariisiin ja Thaimaahan. Takana on pitkä kuvausjakso Ylen Karppi-työnimellä kulkevaa rikossarjaa, jossa näyttelen etsivä Sofia Karppia.

Minkä taidon haluaisit oppia? Käyttämään elokuvakameraa. Olenkin etsinyt sopivia kuvauskursseja. On tärkeää hallita elokuva-alalta mahdollisimman monta osa-aluetta.

Mikä eläin haluaisit olla? Joku laumaeläin, ehkä elefantti. Ne ovat yhteisöllisiä ja lojaaleja toisiaan kohtaan.

Mitä pelkäät eniten? Lapseni kuolemaa ja Juha Sipilän hallituksen päätösten vaikutusta tulevaisuuteen. Rahaa on jaettu ja maata johdettu lyhytnäköisesti.

Mihin tuhlaat? Rakastan lamppuja ja olen roudannut niitä kotiin ulkomailtakin. Hyvin valaistu koti on minulle tärkeä, varsinkin pimeässä Suomessa. On outoa, että jotkut haluavat valaista kotinsa suoralla valolla kuin konttorissa.

Elämäsi rakkaus? Lapseni. Rakkaus häntä kohtaan on niin täysin ehdotonta ja rajatonta, etten keksi mitään, mikä sen rakkauden voisi musertaa tai lopettaa.

Mitä haluaisit muuttaa itsessäsi? Haluaisin olla järjestelmällisempi enkä käyttää niin paljon aikaa asioiden etsimiseen. Olen saanut sotkuisuudestani noottia kotona.

Suurin saavutuksesi? Lapseni tietysti. Muuten elokuvat, joissa olen saanut vapauden tehdä itse, mutta kysyä apua tarvittaessa. Tuntuu hienolta, kun saa sekä taiteen että uran puolesta hypättyä pienen askeleen eteenpäin.

”Metsänhoitajan tyttärenä olen viettänyt paljon aikaa metsissä.”

Lenkkarit, korkkarit vai kumpparit? Kumpparit, ne ovat käytännölliset. Metsänhoitajan tyttärenä olen viettänyt paljon aikaa metsissä. Kumpparit puen lapsen kanssa puistoon ja kauppareissulle.

Missä haluaisit asua? Tulevassa asunnossani. Rakennamme omakotitaloa, siihen tehdään juuri kattoa. Aiemmin olen asunut Kreikassa, Saksassa ja Ranskassa ja rakastan myös niitä.

Lapsuuden unelma-ammattisi? Karkkien koemaistaja.

Mitä arvostat eniten miehessä? Älykkyyttä, koska ilman sitä kuolisin tylsyyteen. Nokkeluus ja näppäryys ovat seksikästä.

Kirja yöpöydälläsi? Lopetin eilen Juuli Niemen sisaruudesta kertovan Tuhat tytärtä -kirjan, joka osui ja upposi. Minulla on kolme siskoa, joten tunnistin monta tunnetta. Seuraavaksi työn alla on David Foster Wallacen Kummatukkainen tyttö.

”Pienenä valehtelin kaikille, että lempinimeni on Mira.”

Millä nimellä läheisesi kutsuvat sinua? Pienenä valehtelin kaikille, että lempinimeni on Mira, koska se oli mielestäni maailman kaunein nimi. Nykyään olen ihan Pihla.

Mistä haluat, että sinut muistetaan? Että olin hyvä ihminen läheisilleni.

Ruoka, jota söisit loppuelämäsi? Lohikeitto tai kanakookoscurry.

Mitä ilman et voisi elää? Tytärtäni, puhdasta ilmaa ja vettä.

Syntyi 30.9.1982 Helsingissä. Asuu miehensä ja nelivuotiaan tyttärensä kanssa.

Näytellyt muun muassa tv-sarjassa Mustat lesket.

Kuudes kerta -elokuva nyt leffateattereissa.

Pahoinpitely vei Emma Vaattovaaran puoleksitoista vuodeksi sairauslomalle. Katso ennakkoklippi perjantain TVOF-jaksosta!

Nelonen on julkaissut ennakkoon maistiaisia tämän viikon The Voice of Finland -jaksoissa nähtävistä esityksistä. Perjantain jaksossa tuomareiden tuoleja yrittää kääntää 25-vuotias Emma Vaattovaara.

Musiikkia rakastava Emma menetti laulukykynsä pahoinpitelyn seurauksena. Hän joutui puoleksitoista vuodeksi sairauslomalle, mutta toipumisen alettua hän on laulanut lyhyitä osuuksia esimerkiksi rap-artisti Pyhimyksen levyllä. Nyt Emma osallistuu The Voice of Finlandin Ääni ratkaisee -jaksoon.

Katso videolta pätkä Emman persoonallisesta tulkinnasta Olavi Virran Täysikuu-klassikosta. Perjantain jaksossa selviää, kääntyvätkö tuolit – jokin Emman äänessä selvästi kiehtoo tähtivalmentajia.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.