Pinja ja Anja viljelevät perunaa keskellä Helsinkiä.

Pasilan ratapihalla punertavat tomaatit, ja Kiasman edessä kasvaa kaalia. Mitä on tekeillä? Sissipuutarhurit ovat olleet liikkeellä.

Helsinkiläiset Pinja Sipari ja Anna Haukka ovat vähän laittomilla teillä. Tarkemmin sanottuna rautateillä.

He ovat ympäristöjärjestö Dodon vapaaehtoisia puutarhureita, joita kutsutaan englanniksi nimellä guerilla gardener, sissipuutarhuri.

Toukokuussa Pinja, Anna ja parisenkymmentä kaupunkilaista putkahtivat Pasilan varikkoalueelle. He pykäsivät lupia kyselemättä vanhoista trukkialustoista kasvulaatikon. Sisään he holauttivat Helsingin Veden lahjoittamaa multaa, siis kompostoitua viemärilietettä.

Porukka otti oppia yhdysvaltalaisilta kansalaisaktivisteilta ja sai neuvoja Hyötykasviyhdistykseltä. Elokuun lopussa paikka rehottaa: kesäkurpitsalaatikossa on viidakko, tomaatit punertavat ja härkäpavut ryöppyävät. Punajuurta, sipulia ja porkkanaa piisaa.

– Itse olen yllättynyt mangoldista, joka on pinaatin tyyppinen kasvi, erinomainen pastan joukossa, Pinja kehuu.

Ilmastoa suojelemassa

Puutarhurit ovat syystä ylpeitä. Kukaan heistä ei ole aiemmin kasvattanut ruokaansa.

– Jos me onnistumme näin hyvin, kuka tahansa pärjää, Pinja sanoo.

Dodolaisille ratapihan elävöittäminen on ollut hauska kesäharrastus. Puuhalla on myös vakavampi sanoma: ilmastonmuutosta pitää hidastaa kiireesti.

– Harva tietää, että ruuan ympäristövaikutukset muodostavat noin kolmanneksen kaupunkilaisen ekologisesta jalanjäljestä, Pinja sanoo.

Mitä enemmän lihaa ja maitotuotteita kasaa lautaselleen, sitä enemmän ilmakehä kärsii. Porukka ostaa huolettomasti toisella puolella palloa tuotettua ruokaa ja heittää keskimäärin joka kymmenennen ruokakassillisen roskiin.

– Aika paljon voi siis parantaa.

Poliisit eivät ole tulleet kovistelemaan anarkistipuutarhureita. Ratatyöläiset lahjoittivat jopa vesisaaveja kasteluun.

Viljelijät myös tutkituttavat kasvustonsa myrkkypitoisuudet laboratoriossa. Kasvitieteellisen puutarhan johtaja tosin vakuutteli, ettei ole hätää, koska viljelys ei kosketa rata-alueen maaperään.

Pidä sinäkin silmäsi auki. Ainakin Lahdessa, Turussa ja Tampereella sissit ovat iskeneet kuokkansa kaupunkimaastoon. Helsingissä Kiasman edessä kasvaa nyt kaalia.

Illan Elämä pelissä -jaksossa parisuhdevalmentaja Tony Dunderfelt yrittää auttaa Lena Meriläistä ja Olli Tolaa löytämään enemmän kipinää suhteeseensa.

Lena Meriläinen, 61, ja Olli Tola, 64, kertovat tiistain Elämä pelissä -jaksossa, että he kaipaavat suhteeseensa enemmän intohimoa ja kipinää. Pari on ollut yhdessä 80-luvulta lähtien, ja Lenan mukaan intohimoa on ollut vuosien varrella paljon, mutta viime aikoina vähemmän.

– Enhän mä sille mitään voi, että miehenä aina toivoisi, että sitä kipinää olisi isosti ja paljon, Olli sanoo jaksossa.

Parilla on erilaiset näkemykset siitä, onko toinen kiinnostunut toisesta seksuaalisesti. Heille esitettiin aikaisemmin väittämä: "Koen, että puolisoni ei ole kiinnostunut minusta seksuaalisesti". Olli vastasi tähän olevansa samaa mieltä, mutta Lena sanoi olevansa eri mieltä.

Ollin mukaan koskettaminen hänelle erityisen vaikeaa.

– Kello lahjaksi tai matkalippu Pariisiin on musta vielä helppo juttu. Mutta vaikeampaa on ryhtyä koskettamaan tuntematta itseään kömpelöksi. Se kosketus on niin selvä viesti siitä, mihin tässä pyritään. Oon ehkä tyypillinen suomalainen mies, että koskettaminen ei ole luontevaa, Olli selittää.

Psykologi ja parisuhdevalmentaja Tony Dunderfelt pyytää Lenaa ja Ollia näyttelemään kohtauksen heidän arjestaan. Tony huomaa, että Ollin todella on vaikea lähestyä ja huomioida Lenaa fyysisesti. Kesken harjoituksen Tony kehottaa Ollia koskettamaan Lenaa johonkin kohtaan, mistä tämä pitää.

– Nyt mennään vaikealle alueella. Mistä mä tiedän, mistä hän tykkää? Olli ihmettelee.

Illan jaksossa yksi pari lähtee parisuhdeleiriltä jo toisena päivänä. Lue lisää täältä: "Hän pakkasi kamansa ja lähti"

Elämä pelissä tiistaina TV1:llä kello 20.00.

Näyttelijä Liam Neeson menetti vaimonsa lasketteluonnettomuudessa seitsemän vuotta sitten.

Hollywoodin leskihurmuri Liam Neeson, 63, on kuulemma rakastunut mies. Seitsemän vuotta sitten vaimonsa traagisesti menettänyt näyttelijä paljasti lehtihaastattelussa tapailevansa romanttisissa tunnelmissa kuuluisaa naista.

– Nolaisin hänet, jos kertoisin hänen nimensä. Hän on uskomattoman kuuluisa, Neeson antoi vihjeen uudesta sydänkäpysestään, jonka kanssa aikoo viettää ystävänpäivääkin.

– Minun täytyy tehdä parhaani hänen eteensä, mies sanoi Irish Sunday Independent -lehdelle.

Ilmoitus käynnisti välittömästi arvuuttelupörssin. Twitterissä potentiaalisina deittikumppaneina on lueteltu jo liki pitäen kaikki mahdolliset julkkisnaiset: Susan Sarandon, Madonna, Halle Berry, Charlize Theron, Diane Keaton...

Neesonin näyttelijävaimo Natasha Richardson menehtyi lasketteluonnettomuudessa saamiinsa päävammoihin Kanadassa vuonna 2009.

Pohjoisirlantilaissyntyinen Neeson muistetaan muun muassa Schindlerin lista -elokuvan pääosasta.

Liam Neeson ja Natasha Richardson vuonna 2005. Kuva: Reuters
Liam Neeson ja Natasha Richardson vuonna 2005. Kuva: Reuters

Sijaisperheessä ja lastenkodissa varttunut Jippu puhuu hylätyksi tulemisen tunteistaan keskiviikkona radiossa. Hän on pyytänyt vieraakseen biologisen äitinsä.

Muusikko Jippu, 30, oikealta nimeltään Meri-Tuuli Elorinne, tapasi hiljattain biologinen äitinsä Mervi Korkealan ensimmäistä kertaa 11 vuoteen. Jippu tekee Radio Deille Ihmisen ääni -keskusteluohjelmaa ja päätti kutsua äitinsä radiolähetykseen vieraaksi.

Jippu puhuu ohjelmassa hylätyksi tulemisen tunteista, pitkään kestäneestä kapinasta ja omasta äitiydestään. Hän sai esikoisensa marraskuussa 2014, mikä vaikutti myös siihen, että muusikko halusi vihdoin ottaa yhteyttä omaan biologiseen äitiinsä.

– Se lähti suonikohjuista. Istuin saunassa ja rupesin itkemään, kun mietin, että olen inhonnut näitä jalkoja, kun nämä ovat niin samanlaiset kuin äidillä. Ne ovat muistuttaneet minua siitä, että minun pitäisi kohdata äitini, mutta en ole pystynyt siihen, Jippu kertoo tiedotteessa.

Varttui sijaisperheessä ja lastenkodissa

Jippu otettiin huostaan teini-ikäisenä, minkä jälkeen hän varttui lastenkodissa sekä sijaisperheessä Arto ja Aija Merisalon luona. Jippu muistaa teininä itkeneensä äidilleen, miksei voi mennä kotiin. Välirikko sai alkunsa tuolloin, eikä Jippu suostunut antamaan äidilleen edes puhelinnumeroaan.

– Tästä tuli minuun katkeruus: minkä takia minun äitini jätti minut lastenkotiin – eihän kukaan äiti voi jättää lastaan.

Myöhemmin Jippu kuitenkin ymmärsi, että lastenkoti oli hänelle hyväksi.

– Olin niin rikkinäinen ja sekaisin, ettei kukaan pystynyt minua pitämään aisoissa, Jippu sanoo tiedotteessa.

Jippu ja Mervi Korkeala Radio Dein Ihmisen ääni -ohjelmassa keskiviikkona 10.2. kello 16. Uusinta tiistaina 16.2. kello 20.

Skotlantilaisen löytöeläintalon työntekijät kertovat, että Atlas rakastaa huomiota ja hellimistä.

Jättiläismäinen Atlas-kani rakastaa ihmisiä, vaikka sen elämän ensimmäiset kuukaudet eivät ole olleet kovin ruusuisia.

Atlas päätyi seitsenkuisena skotlantilaiseen löytöeläintaloon, kun sen omistaja ei kyennyt enää huolehtimaan siitä.

– Atlas on jo westien kokoinen, ja se kasvaa vielä, sanoo Scottish SPCA -löytöeläintalon johtaja Anna O'Donnell tiedotteessa.

Westiet eli valkoiset länsiylämaanterrierit painavat 6–10 kiloa ja ovat 25–30 cm korkeita.

Kuvista näkee, että Atlaksen pää on jo lähes ihmisen pään kokoinen.

Löytöeläintalon hoitajat kuvailevat Atlasta ystävälliseksi kaniksi, joka rakastaa huomiota ja hellimistä.

– Atlas on myös utelias poika, jonka ilkikurinen olemus saa kaikki nauramaan.

Nyt Atlakselle etsitään uutta kotia, jossa siitä osattaisiin pitää huolta. Kokonsa vuoksi se ei mahdu tavalliseen kanihäkkiin, ja tarvitsee se muutenkin runsaasti tilaa.

– Atlas tarvitsee omistajan, jolla on riittävästi tietoa ja kokemusta, O'Donnell sanoo.