Lue neljän naisen nykykuulumiset.

Leffan arvio on täällä.

Sarah Jessica Parker, 45, on antanut kasvot Sinkkuelämää-tv-sarjan ja -elokuvien keskushenkilölle Carrie Bradshawlle, joka kirjoittaa ihmissuhdekolumneja newyorkilaiseen sanomalehteen, harrastaa shoppailua ja ostaa mieluummin Voguen kuin lounaan. Carrien myötä Sarah Jessicasta on tullut muoti-ikoni, jonka vaatevalintoja seurataan silmä tarkkana. Kun näyttelijä esiintyi taannoin samoissa Nicholas Kirkwoodin korkokengissä kolme kertaa peräkkäin, se oli uutinen.

Toisin kuin Carrien, Sarah Jessican elämäntehtävänä ei ole juosta trendien perässä. Köyhistä oloista ponnistaneelle näyttelijälle muodin seuraaminen on vain osa työtä.

– Koen, että minulla on velvollisuus näyttää edustavalta silloin kun tilaisuus niin vaatii. 

Arjessa Sarah Jessica turvautuu käytännöllisiin vaatteisiin. Jos hän saattaa poikaansa James Wilkietä kouluun, hän ei sipsuttele piikkikoroissa vaan lättäpohjakengissä. 

– Olen jo aika vanha. Olisi lamaannuttavaa, jos joutuisin ajattelemaan pukeutumista joka kerta, kun lähden ulos, hän sanoi Chicago Tribunen haastattelussa.

Viimeaikaiset kuvat Sarah Jessicasta paljastavat kuitenkin, että keski-ikäistynyt tähti kärsii kovista ulkonäköpaineista. Paparazzit ovat vanginneet valokuviin laihan ja kuihtuneen näyttelijän, joka lienee viettänyt liikaa aikaa kuntosalilla.

Huhujen mukaan Sarah Jessica on kärsinyt myös sydänsuruista. Hänen miehensä Matthew Broderickin väitettiin pettäneen häntä 25-vuotiaan punapään kanssa kesällä 2008. Juorut kulissiavioliitosta hälvenivät, kun pariskunta tiedotti perheenlisäyksestä: sijaisäidin synnyttämät kaksoset Marion ja Tabitha näkivät päivänvalon viime kesäkuussa. Kovasta yrittämisestä huolimatta Sarah Jessica ei tullut toistamiseen raskaaksi. 

Uuden Sinkkuelämää-leffan kuvausten vuoksi näyttelijä joutui olemaan kaksosistaan erossa noin seitsemän viikkoa, sillä nämä olivat liian pieniä matkustamaan kuvauspaikoille Marokkoon ja Lontooseen. Työn ja perhe-elämän yhdistäminen onkin yksi tähden suurimmista haasteista.

– En ole nähnyt tyttäriäni melkein kahteen kuukauteen paitsi Skypessä, ja täytyy tunnustaa, ettei minusta ole koskaan tuntunut tältä, hän tilitti taannoin Voguen haastattelussa.

Kiireistään huolimatta Sarah Jessica vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä. Näyttelemisen ohella hän työskentelee amerikkalaisen muotimerkin Halstonin luovana johtajana. Silti keskeisimmät arvot löytyvät kodin parista.

Tärkeintä minulle on perhe-elämä ja lasteni hyvinvointi, hän sanoi Glamour-lehdelle.

Kim Cattrallille, 53, ei tuottane vaikeuksia näytellä nuorempiin miehiin ihastuvaa Samantha Jonesia. Hahmonsa lailla Kim viihtyy itseään nuoremmassa seurassa: hänestä nuoret miehet ymmärtävät huolehtia kropastaan ja ottavat naisen huomioon.

– He suhtautuvat avoimemmin voimakkaaseen ja itsenäiseen naiseen kuin ikäiseni miehet.

Sarjassa Samantha löysi elämänsä rakkauden aloittelevasta näyttelijästä Smithistä, jonka kanssa sukset menivät kuitenkin ristiin ensimmäisessä elokuvassa. Kim puolestaan seurusteli pitkään parikymmentä vuotta itseään nuoremman ravintolapäällikön Alan Wysen kanssa. Suhde päättyi sovittamattomiin aikatauluihin. 

– Jos ei itse työskentele tällä alalla, on hyvin vaikeaa ymmärtää, millaista tämä työ on, näyttelijä sanoi Daily Star -lehdelle.

Kolmesti naimisissa ollut Kim toivoo löytävänsä vielä uuden kumppanin. Ikäkriisiä nainen ei suostu potemaan. Botoxilla Kim on suoristuttanut kulmakarvojen välisen rypyn, mutta isoihin kauneusleikkauksiin hän ei uskaltaudu.

– En halua joutua siihen tilanteeseen, etten tunnista itseäni peilistä, vastikään nuorekkaan polkkatukan leikkauttanut Kim sanoo.

Kim on tällä hetkellä haluttu kasvo erityisesti teatterilavoilla. Seuraavaksi hänet nähdään Liverpoolissa Shakespearen näytelmässä Antonius ja Kleopatra.

– Olen ollut rakastunut suurimman osan elämästäni, ja rakkauteni kohde on ollut työ, kirjojakin julkaissut näyttelijä on sanonut.

Kun Sinkkuelämää-elokuvien vanhoillisin hahmo Charlotte York kamppailee äitiyden paineiden kanssa, hänen kengissään tepastelevan Kristin Davisin ei tarvitse lasten huutoa kuunnella – paitsi kuvauspaikoilla.

– Ne lapset tekivät minut hulluksi, hän naurahti BANG Showbiz -nettisivuston haastattelussa.

Vaikka Kristinillä oli enemmän kuin tarpeeksi haasteita jo valkokangaslastensa kanssa, hän on sanonut, ettei tyrmää ajatusta äitiydestä tosielämässäkään.

– Olen avoin kaikille vaihtoehdoille. Mielestäni on tärkeää muistuttaa nuorille naisille siitä tosiasiasta, että lapsia ei voi ikuisesti saada omilla munasoluilla, näyttelijä sanoi Red-lehdelle.

Vaikka Kristinillä ei ole lapsia, äidinvaistoja häneltä ei puutu: taannoin näyttelijä adoptoi elefantin lomaillessaan Keniassa.

Kristin ei mielellään puhu yksityiselämästään julkisesti, mutta hänen tiedetään seurustelleen muun muassa Alec Baldwinin ja Jeff Goldblumin kanssa. Tällä hetkellä Kristinin huhutaan viihtyvän valokuvaaja Russell Jamesin seurassa. Avioliitosta Kristin Davis ei paljon perusta – toisin kuin hänen perinteikäs roolihahmonsa Charlotte.

– En tiedä johtuuko se siitä, että olen avioerolapsi, mutta minusta koko avioliittoinstituutio tuntuu hiukan vanhentuneelta.

Tv-sarjan houkuttelevimmaksi naiseksi äänestetty Kristin pitää ulkonäöstään huolta personal trainerin avulla. Hänet tähti tapaa päivittäin. Lisäksi Kristin on nykyään täysraitis, koska hän sanoo tajunneensa jo parikymppisenä olevansa alkoholisti.

– Olen pysytellyt selvänä yli 20 vuotta, hän paljasti US Weekly -lehdelle.

Ennen Sinkkuelämää-buumia Kristin Davis oli melko tuntematon näyttelijä. Nyt, 45-vuotiaana, hän on uransa huipulla eikä murehdi vanhenemista.

– Tämä kaikki on oikeastaan Sinkkuelämän ansiota. Olisin varmaan pärjännyt ihan hyvin ilman sitäkin, mutta en usko, että kukaan meistä olisi tässä iässä saanut tällaista uraa ilman sarjan valtavaa kulttuurista merkitystä. Tunnen itseni todella onnekkaaksi.

Cynthia Nixon, 44, näyttelee menestyvää asianajajaa Miranda Hobbesia, joka menettää sydämensä baarimikko-Stevelle. Tosielämässä Cynthia on saanut miehistä tarpeekseen ja elää nykyään naisen kanssa. Näyttelijä ja hänen tyttöystävänsä Christine Marinon julkistivat kihlauksensa noin vuosi sitten homojen ja lesbojen oikeuksia ajavassa tapahtumassa. 

Koska New Yorkissa homoliitot ovat laittomia, pariskunta ei ole toistaiseksi vannonut vihkivaloja.

– Nautin kihlauksesta todella paljon. Minua ei haittaa pitkä kihlaus, jollainen tästä varmasti tulee, näyttelijä sanoi People-lehdelle.

Cynthia erosi miehestään Danny Mozesista jo vuonna 2003. Parilla on kaksi lasta, 13-vuotias Samantha ja seitsemänvuotias Charles Ezekiel. The Advocate-lehden mukaan Cynthia oli innoissaan, kun lapset rupesivat kutsumaan myös Christineä äidiksi.

Cynthia työskenteli näyttelijänä melkein 20 vuotta ennen läpimurtoaan. Cynthiaa ja hänen roolihahmoaan yhdistää intohimoinen suhtautuminen työhön.

– Olen tullut Mirandan lailla vanhemmaksi, tehnyt töitä ja saanut menestystä. Se kaikki tuntuu yhä tärkeältä mutta ei ole enää elämässäni ykkössijalla, hän sanoi Chron-lehdelle.

Näyttelijä on joutunut pohtimaan myös elämän rajallisuutta, kun hän sairastui rintasyöpään vuonna 2006. Sairauden selättänyt tähti on sittemmin ollut puheenjohtajana rintasyöpäsäätiössä.

Sinkkuelämää 2  -leffan ensi-illoissa Cynthia on näyttänyt kukoistavalta. Viimeiset kuusi kuukautta hän on ottanut rennosti ja lomaillut.

–Olen ollut kotona lasteni kanssa, ostanut talon, remontoinut sitä tyttöystäväni kanssa, elänyt kotielämää. 32 vuoden työputken jälkeen on lupa pitää tauko.

Kirjailija Kaari Utrion mielestä pitkä parisuhde vain paranee iän myötä. – On ihmeellistä ja ihanaa, että saa elää elämänsä suuren rakkauden kanssa.

Oppi 1: Pitkä liitto muuttuu vain paremmaksi

”Puolisoni Kai Linnilän kanssa olemme olleet naimisissa vuodesta 1974. Olen todella ajatellut, että olen jumalten suosiossa, kun sain tämän liiton löytää.

Tapasimme kurssilla Oriveden opistolla ja rakastuimme silmänräpäyksessä, minä häneen ja hän minuun. Ensimmäisellä katseella.

Olemme olleet naimisissa aika pitkään, eikä huonommaksi muutu ollenkaan, päinvastoin. On ihmeellistä ja ihanaa, että saa kokea suuren rakkauden ja vielä elää sen kanssa. Se on elämäni tärkein asia. Sen takia luopuisin kirjoittamisestakin.

Ei ole mitään neuvoja, miten tai mistä ideaalipuolison löytää. Elämä on kummallisempaa kuin faktat, kuten meidän tapaamisemme osoittaa. Mitään neuvoja ei voi antaa.”

Oppi 2: Rakkaus voi syttyä ilman intohimoa

”Kirjailijaksi ryhtyminen oli minulle kuin järjestetty avioliitto. Alussa intohimoa ei ollut, kirjoitin ansaitakseni elantoni. Se oli luontevaa, koska vietin lapsuuteni kirjallisessa perheessä. Mutta rakkaus syttyi ja syveni vuosien myötä.

Valmistuin historian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1967 ja ryhdyin heti kirjoittamaan historiallista romaania. Olin nähnyt, miten paljon romanttista kirjasarja Angelikaa 1960-luvun alussa myytiin ja ajattelin, että minähän olen aina ollut tarinankertojatyyppi.

Kartanonherra ja kaunis Kirstin ilmestyi 1968. Siitä tuli bestseller – muistan miten myynti ylitti 26 000 kappaletta. Se oli ihanaa, sain automaattipesukoneen!

Viidennestä romaanistani sain valtionpalkinnon ja tajusin, että minähän rakastan tätä hommaa. Vasta silloin ymmärsin, että minusta ei tulekaan historiantutkijaa.”

Oppi 3: Jos et pidä kotitöistä, tee ne tehokkaasti

”Lapsuudessani opetettiin hyvin tiukasti, että ensin työ, sitten huvi.

Vaikka olimme ylempää keskiluokkaa, lapset saivat töitä tehdä kotona, erityisesti tytöt. Minä olin vielä isosisko. Ainoat ihmiset, joilla oli lapsuudessani vapaata aikaa, olivat pojat. Meillä veljenikin joutuivat kuitenkin tiskaamaan ja laittamaan iltateet vuoroillaan.

”Äiti ei pitänyt taloustöistä – kuten en minäkään – joten ne piti tehdä hyvin.”

Äitini hoiti huushollia oman toimittajantyönsä ohella. Hän oli äärettömän tehokas ja opetti siihen minutkin. Äiti luki minulle Työtehoseuran lehteä ääneen kuin Raamattua. Hän ei pitänyt taloustöistä – kuten en minäkään – joten ne piti tehdä hyvin. Kun kodinhoidon osasi, siihen ei mennyt turhaa aikaa.

Meillä oli kaikki paikat viimeisen päälle kunnossa. Pidin sitä hyvänä juttuna enkä kapinoinut nuorenakaan. Äitini selitti meille hyvin syyt, ja minä ymmärsin, että tämä on järkevä systeemi toimia.”

Oppi 4: Piipun tuoksu tietää tarinaa

”Isäni Untamo Utrio oli kustantamo Tammen toimitusjohtaja. Meillä puhuttiin paljon Tammesta, ja lisäksi isä puhui sota-ajasta, jolloin hän toimi kansanhuoltoministeriön propagandapäällikkönä.

Oli ihanaa, kun isä sytytti piipun tai sikarin. Lapset juoksivat heti siihen ympärille. Tiesimme, että nyt hän istuu tunnin ja puhuu.

Opin siis paljon kustantamisesta ja kansanhuollosta: miten viljan säännöstely järjestettiin Suomessa keväällä 1942, tai miten hirveitä riskejä otettiin Tammessa, kun ruvettiin kääntämään uutta amerikkalaista proosaa.

Kotimme oli sosiaalidemokraattinen, ja minusta kasvoi hyvä sosiaalidemokraatti. Lapsuudenkotimme oli myös uskonnoton, joten minulle ei koskaan tullut tarvetta käydä samanlaista uskonnollista kapinaa kuin monilla ystävilläni.”

Oppi 5: Omaa laatuaan ei voi muuttaa

”Olen kirjailijanlaadultani tarinankertoja leirinuotiolla. Kun aloitin, kirjallisuusmaailmassa jylläsi modernismi. Mika Waltariakin halveksittiin ajanvietekirjailijana. Meillä kotona suositeltiin Sinuhea mutta ei sitten mitään muuta. Se oli hirveän suvaitsematonta aikaa.

Ajasta minäkin sain käsityksen, että ollakseen hyvä kirjailija on kirjoitettava ilkeistä ja onnettomista ihmisistä. Yritinkin, kirjoitin muutaman kirjan sellaisista pelkkää kurjuutta. Oli ne tylsiä, voi Jeesus! Ja tylsiä tehdäkin.

Opin, että omaa laatuansa ei voi muuttaa. Minulla on kauhea ironian ja sarkasmin halu kirjoittaessani. Sarkasmia ei voi selittää ihmiselle, joka ei sitä ymmärrä.”

Oppi 6: Mahdoton tapahtuu

”On kaksi asiaa, jotka historia on minulle opettanut.

Koskaan asiat eivät ole olleet meillä niin hyvin kuin ne ovat nyt. Tätä yritän aina ihmisille todistaa. Älkää marisko! Elämme ajassa ja yhteiskunnassa, jossa kolmesta syntyneestä lapsesta suurella todennäköisyydellä kaikki jäävät henkiin.

Ennen ihmiset kuolivat epidemioihin kuin kärpäset. Vielä minun lapsuudessani 50-vuotias oli vanha ihminen. Me suomalaiset kuulumme siihen maailman noin kolmeen prosenttiin, joiden asiat ovat loistavasti. Köyhätkin ihmiset elävät ylellisemmin kuin paavit ja keisarit ennen. Ei tarvitse kuin avata vesihana tai sytyttää sähkövalo tämän ymmärtääkseen.

Joskus, kun luen lehden yleisönosastoa ajattelen, että eikö ihmisillä ole mitään suhteellisuudentajua.

Toinen oppi on, että koskaan ei voi tietää, mitä huomenna tapahtuu. Kaikki on lopulta arvaamatonta. Erityisesti lyhyemmän aikavälin muutoksia ihmisillä on hämmästyttävän onneton kyky ennakoida.

Jos ajattelee vuotta 1900 Euroopassa, ei kenellekään tullut mieleenkään, että seuraavat viisikymmentä vuotta ihmiskunta tekee itselleen niin hirveitä asioita. Ei kukaan voinut ajatellakaan sellaista asiaa kuin kaasukammiota.

Historia opettaa, että mahdoton tapahtuu.”

Oppi 7: Tällaista maalla on

”Helsinki oli 1970-luvulla aika kauhea paikka. Kulttuuripiirejä hallitsivat stalinistit. Elämä oli levotonta ja ahdistavaa.

Mieheni Kai halusi palata luontoon, ja minä tietysti lähdin kiltisti perässä. Ystävämme M. A. Numminen oli Somerolta, ja hän ja hänen vaimonsa Sirpa vinkkasivat meille, että Sirpan kotipaikan vierestä Somerniemeltä olisi tila myynnissä.

Ajattelimme, että ostetaan se mökiksi, kun talon nurkalle pääsi kätevästi bussillakin. Sähköä taloon ei tullut, eikä vettä.

Kun Kai oli tekemässä täällä remonttia keväällä 1975, hän eräänä aamuna kuudelta soitti minulle ja ehdotti, että muutetaan maalle kokonaan. Minä siinä unenpöpperössä vastasin, että muutetaan vain.

Muuttopalvelu Viktor Ek toi Somerniemelle sata metriä kirjoja, me itse tulimme bussilla perässä. Lintuhäkissä meillä oli mukanamme kaksi undulaattia.

Ensimmäiset kaksi vuotta yritimme elää omavaraisesti. Meillä oli sikoja, lampaita, kanoja ja hanhia. Eläimet hoidettiin ja teurastettiin, yksivuotiaammekin oli kanantapossa mukana. Se oli erittäin opettavaista. On tehtävä hemmetisti töitä ennen kuin ruoka tulee pöytään.

Ensimmäisinä talvina oli hyytävän kylmä. Kaikki putket olivat jäässä, hella savutti. Me vain ajattelimme, että tällaista maalla on. Kertaakaan emme ole ajatelleet muuttaa täältä pois. Tästä on tullut elämäntyömme.

Kun perustimme pikkufirmamme, kustantamo Amanitan, keskittyi leipätyökin tänne. Viihdymme Somerniemellä erinomaisesti. Tänne me kuollaan, Kai aina sanoo.”

Oppi 8: Minulta puuttuu kateus

”Minua on pyydetty käytännössä katsoen joka puolueeseen, mutta en ole halunnut lähteä. Valta kiinnostaa minua, mutta en halua sitä itse käyttää.

Olen kirjoittanut paljon siitä, mitä valta tekee ihmiselle, mutta minulta vallanhimo puuttuu. Samalla tavalla minulta puuttuu kateus. Se on jokin psyykkinen puute: ihmiselämän normaalista tunnekirjosta minulta puuttuu tämä yksi.

Kun aloitin kirjailijanurani, kritiikki teoksiani kohtaan oli aika ystävällistä, mutta kun oma sukupolveni nousi kriitikoiksi, alkoi potkiminen. Heikki Peltonen käytti Demarissa kirjoistani nimitystä ’rouvasporno’. Se loukkasi aika lailla.

”Kun lähdin siitä, että naisillakin on halunsa ja tunteensa, se oli sitten rouvaspornoa.”

Erityisesti mieskriitikoiden pilkka kohdistui siihen, että kirjoitin naisista seksuaalisina olentoina. Kun lähdin siitä, että naisillakin on halunsa ja tunteensa, se oli sitten rouvaspornoa.

Vielä enemmän kuitenkin loukkasi se, miten lukijoistani puhuttiin. Sanottiin, että naiset vain kiskovat hyllyiltä Utrion teoksia sen sijaan että lukisivat Leninin koottuja. Heidän puolestaan minä suutuin.

Tietokirjaani Eevan tyttäret (1985) myytiin 154 000 kappaletta. Se oli merkittävä vaihe naisasialle tässä maassa. Kävin keikoilla pikkukaupunkien kirjastoissa, joihin normaalisti saattoi tulla kuusi ihmistä kirjailijaa kuuntelemaan. Yhtäkkiä siellä oli 150 ihmistä odottamassa.

Kirja osui jotenkin oikeaan saumaan, mutta herätti tietenkin myös vastareaktion. Naisasia ja tasa-arvokeskustelu herättivät sen aikaisissa miehissä kauhua. Ihmiset menettivät malttinsa.”

Oppi 9: Ole kohtelias vihollisellekin

”Minusta on mukavaa olla 74-vuotias. En yhtään kaipaa sitä, että olisin nuorempi.

Nuoruuteen kuului paljon hauskaa, mutta nyt elämä on toisella tavalla kivempaa. Nuoruuteen kuuluu myös niin paljon epävarmuutta ja itsearviointia. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän tulee varmuutta ja itseluottamusta.

Sama pätee parisuhteessa. Kun tunnemme toisemme hyvin, osaamme suhtautua ja nähdä, milloin toinen pitää jättää rauhaan.

Minusta on kiva, että olen elänyt suurenmoisen elämän. Sen olen oppinut tämän elämän aikana, että kohteliaisuus ja ystävällisyys pelastavat mistä tahansa. Mikään ei tehoa paremmin kuin kohtelias käytös kaikkia, myös potentiaalista vihollista kohtaan.”

Oppi 10: Facebookiin kannatti mennä

”Minulla on Facebookissa fanisivu, jonne hyvin ahkerasti postailen.

Ryhdyin siihen viisi vuotta sitten poikani painostuksesta, ja nyt se on minusta niin kiva, ihana. Yleensähän kirjailija tapaa lukijoita vain messuilla tai kirjakaupoissa. Tuolla ihmiset ovat yhtäkkiä yksilöitä, jaetaan kokemuksia ja käydään keskusteluja.

Sosiaalinen media antaa varmaan minulle vielä enemmän kuin lukijoille. Kohtaan siellä lukijoita jo useammassa polvessa. Moni sanoo, että ’luin mummin hyllystä kirjasi’. Sellaista on aika kiva kuulla.”

Kaari Utrio
  • Kirjailija syntyi Helsingissä 28.7.1942. Asuu ja työskentelee Somerniemellä.
  • Puoliso kustantaja, tietokirjailija Kai Linnilä. Kolme lasta.
  • Kymmeniä historiallisia romaaneja ja tietokirjoja. Viimeisin Paperiprinssi (2015).
  • Valtion kirjallisuuspalkinto 1973, Pro Finlandia 1993, taiteilijaprofessuuri 1995–2000, Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto 2014.

Spencer Elden poseerasi Nevermind-klassikkoalbumin kannessa tasan 25 vuotta sitten. Nyt hänestä on otettu uusi kuva samanlaisissa olosuhteissa.

Lauantaina tuli kuluneeksi tasan 25 vuotta, kun Nirvanan klassikkoalbumi Nevermind julkaistiin. Kanteen ikuistettiin tuolloin neljän kuukauden ikäinen vauva, Spencer Elden. Kannen kuvasi aikoinaan Kirk Weddle, mutta nyt toinen valokuvaaja, John Chapple, on saanut houkuteltua Eldenin uudestaan veteen kuvattavaksi. New York Postissa julkaistu kuva on muuten samanlainen kuin alkuperäinen, mutta tällä kertaa Eldenillä on sortsit jalassa, eikä vedessä lillu ongenkoukussa roikkuvaa yhden dollarin seteliä.

Vanhemmat saivat kuvasta 200 dollaria

Elden päätyi kanteen vuonna 1991, sillä hänen vanhempansa olivat valokuvaajan ystäviä. Kuvan ottaminen kesti 15 sekuntia, ja vanhemmat saivat kuvasta 200 dollaria. Daily Mail haastatteli Eldeniä vuonna 2007, kun tämä oli vielä teini.

− On vähän pelottavaa, että niin moni on nähnyt minut alasti. Toisaalta on siistiä olla albumin kannessa. Minulle asia tuntuu melko normaalilta, sillä olen kasvanut tietäen olevani Nirvana-vauva, Elden kertoi lehdelle vuonna 2007.

Nykyään Elden asuu Independent-lehden mukaan Los Angelesissa ja tekee kuulemma taidetta sekä kasvattaa tomaatteja. Nirvanan jäsenet, Kurt Cobain, Dave Grohl ja Krist Novoselic, eivät aikoinaan olleet mukana kansikuvauksissa, mutta Elden ei ole myöhemminkään tavannut yhtyeen elossa olevia muusikoita Grohlia eikä Novoseliciä.

Nevermind oli aikoinaan Nirvanan läpimurtolevy ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa kappaletta.

Milka Ahlroth näyttelee Irlantiin muuttanutta Julianaa draamaelokuvassa Jumissa.

IS TV-LEHTI: Eurooppalaiset, usean maan yhteistyöelokuvat ovat EU:n myötä olleet arkipäivää jo kauan. Yleä lukuun ottamatta suomalaiset ovat kuitenkin yhä vain harvoin mukana yhteistuotannoissa.

Helsinki Filmin ja irlantilaisen Ripple World Picturesin karhean realistisessa Jumissa-elokuvassa pääosassa on irlantilaisköriläs, monista brittielokuvista tuttu ja jälleen hyvän roolin tekevä Colm Meaney.

Hän näyttelee kolean tuulisille kotikonnuilleen Dubliniin palaavaa Frediä, joka asunnottomana ja työttömänä joutuu nukkumaan vanhassa autossaan. Fred tutustuu nuoreen huumeheppuun Cathaliin (Colin Morgan). Reilusta ikäerosta ja erilaisista harrastuksistaan huolimatta kaksi yksinäistä ystävystyy, ja yhdessä he löytävät uusia näkökulmia ankeaan elämäänsä.

Monista brittielokuvista tuttu Colm Meaney näyttelee Frediä, jolla on orastava romanssi Milka Ahlrothin esittämän Julianan kanssa. Kuva: Yle kuvapalvelu.
Monista brittielokuvista tuttu Colm Meaney näyttelee Frediä, jolla on orastava romanssi Milka Ahlrothin esittämän Julianan kanssa. Kuva: Yle kuvapalvelu.

Suomi-kuvaa edustaa Milka Ahlroth, joka näyttelee Irlantiin muuttanutta musiikinopettaja Julianaa. Hän törmää uimahallissa mieskaksikkoon, ja kohta ilmassa jo väreilee Julianan ja Fredin välillä pieni ja aavistuksenomainen romanssinpoikanen.

Cathalin huumevelkojen ja vaikean isäsuhteen myötä ihmissuhdedraamassa sukelletaan lopulta syviin vesiin. Elokuvan käsikirjoittajana debytoi Ciaran Creagh ja ohjaajana Darragh Byrne

Jumissa, Liv klo 21.00

Riikka Pulkkisen uutuuskirja vetoaa erityisesti heihin, joita kiinnostaa näyttelijän työ.

Aurelia on hehkutettu näyttelijälupaus. Kun hänet roolitetaan Berliiniin sijoittuvaan näytelmään, vanhemmat järkyttyvät selittämättömän paljon. Isä vannottaa tulemaan puheilleen – mutta saa ilmaisukyvyn vievän sairauskohtauksen ennen kuin ehtii kertoa asiansa.

Tästä lähes dekkarimaisesta asetelmasta alkaa Riikka Pulkkisen uusin romaani, joka kirjailijalleen tyypillisellä tavalla on matka keskelle kipeää, salattua ihmissuhdesolmua. Välillä seurataan Aureliaa, välillä ääneen päästetään minäkertojana äiti, joka on salaisuuden vartija. Sen paljastaminen ennakkoon pilaisi lukunautinnon, mutta sitä olennaisempaa onkin seurata, miten ihminen muuttuu ja kasvaa, kun saa tietää asioita, jotka muuttavat koko siihenastisen elämän.

Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Riikka Pulkkisella on aina ollut taito tasapainoilla kauniin ja lähes kliseisen ilmaisun välillä, ja siinä hän on vahvoilla nytkin. Perhesalaisuuksissa sen paremmin kuin nuoren naisen kasvutarinassakaan ei ole mitään erityisen uutta, mutta juonta kuljetetaan niin vetävästi, että lukijan on käännettävä sivuja tiheään tahtiin. Erityisen kiinnostava lukukokemus tämä on lukijalle, jota näyttelijäntyö ja rooliin uppoaminen kiinnostaa – Aurelian työtä kuvataan niin perusteellisesti, että ilman kiinnostusta se saattaa jopa puuduttaa.

Yksi romaanin päähenkilöistä on Berliini, kaupunki joka kahtia jakautuneen historiansa vuoksi sopii täydellisesti salaisuuden pitopaikaksi. Lukukokemuksen bonuksena tulee siis myös matkakuume ja ehkä hieman seikkailunhalukin.

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

(Otava)