Siskokset Kristiina Hakola ja Annaleena Hämäläinen lenkittävät koiriansa Rositaa ja Fannia päivittäin läheisessä Koffin puistossa. Siitä matka jatkuu usein kahvila Suksiin. Kuvat Nina Kaverinen ja Panu Pälviä
Kapan vohvelirauta käy koko ajan kuumana.
Tiitus Marttilalle käynti Bar Llamasissa on ensimmäinen, mutta ei varmastikaan viimeinen.
Panoraamanäkymä sisältyy yhdentoista euron kuohuviinilasiin Hotelli Tornissa.
Betoninen ruokapöytä ja räsymattoa muistuttavat pöytätabletit ovat Peroban parasta antia.
Tyynyt ja pyyhkeet tekevät kauppansa Missonilla vuoden ympäri, mutta joulun alla kärkeen nousevat torkkupeitot.
Granit on ollut pitkään suomalaissisustajan pyhiinvaelluskohde Tukholmassa. Nyt kauppa löytyy myös Helsingistä.
Mycokosta löytyvät koot 34-42 ja heinä-elokuussa liikkeen valikoima kasvaa Michael Michael Korsin vaatteilla ja asusteilla.
Helsinkiläinen Henrik Palin osti lastensa Emman, Albertin ja Williamin kanssa jäätelöt ennen kuin perhe lähti veneellään kiertelemään rantoja.
Vuohenjuustoinen Soignon on Skifferin suosituin plätty.
Liuskaluodossa ja Uunisaaressa tuntuu kuin olisi ulkomailla.

Pääkaupunki on varannut kesäiselle koluajalle jänniä uutuuskauppoja, melkein salattuja helmiä ja monta mahdollisuutta helmeilevään skumppalasilliseen.

SUMPPIA JA SKUMPPAA

Sydämellinen kahvila (kuva 1-2)

Ison vaahterapuun alla on muutama räsymatto, pöytinä toimivat vanhat ovet, ja itse tehdyissä tuhkakupeissa lukee vihjailevia tekstejä, kuten ”kannattaisiko jo lopettaa? ja ”tupakointi on hoopojen hommaa”. Fredrikintoria tähdittävä Kahvila Suksii on valehtelematta kaupungin pirtein ja sielukkain kahvila. Kahvilantäti Kapa on leiponut aamulla myyntiin suuren korillisen pullia ja korvapuusteja, ja jos niitä jää päivän päätteeksi yli, ne jaetaan ilmaiseksi asiakkaille.

– Miksi heittää roskiin jotain, jonka avulla voi tehdä toisille hyvän mielen? kahvilan omistaja Roope Waldén tiivistää filosofiansa.

Sunnuntaisin kahvilan pöydät muuttuvat kirppispöydiksi. Silloin kuka tahansa voi tulla ilmaiseksi kaupittelemaan turhaksi jäänyttä tavaraansa. Suksii järjestää myös live-musiikin täyttämiä iltatapahtumia.

Kahvila Suksii, Punavuorenkatu 2.

Salainen puutarha (kuva 3)

Bar Llamasin seinältä tuijottavat meksikolaisen taidemaalari Frida Kahlon tuimat kasvot. Isoäidinneliöistä virkatut viltit on aseteltu siististi sohvan kulmille, baaritiski on melkein kokonaan kasvillisuuden peitossa ja sen edessä roikkuu kaksi houkuttelevan näköistä puukeinua. Hetkeksi unohtaa olevansa baarin sisällä – tämähän on kuin pieni puutarha!

Vesivahingon vuoksi suljettuna ollut Bar Llamas aukesi vappuna uudelleen sisustettuna. Inspiraatiota haalittiin Väli- ja Etelä-Amerikasta, ja drinkkilista muokattiin viikoittain vaihtuvaksi. Mikäli mojitot, tequilat, caipirinhat ja sangriat eivät iske, pyörähdä Llamasin vuoden sisään avatuissa sisarbaareissa, espanjalaistyylisessä Los Cojonesissa ja italialaisessa Bettola Milli Migliassa.

Bar Llamas, Iso Roobertinkatu 14. Bettola Milli Miglia, Kalevankatu 36. Los Cojones, Annankatu 15.

Kuoharia korkeuksissa (kuva 4)

Qvintuksen perhe on keskeyttänyt hetkeksi shoppailunsa ja kivunnut Hotelli Tornin 14. kerroksessa sijaitsevaan Ateljee baariin ihastelemaan Helsingin ylle aukeavaa huikeaa näköalaa.

– Täällä voi nauttia yhdestä kaupungin hienoimmista panoramoista! perhe huokaa.

Ateljee Bar ei ole se kaikista halvin baari ja vaikka torniin pääsee hissillä, viimeiset metrit on taitettava ahtaita kierreportaita pitkin. Koko kaupungin kuitenkin hahmottaa korkeuksista aivan uudella tavalla, ja naisten vessa on jo itsessään mieleenpainuva nähtävyys.

Hotelli Torni, Yrjönkatu 26.

Snadi sampanjabaari

Stockmannin kulmaan alle vuosi sitten auennut One Tiny Champagne Bar on kaupungin tyylikkäin kohtaamispaikka. Ydinkeskustan vilskettä tiirailee mielellään lasillinen skumppaa näpeissään. Monet juomista ovat tosin aika hintavia.

One Tiny Champagne Bar, Pohjoisesplanadi 41.

SISUSTUSTA

Tyylikkään persoonallista (kuva 5)

Sonja Tihveräinen ja Elina Saaristo-Diatta ovat poikenneet ruokatunnillaan sisutuskauppa Perobaan. He silmäilevät ensin liikkeen tottuneesti läpi ja päätyvät sitten punnitsemaan, pitäisikö Elinan ostaa kotiinsa tumma lasikaappi vai ei. Elina on käynyt ihastelemassa kaappia jo monta kertaa, mutta ostopäätös ei vain ota syntyäkseen.

– Minulla on periaate, ettei lounastauolla saa ostaa mitään. Ei ainakaan ennen ruokaa, sillä päätöstä pitää punnita.

Ainoa poikkeus on silloin, kun jostain on oikein hyvä tarjous, Elina nauraa.

Peroba yllättää shoppailijan etenkin värikkäillä räsymattopöytätableteillaan sekä kirjoilla, jotka lähemmin tarkasteltuna ovatkin säilytysrasioita ja hyllyjä. Jos joku tuote jää käynnin jälkeen vielä kutkuttamaan, nettikauppa poistaa ikävän.

Peroba, Fredrikinkatu 33.

Italialaista väriloistoa (kuva 6)

Italialainen perheyritys Missoni on tuttu etenkin Hollywood-julkimoiden vaatettajana, mutta reilun vuoden ajan muotitalo on tarjonnut värikästä Missoni Home -sisustusmallistoaan myös Helsingin Bulevardilla.

Liike pursuaa siksak-kuvioituja kodin tekstiilejä ja huonekaluja, mutta räikeimpien yhdistelmien sijaan suurin osa suomalaisista valitsee kotiinsa mieluummin hillitympiä sävyjä.

– Suomalaiset tykkäävät pääosin sinisävyisistä ja luonnonväreistä, kuten beigestä ja harmaasta, myyjä Johanna Aalto tietää.

Missoni Home, Bulevardi 5.

Odotettu tavarataivas (kuva 7)

Tukholmaan matkaavat, hoi! Enää ei tarvitse raahata kodin pientä sälää Ruotsista asti, vaan Granit on nyt myös Helsingissä. 

Harmaata, valkoista ja mustaa yhdistelevästä sisustuskaupasta löytyy kaikenlaista jännittävää keittiöön, toimistoon ja kylpyhuoneeseen. Hinnat eivät päätä huimaa, ja tavarat tuntuvat piristäviltä Ikea-yliannostuksen jälkeen.

Kotiin lähtevät ainakin rouheat betoniruukut, lasipurkit ja suklaiset kanelimantelit. 

Granit, Bulevardi 2–4.

Hupaisaa käyttötavaraa

Sisustuskauppa Pino myy hyödyllistä käyttötavaraa, jossa on mukana aina jokin juju.

– Pestävät paperipussit ovat myyntihittimme, mutta ihmiset paljon myös ostavat paljon myös pestäviä puuvillaservettejä ja japanilaisia kertakäyttöastioita, myyjä Eeva Pulkkinen kertoo.

Pino, Fredrikinkatu 22.

MUOTIA

Nuorekasta bisnes­­pukeu­tumista (kuva 8)

Vaatekauppa Mycokon kohderyhmään istahtavat parhaiten työelämässä olevat kolmekymppiset naiset. Avara mutta kotoisa liike pitää sisällään bisnespukeutumisen luksusmerkkejä kuten Hugo Bossia, By Malene Birgeriä, Tiger of Swedeniä ja Luisa Ceranoa.

– Ei bisnespukeutumisen tarvitse olla tanttamaista. Sen tulee olla naisellista ja nuorekasta! Monet tekevät liikkeeseemme täsmäiskun eli ostavat asukokonaisuuden kengistä lähtien kerralla, Mycokon omistaja Elina Vihersaari valaisee.

Mycoko, Fredrikinkatu 32.

Urbaania tunnelmaa

Aloittaessaan kahdeksan vuotta sitten Urban A. keskittyi myymään sisustustavaroita, mutta hiljalleen valikoima alkaa painottua vaatteisiin. Nyt liikkeessä patsastelevat vieri vieressä Happy Socksin sukat, Current/Elliotin farkut ja Minnetonkan mokkasiinit.

– Tällä hetkellä eniten menee Ruotsin kuningatar Silvian Childhood-järjestön käsikoruja. Sellainen on aina muun muassa prinsessa Madeleinen kädessä, omistaja Andrea Sucksdorff vihjaa.

Urban A, Erottaja 1.

SAARISTOLAISFIILISTELYÄ

Pizzapaikka piilossa (kuvat 9-10)

Kaivopuiston edustalla Liuskaluodolla sijaitsevan kesäravintola Skifferin listalta ei löydy pizzoja vaan seitsemän erilaista liuskaa. Yksi niistä, Pan Con Tomato on Janina Stjernvallin edessä ja tuoksu on mitä huumaavin.

– Tämä on lempparini kaikista. Tässä on villitomaatteja, yrttejä, mozzarellaa ja valkosipulia, Janina kertoo.

Laiturille rakennetun Skifferin letkeän rento tunnelma syntyy musiikin ja laineiden liplatuksen lyömättömästä yhdistelmästä sekä isosta terassialueesta. Kattamattomalla terassilla taistellaan sadetta vastaan suurilla varjoilla – ne eivät suojaa joka pisaralta, mutta se ei tunnu menoa haittaavan.

Kuohuviini irtoaa ravintolasta seitsemällä eurolla, litran kannu Skiffer-sangriaa koko pöytäseurueelle 25 eurolla.

Yhteysalus Liuskaluodolle Kompassin laiturin ja Café Caruselin puolesta välistä. Meno-paluu aikuiselta 5 euroa.

Lähellä mutta niin kaukana (kuva 11)

Irtautuminen kaupungin vilinästä ja melskeestä ei vaadi kuin viisi euroa ja muutaman minuutin mittaisen laivamatkan per suunta. Liuskaluoto ja sen vieressä sijaitseva Uunisaari ovat pieniä rentoutumispaikkoja, joissa istuskellessa tuntuu kuin olisi ulkomailla.

Kallioinen Uunisaari on suosittu piknik-kohde ja sen rauhaisalla hiekkarannalla jaksaa makoilla vaikka koko päivän. Liuskaluodolla taas on kaksikerroksinen, pyöreä saariravintola HSS Boathouse, jonka marmorifilee ja seafood platter ovat kokeilemisen arvoisia. Kesäisin Boathouse on yksi Helsingin suosituimmista hääjuhlapaikoista.

Yhteysalus Uunisaareen Kompassitorilta, Liuskaluodolle Kompassin laiturin ja Café Caruselin puolesta välistä. Meno-paluu aikuiselta 5 euroa.

Eikö Stadi nappaa? Lue Me Naisten numerosta 28/2013, mitkä ovat kirjailija Riku Korhosen mielestä Turun ja stand up -koomikko Riku Suokkaan mielestä Tampereen romanttisimmat treffipaikat ja kivoimmat terassit.

KATSASTA MYÖS NÄMÄ:

SISUSTUSKAUPAT

■ Primavera, Fredrikinkatu 41

■ Casuarina, Fredrikinkatu 30

■ Livin, Fredrikinkatu 32

 

VAATEKAUPAT

■ Dots, Fredrikinkatu 34

■ Nómad, Fredrikinkatu 35

■ Gaudete, Fredrikinkatu 35

 

SAARIRAVINTOLAT

■ Ravintola Villinki

Yhteysvene kulkee Jollaksesta Villinkiin osoitteesta Karoliininpolku 2. Meno-paluu 6 euroa.

■ Ravintola Saari

Yhteysvene Saaren laiturilta Merisatamanrannasta Sirpalesaareen kaksi kertaa tunnissa, 5 euroa per henkilö.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Saat selville jotain hyödyllistä, joka on syytä painaa muistiin. Luota itseesi ja uskalla seurata omaa polkuasi. Muiden miellyttäminen ei ole nyt tärkeää.

 

JOUSIMIES

Ota ohjat käsiisi. Nyt on aika tehdä suuria päätöksiä, eikä sinun kannata väistellä vastuuta. Rakkauselämässäsi tapahtuu kiinnostavia käänteitä.

 

KAURIS

Luota siihen, että panostuksesi palkitaan. Kaikki ei ehkä suju aivan suunnitelmiesi mukaan tänään, mutta yrittäminen ei valu hukkaan.

 

VESIMIES

On aika lopettaa ylianalysointi. Pääsi vaivaaminen ei tuota tulosta, joten anna olla. Tekosi puhuvat selvemmin kuin sanat.

 

KALAT

Älä monimutkaista elämääsi turhaan. Pidä rahatilannettasi silmällä ja minimoi tarpeettomat kulut. Toisten virheistä ei pidä kantaa vastuuta.

 

OINAS

Piristävät uudistukset ulkonäköösi tekevät terää. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamiisi ihmisiin. Itsenäisyys on tänään valttia.

 

HÄRKÄ

Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää. Myös syvällinen keskustelu läheisen ihmisen kanssa voi ajaa saman asian. Tärkeintä on, että ajatuksesi pääsevät tuulettumaan.

 

KAKSONEN

Kiinnostu uusista asioista. On aika laajentaa horisonttia. Tee suuret päätökset kuitenkin kylmiin faktoihin nojaten.

 

RAPU

Saat hyvän idean, joka kannattaa ottaa heti käyttöön. Etsi käsiisi ajatuksesta innostunut ihminen, jonka kanssa voitte kehittää juttua pidemmälle.

 

LEIJONA

Olet täynnä vetovoimaa. Seurassasi viihtyy uusia ja vanhoja tuttuja. Katso kuitenkin tarkkaan, kenet päästät lähellesi.

 

NEITSYT

Lähde ulos viihtymään. Sinun olisi aika antaa itsellesi rauha ja päästää irti menneiden lastista. Ammenna omista kokemuksistasi apuja tähän hetkeen.

 

VAAKA

Älä mutkista turhaan asioita. Pikkujutuista ei kannata jäädä vänkäämään. Vietä aikaa hyvän ystävän kanssa, joka osaa neuvoa tiukan paikan tullen.

Tai ainakin pysyt hengissä, vaikket tuhlaisi aikaasi ja energiaasi näihin asioihin.

Pertti Kurikan Nimipäivät puki sanoiksi biisissään sen, mitä moni meistä joskus ajattelee: Miks mu pitää aina siivota, syödä kunnolla, käydä lääkärissä, herätä ja niin edelleen. No näitä asioita toki kannattaa tehdä, mutta on myös paljon asioita, jotka voi jättää tekemättä.

Isossa-Britanniassa ryhmä lääkäreitä julkaisi listan 40 asiasta, joita ihmiset tekevät turhaan – tai ainakin hyöty on tieteellisesti kyseenalaista. Tämän innoittamana The Guardian -lehden toimittaja Stuart Heritage innostui listaamaan muita asioita, jotka ovat turhia. Me lisäsimme listaan omat ajatuksemme ja lähteemme.

1. Farkkujen pesu

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Miten usein ja miten farkut pitäisi pestä? Vai jättäisikö pesemättä? Tästä on kiistelty vuosia. Farkkujätti Levi’s on suositellut, että ei farkkuja kannata pestä lainkaan, jos haluaa, että ne säilyvät hyvännäköisinä. Ja on asiaa jopa tutkittu.

Niin ällöttävältä kuin pesemättömät farkut kuulostavatkin, niissä on suunnilleen sama määrä bakteereja kuin pari viikkoa käytössä olleissa. Sitä paitsi pöpöistä ei ole terveydelle vaaraa. Eri asia on sitten haju. Mutta sehän lähtee tuulettamalla, ja yksittäiset tahratkin saa puhdistettua vanhalla hammasharjalla.

Lue myös: Yyh! Vuosi pesemättömissä farkuissa

2. Jonottaminen lentokentän lähtöportilla

He, jotka kärppänä jonottavat lähtöportilla, selittävät usein, että syynä on paniikki, ettei saakaan käsimatkatavaroitaan mahtumaan ylähyllylle. Mutta hätä on turha! Jos oman paikan hyllytila on täysi, käsimatkatavarat voi panna myös istuimen alle tai antaa lentoemännälle, joka etsii niille sitten sopivan kolon.

Lue myös: Miksi jonottaminen on niin raivostuttavaa?

3. Sanoilla kommunikointi

Aina ei tarvita sanoja – varsinkin, kun meillä on emojit! Niillä luonnistuvat myös härskit jutut. Kaiken lisäksi ne paljastavat elämäntilanteesi psykologian paremmin.

Lue myös: Käytätkö sinäkin näitä väärin? 10 emojin oikeat merkitykset

4. Ilmoituskortin ottaminen mukaan äänestyspaikalle

Etsitkö aina hädissäsi ilmoituskorttia, kun vaalipäivä koittaa? Ihan turhaan. Kunhan muistat ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksen ja annat äänesi, olet ihan riittävän hyvä kansalainen.

5. Paperisten laskujen säilyttäminen

Arkistointi on ajanhukkaa, sillä kaiken saa myös sähköisesti. Sitä paitsi paperiläjät pilaavat kotisi feng shuin.

6. Parasta ennen -merkintöjen kyttääminen

Sanoma-arkisto
Sanoma-arkisto

Moni ruoka-aine on syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisikin mennyt. Jos et vielä tiennyt, parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päiväysmerkintä tarkoittaa päivää, johon asti tuote ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, jos sitä säilyttää oikein.

Lue myös: 9 ruoka-ainetta, jotka säilyvät uskomattoman pitkään

7.  Hiustenpesu päivittäin

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähes kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä, että hiuksia on turha pestä ainakaan joka päivä. Se vie aikaa, kuivattaa hiuspohjaa ja näin voi huonontaa hiusten kuntoa. Siitäkin selviää hengissä, vaikka olisi viikon pesemättä. Testasimme: lue juttu täältä.

Lue myös: 10 testattua tapaa pidentää hiusten pesuväliä

8. Vihannesten kuoriminen

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vihaatko kuorimista? Älä sitten kuori. Useimmiten pelkkä vihannesten peseminen riittää. Esimerkiksi perunoiden vitamiineista, mineraaleista ja kuiduista on jopa 20 prosenttia on niiden kuorissa. Myös porkkanoiden ja kurkun kuorissa on runsaasti antioksidantteja ja kuitua.

Lue myös: 28 vinkkiä kauppaan: Näin valitset täydelliset vihannekset ja hedelmät

9. Vaatteiden haaliminen

Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Onko kaapissasi vaatteita, joita et ole käyttänyt vuosiin? Kuinka monta vaatetta? Niinpä.

Vaatteita on turha haalia liikaa. Tämän todisti myös kanadalainen mies, joka testasi hiljattain, pärjääkö hän vuoden kymmenellä vaatteella. Pärjäsihän hän. Ja vaikka tämä määrä on monille varmasti liian vähäinen, usein vaatekaappiin kertyy aikoja sitten hylättyjä yksilöitä.

Lue myös: 8 syytä, miksi sinulla ei ole mitään päällepantavaa

10. Jääkaapin ylikuormittaminen

Eihän sinne kuitenkaan kaikki mahdu. Ja se on täpötäysi, sieltä on rasittavaa tonkia juuri sitä pikkuruista jämäjuustonpalaa, jota himoitsee. Sitä paitsi moni ruoka-aine ei ihan oikeasti kuulu jääkaappiin, sanovat Martat. (Perustelut voit lukea täältä.) Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti, banaani, kurkku, sipuli, kananmuna, oliiviöljy ja leipä. Elämänlaatusi parantuu taatusti, kun lopetat vettyneiden ja mauttomien tomaattien syömisen.

11. Hammaslangan käyttö

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Voit lopettaa sen vaikka heti! Se on nimittäin tutkitusti tehotonta. Tämä ei silti tarkoita, että hammasvälien puhdistamisen voisi jättää kokonaan pois päivittäisistä rutiineista. Hammasvälit puhdistuvat parhaiten hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Lue myös: Väärin meni tämäkin! Teetkö sinäkin nämä yleiset virheet hampaiden harjauksessa?

12. Kahdeksan vesilasin juominen päivässä

Oletko noudattanut vanhaa jenkkiohjeistusta ja juonut kahdeksan lasillista eli 2,5 litraa litraa vettä päivässä? Turhaan. Keskimäärin litra päivässä riittää, sillä keho saa nestettä myös ruuasta.

Lue myös: 5 outoa merkkiä, jotka paljastavat nestehukan

13. Sulje ovi -napin painaminen hississä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Apua, tuolta se lähestyy! Yritätkö sulkea paniikissa hissin oven, kun näet, että olet vaarassa joutua samaan koppiin epämieluisan tyypin kanssa? Olet myös ehkä huomannut, että harvemmin sulje ovi -napin painaminen nopeuttaa ovien sulkeutumista. Tästä paniikkireaktiosta voi siis hyvin luopua. Napin painelu on paljon nolompaa kuin se, että seisotte minuutin vaivaantuneena samassa tilassa. Jos ei keksi mitään puhuttavaa, pelkkä tervehdyskin on ihan ookoo.

Mitkä asiat sinusta voi jättää elämässä tekemättä? Kerro kommenteissa!

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.