Laskujen maksamatta jättämisestä tulee helposti paha kierre. Velkaantunut nainen kertoo tarinansa.

Pari vuotta sitten Minna Saran, 22, elämä meni niin sekaisin, että hän lopetti laskujensa maksamisen. Siitä alkoi kierre, josta on vieläkin muistona iso kasa velkaa.

– En ole edes halunnut ottaa selvää, paljonko minulla on vanhoja laskuja maksamatta. Useita tuhansia euroja niitä varmasti on, Minna arvelee.

Sen Minna tietää, että hän on saanut lyhennettyä velkaansa 3000 eurolla. Maksamattomia laskuja voi olla helposti enemmänkin.
Elämä meni sekaisin, kun Minnan isä kuoli.

– Isä oli minulle maailman tärkein ihminen. Hänen menettämisensä johti siihen, etten jaksanut  hoitaa velvollisuuksiani, Minna kertoo.

Tanssi- ja promokeikkoja tehnyt nainen lopetti työnteon, eikä saanut lukiosta papereitaan ulos. Ensin jäi maksamatta vuokra, lopulta kaikki muutkin laskut.

– Käytin rahani kaikkeen muuhun, sillä yritin korvata menetystäni uusilla asioilla ja tavaroilla, Minna sanoo.

Ongelma alkoi hahmottua Minnalle vasta, kun perintätoimistoista alkoi tulla karhukirjeitä. Sitten tapahtui ehkä pahin: Minna menetti luottotietonsa. Asia näkyy arjessa edelleen.

– Eniten risoo se, etten voi ostaa omaa asuntoa, kun en saa pankista lainaa.

Luottokorttiakaan ei heru, mutta sitä Minna ei enää edes haluaisi.

– Haluan nyt elää sen mukaan, miten minulla on rahaa.
Minna tietää, että helpolla hän ei saa pyyhittyä velkoja elämästään.

– Kun on useampi tonni ulosotossa ja korot siihen päälle, pitäisi saada lottovoitto, että ne voisi maksaa nopeasti pois, Minna huokaa.

Lottovoittoa Minna lähti hakemaan osallistumalla Big Brotheriin, josta voittaja kuittaa 50 000 euroa. Minna sai kuitenkin lähtöpassit ohjelmasta heti alkumetreillä.

Ohjelmaan osallistuminen ei silti harmita, sillä se on poikinut uusia työmahdollisuuksia. Ne ovat tarpeen, kun maksettavaa velkaa on paljon.

Viisi kysymystä luottotiedoista

1. Miksi ihminen menettää luottotietonsa?

Luottotiedot menettää, jos jättää laskunsa maksamatta perintäkirjeistä huolimatta. Keskimäärin luottotiedot lähtevät puolen vuoden päästä laskun erääntymisestä, mutta nopeimmillaan jopa 60 päivää riittää. Luottotiedot voi menettää hyvinkin pienten summien laiminlyönnistä.

2. Miten luottotietojen menettäminen tapahtuu?

Ihminen saa maksuhäiriömerkinnän valtakunnalliseen luottotietorekisteriin. Yleisimpiä syitä on kaksi: tuomioistuimen velkomustuomio ja ulosotossa todettu varattomuus.

Myös velkaa perivä firma voi ilmoittaa luottorekisteriin kulutusluottoon liittyvästä maksuhäiriöstä, jos maksu on viivästynyt vähintään 60 päivää.

3. Mitä tapahtuu, kun luottotiedot menevät?

Merkintä vaikeuttaa elämän perusasioita. Uuden luoton saaminen on hyvin vaikeaa. Vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu, tai siitä voi tulla jopa mahdotonta.

Vakuutuksien edellytyksenä voi olla esimerkiksi vuoden vakuutusmaksujen suorittaminen etukäteen. Puhelin- ja internetliittymän avaamisen ehdoksi voidaan vaatia takuusummaa.

4. Vaikeuttaako luottotietojen menettäminen koko loppuelämää?

Luottotietomerkinnät säilyvät rekisterissä yleisimmin kolme vuotta. Systeemi toimii eräänlaisella keppi ja porkkana -periaatteella: jos merkinnän aiheuttanut velka maksetaan, merkintäaika lyhenee kahteen vuoteen. Jos taas merkintöjä tulee lisää, aika pitenee neljään vuoteen.

Velan maksaminen ei poista merkintää. Luottotietoihin voidaan kuitenkin merkitä tieto siitä, että velka on maksettu. Elinkautista luottotietomerkintää ei ole.

5. Miten luottohäiriöinen pystyy selviytymään ongelmistaan?

Jos huomaat, ettet pysty suoriutumaan laskustasi, ota saman tien yhteyttä laskuttavaan firmaan tai perintätoimistoon ja yritä sopia maksusuunnitelma. Useimmiten se onnistuu. Tärkeintä on, ettei ainakaan ala ottaa lisää velkaa velan päälle.

Jos laskut ovat jo pahasti kasautuneet, eivätkä rahat riitä velkoihin ja elämiseen, on hyvä hakea ulkopuolista apua. Kuntien talous- ja velkaneuvonnasta sekä Takuu-Säätiön velkalinjanumerosta saa maksutonta apua, myös nimettömänä.

Toisinaan velat ovat selvitettävissä myös suoraan ulosottoviranomaisen kanssa esimerkiksi sopimalla maksusuunnitelmasta. Viimeinen keino on velkajärjestelyn hakeminen tuomioistuimesta.

Kysymyksiin vastasi Takuu-Säätiön  perintäpäällikkö Minna Markkanen.

Susanna Ingerttilä asuu nyt kahden nuoremman poikansa kanssa.

Media-alan yrittäjä Susanna Ingerttilä erosi hiljattain it-alalla työskentelevästä miehestään. He menivät naimisiin vuonna 2011. Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla Susannan jättäneen yksin erohakemuksen.

– Eroon ei liity dramatiikkaa. Muutin pois yhteisestä kodistamme jo pari kuukautta sitten, hän sanoi Suomen Urheiluliiton Keiju Junior Juoksukoulun esittelytilaisuudessa tiistaina.

Susanna vaikutti energiseltä ja hyvinvoivalta avioeroprosessista huolimatta.

– Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä. En näe, että minun pitäisi asiaa sen enempää kenellekään selitellä, hän summasi.

”Kaikki on ihan hyvin ja olemme ihan hyvissä väleissä.”

Avioero on Susannalle toinen. Hän erosi ex-puolisostaan Jani Sievisestä keväällä 2007. Susannalla ja Janilla on kaksi yhteistä lasta, vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri ja 2001 syntynyt Aaron.

Iloa koiraharrastuksesta

Koiraharrastuksestaan tunnettu Susanna asuu nyt kahdestaan kuopuksensa Aaronin ja Daisy-koiransa kanssa. Iloa arkeen tuovat myös neljä viiden viikon ikäistä jackrussellinterrierinpentua.

– Kolme tyttöä ja yksi poika. Tytöille on jo löydetty kodit ja poikaakin tullaan tällä viikolla katsomaan, hän kertoi.

Susanna vetää säännöllisesti ratsastustunteja ja päätoimittaa Egorazzi-nettilehteä. 

– Olen tällainen jokapaikanhöylä, hän hymähti.

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen mukaan huipulla saa olla itsekäs ja vähän outo.

Ylimielinen. Julkisuudenkipeä. Keskittyisi muiden mollaamisen sijaan treenaamiseen, niin voisi jopa pärjätä.

Muun muassa näin sosiaalisessa mediassa on arvosteltu hiihtäjä Aino-Kaisa Saarista, 37.

”Oikku-Aikku” kertoo elämäkerrallisessa Tahto-kirjassaan hankalista väleistään niin kaksossiskonsa kuin hiihtomaajoukkueen jäsentenkin kanssa. Harvassa ovat ne, jotka eivät saa kuulla kunniaansa, kun moninkertainen maailmanmestari kertaa menneisyyden tapahtumia Pekka Holopaisen kirjoittamassa teoksessa.

Lue myös: Aino-Kaisa Saarinen uutuuskirjassa pahasta välirikosta siskonsa kanssa: ”Kaksossisko osaa olla kylmä kuin mannerjää”

– Olen joka tapauksessa aina halunnut paljon enemmän urheilumenestystä kuin kaikkien kaveruutta, ja päässyt tavoitteeseeni. Hiihto on paras ystäväni, Aino-Kaisa myöntää kirjassa.

Perinteisesti urheilumaailmassa kaikki, mikä tapahtuu pukukopissa, myös jää pukukoppiin. Aino-Kaisa on kuitenkin päättänyt tuoda julkisuuteen asiat, joista niin monesti vaietaan ja kertoa oman näkökulmansa tapahtumista. Oliko viisasta pahoittaa tuttujen mieli vanhoja kaivelemalla – siitä voi olla monta mieltä.

”Hiihto on paras ystäväni.”

Urheilijaminä ja siviiliminä

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että huippu-urheilijat todella ovat itsekeskeisiä, hankaliakin ihmisiä. Myös Aino-Kaisa tuo sen esiin.

– Huipulla saa olla vähän outo. Sillä ikävä fakta on, että minun kokemukseni mukaan näissä ympyröissä ainakin yksilöurheilulajissa voi pärjätä vain ihminen, joka pahimmillaan on sietämättömän itsekäs omien etujensa tavoittelija. Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin, Aikku perustelee kirjassa.

Hiihtäjä kuitenkin huomauttaa, että nyt käytävässä keskustelussa hänen huippu-urheilijaminänsä hankaluus korostuu. Aino-Kaisan siiviiliminää pääsee todistamaan harvempi.

”Mukavia ja harmittomia maailma suosii harvemmin.”

– Toivottavasti kukaan ei tämän luettuaan kuvittele, että olen jatkuvasti sellainen itsekäs tiuskija kuin arvokisastarttien alla tai ennen kauden tärkeimpiä harjoituksia. Silloin en tulisi kenenkään kanssa toimeen, kaikkein vähiten itseni.

– 99 prosenttia elämästäni olen erittäin monien suuresti arvostamieni ihmisten antaman todistuksen mukaan kohtelias, avulias, hyväkäytöksinen ja lämmin ihminen.

Jäljelle jäävä yksi prosentti kuitenkin näkyy eniten julkisuudessa.

– Sillä prosentilla tulokset on tehty, Aino-Kaisa toteaa kirjassa.

Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa tapetin poistaminen saa Tiinan ja Samuelin hermot kireällä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman illan jaksossa seurataan, kuinka parit muuttavat yhteen. Mikko muuttaa Heidin luo Turkuun,  Milla Kimmon kotiin Helsinkiin ja Samuel Tiinan luo Vantaalle. Tiina toivoo, että hänen asuntonsa tuntuisi myös Samuelista omalta ja on valmis tekemään siellä muutoksia. Samuel ei pidä olohuoneessa olevasta New York -aiheisesta tapetista, joten pari päättää remontoida seinän. Kaksikon pitää kuitenkin ensin poistaa tapetti ennen kuin he voivat maalata seinän valkoiseksi.

”Nyt alkoi huumori loppua tästä talosta.”

Tapetin poistaminen osoittautuu kuitenkin hankalammaksi kuin kumpikaan heistä kuvitteli. Ei mene kauan, kunnes Tiinalla kiristyy pinna. Samuel yrittää monesti rauhoitella Tiinaa, mutta hänelläkin menee hermot, kun Tiina ei lopeta panikoimista.

– Mä en jaksa tätä enää. Tää oli maailman typerin idea ikinä, Tiina sanoo jaksossa.

– En mäkään tätä enää jaksa. Nyt alkoi huumori loppua tästä talosta, Samuel sanoo.

Aikaisemmissa jaksoissa Samuelilla ja Tiinalla on mennyt hyvin, mutta saman katon alla molemmat huomaavat toisissaan ärsyttäviä puolia. Kuva: Ava
Aikaisemmissa jaksoissa Samuelilla ja Tiinalla on mennyt hyvin, mutta saman katon alla molemmat huomaavat toisissaan ärsyttäviä puolia. Kuva: Ava

Tiina pelkää, että Samuel tuhoaa hänen lattiansa

Välillä molemmat tsemppaavat ja edistyvät urakassa, mutta Tiinan hermot palavat silti vähän väliä. Erityisen paljon Tiinaa ärsyttää se, miten huolimattomasti Samuel käyttää vettä tapetin kostuttamiseen. Hän pelkää, että Samuel tuhoaa hänen lattiansa.

– Mä saan slaagin tosta veden määrästä, Tiina kommentoi.

Samuel yrittää selittää, että ei vettä niin paljon roisku, että siitä koituisi vesivahinko.

– Okei. Mä vaan tekisin sen itse eri lailla, Tiina sanoo.

– No tuu tekemään. Saat tulla tekemään. Tää ei oo mulle mikään kliimaksi, Samuel närkästyy.

Näet klipin Samuelin ja Tiinan remonttiurakasta MTV.fi:n sivuilta.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla kello 21.00.

Lauri Tähkä esittelee parratonta leukaansa Instagramissa.

Muusikko Lauri Tähkä ehti kasvatella muhkeaa partaa pitkän aikaa, mutta tuore Instagram-päivitys kertoo, että mies on joutunut luopumaan metsuriseksuaalityylistään.

Syynä on vedonlyönti, jonka Lauri hävisi noustessaan Suomen virallisen listan ykköseksi. Hän julkaisi myös kuvan todisteeksi.

– Kiitos kuuluu ehdottomasti sinulle, hän kirjoittaa kuvatekstissä faneilleen.

– Olette parasta.

Fanit ovat menestyksestä iloisia, mutta lyhentynyt parta jakaa mielipiteet.

– Kyllä minä nyt niin mieleni pahoitin. Toivottavasti tapaamme partasi pian uudelleen, kommenteissa muun muassa kirjoitetaan.

Kummasta tyylistä tykkäät enemmän?