Sisarukset Namate Nana ja Monique haluavat pukeutua länsimaisen muodin mukaisesti.

Länsimaiset trendit eivät ole täysin syrjäyttäneet perinneasua, joka näkyy vielä erilaisissa juhlissa.

Ennen matkustelusta sai enemmän irti muotimielessä, sillä turisti sai kurkata mitä erilaisempiin vaatekulttuureihin. Nyt trendit ja tyylit matkustavat maailman ympäri pikavauhtia, ja samoihin pinkeisiin farkkuihin ja trendiliiveihin pukeudutaan Rovaniemeltä Kapkaupunkiin.

Toimittaja tutustui Sambian katumuotiin, jossa vaikutteita otetaan muun muassa länsimaisista musiikkivideoista. MTV:tä ja Fashion TV:tä intohimoisesti seuraaville siskoksille Namate Nana Walumelle, 22, ja Monique Walumelle, 20, tyyli on kaikki kaikessa. Siskokset istuvat Sambian pääkaupungin Lusakan kahvilassa, ja ranskalaisella manikyyrillä koristetut kynnet tarttuvat Fantaan.

– Pitää pukeutua menevästi ja seksikkäästi, mutta tarpeeksi peittävästi. Tosin liian peittävää ei saa olla. Esimerkiksi kaula-aukon pitää olla tarpeeksi iso. Hyvät vaatteet ovat esimerkiksi farkut, liivi, toppi ja sandaalit, Namate Nana luettelee.

– Seuraamme enemmän länsimaista muotia, mutta pidämme kiinni vanhastakin kulttuurista, Monique kertoo.

Vanhalla kulttuurilla siskokset tarkoittavat lozi-heimonsa perinneasua misisiä. Sisarukset vaihtavat muotireleensä perinneasuun häitä, heimo-seremoniaa ja muita juhlia varten.

– Pukeutuminen on muuttunut. Isovanhempamme pukeutuivat vielä todella vanhanaikaisesti. Sen sijaan vanhempamme alkoivat käyttää vaatteita, joita käytettiin jopa Euroopassa, sellaisia leveneviä housuja. Meidän vaatteemme ovat seksikkäämpiä ja sivistyneempiä, sisarukset nauravat.

Lusakassa laadukkaita trendiliikkeitä on melko vähän, joten siskokset ostavat muiden varakkaiden kaupunkilaisten tapaan vaatteensa yleensä ulkomailta.

– Etelä-Afrikassa on tyylikkäämpiä vaatteita, ja sinne on edullista matkustaa. Täällä Sambiassa kaupungeissa panostetaan pukeutumiseen. Kylissä ei sen sijaan tiedetä, mikä milloinkin on muodissa, eikä siellä ole kauppoja tai rahaa ostaa vaatteita.

Ei koskaan minihametta

Sambian maaseudulla Chig’ang’uakan kylässä sokeriruokoa myyvällä Mavis Hachintulla, 26, on kyllä rahaa käydä ostamassa vaatteensa kaupungista – toisin kuin suurimmalla osalla maaseutukylissä asuvilla. Silti hän ei koskaan pukeutuisi länsimaiseen tyyliin.

Värikkäästä kankaasta tehtyyn chitenge-hameeseen pukeutuneen Mavisin mielestä tietyt paikat pitää peittää.

– On tärkeää pukeutua kunnollisesti. Paita voi olla lyhythihainen, mutta se ei saa paljastaa selkää tai rintoja. En omista housuja enkä koskaan laittaisi minihametta. Ne paljastavat alaselän.

Kaupunkilaisten tyylille hän pudistelee päätään.

– Jos pistäisin päälle jotain sellaista, minulle kerrottaisiin kylässä, ettei niin saa pukeutua.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.

Kauneudesta kuuluu sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla, Anna Perho kirjoittaa.

Venytän silmäkulmaani, ja ystäväni tursottaa siihen teippivoidetta, jonka tarkoitus on oikoa vekit.

”Ei tämäkään ihmeisiin pysty”, tokaisen peilikuvalleni. Se näyttää toipuvan viikon bilerännistä, vaikka tosiasiassa kyse on orastavasta flunssasta ja valtoimenaan raivoavasta keski-iästä.

Ystävä lohduttaa ja kehaisee kaiken näyttävän jo valmiiksi hyvältä. Kuittaan kommentin mutisemalla jotain huuhkajan perärööristä.

Toimin siis juuri siten kuin amerikkalainen toimittaja Autumn Whitefield-Morano kirjoittaa kirjassaan Face Value. Naisten on usein vaikeaa ottaa vastaan ulkonäköönsä kohdistuvia kehuja. Siksi ne usein kuitataan mitätöinnillä tai vitsikkäällä vähättelyllä.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena.

Näinhän ei saisi tehdä. Kampanjat ja asenneartikkelit jankuttavat, että jokaisen pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Muuten itsensä kehittämistä kyllä peukutetaan.

Ulkonäön ajattelemista pidetään milloin pinnallisena, milloin haitallisena, milloin epäsolidaarisena – toisin kuin minkä tahansa muun inhimillisen ominaisuuden pohdintaa. Kauniiden ihmisten väheksyminen on ainoa korrekti kiusaamisen laji.

Kauneudesta kuuluu myös aina sanoa, että se syntyy sisältä päin, siinä missä matematiikkaa tai kitaransoittoa on kyllä lupa opetella. Itse olen dopingin kannalla: jos ulkonäön buustaamisesta saa iloa, anna mennä!

Ulkonäkövoivottelulla on Whitefield-Moranon mukaan hyödyllinenkin funktio. Kohteliaisuuksien vitsikäs vähättely toimii naisten välisenä sosiaalisena liimana. Keskustelu tyrehtyisi kerrasta napakkaan kiitokseen, mutta small talk saattaa avata portin syvään tutustumiseen.

Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä.

Ulkonäköhuolien kauhistelu sisältääkin mukavan, vertaistuellisen ulottuvuuden. Tulen aina hyvälle tuulelle siellä, missä liioittelun sävyttämä itseruoskinta alistaa ulkonäköpaineet ainoalle oikealle suhtautumistavalle, naurulle.

Länsimaisia kauneusihanteita syytetään paljosta, mutta ehkä niitäkin voisi joskus tarkkailla lempeydellä. Laihojen ja isorintaisten satuolentojen lisäksi arkikaunottarien kirjo sisältää monenlaisia tyyppejä lävistetyistä rokkareista rastapäisiin Fjällräven-naisiin, ponnaripäisistä fitness-hirmuista saunapuhtaaseen perheenäitiin – tyyppeihin, joilla ei olisi henkiinjäämismahdollisuuksia tiukemmissa ympäristöissä.

Ihmisen elämä on ylipäätään tasapainoilua tyytyväisyyden ja tyytymättömyyden välillä. Ulkonäkökeskusteluihin voisi ottaa saman, hyväksyvän asenteen; joskus tukka on hyvin ja kaikki muukin, joskus ihanhirveetä emmäkestä, entäs sitten.

Ja onhan meillä vielä yksi valtti: ­Abraham Lincolnin mukaan Jumala pitää keskinkertaisen näköisistä ihmisistä. Siksi hän loi meitä niin paljon.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Nyt kävi käry! Tunne iskee yksityisetsivä Teuvo Paanaseen joka keikalla. Oikeasti käry ei ole koskaan käynyt, koska Teuvo osaa muuttaa lookiaan hetkessä.

Yksityisetsivä Teuvo Paanasella on taas alkamassa vuoden kiireisin aika. Suurin osa Teuvon toimeksiannoista on uskottomuusepäilyjä, ja pikkujouluaika on pettäjien sesonkia.

– Sen lisäksi suomalaiset pettävät ennen lomia ja lomien jälkeen. Se on ihme juttu. Onko se se, että ollaan saatu perheestä tarpeeksi? Teuvo pohtii.

Kun Teuvo saa uskottomuusepäilyn tutkittavakseen, hän ottaa ensiksi kohteestaan selville kaiken mahdollisen. Teuvo kulkee varjona kohteen kannoilla, ottaa kuvia ja etsii todisteita petollisuudesta. Kiinni ei saa jäädä, joten Teuvon täytyy pystyä muuttamaan ilmettään nopeasti. Siksi hänellä on usein keikoilla apunaan maskeeraaja. Videolla Teuvo muuntautuu taviksesta talkkariksi.

Teuvo on yksi Suomen noin sadasta yksityisetsivästä. Yksityisetsivän työ on kiehtonut aina kirjailijoita, ja Teuvollakin on monta kuuluisaa, fiktiivistä kollegaa. Mutta onko työ oikeasti niin jännittävää kuin salapoliisiromaanit antavat ymmärtää? Mitä muuta Teuvo setvii kuin petollisia ihmissuhteita?

Lue koko juttu Teuvosta ja yksityisetsivän työstä Me Naisten numerosta 43/2016.

Laulaja Suvi Teräsniska kertoo sosiaalisessa mediassa, että perheellä on kaikki hyvin.

Suvi Teräsniska, 27 sai eilen toisen lapsen. Laulaja kertoo ilouutisen sosiaalisessa mediassa.

– Pieni poika saapui maailmaan eilettäin, samana päivänä kun Ouluun satoi ensilumi. Täällä on kaikki hyvin. Ihanaa loppusyksyä teille kaikille! Missä kaikkialla on jo ollut lunta? Suvi kirjoitti vauvasta julkaisemansa varvaskuvan yhteydessä.

Suvin ja hänen aviomiehensä Simo Aallon esikoispoika Terho syntyi viime vuoden maaliskuussa. Pari meni naimisiin kaksi vuotta sitten kesällä.

Suvi on mukana Vain elämää -ohjelman parhaillaan televisiossa pyörivällä kaudella. Hän kertoi raskaudestaan, kun ohjelmaa kuvattiin alkukesällä.

Elokuussa Me Naisten haastattelussa Suvi kertoi ottavansa toisen lapsen odotuksen rennommin kuin ensimmäisen.

– Alkuviikkoina, kun vauvavatsa ei ollut vielä kasvanut eikä liikkeitä tuntenut, saattoi mennä päiviä, etten edes muistanut olevani raskaana. Pitää paikkansa, että toinen lapsi menee vähän vasemmalla kädellä, Suvi nauroi.