”Sain reissusta paljon uutta, jota voin käyttää työelämässä. Henkinen kantti ja stressinsietokyky kasvoivat valtavasti”, Maija sanoo nyt.

Haaveiletko pitkästä irtiotosta? Maija Ikonen vaihtoi konttorielämän pitkään lomamatkaan. Kuinka sellainen rahoitetaan ilman lottovoittoa?

Maija Ikonen, 28, pyöritteli Marc Jacobsin laukkua käsissään. Se lähtisi myyntiin nyt.

Hän naputteli ilmoituksen Facebookin kirppisryhmään. Alle kymmenessä minuutissa laukku oli vaihtanut omistajaa 60 eurolla. Se oli iso summa säästäjälle.

– Kukaan tuttavani ei olisi ikinä uskonut, että voisin minun elämäntyylilläni joskus säästää tai hankkia rahaa, Maija nauraa nyt.

– Rakastin ulkona syömistä, sisustusta, shoppailua ja taksikyytejä.

Hänellä oli kuitenkin rahantarve, joka meni entisen elämäntyylin edelle. Hän suunnitteli elämänsä irtiottoa töistä – tai taukoa omasta arjestaan, kuten itse sanoo.

Maija oli laskenut, että hänen täytyy säästää noin 800 euroa kuussa, jotta suunnitelma toteutuu.

– Ja minä en todellakaan ole mikään isotuloinen! Summa oli järjetön.

Hän laittoi myyntiin myös kaikki vaatteensa, joita ei ollut käyttänyt yli vuoteen. Ensin farkkujen myyminen Facebookin kautta kolmen euron hintaan tuntui typerältä, kun jokaista euroa varten piti nähdä vaivaa erikseen.

– Sitten tajusin, että kaikki koostuu pienistä puroista. Muutaman vaatteen myyminen siihen hintaan oli sama kuin yhden päivän budjetti, jota tarvitsen reissussa. Minulla oli ollut harhainen käsitys rahasta.

10 kuukautta, 8000 euroa

Maijan unelmana oli ottaa töistä puoli vuotta palkatonta vapaata ja lähteä kiertämään maailmaa avomiehensä Anssi Kuivalaisen kanssa.

Ideaa oli heitelty vuosia ääneen, mutta kaksi vuotta sitten he alkoivat miettiä, miten sen voisi ihan oikeasti toteuttaa. He tekivät suunnitelmia, istuivat laskin kädessä ja miettivät, mitä matkaltaan haluavat ja miksi.

– Päätimme, että tämä on irtiotto kaikesta. Töissä ollaan kiireessä, kotona Facessä, illat nähdään kavereita ja koko ajan suoritetaan, koska pitää olla tehokas.

– Suurin asia, jota kaipasin, oli läsnäolo ihan oman itseni ja avomieheni kanssa.

Matkareitiksi valikoitui Sri Lanka–Malediivit–Vietman–Laos–Thaimaa–Indonesia–Fidži–Yhdysvallat.

Varsinainen säästäminen alkoi kymmenen kuukautta ennen lähtöä. Molempien piti saada kasaan ennen matkaa 10000 euroa. Maijalla odotti säästötilillä valmiina noin pari tonnia.

– En suosittele kenellekään niin rankkaa säästökuuria. Se oli yhtä kauheaa kuin kuulostaakin, sillä emme todellakaan ole mitään kroisoksia. Siihen loppui kaikki sosiaalinen elämä ja oleminen.

Levikset repee

Palkan tultua Maija maksoi ensin elämisen ja työnteon kannalta pakolliset kulut, kuten vuokran, laskut ja bussikortin. Sitten hän jakoi lopun summan päivillä, joita oli seuraavaan palkkaan.

Päivässä saattoi käyttää 15 euroa.

Kesällä lomarahat auttoivat vähän, muuten oli tiukkaa. Lehdet Maija luki töissä, ja kaikki turha irtaimisto myytiin.

Yrittäjänä työskentelevä Anssi teki töitä niin paljon, että Maijaa hirvitti.

– Välillä menivät hermot. Ärsytti mennä töihin räjähtäneissä vaatteissa. Yhdet farkut repesivät takapuolesta.

Kahdesta luksuksesta he pitivät kiinni: kesälomamatkasta ja kuntosalikortista.

”Matka” tarkoitti retkeä kesäteatteriin Mikkolanniemelle Etelä-Karjalaan.

– Se oli ilta jossain ihan jumalan selän takana! Maija nauraa. –Mutta kesälomamatka kuitenkin.

Puolen vuoden kuntosalikortti maksoi satasia – mutta auttoi säästökuurissa.

– Kun olimme treenaamassa koko ajan, ei tehnyt mieli juhlia eikä pyöriä ulkona tuhlaamassa.

Syyskuussa, eli pari viikkoa ennen lennon lähtöä, kasassa oli tasan kymppitonni. Se oli reissurahaa, joka lähti mukaan.

Ennakkoon Vietnamiin saakka ostettuihin lentolippuihin meni 820 euroa, ja yllättävän paljon maksoi myös pitkän reissun vakuutus, 550 euroa.

Unelmien matka, silti

Pariskunta lähti lokakuussa ja palasi reissultaan kaksi viikkoa sitten. Oliko se kaiken säästämisen arvoista?

– Oli, ehdottomasti, jokaisen denguekuumeen kouristuksen, ruokamyrkytyksen ja sairaalakäynnin jälkeenkin.

Maija sai Bangkokissa ensimmäisen ruokamyrkytyksen, ja vatsavaivat piinasivat siitä eteenpäin. Indonesian Gilillä hän sairastui denguekuumeeseen.

Lopulta Fidzillä kunto oli niin huono, että pariskunta päätti hylätä kuukauden matkustelun Yhdysvalloissa ja palata suoraan Suomeen kuukautta suunniteltua aiemmin.

– Luojan kiitos oli vakuutukset! Ei tarvinnut maksaa penniäkään missään, kun oli maksusitoumus. En suosittele kenellekään reissaamista ilman vakuutusta, sillä sairastuminen kaataa budjetin heti.

Nyt Maija ei muistele matkan vastoinkäymisiä vaan ylivoimaista tunnetta, että hän selviää melkein missä tahansa.

– En olisi ikinä, ikinä kuvitellut olevani reppureissaaja, joka asuu pahimmillaan kolmen euron hotelleissa. Tai pyörii umpiväsyneenä tuntemattomissa paikoissa, kun joku yrittää huijata. Ja silti olin!

Myös budjetointi tuli tutuksi sentilleen: Maija kulutti reissussa 6306,85 euroa.

Maijan vinkit

Kerro säästökuuristasi muille. Kun teet asiasta julkisen, et lipsu siitä. Kertomisen jälkeen ei myöskään tarvitse selitellä omia valintoja.

Ole rehellinen itsellesi. Jokainen mieliteko on pois matkasta, vaikka maksaisi vain euron. Mieti, onko ihan pakko ostaa.

Etsi väliaikaiset vuokralaiset ajoissa. Muista kysyä lupa vuokranantajaltasi.

Myy kaikki turha kirpputoreilla. Rahan lisäksi tämä auttaa asunnon tyhjentämisessä väliaikaiselle vuokralaiselle.

Muista, että reissun aikaan Suomessa on pakollisia kuluja. Minä maksoin joka kuukausi ammattiliittoon 12 euroa, eläkesäästämiseen 50 euroa, puhelinlaskuun noin 15 sekä koti- ja lemmikkivakuutukseen 25 euroa.

Maija Ikonen, 28, Helsinki,

Unelma: Irtiotto töistä.

Työ: Luova päällikkö SBS

Discovery Radiolla.

Perhe: Avomies ja koira.

Chisu teki Vain elämää -historiaa.

Chisu yllätti Anna Puun päivänä kaikki muut artistit, kun hän toi lavalle Ylioppilaskunnan laulajat.

– Mä olen ollut tosi hiljainen tänään. Aina, kun rupean miettimään tätä biisiä, tulee kyyneleet silmiin. Miten pystyn vetämään tämän? Chisu sanoi ennen esitystään ja kertoi valintansa olevan Mestaripiirros.

Chisun mielestä Mestaripiirros on yksi Suomen musiikkihistorian hienoimmista kappaleista. Anna puhkesi kyyneliin jo ennen esitystä. Biisi on hänelle henkilökohtainen, sillä se tuo mieleen hänen tyttärensä.

– Mikään muu ei ole ikinä yhtä täydellinen kuin se oma. Se sun tekele, Anna selitti jaksossa.

Ohjelmassa kaikki äidit eli Chisu, Anna Puu ja Suvi Teräsniska ovat aikaisemminkin liikuttuneet, kun on tullut puhetta lapsista. Näin kävi nytkin, mutta myös Mikael Gabriel ja Hector varautuivat esitykseen nessuilla.

2790615

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Arttu Wiskarikin pääsi jatkoon Bad Romance -esityksellään. Mitä siitä voi oppia?

Lokakuu on selvästi suomalaisten Bad Romance -kuukausi.

Muistatko vielä Arttu Wiskarin Lady Gaga -esityksen? Wiskari esitti jättihitin Bad Romance alkukuusta MTV-kanavan Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Lauantaina tositoimiin joutuu Saara Aalto, joka valitsi saman kappaleen Britannian X Factor -kilpailun kauhuteemaan.

Jakso jaksolta Saara on osoittanut vahvuutensa sekä laulajana että show-naisena. Viime viikon diivateemassa Saara veti äärimmäisen spektaakkelin, kun hän esitti Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen.

Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press
Saara Aalto veti melkoisen show'n X Factorin livelähetyksessä viime viikolla. Kuva: All Over Press

Ei ole epäilystäkään, etteikö Saara esittäisi täydellistä Lady Gaga -show’ta. Mutta kun katsoo Arttu Wiskarin Bad Romance -vedon, voi siitä ottaa avuksi kaksi täsmäoppia – kelle tahansa ja mihin tahansa tiukkaan paikkaan.

1. Välillä kannattaa heittää täysin överiksi

Tämän kauden Tähdet, tähdet -ohjelma käynnistyi todellisella kimalleshow’lla. Moni televisionkatselija yllättyi, kun Artti Wiskari kertoi esittävänsä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romancen.

Ilta-Sanomille Wiskari kertoi, että hän ei pystynyt edes etukäteen treenaamaan kappaletta keuhkoputkentulehduksensa vuoksi. Mies teki kappaleesta omankuuloisensa ja pääsi jatkoon.

– Tämä on täysin vastakohta sille, mitä mä itse teen. On hyvä aloittaa siitä, että heittää niin överiksi kuin pystyy, Arttu Wiskari sanoi esityksensä jälkeen.

Lue myös! Saara Aalto voittoon! Avuksi 5 oppia edellisiltä X Factor -voittajilta

Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen
Haaroista revinneet housut eivät haittaa Arttu Wiskaria! Kuva: Sanoma-arkisto / Terhi Ylimäinen

2. Mikään ei ole noloa!

Kesken suoran Tähdet, tähdet -lähetyksen Arttu Wiskarille tapahtui lavalla jotain äärimmäisen kiusallista: hänen housunsa ratkesivat. Mutta Arttu ei häkeltynyt. Hän jatkoi Bad Romance -esitystään, vaikka punaiset kalsarit näkyivät.

Onkohan Saara Aallon esiintymisasussa yhtä paljon kimalletta kuin Arttu Wiskarin hopeapuvussa?

Saara Aalto esittää Bad Romance -kappaleen lauantaina 29. lokakuuta Britannian X Factor -livelähetyksessä, joka alkaa kello 22 Suomen aikaa itv-kanavalla.

Tummasävyinen ruotsalaiselokuva näyttää fantasian keinoin, millaista on olla nuori ja ulkopuolinen.

Teini-ikäiset Kim (Tuva Jagell), Bella (Wilma Holmén) ja Momo (Louise Nyvall) elävät maailmassa, jossa kiusaaminen ja seksuaalinen ahdistelu ovat arkipäivää. Turvaa tarjoaa Bellan sadunomainen kasvihuone, jonne ystävykset sulkeutuvat iltaisin. Eräänä päivänä tyttöjen istuttamasta siemenestä versoo maaginen kasvi, joka avaa oven poikien maailmaan, eikä mikään ole kohta entisellään.

Alexandra-Therese Keiningin ohjaama elokuva on tunnelmallinen sekoitus draamaa ja fantasiaa. Kuvaus on kauniin synkkää, taikaelementit taidokkaasti toteutettuja, ja nuoret näyttelijänlupauksetkin suoriutuvat varsin mallikkaasti. Ongelmat löytyvät lähinnä tarinasta, joka loppua kohden tuntuu hieman kadottavan punaisen lankansa. Myöskään teemoiltaan elokuva ei täysin löydä muotoaan.

Vaikka Girls Lost kuvaa vakuuttavasti murrosiän haasteita, jää se sukupuoli-identiteettiä käsittelevänä teoksena pintaraapaisuksi.

Katso traileri:

Girls Lost

***

Ensi-ilta 28.10.

Lauantain livelähtetykseen valmistautuva laulaja juhli halloween-bileissä Lontoossa.

Tästä eivät kauhukostyymit enää synkkene eikä Saara Aallon ihonväri kalpene.

Britannian X Factor -kilpailijat viettivät halloween-bileitä, joissa suomalaislaulaja juhli kalman kalpeana kauhukuningattarena.

 

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

Huomiota herättävin yksityiskohta Saaran halloween-tyylissä oli hänen kaulalleen maalattu iso punainen verijälki.

Saara Aalto julkaisi Instagram-tilillään kuvan omasta kauhulookistaan, jonka oli taikonut ammattimaskeeraja Fai Archer.

Lookin peruselementit olivat: vaalea iho, tumma silmämeikki ja syvän punaisiksi maalatut huulet sekä pääkalloseppele ja musta huntu.

 

Kuva, jonka Fai Archer (@faiarcher) julkaisi

Fai Archer julkaisi myös kuvia Saaran halloween-maskista Instagram-tilillään.

Suomalaislaulaja ja hänen kilpakumppaninsa osallistuivat torstai-iltana Lontoossa Kiss FM -radiokanavan bileisiin. Saara Aalto paljasti ennen juhlia odotetun biisivalinnan, jonka hän esittää seuraavassa livelähetyksessä lauantaina.

Lue lisää: Saara esittää seuraavassa X Factor -jaksossa Lady Gagan Bad Romance -kappaleen

Tee itse!

Saaran halloween-maskin voit tehdä helposti itsekin kotona. Jos sinulla ei ole tekoverta etkä ehdi sellaista ostamaan pilailukaupasta, voi veren taiteilla kestävällä punaisella huulipunalla. Päälle kannattaa suihkuttaa meikinkiinnitysainetta.  

Kasvojen meikki onnistuu yksinkertaisimmillaan valkoisella ihonpohjustuksella, mustalla kajaalilla ja tummalla punalla.

Katso video! Miten levittää tumma huulipuna siististi? Katso ohjeet kohta kohdalta

Saara julkaisi myös Facebook-videon illan juhlista Sada Vidoon kanssa.