Luokanopettaja Pauliina Kuunkajo (oik.) lainasi Soile-Maria Linnemäen liikkeestä mekon Virossa vietettävää kartanoviikonloppua varten.

Tarvitseeko yhden illan mekkoa omistaa itse? Mitä tehdä autolla, joka seisoo illat parkissa? Keneltä lainata poraa, jos haluaa yhden reiän seinään? Poimi tästä nykyajan säästö- ja tienausvinkit.

Apua, bileet tulossa eikä mitään päälle pantavaa! Eikä rahaa. Tuttu tilanne?

Yhteinen vaatekaappi sadan muun naisen kanssa pelastaa, sillä kuudestasadasta vaatteesta löytyy todennäköisesti jotakin.

– Ajatus on herätellä, kannattaako ja voiko näinä aikoina ostaa kaikkea itse, kertoo Soile-Maria Linnemäki. Hän pitää Vaatepuu-lainaamoa järvenpääläisen valokuvausstudion takahuoneessa.

Jättivaatekaapin idea on, että sieltä voi napata tulevalla viikolla tarvitsemansa vaatteet täsmäiskuna. Jos on menossa työhaastatteluun, voi lainata bleiserin, jos puolestaan syksyn ainoisiin juhliin, pikkumustan. Kertaa varten on turha ostaa.

Puolen vuoden jäsenyys maksaa 130 euroa. Sillä saa kahden viikon välein kaksi vaatetta kahdeksi viikoksi. Eniten kaapissa on laadukkaita arkivaatteita. Summa tuntuu äkkiseltään suurelta.

– Moni makustelee summaa ensin, mutta suhteuttaa sen sitten vaatteiden ostohintaan. Olisiko muuten varaa uuteen mekkoon joka tilaisuuteen tai mahdollisuus suosia tässä mittakaavassa suomalaisten suunnittelijoiden merkkejä? Linnemäki miettii.

Ketkä näitä sitten lainaavat?

– Minulla on hyvätuloisia asiakkaita, jotka tekevät tätä ekologisista syistä eivätkä halua omistaa mitään. Sitten on yksinhuoltajaäitejä, joilla ei olisi muuten varaa tällaiseen ”ylellisyyteen” tai ”hömpöttelyyn”.

Linnemäki haluaakin samalla osoittaa, että omilla valinnoilla laatu voi olla lähes kaikkien saatavilla.

Vaatteet Linnemäki on saanut suunnittelijoilta lainaksi tai ostanut kirpputoreilta. Asiakkaat ovat tuoneet myös omia vaatteitaan muiden lainattavaksi. Jos antaa omansa kiertää, saa lisäetuja.

Linnemäelle itselleen vaatekaappi on ”vakava harrastus, ei leipätyö”.

– Käteen jää jotain pientä, sillä vaatteiden hankinta ja huolto maksavat.

– Pääsyy taitaa olla se, että tämä on hauskaa! Vaatteidenvaihtopäivissä on jotain hienoa: naiset eivät kilpaile kuten alennusmyynneissä, vaan kannustavat toisiaan, että ota toi, se näyttää päälläsi hyvältä.

Ensin tuli raha, sitten ilo

Hauskuus on sana, jota käyttää myös jakamistaloutta tutkinut Juho Hamari Aalto-yliopistosta.

Moni tekee yhteishankintoja säästääkseen tai vuokraa vähällä käytöllä olevaa omaisuuttaan saadakseen lisätienestejä, osa taas kuluttaa niukemmin ekologisista syistä. Mutta myös nautinto on iso kannustin.

– Rahan tarve saattaa sysätä tarjoamaan esimerkiksi ylimääräistä huonetta matkaajille tai omaa porakonetta opiskelijayhteisön yhteiskäyttöön, mutta tekeminen voi olla niin mielekästä, että siitä tuleekin elämäntapa.

Saattaa käydä myös toisinpäin: kun pienimuotoinen lainailu tai vuokraus toi aluksi hyvän mielen, voikin huomata tienaavansa sen verran, että vuokrauksesta kasvaa liiketoimintaa.

Ovat kaveriporukat toki aiemminkin ostelleet vaikkapa kimppaveneitä kuluja jakaakseen. Miten nykybuumi eroaa siitä?

– Nyt moni perustaa oman identiteettinsä siihen, että olen vihreä ja kulutan eettisesti.

– Netti ja erilaiset applikaatiot ovat muuttaneet kyläyhteisöistä tutun jakamistalouden maailmanlaajuiseksi toiminnaksi.

Toisaalta uusi teknologia tuo kaupungeissa lähelle naapurit, jotka ovat olleet vieraita. Esimerkiksi kaupunginosien omilta nettikirppiksiltä voi ostaa tavaroita vaikka samasta korttelista, jolloin ostaja säästää postikuluissa, myyjä välttyy pakkaamisen vaivalta eikä ympäristö rasitu kuljetuksesta. Win-win-win!

Parhaimmassa tapauksessa saattaa jopa tutustua uuteen samanhenkiseen ihmiseen.

– Buumi luo kyläyhteisöjä paikkoihin, joissa niitä ei ole ollut vuosikymmeniin.

 

Vaate- ja laukkulainaamoja

Jarvenpaanvaatepuu.fi (Järvenpää)

Facebook.com/vaaterekki (Helsinki ja Riihimäki)

Nurmiclothing.com/nurmi-clothing-library (Lahti)

Dreamy.fi (Turku)

 

Ostaisitko pihaa muutamalla työtunnilla?

Lainaa toisen pihaa puutarhaharrastukseesi ja maksa siitä työlläsi. Tämä on Kaupunkirengin ajatus, joka yhdistää maalliset ja maattomat.

Palvelun kautta voi kysellä joko omalle pihalle puutarhanhoitoapua tai pihoja, joiden multaan voisi sormensa upottaa. Pihan omistaja antaa rengilleen palan maastaan, jonne pihaton pääsee möyrimään.

– Itselläni on siirtolapuutarhapalsta, ja olen nähnyt, miten terapeuttista puutarhanhoito on. Toisaalta on paljon mummoja, jotka eivät jaksa enää pihaa hoitaa, ja se ahdistaa heitä, kertoo Iina Merikallio, toinen Kaupunkirengin perustajista.

Suositus on, että jos saa vuokralle neliön pihaa, tekee vastineeksi tunnin töitä. Kymmenen neliön pihaläntistä pitäisi siis vaikkapa leikata muuta nurmikkoa, kitkeä rikkaruohoja ja leikata pensaita kymmenen tuntia kesässä. Se on suositus, joten osapuolet voi keksiä jonkin muun korvauksen – tai sopia, ettei korvausta tarvita.

– Tässä molemmat osapuolet voittavat. Nykyään ihmiset asuvat kerrostaloissa ja rintamamiestaloissa pihat vain villiintyvät. Palvelun avulla saa juttuseuraa, ja monelle on tärkeää päästä jakamaan nuorelle kaupunkilaistytölle tietotaitoa perennoiden hoidosta.

Hankkisitko lisätienestiä seisovalla kaaralla?

Kortteliautopalvelun kautta voi vuokrata itselleen menopelin vaikka tunniksi tai tienata omalla autollaan, jos se muuten seisoisi tyhjän panttina parkkipaikalla.

Helsingin Arabianrannassa asuva Ann-Catrin Tylli vuokraa usein Anssi Lehdon autoa. He asuvat vain muutaman sadan metrin päässä toisistaan.

Tylli tarvitsee autoa pari kertaa kuussa töiden takia. Muuten hän kulkee julkisilla, eikä omalla autolla olisi virkaa.

– Tämä on autovuokraamoa edullisempi, ja on helppoa, kun auton voi ottaa ihan naapuristani, Tylli perustelee Kortteliauton käyttöä.

Lehto puolestaan vuokraa autoaan muille, koska se jäi melko turhaksi miehen jäätyä eläkkeelle. Kymmenen vuotta vanhan Ford Focuksen lainaaminen maksaa 8,70 euroa tunnissa. Koko päiväksi auton saisi 64 eurolla – sisältäen bensat.

Autolla on kuukaudessa kymmenkunta vuokraaja. Vuokratuloilla Lehto kuittaa ”ainakin auton vakuutusmaksut”.

– Elokuussa taisin saada käteen 150 euroa. Ei tämä mikään ihmeellinen tienesti ole, ennemmin aate.

Katsoisitko naapurin lapsia?

Nappi naapurin idea on tarjota apua, seuraa tai palveluksia aivan kotinurkilla. Nettipalvelussa voi tarjoutua vaikka muuttoavuksi, kysellä kirityskaveria juoksulenkille tai etsiä poraa lainaan yhden taulun ripustamiseen.

Ohjelmaan näpytellään oma osoite, ja palvelu näyttää, millaista ehdotuksia naapurustossa on. Yksi lupautuu auttamaan vanhuksia kotiaskareissa, toinen perustaa lukupiiriä ja kolmas osaisi auttaa kantapään neulomisessa.

– Turhan moni asia haetaan kaukaa, vaikka apu olisi seinän takana. Sitä ei vain tiedä. Ajatus on yhdistää ihmiset, palvelun kehittäjä Pauliina Seppälä sanoo.

– Palvelun tärkein ominaisuus ovat muut ihmiset. Kun menee kauppaan, voisiko tehdä ostokset samalla naapurin vanhuksen puolesta? Tai jos on jalka murtunut, löytyisikö joku, joka vie koiran ulos?

Seppälä vinkkaa, että Nappi naapurin kautta voi kokeilla vaikkapa pientä itsensä työllistämistä.

– Voi tarjoutua esimerkiksi naapuruston lastenhoitajaksi.

Lue myös:

Tarjoa naapurilainaa tarralla – miksei myös Suomessa?

Katja Ståhl: ”Lainaan jatkuvasti rahaa itseltäni”

 

11 nykyaikaista säästö- ja tienausvinkkiä

Taloyhtiön omat Facebook-ryhmät Tarjoa naapurille tiskauspalvelua, myy vanha lastensänky, kysy muuttoapua.

Kaupunginosien Facebook-kirpputorit Myy ja osta läheltä, jolloin ekologinen jalanjälki jää pieneksi eikä tuotteiden kuljetuksesta synny kuluja. Kiikuta myymäsi tuote vaikkapa kadun toiselle puolelle.

Taloyhtiöiden yhteiset oleskelutilat Miksette muuttaisi vähällä käytöllä olevaa pyykinkuivaushuonetta vaikkapa yhteiseksi nikkarointi- tai ompeluhuoneeksi? Näin kaikkien ei tarvitse hankkia välineitä itse, vaan ne voidaan jakaa yhteisillä säännöillä.

Airbnb Vuokraa kotimajoitus hotellia huokeammalla. Voit tienata lomarahoja itsekin, jos vuokraat tyhjilleen jäävän kotisi jollekin muulle.

Uber-taksi Kyytejä tarjoavat ammattitaksiautoilijoiden sijaan tavalliset kuljettajat. Toiminta on Suomessa laitonta, mutta älypuhelimen applikaatiosta voi seurata jatkuvasti autojen liikkeitä esimerkiksi Helsingin keskustassa.

Siivouspäivä Päivä, jolloin jokainen voi perustaa oman kirpparin vaikkapa puistoon. Myy tai anna nurkissa lojuvat tavarat sellaiselle, joka niitä tarvitsee. Tee löytöjä.

Sohvasurffaus Vieraanvaraisuuteen perustuva ilmainen majoitusmuoto ympäri maailmaa. Hyppää siis vieraan perheen sohvalle, mutta vastavuoroisesti tarjoa nukkumasijaa omasta kodistasi.

Vähänkäytetty.fi Uudenlainen nettikirppis, joka toimii keskusvaraston kautta. Tuotteita eivät siis myy yksityiset suoraan toisilleen, vaan voit tilata palvelun kautta monta erillistä kirppistuotetta yksillä postikuluilla.

Kuinoma.fi Harrastusvälineiden lainaus- ja vuokrauspalvelu.

Kyydit.net Sivusto, jolla voi etsiä kimppakyytejä ympäri Suomea. Jaa bensakulusi tai pääse Turkuun bussia halvemmalla.

Vertaislaina Lainaa rahaa pikavippejä edullisemmin tai ryhdy itse sijoittajaksi. Vertaislainapalveluja on muutamia erilaisia, mutta pääperiaate on, että nettipalvelu saattaa yhteen lainan ottajan ja yksityisen lainanantajan. Lainan hinta vaihtelee, sillä kukin saa päättää, mihin tarjoukseen tarttuu.

Vierailija

Säästä tai hanki helppoja lisätuloja - tätä omaisuutta kannattaa lainata, vaihtaa ja vuokrata

Auton vuokraaminen olisi varmasti tuottavaa toimintaa, mutta miten toimitaan sitten, jos autoa kolhitaan tai pahempaa? Auton vakuutus on kuitenkin minun nimissäni ja bonusmenetykset + omavastuut tulevat minun maksettavakseni. Tämän lisäksi on huomioitava se, että mitä enemmän autolla ajetaan, sitä suuremmiksi kasvavat huoltokulut, jne. Auton omistaminen on kallista ja sen vuokraaminen on sitä myös, sattuneesta syystä. Kun lähdetään laskemaan kaikkia kuluja, pitää vuokrahinnan olla aika...
Lue kommentti

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pysyttele omissa oloissasi, jos seura ei maita. Saatat joutua tänään helposti konflikteihin. Erilaisuus rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

On aika tehdä muutoksia kotiisi tai ulkonäköösi. Kaikki uusi piristää ja antaa arkeen potkua. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilmaiset itseäsi.

 

KAURIS

Selvitä itsellesi, mitä haluat. On aika lopettaa jahkailu ja suunnata täysillä eteenpäin. Älä anna epärealistisia lupauksia.

 

VESIMIES

Taistele tylsyyttä vastaan uusilla seikkailuilla. Ole aktiivinen ja haasta itsesi jatkuvasti. Nyt ei ole aika jäädä jumiin vanhoihin kaavoihin.

 

KALAT

On aika tehdä vastapalveluksia ihmisille, jotka ovat tarjonneet sinulle apuaan. Muutos on sinulle hyväksi. Ole tarkkana, jos joudut neuvottelemaan jostain.

 

OINAS

Keksit hyvän idean läheisesi kanssa. Kyseessä voi olla yhteinen reissu tai muu tulevaisuuden projekti. Älä lipsu budjetistasi.

 

HÄRKÄ

Anna kaikki liikenevä aikasi ihmissuhteille. Uusien tyyppien tapaaminen kuuluu päivän ohjelmaan. Saat tilaisuuden kokeilla jotain erilaista ja jännittävää.

 

KAKSONEN

Luota vain siihen, minkä näet omin silmin. Liikkeellä on hämääviä huhuja, joiden uskominen johtaa ongelmiin. Kysy suoraan, jos jokin epäilyttää.

 

RAPU

Lähde tutustumaan ihmisiin erilaisista taustoista. Tänään sinulle on mahdollisuus avartaa ajatusmaailmaasi. Tapaat erityisen tyypin.

 

LEIJONA

Kotona on luvassa jännitteitä. Hoida ne pois alta diplomatialla ja kärsivällisyydellä. Ole rauhallinen ja ehdota rakentavia ratkaisuja.

 

NEITSYT

Älä anna pikkujuttujen viedä hyvää tuultasi. Pidä huolta terveydestäsi ja korjaa arkiset asiat kohdilleen pienillä muutoksilla. Empaattisuutesi tulee tarpeeseen.

 

VAAKA

Älä kasaa paineita itsellesi. Jos jokin ei suju, selvitä ongelmat syyt juurta jaksaen. Ratkaisut ovat yksinkertaisia ja lähellä.