15 euroa baariin vai sijoituksiin? Sinä päätät. Kuva: Shutterstock

Pienikin säästö kannattaa. Nainen ja rikastumisen taito -kirjan kirjoittaneet taloustoimittajat Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja neuvovat, miten pikkuhiluillakin voi kerryttää varallisuuttaan.

Nainen, nyt loppuu se vetkuttelu! Säästäminen kannattaa aloittaa heti. Verkkopankki auki ja laskin käteen, kannustavat taloustoimittajat ja sijoituskirjailijat Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja. Rahaa tuskin jää säästöön, ellei asian eteen tee mitään. Naisten neuvoilla säästämisestä ja sijoittamisesta voi kuitenkin tehdä helppoa ja ihan mukavaakin puuhaa.

– Säästäminen on vanhanaikainen hyve, jonka sietäisi palaavan takaisin, Emilia Kullas sanoo.

Ensi viikolla julkaistava Nainen ja rikastumisen taito on jo toinen talousopas, jonka Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja ovat kirjoittaneet naisille. Siinä he neuvovat, miten keskituloinenkin pääsee hyötymään roposistaan – ja kenties jopa rikastumaan. Kaksikon ensimmäinen kirja Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta ilmestyi vuonna 2010.

Talouselämä-lehden uutispäälliköinä työskentelevät naiset elävät itse kuten opettavat.

– Joka palkkapäivä tilistä lähtevät ensin laskut, sitten säästöt. Ei kannata jättää säästämistä sen varaan, että kuun lopussa katsoo, ”mitä jäi”, koska silloin yleensä ei jää mitään, he kertovat.

Naisten mukaan säästämisestä ja sijoittamisesta kannattaa tehdä tapa – ei pelkästään rikastumisen vuoksi, vaan jo ihan pahan päivän varallekin.

– Kiität itseäsi sinä päivänä, kun kolaroit auton, pesukone laukeaa ja lapset rikkovat iPadin. Silloin helpottaa kummasti, kun on edes rahasto-osuuksia mitä myydä.

Miten päästä alkuun?

Emilia ja Ninni vastasivat yleisimpiin kysymyksiin, joita säästämistä ja sijoittamista aloitteleva pohtii.

”Palkasta varmaan jäisi säästöönkin, mutta tällä hetkellä kaikki rahat kuluvat milloin mihinkin. Mitä kannattaisi tehdä?”

”Tsekkaa ensin rahasi ja mihin ne menevät. Ota istunto verkkopankissa, kynä, paperia ja laskin. Laske, paljonko kuukaudessa menee eri menoihin: ruokaan, vaatteisiin, omiin ja lasten harrastuksiin, bussikorttiin tai bensaan ja niin edelleen. Kerro summat 12:lla ja näet, paljonko oikeasti käytät rahaa esimerkiksi vaatteisiin vuodessa.

Vasta kun tiedät, miten paljon ja mihin rahaa kuluu, voit haarukoida, paljonko pystyt säästämään. Voit esimerkiksi päättää, että säästät 10 prosenttia nettotuloistasi.

Älä tee asiasta liian vaikeaa, vaan aloita tekemällä jotain, vaikka vain se, että siirrät joka kuukausi palkkapäivänä sivuun muutaman kympin myöhemmin sijoitettavaksi, jos sopivaa kohdetta ei ole vielä löytynyt.”

”Mutta kun alkuun pääseminen tuntuu edelleen vaikealta.”

”Alkuun pääset vaikka katsastamalla oman pankkisi sijoitusosion verkkopankissasi. Internetissä on loputon määrä tietoa tarjolla, samoin talousmediassa. Ensin selvitä, paljonko voit säästää, sitten hae itsellesi sopiva sijoituskohde.”

”Haluan nauttia työni hedelmistä nyt. Miksi minun pitäisi odottaa kymmenen vuotta, että säästöt (toivottavasti) kaksinkertaistavat itsensä?”

”Ei tarvitse olla joko–tai, voi olla sekä–että. Jos käytettävissä on satanen joko kulutukseen tai säästämiseen, kuluta viisikymppiä ja säästä toinen viisikymppinen. Jos haluamasi uudet saappaat maksavat 200 euroa, se vaatii 4 kuukauden säästön. On ihan terveellistä välillä laskea, miten paljon pitää tehdä töitä esimerkiksi uusien kenkien eteen.”

”Rahaa jää säästöön vain vähän – onko pikkuhilujen säästämisestä tai sijoittamisesta mitään hyötyä?”

”Jos rahaa on vain vähän, kannattaa sijoittaa niin, että se maksaa sinulle vain vähän – eli rahastoihin, joiden kulut ovat pienet. Nordnetillä on esimerkiksi Superrahastoja, jotka sijoittavat Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan tai Oslon pörssin suurimpiin yrityksiin. Minimisijoitus on 15 euroa, ja rahastot ovat kuluttomia. Osakkeita ei kannata ostaa kympeillä eikä edes satasilla, vähintään 500 eurolla, muutoin kertakustannukset nousevat liian isoiksi.

Otetaan esimerkki pikkuhiluista: laitat 15 euroa kuussa Seligsonin pörssinoteerattuun OMX Helsinki -indeksirahastoon. Kymmenen vuoden päästä oletetulla 8 prosentin vuosituotolla sinulla on säästössä 2694 euroa, jossa tuoton osuus on 894 euroa. (Lähde: Seligsonin tuottolaskuri).

Kannattaako tuo? No kyllä, siihen verrattuna että pistät sen 15 euroa baariin – Helsingin keskustan hinnoilla se on parin tuopin verran.”

”Ovathan ne rahat turvassa säästötililläkin. Miksi ottaisin riskin, että menetän sijoittamalla vähätkin säästöni?”

”Säästötilillä rahojesi kimpussa on mörkö nimeltä inflaatio. Se oli lokakuussa prosentin verran. Inflaatio syö rahojesi ostovoimaa, jos ne ovat nollakorkoisella talletustilillä. Siksi pienetkin summat kannattaa sijoittaa.

Kaikessa sijoittamisessa on mahdollista hävitä kaikki rahansa, mutta se ei itse asiassa ole lainkaan niin yleistä kuin Talvivaara-uutisten keskellä voi luulla. Se, että pääomasi arvo laskee, on eri asia kuin se, että menetät kaikki rahasi. Sijoitustesi arvo voi vaihdella, mutta kun hajautat eli laitat pienetkin sijoituksesi eri kohteisiin, niiden arvo heittelee vähemmän ja tuotto-odotus nousee.”

”Entä jos ei vain kiinnosta käyttää aikaa siihen, että perehtyy sijoittamisen monimutkaisiin kiemuroihin?”

”Sijoittamiseen voi käyttää kuinka paljon aikaa haluaa, mutta siitä selviää ihan hyvin niinkin, että panee kerran kuussa tietyn summan sijoituksiin ja lopun aikaa on ajattelematta asiaa. Monet osakesijoittajat seuraavat yhtiöitä aktiivisesti silkasta kiinnostuksesta, mutta sekin riittää, että katsastaa osakesalkkunsa kerran pari vuodessa. Rahastosijoituksiin pätee sama juttu.

Ei sijoittamisesta tarvitse tulla uutta elämäntapaa eikä tarvitse ’hurahtaa uskoon’. Eikä se välttämättä tunnu hauskalta. Se voi olla kuten hammaslääkäri tai kuntosali, se tuntuu hyvältä vasta sitten, kun suoritus on tehty. Mutta sijoittaminen on järkevän taloudenpidon olennainen keino. Sitä ei kannata sivuuttaa!”

Lue myös:


Tutkimus: Tämän ikäisenä nainen ansaitsee eniten


Aina rahat lopussa? Karsi nämä shoppailutavat viimeistään kolmikymppisenä


10 vinkkiä – Näin syöt terveellisesti vähällä rahalla

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.