Netti, älypuhelin, kaverit, lehdet, some... Uutta informaatiota on tarjolla joka sekunti. Kuva: Shutterstock

Tiedät, millainen on Facebook-kaverisi uusi kampaus ja kenet Suomen Bachelor valitsi tyttöystäväkseen. Infoähky uhkaa, mutta turhaa tietoa ei oikeasti ole.

Jokainen meistä tietää hirvittävän määrän asioita, joilla ei äkkiseltään ajateltuna ole mitään merkitystä. Mieti vaikka, mitä kaikkea sellaista olet tänään kuullut tai nähnyt, mikä ei vaikuta elämääsi oikeastaan millään tavoin?

Esimerkiksi: eräs bloggaaja oli hankkinut makuuhuoneeseensa uuden lampun, yksi vauva oli oppinut kääntymään vatsalleen, joku kaveri tykkää tallinnalaisen teknoklubin Facebook-sivuista, vanha työkaveri oli käynyt juomassa kermavaahtoisen kaakaon kahvilassa ja joku oli tehnyt vegaanista pavlovaa synttäreilleen. Tämän kaiken minä opin sosiaalisesta mediasta samalla, kun hairahduin tämän jutun kirjoittamisesta.

Tietoa sataa oikealta ja vasemmalta aamusta iltaan, mikä johtaa siihen, että keskittymisemme herpaantuu tuon tuosta. Nykyään ihmiskunta tuottaa joka päivä tuhansia kertoja enemmän tietoa kuin on Yhdysvaltain kongressin kirjastossa, joka on maailman suurin kirjasto – eikö ollut kiva tieto tämäkin?

Tosin sana tieto itsessäänkin on ongelma.

– Suomen kielen perusongelma on se, että ”tieto” on huono termi, epäonnistunut käännös, joka johtaa harhakäsityksiin, sanoo tutkija Timo Tiuraniemi Filosofian Akatemiasta.

Liikaa aquafabaa?

Joskus tietotulva ihan tuskastuttaa. On päivän lehti ja tv-uutiset, jatkuvasti päivittyvät nettiuutiset ja sosiaalinen media. Puhutaan infoähkystä ja informaatiotulvasta, joka vyöryy päälle.

Ja mitä tieto itse asiassa edes on? Suomeksi voidaan puhua informaatiosta, tiedosta ja viisaudesta, ja niilläkin on eronsa.

Informaatiota voi olla se, mitä tapahtui Suomen Bachelorissa, mistä blogeissa nyt kuhistaan ja se, että pavlovaa voi tehdä vegaanisena.

Vegaanisesta pavlovasta tulee tietoa – tai tietämystä, kuten Timo Tiuraniemi sitä toivoisi nimitettävän – silloin, kun alat selvitellä, miten marenkia voi tehdä ilman kananmunaa ja mitä muuta tästä aquafabasta voisi valmistaa. Siis kun tulkitset tietoa, ja se vaikuttaa omaan ajatteluusi.

On helppo sanoa, että informaatiota on liikaa tai että sillä voi olla huonoja vaikutuksia meihin. Tietämys taas on asia erikseen.

Mitä hyötyä klingonista?

Kaikki maailman tieto on turhaa sillä hetkellä, kun yrität meditoida.

Mikä sitten on turhaa? Tietenkin se, mikä ei ole tarpeellista. Ja tarpeellisuus taas, se riippuu siitä, keneltä kysytään.

Mikä tahansa knoppitieto nousee arvoon sillä hetkellä, kun on Haluatko miljonääriksi -visassa Jaajo Linnonmaan tentattavana. Face-päivitykset vauvoista ja kaakaosta voivat olla turhia minulle, mutta ne ovat äärettömän tärkeitä Facebookille, jonka koko arvo perustuu informaatioon, jota me sinne tuotamme.

”Jos pyritään kohti totuutta, on kaikki tieto tarpeellista.”

Talouden näkökulmasta turhia voivat olla runot, jotka on kirjoitettu kielillä, joita puhuu maailmassa 2 000 henkilöä. Kuitenkaan tieteen tai sivistyksen näkökulmasta näin ei voida ajatella.

– Jos arvostetaan sivistyksen ideaa, ei turhan tiedon käsite ole mahdollinen. Jos pyritään kohti totuutta, on kaikki tieto tarpeellista. Mutta toisaalta, jos pidetään mittarina taloudellista menestystä tai bruttokansantuotteen kasvua… pohtii Timo Tiuraniemi.

Puhe turhuudesta ja tarpeellisuudesta onkin usein puhetta paitsi omasta identiteetistä myös tavoitteista, tehokkuudesta, taloudellisuudesta ja hyödystä.

Mutta miten hyöty voidaan määritellä? Jollekulle muuten vain opiskellut koodaustaidot tai klingonin kielen perusteet voivat olla paras mahdollinen keino rentoutua ja torjua stressiä. Yleinen hyvinvointi taas ruokki valppautta, uteliaisuutta ja luovuutta – tietämystä ja viisautta.

Voiko knoppitieto tyhmentää?

Mutta voiko kaikkialta pursuileva informaatio olla haitallista? Knoppitieto ei tee kenestäkään viisasta, mutta voiko se tehdä ihmisestä vähän tyhmemmän?

Aivot eivät kulu tiedonkäsittelyssä, koska hermoverkostot ovat olemassa juuri tätä tehtävää varten, kertoo neuropsykologi Pekka Kuikka. Siksi tietoa ei voi olla aivoille liikaa, mutta aivot rasittuvat, jos ne joutuvat koko ajan sulkemaan pois hälyä, häiriöitä ja muita houkutuksia. Se vaatii keskittymistä ja ponnistelua, ja ihminen väsyy, Kuikka kuvailee.

Yksi keskeyttäjä on älypuhelin, jota vilkuillaan noin 150 kertaa päivässä. Useissa tutkimuksissa on todettu, että älypuhelin häiritsee keskittymistä, vähentää luovuutta, hidastaa oppimista ja sotkee unirytmin. Some-päivitysten kilahdukset, viestien merkkiäänet ja kaiken maailman informaation loputon virta aiheuttavat väistämättä sen, että ajatus katkeaa ja keskittymiskyky kärsii.

”Utelias suhtautuminen elämään on tutkimusten mukaan hyvä juttu.”

On tutkittu, että ihmisen keskittymiskyky on nykään huonompi kuin kultakalalla: kultakala pystyy keskittymään yhdeksän sekuntia, ihminen kahdeksan.

Itse voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miten tietoon suhtautuu ja mitä sillä tekee.

– Utelias suhtautuminen elämään on tutkimusten mukaan hyvä juttu. Jos tiedon etsiminen ja luominen tuottavat iloa, on vaikea sanoa, että mikään tieto olisi haitallista, sanoo Timo Tiuranemi.

– Mutta jos tietoa ei osaa järjestellä, rakentaa sirpaleisen maailmankuvan.

Bachelor-valuuttaa

Ihminen viisastuu, kun tietämys jäsentyy ja uudet ajatukset täydentävät vanhaa tietämystä. Samalla hän arvioi, millaista informaatiota juuri otti vastaan. MV-lehti on esimerkki siitä, miten informaatioon liittyy ideologiaa ja valtaa.

– Kun tarjolla on rajaton määrä valheellista, puoliksi totuudenmukaista tietoa, korostuu lähdekritiikin merkitys. Tärkeää on myös, että on taitoa suodattaa tietoa ja hyödyntää eri tietolähteitä omiin tarkoituksiinsa, Tiuraniemi sanoo.

”Sillä, että juorut ja knoppitieto jäävät mieleen, voi olla jonkinlainen sosiaalinen tilaus.”

Informaatio, tietämys ja viisaus. Mutta entä kokemus, tietotaito ja tunneäly? Entä tiedon sosiaalinen arvo?

Se, että on kartalla Bachelorissa jaetuista ruusuista, voi olla arvokasta valuuttaa työpaikan kahvipöydässä.

– Sillä, että juorut ja knoppitieto jäävät mieleen, voi olla jonkinlainen sosiaalinen tilaus: on kiva, kun voi olla yhdessä muiden kanssa, vaihtaa ajatuksia, tunteita ja kokemuksia, Pekka Kuikka pohtii.

Jos toisaalta parisuhdedraaman katsominen tai sydäntä riipaisevien ihmissuhdejuttujen lukeminen syventävät omaa ajattelua ja antavat keinoja omien pulmien ratkomiseen, ei niitä voi pitää turhina.

Keskeistä on se, miten sinä itse tietoon suhtaudut.

 

Auttaisiko somepaasto?

Jokainen vastaa itse siitä, mitä kaikkea ja kuinka paljon ottaa vastaan – ainakin vapaa-ajalla.

Jos keskittyminen ja läsnäolo kärsivät informaatiotulvasta, voit asettaa merkkiäänet äänettömälle ja ilmoitukset pois päältä. Jos sähköpostit kilahtavat puhelimeen, mieti vielä, onko pakko. Myös somepaasto voi antaa ajattelemisen aihetta: kuinka paljon aikaa somessa kuluu, onko siitä iloa?

Voi myös kokeilla pehmeää ohjaamista tutkija Timo Tiuraniemen metodilla. Se toimii, kun käyttää sosiaalista mediaa työssään.

– Estin itseltäni pääsyn Facebookiin ja korvasin sen Twitterillä. Kun seuraan vain inspiroivia lähteitä, en enää näe päivittäin sosiaalisia virtoja, kuten tietoa siitä, että serkkuni on käynyt Floridassa. Sen sijaan saan vain tietoa, joka edesauttaa tutkimustani ja vie ajatteluani eteenpäin.

Zlatan Ibrahimovićin elämäntarina on, noh, kuin elokuvasta.

Vaikeuksien kautta voittoon -tarinat ovat aina kiehtovia. Sellainen on tunnetusti ruotsalaisen jalkapallon supertähden Zlatan Ibrahimovićin kehityskaari.

Malmön huonomaineisesta Rosengårdin lähiöstä ponnistanut maahanmuuttajataustainen poika kasvoi yhdeksi maailman parhaista jalkapalloilijoista.

Fredrik ja Magnus Gerttenin tuore dokumentti Nuori Zlatan keskittyy vuosiin 1999–2004, jolloin Zlatan siirtyi Malmöstä Ajaxin kautta Juventukseen 2004. Nuo vuodet olivat vaikeuksien kohtaamisen ja kasvun aikaa.

Zlatanin vahvuutena jalkapalloilijana pidetään hänen itseluottamustaan. Mutta oppivuosina Zlatanin egosta koitui myös hänelle ongelmia.

Mukana myös Litti

Dokumentissa haastatellaan useita Zlatanin valmentajia ja pelikavereita. Tuolloin viesti oli sama: Zlatanin on opittava, että jalkapallo ei ole sooloilua vaan joukkuelaji. Hänen on kypsyttävä. Erään Malmo FF:n pelitoverin kommentti kuuluu: ”Hän ei ole vielä tähti, vaikka kuvittelee niin.”

Ajaxin pelikaveri Jari Litmanen kertoo sanoneensa: ”Zlatan, autan sinua. En ole vastustajasi.”

On hurja seurata, kuinka Ruotsissa vastustajan kannattajat huutavat kuorossa ”me vihaamme Zlatania” tai kun Ajaxin kannattajat buuaavat oman joukkueen tulokkaalle. Zlatan saa myös rasistisia solvauksia ja jopa uhkauksia niskaansa.

Useat haastateltavat kertovat myös, että Zlatanin ympärillä oli aina muuri. Hänen lähelleen ei päässyt. Sama ongelma on myös muuten taiten tehdyssä dokumentissa. Vaikka kamerat seuraavat nuorta Zlatania ja häntä haastatellaan, jalkapalloilijan sisimpään ei päästä kiinni.

Myöhemmin Zlatan on avautunut muun muassa köyhästä lapsuudestaan elämäkerrassaan Minä, Zlatan Ibrahimović (2012).

Nuori Zlatan on kuvaava dokumentti nimenomaan huippu-urheilijan kipuilusta matkalla suuruuteen, vaikka itse kohdehenkilö jää vähän etäiseksi. Pieni tiivistys olisi tehostanut tarinaa, joka kuitenkin rullaa viihdyttävästi eteenpäin.

Dok: Nuori Zlatan, Fem to klo 22.00

 

– Tarvitsemme elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain, Syysprinssi-elokuvan tähti Laura Birn sanoo.

Näyttelijä Laura Birn, 35, on ärsyyntynyt elokuvateollisuuden naisiin kohdistuvasta ikäsyrjinnästä. Miesnäyttelijät ovat valkokankaalla oikealta iältään helposti parikymmentä vuotta vanhempia kuin naiset, jotka esittävät heidän vaimojaan.

– Naisille on tarjolla vähemmän rooleja, ja niidenkin roolien tarjoama kuvasto on yksinkertaisempaa kuin miesten. Tällä hetkellä tuntuu, ettei elokuvissa ole edes olemassa vanhaa naista. Se on todella huolestuttavaa, Laura pohtii.

Laura ei ole itse vielä törmännyt ikäsyrjintään. Häntä vanhemmat, neli-viisikymppiset naiskollegat ovat kuitenkin varoittaneet, että vanhempana rooleja ei vain ole.

– Minusta se tuntuu käsittämättömältä. Ihminenhän muuttuu iän ja elämänkokemuksen myötä koko ajan kiinnostavammaksi.

Naiset normiksi

Aiheen nosti esille Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori, näyttelijä Elina Knihtilä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa. Laura iloitseekin, että Elina uskalsi puhua.

–Todella moni naisnäyttelijä huokaisi helpotuksesta, kun Elina sanoi asiat suoraan. Ihailen Elinaa, sillä hän on paitsi rohkea, intohimoinen ja hauska, myös tunneälykäs.

”Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia.”

Laura haluaa osaltaan jatkaa tuota keskustelua. Hänestä on ongelmallista, että mies on lähes aina tarinan sankari ja nainen esitetään vain suhteessa mieheen.

– Elokuvilla on iso merkitys sen suhteen, minkä ajattelemme olevan normaalia. Se, millaista ihmiskuvaa elokuvateollisuus tarjoaa, näyttäytyy yhteiskunnassamme normina. Ei ole oikein, että vain miesten tarinat pääsevät tuotantoon, ja naisten rooli on olla miesten peili. Tarvitsemme myös elokuvia, joiden sanoma on, että naiset voivat olla ihan mitä vain.

Tällainen projekti on Lauran tuorein elokuva Syysprinssi. Anja Snellmanin menestyskirjaan perustuvassa elokuvassa Laura näyttelee Inkaa, joka on hänen mukaansa kokonainen ja monipuolinen hahmo.

– On mahtavaa, ettei Inka uhraa omaa tietään rakkauden edessä, vaan uskaltaa lentää.

Katse rahoittajiin

Jotta asiat elokuvateollisuudessa voivat muuttua, alalle tarvitaan Lauran mielestä lisää naistekijöitä ja heidän projekteihinsa lisää rahaa.

”Olen varma, että myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva.”

– Elokuva-alan rahoittajat ja heidän päätöksensä ovat olennaisessa asemassa. Kun elokuvissa näkyy enemmän monipuolista naiskuvaa, siitä tulee uusi normi. Olen varma, että naiskatsojien lisäksi myös miehiä kiinnostaa monipuolisempi naiskuva, Laura huomauttaa.

– Uskon, että meillä naisilla on valta vaikuttaa asioihin ja edistää muutosta. Sitä tapahtuu koko ajan enemmän, eikä feminististä puhetta voi enää hiljentää.

Siksi Laura ei olekaan huolissaan omasta työllisyystilanteestaan ja tulevaisuudestaan alalla.

– Uskon, että kun olen yli nelikymppinen, vinouma naisroolien kohdalla on ehtinyt jo korjaantua.

Lue Lauran koko haastattelu Me Naisten numerosta 43/2016.

Mari Perankosken kanssa avioituneen Jouni Hynysen mielestä seksi kuuluu olennaisesti rakkauteen. – Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta.

Muusikko Jouni Hynysen mielestä seksi on olennainen osa kumppanien välistä rakkautta. Hän meni viime syyskuussa naimisiin näyttelijä Mari Perankosken kanssa.

– Pelkkä ajatus seksittömyydestä parisuhteessa tuntuu hankalalta. Kyllähän sitä parin päivän välein pitää päästä bylsimään, muuten siitä aiheutuu kitkaa. Raakaa ajelua pitää olla vähintään parina päivänä viikossa, mielellään monta kertaa päivän aikana. Toki henkinen yhteys on tärkeää, mutta minulla on myös muna pystyssä, Jouni täräyttää.

Hän ihmettelee pariskuntia, jotka pystyvät olemaan vuosikaudet ilman intiimiä kanssakäymistä. Jounilta se ei luonnistuisi.

– Minun on vaikeaa kuvitella, miten jotkut pystyvät olemaan parisuhteessa pitkään ilman seksiä. Toki työkiireet voivat vaikuttaa, mutta sen pitäisi olla väliaikaista. Mitä kumppanuudesta ilman seksiä muka oikeasti tulee?

”On olemassa naisia, jotka käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen.”

Jouni on ehtinyt seurata sivusta myös muusikkopiireissä tapahtuvaa sutinaa, sillä hänen Kotiteollisuus-bändinsä on perustettu yli 20 vuotta sitten vuonna 1993.

– Helposti sanotaan, että ukothan panevat mitä vain, mutta on olemassa myös samanlaisia naisia. Heitä pyörii musiikkiympyröissäkin. He käyttävät surutta miesparkoja hyväkseen, vaikka nämä haluaisivat löytää syvemmän yhteyden.

Mari toi uutta varmuutta

Jouni tunnustaa olevansa rakkaudessa romantikko mutta riidellessä realisti. Viime aikoina hän on viettänyt Marin kanssa enemmän aikaa pääkaupungissa töidensä takia. Kotiteollisuus on juuri julkaissut uuden levyn Vieraan vallan aurinko, ja Jouni on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Kadonnutta tavaraa etsimässä.

Tuore vaimo toimi kirjoitusprosessissa apuna ja tsempparina. Suhde on tuonut Jounille uudenlaista varmuutta.

– Marin tavattuani kelasin, että tässä on minun tyyppini, nyt mennään. Vaihtoehtoja ei ollut, vaan se oli siinä. En voisi kuvitella ketään muuta naista, jonka kanssa voisin jutella yhtä paljon.

Lue lisää Jounin ajatuksia rakkaudesta Me Naisten numerosta 43/2016.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

On ehkä tullut reilun suunnanmuutoksen aika. Muistuta itseäsi tärkeimmistä tavoitteistasi. Älä anna kenenkään harhauttaa sinua polultasi.

 

JOUSIMIES

Ota apua vastaan silloin, kun oikeasti tarvitset sitä. Ihmissuhteet kaipaavat nyt runsaasti huolenpitoa toimiakseen. Vältä riita olemalla läsnä ja kuuntelemalla.

 

KAURIS

Viime hetken muutokset kuuluvat asiaan. Älä hermostu vaihtelevista tilanteista huolimatta. Pidä kukkaroa silmällä, sillä rahaa saattaa kulua yllättävän paljon tänään.

 

VESIMIES

On aika antaa sydämesi näyttää suuntaa. Raivaa esteet pois sinun ja unelmasi välistä yksi kerrallaan. Ole rohkea rakkauselämässäsi.

 

KALAT

Tunteiden pitäisi rikastuttaa päivääsi, ei pilata sitä. Yhteistyökykyisyys vie pitkälle. Ole valmis kompromissiin tiukan paikan tullen.

 

OINAS

Panosta tulevaisuuteesi. Sinulle on tarjolla kiinnostavia mahdollisuuksia, joita kannattaa tarkastella lähempää. Myös ihmissuhteissa otetaan nyt askelia eteenpäin.

 

HÄRKÄ

Ihmissuhteissa tapahtuu nyt paljon. Tiedossa voi olla lupauksia ja yhteisiä suunnitelmia. Ole valmis muuttamaan tapojasi.

 

KAKSONEN

Rakkauselämäsi vie nyt huomiosi. Voit tehdä itse paljon asioiden eteen, sillä energiasi on tarttuvaa. Suunnittele lyhyttä irtiottoa arjen pyörteestä.

 

RAPU

Pidä rauha maassa kotona. Et pysty olemaan tehokas, jos huolet pyörivät päällimmäisenä mielessäsi. Kohtuuttomuutta kannattaa välttää kaikissa muodoissaan.

 

LEIJONA

Älä jätä mitään onnen varaan. Pidä kiinni lupauksistasi ja hoida kunnialla loppuun asti aloittamasi hommat. Vakaa keskittyminen ja käytännöllisyys palkitaan.

 

NEITSYT

Lähde lyhyelle matkalle, jos mahdollista. Päivä sisältää työelämän kannalta kiinnostavan tapaamisen. Muista pyytää apua ennen kuin olet liian syvällä suossa.

 

VAAKA

Tarkastele menneisyyttäsi vastauksia löytääksesi. Voit parantaa elämänlaatuasi kiertämällä kaukaa kertaalleen tekemäsi virheet. Ratkaisut löytyvät itsestäsi.