Nelli Lähteenmäki kokeilee NeuroSky MindWavea, joka mittaa aivosähkökäyrää. Kuvat Tanja Konstenius
Necomimi-panta vipattaa korvia aivosähkökäyrän mukaan. Sara Riggare käyttää pantaa meditoinnin apuna.

Kirjaatko liikuntasuorituksesi ja jaat ne kavereillesi? Se on vielä pientä. Quantified Self -harrastajat tutkivat unenlaatuaan, virettään ja mielialojaan. Siten he uskovat välttyvänsä sairauksilta.

Värikkään amsterdamilaiskodin keittiön täyttävät ruuan tuoksu ja puheensorina. Asunnon on viikonlopuksi vuokrannut suomalainen kaveriporukka, joka nyt kokkailee paleoruokavalioon sopivia luomuherkkuja: kookosmaitoon tehtyä sienirisottoa, kesäkurpitsaa, tuoretta parsaa, ruohoruokitun naudan lihaa ja vihreää salaattia­ mansikoilla. 

Pöytäseurue kirjaa ruuat ja niiden kanssa juodut viinilasilliset ylös puhelimiinsa. Nykyään tämän voi tehdä myös ohjelmalla, joka kännykkäkuvan perusteella päättelee, mitä kaikkea lautasella on. Lisäksi puhelimiin näpytellään talteen vireystilat ja mielialat, jotka äänekkäästä naurusta päätellen taitavat olla korkealla. Myöhemmin niistä voi piirtää erilaisia käyriä ja kuvaajia. Täällä harrastetaan Quantified Self -elämäntapaa: mitataan ja seurataan eli träkätään ja pidetään digitaalista lokikirjaa eli lifelogataan.

– QS on minulle henkilökohtainen tutkimusmatka terveyteen, selittää Nelli­ Lähteenmäki, 27.

Nelli seuraa kehonsa toimintaa muun muassa FitBit- ja Jawbone rannekkeilla ja -sovelluksilla, jotka mittaavat aktiivisuutta ja unta. TimeOut-puhelinsovellus puolestaan muistuttaa pitämään viiden minuutin kävelytauon joka tunti. Nelli on myös tutkituttanut perimänsä 23andMe-palvelun sylkitestillä.

Kaiken takana on halu voida paremmin ja olla terveempi. Hollannissa Nelli ja hänen ystävänsä ovat osallistuakseen Quantified Self -konferenssiin. Sen aikana on kokeiltu erilaisia vimpaimia ja tutustuttu alan uutuuksiin.­ Muutamia mittareita on tarttunut mukaankin kuten suomalaisfirman kehittämä patjan ympärille kiinnitettävä unenmittaussensori.

Illallispöydän ääressä ollaan innoissaan siitä, millaisia hyötyjä konferenssi on osoittanut: Joku on parantunut mahahaavasta ja toinen laihtunut viisi kiloa parissa viikossa alettuaan seurata syömisiään. Erään masennus lievittyi, kun hän jakoi mielialaseurantansa netissä.

Keskittymiskyky testissä

Nellin kiinnostus QS:ään lähti alun alkaen perhepiiristä. Hänen lääkäri isänsä haki jo vuonna 2001 ravitsemuksen ja lääkityksen personointiin liittyvää patenttia. Viime vuonna Nelli perusti patentin pohjalta yrityksen nimeltä Health Puzzle. Syksyllä on tarkoitus julkaista sovellus, joka yhdistelee terveysdataa ja kannustaa hyvinvointia­ kehittäviin "mikromuutoksiin".

Idean sovellukseen Nelli sai työskennellessään Piilaaksossa myymässä pilviteknologiaa. Alan tapaamisissa kaikki tuntuivat puhuvan Quantified Selfistä.

– Tajusin, etten voi ulkoistaa terveyttäni lääkäreille, Nelli sanoo.

Oman itsensä mittaaminen ja seuraaminen on vielä pienten piirien juttu, mutta Nelli uskoo sen laajenevan, kun teknologia kehittyy.

– Nyt kannetaan sensoreita, mutta muutaman vuoden päästä ne ovat tosi vanhanaikaisia. Kännyköistä tulee entistä älykkäämpiä, ja ne pystyvät mittaamaan monia asioita terveydestä. Iholla tai jopa sen alla olevat sensorit yleistyvät.

Nellin mielestä träkkäämällä saa puolueetonta palautetta siitä, miten elin­tapojen muutokset heijastuvat vointiin.

– Nyt testaan, miten vähähiilihydraattinen, viljaton ja gluteeniton ruokavalio vaikuttaa keskittymiskykyyn. Siinä auttaa Rescue Time -sovellus, joka pystyy tietokoneen käytön perusteella arvioimaan tuottavuutta.

Onko ruokavaliomuutos vaikuttanut?

– Erittäin positiivisesti. Ei ole enää sellaista lounaan jälkeistä droppia, energiatasot ovat tasaisemmat, Nelli kiittelee.

Tärkeimpänä mitattavana Nelli pitää kuitenkin leposykettä. Hän harrastaa crossfitiä, johon ei parane ryhtyä vajaakuntoisena.

– Jos on stressiä, leposyke on koholla. Se on muistutus itselle, auttaa painamaan jarrua. Silloin en mene tekemään hurjaa treeniä.

Ei mikään datanudisti

Osa Quantified Self -harrastajista käyttää paitaan kiinnitettäviä kameroita, jotka ottavat tasaisin väliajoin kuvia tai videota,­ mitä ikinä käyttäjä sitten tekeekin. Jotkut myös jakavat kuvat ja videot nettiin. Nelli ei lämpene tällaiselle lifeloggaamiselle eikä juuri jaa tietojaan.

– En ole lähtenyt sille linjalle. Mikä se oli se termi? Datanudisti! En ole data­nudisti, Nelli nauraa.

FitBit-tunnus on kuitenkin jaettu työkavereiden kanssa.

– Meidän tiimissä pidetään huolta siitä, että vaikka olisi rankkaa, pitää pystyä nukkumaan ja liikkumaan. Tiimiläiset näkevät, paljonko olen nukkunut ja voivat huomauttaa, jos nukun liian vähän.

Nelli uskoo tietoturvaan eikä pelkää, että tiedot leviäisivät vääriin käsiin.

– QS:stä saadut hyödyt voittavat mahdolliset riskit, hän sanoo.

Tietoturvariskien lisäksi QS-harrastajien on muistettava, että terveyden penkominen voi paljastaa myös vähemmän mukavaa tietoa. 23andMe voi osoittaa DNA:sta vaikkapa geenimutaation, johon liittyy syöpäriski. Nelli ei pidä­ tätä ongelmana. Hänen mielestään yksi QS:n tärkeimpiä hyötyjä on se, että sairaudet voidaan havaita varhain.

– Ihmiset jakaantuvat kahteen leiriin: toiset haluavat tietää, toiset eivät. Kuulun itse siihen porukkaan, jonka mielestä tieto on arvokasta. On vähän sairauksia, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Nelli uskoo QS:n mullistavan suhtautumisen terveyteen.

– Meidän unelmamme on olla ratkaisemassa terveydenhuollon haasteita. Lääkäreiden pitäisi olla terveyden arkkitehtejä, ei tulipalon sammuttajia.

Varovainen evankelista

Nellin kanssa saman pöydän ääressä Amsterdamissa istuu myös biohakkeriksi itseään nimittävä Mikko Ikola, 26. Hän on ollut perustamassa suomalaisille QS-harrastajille omaa yhteisöä. Mikolle tärkeintä on bongata yhteyksiä asioiden väliltä: ruoka ja liikunta vaikuttavat uneen ja uni vaikuttaa suoraan mielialaan ja vireystilaan. Se on etenkin tietotyöläiselle olennaista.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen. QS:n avulla voi löytää yhteyksiä, joita muuten ei olisi havainnut.

Mikko uskoo, että QS:n eduista kiinnostuvat vielä niin työnantajat kuin vakuutusyhtiötkin.­

– Tällä hetkellä ihmiset menevät lääkäriin, kun huomaavat jokin oireen. On kuitenkin väärä ajatus ottaa terveytensä huomioon vasta sitten, kun on jo tapahtunut­ jotain.

Kaikesta huolimatta Mikolla on jalat maassa. Träkkääminen ei ole kaikki kaikessa.

– Einsteinkin sanoi, että kaikki mitattava ei ole merkityksellistä ja kaikkea merkityksellistä ei voi mitata.

Näitäkin voi träkätä 

✖ tavoitteiden toteutuminen (Lifetick, Mindbloom) 

✖ rahan, ajan, sähkön ja alkoholin kulutus (Expensify, WattzOn, Drinking­Diary) 

✖ unet (Dream­board) 

✖ ihmissuhteet ja deittailu (Stay In Touch) 

✖ kuukautiskierto ja PMS-oireet (MyMonthlyCycles) 

✖ raskaus ja vauva-aika (KickBee, Baby Connect) 

✖ seksielämä (LoveVibes, BedPost) 

✖ sairauksien oireet (CureTogether, HealthEngage) 

✖ veri- ja virtsakokeiden tulokset (DirectLabs)

Mikaelin ja norjalaisen Triana Iglesiaksen suhde syvenee koko ajan, vaikka yhteistä aikaa ei paljon ole.

Vain elämää, musiikin tekoa, tv-dokumentti ja valmistautuminen ensi vuoden kiertueelle. Siinä muutamia juttuja, joilla räppäri Mikael Gabriel, 26, on täyttänyt ja täyttää kalenteriaan.

Lisäksi miehellä on melko tuore parisuhde norjalaiseen juontajaan ja malliin Triana Iglesiakseen, 34. Pari on seurustellut reilun vuoden, ja kesällä Mikael sanoi Me Naisten haastattelussa olevansa rakastunut päästä varpaisiin.

– Yhteistä aikaa ei ole mitenkään ihan hirveän paljon. Silloin kun hän on täällä, minä olen aika paljon palavereissa ja studiolla. Sitten näemme iltaisin, Mikael kertoo.

”Yhteistä aikaa ei ole ihan hirveän paljon.”

Mikaelin mukaan Trianallakin riittää kiireitä, sillä nainen on esimerkiksi lanseeraamassa omaa alusvaate- ja kosmetiikkamallistoaan. Hän on juontanut jo yhdeksän kautta Norjan Paratiisihotelli-ohjelmaa, ja seuraavan kauden kuvaukset alkavat pian Meksikossa.

– Olen ollut aina vähän semmoinen, että jos rakastun, sitten mun pitää olla koko ajan sen ihmisen kanssa niin pitkään, että taas kyllästyn, Mikael kertoo.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Nyt en todellakaan pääse olemaan hänen kanssaan niin paljon kuin haluan, niin nyt tässä ei tule ainakaan kyllästymisiä. Sitten kun taas näemme, se on aina spessua. Se on toiminut meille tosi hyvin.

”Kun näemme, se on aina spessua.”

Mikael kertoo Trianan tukeneen häntä Vain elämää -ohjelman mukanaan tuomassa pyörityksessä ja iloinneen siitä, että muutkin näkevät sen Mikaelin, jonka Triana tuntee.

Triana myös tiesi, että ohjelma tulee olemaan räppärille iso juttu.

– Mä olin vähän että katotaan nyt, toivottavasti en mokaa koko hommaa, Mikael muistelee.

Parisuhteeseen suosio ei ole vaikuttanut.

– Ei se ole muuttunut mitenkään. Tai miten suhteemme nyt muuttuu ylipäänsä, niin menemme vain koko ajan syvemmälle parisuhteeseen.

Sunnuntaina Antti Ketonen esiintyy satiinissa ja liehulahkeissa. – Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin!

Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailevalle Antti Ketoselle, 38, torstai on treeniviikon jännittävin päivä. Silloin paljastuu, mitä puvustamo on valmistanut Antille seuraavaan lähetykseen.

– Toivon vain, ettei minua puettaisi painitrikoisiin, Antti virnistää.

Tämän sunnuntain lähetyksessä Antti nähdään liehulahkeissa, jotka sopivat hänen esittämänsä Kung Fu Fighting -biisin tyyliin ja itämaisia taisteluliikkeitä seuraavaan koreografiaan.

– Taisteluliikkeiden ja laulamisen yhdistäminen on ollut haastavinta, Antti kertoo.

– Minulla ei ole kokemusta itämaisista taistelulajeista. Kerran kävin jujutsu-kurssin tutustumistunnilla, mutta se homma jäi heti siihen yhteen kertaan.

Sunnuntain lähetykseen Antti sai valmentajakseen kungfumestari Zhang Fangin.

– Kyllähän tässä ajetaan äijää epämukavuusalueelleen: on vieraat biisit, koreografiat ja suoran lähetyksen jännitys, Antti heittää.

– Olen silti tosi tyytyväinen suoritukseeni, mitään en ole hävennyt.

Epäröimättä mukaan

Tähdet, tähdet -ohjelma on Antin ensimmäinen kokemus isosta tv-tuotannosta ja livelähetyksestä.

 –Minua ei tarvinnut suostutella, hyppäsin mukaan saman tien. Tässä ollaan aidosti musiikin äärellä.

Antti on jo muutaman lähetyksen jälkeen huomannut ohjelman tuoneen uutta yleisöä ja lisää kiinnostusta Neljänsuora-yhtyeelleen. Aktiivisesti keikkailevalle bändille on muodostunut läheinen ja aktiivinen faniporukka.

– Faniemme kesken on tiivis henki, ja heissä on syntynyt ystäväporukoita. Tietenkin toiveissani on, että se porukka vain kasvaa.

Perjantaina Neljänsuora julkaisi kokoelmalevyn, johon on paketoitu yhtyeen 13-vuotinen levytyshistoria. Materiaalia oli niin paljon, ettei ryhmä saanut karsittua suosikkejaan suunniteltuun 20 kappaleeseen.

– Onneksi saimme sitten tehdä tuplalevyn ja valita 40 biisiä. Siihenkin pääseminen tarkoitti kinaamista ja kiivaita keskusteluja. Lopputulos on kyllä yksimielisesti hyväksytty, ainakin melkein…Antti nauraa.  

Väliaikaiskoti Helsingissä

Tähdet, tähdet -ohjelmasta huolimatta Neljänsuora keikkailee koko ajan. Antille se tarkoittaa tiukkaa aikataulutusta. Kun muu bändi esimerkiksi risteilykeikan jälkeen jäi nukkumaan laivaan Tukholmassa, Antilla oli tunti aikaa siirtyä satamasta lentokentälle ja edelleen paluulennolle Helsinkiin.

Ohjelman takia Antti on muuttanut Salosta väliaikaisesti Helsinkiin. Mies suhaa nyt kaupunkia ristiin rastiin polkupyörällään.

– Helsinki tuntuu viihtyisältä, kun täällä on sopivasti vilinää ja elämää. Olen lomamatkoillanikin sellainen, että viihdyn hyvin suurkaupungeissa.

Tähdet, tähdet MTV3-kanavalla sunnuntaisin 19.30. Neljänsuoran kokoelma Suurimmat hitit 2003–2016 julkaistiin 21.10.

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Stefan Richter sai avopuolisonsa Riikan kanssa pojan.

Julkkiskokki Stefan Richteristä, 44, on tullut isä. Hän iloitsi perheenlisäyksestä julkisilla Facebook-sivuillaan ja julkaisi esikoisestaan videon ja kuvan.

– Lupasin itselleni, etten julkaise vastasyntyneestä pojastani kuvia. Mutta en malta olla näyttämättä koko maailmalle, miten suloinen hän on – ja miten uskomaton hänen äitinsä on. Tässä on Ilmari Franz Richter, Stefan kirjoittaa Facebookissa.

Stefan ja lapsen äiti Riikka Vikmanin, 28, ovat olleet yhdessä puolitoista vuotta.

Stefan tuli tunnetuksi USA:n Top Chef -ohjelmasta, jossa hän sijoittui toiseksi. Lisäksi Stefan ollut mukana myös vierailevana tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa ja etsinyt itselleen naista Richterin asteikko -ohjelmassa. Tällä hetkellä hänellä on ravintoloita muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä.

Stefanin Liisa-äiti oli suomalainen ja isä saksalais-tšekkiläinen. Stefan muutti vuonna 2014 Los Angelesista takaisin Suomeen 35 vuoden jälkeen.

Lapsen syntymästä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.