Jos villapaitaa on käytetty kerran tai pari, se ei vielä ole puoliksi käytetty. Kaappiin siis! Kuva: Shutterstock
Jos villapaitaa on käytetty kerran tai pari, se ei vielä ole puoliksi käytetty. Kaappiin siis! Kuva: Shutterstock

Jokaisen kodin varustukseen ei tarvitse kuulua kerran käytetyillä vaatteilla päällystettyä tuolia.

Yksi suurimmista ihmiskunnan, tai ainakin joidenkin ihmiskunnan jäsenten, kohtaamista arkipulmista on tämä: mitä tehdä vaatteille, jotka eivät ole puhtaita eivätkä likaisia? Siis kerran käytetyille paidoille, vain hetken jalassa olleille sukille ja niille farkuille, jotka eivät vielä kaipaa pesua. 

Minulla oli aiemmin kokonainen hylly likaisen ja puhtaan välimaastossa ajelehtiville vaatteille. Lisäksi näitä niin kutsuttuja puolikäyttöisiä saattoi lojua esimerkiksi tuolin selkänojalla tai sängyllä. Moni vaatekappale vietti puolikäyttöisten hyllyn perällä kuukausia, jopa vuosia. 

Nykyään puoliksi pidetyt vaatteeni mahtuvat pikkuisen vetolaatikon puolikkaaseen, eivätkä samat vaatekappaleet viihdy laatikossa kauan. Ihmeen tapahtuminen vaati muutamia pieniä muutoksia, mutta oli todellakin vaivan arvoista.

Näin jätät hyvästit puoliksi käytettyjen vaatteiden kasaantumiselle:

1. Karsi vaatteita

Jos puolikäyttöisten vaatteiden kasasi sisältää kerroksia, joihin ei ole kajottu moneen viikkoon, omistat liikaa vaatteita,  tai ainakin liikaa vaatteita, joita et halua käyttää. Minun tilanteeni oli aiemmin jälkimmäinen. Puolikäyttöisten hyllyssäni makasi esimerkiksi oudon värisiä sukkahousuja, jotka olin joskus mielenhäiriössä vetänyt päiväksi jalkoihini, ja tajunnut sitten, että sukkikset ovat huonon tuntuiset tai kumman näköiset.

Vaatteiden kasautuminen puoliksi käytettyihin loppui vasta, kun tein perinpohjaisen karsimisoperaation Marie Kondon Konmari-oppaan avulla. Muukin metodi varmasti sopii karsimiseen, kunhan ideana on hankkiutua eroon kaikista tavalla tai toisella epämiellyttävistä vaatteista. 

2. Mieti, mitä vaatteita täytyy pestä

Teen siistiä sisätyötä ja harrastan hevosurheilua, joten minulla on lähinnä kahdenlaisia vaatteita: niitä, jotka pysyvät käytössäkin siistinä, ja niitä, jotka menevät välittömästi hevosenhajuisiksi ja likaisiksi, mutta sillä ei talliympäristössä ole mitään väliä. Ensimmäistä vaateryhmää ei tarvitse pestä usein, koska ryhmän vaatteet eivät likaannu helposti. Toista vaateryhmää ei tarvitse pestä usein, koska ryhmän vaatteet likaantuvat kuitenkin heti uudestaan, eikä se haittaa.

Lopputulos on, että vain alusvaatteita, sukkahousuja, sukkia ja ihoa vasten olevia t-paitoja pitää pestä vähän väliä. Muut vaatteet eivät ole automaattisesti likaisia, vaikka niitä olisi käytetty kerran, kolmesti tai useamminkin. Villapaitojen, hameiden ja farkkujen tapauksessa pesuväli voi olla todella pitkä. Harva pesutahti säästää vaatteita, energiaa ja aikaa. 

3. Laita ei-likaiset vaatteet takaisin kaappiin

Parin käyttökerran välein pestävät vaatteet, kuten t-paidat ja sukkahousut, voi hyvin laittaa puolikäyttöisten hyllylle, laatikkoon, tai missä nyt haluaakin puoliksi käytettyjä säilyttää. Tällöin puoliksi käytetyissä on vain vaatteita, jotka ovat oikeasti puoliksi käytettyjä, eli seuraavan käyttökerran jälkeen menossa pesuun. Villapaita, jonka pesua edeltävistä käyttökerroista on käytetty 1/20, ei ole puoliksi käytetty vaan käytännössä puhdas. 

Jotta puolikäyttöisten kasa ei ulottuisi kattoon saakka, täytyy päättää, että vaatteet, jotka eivät ole menossa pian pesuun, ovat puhtaita. Puhtaiden vaatteiden paikka on kaapissa. Pari työpäivää nähneet farkut eivät mitenkään maagisesti saastuta ja tunkkaista koko vaatekaappia.

Hyvin järjestetty, myös niitä vähän käytettyjä vaatteita sisältävä vaatekaappi on paljon siistimpi kuin juuri pesukoneesta tulleilla vaatteilla täytetty vaatekaappi, jossa kaikki on mytyssä. Opettelin aikuisena viikkaamisen uudestaan Konmarin avustuksella, ja sen jälkeen vaatekaapissani ei ole ollut mytyn myttyä. 

4. Uudelleensijoita lojuvat vaatteet

Edellä kuvaillusta systeemistä huolimatta puolikäyttöisiin saattaa joskus eksyä vaate, joka jää lojumaan. Ensimmäistä kertaa päällä ollut t-paita ei istukaan tai kevät ehtii tulla ennen kuin villasukkahousut saavat toisen käyttökerran ennen pesua. Tällöin on tehtävä ratkaisu: kuuluuko lojuva vaate kirpputorille, roskiin, kaappiin odottamaan toista vuodenaikaa vai pyykkiin? Puolikäyttöisissä se ei voi lojua. 

5. Ymmärrä, että kaikki eivät vielä ole ratkaisseet tätä mysteeriä

Oma puoliksi käytettyjen vaatteiden laatikkoni huutaa usein tyhjyyttään, mutta makuuhuoneessani on silti tuoli, jonka päällä on puolesta metristä metriin puoliksi käytettyjä, puhtaita ja likaisia vaatteita sekaisin. Lisäksi näitä vaatteita on makuu- ja olohuoneen lattioilla. Puolisoni nimittäin ei ole innostunut puolikäytettyjen vaatteiden ongelman selvittämisestä. Konmarin kirjoittanut Marie Kondokin tähdentää, että toisten vaatteita ei saa karsia, joten ei auta kuin keskittyä ihailemaan omaa, tyhjää laatikkoani. 

Älä lajua pyykkiä!

Puoliksi käytettyjen vaatteiden ongelma on nyt ratkaistu! Näin sen tein

Jännä juttu, että näitä kerran käytettyjä ei kehoteta tuulettamaan. Villavaatteet puhdistuvat kuin itsestään tuulettamalla, samoin kuin muutkin luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet. Ihoa vasten olevat vaatekappaleet - paidat, sukkikset, sukat - menee pesuun kertakäytön jälkeen, muut - neuleet, farkut, hameet, jakut - tuulettumaan ja takaisin kaappiin.
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Välttele houkutuksia ja kaksipiippuisia tilanteita. Pidä elämäsi mahdollisimman yksinkertaisena. Älä jätä kesken mitään aloittamaasi.

 

NEITSYT

Pieni paine voi olla nyt hyvä juttu, sillä saat siitä vauhtia. Pian on aika vaihtaa vapaalle. Tarvitset nyt reippaan annoksen kärsivällisyyttä.

 

VAAKA

Pidä huolta itsestäsi. On aika korjata kohdilleen arkirutiinisi ja muut elintapoihisi liittyvät asiat. Liikunta on helpoin tie hyvään oloon.

 

SKORPIONI

Kerro suunnitelmistasi kaverille tai perheenjäsenelle. Saat häneltä niin risuja kuin ruusujakin. Ilmassa on romantiikkaa.

 

JOUSIMIES

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Saat päivän tapahtumista nostatusta itsetunnollesi. Mieti tarkkaan, kuka ansaitsee paikan lähipiirissäsi.

 

KAURIS

Edessä on äkkinäisiä muutoksia suunnitelmiisi. Tunteet ovat nyt pinnassa, eikä yhteentörmäyksiltä voi välttyä. Pidä raha-asiasi omana tietonasi.

 

VESIMIES

Pikainen päätös voi viedä sinut huonolle polulle. Suojele omaisuuttasi ja ole tarkkana liikenteessä. Varovaisuus kannattaa tänään joka käänteessä.

 

KALAT

Perehdy tarkemmin sinua kiinnostavaan asiaan. Punnitse huolellisesti vaihtoehtojesi hyviä ja huonoja puolia, jos olet tekemässä tärkeää päätöstä.

 

OINAS

Lähde reissuun, jos rahatilanne ja aikataulu antavat myöten. Nauti laatuajasta rakkaan ihmisen seurassa. On aika miettiä yhdessä tulevaisuutta.

 

HÄRKÄ

Pidä tunteesi hallinnassa. Lähipiiristäsi pukkaa nyt paineita, joita ei pidä ottaa liian vakavasti. Diplomatia on paras aseesi.

 

KAKSONEN

Olet huomion keskipiste tänään. Tutustut uusiin ihmisiin ja säteilysi kerää ihailua. Kohtuudessa pysyminen pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

RAPU

Kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Älä anna asioiden kasaantua, sillä tunteesi purkautuvat ennemmin tai myöhemmin. Rehellisyys lähentää sinua tärkeän ihmisen kanssa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.