Jos villapaitaa on käytetty kerran tai pari, se ei vielä ole puoliksi käytetty. Kaappiin siis! Kuva: Shutterstock

Jokaisen kodin varustukseen ei tarvitse kuulua kerran käytetyillä vaatteilla päällystettyä tuolia.

Yksi suurimmista ihmiskunnan, tai ainakin joidenkin ihmiskunnan jäsenten, kohtaamista arkipulmista on tämä: mitä tehdä vaatteille, jotka eivät ole puhtaita eivätkä likaisia? Siis kerran käytetyille paidoille, vain hetken jalassa olleille sukille ja niille farkuille, jotka eivät vielä kaipaa pesua. 

Minulla oli aiemmin kokonainen hylly likaisen ja puhtaan välimaastossa ajelehtiville vaatteille. Lisäksi näitä niin kutsuttuja puolikäyttöisiä saattoi lojua esimerkiksi tuolin selkänojalla tai sängyllä. Moni vaatekappale vietti puolikäyttöisten hyllyn perällä kuukausia, jopa vuosia. 

Nykyään puoliksi pidetyt vaatteeni mahtuvat pikkuisen vetolaatikon puolikkaaseen, eivätkä samat vaatekappaleet viihdy laatikossa kauan. Ihmeen tapahtuminen vaati muutamia pieniä muutoksia, mutta oli todellakin vaivan arvoista.

Näin jätät hyvästit puoliksi käytettyjen vaatteiden kasaantumiselle:

1. Karsi vaatteita

Jos puolikäyttöisten vaatteiden kasasi sisältää kerroksia, joihin ei ole kajottu moneen viikkoon, omistat liikaa vaatteita,  tai ainakin liikaa vaatteita, joita et halua käyttää. Minun tilanteeni oli aiemmin jälkimmäinen. Puolikäyttöisten hyllyssäni makasi esimerkiksi oudon värisiä sukkahousuja, jotka olin joskus mielenhäiriössä vetänyt päiväksi jalkoihini, ja tajunnut sitten, että sukkikset ovat huonon tuntuiset tai kumman näköiset.

Vaatteiden kasautuminen puoliksi käytettyihin loppui vasta, kun tein perinpohjaisen karsimisoperaation Marie Kondon Konmari-oppaan avulla. Muukin metodi varmasti sopii karsimiseen, kunhan ideana on hankkiutua eroon kaikista tavalla tai toisella epämiellyttävistä vaatteista. 

2. Mieti, mitä vaatteita täytyy pestä

Teen siistiä sisätyötä ja harrastan hevosurheilua, joten minulla on lähinnä kahdenlaisia vaatteita: niitä, jotka pysyvät käytössäkin siistinä, ja niitä, jotka menevät välittömästi hevosenhajuisiksi ja likaisiksi, mutta sillä ei talliympäristössä ole mitään väliä. Ensimmäistä vaateryhmää ei tarvitse pestä usein, koska ryhmän vaatteet eivät likaannu helposti. Toista vaateryhmää ei tarvitse pestä usein, koska ryhmän vaatteet likaantuvat kuitenkin heti uudestaan, eikä se haittaa.

Lopputulos on, että vain alusvaatteita, sukkahousuja, sukkia ja ihoa vasten olevia t-paitoja pitää pestä vähän väliä. Muut vaatteet eivät ole automaattisesti likaisia, vaikka niitä olisi käytetty kerran, kolmesti tai useamminkin. Villapaitojen, hameiden ja farkkujen tapauksessa pesuväli voi olla todella pitkä. Harva pesutahti säästää vaatteita, energiaa ja aikaa. 

3. Laita ei-likaiset vaatteet takaisin kaappiin

Parin käyttökerran välein pestävät vaatteet, kuten t-paidat ja sukkahousut, voi hyvin laittaa puolikäyttöisten hyllylle, laatikkoon, tai missä nyt haluaakin puoliksi käytettyjä säilyttää. Tällöin puoliksi käytetyissä on vain vaatteita, jotka ovat oikeasti puoliksi käytettyjä, eli seuraavan käyttökerran jälkeen menossa pesuun. Villapaita, jonka pesua edeltävistä käyttökerroista on käytetty 1/20, ei ole puoliksi käytetty vaan käytännössä puhdas. 

Jotta puolikäyttöisten kasa ei ulottuisi kattoon saakka, täytyy päättää, että vaatteet, jotka eivät ole menossa pian pesuun, ovat puhtaita. Puhtaiden vaatteiden paikka on kaapissa. Pari työpäivää nähneet farkut eivät mitenkään maagisesti saastuta ja tunkkaista koko vaatekaappia.

Hyvin järjestetty, myös niitä vähän käytettyjä vaatteita sisältävä vaatekaappi on paljon siistimpi kuin juuri pesukoneesta tulleilla vaatteilla täytetty vaatekaappi, jossa kaikki on mytyssä. Opettelin aikuisena viikkaamisen uudestaan Konmarin avustuksella, ja sen jälkeen vaatekaapissani ei ole ollut mytyn myttyä. 

4. Uudelleensijoita lojuvat vaatteet

Edellä kuvaillusta systeemistä huolimatta puolikäyttöisiin saattaa joskus eksyä vaate, joka jää lojumaan. Ensimmäistä kertaa päällä ollut t-paita ei istukaan tai kevät ehtii tulla ennen kuin villasukkahousut saavat toisen käyttökerran ennen pesua. Tällöin on tehtävä ratkaisu: kuuluuko lojuva vaate kirpputorille, roskiin, kaappiin odottamaan toista vuodenaikaa vai pyykkiin? Puolikäyttöisissä se ei voi lojua. 

5. Ymmärrä, että kaikki eivät vielä ole ratkaisseet tätä mysteeriä

Oma puoliksi käytettyjen vaatteiden laatikkoni huutaa usein tyhjyyttään, mutta makuuhuoneessani on silti tuoli, jonka päällä on puolesta metristä metriin puoliksi käytettyjä, puhtaita ja likaisia vaatteita sekaisin. Lisäksi näitä vaatteita on makuu- ja olohuoneen lattioilla. Puolisoni nimittäin ei ole innostunut puolikäytettyjen vaatteiden ongelman selvittämisestä. Konmarin kirjoittanut Marie Kondokin tähdentää, että toisten vaatteita ei saa karsia, joten ei auta kuin keskittyä ihailemaan omaa, tyhjää laatikkoani. 

Älä lajua pyykkiä!

Puoliksi käytettyjen vaatteiden ongelma on nyt ratkaistu! Näin sen tein

Jännä juttu, että näitä kerran käytettyjä ei kehoteta tuulettamaan. Villavaatteet puhdistuvat kuin itsestään tuulettamalla, samoin kuin muutkin luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet. Ihoa vasten olevat vaatekappaleet - paidat, sukkikset, sukat - menee pesuun kertakäytön jälkeen, muut - neuleet, farkut, hameet, jakut - tuulettumaan ja takaisin kaappiin.
Lue kommentti

Autoalan harvinaisuus, suomalainen naisjohtaja avautuu tasa-arvosta Helsingin Sanomissa.

Autojätti BMW:n Suomen toimitusjohtajana työskennellyt Mia Miettinen, 44, uskoo, että nainen voi edetä urallaan myös miesvaltaisella alalla siinä missä mies.

– Ei se ole sukupuolikysymys, vaan persoonakysymys. Mielestäni Suomi on ihan tasa-arvoinen maa siinä mittakaavassa kuin sen pitääkin olla, Miettinen kertoo Helsingin Sanomissa.

Autojen parissa kasvanut Miettinen on työskennellyt maaliskuusta lähtien Tommi Mäkinen Racing Oy:n varatoimitusjohtajana. Hän on elänyt ikänsä maailmassa, jota pidetään perinteisesti miesten valtakuntana ja vastustaa sukupuolikiintiöitä.

– Sanoisin, että jokainen suomalainen nainen, joka haluaa päästä pitkälle, niin ei sille ole esteitä. Ei se ole sukupuolikysymys.

Hänen mielestään kaiken pitää lähteä ihmisen osaamisesta ja kapasiteetista sekä omista valinnoista. Miettinen on itse valinnut uraansa keskittymisen – ja on tietoisesti päättänyt esimerkiksi sen, että hän ei hanki lapsia.

”Minun täytyy pystyä katsomaan miestä ylöspäin, henkisesti ja fyysisesti. Minun täytyy tietää kaapin paikka.”

– Minulle ei ole koskaan ollut ongelmaa tehdä uraa ja samalla tehdä miehelleni aamiainen ja silittää hänen paitansa – ja odottaa, että hän puolestaan vaihtaa renkaat autoon.

– Minun täytyy pystyä katsomaan miestä ylöspäin, henkisesti ja fyysisesti. Se on minulle tärkeää. Minun täytyy tietää kaapin paikka.

Kerro kokemuksiasi

Työskenteletkö naisena miesvaltaisella alalla? Tai miehenä naisvaltaisella alalla? Millaisia esteitä olet kokenut urallasi ja miten olet selvinnyt niistä?
Kerro kokemuksistasi alla olevassa kommenttikentässä.

Kirjoittaaksesi kommentin paina pinkkiä painiketta aivan jutun lopussa.

 

Sisustaja-stylisti Teuvo Loman, 54, julkaisi sosiaalisessa mediassa sormuskuvan, jossa hän kertoi ilouutisensa.

”Tänään kihloihin.”

Näin Teuvo Loman kertoi kihloistaan perjantai-iltana Instagram-tilillään. Hän julkaisi kuvan, jossa näkyy kaksi kättä sormuksineen. Tunnuksena hänellä oli kuvassa muun muassa ”kiitollinen”, ”kiitos” ja ”kihloihin” sekä paljon sydämiä.

Lisäksi hän kirjoitti Helsinkiin paikallistamaansa kuvaansa:

– Olen onnellinen.

Uutta kumppaniaan Loman ei ole esitellyt. Hän erosi pitkäaikaisesta puolisostaan Niko Heleniuksesta viime keväänä. Pari tapasi vuonna 2004 Tampere-talolla. Niko oli tuolloin 18-vuotias ja Teuvo 42 vuotta. He rekisteröivät parisuhteensa tapaamisensa 10-vuotisjuhlapäivänä, lokakuussa 2014.

Loman kertoi Me Naisille kesällä, että hän joutunut etsimään itseään uudelleen ja keskittänyt energiansa muun muassa treenaamiseen.

”Toivon, että tulevaisuudessa on rakkautta. En sitä etsi, mutta jos sellainen tulee eteen, tarraan siihen heti.”

– Toivon toki, että tulevaisuudessa on rakkautta. En sitä etsi, mutta jos sellainen tulee eteen, tarraan siihen heti, Loman sanoi haastattelussa.

 

Tänä keväänä älykkäiden lukuromaanien ystäviä hellitään loistavilla suomennoksilla, joissa kuvataan muun muassa miesten välistä ystävyyttä New Yorkissa ja ihanneliiton päättymistä Norjassa.

Elena Ferrante: Uuden nimen tarina (WSOY)

Vuosi sitten ilmestynyt Loistava ystäväni saa odotettua jatkoa, kun maailmalla tapaukseksi nousseen napolilaissarjan toinen osa saadaan suomeksi.

Nyt ystävät Elena ja Lila kasvavat aikuisiksi, mutta miten käy heidän ystävyydelleen, kun toinen pääsee opiskelemaan ja toinen naitetaan perinteiseen italialaiseen yrittäjäsukuun? Naisten välistä ystävyyttä ja siihen liittyvää kateutta, ihailua ja mustasukkaisuutta on harvoin kuvattu näin pakahduttavasti ja uskottavasti.

Hanya Yanagihara: Pieni elämä (Tammi)

Raskaan sarjan palkintoehdokkuuksia kerännyt, lähes tuhatsivuinen romaani kertoo New Yorkiin muuttaneiden neljän opiskelukaverin ystävyydestä, kasvusta, toiveista ja menneisyydestä, joka ei jätä rauhaan. Sydäntä särkevässä tarinassa pohditaan, voiko ihmisen pelastaa, jos hän ei halua tulla pelastetuksi.

Kritiikeissä Pientä elämää on ylistetty hypnoottiseksi luettavaksi ja epätavalliseksi rakkaustarinaksi, mutta maaliskuussa Suomessa vieraillut Yanagihara väittää olevansa yllättynyt romaaninsa saamasta hehkutuksesta.

Ian McEwan: Pähkinänkuori (Otava)

Trudy on jättänyt miehensä Johnin ja elää nykyään tämän veljen Clauden kanssa. Yhdessä nuoripari punoo salakavalaa suunnitelmaa Johnin pään menoksi.

Nykykirjallisuuden kärkikastiin kuuluva Ian McEwan on siirtänyt Hamletin tragedian nykyaikaan ja kertoo sen ainutlaatuisesta perspektiivistä: Johnin ja Trudyn syntymätön poika seuraa äitinsä petosta kohdusta käsin.

Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta (Siltala)

Olisiko tästä lohtua Knausgård-faneille Taisteluni-sarjan jättämään tyhjiöön?

Karl Oven kustantajan ja ystävän (tuttu myös Taisteluni-sarjasta!) Geir Gulliksenin kirjoittama romaani on häkellyttävä, analyyttinen ja runollinen kuvaus siitä, miten ihanneliitto hajoaa. Rakkautta, seksiä, avioliittoa ja pettämistä käsittelevä teos on valittu Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi.

Zadie Smith: Swing Time (WSOY)

Kaksi maitosuklaan väristä tyttöä haaveilee tanssijan urasta, mutta vain toisella on siihen lahjoja. Monikulttuuriseen Lontooseen ja Länsi-Afrikkaan sijoittuva romaani on taattua Zadie Smithia: säkenöivä, älykäs ja inhimillinen kertomus ystävyydestä ja sen rikkoutumisesta.

Koska edellisestä Smithin suomennetusta romaanista (Risteymiä) on kulunut jo nelisen vuotta, Swing Timesta tulee luultavasti kirjakevään tapaus – niin Smithin kirjoille on tapana käydä.

Chimamanda Ngozi Adichie: Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä (Otava)

Adichien kirjasta ehti jo Suomessa nousta kohu, kun uutisoitiin, että se jaetaan kaikille maamme 9-luokkalaisille. Kohu taitaa olla paras osoitus kirjan tarpeellisuudesta. Toivottavasti hienoista romaaneistaan Puolikas keltaista aurinkoa ja Kotiinpalaajat tunnetun nigerialais-amerikkalaisen kirjailijan tasa-arvoa pohtiva teos löytää myös muiden kuin koululaisten yöpöydälle.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

OINAS

Ole valmis kyselemään uutterasti saadaksesi irti kaipaamasi tiedot. Älä jätä mitään sattuman varaan. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin.

 

HÄRKÄ

Ole tehokas ja nopea liikkeissäsi. Keskity yhteen asiaan kerrallaan, niin saat kaiken hoidettua. On aika viettää laatuaikaa perheen kanssa.

 

KAKSONEN

Valitse tarkkaan, mihin suuntaat energiasi. Älä haaskaa aikaasi juorujen kuuntelemiseen ja tyhjän puhumiseen. Pidä pää kylmänä joka tilanteessa.

 

RAPU

Anna tunteidesi näkyä jättämättä mitään epäselväksi. Jos jokin huolettaa sinua, sano se ääneen läipiirillesi. Näköpiirissä on lyhyt reissu.

 

LEIJONA

Älä painosta ketään. Tee omaa juttuasi ja jätä tilaa myös muille. Pidä silmällä tavaroitasi ja rahojasi, sillä varotoimenpiteet ovat tänään tarpeen.

 

NEITSYT

Rehellisyys on tänään tarpeen myös vaikeissa tilanteissa. Älä vedä hätiköityjä johtopäätöksiä. Kaiva faktat esille ennen kuin toimit.

 

VAAKA

Pidä asiat yksinkertaisina. Avoin mieli ja diplomaattinen asenne ovat parhaat aseesi. Anna romantiikalle tilaa päivästäsi.

 

SKORPIONI

Luovuutesi on nyt paras valttisi. On aika panostaa kaikkesi ihmissuhteisiin. Omistushaluisuus voi aiheuttaa tänään ongelmia.

 

JOUSIMIES

Älä odottele ihmeratkaisuja. Pidä huoli itsestäsi kieltäytymällä liian korkeista vaatimuksista. Ole realistinen tavoitteissasi.

 

KAURIS

Palauta tärkeimmät tavoitteesi mieleesi. Tarvitset keskittymiskykyäsi tänään pysyäksesi asiassa. Kiinnitä huomiota hyvinvointiisi.

 

VESIMIES

Kerro, mikä sinua painaa ja ehdota pikaisia ratkaisuja. Riennä auttamaan ystävää, joka on joutunut pulaan. Päivä tuo mukanaan mieluisan yllätyksen.

 

KALAT

Älä anna tunteidesi heitellä sinua minne sattuu. Varmista, että olet ymmärtänyt kaiken oikein. Punnitse uudestaan motiivisi ja toiveesi.