Jos villapaitaa on käytetty kerran tai pari, se ei vielä ole puoliksi käytetty. Kaappiin siis! Kuva: Shutterstock

Jokaisen kodin varustukseen ei tarvitse kuulua kerran käytetyillä vaatteilla päällystettyä tuolia.

Yksi suurimmista ihmiskunnan, tai ainakin joidenkin ihmiskunnan jäsenten, kohtaamista arkipulmista on tämä: mitä tehdä vaatteille, jotka eivät ole puhtaita eivätkä likaisia? Siis kerran käytetyille paidoille, vain hetken jalassa olleille sukille ja niille farkuille, jotka eivät vielä kaipaa pesua. 

Minulla oli aiemmin kokonainen hylly likaisen ja puhtaan välimaastossa ajelehtiville vaatteille. Lisäksi näitä niin kutsuttuja puolikäyttöisiä saattoi lojua esimerkiksi tuolin selkänojalla tai sängyllä. Moni vaatekappale vietti puolikäyttöisten hyllyn perällä kuukausia, jopa vuosia. 

Nykyään puoliksi pidetyt vaatteeni mahtuvat pikkuisen vetolaatikon puolikkaaseen, eivätkä samat vaatekappaleet viihdy laatikossa kauan. Ihmeen tapahtuminen vaati muutamia pieniä muutoksia, mutta oli todellakin vaivan arvoista.

Näin jätät hyvästit puoliksi käytettyjen vaatteiden kasaantumiselle:

1. Karsi vaatteita

Jos puolikäyttöisten vaatteiden kasasi sisältää kerroksia, joihin ei ole kajottu moneen viikkoon, omistat liikaa vaatteita,  tai ainakin liikaa vaatteita, joita et halua käyttää. Minun tilanteeni oli aiemmin jälkimmäinen. Puolikäyttöisten hyllyssäni makasi esimerkiksi oudon värisiä sukkahousuja, jotka olin joskus mielenhäiriössä vetänyt päiväksi jalkoihini, ja tajunnut sitten, että sukkikset ovat huonon tuntuiset tai kumman näköiset.

Vaatteiden kasautuminen puoliksi käytettyihin loppui vasta, kun tein perinpohjaisen karsimisoperaation Marie Kondon Konmari-oppaan avulla. Muukin metodi varmasti sopii karsimiseen, kunhan ideana on hankkiutua eroon kaikista tavalla tai toisella epämiellyttävistä vaatteista. 

2. Mieti, mitä vaatteita täytyy pestä

Teen siistiä sisätyötä ja harrastan hevosurheilua, joten minulla on lähinnä kahdenlaisia vaatteita: niitä, jotka pysyvät käytössäkin siistinä, ja niitä, jotka menevät välittömästi hevosenhajuisiksi ja likaisiksi, mutta sillä ei talliympäristössä ole mitään väliä. Ensimmäistä vaateryhmää ei tarvitse pestä usein, koska ryhmän vaatteet eivät likaannu helposti. Toista vaateryhmää ei tarvitse pestä usein, koska ryhmän vaatteet likaantuvat kuitenkin heti uudestaan, eikä se haittaa.

Lopputulos on, että vain alusvaatteita, sukkahousuja, sukkia ja ihoa vasten olevia t-paitoja pitää pestä vähän väliä. Muut vaatteet eivät ole automaattisesti likaisia, vaikka niitä olisi käytetty kerran, kolmesti tai useamminkin. Villapaitojen, hameiden ja farkkujen tapauksessa pesuväli voi olla todella pitkä. Harva pesutahti säästää vaatteita, energiaa ja aikaa. 

3. Laita ei-likaiset vaatteet takaisin kaappiin

Parin käyttökerran välein pestävät vaatteet, kuten t-paidat ja sukkahousut, voi hyvin laittaa puolikäyttöisten hyllylle, laatikkoon, tai missä nyt haluaakin puoliksi käytettyjä säilyttää. Tällöin puoliksi käytetyissä on vain vaatteita, jotka ovat oikeasti puoliksi käytettyjä, eli seuraavan käyttökerran jälkeen menossa pesuun. Villapaita, jonka pesua edeltävistä käyttökerroista on käytetty 1/20, ei ole puoliksi käytetty vaan käytännössä puhdas. 

Jotta puolikäyttöisten kasa ei ulottuisi kattoon saakka, täytyy päättää, että vaatteet, jotka eivät ole menossa pian pesuun, ovat puhtaita. Puhtaiden vaatteiden paikka on kaapissa. Pari työpäivää nähneet farkut eivät mitenkään maagisesti saastuta ja tunkkaista koko vaatekaappia.

Hyvin järjestetty, myös niitä vähän käytettyjä vaatteita sisältävä vaatekaappi on paljon siistimpi kuin juuri pesukoneesta tulleilla vaatteilla täytetty vaatekaappi, jossa kaikki on mytyssä. Opettelin aikuisena viikkaamisen uudestaan Konmarin avustuksella, ja sen jälkeen vaatekaapissani ei ole ollut mytyn myttyä. 

4. Uudelleensijoita lojuvat vaatteet

Edellä kuvaillusta systeemistä huolimatta puolikäyttöisiin saattaa joskus eksyä vaate, joka jää lojumaan. Ensimmäistä kertaa päällä ollut t-paita ei istukaan tai kevät ehtii tulla ennen kuin villasukkahousut saavat toisen käyttökerran ennen pesua. Tällöin on tehtävä ratkaisu: kuuluuko lojuva vaate kirpputorille, roskiin, kaappiin odottamaan toista vuodenaikaa vai pyykkiin? Puolikäyttöisissä se ei voi lojua. 

5. Ymmärrä, että kaikki eivät vielä ole ratkaisseet tätä mysteeriä

Oma puoliksi käytettyjen vaatteiden laatikkoni huutaa usein tyhjyyttään, mutta makuuhuoneessani on silti tuoli, jonka päällä on puolesta metristä metriin puoliksi käytettyjä, puhtaita ja likaisia vaatteita sekaisin. Lisäksi näitä vaatteita on makuu- ja olohuoneen lattioilla. Puolisoni nimittäin ei ole innostunut puolikäytettyjen vaatteiden ongelman selvittämisestä. Konmarin kirjoittanut Marie Kondokin tähdentää, että toisten vaatteita ei saa karsia, joten ei auta kuin keskittyä ihailemaan omaa, tyhjää laatikkoani. 

Älä lajua pyykkiä!

Puoliksi käytettyjen vaatteiden ongelma on nyt ratkaistu! Näin sen tein

Jännä juttu, että näitä kerran käytettyjä ei kehoteta tuulettamaan. Villavaatteet puhdistuvat kuin itsestään tuulettamalla, samoin kuin muutkin luonnonmateriaaleista valmistetut vaatteet. Ihoa vasten olevat vaatekappaleet - paidat, sukkikset, sukat - menee pesuun kertakäytön jälkeen, muut - neuleet, farkut, hameet, jakut - tuulettumaan ja takaisin kaappiin.
Lue kommentti

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti syövästään. Nyt sairaus on remissiossa.

Beverly Hills 90210 ja Siskoni on noita -sarjoista tuttu näyttelijä Shannen Doherty, 46, kertoo Instagramissa saaneensa kuulla lääkäriltään, että hänen syöpänsä on remissiossa. Hän sairastui rintasyöpään noin kaksi vuotta sitten ja on siitä saakka kertonut sosiaalisessa mediassa avoimesti elämästään sairauden kanssa.

Remissiolla tarkoitetaan tilaa, jossa tauti vetäytyy taka-alalle: oireet lievittyvät ja sairastuneen tila kohenee. Se voi olla joko pysyvää tai tilapäistä.

– Kuulin sanan, enkä tiedä miten reagoida, Doherty kirjoittaa julkaisemansa kuvan yhteydessä.

Vaikka uutiset ovat hyviä, näyttelijä tietää, että nyt hän voi vain odottaa.

– Kuten joka ikinen kaveri syöpäperheessäni tietää, seuraavat viisi vuotta ratkaisevat. Uusiutumisia tapahtuu koko ajan. Moni teistä on jakanut sen tarinan kanssani. Joten minä odotan, ehdottomasti keveämmällä sydämellä.

Hän kirjoittaa, että odotellessa pitää myös tehdä päätöksiä esimerkiksi korjausleikkauksista ja seuraavan viiden vuoden lääkityksestä, jolla on sivuvaikutuksensa.

– Tiedän, että minua on siunattu. Mutta nyt... remissio. Aion vain hengittää.

Vapun selviytymisreseptit pähkinänkuoressa.

Juhlat tiedossa, kuohuva kylmässä, mutta seuraavan päivän krapula pelottaa? Ei hätää, vapun kunniaksi Me Naisten toimitus testasi kaksi hyväksi väitettyä krapulanehkäisykeinoa eri puolilta maailmaa.

Toinen kikka toteutetaan ennen alkoholijuomiin tarttumista. Tämä naapurimaastamme Venäjältä peräisin oleva tekniikka ei edellytä muuta kuin pullollista oliiviöljyä.

Jos vahinko on jo päässyt tapahtumaan, voi turvautua skottien legendaariseen piimäkikkaan.

2976251

Ebookersin julkaisemasta listasta löydät näiden kikkojen lisäksi 98 muuta tapaa torjua krapulaa.

IS TV-LEHTI:  ”Tuhma tytär, uskoton vaimo, huono äiti ja vastentahtoinen isoäiti.” Näin kuvaili itseään kirjailija, kuvittaja ja toimittaja Kerstin Thorvall (1925–2010).

Thorvall tuli tunnetuksi muun muassa Astrid Lindgrenin monien kirjojen kuvittajana, lasten- ja nuortenkirjailijana, lehtikolumnistina ja etenkin kohua nostattaneen, omaelämäkerrallisen teoksen Ehdottomasti kielletty (Det mest förbjudna) kirjoittajana.

Vuonna 2015 valmistunut minisarja perustuu tähän 1976 ilmestyneeseen teokseen, joka käsitteli naisen seksuaalisuutta ja paikkaa yhteiskunnassa. Se nosti aikanaan moraalipaniikin Ruotsissa.

Sarjan ensimmäinen osa kuvaa Thorvallin vaikeuksia sopeutua perhe-elämään ja ahdistaviin rajoituksiin. Samalla kun avioliitto taiteilijamiehen kanssa natisee liitoksistaan, hän etsii omaa ääntään kirjoittajana.

Masennusjaksot vievät Thorvallin välillä sairaalaan ja etäännyttävät hänet kolmesta pojastaan.

Valitettavasti kiinnostavan taiteilijan muotokuva on hieman kalseasti ja tönkösti toteutettu. Tova Magnussonin ohjausta vaivaa liiallinen näytelmällisyys. Mieleen tulevat monet kotimaiset vähemmän onnistuneet suurmieskuvaukset, joissa enemmän poseerataan kuin eläydytään henkilön nahkoihin.

Ja jos suomalaisia tuotantoja usein arvostellaan heikosta äänityksestä, tässä tapauksessa kritiikin kohde on päinvastainen: jokainen paperin rapina, tuolin kolina, huokaisu ja maiskutus kuuluu korostuneesti. Aikansa sitä kestää tyylikeinona, mutta pidemmän päälle se käy ärsyttäväksi.

Cilla Thorell näyttelee kirjailijaa pidättyneesti. Näin ravistelevasta naisesta olisi kaivannut räväyttävämmän kuvauksen.

Ehdottomasti kielletty, Yle Teema & Fem su klo 21.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Lähde ulos nauttimaan ystävien seurasta. On aika jutella avoimesti aiheista, joita ei tule käsiteltyä joka päivä. Kokeile ennakkoluulottomasti uusia asioita.

 

KAKSONEN

Älä anna menneisyyden muodostua painolastiksi. Ota ohjat omiin käsiisi. Olet oikea ihminen päättämään elämästäsi.

 

RAPU

Suuntaa energiasi oikeaan suuntaan. Älä haaskaa kallisarvoista aikaasi turhan projektin parissa. Muista pitää huolta terveydestäsi.

 

LEIJONA

Ole avoin ehdotuksille. Nyt kannattaa ottaa haasteita vastaan ja asettaa rima korkealle. Itsesi aliarvioiminen olisi virhe.

 

NEITSYT

Käytä mielikuvitustasi. Älä tyydy tylsiin ja tuttuihin ratkaisuihin, vaan tähtää korkeammalle. Kaiva faktat esille ennen kuin vedät johtopäätöksiä.

 

VAAKA

Tapahtumaketju etenee tänään vauhdilla. Sinun on parasta pysytellä kärryillä ja kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Sano heti, jos jokin ei miellytä sinua.

 

SKORPIONI

Ole valmis heittäytymään uusiin tilanteisiin. Muutoksia ei pidä pelästyä, sillä ne ovat sinulle hyväksi. Pidä arjesta tauko ja tee jotain tavallisesta poikkkeavaa.

 

JOUSIMIES

Joku lähestyy sinua ja tekee ehdotuksen, johon kannattaa suhtautua varauksella. Hän ajaa todennäköisesti omaa etuaan. Ole valmis neuvottelemaan.

 

KAURIS

Ota yhteyttä ihmisiin, joista olet etääntynyt syystä tai toisesta. On aika antaa piristävä, uusi ilme kodillesi. Panosta hyvinvointiisi.

 

VESIMIES

Vedät tänään paljon huomiota puoleesi. Hoida ensisijaisesti omia asioitasi pois alta ja auta muita vasta sen jälkeen. Ota vastaan motivoiva haaste.

 

KALAT

Pidä silmät auki hyvien tilaisuuksien varalta erityisesti työelämässä. Älä jää jumiin epämukavaan tilanteeseen. Kaikki riippuu nyt itsestäsi.

 

OINAS

Älä anna tunteidesi räiskyä miten sattuu. Ole tarkkana liian vaativien ihmisten kanssa. Sinun on tiedettävä, koska sinun on aika perääntyä.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!