Voiko ihmisestä päätellä jotain näiden kuvien perusteella?
Voiko ihmisestä päätellä jotain näiden kuvien perusteella?

Ahdistutko viestitulvasta vai etkö välitä?

Katso kuvaa – ja sitten omaa puhelintasi! Kumpi näyttää tutummalta: yläpuolella oleva numero 1 vai alapuolella oleva 2? Jos puhelimessasi näkyy lukuisia vastaamattomia puheluita sekä avaamattomia tekstareita, WhatApp-, Messenger- ja sähköpostiviestejä, olet Business Insiderin jutun (josta kerroimme jo aikaisemmin) mukaan ehkä:

1. OHITTAJA

Saatat saada halveksuvia katseita työkavereiltasi ja ystäviltäsi, mutta tuhannetkaan lukemattomat viestit eivät välttämättä kieli ongelmista tai välinpitämättömästä persoonasta.

– Se voi myös tarkoittaa, että ymmärtää sen, ettei sähköpostien valvominen ja järjestely auta saavuttamaan mitään. Se on merkki viisaudesta, työpaikkakulttuuriin erikoistunut tohtori Ron Friedman Lebowitz miettii Business Insiderissa.

Jos siis annat sähköpostien kerääntyä, saatatkin olla muita tuotteliaampi. Viestitulva ei ole prioriteettilistallasi ykkönen. Ja sehän on hyvä se!

Avaamattomiin viesteihin löytyy monenlaisia selityksiä. Kysyimme tyypeiltä, joiden puhelin on niitä täynnä.

”Viestitulva on nykyään niin älytön, että olen päättänyt olla stressaamatta siitä. Päivän aikana saattaa kertyä useitakin lukemattomia viestejä niin WhatsAppiin, tekstareihin kuin Messengeriinkin. Se ei tarkoita sitä, ettei kiinnosta, vaan saatan vain keskittyä työhöni. Palaan niihin sitten, kun pystyn ja jaksan. Toki myönnän, että mitä enemmän viestejä kertyy, sitä suurammalla todennäköisyydellä unohdan vastata niihin.”

”Puhelut, viestit ja whatsappit katson, koska niihin tulee yleensä asioita, joihin minun täytyy reagoida. Jos puheluissa tai tekstareissa näkyy saapuneita, saan pienen sätkyn joka kerta kun katson puhelinta. Ajattelen heti, että nyt siellä on jotain tärkeää, mikä vaatii huomiotani.

Meileissä on aina tsiljoona saapunutta. Minulla on Gmail, jossa on toistaiseksi tilaa riittänyt varsin hyvin, joten en jaksa poistaa sähköposteja. Ja sinnehän tulee kaikkea turhaa. Gmailin hakutoiminto toimii erinomaisen hyvin, joten en jaksa lajitella viestejä mihinkään kansioihinkaan. Lisäksi saapuneet eivät päivity reaaliaikaisesti tuohon punaiseen pallukkaan, vaan minun täytyy avata meili ladatakseni viestit, joten pallukan lukeman seurailemiseen ei ole syytä.”

”Maritan muuten aika hyvin, kun muuten katoaa asiat päästä, mutta meileissäni on niin monta eri sähköpostilaatikkoa ja sinne tulee kaikkea kökköäkin, joten siellä on aina satoja tai tuhansia uusia. Mutta mitään en ikinä poista, koska saan riitatilanteissa aina vedottua siihen, että oli sovittu jollain tietyllä tavalla. Omaan muistiin ei voi luottaa.”

Jos taas alapuolella oleva kuva on suoraan kuin sinun puhelimennäytöltä, olet ehkä:

2. ARKISTOIJA TAI DELETOIJA

Tämä ihmistyyppi kokee tarpeelliseksi reagoida heti, kun näkee viestin sähköpostissaan. Saapuneet sähköpostit siirtyvät alta aikayksikön joko roskakoriin tai arkistokansioihin. Ja muutkin viestit avataan ja luetaan melko nopeasti. Mutta onko se kaiken vaivan arvoista? Kysyimme ”puhelinmarittajilta”.

”Katson aina kaikki tulleet viestit, luen ja vastaan niihin heti, poistan turhat meilit jne. Olisi kamalaa, jos puhelimessa huutaisi tuhat lukematonta sähköpostia, siinähän menisi oma pää ihan epäjärjestykseen! En kestäisi sitä mitenkään. Kun luen viestin ja hoidan vastaamisen saman tien, tulee tunne, että homma on hallussa ja mieli pysyy tyynenä.”

”Ne hermostuttaa mua! Oikeesti kyllä ärsyttää itseänikin, että on pakko heti tsekata kaikki, kun ei siellä useammin mitään tärkeää ole. Eli olen kateellinen ryhmälle 1. Ihanan huolettomia tyyppejä!”

”Inboksissani saattaa olla vaikka 5000 viestiä, mutta olen avannut ja lukenut niistä jokaisen. En pysty lähtemään töistä tai ainakaan käymään nukkumaan illalla, jos tiedän, että meilissä roikkuu lukemattomia viestejä. Tulee heti olo, etten hallitse elämääni tai työtäni. Sen sijaan kyllä deletoin varsin kevyellä kädellä turhia meilejä jo otsikon perusteella, että en koe olevani mitenkään sähköpostini orja.”

”En ymmärrä, miten jollain voi olla lukemattomia viestejä puhelimessa tai messengerissä. Siellähän voi olla vaikka mitä tärkeää tai kiinnostavaa.”

Entä mitä tähän sanoo ihmisen suhdetta teknologiaan tutkiva psykologi Larry Rosen?

– Suuri, räjähtävä sähköpostikansio vapauttaa stressiperäisiä välittäjäaineita kuten kortisolia, mikä aiheuttaa ahdistusta.

Viestejä ahkerasti siivoava koettaa siis hänen mukaansa vain rauhoittaa hermojaan ja pitää toimillaan edes yhden osan maailmastaan järjestyksessä.

Jos viesteihin vastaaminen – tai ylipäätänsä se, että joku soittaa sinulle, käy liian ahdistavaksi, aina voi tehdä niin kuin elokuvaohjaaja Antti Jokinen: luopua puhelimesta kokonaan. Lue lisää täältä.

Kysely

Kumpaan ryhmään kuulut?

Nro 2.
Nro 2.
84.7%
Nro 1.
Nro 1.
15.2%
Ääniä yhteensä: 499

Lihaa, kanaa vai kalaa? Voiko tämän vaikeampaa kysymystä esittää kasvissyöjälle – edes teoriassa?

Anssi Kela on ollut kasvissyöjänä noin 20 vuotta. Nyt hän kertoo Facebook-sivuillaan hankalasta kysymyksestä, johon joutui miettimään vastausta pitkään.

– Minulta kysyttiin hiljattain kysymys, joka päällisin puolin vaikutti helpolta, mutta johon vastaaminen oli lopulta yllättävän vaikean prosessin takana: jos minun pitäisi nyt syödä yksi annos liharuokaa, niin mitä lihaa söisin?

Vastaus löytyi perinpohjaisten kysymysten avulla. Kela kirjoittaa kysyneensä itseltään, missä tilanteissa hän on kokenut menettävänsä jotain vegetaristina ja milloin hänellä on tullut mieleen, että ei haluaisi olla kasvissyöjä?

– Olenko ollut pettynyt jossain hienossa ravintolassa, kun pöytäseurani lautasella on lojunut kallista lihaa, ja minulle on tarjoiltu jotain selvästi vähäisempää? Vai olenko tuntenut kateutta silloin, kun kaverini on mäystänyt mehevää hampurilaista, ja oman sämpyläni välissä on ollut kuiva juurespihvi, Kela sanoo miettineensä. 

”Jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.”

– Tällaisen pohdinnan tuloksena lopullinen vastaus kirkastui minulle: jos pitäisi syödä yksi annos lihaa, niin tahtoisin paistaa nuotiolla makkaraa.

Facebook-postauksen alla fanit kysyvät jo, että millaiseen makkaraan Kela päätyisi, jos pitäisi syödä lihaa. Mutta Kela myöntää, ettei tunne makkaroita niin hyvin, että osaisi valita jonkun tietyn makkaran.

Perheen koira ja dokumentti saivat luopumaan lihasta

Nettisivuillaan Anssi Kela on kirjoittanut aiemmin, että hän suuntasi kasvislinjoille joko 1997 tai 1998. Sitä ennen hän oli kuitenkin ”intohimoinen lihansyöjä”.

– Kun tilasin Pizza Fantasian, niin neljä täytettäni olivat salami, kinkku, pekoni ja jauheliha. Minulla ei ollut kokemusta kasvisruoasta, arvelin sen olevan mautonta.

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.”

– Vegetarismi oli kuitenkin kiinnostanut jo jonkin aikaa. Olin salaa ajatellut, että joskus voisi ihan huvikseen kokeilla miltä tuntuisi olla syömättä lihaa. Kimmoke tähän suuntaan taisi syntyä siitä, kun perheeseen hankittiin koira: sen silmiin katsellessa aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.

Viimeisenä niittinä Kelan mukaan toimi dokumentti, jossa seurattiin lihan matkaa laitumella pihviksi. Se ei ollut kaunista katsottavaa, kirjoitti Kela vuonna 2009. Sen jälkeen hän alkoi kokeilla kasvissyöntiä ja koki sen sopivan elämäntyyliinsä.

Kerro oma vastauksesi, kasvissyöjä!

Mihin liharuokaan tarttuisit, jos pitäisi valita yksi?

Kerro vastauksesi ja osallistu keskusteluun alla olevassa kommentointikentässä. Kirjoita kommenttisi pinkkiä nappia painamalla.

Olet mitä syöt

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

Aihealueeseen liittyen juuri noussut kohu suomalaisen lihantuottaja HKScanin eläintenkohtelusta on noussut skandaali --> http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201708222200343599_ul.shtml En tiedä miksi ihmiset tukevat raskaalla työllä hankituilla €:llaan tällaista? Jos ei olisi kysyntää, ei olisi myöskään tarjontaa ja eläimet sekä terveytesi säästyisivät. Jos ihmiset eivät olisi laiskoja tutkimaan julkaistuja tutkimuksia liittyen terveelliseen ravintoon liittyen joita maailman huippuyliopistot...
Lue kommentti
Eläimille elämisen arvoinen elämä

Kasvissyöjä Anssi Kela vaikean valinnan edessä: Minkä liharuuan söisit, jos olisi pakko?

”Katsoessani koiraa silmiin aloin ihmetellä, että miksi toisia eläimiä syödään ja toisia taas paijataan.” Hienoa Anssi että olet avannut silmäsi epäkohdalle, kuitenkin herää kysymys että jos motiivisi on eläinten hyvinvointi, niin minkä takia syöt maitotuotteita? Jos ihmiset avaisivat silmänsä,he ymmärtäisivät että lehmiä raiskataan ja heidän lapsensa otetaan heiltä pois, monet voisivat miettiä kumpi on pahempi? Kohtelemme jo ihmisinä toinen toisiamme yhä huonommin nykypäivänä, eläimiä vielä...
Lue kommentti

Tiina Lymin ohjaaman Napapiirin sankarit 3 -elokuvan tyyli muistuttaa turhan paljon Luokkakokous-komedioita.

Dome Karukosken vuonna 2010 ohjaama Napapiirin sankarit oli hitti. Siinä lappilaisessa kirkonkylässä asuva tunari Janne (Jussi Vatanen) metsästi ystäviensä avulla vaimolleen Inarille (Pamela Tola) digiboksia. Karukosken ohjaamassa kakkososassa Janne onnistui puolestaan hukkaamaan pariskunnan tyttären. Sarjan kolmannen osan on ohjannut Tiina Lymi. Tällä kertaa elämän tarkoituksen kadottanut Janne etsii itseään tuntureilta. Luvassa on siis jälleen yksi kotimainen kuvaus mieheyden kriisistä.

”Vitsit ovat jopa loukkaavia.”

Jo sarjan toinen osa oli väkinäinen, mutta kolmas tuntuu täysin väkisin väännetyltä. Aiemmat osat olivat kuitenkin sympaattisia, joten kolmosestakin haluaisi tykätä. Lymi on ottanut liikaa pesäeroa aiempiin osiin. Niissäkin oli sovinistista huumoria ja alapäävitsejä, mutta nyt vitsit ovat jopa loukkaavia. Tyyli muistuttaa lähinnä Luokkakokous-komedioita.

Huumoria revitään myös self help -kulttuurista. Siinä riittäisikin ivaamista, mutta ote on turhan lempeä. Jussi yrittää löytää itsensä Paulo Coelhon sivuilta ja viheltelee erämaisemissa El Condor Pasaa. Ei siis mitään varsinaisia oivalluksia.

Napapiirin sankarit 3

**

Ensi-ilta 23.8.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

NEITSYT

Ole mukana sinulle tärkeässä asiassa koko sydämelläsi. Ympäröi itsesi ihmisillä, joista saat positiivista energiaa. Rakkauselämässäsi puhaltavat onnelliset tuulet.

 

VAAKA

Panosta terveellisiin elämäntapoihin. Joku yrittää painostaa sinua omalle kannalleen. Kuuntele ennen kaikkea itseäsi päätöksissäsi.

 

SKORPIONI

Käytä viehätysvoimaasi hyväksesi tänään. Ilmassa on romantiikaa. Liiallinen omistushaluisuus ihmissuhteissa tietää ongelmia.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä mene lankaan, kun joku yrittää vakuutella sinua kauniilla sanoillaan. Kyseenalaista kaikki, mikä herättää epäilyksesi.

 

KAURIS

Tapaat ihmisiä, jotka ovat täynnä kiinnostavaa tietoa. Kerro sopivan tilanteen tullen, mikä sinua huolettaa. Pysy tänään budjettisi rajoissa.

 

VESIMIES

Joku pyytää sinulta palvelusta, jota et syystä tai toisesta ole halukas tekemään. Älä pode asiasta turhaa syyllisyyttä. Jo neuvosi voivat pelastaa hänet pinteestä.

 

KALAT

Pidä mielipiteesi omana tietonasi. Uskalla heittäytyä romanttiseksi tänään. Oma-aloitteisuus kannattaa rakkauselämässä.

 

OINAS

Tunteet karkaavat tänään helposti hallinnastasi. Muista katsoa tilanteen kuin tilanteen positiivisia puolia. Ota haaste vastaan optimistisin mielin.

 

HÄRKÄ

Tarvitset tänään pitkiä hermoja. Konfliktit lähtevät nyt helposti liikkeelle epäselvyyksistä. Ole tarkkana siitä, kuka on vastuussa mistäkin.

 

KAKSONEN

Saat tänään hyödyllistä tietoa, josta on lähitulevaisuudessa paljon iloa. On aika vetäytyä mietiskelemään. Ratkaisut löytyvät rauhoittumalla.

 

RAPU

On aika antaa kodillesi uusi ilme. Heittäydy luovaksi ja keksi itsesi näköisiä ratkaisuja. Keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa antaa sinulle ideoita.

 

LEIJONA

Kanavoi energiasi oikeaan suuntaan. Älä väsytä itseäsi lannistavien ihmisten seurassa. Sinun ei pidä uhrata kaikkea liikenevää virtaasi asialle, joka ei tuota sinulle iloa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa.