Hyvää sukkahousupäivää! Oikeastihan me vain odotamme sitä hetkeä, kun niistä pääsee taas kesäksi eroon. Mutta merkkipäivän kunniaksi listasimme parhaimmat sukkahousuniksit, jotka oikeasti toimivat.

1. Tee sukkahousuista kestävämmät

Upota uudet sukkahoususi kylmään veteen, laita muovipussiin ja nakkaa pakastimeen. Kylmän ilman pitäisi vahvistaa nailonia ja pitää sukkahoususi kestävinä.

2. Estä sukkahousuja valumasta

Pue pyöräilyshortsit sukkahousujesi päälle estääksesi niitä valumasta puolireiteen kesken päivän.

3. Osta tarpeeksi isot

Sukkahousuja ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei osta sukkahousuja muiden vaatteiden kokolapun perusteella. Muutoin pitkät jalat tai paksut reidet saattavat jäädä huomioimatta. Haaraosakaan ei valu, kun jalkaosissa on tarpeeksi materiaalia.

4. Käytä tarpeeksi paksuja

Säästä alle 20 denierin sukkahousut vain niihin kaikista hienoimpiin juhliin ja suosi arkena mieluummin paksumpia sukkahousuja. Näin minimoit rikkoontumisen riskit.

5. Etsi kadonnut korvakoru

Jos korvakorusi katosi jälkiä jättämättä olohuoneesi karvamattoon, käytä imuria apuna. Pingota sukkahousut suuttimen päälle ja imuroi mattoa suuttimella. Korvakoru tarttuu kiinni sukkahousuihin.

6. Estä sukkia katoamasta

Laita sukkasi pesun yhteydessä sukkahousujen sisään. Pieni solmu vielä sukkahousujen päähän, niin kaikki sukat löytyvät pesun jälkeen ja vieläpä puhtaina!

7. Suosi sukkahousuja legginsien sijaan

Jos olet lyhyempi, käytä legginssien sijaan sukkahousuja. Yhtenäinen kangas vyötäröltä varpaisiin saa jalat näyttämään pidemmältä kuin se, että nilkat olisivat paljaat.

8. Mieti kokoa tarkkaan

Jos olet isomman kokoinen, mutta lyhyt, osta omaa vaatekokoasi pienempiä sukkahousuja. Vyötärönauha venyy yleensä kaikissa sukkahousuissa yhtä paljon, eikä ylimääräistä kangasta jää nilkkoihin valumaan.

9. Estä hameen nousu

Jos et pidä paitaa hameen alla, rullaa sukkahousujen vyötärö hameen päälle. Näin estät kätevästi hameen nousun, eikä se pääse päivän aikana kierähtämään ympärikään.

10. Hyödynnä rikkinäiset

Älä heitä rikkinäisiä sukkahousuja heti pois, vaan käytä niitä talvella farkkujen alla lämmittämässä, niin et kuluta hyviä sukkahousujasi.

Tässä mitään helteitä olekaan odoteltu.

Terveisiä täältä helteidentorjuntabunkkerista! Jos ”kesän” alun on viettänyt Suomessa, hiki ei ole päässyt yllättämään. Melkein tässä jo alkaa uskoa, että meillä on enää kaksi kesäkuukautta (säävarauksella nekin) ja loputon määrä kevättä, syksyä ja jotain talventynkää.

Mutta se siitä säästä valittamisesta. Time-lehti kertoo sivustollaan tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan helle on ihan p*ska juttu. Se nimittäin tekee ihmisistä ankeita ja haluttomia auttamaan. Iloitkaamme siis viileydestä!

Sään ja etenkin helteen vaikutuksia ihmisten toimintaa on tutkittu ennenkin. Ilmaston lämpenemisen on esimerkiksi todettu vähentävän seksihaluja ja huonontavan unen laatua. Lisäksi liian korkean lämmön vaikutukset oloon ja mielialaan näkyvät esimerkiksi vetämättömyytenä ja ärtyisyytenä.

Lehigh’n ja Northwesternin yliopistojen tuoreessa tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa korkeiden lämpötilojen vaikutus ihmisten auttamishaluun. Tutkimuksen julkaisi European Journal of Social Psychology.

Tutkittavilla teetettiin auttamishalua mittaavia kokeita, jotka osoittivat, että lämpötila vaikutti siihen, kuinka valmiita kaupan työntekijät olivat tekemään muita hyödyttäviä asioita, esimerkiksi auttamaan asiakkaita vapaaehtoisesti. Pelkästään kuumuuden ajattelu nosti kynnystä suostua tekoihin, joista ei saanut ylimääräistä korvausta.

Iloitkaamme siis viileydestä!

Lisäksi verrattiin opiskelijoiden halukkuutta vastata kyselyyn, joka hyödytti paikallista, voittoa tuottamatonta järjestöä. Viileässä huoneessa vastausprosentti oli korkeampi kuin kuumassa. Tilojen viilentäminen siis kannattaa kouluissa ja työpaikoilla, jos toiveena on, että yhteisössä autetaan toisia. Suomessa ainakaan kesäsään ei pitäisi olla este auttavan käden ojentamiselle. (Sen sijaan esimerkiksi lama on.)

Entäs sitten helteidentorjuntabunkkerin aiheuttama ketutus? Jäämme odottamaan tutkimusta sen vaikutuksista ihmismieleen.

Kysely

Milloin on liian kuuma?

Pride-viikko on polkaistu käyntiin. Helsingissä juhlat huipentuvat lauantaina suureen Pride-kulkueeseen. Maailmalta sopii poimia vaikutteita!

Nyt saa näyttää sateenkaaren värejä missä tahansa muodossa: tällä viikolla juhlitaan Pride-viikkoa eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia. Suomen 100-vuotisjuhlan myötä Helsinki Pride saa ihan uudenlaisia mittoja tänä vuonna. Lauantaina 1.7. järjestettävään Pride-kulkueeseen osallistuu esimerkiksi poliisin, Kelan ja Maahanmuuttoviraston edustajia.

Pride-viikko on huomioitu laajalti myös muualla maailmalla. Esimerkiksi Kanadan pääministeri Justin Trudeau on juhlinut näyttävästi Pride-viikkoa sateenkaaren väreissä loistava vaahteranlehti poskelleen maalattuna.

Poimimme maailmalta ideoita Pride-juhliin. Miten olisi vaikkapa sateenkaarikainalokarvat?

Justin Trudeau näytti mallia Torontossa järjestetyssä kulkueessa:

 

Canadian PM #JustinTrudeau paints his face with the rainbow flag during #TorontoPride 🏳️‍🌈

Henkilön Gay Times 🏳️‍🌈 (@gaytimesmag) jakama julkaisu

 

Värikkäillä meikeillä on helppo juhlia tapahtumaa pitkin viikkoa:

 

 

Winner of you pride makeup contest this week! #pride #gaypride #pridemakeup #makeupfun #rainbowmakeup #makeuplove

Henkilön Rebel Beauties Makep Revamped (@rebelbeautiesmakeup) jakama julkaisu

 

 

Rohkeimmat värjäävät hiuksensa – ja jopa kainalonsa:

 

Rainbows Pits 🌈🌈🌈 Got to do my bff @potatoeslaughing today! Check out the process on my story! She also wanted some rainbow underarms for St. Louis Pride this weekend! We did all of her hair using @pulpriothair color and @kevinmurphyhair color and conditioned her thirsty locks with @brazilianbondbuilder ! . . . . . . . #behindthechair #modernsalon #americansalon #notchstl #stl #stlouis #thegrovestl #grovestl #hairstl #stlhair #hairstlouis #stlouishairstylist #hairstyliststlouis #stlhairstylist #caitlinfordhair #anthonythebarber916 #authentichairarmy #esteticausa #imallaboutdahair #licensedtocreate #cosmoprof #fiidnt #brazilianbondbuilder #colortrak #pulpriot #pride #pridemonth #dyedpits #rainbowhair #pinkhair

Henkilön St Louis - Hairstylist (@caitlinfordhair) jakama julkaisu

 

Sateenkaaren värejä löytyy myös asusteista ja mukeista:

 

 

❤💙💚💛💜 #prideviikko #pride #loveislove #suvaitsevaisuus #aamukahvi

Henkilön Auri (@zzhia) jakama julkaisu

 

 

In honour of Pride Week Helsinki . 🇫🇮Pride-viikon kunniaksi 🌈

Henkilön Braids by Varpu Talvitie (@winterhair) jakama julkaisu

 

Leijonien vauhtiviikot alkavat heinäkuun lopulla.

Upean alkukesän jälkeen elät hetken sosiaalisesti hiljaista jaksoa. Rakkauselämässä on meneillään suvantovaihe, juhannuksen aikoihin sinkkuleijonakin nauttii vapaana olosta. Heinäkuun alkupuoli ei vielä lupaa suurempia muutoksia parisuhdestatukseen, mutta vauhtiviikot käynnistyvät vihdoin 20.7. Heinäkuinen leijona on syntymäpäiväjuhliensa tienoilla melkoinen dynamiittipötkö. Vahva intohimo kannattaa silloin kohdentaa työhön, opiskeluun tai antoisaan ihmissuhteeseen.

Elokuisen leijonan loppukesä on tapahtumarikas, ja kiireen keskellä on hyvä muistaa parisuhteen hoivaaminen. Loma ja romantiikka yhdistyvät leijonalla parhaiten vasta loppukesän ja alkusyksyn aikana, Venus saapuu merkkiin 26.8.

Oikeus kieltäytyä seksistä puhuttaa jälleen. Yhdysvaltalaisnaiset haluavat muistuttaa julkisesti, että ei tarkoittaa ei – silloinkin, kun seksiin on jo ryhdytty.

Eikö pitäisi jo olla itsestään selvää, että seksiä ei tarvitse harrastaa vastoin tahtoaan? Yhdysvaltain Pohjois-Carolinassa asiasta kuitenkin taistellaan yhä.

Taustalla on outo lain porsaanreikä: Pohjois-Carolinassa tehtiin NBC:n mukaan vuonna 1979 oikeuden päätös, että miestä ei voida tuomita raiskauksesta, jos nainen on aluksi suostunut seksiin. Seksiin pakottaminen ei siis periaatteessa ole Pohjois-Carolinassa rikos, jos molemmilla on jossakin vaiheessa ollut halua seksiin.

Tilanne on tuskallinen raiskauksen uhreille ja järkyttävä siinä mielessä, seksin pelisääntöjen pitäisi olla kaikille selvät: seksiä voidaan harrastaa vain, jos molemmat sitä haluavat, ja seksistä voi kieltäytyä missä tahansa vaiheessa. Nyt laki on vastoin näitä sääntöjä. 

Yhdysvalloissa on Marie Clairen mukaan tapahtunut merkittävää edistystä seksuaalirikosasioissa, ja maassa on korostettu consentia, eli molemminpuolista suostumusta, seksin edellytyksenä. Juuri kun asenteita on saatu muutettua niin, että ein ymmärretään tarkoittavan ei – missä tahansa vaiheessa seksuaalista kanssakäymistä – Pohjois-Carolinan laki kertookin päinvastaista viestiä.

Marie Clairessa pohditaan, että kivikautinen raiskauslainsäädäntö kuvaa sitä, miten naisia kohdellaan tämän päivän Yhdysvalloissa.

Syytettä ei voitu nostaa

Pohjois-Carolinan raiskauslaki tuli yllätyksenä 19-vuotiaalle Aaliyah Palmerille. Palmer kertoo paikalliselle Fayette Observer -lehdelle suostuneensa seksiin bileissä tapaamansa miehen kanssa. Palmerin mukaan mies tukisti häntä voimakkaasti, kun he jäivät kaksin. Palmer myös huomasi, että tilaan oli jätetty puhelin videoimaan tapahtumia. Hän kertoo pyytäneensä miestä toistuvasti lopettamaan, mutta tämä ei kuunnellut.

”Jos sanon ei, ja jatkat silti, se on raiskaus.”

Palmer vei asian poliisille, ja hänelle tehtiin asiaan kuuluvat tutkimukset. Vasta niiden jälkeen hän sai tietää, ettei raiskaussyytettä voida nostaa. 

– Se on todella typerää. Jos sanon ei, ja jatkat silti, se on raiskaus, Palmer sanoo Fayette Observerissa. 

Hän on joutui keskeyttämään yliopisto-opintonsa paniikkikohtausten takia, mutta ei aio pysyä hiljaa kokemastaan.

– En ole hiljainen uhri.

Uhrit eivät saa oikeutta

Aaliyah Palmer ei ole ainoa raiskauksen ja lähes 40 vuotta vanhan raiskauslainsäädännön uhriksi joutunut. Lain muuttamista kannattava senaattori Jeff Jackson kertoo Fayette Observerissa, että lainsäätäjät saavat yhä enemmän yhteydenottoja raiskatuilta naisilta, jotka eivät ole saaneet oikeutta lain porsaanreiän takia. 

– Pohjois-Carolina on Yhdysvaltojen ainoa osavaltio, jossa ei ei tarkoita ei, Jackson toteaa.

Toinen julkisuuteen tullut raiskauksen uhri on Amy Guy. Hän kertoo uutissivusto Wral.comissa suostuneensa seksiin oman turvallisuutensa tähden, kun hänen ex-miehensä tuli kotiin humalassa ja vihaisena joulukuussa. Miestä syytettiin ensin raiskauksesta, mutta vuonna 1979 säädetyn lain takia syytteitä lievennettiin. Maaliskuussa mies sai kymmenen kuukauden vankeustuomion seksuaalisesta väkivaltarikkomuksesta.

”En ymmärrä, miten laki voi sanoa, ettei minua raiskattu.”

– Olin aivan järkyttynyt. En ymmärtänyt, miten asia saattoi mennä noin, koska tiesin, että minut  raiskattiin. En ymmärrä, miten laki voi sanoa, ettei minua raiskattu, Guy kertoo Wral.comissa. 

On vielä epäselvää, pystytäänkö lakia muuttamaan lähiaikoina vai jääkö se byrokratian rattaisiin. Asiaa ajava senaattori Jackson on kuitenkin luvannut nostaa lakimuutoksen uudelleen esiin, jos se ei mene läpi nyt.

Niin kauan kuin vanha laki on voimassa, on luotettava ihmisten oikeustajuun: ei tarkoittaa ei, sanoi sen milloin vain.