Jari Nissinen perustelee päähenkilöidensä rajua kielenkäyttöä kriittisille kollegoilleen Maarit Turtiaiselle (vas.) ja Heidi Jaatiselle.

Sauna lämpenee kartanon rannassa ja läppärien tekstitiedostot paisuvat. Kustantajan kirjailijakoulussa tuntemattomista nimistä hiotaan esikoiskirjailijoita. Joko bestsellerin ainekset ovat koossa?

Porvoolaisen Stor Kroksnäsin kartanon pihalla kukat helottavat keskikesän terässä. Ympyräksi asetelluilla terassituoleilla istuu yhdeksän kirjoittajaa. Vuosi sitten he eivät olleet kuulletkaan toisistaan, nyt he jakavat rehellisimmät ajatuksensa.

Jari Nissinen lukee aamulla kirjoittamaansa pätkää. Vierustoverit istuvat katse ruohikossa, mieli tarinan saunassa. Onko kielenkäyttö luontevaa, vyöryykö tekstissä liikaa henkilöitä, he miettivät, sillä hetken päästä Jari kaipaa kritiikkiä.

Meneillään on Suomen ensimmäinen kustantajan tarjoama kirjailijakoulu. Hakijoita oli lähes 700, joista Gummerus valitsi yhdeksän. Kaikilla valituilla oli melkein valmis romaanikäsikirjoitus, joiden muokkaamista idean isä, kustannuspäällikkö Tero Liukkonen on ohjannut talvesta asti. Ilmainen koulutus huipentuu kartanoviikkoon Porvoon saaristossa. Aamulla kirjoitetaan, iltapäivällä analysoidaan ja illalla saunotaan.

Minkälaisia ajatuksia kirjailijakoululaisilla on?

Olen tehnyt toimittajan työtä Ruotsin suomenkielisissä tv-uutisissa parikymmentä vuotta. Haluaisin elämästäni vapaampaa. Olen valmis uhrauksiin, koska haluan kehittyä ihmisenä. Rahaa tällä ei tee. Jos tekstistäni tulee kirja, saan jotain 2000 euroa.

Olen hionut tekstiäni vuosikausia kesäkursseilla, mutta vasta Tero (Liukkonen) on onnistunut auttamaan. Olen lyhentänyt takaumia ja koettanut päästä eroon toimittajan raportoivasta tyylistä. Kirja kertoo Istanbulista, jossa suomalainen Satu rakastuu kurdimieheen. Haluan avartaa käsityksiä kulttuurien välisistä eroista, koska me kaikki olemme aika samanlaisia.”

Maarit Turtiainen, 52, toimittaja, Tukholma.

”Täällä on ihana olla, kun voi kerrankin keskittyä kirjoittamiseen. Tavallisesti pystyn kirjoittamaan vain viikonloppuaamuisin, kun lapset katsovat tv-ohjelmia. Syksyllä aloitan tokaluokan opettajana ja kotona hoidan 36 lehmän lypsytilaa.

Ensimmäinen kirjani julkaistaan keväällä. Perhepiirissä on pyydetty vaihtamaan aihetta, koska kirja kertoo pedofiliasta ja kuolemasta. Tero poistatti kirjasta viisi lukua, ja sain muilta tukea loppukohtaukseen. Nyt kirjoitan jo seuraavaa, Jonoa.”

Heidi Jaatinen, 41, opettaja ja emäntä, Kiuruvesi.

Puolesta ja vastaan

Kun Gummerus julkisti kirjailijakouluaikeensa syksyllä, syntyi kohu. Tuomas Kyrö piirsi Parnassoon pilakuvan tasapäistävästä koulusta: kaikista tuli Päätaloja.

Juha Seppälä toivoi Aamulehdessä, että koulutuksessa käsitellään myös ”epätoivon, juopottelun, sydämentykytyksen, öisen heräilyn, märkien lakanoiden, kateellisten kollegoiden, omien alhaisten tunteiden, idioottimaisten arvosteluiden, puutteellisen motivaation sekä väärämielisten apurahalautakuntien ja palkintoraatien kestämistä”.

Jos on valmis kestämään tätä vuosikymmenten ajan, voi Seppälän mukaan alkaa haaveilla kirjailijan urasta.

Kaikki eivät ole yhtä tulisia. Johanna Sinisalon mielestä kirjailijaksi voi tulla useita reittejä eikä hän usko synnynnäiseen nerouteen.

– Ammattimainen ohjaus auttaa aina luovaa ihmistä, olipa kyse kirjoittajasta tai vaikkapa muusikosta, Sinisalo toteaa.

Virpi Hämeen-Anttila pelkää, että herkkä kirjoittaja saattaa nujertua kritiikistä tai ruveta miellyttämään ohjaajaa, jolloin oma tyyli ei löydy.

– Tekniikkaa ja rakenteita voi opettaa, mutta työ vaatii ohjaajalta sensitiivisyyttä.

Näyttelijä Shannen Doherty on kertonut avoimesti sairaudestaan sosiaalisessa mediassa.

Rintasyöpää sairastava näyttelijä Shannen Doherty, 45, kertoi elokuussa, että syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin. Hänelle tehtiin rinnanpoisto toukokuussa.

– Yhdessä leikkauksessa saatiin selville, että osa syöpäsoluista on saattanut levitä imusolmukkeiden ulkopuolelle. Tästä syystä syystä saan kemoterapiaa, ja kemoterapian jälkeen käyn sädehoidoissa, Doherty kertoi Entertainment Tonightin haastattelussa.

Shannen on myös kertonut sairaudestaan ja hoidoistaan avoimesti sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna Beverly Hills 90210- ja Siskoni on noita -näyttelijä jakoi kuvan, joka on otettu päivä kemoterapian jälkeen.

– Joskus ei pysty edes tanssimaan, syömään tai edes ajattelemaan seuraavaa päivää. Joskus tuntuu, ettei selviä, hän kuvailee hoidosta seuraavaa pahaa oloa.

Kuvassa näyttelijä makaa sairaalasängyssä huonovointisena.

– Se menee ohi. Joskus seuraavana päivänä, joskus kaksi, joskus kuusi päivää myöhemmin, hän muistuttaa ja kehottaa kaikkia syöpää sairastavia pysymään rohkeina, vahvoina ja positiivisina.

Tällä kertaa Shannen oli hoidon jälkeen niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt kuin makaamaan sängyssä. Aiemmin lokakuussa hän jakoi Instagramissa videon, jolla hän kertoi liikkumisen helpottavan pahaa oloa.

– Olin väsynyt ja halusin vain maata sängyssä, mutta lähdin ja tunsin oloni paljon paremmaksi, hän kirjoitti tanssivideon yhteydessä.

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Saara Aalto kertoo olleensa jopa hieman mustasukkainen Meri-kihlattunsa fanituksesta.

Saara Aallon kilpailusta Britannian X Factorissa on iloa myös laulajan kihlatulle Meri Sopaselle, joka pääsi viikonloppuna tapaamaan yhtä eniten ihailemaansa naista – ohjelman tuomaria Nicole Scherzingeriä.

Meri jakoi Nicolen kanssa ottamansa yhteiskuvan Instagramissa.

– Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen koko ajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle, Meri aloittaa kuvan yhteyteen kirjoittamansa tekstin.

– Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana, ja kaikki mun tyypit tietää, miten iso juttu tämä mulle on, Meri hehkuttaa.

”Tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi), jota olen oikeasti fanittanut.”

Merin mukaan Nicolen tapaaminen kruunasi huikean sunnuntai-illan, jonka tuloslähetyksessä Saara pääsi suoraan jatkoon laulukilpailussa.

 

Yritän kirjoittaa tähän jotain, mut pyyhin sen kokoajan pois. Koska mulla ei riitä mitkään sanat tälle kuvalle. Niille jotka ei vielä tiedä, tuo nainen on ainut (Saaran lisäksi 😉), jota olen oikeasti fanittanut. Silloin kun tavattiin Saaran kanssa, tämän upeuden kuva oli mm. mun taustakuvana ja kaikki mun tyypit tietää miten iso juttu tämä mulle on 🙈😅❤️ Kohtaaminen oli upea myös siksi, että Nicole muisti mut! (Saara kun on kertonut tästä hänelle 😁) Hän oli super mukava mulle, halasi ja antoi poskisuudelmat, nappas mun puhelimen ja siinä sit napattiin pari selfietä ja kiitin sitä erityisesti siitä että antaa tukea Saaralle😍 Tämä kruunas kyllä eilisen muuten HUIKEAN illan, kun meidän Saara meni kirkkaasti jatkoon!❤️ Kaikki on mahdollista. HUHU! Tämä viikonloppu jää ikuisesti mun mieleen. @saaraaalto 💖 @nicolescherzy 💖 #nicolescherzinger #nicolescherzy #dreamcometrue

Kuva, jonka Meri (@merisopanen) julkaisi

Saara puolestaan kirjoittaa Instagram-kuvansa yhteydessä, että yksi sunnuntain parhaista hetkistä oli, kun Meri-kihlattu tapasi ”elämänsä rakkauden”.

– Tavatessamme hänellä oli Nicolen kuva lukitusnäytöllään. (Niin paljon hän rakastaa naista, ja minä olin hieman mustasukkainen), Saara kirjoittaa ja kertoo, että nyt kihlatun näytölle on vaihtunut yhteiskuva kolmikosta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Pysyttele omissa oloissasi, jos seura ei maita. Saatat joutua tänään helposti konflikteihin. Erilaisuus rikastuttaa päivääsi.

 

JOUSIMIES

On aika tehdä muutoksia kotiisi tai ulkonäköösi. Kaikki uusi piristää ja antaa arkeen potkua. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilmaiset itseäsi.

 

KAURIS

Selvitä itsellesi, mitä haluat. On aika lopettaa jahkailu ja suunnata täysillä eteenpäin. Älä anna epärealistisia lupauksia.

 

VESIMIES

Taistele tylsyyttä vastaan uusilla seikkailuilla. Ole aktiivinen ja haasta itsesi jatkuvasti. Nyt ei ole aika jäädä jumiin vanhoihin kaavoihin.

 

KALAT

On aika tehdä vastapalveluksia ihmisille, jotka ovat tarjonneet sinulle apuaan. Muutos on sinulle hyväksi. Ole tarkkana, jos joudut neuvottelemaan jostain.

 

OINAS

Keksit hyvän idean läheisesi kanssa. Kyseessä voi olla yhteinen reissu tai muu tulevaisuuden projekti. Älä lipsu budjetistasi.

 

HÄRKÄ

Anna kaikki liikenevä aikasi ihmissuhteille. Uusien tyyppien tapaaminen kuuluu päivän ohjelmaan. Saat tilaisuuden kokeilla jotain erilaista ja jännittävää.

 

KAKSONEN

Luota vain siihen, minkä näet omin silmin. Liikkeellä on hämääviä huhuja, joiden uskominen johtaa ongelmiin. Kysy suoraan, jos jokin epäilyttää.

 

RAPU

Lähde tutustumaan ihmisiin erilaisista taustoista. Tänään sinulle on mahdollisuus avartaa ajatusmaailmaasi. Tapaat erityisen tyypin.

 

LEIJONA

Kotona on luvassa jännitteitä. Hoida ne pois alta diplomatialla ja kärsivällisyydellä. Ole rauhallinen ja ehdota rakentavia ratkaisuja.

 

NEITSYT

Älä anna pikkujuttujen viedä hyvää tuultasi. Pidä huolta terveydestäsi ja korjaa arkiset asiat kohdilleen pienillä muutoksilla. Empaattisuutesi tulee tarpeeseen.

 

VAAKA

Älä kasaa paineita itsellesi. Jos jokin ei suju, selvitä ongelmat syyt juurta jaksaen. Ratkaisut ovat yksinkertaisia ja lähellä.