Yön sankarit -kirjan kirjoittaja Teemu Potapoff on tehnyt 20 vuotta töitä ovilla. Nykyään hän työskentelee Ravintola Teatterissa. Kuva: Sami Kilpiö / Sanoma-arkisto
Yön sankarit -kirjan kirjoittaja Teemu Potapoff on tehnyt 20 vuotta töitä ovilla. Nykyään hän työskentelee Ravintola Teatterissa. Kuva: Sami Kilpiö / Sanoma-arkisto

Helsinkiläinen konkaripoke Teemu Potapoff kirjoitti kirjan ovimiehistä. Näin hän vastaa väitteisiin, joita portsareista usein esitetään.

Väite: Kaikki poket ovat ärähteleviä mörrimöykkyjä.

"Jokaisella täysi-ikäisellä ihmisellä on mielipide portsareista, ja se harvoin on kädenlämmin. Heistä joko pidetään tai heitä vihataan. Stereotypia on, että he ovat hiljaisia tuppisuita, jotka ärähtelevät ja muiluttavat ihmisiä ja ovat bodattuja, tatuoituja kaljupäitä. Totta kai sellaisia antiasiakaspalvelijoitakin on, mutta heille ei ole näinä päivinä enää sijaa tällä alalla. Ihmiset vaativat asiakaspalvelua. Se tarkoittaa, että myös portsarin pitää mukautua vaatimuksiin. 90-luvulla tällaisia tuppisuita oli enemmän. Olen itsekin ollut 130-kiloinen ärähtelevä kaljupää, kun aloittelin hommia. Ajattelin, että portsarin pitää olla sellainen. Mutta ikä tuo pelisilmää ja aika muuttaa. Nykyään pelaan työpaikkani Ravintola Teatterin sääntöjen mukaan. Olen luonteeltani kiltti ja kiva, sympaattinen supliikkikaveri, joten olen mielelläni sellainen töissäkin. Mutta ei kontulalaisessa pubissa tai Juupajoella baarissa voi olla samanlainen."

Väite: Poket seisottavat ihmisiä tahallaan "mainosjonoissa".

 "Mainosjonojen pitäminen on sellainen ihmeellinen urbaani myytti. Minkä helvetin takia? Eihän se tuota talolle rahaa. Sehän on koko ajan myynnistä pois. Miten ihmiset edes ovat saaneet tällaisen ajatuksen päähänsä? Mikäli asiakkaita ei ole, ei meilläkään ole mitään virkaa."

Väite: Poket ovat vähän kuin pappeja tai psykologeja. He näkevät kaiken, mutta ovat vaiti.

"Yössä näkee sellaista, mitä asiakkaat eivät halua, että nähdään. Meillä on minun nähdäkseni jonkinlainen vaitiolovelvollisuus. Alalla on kirjoittamaton sääntö: mikä tapahtuu ravintolassa, se jää ravintolaan. Jos sellaisista jutuista höpöttelee, saa nopeasti kenkää."

Väite: Naisista ei ole pokeiksi.

"Siinä tulee vastaan fyysiset rasitteet. Esimerkiksi (Poliisit-sarjassa esiintynyt) Marianne Kiukkonen on tehnyt töitä ovella, mutta hän on poikkeus – kovempi ja tykimpi kuin viisi jätkää. Mitä nainen tekee, kun humalainen tai mahdollisesti jopa muissa päihteissä oleva asiakas tulee silmille? Muutamalla täysikokoisella, vahvalla äijälläkin on pitelemistä siinä tilanteessa. Ikävä kyllä naisten osuus järjestyksenvalvontahommissa painottuu narikkapuolelle."

Väite: Jos mokaat kerran, portsari muistaa sinut ikuisesti, eikä baariin enää ole asiaa.

"Hyvät asiakkaat muistetaan hyvässä: herrasmiehinä tai -naisina. Tällaisten kanssa voi kehkeytyä vaikka ystävyyssuhde. Sellaiset, jotka tappelevat ja perseilevät, muistetaan – ja heidät muistetaan hyvin. Heitä pyydetään etsimään toinen paikka. Mitä taas tulee kännisekoiluun? Siihenhän jokainen on syyllistynyt. Ei sellaisia muisteta. Se on kunnioitettavaa, että moni tulee seuraavana viikonloppuna pyytämään anteeksi menneitä tekojaan. Jos tullaan rehellisesti ja reilusti myöntämään tekonsa, asia on sillä taputeltu. Suurin osa asiakkaista käyttäytyy hyvin. Ihmiset ovat nykyään sivistyneitä."

Väite: Suomessa ovimiehiä ei kuulu tipata.

"Minä maksan itse hyvästä palvelusta jopa lounasravintolassa. Jätän aina ovimiehelle ja narikkaan rahaa, koska saan yleensä hyvää palvelua. Mutta saavatko ovimiehet tippiä? Eivät. Muovirahan aikana kenelläkään ei ole käteistä. Se on katoava kansanperinne. Vielä 10–15 vuotta sitten tippiä on saanut aivan eri tavalla."

Yön sankarit

Teemu Potapoffin ja valokuvaaja Julius Konttisen kirja Yön sankarit – Kasvoja punaisen köyden takaa (Docendo) ilmestyi syyskuussa. Kirjaa varten haastateltiin tunnettuja ovimiehiä ympäri Suomea, ja siinä tarinansa kertovat muun muassa Cheekin kaksosveli Jere Tiihonen ja Hyvinkään ammuskelun todistanut portsari.

– Halusin kirjoittaa kirjan, jossa kerrotaan, millainen ihminen kyltin takana on, eikä ainoastaan sitä, mitä ovella tapahtuu, Potapoff selittää. Hän on tehnyt töitä kaksikymmentä vuotta ovella.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Älä lykkää myöhemmäksi tärkeitä käytännön asioita. Paperivuoren kimppuun on syytä käydä heti, kun mahdollista. Käytä energiasi viisaasti.

 

NEITSYT

Vältä ylireagointia. Kuulet tänään kommentteja, joita ei ole helppoa ottaa vastaan. Draamaa ei synny, jos pidät hermosi kurissa.

 

VAAKA

Sinun on vaikea tehdä päätöksiä tänään. Ilmassa on epävarmuutta. Älä anna kenenkään kasata sinulle paineita.

 

SKORPIONI

Tärkeintä on, että liikut eteenpäin. Älä jätä kesken mitään, vaan sinnittele hankalatkin urakat loppuun asti. Pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos avartaa ajatusmaailmaasi. Saat uuden näkökulman dilemmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Onni ei ole nyt puolellasi raha-asioissa.

 

KAURIS

Määrätietoisuus vie sinut pitkälle. Nosta äänesi kuuluviin, niin saat taustatukea ideallesi. Luota itseesi ja ylläty iloisesti lopputuloksesta.

 

VESIMIES

Saat kritiikkiä, joka saa sinut epäilemään kykyjäsi. Joku kasaa nyt tahallaan esteitä tiellesi. On aika laittaa kaikki peliin.

 

KALAT

Raha-asiat ovat tänään etusijalla. Lupaava tilaisuus odottaa sinua aivan kulman takana. Tartu siihen ja tee uskalias siirto.

 

OINAS

Toimit tänään sovittelijana. Perheen sisällä nousee pintaan jännitteitä, jotka kaipaavat selvittämistä. Ole diplomaattinen ja etsi kaikkia tyydyttäviä ratkaisuja.

 

HÄRKÄ

Joku tuottaa sinulle pettymyksen. Älä anna yksittäistapauksen lannistaa sinua. Suuntaa katse kohti tulevaa ja laadi uusia suunnitelmia.

 

KAKSONEN

Keskity olennaiseen. Joku yrittää harhauttaa sinua sivupoluille. On tärkeää, että pidät päämääräsi mielessäsi kaikesta huolimatta.

 

RAPU

Luvassa on myöhästelyä ja hermojen kiristymistä. Älä anna periksi. Etsi vaihtoehtoisia reittejä ongelmien sattuessa kohdalle.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa, Rintamäkeläiset sai murskavoiton. Nyt odotus palkitaan.

IS TV-LEHTI: Rintamäkeläisten ensimmäinen jakso nähtiin vuonna 1972. Silloin TV2 marssitti ruutuun kaksi pientilallisperhettä, Rintamäet ja Honkoset, joiden elämää seurattiin maaseudun murrosaikana.

Kansa ihastui arkirealistiseen sarjaan, ja vuonna 1975 sitä seurasi 900 000 katsojaa. Sarjan perään on haikailtu myöhemminkin. Rintamäkeläiset sai murskavoiton, kun Yle puolitoista vuotta sitten kysyi katsojilta, mitä nostalgisia sarjoja nämä haluaisivat nähdä Areenassa. Silloin sarjasta nähtiin joulujakso vuodelta 1973.

Sotajuttuja ja pikku riitoja

Rintamäkeläiset loi Reino Lahtinen, joka oli aiemmin käsikirjoittanut toista suosittua tv-sarjaa eli Heikkiä ja Kaijaa. Rintamäkeläisten pääosiin valittiin Heikistä ja Kaijasta tutut näyttelijät Veijo Pasanen, Sirkka Lehto, Eila Roine ja Antti Haljala.

Sarjan henkilöt istuvat tyypillisesti kahvipöydässä ja keskustelevat milloin mistäkin. Keskusteluista syntyy usein riidanpoikanen.

Antti Rintamäki ja Veikko Honkonen ovat sotaveteraaneja, joten usein esillä on toinen maailmansota. Antin ja Veikon sotajutut perustuvat pitkälti käsikirjoittaja Reino Lahtisen omiin sotakokemuksiin.

Välillä puhutaan tietysti ihmissuhteista ja lipsahdetaan reilusti juoruilun puolelle. Tässä kunnostautuu erityisesti Helmi Honkonen. Helmiä näytellyt Eila Roine kertoi muutama vuosi sitten Studio55:lle nauttineensa roolistaan.

– Sain olla niin peruskateellinen, suomalainen ämmä kuin ikinä vaan. Ja minullahan oli paljon esikuvia, ja useat esikuvista sanoivat, ettei tuollaista ihmistä voi ollakaan. En maininnut, että esikuvani puhuu juuri, Roine sanoi nauraen.

Särmikkään sanailun lisäksi kansaan vetosi sarjan ajankuva. 1970-luvulla elettiin rakennemuutosta, jolloin perinteinen elinkeino maanviljely oli vaakalaudalla. Honkoset myyvätkin tilansa ja muuttavat rivitaloon kirkolle.

Politiikkaa ruudun täydeltä

Lisäksi vuosikymmenen puoluepolitisoitunut ajan henki näkyy vahvasti Rintamäkeläisissä. Antti on vennamolainen, Veikko demari ja sivuhenkilöissä on kommunisteja, kokoomuslaisia sekä kepulaisia. Poliittiset näkökannat leimahtavat yhteisiä asioita hoidettaessa, kuten meijerikysymysten äärellä.

Yhteiskunnallisista näkökulmista huolimatta sarjasta ei puutu komediallisia elementtejä. Ne nivotaan arkisiin asioihin: kun Honkoset ovat lähdössä juhliin, Veikon haisevista sukista ja likaisesta aluspaidasta saadaan aikaan kunnon suukopu.

Rintamäkeläiset, 10.8. alkaen Yle Areena

 

 

 

Vierailija

Tänään tv:ssä: Muistatko vielä Rintamäen Antin? Suomalaisten suosikkisarja palaa ruutuun

Kiva kun pakkoverorahojani suunnataan oikein ja saan katsella mustavalkoista nostalgiaa loppumattomana virtana, sellaista jonka olisi voinut sinne areenaan tunkea ihan ilman kyselyjäkin. Olisihan se vallan kauheaa jos joutuisi katsomaan vaikka jotain hittisarjoja kuten vaikka Game of thronesia jne ja pysyisi ehkä aavistuksen ajan hermolla... Noh, tärkeintähän on kuitenkin, että ne lukuisat pikkuiset herrat/rouvat saavat elää mukavaa yltäkylläistä elämäänsä ylellä onnellisena elämänsä loppuun...
Lue kommentti