– Haluan antaa toivoa kaikille pakolaisille ja näyttää, että he voivat tehdä tärkeitä asioita, Kongon sotaa paennut judoka Popole Misenga kertoo.

Rion olympialaisissa yksi joukkue kantaa olympialippua: Olympiakomitean perustama pakolaisten olympiajoukkue on kannanotto koko maailmaa liikuttavaan pakolaiskriisiin.

– Tämä on symboli toivosta kaikille pakolaisille ympäri maailmaa. Nämä urheilijat näyttävät maailmaalle, että tregedioistaan huolimatta kuka vain voi olla osana yhteiskuntaa lahjojen, taitojen ja ihmismielen vahvuuden avulla, Olympiakomitean presidentti Thomas Bach sanoi.

Pakolaisten joukkueessa on viisi juoksijaa Etelä-Sudanista, kaksi judokaa Kongosta, kaksi uimaria Syyriasta ja maratonjuoksija Etiopiasta.

James Nyang Chiengjiek juoksi eikä päätynyt lapsisotilaaksi

Kun James Nyang Chiengjiek oli 11-vuotias, hänen isänsä kuoli Sudanin sisällissodassa. Vain 13-vuotiaana Chiengjiek pakeni kotimaastaan Etelä-Sudanista. Hän pelkäsi, että maan radikaalit olisivat värvänneet hänestä sotilaan.

”He voivat tehdä sinusta sotilaan vaikka olisit 10-vuotias.”

– He voivat tehdä sinusta sotilaan vaikka olisit 10-vuotias. En ollut mielestäni tarpeeksi hyvä, joten pakenin.

Chiengjiek matkasi tuhansia kilometrejä ja päätyi Keniaan Kakuman pakolaisleirille. Siellä hän aloitti koulun ja alkoi treenata juoksua vanhempien oppilaiden kanssa, jotka huomasivat nopeasti hänen lahjansa.

– Silloin tajusin, että minusta on juoksijaksi. Jos Jumala antaa sinulle lahjan, sitä pitää käyttää, hän sanoo.

Vasemmalta oikealle juoksijat Paulo Amotun Lokoro, Rose Nathike Lokonyen, Yiech Pur Biel, Anjelina Nada Lohalith ja James Nyang Chiengjiek. Kuva: Reuters/Thomas Mukoya
Vasemmalta oikealle juoksijat Paulo Amotun Lokoro, Rose Nathike Lokonyen, Yiech Pur Biel, Anjelina Nada Lohalith ja James Nyang Chiengjiek. Kuva: Reuters/Thomas Mukoya

Etelä-Sudanista Kakuman leirille pakenivat myös pakolaisten olympiajoukkueen juoksijat Rose Nathike Lokonyen, Paulo Lokoro, Anjelina Lohalith ja Yiech Biel.

23-vuotias Lokonyen juoksi vasta vuosi sitten ensimmäistä kertaa kilpaa. Kisa järjestettiin Kakuman pakolaisleirillä, ja Lokonyen juoksi ilman kenkiä ja treenaamista kymmenen kilometriä – ja tuli toiseksi. Rion olympialaisiin hän on treenannut huipputason maratoonarin Tegla Loroupen kanssa ja osallistuu 800 metrin juoksuun.

Popole Misenga ja Yolande Mabika löysivät uuden elämän lastenkodista

Popole Misenga ja Yolande Mabika osallistuivat vuonna 2013 judon maailmanmestaruuskilpailuihin Brasiliassa, eivätkä enää palanneet kotimaahansa Kongoon. Tänä kesänä on olympialaisten vuoro.

Kun Misenga oli 6-vuotias, hänen äitinsä murhattiin. Vain 9-vuotiaana hän pakeni Kongon sotaa yksin metsään. Misenga asui metsässä kahdeksan päivää, kunnes hänet pelastettiin ja sijoitettiin lastenkotiin Kongon pääkaupunkiin Kinshasasiin. Siellä hän tutustui judoon.

”Minut erotettiin vanhemmistani, ja itkin ennen paljon.”

– Haluan antaa toivoa kaikille pakolaisille ja pyyhkiä heidän surunsa pois. Haluan näyttää, että pakolaiset voivat tehdä tärkeitä asioita, Misenga sanoo.

Judoka Yolande Mabika. Kuva: Reuters/Stoyan Nenov
Judoka Yolande Mabika. Kuva: Reuters/Stoyan Nenov

Yolande Mabika erotettiin vanhemmistaan, kun hän oli pieni tyttö. Mabika ei muista tapahtuneesta muuta kuin sen, että hän juoksenteli yksin, kunnes helikopteri poimi hänet lastenkotiin Kinshasasiin. Misengan tavoin myös Mabika tutustui judoon lastenkodissa.

– Judo ei antanut minulle rahaa, mutta se antoi minulle vahvan sydämen. Minut erotettiin vanhemmistani, ja itkin ennen paljon. Aloitin judon, jotta minulla olisi parempi elämä, Yolanda sanoo.

Yusra Mardini työnsi pakolaisvenettä ja pelasti kymmenien hengen

Uimari Yusra Mardini. Kuva: Reuters/Stoyan Nenov
Uimari Yusra Mardini. Kuva: Reuters/Stoyan Nenov

Syyrian sotaa paennut Yusra Mardini, 18, on yksi olympialaisten seuratuimmista kilpailijoista. Mardini ui olympialaisissa kilpaa pakolaisten joukkueessa, jossa kisaa myös toinen Syyriasta kotoisin oleva uimari: 25-vuotias Rami Anis, joka pakeni sotaa Turkin ja Kreikan kautta Belgiaan.

Aniksen tavoin myös Mardini matkusti veneellä Turkista Kreikkaan. Merimatka viime kesänä oli koitua hänen kohtalokseen, kun vene alkoi upota Välimerellä. Mardini, hänen siskonsa ja kolmas uimataitoinen matkustaja pelastivat veneessä olleet kymmenet pakolaiset. He uivat ja työnsivät venettä Välimeren aalloissa kolme tuntia ja saapuivat lopulta rantaan. Nyt Mardini asuu ja treenaa Saksassa.

”Haluan, että kaikki pitäisivät pakolaisia normaaleina ihmisinä.”

– Haluan, että kaikki pitävät pakolaisia normaaleina ihmisinä. He eivät halunneet lähteä kotimaastaan ja ryhtyä pakolaisiksi, vaan heidän oli pakko, Mardini sanoo.

– Moni on unohtanut unelmansa Syyriassa. Toivon, että kaikki seuraisivat unelmiaan, jotta tulevaisuudessa voisi saavuttaa jotain hyvää.

Uimari Rami Anis. Kuva:  Reuters/Edgard Garrido
Uimari Rami Anis. Kuva: Reuters/Edgard Garrido

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Ota vastaan haaste, joka kysyy kestävyyttä ja luovuutta. Päästä kekseliäisyytesi valloilleen. Hahmotat asiat nyt nopeasti, mikä auttaa uuden oppimista.

 

NEITSYT

Ole reilu ja diplomaattinen. Ihmissuhteet rullaavat ilman takkuja, jos otat ongelmat nopeasti käsittelyyn. Vaistosi auttaa sinua päätösten tekemisessä.

 

VAAKA

Tunnemyrsky sekoittaa päätäsi. Älä jaa henkilökohtaisuuksia liian suuren yleisön kanssa. Valitse tarkkaan, kenelle uskoudut.

 

SKORPIONI

Tiedät vaistomaisesti, mitä tehdä. Luota aavistuksiisi ja tunteisiisi, jotka vievät sinut oikealle polulle. Älä revittele liikaa, vaan vaali kohtuutta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään. Älä anna heikon hetken saada sinua unohtamaan totuutta. Liikunta on pomminvarma tapa poistaa stressiä.

 

KAURIS

Käy rahatilanteesi läpi suurennuslasin kanssa. Mieti tarkkaan, onko sinulla varaa suureen investointiin tällä hetkellä. Älä kuormita itseäsi liikaa.

 

VESIMIES

On aika käydä kiinni ongelmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä epäselvyys. Älä lykkää sen selvittämistä enää.

 

KALAT

Pidä mielesi ja silmäsi avoimina työmarkkinoilla. Uuden kokeileminen on hyvä ajatus. Älä jää kiinni vanhoihin ajatusmalleihin, joista ei ole sinulle enää hyötyä.

 

OINAS

Kanna vastuusi teoistasi. Sinun on aika ottaa ohjat ja laittaa liikkeelle muutoksia. Pidä huolta itsestäsi ja ole tarkkana pienten haavereiden varalta.

 

HÄRKÄ

Huolella laadittu suunnitelma vie sinut pitkälle. Saat apua yllättävältä taholta. Ota tarjottu tuki ja neuvonta avosylin vastaan.

 

KAKSONEN

Joudut kiperän kysymyksen eteen. Ihmissuhteet vaativat nyt panostamista ja aikaa. Kuuntele, mitä sinusta puhutaan ympärilläsi.

 

RAPU

Tee asiat hyväksi havaitulla kaavalla. Älä lähde mukaan impulsiivisen ihmisen oikkuihin. Herkkyytesi on paras valttisi tänään tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Alli on iloinen, kiltti ja ihmisrakas koira, kunhan ensin saa tutustua uuteen ihmiseen omaan tahtiinsa, kuvailee Elina Linden koiraansa. Kuva: Elinan kotialbumi

Koiranomistajan avunpyyntö levisi tehokkaasti sosiaalisessa mediassa.

”Löytyykö keltään Adursal 150 mg? Tehtaalta luvattu toimittaa parin viikon päästä kyseistä lääkettä, mut mä en taida pärjätä niin kauan ilman.”

Lääkeahdinkoon joutuneen spanielin omistaja Elina Linden jakoi hätähuudon lemmikkinsä puolesta Facebookissa perjantaina. Maksakirroosia sairastavan  Alli-koiran lääke oli loppunut apteekista, koska tehdas ei ollut pystynyt toimittamaan sitä. 

– Mä olen nyt jo jatkoajalla, joten päivittäinen lääke on elintärkeää mulle, Elina kirjoitti cockerspanielinsa kuvan yhteyteen.

Viesti levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Elinan Facebook-päivitys sai yli 800 jakoa ja kymmeniä kommentteja, joissa tarjottiin etsintä- ja lääkepua.

Ensi kuussa seitsemän vuotta täyttävä Alli löysikin lopulta tarvitsemansa lääkkeen.

– Somen voima ylitti kaikki odotukset, ja viestejä tuli paljon ympäri Suomea – ja jopa Espanjasta asti. Ihmisten halu auttaa ja myötäeläminen oli erittäin suurta, Elina iloitsee.

Elina kertoo, että Allilla todettiin yli kaksi vuotta sitten hepatiitin aiheuttama maksakirroosi. Se on tyypillinen sairaus cockerspanieleilla.

– Vuoden 2015 alussa Allin elinaikaennuste oli eläinlääkärin mukaan puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

”Vuonna 2015 Allin elinaikaennuste oli puolesta vuodesta kahteen vuoteen.”

Lääkevalmistajat ilmoittivat heinäkuun alussa Allinkin käyttämän Adursal-lääkkeen saatavuuskatkoksesta. Tiedotteen mukaan toimituskatkos kestänee syyskuuhun asti.