Keskustelu tossun alla olevista miehistä ja jyräävistä naisista vain kiihtyy. Väestöliiton Heli Vaaranen toivoo nyt naisten relaavan ja ottavan oppia miehistä, jotka ovat loistavia rentoutumaan sohvalla. Jospa ongelman ydin onkin jossain ihan toisaalla kuin naisten takakireydessä.

”Naisesta on tullut pomo”, väitti maanantain Kymmenen uutiset.  Katugallupissa kaksi miestä todisti, kuinka heidänkin perheissään nainen päättää kaikesta. Alistetuille miehille ei jää mitään muuta kuin töissä käynti.

Soppahan syntyi, kun Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen ilmaisi Helsingin Sanomissa huolensa miehistä, jotka jäävät naistensa jyräämiksi. Vaaranen maalasi liikuttavan kuvan ressukoista, joita vaimot arvostavat vähemmän kuin ystävättäriään ja jopa koiraa.

A-studiossa maanantaina Vaaranen ja radiojuontaja Kimmo Vehviläinen uusivat näkemyksen jyräävistä, kyykyttävistä, väheksyvistä, liian vaativista, täydellisyyttä haluavista, suuttuvista ja huutavista naisista. Ainakin noilla kaikilla sanoilla naisia ehdittiin lyhyessä keskustelussa luonnehtia. Vaarasen ja Vehviläisen mukaan ”30–40 vuotta sitten mies oli perheenpää, mutta nyt on heilahdettu liikaa toiseen suuntaan”. Mies ei ole pysynyt mukana tässä nopeassa muutoksessa vaan on luovuttanut vallan naiselle ja tullut munattomaksi, kuten Vehviläinen asian ilmaisi.

Vaarasen mielestä ongelma ratkeaisi, jos naiset vähän relaisivat. Mies on hänen mukaansa ”loistava rentoutumaan sohvalla, pizzeriassa tai kavereiden seurassa”, mihin ”täydellisen siistiä kotia ja täydellisen ravitsevaa ruokaa odottava” ja miestään mitätöivä nainen ei kykene.

Voisiko ollakin niin, ettei ongelma piilekään siinä, että naiset ovat ”nousseet perheissä pomoiksi” vaan kenties siinä, että he eivät ole päässeet pomoiksi töissä?

Tulipa tässä mieleen, että kuinkahan moni näistä Heli Vaarasen luonnehtimista miehistä on koti-isiä? Tuskinpa kovin moni, sillä isäkuukauden käyttää vain kymmenen prosenttia kaikista Suomen isistä ja hoitovapaalle lapsen kanssa jää alle viisi prosenttia. Alle viisi prosenttia.

Olen keskustellut hämmästyttävän monien naisten kanssa, jotka ovat paljastaneet olevansa sisimmässään katkeria siitä, etteivät heidän miehensä suostuneet jäämään lasten kanssa kotiin. Modernit naiset olisivat toivoneet tasa-arvoista liittoa ja joutuivat pettymään miestensä asenteisiin. Nämä naiset arvelivat, etteivät heidän puolisonsa välttämättä edes ymmärrä, kuinka suurta vääryyttä naiset tuntevat kokeneensa.

Miksi naiset eivät sitten pitäneet puoliaan, vaatineet tasa-arvoa ja nykyaikaista perhevastuun jakamista? 

Helpommin sanottu kuin tehty. Miten pakotat vastentahtoisen jäämään kotiin? Ei ole mitään keinoja. Patteriinko hänet pitäisi kahlita? Siitähän se onni urkenisi. Tässä tilanteessa monet naiset kertovat uhrautuneensa sen puolesta, minkä ajattelevat olevan lapsille parhaaksi.

Epäreiluuden tunteesta on vaikea päästä täysin yli vielä silloinkaan, kun lapsi on viety päiväkotiin ja nainen palannut töihin. Edessä voivat olla myös väsytystaistelut siitä, kuka vie, hakee ja jää hoitamaan vesirokkoa tai korvatulehdusta, järjestää kaverisynttärit ja hankkii talvihaalarit sekä tietää, missä ovat lapsen villasukat ja mitkä ovat Wilma-tunnukset. Monia naisia kalvaa lisäksi vuosien kotiäitiyden vaikutus palkkaan, urakehitykseen ja eläkkeeseen. 

Voisikohan tässä olla syy parisuhteiden huonoon jamaan jopa hitusen enemmän kuin siinä, että takakireä nainen vaatii täydellisen siistiä kotia ja täydellisen ravitsevaa ruokaa?

Voisiko olla niin, ettei nainen pysty aidosti arvostamaan miestä, joka ei arvosta ja kunnioita häntä ja hänen toiveitaan?

Voisiko olla niin, ettei nainen pysty aidosti arvostamaan miestä, joka ei arvosta ja kunnioita häntä ja hänen toiveitaan? Joka itsekkäästi ajattelee, että hänen elämänsä ja uransa on tärkeämpi kuin naisen. Että naisen paikka on kaikesta tasa-arvohölinästä huolimatta viime kädessä kuitenkin kotona. Ehkä nainen tosiaan alkaa silloin kiintyä siihen koiraan enemmän kuin poissaolevaan puolisoonsa.

Voisiko ollakin niin, ettei ongelma piilekään siinä, että naiset ovat ”nousseet perheissä pomoiksi” vaan kenties siinä, että he eivät ole päässeet pomoiksi töissä?

Ohjelman lopuksi Kimmo Vehviläinen kertoi oppineensa viisaalta isältään, että nainen on aina oikeassa. Kimmo, naiset eivät suinkaan halua miestä, jonka mielestä nainen on aina oikeassa. Ihan mutu-tuntumalla voisi kuvitella, että ne parisuhteet ovat onnellisimpia, joissa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat ja molemmat arvostavat myös käytännössä toisiaan. Joissa molemmat kuuntelevat toisiaan ja toistensa toiveita eikä kumpikaan ole enemmän oikeassa.

Jury

Pomottaako nainen kotona, koska ei voi tehdä sitä töissä?

Keskustelu on mennyt vikaan. Jos mies ei tee mitään kotona, hän on lapsen asemassa. Lapselle tehdään kaikki valmiiksi. Ja koska mies on lapsi, häntä kohdellaan kuin lasta. Valta ei ole sitä, että käskyttää, vaan sitä, että jakaa vastuun. Jos ei ole vastuuta, ei ole valtaakaan. Se, joka pesee vessan, on pomo. Mies on helppo laittaa ulkoruokintaan, jos hänestä ei ole "hyötyä" kotona. Miksi loista pitäisi ylläpitää ?
Lue kommentti
A-Celle

Pomottaako nainen kotona, koska ei voi tehdä sitä töissä?

"Voisiko ollakin niin, ettei ongelma piilekään siinä, että naiset ovat ”nousseet perheissä pomoiksi” vaan kenties siinä, että he eivät ole päässeet pomoiksi töissä?" Feministiset stereotypiat taas jyllää. Vaikka esimiehistä suurin osa olisi miehiä, niin miehistä vain pieni osa on esimiehiä. Kuvitelma tuntuu olevan, että kun suurin osa naisista ei etene esimiehiksi, niin syy on siinä, että he ovat naisia. Kun suurin osa miehistäkään ei etene esimiehiksi, niin taas on niiden miesten oma vika.
Lue kommentti

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.