Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock
Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock

Poliisi on huolestunut pakolaisiin liittyvän vihan ja pelon lietsonnan yleistymisestä. Netissä on esimerkiksi levitetty tositapauksiksi väitettyjä kertomuksia naisten ja lasten ahdistelusta.

Viranomaiset ovat huolestuneet siitä, että pakolaisiin liittyvä vihan, pelon ja epäluulon lietsonta on yleistynyt. Poliisin mukaan huhuja ja väärää tietoa levitetään nyt tarkoituksella turvapaikanhakijoiden mustamaalaamiseksi. Viime aikoina netissä on levitetty esimerkiksi kertomuksia naisten ja lasten raiskausyrityksistä tai ahdistelusta.

– Kesästä alkaen asenneilmapiiri on kiristynyt, ja ääripäiden ääni on tullut entistä enemmän näkyviin etenkin sosiaalisessa mediassa. Vihapuhe ja jopa perättömien tietojen levittäminen on lisääntynyt, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen vahvistaa.

Hiljattain sosiaalisessa mediassa ja joillakin nettisivustoilla levitettiin esimerkiksi huhuja, joiden mukaan Oulussa olisi tapahtunut syyskuussa kaksi ulkomaalaisten tekemää raiskauksen yritystä sen jälkeen, kun kaupunkiin perustettiin turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö.

Poliisin mukaan nämä huhut tekaistiin tarkoitushakuisesti. Sittemmin poliisi on erikseen kertonut myös, ettei turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen ole näkynyt rikostilastoissa.

"Kaikki eivät pysty lukemaan ja arvioimaan juttuja mediakriittisesti. Se on meidän huolemme."

Kilpeläisen mukaan poliisi on huolissaan siitä, että rasistista tai muukalaisvastaista propagandaa ryhdytään levittämään tarkoitushakuisesti yhä enemmän. Kuka vain voi levittää huhuja somessa tai perustaa valeuutissivuston. Myös maahanmuuttovastaisen MV-sivuston ja muiden netin skandaalisivustojen tekaistut uutiset ovat kasvattaneet lukijamääriään.

Tällä viikolla MV-sivusto julkaisi esimerkiksi lukijan jutun, jossa väitettiin kahden turvapaikanhakijan ahdistelleen nuorta tyttöä Rovaniemellä ja ”sankarikoira Edin” pelastaneen tytön. Monet olivat valmiita uskomaan tekaistulta vaikuttavaan juttuun täysin kyseenalaistamatta sen levittäjien tarkoitusperiä. Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa.

– Olemme huolissamme vihapuheen ja valheellisen tiedon levittämisestä. Pahimmillaan joku saattaa ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Vihapuheesta seuraava askel voi olla se, että joku tekee rikoksen. Kaikki eivät pysty lukemaan ja arvioimaan juttuja mediakriittisesti. Se on meidän huolemme, Kilpeläinen sanoo.

Virheellisten tietojen levittäminen voi olla rikollista

Yksi esimerkki kiristyneestä asenneilmapiiristä on tällä viikolla Facebookin eräässä julkisessa ryhmässä levinnyt kertomus, jonka mukaan Tampereella liikkuisi koulujen lähistöllä "lasten ahdistelija". Ryhmässä julkaistiin valokuvia ja henkilöiden nimiä, joita ei poliisin selvitysten mukaan kuitenkaan ole syytä epäillä rikoksesta.

– Virheellisten tietojen levittäminen voi olla rikollista. Jos viattomia leimataan, se voi johtaa esimerkiksi kunnianloukkaussyytteisiin, Kilpeläinen muistuttaa.

"Kansanliikkeet voivat häiritä poliisin tutkintaa ja lietsoa turhaa pelkoa."

Tampereen-tapaus on Kilpeläisen mukaan myös ikävä esimerkki siitä, miten väärä tieto voi johtaa lumipalloefektiin. Se myös työllistää viranomaisia, eikä ihmisten pitäisi turvautua "kotipoliisitoimintaan" eli ottaa oikeutta omiin käsiinsä.

– Ymmärrän tässä tapauksessa esimerkiksi vanhempien huolen, jos oma lapsi on koulussa. Asia sinänsä on erittäin vakava, mutta tällaiset kansanliikkeet voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Ne voivat häiritä poliisin tutkintaa ja lietsoa turhaa pelkoa. Lähtökohta on aina se, että rikosepäilyistä ilmoitetaan poliisille, ja poliisi huolehtii asian eteenpäin.

Rasistit käyttävät hyödykseen ilmapiiriä

Entä näkyykö kiristynyt asenneilmapiiri siinä, että ulkomaalaisista tehtäisiin jopa valheellisia rikosilmoituksia?

– Perättömien rikosilmoitusten tekemien ei välttämättä ole niin yleistä kuin se, että somessa pannaan huhu liikkeelle. Rasistisin perustein tehdyistä perättömistä rikosilmoituksista ei löydy tilastoja.

Rikoksia ei pidä vähätellä, mutta Kilpeläisen mukaan "tietyt toimijat" käyttävät tällä hetkellä selvästi hyödykseen kiristynyttä asenneilmapiiriä.

– On valitettavaa, että jotkin tahot käyttävät toisten turvatonta asemaa hyväksi. Tästä esimerkkinä se, että tällä viikolla Kirkon Ulkomaanavun nimissä tehtiin Facebookiin feikkiprofiili, joka liittyi Tornion vastaanottokeskukseen. Profiilin tehnyt ihminen väitti kirjoituksissaan, että vastaanottokeskukseen tulleet eivät olisi ikinä mitään sotaa nähneetkään, ja levitti muita perättömiä huhuja.

 

Mistä tunnistaa netin valhejutut? Lue vinkit täältä.

 

Rasismista ilmoitetaan aiempaa enemmän

Internetissä leviävästä epäilyttävästä aineistosta ilmoitetaan aiempaa enemmän. Poliisin nettivinkkijärjestelmän kautta voi jättää nimettömänä vihjeitä, jos törmää epäilyttävään aineistoon.

Vuoden 2014 tammikuun ja syyskuun välisenä aikana tuli tuhat vinkkiä, jotka koskivat rasismia ja ihmisvihaan liittyvää epäilyttävää aineistoa. Tänä vuonna ilmoituksia tuli yli 4000 vastaavana ajanjaksona.

– Joko ihmisten kynnys ilmoittaa poliisille on madaltunut, koska vihapuheesta on keskusteltu julkisuudessa niin paljon, tai sitten propagandamateriaali on lisääntynyt merkittävästi.

Lähde: Poliisihallitus / poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen

Kaikki keksittyjä?

Poliisi huolissaan valheellisista raiskaushuhuista: "Perättömien tietojen levittäminen turvapaikanhakijoista lisääntynyt"

Esimerkiksi Punkalaitumen uutiset kertoi paikkakunnalla tapahtuneista ahdisteluista, johon myös paikallinen pakolaiskeskus puuttui. Eli kyllä vain osa jutuista on täysin tottakin vai valehteliko paikallislehti? Ja ylipäätään somessahan puhutaan mamujen tekemistä ahdisteluista, joiden ei haluta lisääntyvän tulevaisuudessa. Ja lähinnä samojen ryhmien, jotka ylikorostuvat myös esim. virallisissa raiskaustilastoissakin. Ja eihän ahdistelun uhri voi tietää täysin tuntemattomasta mamutaustaisesta...
Lue kommentti
Suhteellisuudentajua

Poliisi huolissaan valheellisista raiskaushuhuista: "Perättömien tietojen levittäminen turvapaikanhakijoista lisääntynyt"

Huhut ovat huhuja. Niiden levittäminen voi olla ikävää, mutta ketään ei sentään kuulustella viranomaisen taholta, pidetä tutkintavankeudessa tai tuomita syyttömänä. Sen sijaan perättömät raiskausilmoitukset on ihan oikea ongelma. Eräänkin komisarion arvion mukaan joka toinen raiskausilmoitus on perätön, mikä tarkoittaa noin tuhatta aiheetonta syyllistämistä vuosittain. Siinä leikissä tapahtuu todellisia oikeusmurhia.
Lue kommentti
Jannika B. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Laulaja kertoo Instagramissa hävenneensä reisiään ja korviaan. Nyt hän kannustaa kaikkia hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Laulaja Jannika B, 32, on viime aikoina puhunut suorasanaisesti omista epävarmuuksistaan ja kamppailustaan mielenterveytensä kanssa. Hänen avoin suhtautuminensa vaikeina pidettyihin aiheisiin jatkuu.

Tänään hän julkaisi Instagramissaan näyttävän kuvan, jossa kertoo suhtautumisesta kehoonsa.

– Nuorempana – ja välillä edelleenkin – huomaan häpeäväni ja piilottelevani ”tynnyrireisiäni” ja ”dumbokorviani”. Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itse asiassa neljän) asian näkyä, Jannika kirjoittaa.

 

Eilen oli ihanat kesäpäiväkuvaukset. 🌸🌞 Nuorempana -ja välillä edelleenkin- huomaan häpeäväni ja piilottelevani "tynnyrireisiäni" ja "dumbokorviani". Tästä syystä annoin eilisissä kuvauksissa juuri näiden kahden (tai itseasiassa neljän) asian näkyä. 💪 Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Kaikilla. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen. Huomenna 23.8.2017 järjestetään kaikenlaisten kehojen riemukulkue ja puistojuhla Helsingin Esplanadin puistossa klo 16.30 alkaen. Suomen ensimmäinen kehopositiivisuuden juhla, Body Pride on Vaakakapinan #lupanäkyä -teeman huipentuma. Kaikki ovat tervetulleita mukaan juuri sellaisena, kuin haluaa tulla nähdyksi! ❤️ #lupanäkyä @yleisradio @vaakakapina

A post shared by Jannika B 💎 (@jannikabofficial) on

Jannikan mukaan kukaan meistä ei säästy ulkonäköön kohdistuvilta epävarmuuksilta. Hänen mielestään kauneutta kannattaisi tavoitella erityisesti sisältä päin.

– Kaikilla meillä on epävarmuuksia kehojemme kanssa. Harvemmin nämä epävarmuudet kuitenkaan näkyvät ulospäin. Vielä harvemmin niiden poistamiseksi voi tehdä mitään näkyviä kikkoja. Minä uskon, että ainoa tie kauniiseen kehoon on korvien välinen jumppa ja negatiivisten ajatusten leikkaaminen.

Kuva on julkaistu huomenna järjestettävän Body Pride -tapahtuman kunniaksi. 

”Maailman söpöimmät korvat”

Jannika on aiemminkin puhunut ulkonäköönsä liittyvistä epävarmuuksista. Helmikuussa hän kertoi, että häntä kiusattiin koulussa korviensa ja ihonsa pigmenttihäiriön takia. Sen takia hänet on aiemmin nähty julkisuudessa vain harvoin hiukset kiinni.

– Syy tähän on korvani ja kaulassa oleva vitiligo. Koulussa minua kiusattiin näistä kahdesta asiasta, Jannika kertoi.

Emma Gaalan aikaan Jannika kuitenkin huomasi, että hänen tyttärensä Martta on perinyt monet asiat äidiltään.

”Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän.”

– Eilen tajusin, että kaunis tyttäreni on perinyt minun korvani ja ne ovat maailman söpöimmät korvat ja toivon, ettei hän koskaan halua piilotella niitä, Jannika totesi.

Samalla hän kertoi, että aikoo tulevaisuudessa pitää ylpeästi hiuksiaan enemmän kiinni.

– Muistakaa rakastaa joka ikistä kohtaa itsessänne ja, että sanoilla ja esimerkillä voi vaikuttaa ihmiseen läpi elämän – niin hyvässä kuin pahassa. Olkaa armollisia toisillenne ja etenkin itsellenne, hän kertoi.

Näyttelijä teki yhden elämänsä fyysisesti raskaimmista rooleista uutuuselokuvassa.

Pamela Tola pääsi uudessa Napapiirin Sankarit 3 -elokuvassa kokeilemaan elämänsä ensimmäistä kertaa suofutista. Filmiryhmä kuvasi suolle sijoittuvia kohtauksia monen päivän ajan.

– Se oli kivaa, mutta hirveän raskasta fyysisesti. Otti pari askelta ja tuntui, kuin olisi juossut 10 kilsan lenkin. Sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen futiksen kanssa. Kamppeet olivat märkänä aamusta iltaan, hyväntuulinen Pamela kuvaili saapuessaan maanantaina elokuvan ensi-iltaan.

Pamela kuvaa parhaillaan Elisa Viihteelle Kolmistaan-tv-sarjaa yhdessä näyttelijämiehensä Lauri Tilkasen kanssa. Hän oli ottanut pinkin sävyn tukkaansa roolia varten.

– Viikko sitten alkoivat kuvaukset, ja lopputulos nähdään joulukuussa.

”Suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan.”

Työskentely oman miehen kanssa on kuulemma sujunut mallikkaasti.

– Se auttaa, kun tuntee toisen. Kuvauksissa olemme toki eri roolissa kuin kotona ja suhtaudumme toisiimme kuin kehen tahansa kollegaan, hän kuvaili.

Työasiat seuraavat usein yhteisten projektien myötä kotiin saakka.

– Puramme kohtauksia ja roolihenkilöitä kotona hyvässä hengessä. Lomalla ja viikonloppuisin yritämme välttää sitä, mutta ei meillä sellaista sääntöä ole, ettei työjutuista saisi kotona puhua, hän kertoi.

Sarjan kuvausten jälkeen pariskunta jatkaa Turun kaupunginteatteriin tekemään Kybersielut-näytelmää.

– Jatkamme yhteistä duuniputkea siellä. Ainakin näemme jossain, kahden freelancerin ja kolmen lapsen uusperhettä pyörittävä näyttelijä hymähti.

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Ota vastaan haaste, joka kysyy kestävyyttä ja luovuutta. Päästä kekseliäisyytesi valloilleen. Hahmotat asiat nyt nopeasti, mikä auttaa uuden oppimista.

 

NEITSYT

Ole reilu ja diplomaattinen. Ihmissuhteet rullaavat ilman takkuja, jos otat ongelmat nopeasti käsittelyyn. Vaistosi auttaa sinua päätösten tekemisessä.

 

VAAKA

Tunnemyrsky sekoittaa päätäsi. Älä jaa henkilökohtaisuuksia liian suuren yleisön kanssa. Valitse tarkkaan, kenelle uskoudut.

 

SKORPIONI

Tiedät vaistomaisesti, mitä tehdä. Luota aavistuksiisi ja tunteisiisi, jotka vievät sinut oikealle polulle. Älä revittele liikaa, vaan vaali kohtuutta.

 

JOUSIMIES

Tunteet sumentavat logiikkasi tänään. Älä anna heikon hetken saada sinua unohtamaan totuutta. Liikunta on pomminvarma tapa poistaa stressiä.

 

KAURIS

Käy rahatilanteesi läpi suurennuslasin kanssa. Mieti tarkkaan, onko sinulla varaa suureen investointiin tällä hetkellä. Älä kuormita itseäsi liikaa.

 

VESIMIES

On aika käydä kiinni ongelmaan, joka on kiusannut sinua pitkään. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä epäselvyys. Älä lykkää sen selvittämistä enää.

 

KALAT

Pidä mielesi ja silmäsi avoimina työmarkkinoilla. Uuden kokeileminen on hyvä ajatus. Älä jää kiinni vanhoihin ajatusmalleihin, joista ei ole sinulle enää hyötyä.

 

OINAS

Kanna vastuusi teoistasi. Sinun on aika ottaa ohjat ja laittaa liikkeelle muutoksia. Pidä huolta itsestäsi ja ole tarkkana pienten haavereiden varalta.

 

HÄRKÄ

Huolella laadittu suunnitelma vie sinut pitkälle. Saat apua yllättävältä taholta. Ota tarjottu tuki ja neuvonta avosylin vastaan.

 

KAKSONEN

Joudut kiperän kysymyksen eteen. Ihmissuhteet vaativat nyt panostamista ja aikaa. Kuuntele, mitä sinusta puhutaan ympärilläsi.

 

RAPU

Tee asiat hyväksi havaitulla kaavalla. Älä lähde mukaan impulsiivisen ihmisen oikkuihin. Herkkyytesi on paras valttisi tänään tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!