Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock

Poliisi on huolestunut pakolaisiin liittyvän vihan ja pelon lietsonnan yleistymisestä. Netissä on esimerkiksi levitetty tositapauksiksi väitettyjä kertomuksia naisten ja lasten ahdistelusta.

Viranomaiset ovat huolestuneet siitä, että pakolaisiin liittyvä vihan, pelon ja epäluulon lietsonta on yleistynyt. Poliisin mukaan huhuja ja väärää tietoa levitetään nyt tarkoituksella turvapaikanhakijoiden mustamaalaamiseksi. Viime aikoina netissä on levitetty esimerkiksi kertomuksia naisten ja lasten raiskausyrityksistä tai ahdistelusta.

– Kesästä alkaen asenneilmapiiri on kiristynyt, ja ääripäiden ääni on tullut entistä enemmän näkyviin etenkin sosiaalisessa mediassa. Vihapuhe ja jopa perättömien tietojen levittäminen on lisääntynyt, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen vahvistaa.

Hiljattain sosiaalisessa mediassa ja joillakin nettisivustoilla levitettiin esimerkiksi huhuja, joiden mukaan Oulussa olisi tapahtunut syyskuussa kaksi ulkomaalaisten tekemää raiskauksen yritystä sen jälkeen, kun kaupunkiin perustettiin turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö.

Poliisin mukaan nämä huhut tekaistiin tarkoitushakuisesti. Sittemmin poliisi on erikseen kertonut myös, ettei turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen ole näkynyt rikostilastoissa.

"Kaikki eivät pysty lukemaan ja arvioimaan juttuja mediakriittisesti. Se on meidän huolemme."

Kilpeläisen mukaan poliisi on huolissaan siitä, että rasistista tai muukalaisvastaista propagandaa ryhdytään levittämään tarkoitushakuisesti yhä enemmän. Kuka vain voi levittää huhuja somessa tai perustaa valeuutissivuston. Myös maahanmuuttovastaisen MV-sivuston ja muiden netin skandaalisivustojen tekaistut uutiset ovat kasvattaneet lukijamääriään.

Tällä viikolla MV-sivusto julkaisi esimerkiksi lukijan jutun, jossa väitettiin kahden turvapaikanhakijan ahdistelleen nuorta tyttöä Rovaniemellä ja ”sankarikoira Edin” pelastaneen tytön. Monet olivat valmiita uskomaan tekaistulta vaikuttavaan juttuun täysin kyseenalaistamatta sen levittäjien tarkoitusperiä. Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa.

– Olemme huolissamme vihapuheen ja valheellisen tiedon levittämisestä. Pahimmillaan joku saattaa ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Vihapuheesta seuraava askel voi olla se, että joku tekee rikoksen. Kaikki eivät pysty lukemaan ja arvioimaan juttuja mediakriittisesti. Se on meidän huolemme, Kilpeläinen sanoo.

Virheellisten tietojen levittäminen voi olla rikollista

Yksi esimerkki kiristyneestä asenneilmapiiristä on tällä viikolla Facebookin eräässä julkisessa ryhmässä levinnyt kertomus, jonka mukaan Tampereella liikkuisi koulujen lähistöllä "lasten ahdistelija". Ryhmässä julkaistiin valokuvia ja henkilöiden nimiä, joita ei poliisin selvitysten mukaan kuitenkaan ole syytä epäillä rikoksesta.

– Virheellisten tietojen levittäminen voi olla rikollista. Jos viattomia leimataan, se voi johtaa esimerkiksi kunnianloukkaussyytteisiin, Kilpeläinen muistuttaa.

"Kansanliikkeet voivat häiritä poliisin tutkintaa ja lietsoa turhaa pelkoa."

Tampereen-tapaus on Kilpeläisen mukaan myös ikävä esimerkki siitä, miten väärä tieto voi johtaa lumipalloefektiin. Se myös työllistää viranomaisia, eikä ihmisten pitäisi turvautua "kotipoliisitoimintaan" eli ottaa oikeutta omiin käsiinsä.

– Ymmärrän tässä tapauksessa esimerkiksi vanhempien huolen, jos oma lapsi on koulussa. Asia sinänsä on erittäin vakava, mutta tällaiset kansanliikkeet voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Ne voivat häiritä poliisin tutkintaa ja lietsoa turhaa pelkoa. Lähtökohta on aina se, että rikosepäilyistä ilmoitetaan poliisille, ja poliisi huolehtii asian eteenpäin.

Rasistit käyttävät hyödykseen ilmapiiriä

Entä näkyykö kiristynyt asenneilmapiiri siinä, että ulkomaalaisista tehtäisiin jopa valheellisia rikosilmoituksia?

– Perättömien rikosilmoitusten tekemien ei välttämättä ole niin yleistä kuin se, että somessa pannaan huhu liikkeelle. Rasistisin perustein tehdyistä perättömistä rikosilmoituksista ei löydy tilastoja.

Rikoksia ei pidä vähätellä, mutta Kilpeläisen mukaan "tietyt toimijat" käyttävät tällä hetkellä selvästi hyödykseen kiristynyttä asenneilmapiiriä.

– On valitettavaa, että jotkin tahot käyttävät toisten turvatonta asemaa hyväksi. Tästä esimerkkinä se, että tällä viikolla Kirkon Ulkomaanavun nimissä tehtiin Facebookiin feikkiprofiili, joka liittyi Tornion vastaanottokeskukseen. Profiilin tehnyt ihminen väitti kirjoituksissaan, että vastaanottokeskukseen tulleet eivät olisi ikinä mitään sotaa nähneetkään, ja levitti muita perättömiä huhuja.

 

Mistä tunnistaa netin valhejutut? Lue vinkit täältä.

 

Rasismista ilmoitetaan aiempaa enemmän

Internetissä leviävästä epäilyttävästä aineistosta ilmoitetaan aiempaa enemmän. Poliisin nettivinkkijärjestelmän kautta voi jättää nimettömänä vihjeitä, jos törmää epäilyttävään aineistoon.

Vuoden 2014 tammikuun ja syyskuun välisenä aikana tuli tuhat vinkkiä, jotka koskivat rasismia ja ihmisvihaan liittyvää epäilyttävää aineistoa. Tänä vuonna ilmoituksia tuli yli 4000 vastaavana ajanjaksona.

– Joko ihmisten kynnys ilmoittaa poliisille on madaltunut, koska vihapuheesta on keskusteltu julkisuudessa niin paljon, tai sitten propagandamateriaali on lisääntynyt merkittävästi.

Lähde: Poliisihallitus / poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen

Kaikki keksittyjä?

Poliisi huolissaan valheellisista raiskaushuhuista: "Perättömien tietojen levittäminen turvapaikanhakijoista lisääntynyt"

Esimerkiksi Punkalaitumen uutiset kertoi paikkakunnalla tapahtuneista ahdisteluista, johon myös paikallinen pakolaiskeskus puuttui. Eli kyllä vain osa jutuista on täysin tottakin vai valehteliko paikallislehti? Ja ylipäätään somessahan puhutaan mamujen tekemistä ahdisteluista, joiden ei haluta lisääntyvän tulevaisuudessa. Ja lähinnä samojen ryhmien, jotka ylikorostuvat myös esim. virallisissa raiskaustilastoissakin. Ja eihän ahdistelun uhri voi tietää täysin tuntemattomasta mamutaustaisesta...
Lue kommentti
Kaikki keksittyjä?

Poliisi huolissaan valheellisista raiskaushuhuista: "Perättömien tietojen levittäminen turvapaikanhakijoista lisääntynyt"

Esimerkiksi Punkalaitumen uutiset kertoi paikkakunnalla tapahtuneista ahdisteluista, johon myös paikallinen pakolaiskeskus puuttui. Eli kyllä vain osa jutuista on täysin tottakin vai valehteliko paikallislehti? Ja ylipäätään somessahan puhutaan mamujen tekemistä ahdisteluista, joiden ei haluta lisääntyvän tulevaisuudessa. Ja lähinnä samojen ryhmien, jotka ylikorostuvat myös esim. virallisissa raiskaustilastoissakin. Ja eihän ahdistelun uhri voi tietää täysin tuntemattomasta mamutaustaisesta...
Lue kommentti

Suomi100-juhlaraha punavankien joukkoteloituksesta raivostutti (some)kansan rivit. Me Naiset ratkaisee tilanteen.

Suomen Rahapajan maanantaina julkaisemasta sisällissotakolikosta virinnyt keskustelu nosti esiin historiamme kipupisteen: tuli #juhlarahakohu, valtionvarainministeri Petteri Orpo ärähti – ja lopulta saatiin julkinen anteeksipyyntö.

Kuva: Suomen Rahapaja
Kuva: Suomen Rahapaja

Valtiovarainministeriön päätöksen seurauksena kiisteltyä juhlarahasarjaa ei julkaista. Twitterissä nokkelat keskustelijat ovat ehdottaneet vaihtoehtoisia Suomi-symboleja juhlakolikkoon. Muun muassa Kekkosta, järviä ja Pekka Poutaa on sovitettu kolikkoon.

Me Naiset kehitti omassa Suomi100-ideariihessään kolme vaihtoehtoista kansallisaiheista kolikkoaihiota. Ideoinnin ydinkriteereinä olivat hyvä mieli, samaistuttavuus ja kansainvälinen painoarvo.

Naiset ja herrat, saammeko esitellä: Lennu-kolikko, Pullervo-kolikko ja – kuukuppikolikko!

Presidentti Sauli Niinistön bostoninterrieri Lennu, Suomen oma pikkuprinssi, on maakuvamme tunnetuin sanansaattaja maailmalla. Jos Kekkonen ja karhu ovat päässeet kolikkoon, miksei Lennukin? 

Suomen tunnetuin saimaannorppa Pullervo pullahti suomalaisten sydämiin huippusuositussa Norppalive-lähetyksessä. Pullervo on erinomainen ikoni suomalaiselle lungille elämänasenteelle ja rakkaudelle luontoon. Sen esi-isä nähtiin viiden markan kolikossa jo 1990-luvulla.

Tiesitkö, että maailman myydyin kuukautissuoja on suomalainen? Kuukuppi on oodi suomalaisille innovaatioille, joita tarvitaan saadaksemme #Suominousuun. Se on symboli yritteliäisyydelle, oivalluksille ja suomalaiselle naisasialle.

Mikä näistä on sinun suosikkisi? Kerro alla!

Nanna Karalahti avautuu tunteistaan ensimmäistä kertaa erouutisen jälkeen.

”Me eroamme Jeren kanssa.” Näin Nanna Karalahti kirjoitti viikko sitten blogissaan Idealista.fissä. Samalla hän kertoi, että hän ja Jere Karalahti aikovat kasvattaa Jax-pojan yhdessä.

Nyt Nanna pohtii elämäntilannettaan uudessa postauksessaan, joka on hänen ensimmäisensä eroilmoituksen jälkeen.  

”Jokainen meistä on vastuussa omista teoistaan ja valinnoistaan. Kukaan meistä ei ole pyhimys. Kävelen usein peilin eteen ja kysyn itseltäni miksi olen tässä tilanteessa, olisinko voinut tehdä jotain toisin”, Nanna kirjoittaa.

”Myrskyn jälkeen on poutasää” -otsikolla julkaisemassaan postauksessa Nanna myöntää, että asioita on osattava katsoa läpi vihan ja katkeruuden.

”On kyse sitten itsensä tai toisensa syyttelystä, se on turhaa. On vaan oltava rehellinen ja elettävä totuudessa. Vihan hetkellä se on vaikeaa – myönnän.”

”Miksi olla vihainen itselleen omista valinnoista, koska virheet tekevät meistä ehjän?”

Nannan mukaan vihasta on päästävä nopeasti eroon – on vihan aiheuttajana kuka tahansa.

”Miksi olla vihainen tai katkera toiselle, jos ei osaa hyväksyä toista sellaisena kuin hän on? Miksi olla vihainen itselleen omista valinnoista, koska virheet tekevät meistä ehjän? Miksi katkeroitua, kun aina on luvassa uutta ja hyvää. Itselläni on paljon opeteltavaa näissä asioissa, mutta haluan oppia”, Nanna kertoo.

Kun ystävyys kehittyy rakkaudeksi, se voi myös pelottaa, tietävät Jutta Gustafsberg ja Juha Rouvinen.

Jutta Gustafsberg ja Juha Rouvinen julkistivat suhteensa pääsiäisenä yhteisellä Lapin-reissullaan. Varsinaisena yllätyksenä kahden tv-persoonan romanssi ei tullut: siitä on supistu jo viime syksystä lähtien, kun kaksikko paljasti puuhaavansa yhdessä Ylöjärven Kuruun hyvinvointikeskusta.

 – Oikeastikin olimme pitkään ihan vain hyviä ystäviä. Meillä oli tosi hyvä olla ystävinä, mutta jossain vaiheessa tässä keväällä aloimme kuitenkin keskustella, mitä tämä nyt on ja voisiko meillä olla vielä paremmin, Jutta kertoo.

Pari myöntää, että ystävyyden muuttuminen rakkaudeksi on myös hiukan pelottanut. Ystävyydestä oli ehtinyt tulla kummallekin tärkeä asia.

 –  Totta kai olemme miettineet, mitä ystävyydellemme tapahtuu, jos parisuhde ei toimikaan. Mutta elämässä on vain kaksi isoa asiaa: pelko ja rakkaus. Nyt suurempi voitti, Juha sanoo.

Jutan ja Juhan on kuitenkin vaikea uskoa, että ystävyys katoaisi, vaikka suhde ei toimisikaan.

 – Tämä suhde on alkanut eri tavalla kuin mikään aiempi suhteeni. Kumpikin on saanut alusta asti olla täysin oma itsensä, kun ei ole ollut tarvetta yrittää hurmata tai esittää itsestään vain hyviä puolia, Jutta sanoo.

Jasper Pääkkönen sai melkein alastonkuvansa maineikkaaseen amerikkalaislehteen.

Pääkaupunkimme Helsingin hehkutus se vain jatkuu. Nyt vuorossa on amerikkalainen New York Post, joka julkaisi maanantaina nettisivuillaan Helsinki-juttunsa.

Lehti kehuu muun muassa pääkaupungin kylämäistä tunnelmaa, sen huippuravintoloita sekä suomalaista designia – ja tietenkin maamme saunakulttuuria.

– Suomessa sauna ei ole vain kuuma, pimeä huone, jossa hikoilet myrkyt ulos ja lämmittelet kipeitä luitasi. Ennen kaikkea se on kokoontumispaikka, missä – perinteisesti – tavattiin, vauvat syntyivät ja perheet saivat (ja saavat yhä) kokoontua yhteen, lehti kirjoittaa.

Jutun pääkuva on Löylyn saunasta, ja kukas siellä lauteilla istuukaan – näyttelijä-saunayrittäjä Jasper Pääkkönen

Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian näyttävä Löyly-sauna Helsingin rannalla on saanut paljon huomiota niin Suomessa kuin ulkomaisessakin mediassa, ja myös New York Post mainitsee paikan.

Jasperkin on jo ehtinyt törmätä juttuun, ja vahvistaa Facebookissa tosiaan olevansa kuvassa saunan lauteilla nautiskeleva mies.

– Alastonkuvani New York Postissa! Ei ehkä kokonaan alaston, mutta idea kuulostaa hyvältä suomalaisesta, Pääkkönen kirjoittaa päivityksessään, jota hän on maustanut #nakupelle-hashtagilla.