Vertaislainapalvelu Fixura mainostaa olevansa edullisempi kuin pikavipit. Yrityksen kautta voi joko hakea tai myöntää lainaa – vaikkapa perheenäidin lomamatkaa varten.

Kyseenalaisten pika­vippien rinnalle on rynninyt uusi palvelu, vertaislaina. Sen avulla yksityiset ihmiset voivat lainata rahaa toisiltaan korkoa vastaan. Suomessa palvelua tarjoaa vaasalaisten kauppatieteilijöiden perustama Fixura-yritys, jonka nettisivujen kautta kuka tahansa luottokelpoinen henkilö voi joko hakea tai myöntää lainaa.

Fixura selvittää asiakkaidensa taustat ja perii sekä lainanottajilta että sijoittajilta välitysmaksun.

Kaverini on testannut palvelua nyt kahteen otteeseen. Lokakuussa 2011 hän valitsi Fixuran sivuilta mäntsäläläisen perheenäidin lainahakemuksen ja myönsi naiselle sata euroa Rooman-matkaa varten. Toiset sata euroa ystäväni sijoitti vuonna 2012.

Sijoitussalkun arvo on nyt 223,73 euroa ja vuotuinen tuotto on ollut 10,38 prosenttia. Viidessä vuodessa sijoitus voisi nousta jopa 663,54 euroon.

Fixura mainostaa itseään edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin pikavipit. Vertaislainan korko on 6–32 prosenttia ja sen suuruuden voi kukin lainanhakija määritellä itse. Lainaa saa enimmillään 10 000 euroa.

Kysyä toki voi, mikseivät luottokykyiset ihmiset hae saman tien lainaa pankista.

Anne Kukkohovi kiittää kaikkia häntä surussaan muistaneita. – Ajatukset ovat Terin perheen ja lähiomaisten luona, hän kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Yrittäjä ja juontaja Anne Kukkohovi muistelee tuoreessa Facebook-päivityksessään viikko sitten kuollutta stylistiä Teri Niittiä. Niitti joutui sydänvaivojen vuoksi sairaalaan joulupäivänä ja menehtyi 9. tammikuuta. Hän oli kuollessaan 43-vuotias.

Anne Kukkohovi oli Niitin ystävä ja työkaveri. Hän julkaisi muistokirjoituksen kaksikon yhteisistä hetkistä heti kuolinpäivänä, mutta ilmoitti sen jälkeen Facebookissa, ettei vastaa puheluihin tai viesteihin hetkeen.

Viikko kuoleman jälkeen Anne Kukkohovi ihmettelee sitä, kuinka kaikki jatkuu ennallaan.

– Ihmiset postailee juttuja, uusia uutisia tulee ja menee. Elämä menee eteenpäin ja niinhän sen pitääkin. Tuntuu vain hassulta, koska oma kello on jäänyt viikoksi jumiin. Ulkopuolinen olo. Vähän sama fiilis kun lapsena tajuat, että joku on voinut elää jo 60-luvulla? Tai että omat vanhemmat ovat harrastaneet seksiä ja tajunneet mitä tekevät? hän kuvailee Facebook-kirjoituksessaan.

”Kollektiivinen kiitos kaikille, olen ihan ok.”

Lue myös: Teri Niitin viimeinen Facebook-päivitys täyttyy surunvalitteluista ja rakkaudesta: ”Sinä et ikinä unohdu”

Sinun täytyy olla kirjautunut Facebookiin nähdäksesi kirjoituksen.

– On ollut elämää ennen minua ja tulee olemaan elämää myös jälkeeni. Kuten Sinun kohdallasi saan nyt todistaa. Tälläisiä pohdin. Ja kollektiivinen kiitos kaikille, olen ihan ok. Enemmän ajatukset ovat Terin perheen ja lähiomaisten luona. Mieli on yhä hämmentynyt, mutta kyllä sekin korjaantuu ja kuron ajan umpeen. Tai jätän siihen aukon, ei kai sekään ole kiellettyä.

Muistatko kun yhdysvaltalainen demokraattipoliitikko Anthony Weiner lähetteli naimisissa ollessaan tuhmia kuvia useille naisille? Dokumentti pääsi seuraamaan Weinerin elämää.

IS TV-LEHTI: Demokraattipoliitikko Anthony Weinerin rietastelusta repesi mediakohu kevätkesällä 2011, kun julkisuuteen päätyi kuva, jonka Weinerin oli lähettänyt naiselle Twitterissä. Kuva esitti pullotusta Weinerin boksereissa. Seurauksena Weiner joutui eroamaan kongressiedustajan tehtävästä.

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen Weiner ilmoitti pyrkivänsä New Yorkin pormestariksi 2013. Runsaasti medianäkyvyyttä saaneessa kampanjassa Weineriä tuki tämän rinnalla pysynyt vaimo, Hillary Clintonin avustaja ja luottonainen Huma Abedin. Kampanja tyrehtyi toiseen skandaaliin, kun Weinerin lähettämät uudet seksiviestit vuosivat julkisuuteen.

Tilanteet ovat ajoittain niin kuumottavia, että miehen imagoa tässä ei ole yritetty kiillottaa.

Josh Kriegmanin ja Elyse Steinbergin ohjaama dokumentti Amerikan malliin (Weiner, 2016) seuraa Weineriä kampanjan aikana. Weinerin päätös sallia dokumentointi ihmetyttää, sillä kamera seuraa lähes kaikkialle. Tilanteet ovat ajoittain niin kuumottavia, että miehen imagoa tässä ei ole yritetty kiillottaa.

Toimiva dokumentti pääsee hetkittäin hyvin lähelle päähenkilöä, vaikka tekojaan Weiner ei juuri avaakaan. Weiner näyttäytyy toisaalta härskinä ukkona ja valehtelijana, toisaalta lahjakkaana poliitikkona ja sympaattisena tyyppinä, joka säheltää, koska on ihminen.

Elokuva ei moralisoi, vaan pohtii, mikä saa poliitikon urpoilemaan toistuvasti, vaikka kiinnijääminen on lähes varmaa. Dokumentti on kiinnostava tarina poliitikon työn raadollisuudesta – etenkin poliitikon läheisille.

Dokumenttiprojekti: Amerikan malliin, TV1 ma klo 21.30

Huomenta Suomessa aloittanut Joanna Kuvaja ei uskonut, että juuri häntä pyydetään aamutelevision toimittajaksi. – Olen yrittänyt valita työt viisaasti ja kieltäytyä liiasta hömpästä. Nyt se pitkäjänteisyys palkitaan, Joanna iloitsee.

Juontaja Joanna Kuvaja, 32, oli varma, että se marraskuinen puhelu oli hämäyssoitto. MTV:n uutistoiminnan johtaja Tomi Einonen oli pyytänyt Joannaa juttusille Maikkariin, mutta Joanna uskoi päätyvänsä Possen piilokamerapätkään.

– Näin jo mielessäni, miten saisin täytekakun naamaani. Valitsin paidankin sen mukaan, ettei harmita, jos se tuhriutuu kermavaahtoon, Joanna kertoo.

– Siinä tunnin kahvittelun aikana minulle alkoi valjeta, ettei Duudsoneja tai muita posselaisia ollutkaan lähellä. Olin ihan oikeasti työhaastattelussa.

Ehkä rentous ja spontaanius olivat toimiva taktiikka: joulukuun alkaessa Joanna sai tiedon, että hänet oli valittu yhdeksi uudistuvan Huomenta Suomen ruutukasvoista.

– Harvoin tulee sellaisia hetkiä, että jään hiljaiseksi, mutta silloin olin sanaton.

”Saan yhä olla pirskahteleva”

Joanna sanoo valinneensa aiemmat tv-työnsä harkiten. Hänet on nähty muun muassa Elixirissä, Teknavissa ja raviohjelmien puikoissa.

”Kaikki tietävät, etten ole profiloitunut perinteiseksi uutistoimittajaksi.”

– Olen kieltäytynyt liiasta hömpästä ja pyrkinyt valitsemaan töitä, jotka ovat aidosti kiinnostaneet minua ja liipanneet omaa maailmaani. Tuntuu, että nyt se pitkäjänteisyys palkitaan, hän kuvailee.

– Kaikki tietävät, etten ole profiloitunut perinteiseksi uutistoimittajaksi, mutta ei tässä sellaista haettukaan.

Sen sijaan haettiin persoonaa. Sellaista, joka vaikkapa ensimmäisessä lähetyksessä sanoi suoraan Jörn Donnerille jännittävänsä tämän tapaamista. Mies reagoi siihen lempeästi.

– Saan edelleen olla räiskyvä ja pirskahteleva, mutta voin silti olla myös uskottava. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia ominaisuuksia.

Uusi työ varmistui vain muutama päivä ennen kuin Joanna perheineen lähti lomalle. Joanna, puoliso Kalle Kuvaja, pojat Kasper, 3, ja Romeo, 6, sekä liuta sukulaisia lensivät silloin viikoksi Kanarialle.

– Olin julistanut kaikille, kuinka joulun alla minulla olisi vapaata ja rauhallista, mutta sehän vaihtuikin kauheaksi hässäkäksi. Onneksi loma oli jo sovittuna, siellä ehdin sisäistää, mitä tämä vuosi toisi tullessaan.  

”Ilmassa leijui katastrofin mahdollisuus”

Ensimmäistä vetoaan Huomenta Suomessa Joanna jännitti niin, että lähetyksen alun hän pumppasi sormia nyrkkiinsä pitääkseen verenkierron vauhdissa. Ohjelman kulku käytiin läpi vain yhdessä kenraaliharjoituksessa. Juontajat esittivät vuorollaan lähetykseen odotettuja haastateltavia.

– Minä siinä sitten improvisoin Kalle Palanderia.

Huomenta Suomen uudistuksessa muuttuivat tekijät, tekniikka sekä studio, joka siirtyi Pasilasta Helsingin ydinkeskustaan, Akateemiseen kirjakauppaan. Esimiehet tulivat Pasilasta paikan päälle seuraamaan lähetyksen sujumista.

– Kyllä siinä aikamoisessa painekattilassa oltiin. Kun niin moni asia oli uutta, ilmassa leijui katastrofin mahdollisuus. Mutta mieletön tiimi selvisi hyvin. Tämä jos mikä on joukkuelaji.

  • Juontaja ja tv-toimittaja syntyi Mikkelissä 5.10.1984. Asuu perheineen Espoossa.
  • Aloitti uudistuneen Huomenta Suomi -ohjelman toimittajana 9.1. Tekee kaksi lähetystä viikossa.
  • Tunnetaan mm. ohjelmista Teknavi, Elixir ja Ravisuora. Tekee myös muita juontokeikkoja.

Saaran brittifanit ovat opetelleet suomen kieltä ja liehuttelivat tuoreimmalla keikalla siniristilippuja.

Laulaja Saara Aallon keikkailu Isossa-Britanniassa on alkanut X Factor -kisan jälkeen mainiosti. Eilen illalla julkaisemassaan Instagram-kuvassa Saara hehkuttaa Shrewsburyssa The Buttermarket -klubilla järjestetyn keikkansa yleisöä.

Otoksessa hän poseeraa iloisena hymyillen sydänsymboleja käsillään tekevän yleisön edessä.

 

I have to talk about yesterday. I had a gig @thebuttermarket (Shrewsbury) and meet&greet afterwards, and the people I met and saw were just pure love💗 Kids, grandparents, teenagers, lovers, friends, families.. People with #snowfairies and #nofear T-shirts, British fans with Finnish flags, people who had learnt some Finnish because of me, children with Saara-signs (and some of them were in Finnish as well!)😍 So much laughter and fun! Kids and their dads singing Let it Go with me as loud as they could. 😍 This gig was really special because it brought people together: no age limit, no city limit (most of the people actually came from different cities and drew hours to get there), no country limit!! I really enjoyed last night and want to thank everybody who came ❤️ and also all of you supporting me here!❤️ #nofear2017

Kuva, jonka Saara Aalto (@saaraaalto) julkaisi

– Tapaamani ja näkemäni ihmiset ovat puhdasta rakkautta, hän kirjoittaa.

– Brittiläisiä faneja Suomen lippujen kanssa, ihmisiä, jotka olivat opetelleet hieman suomen kieltä takiani, lapsia Saara-kylttien kanssa – osa kylteistä oli kirjoitettu suomeksi!

Saara kertoo, että keikan lopuksi koko yleisö lauloi kovaan ääneen yhdeksi hänen bravuurikappaleista muodostuneen Let It Go -voimabiisin. Hän hehkuttaa myös sitä, kuinka pitkän matkan takaa moni hänen faneistaan oli saapunut paikalle.

– Keikka oli todella erityislaatuinen, koska se sai ihmiset yhteen. Ei ikärajoituksia, ei kaupunkirajoituksia, ei valtiorajoutuksia!

Kiirettä pitää

X-Factorin jälkeen Saaran ura on ollut yhtä haipakkaa. Hän on muutaman kerran ehtinyt piipahtaa Suomessa, mutta viimeaikoina keikkaillut pääasiassa Britanniassa.

Viime viikolla Suomen pikavisiitillä hän kertoi Me Naisille, että on löytänyt vihdoin kodin itselleen ja puolisolleen Meri Sopaselle Briteistä.

– Olemme etsineet jo pitkään sitä oikeaa asuntoa Lontoosta. Nyt luulen, että löysimme sen, Saara kertoi.

Yhteisestä Järvenpään-kodistaan pariskunta ei aio luopua, vaan he pitävät sen Suomen tukikohtanaan.

– Se on meidän ihana kotimme, eikä koskaan tiedä, mitä tapahtuu, Saara totesi.