Vertaislainapalvelu Fixura mainostaa olevansa edullisempi kuin pikavipit. Yrityksen kautta voi joko hakea tai myöntää lainaa – vaikkapa perheenäidin lomamatkaa varten.

Kyseenalaisten pika­vippien rinnalle on rynninyt uusi palvelu, vertaislaina. Sen avulla yksityiset ihmiset voivat lainata rahaa toisiltaan korkoa vastaan. Suomessa palvelua tarjoaa vaasalaisten kauppatieteilijöiden perustama Fixura-yritys, jonka nettisivujen kautta kuka tahansa luottokelpoinen henkilö voi joko hakea tai myöntää lainaa.

Fixura selvittää asiakkaidensa taustat ja perii sekä lainanottajilta että sijoittajilta välitysmaksun.

Kaverini on testannut palvelua nyt kahteen otteeseen. Lokakuussa 2011 hän valitsi Fixuran sivuilta mäntsäläläisen perheenäidin lainahakemuksen ja myönsi naiselle sata euroa Rooman-matkaa varten. Toiset sata euroa ystäväni sijoitti vuonna 2012.

Sijoitussalkun arvo on nyt 223,73 euroa ja vuotuinen tuotto on ollut 10,38 prosenttia. Viidessä vuodessa sijoitus voisi nousta jopa 663,54 euroon.

Fixura mainostaa itseään edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin pikavipit. Vertaislainan korko on 6–32 prosenttia ja sen suuruuden voi kukin lainanhakija määritellä itse. Lainaa saa enimmillään 10 000 euroa.

Kysyä toki voi, mikseivät luottokykyiset ihmiset hae saman tien lainaa pankista.

Vieläkö muistat presidentin puolison Jenni Haukion iltapuvut aiemmissa itsenäisyypäivän juhlissa?

Rouva Jenni Haukio on emännöinyt tasavallan itsenäisyyspäivän juhlia neljänä vuonna presidentti Sauli Niinistön puolisona. Hänen pukunsa on ollut aina yksi illan odotetuimmista.

Vuonna 2015 Haukion päällä nähtiin poikkeuksellisen kirkkaanvärinen, fuksianpunainen iltapuku. Sitä ennen hän on juhlinut hillityissä väreissä, kuten sinisen eri sävyissä. Kokosimme äänestykseen iltapuvut neljältä vuodelta. Täysikokoiset kuvat puvuista näet äänestyksen lopussa.

 

Vuonna 2012 Jenni Haukio emännöi ensimmäistä kertaa Linnan juhlia. Jennin yllä nähtiin Paola Suhosen suunnittelema iltapuku, jonka Maakuntakukat-kuosissa komeilivat Suomen maakuntien kukat. Kuva: Sanoma-arkisto
Vuonna 2012 Jenni Haukio emännöi ensimmäistä kertaa Linnan juhlia. Jennin yllä nähtiin Paola Suhosen suunnittelema iltapuku, jonka Maakuntakukat-kuosissa komeilivat Suomen maakuntien kukat. Kuva: Sanoma-arkisto

Vuonna 2013 itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin poikkeuksellisesti Tampere-talossa. Sari Nordströmin suunnittelema kiiltäväpintainen, polvipituinen mekko herätti ihastusta. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Vuonna 2013 itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin poikkeuksellisesti Tampere-talossa. Sari Nordströmin suunnittelema kiiltäväpintainen, polvipituinen mekko herätti ihastusta. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Vuonna 2014 Jenni Haukio pukeutui kotikaupungistaan Porista löydetystä vintagekankaasta valmistettuun asuun. Sekin oli Sari Nordströmin suunnittelema. Kuva: Jonna Öhrnberg
Vuonna 2014 Jenni Haukio pukeutui kotikaupungistaan Porista löydetystä vintagekankaasta valmistettuun asuun. Sekin oli Sari Nordströmin suunnittelema. Kuva: Jonna Öhrnberg

Vuoden 2015 fuksianpunainen puku oli sekin luottosuunnittelija Sari Nordströmin. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto
Vuoden 2015 fuksianpunainen puku oli sekin luottosuunnittelija Sari Nordströmin. Kuva: Antti Hämäläinen / Sanoma-arkisto

Tähdellä riittää kauhutarinoita eri saippuasarjojen kuvauksista.

IS TV-LEHTI: Eva Longoria, 41, on dynaaminen monitoiminainen ja nauttii asioiden yhdistelemisestä. Nyt hän on kutsunut lehdistöä Hollywood Bulevardilla sijaitsevaan Beso-ravintolaansa. Kun hän avasi sen reilut kahdeksan vuotta sitten, oli hän aktiivisesti mukana pyörittämässä ravintolaa.

– Silloin minut saattoi löytää tekemästä guacamolea. Nykyään annan tiimini hoitaa ravintola-asiat. Toki olen mukana miettimässä suurempia linjoja, kuten remonttia. Muuten keskityn herkuttelemaan, iloinen Longoria kertoo.

Nyt hänet nähdään saippuasarjassa Telenovela. Se seuraa Longorian Ana Sofia -hahmon elämää värikkään sarjan kulisseissa. Komiikkaa ja draamaa lisää se, että Ana Sofia ei puhu espanjaa, vaikka ihailijat niin luulevat.

– Olen näytellyt muutamassa eri saippuasarjassa. Niiden kuvauksista riittää tarinoita, Longoria kertoo.

– Yksi miesnäyttelijä ei suostunut tulemaan ulos asuntovaunustaan ennen kuin naispääosanäyttelijä oli valmiina kuvauspaikalla. Hän ei halunnut odottaa kollegaansa. Mutta naispääosan esittäjä ei myöskään suostunut tulemaan paikalle ennen kuin mies oli paikalla. Kuvaukset venyivät päivittäin jopa tunnilla, kun kumpikaan ei suostunut antamaan periksi, tähti muistelee.

Täydelliset naiset muutti elämän

Hittisarja Täydelliset naiset muutti Eva Longorian elämän. Sen kuvauksista hänellä ei ole kauhutarinoita.

– Mutta lehdistö jaksoi keksiä kummallisia juttuja meistä ja kehitti kaikenlaista kinaa meidän välille vaikka Felicity Huffmanista ja Marcia Crossista tuli minun mentoreitani. He olivat konkareita ja ottivat minut siipiensä suojaan.

Longoria on saanut maanläheisen kasvatuksen äidiltään, erityisopettajalta, ja insinööri-isältään.

– Opin heiltä hyvän työmoraalin. Maatilalla opin jo pienenä metsästämään ja hoitamaan hevosia. Elimme yksinkertaisesti, mutta onnellisesti. En masennu helposti. Vaikeassakin tilanteessa ajattelen, että kulman takana odottaa jotain positiivista. Nauru on paras lääke suruun.

”Olen vahvojen naisten kasvattama.”

Persoonallisuutta muokkasivat myös kolme vanhempaa siskoa.

– Olen vahvojen naisten kasvattama. Ihailen äitiäni, tätejäni ja siskojani. Opin pitämään puoleni jo nuorena. Se on muokannut minusta määrätietoisen.

Perhe-elämään toi oman vivahteensa Liza-siskon kehitysvamma.

– Tiedän, että terveys ei ole itsestään selvä asia. Liza on henkisesti jälkeenjäänyt. Hänelle kenkien sitominen, puseron päälle laittaminen ja ulos lähteminen on haasteellista. Silti hän käy töissä, kulkee bussilla yksin ja auttaa kotona päivällisen kokkaamisessa. Hän on sankarini.

Viihdealalle Eva Longoria ajautui vahingossa. Hän osallistui Teksasissa kotikylänsä Corpus Christin missikisoihin vuonna 1998 ja voitti ne. Sen jälkeen Los Angeles kutsui.

–On helppo olla jälkiviisas. Pohtia, että mitä minä silloin ajattelin. Minulla ei ollut rahaa, autoa, töitä, ystäviä tai kattoa pään päällä. Ensimmäinen autoni, Ford Festiva, maksoi tuhat taalaa, ja maksoin sitä osamaksulla kaksi vuotta.

Avio-onnea

Avioliitto General Hospital -sarjan näyttelijän Tyler Christopherin, 42, kanssa alkoi vuonna 2002 ja päätyi eroon kaksi vuotta myöhemmin. Toisen aviomiehensä, koripalloilija Tony Parkerin, 32, Longoria tapasi San Antonio Spursin koripallo-ottelun jälkeen pukuhuoneessa marraskuussa 2004. Pari meni naimisiin kesällä 2007. He erosivat reilut kolme vuotta myöhemmin.

– Erosta pääsee yli. En sano, etteikö sitä tarvitsisi surra, mutta surukauden jälkeen on aika kohdata elämä uudelleen. En halua katkeroitua vaan muistaa hyvät asiat. Jokaisella suhteella on tarkoituksensa.

Nyt superkiireisellä naisella on oma tuotantoyhtiö ja Beso-ravintola, hän on yksi L’Oréal-kosmetiikan keulakuvista ja on julkaissut keittokirjan Evan keittiössä. Lisäksi hän tekee hyväntekeväisyystyötä eri syöpäjärjestöjen kanssa.

Tähti on perustanut San Antonioon Eva’s Heroes -järjestön henkisesti jälkeenjääneiden auttamiseen. Keväällä 2013 hän valmistui sosiaalipolitiikan ja latinokulttuurin opinnoista.

– Minusta tuntui, että en saa näyttelijänä käytettyä kaikkea potentiaaliani, joten oli luonnollista, että laajennan osaamistani.

Longoria löysi uuden rakkauden ja meni naimisiin liikemies José Antonio Bastónin, 47, kanssa keväällä.

– Olemme molemmat olleet aiemmin naimisissa ja olimme tyytyväisiä seurustellessa. Siksi kosinta tuli minulle yllätyksenä. Vastasin myöntävästi, ja olen nyt onnellinen. Olen siinä mielessä tyypillinen latino, että olen romanttinen, ja ylpeä siitä.

Telenovela, TLC su klo 22.00

Eroottinen klassikkoelokuva Viimeinen tango Pariisissa (1972) näyttäytyy ohjaajan tunnustuksen jälkeen uudessa, järkyttävässä valossa.

Viimeinen tango Pariisissa -elokuvan raiskauskohtaus oli vastoin naisnäyttelijän tahtoa tehty, todellinen tilanne. Asiasta kertoivat viikonloppuna useat kansainväliset mediat sen jälkeen, kun ohjaaja Bernardo Bertoluccin kolmen vuoden takainen videohaastattelu nousi julkisuuteen.

Elokuvaohjaaja tunnusti ranskalaisen elokuvajärjestön La Cinémathèque françaisen yleisötilaisuudessa 2013, että hän ja Marlon Brando juonivat Viimeinen tango Pariisissa elokuvan brutaalin kohtauksen kertomatta siitä etukäteen tuolloin vasta 19-vuotiaalle Maria Schneiderille. Elokuvan kohtauksessa Brandon näyttelemä Paul raiskaa Schneiderin esittämän Jeannen voita liukasteena käyttäen.

– Olimme aamiaisella Marlon kanssa lattialla asunnossa, jossa kuvasimme, Bertolucci sanoi haastattelussa Varietyn mukaan.

– Meillä oli patonkia ja voita, ja katsoimme toisiamme ja tiesimme ilman sanoja, mitä halusimme, Bertolucci kertoi haastattelussa.

Hän myöntää olleensa ”kauhea Marialle, koska hän ei kertonut hänelle etukäteen siitä, mitä oli tekeillä”.

Ohjaaja tunnusti myös, että hän kokee syyllisyyttä tapahtuneesta – mutta hän ei kadu päätöstään kuvata kyseinen kohtaus.

– Halusin, että Maria tuntee raivoa ja nöyryytystä eikä näyttele niitä. Sen jälkeen hän vihasi minua koko elämänsä ajan.

"Halusin, että Maria tuntee raivoa ja nöyryytystä eikä näyttele niitä."

Bertolucci ja Schneider, joka kuoli vuonna 2011, eivät tavanneet toisiaan enää koskaan kyseisen elokuvan jälkeen.

Ennen kuolemaansa Schneider puhui julkisuudessa kohtauksesta. Daily Mailin mukaan hän sanoi tunteneensa häpeää. Viimeinen tango Pariisissa -elokuvan jälkeen hän ei enää näytellyt yhdessäkään alastonkohtauksessa. Kuvausten aikana hän oli 19-vuotias, Brando 48-vuotias.

– Rehellisesti sanottuna koin tulleeksi vähän raiskatuksi. Tekijänä olivat niin Marlon kuin Bertolucci.

Voikohtaus puhututtaa yli 40 vuotta Viimeinen tango Pariisissa -elokuvan ilmestymisen jälkeen.
Voikohtaus puhututtaa yli 40 vuotta Viimeinen tango Pariisissa -elokuvan ilmestymisen jälkeen.

Bertoluccin paljastus on saanut raivon repeämään Hollywoodissa ja monet näyttelijät avautumaan aiheesta sosiaalisessa mediassa.

Muun muassa Piiat-elokuvasta tunnettu Jessica Chastain sanoo, että hän voi pahoin kuultuaan, että ohjaaja suunnitteli näyttelijättären päälle käymisen.

”Supersankari”  Chris Evans myönsi puolestaan tviitissään, että hän tunsi raivoa tapahtuneesta.

Talent Suomi -ohjelma päättyy sunnuntaina. Kuka kuudesta finalistista voittaa kilpailun?

Kykykilpailu Talent Suomi tarjoaa voittajalleen muhkean potin, 30 000 euroa. Siitä kilpailee tänä iltana kuusi kilpailijaa, joiden joukossa on myös laulaja Saara Aallon serkku Sari Aalto, 29.

Sari ja Saara Aallon suku ei näköjään pelkää kilpailuja, viihdettä eikä esiintymistä kameroiden edessä. Sari kulkee serkkunsa jalanjäljillä: Saarakin kilpaili Talentissa vuonna 2007, jolloin Sari oli kannustamassa häntä yleisössä.

Lue myös: Mikä hulvaton Frozen-parodia, Sari Aalto!

Nyt kumpikaan ei pääse fyysisesti kannustamaan toisiaan, sillä molemmilla serkuksilla on tiukat paikat tänä iltana.

Sarin jännitysilta alkaa kello 20 ja Saaran mahdollinen finaalipaikka ratkeaa kello 22 alkavassa suorassa lähetyksessä.

Talent Suomessa kilpaileva Sari on Suomen ainoa ammattimainen naisvatsastapuhuja. Äänestysvideolla hän esiintyy Anssi-simpanssinsa kanssa. Esityksessä on myös lauluelementtejä, jotka saavat tuomareilta kiitosta.

Vatsastapuhuja Sari Aalto julkaisee Youtube-kanavallaan esityksiään. Tässä hänen esittelyvideonsa vuodelta 2015.

Tähtituomareina ohjelmassa toimivat Jari Sillanpää, Sami Hedberg ja Sara Forsberg. Heidän kanssaan nähdään Arman Alizad vierailevana tuomarina finaalissa, joka lähetetään Kansallisoopperan ja -baletin Alminsalista.

Muut kilpailijat Talent Suomi -finaalissa ovat nahkatrumpetisti Antton Puonti, kantelevirtuoosi Lauri Schreck, Lahden Gospelkuoro, voguing-ryhmä Delusion V sekä performanssitaiteilija Heikki Helastinen ja hänen valmentajansa Musta-Pekkaruuska.

Talent Suomen finaali, Nelonen kello 20.

Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.