Vertaislainapalvelu Fixura mainostaa olevansa edullisempi kuin pikavipit. Yrityksen kautta voi joko hakea tai myöntää lainaa – vaikkapa perheenäidin lomamatkaa varten.

Kyseenalaisten pika­vippien rinnalle on rynninyt uusi palvelu, vertaislaina. Sen avulla yksityiset ihmiset voivat lainata rahaa toisiltaan korkoa vastaan. Suomessa palvelua tarjoaa vaasalaisten kauppatieteilijöiden perustama Fixura-yritys, jonka nettisivujen kautta kuka tahansa luottokelpoinen henkilö voi joko hakea tai myöntää lainaa.

Fixura selvittää asiakkaidensa taustat ja perii sekä lainanottajilta että sijoittajilta välitysmaksun.

Kaverini on testannut palvelua nyt kahteen otteeseen. Lokakuussa 2011 hän valitsi Fixuran sivuilta mäntsäläläisen perheenäidin lainahakemuksen ja myönsi naiselle sata euroa Rooman-matkaa varten. Toiset sata euroa ystäväni sijoitti vuonna 2012.

Sijoitussalkun arvo on nyt 223,73 euroa ja vuotuinen tuotto on ollut 10,38 prosenttia. Viidessä vuodessa sijoitus voisi nousta jopa 663,54 euroon.

Fixura mainostaa itseään edullisemmaksi vaihtoehdoksi kuin pikavipit. Vertaislainan korko on 6–32 prosenttia ja sen suuruuden voi kukin lainanhakija määritellä itse. Lainaa saa enimmillään 10 000 euroa.

Kysyä toki voi, mikseivät luottokykyiset ihmiset hae saman tien lainaa pankista.

Katsopa kuule Googlesta! Näillä vinkeillä myös löydät sen, mitä menit hakemaan.

Hakukoneiden käyttäminen on kansalaistaito, mutta usein Googlesta voisi etsiä tehokkaamminkin kuin vain kirjoittamalla hakuun liittyvät sanat hakukenttään.

Cnet-sivusto esitteli yleisiä mutta samalla erittäin hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla Google-hauistaan saa enemmän irti. Ovatko kaikki jo tuttuja?

1. Etsi vain tietyltä sivustolta

Jos haluat hakutuloksia vain tietyltä sivustolta, kirjoita hakusanan perään site: sivuston osoite. Esimerkiksi Me Naisten verkkosivun Netflix-aiheiset artikkelit löytyvät kätevästi hakemalla Googlesta sanoilla Netflix site:menaiset.fi.

Lue myös: Takuulla kuumia kohtauksia! 10 Netflixin, HBO:n ja Areenan eroottista sarjaa ja elokuvaa

2. Etsi vain tietyllä hakutermillä

Tämä temppu opetetaan nykyään varmasti jo alakoulussa, mutta hakutermin ympäröiminen lainausmerkeillä näyttää vain tuloksia, joissa termi esiintyy kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -haku tuottaa yli miljoona tulosta, mutta kun hakuun lisää lainausmerkit ”Tanssii tähtien kanssa”, hakutuloksia tulee noin puoli miljoonaa ja suurin osa niistä käsittelee nimenomaan television tanssiohjelmaa.

3. Rajaa sivustoja ja sanoja pois hakutuloksista

Väliviivan lisääminen sanan tai sivuston eteen on helppo tapa poistaa osa hakutuloksista. Toiminnosta on hyötyä erityisesti, kun samalla sanalla on useita eri merkityksiä. Esimerkiksi jaguaari-kissaeläimestä saa englanniksi enemmän eläin- kuin autoaiheisia tuloksia, kun kirjoittaa hakuun jaguar -car tai jaguar -car -auto.

Tietyn sivuston hakutulokset saa pois näkyvistä kirjoittamalla hakutermin perään -site:sivuston osoite, esimerkiksi Netflix -site:menaiset.fi.

4. Asteriski korvaa aukon muistissa

Mikäs se oli se kappale, jossa lauletaan jotain tuulessa ja jollassa virumisesta? Jos laulun, runon tai sanonnan kaikki osat eivät ole muistissa, ne voi korvata Google-haussa asteriski- eli tähtimerkillä. Hae: ”virun * tuulessa, virun * jollassa”. Kas, Happoradiota – ei ollutkaan kyse Viru-hotellista.

5. Määrittele tiedostotyyppi

Jos etsit PDF-tiedostoa tai Powerpoint-esitystä, tiedostotyypin voi myös määritellä haussa. Kirjoita hakutermin perään filetype: tiedostotyyppi. Esimerkiksi feminismi Suomessa filetype:pdf.

6. Käänteinen kuvahaku

Epäilyttävät deittiprofiilit tai nettikirppisilmoitukset voi tarkistaa Google.com-sivuston oikeasta yläkulmasta löytyvästä kuvahausta. Raahaa kuva hakukenttään tai paina kamerakuvaketta ja liitä kuvan linkki hakuun. Kamerakuvakkeesta voit myös ladata tiedoston tietokoneeltasi. Alkuperäistä lähdettä kuvalle ei välttämättä löydy, mutta tulokset antavat osviittaa siitä, missä kaikkialla kuvaa on aikaisemmin käytetty.

Lue myös: Netistä 50 treffikumppania löytänyt paljastaa: Näistä merkeistä tunnistat huijarin

7. Etsi kadonneita sivustoja

Joskus nettisivut katoavat, mutta ne saattavat löytyä vielä välimuistista, jos olet vieraillut niillä aiemmin. Kirjoita selaimen osoitekenttään cache:sivuston osoite ja paina enter. Sivusto saattaa olla vielä tarkasteltavissa.

8. Etsi samankaltaisia sivustoja

Jos esimerkiksi aina samat nettikaupat alkavat kyllästyttää, Googlesta voi hakea termillä related:lempinettikaupan osoite. Hakutuloksiin pitäisi listautua samankaltaisia kauppoja, ja kenties joukosta löytyy uusi suosikkikin.

9. Käytä rohkeasti erikoismerkkejä

Google ymmärtää hyvin valuuttamerkit, hashtag-risuaidan (#) hakusanan edessä sekä esimerkiksi sosiaalisen median käyttäjätunnuksiin kuuluvan @-merkin. Niitä kannattaa ehdottomasti myös käyttää, kun tekee esimerkiksi rahaan liittyviä hakuja tai haluaa hakutuloksia erityisesti sosiaalisesta mediasta.

Reissuun lähtijä pyrkii ajamaan joka päivä jopa noin 90 kilometriä.

”Haen seikkailunhaluista, rohkeaa, retrotyypistä avustajaa työmatkalleni, joka kulkee läpi Euroopan.”

Yksi työpaikkailmoitus on herättänyt viime päivinä paljon huomiota.

Mol.fi-sivustolla esillä olevassa työpaikkailmoituksessa Ville Jaaranto, 36, etsii avustajaa, jolla ei esimerkiksi ole koira-allergiaa ja joka ei tupakoi eikä juo alkoholia – lukuun ottamatta viiniä ruuan kanssa. Mutta miksi hän on julkaissut tällaisen ilmoituksen?

Ville kertoo Me Naisille, että hän aikoo toteuttaa keväällä pitkäaikaisen haaveensa ja matkustaa Oulusta Lissaboniin sähköpyörätuolillaan. Matkalleen hän kaipaa avustajaa, joka ajaa pyörällä hänen vierellään.

– Matka on kytenyt mielessäni jo vuosia. Istuin Oulun kävelykadulla, Rotuaarin iltahämärässä, kun mietin, että jotain elämästäni vielä puuttui, Ville sanoo.

”Istuin Oulun kävelykadulla, Rotuaarin iltahämärässä, kun mietin, että jotain elämästäni vielä puuttui.”

Yli 8 000 kilometrin matka ei ole mikään hupireissu. Villellä on synnynnäinen niveljäykistymäsairaus AMC; hänen mukaansa tämä reissu on omien rajojen etsimistä.

– Mikään juna-, laiva- tai lentomatka ei riitä minulle. Matkani on konkreettinen teko. Haluan matkalla nähdä, miten vammaisia kohdellaan eri maissa. Vammaisten oikeudet vaihtelevat rajusti, myös Suomessa. Haluan myös tuoda viestin: olkoon vamma tai ei, jokaisella on oikeus!

Viime vuonna Ville otti käteensä myös tatuoinnin, jossa lukee ”Umpivammainen 100 – jokaisella on oikeus”.

Startti äitienpäivänä

Lissabonia Ville on miettinyt matkakohteeksi joskus myös äitinsä kanssa, mutta tälle reissulle hän sanoo lähtevänsä ilman äitiään, tosin avustajiensa ja koiransa seurassa.

Reissuaan Ville on valmistellut muutaman vuoden yhteistyökumppaneidensa kanssa. Hän kerää unelmamatkallaan varoja hyväntekeväisyyteen, ja kaikesta tästä kuvataan myös Wheels of Freedom -dokumenttielokuva. Sen ohjaa oululainen Aleksi Puranen.

”Suurimman osan ajasta koirani on huoltoauton kyydissä”, Ville kertoo matkasuunnitelmistaan rakkaan lemmikkinsä kanssa.
”Suurimman osan ajasta koirani on huoltoauton kyydissä”, Ville kertoo matkasuunnitelmistaan rakkaan lemmikkinsä kanssa.

Lähtö Euroopan läntisempään paikkaan tapahtuu toukokuussa äitienpäivänä, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Ville laskelmoi. Työpaikkailmoitus on ainakin tuottanut jo hakijoita.

– Hakijoita on tullut lähes jatkuvalla syötöllä hakemuksen laittamisen jälkeen. Kiitos kaikille!

”Ei jäädä uikuttamaan”

Neljän henkilön ja yhden koiran matkaseurue kulkee läpi Euroopan pakettiautolla, jossa on mahdollisuus ruuan valmistamiseen ja yöpymiseen.  Aikaisemmin Ville on käynyt parin viikon reissulla Italiassa, mutta tämän tyyppinen matkustaminen on hänelle täysin uutta.

– Laskelmieni mukaan aikaa matkalla menee 3,5 kuukautta. Päivässä pyrin ajamaan noin 60–90 kilometriä, riippuen siitä miten pysähdyspaikkoja löytyy. Nämä on kyllä pyritty etukäteen laskemaan kartalle.

”Päivässä pyrin ajamaan päivässä noin 60–90 kilometriä.”

– Ja koska olen matkalla seikkailumielellä, otan kaiken vastaan sellaisena kuin ne ovat, mainitsee Ville muun muassa peseytymismahdollisuuksistaan.

Ennen matkaansa Ville on kuntoillut ahkerasti ja treenannut muun muassa rata-ajoa.  Suurimmiksi haasteiksiin hän ennakoi sääoloja tien päällä:  

– Mutta silloinkaan ei jäädä uikuttamaan, vaan ajetaan!

NBA jakoi suomalaisen koripalloilijalupauksen donkkivideon some-tileillään, joita seuraa lähes 55 miljoonaa ihmistä.

Donkkaaminen on todella vaikeaa ja jää monelle taiturillekin vain haaveeksi, tietää jokainen koripalloa joskus pelannut. Pituuden lisäksi vaaditaan melkoista ponnistusvoimaa ja pallonkäsittelytaitoja upottaa koripallo 305 sentin korkeudella olevan korin läpi.

Naisten koripallossa donkkeja nähdään todella harvoin, mutta nyt 15-vuotias suomalaistytön taidonnäyte on saanut huomiota maailmalla. NBA on nimittäin jakanut Twitter- ja Facebook-tilillään videon, jossa Kotkan Peli-Karhujen Awak Kuier donkkaa onnistuneesti. Eikä se ole mikään pikku juttu se, sillä NBA:n tilejä seuraa lähes 55 miljoonaa ihmistä.

Video on kuvattu New Orleansissa järjestetyllä Basketball Without Borders -leirillä. Sinne on kutsuttu lupaavimpia junioripelaajia ympäri maailman.

Kuka tämä 15-vuotias lahjakkuus sitten oikein? Yle, joka uutisoi videosta maanantaina, tietää kertoa, että Kuier on harvinaisen pitkä, jopa 194 senttiä, ja hänen sylivälinsäkin on yli kaksi metriä.

Nuorten maajoukkuevalmentaja Jussi Räikkä kehuu Ylellä Kuieria huippulahjakkuudeksi, jolla voi olla mahdollisuuksia jopa maailman huipulle ja naisten NBA:han.

– Jos seuraavat kymmenen vuotta laittaa tähän kiinni, tuon tason lahjakkuus voi päästä vaikka mihin. Mutta se vaatii paljon töitä, ja myös epämukavuusalueella pitää käydä. Lopulliset päätökset ja valinnat hän tekee itse, Räikkä kertoo sivustolle.

Kuierin donkkinäyte viime syksynä. Hän on syntynyt Etelä-Sudanissa ja muuttanut kaksivuotiaana Suomeen Egyptistä.

Inarin Saariselkä sekä Rovaniemi pääsevät esille The Bachelor -tosi-tv-sarjan kolmessa finaalijaksossa.

Suomen Bachelor -ohjelma kuvataan Etelä-Afrikassa, mutta minne lähetetään amerikkalainen unelmien poikamies daameineen?

Kaikista eksoottisista trendikohteista trendikkäimpään, Suomen Lappiin tietenkin. Siellä otettiin jokin aika sitten myös kuvia Sports Illustrated -lehden uimapukunumeroon.

Lue myös: Suomen Lappi jälleen katseiden keskipisteenä – maailmankuulut uimapukukuvat otettiin lasi-iglukylässä

Helsingin Sanomat kertoo, että The Bachelorin 21. kauden kolme finaalijaksoa on kuvattu Lapissa, Inarin Saariselällä sekä Rovaniemellä. Ohjelmaa kuvattiin viime marraskuussa yli kahden viikon ajan.

Lapin elokuvakomission Teija-Liisa Paananen arvioi lehdelle, että jaksojen katsojamäärä kohoaa seuraavan parin vuoden aikana jopa satoihin miljooniin.

Kaamos ei kuvausryhmää haitannut, vaan Lappi tarjosi juuri sopivan eksoottisen ja romanttisen ympäristön deittiohjelman kuvauksille.

– Ympäristö oli heidän mielestään jumalaisen kaunis. Kaikki ne taivaan värit saivat ylistyksiä, Paananen kommentoi Helsingin Sanomille.