Hylätyt talot on remontoitu niiden romanttista henkeä kunnioittaen.

Nykydesign kohtaa entisaikojen loiston tsaarinajan palatseissa, joihin nuoret yrittäjät ovat tuoneet putiikkeja, konsertteja ja muoti­näytöksiä.

Palatsit, kanavat, kirkot ja museot. Pietari uhkuu   historiaa, mutta viiden miljoonan asukkaan metropolissa katsotaan koko ajan myös eteenpäin.

Viime vuosina nuoret tekijät ovat ottaneet haltuunsa niin hylättyjä tsaarinaikaisten mahtisukujen palatseja kuin tyhjiä tehtaitakin ja muuttaneet ne vireiksi taide- ja kulttuurikeskuksiksi.

Chetvertin kulttuurikeskuksen tanssiais­salin kristallikruunun alla on jo järjestetty muoti­näytöksiä.

– Tätä tapahtuu Moskovassa ja Pietarissa nyt paljon: ihmiset ottavat haltuunsa rapistumaan jätettyjä tiloja ja tekevät niistä luovien yritysten ja tapahtumien keskuksia. Pietari on onneksi  täynnä hylättyjä palatseja, toisaalta täällä ei liiku niin paljon rahaa kuin Moskovassa,  kertoo Chetvertin kulttuurikeskuksen kuraattori Roman Krasilnikov.

26-vuotias Roman päätti neljän ystävänsä kanssa vuokrata hylätyn viisikerroksisen palatsin, jossa ei ollut sähköä saati juoksevaa vettä. Nyt Chetvertin tiloja on kunnostettu vuoden verran ja vuokrattu eri yrittäjille vaatesuunnittelijoista jooganopettajiin. Pystyssä on jo baari ja monia putiikkeja. Pääsali valtavine kristallikruunuineen ja kaari­-ikkunoineen on ollut ainutlaatuinen miljöö konserteille, näyttelyille, muotiviikoille, festivaaleille.

Romanin ja kumppaneiden tavoitteena on koota Chetvertin alle muitakin taideryppäitä.

– Saisimme vahvemman jalan­sijan hallituksen silmissä, eikä omistaja ehkä lakkaisi vuokraamasta taloa heti, kun olemme saaneet sen kunnostettua, Roman miettii.

Kulttuurikeskus Loft Etagi sijaitsee aivan Pietarin keskustassa, mutta rauhallisella kattoterassilla sitä on vaikea uskoa.

Mallia näyttää muutaman vuoden toiminnassa ollut Loft Etagi. Pienten liikkeiden ja gallerioiden täyttämän rakennuksen viihtyisässä kahvilassa kannattaa nauttia lounasta. Kattoterassilla lintuveistosten ja valtavien seinämaalausten äärellä unohtuu ympärillä kuhiseva suurkaupunki. Myös Etagissa järjestetään konsertteja ja näyttelyitä, ja talossa on hostelli.

Loft Etagista voi napata burgerin matkaan.

Shoppaa tummaa melankoliaa

Kulttuurikeskuksissa järjestetään tavaranvaihto- ja kirppu­toreja, mutta niistä löytää myös nyky-­Pietarin kiinnostavinta muotia.

– Kannattaa tutustua ainakin suunnittelijapari Anna Andrienkon ja Natalya Buzakovan rohkeaan Osome2some-merkkiin. Showroom sijaitsee kulttuurikeskus Tkatchissa, Suomen Pietarin-instituutin muotoiluprojektien kuraattori Elena Veshnyakova kertoo.

Punatiilinen entinen tekstiili­tehdas Tkachi on pieni shoppailijan paratiisi: ensimmäinen kerros on täynnä persoonallisia putiikkeja. Elena suosittelee tutustumaan siellä Russian Roomiin, jossa on myynnissä venäläisten suunnittelijoiden vaatteita.

Bondarevin mallistosta löytyy veikeitä yksityiskohtia.

Nuorten suunnittelijoiden kokeilevia mallistoja löytyy myös 8 store -kaupasta Taiga-keskuksesta. Taigassa on lisäksi hauska käytettyjen vaatteiden liike Zapyataya.

Elena vinkkaa muodista kiinnostunutta tsekkaamaan Sergei Bondarevin mallistoja.

– Bondarev-merkin lentäviä mekkoja, asusteita ja pieniä sisustus­juttuja on myynnissä Buketik-show­roomissa. Esillä on suunnittelijan toinenkin merkki, Sonya Marmeladova. Marmeladovan romanttiset vaatteet ovat kohtuuhintaisia. ­Jenya Malyginan merkillä Pirosmanilla taas on aika avantgardistisia vaatteita, jotka uhkuvat tummaa melankolista tunnelmaa, Elena maalailee.

Bondarev
bondarevsergey.tumblr.com
Marmeladova-Buketik,
Rubinsteina 40

Osome2some
osome2some.com
Tkatchi, 1. kerros

Russian Room
russian-room.ru
Tkatchi, 1. kerros

8 store
8-store.ru
Taiga, 2. kerros

Pirosmani by Jenya Malygina
pirosmani.info
Vladimirskyi pr. 19.

Paikallisten suosikit

Vasilinsaari
”Pietari Suuri ihaili Hollantia, ja Vasilinsaarelle Nevan suistossa kaivettiin kanavatkin. Nyt ne toimivat linjoiksi kutsuttuina katuina. Vasilinsaarella on tunnelmallisempi ja kotoisampi fiilis kuin keskustassa.”

Roman Krasilnikov, Anna Nesterenko ja Andrey Kazachkov suosittelevat tutustuman Vasilinsaareen.

Hautausmaakävely
”Vasilinsaarella kannattaa käydä kävelyllä Smolenskin hautausmaalla Smolenka-joen rannalla. Näkemisen arvoinen paikka. Piipahda myös Nevan rannassa sijaitsevassa Taideakatemiassa. Sen sisäpihalla on pieni puutarha ja veistoksia, ja paikka on etenkin syksyisin kaunis.”
Smolenskin hautausmaa, Kamskaya 24.
Pietarin taideakatemia, Universitetskaya naberežnaja 17.

Udelnayan kirpputori
”Aito paikka. Antiikkia, rojua ja paljon ukrainalaisia mummoja, jotka myyvät samovaareja ja muuta vintagekamaa. Kannattaa mennä aikaisin.”
Auki la–su 11–17. Jää pois Udelnayan metro­asemalla, seuraa väkijoukkoja.

"Ihan kävelymatkan päässä"

Kunnon kengät ja kyrilliset kirjaimet – siinä kaksi asiaa, jotka auttavat
näkemään Pietaria enemmän kuin mitkään oppaat.

Jos pietarilaiselta kysyy, kaikki on ”ihan kävelymatkan päässä” – mutta mittakaava on valtava ja kävelymatkat sen ­mukaisia. Etenkin talvella loskassa kannattaa trampata vaikka susi­rumissa kengissä, kunhan ovat mukavat.

Pääkatu Nevski prospekt elää päivin ja öin.

Jos jaksaa ennen matkaa tankata kyrilliset kirjaimet, avautuvat katukylttien ja metrokarttojen hieroglyfit. Metroon kannattaa hypätä jo upeiden asemien (Avtovo, Vladimirskaja, Ploshad Vosstanija) takia.

Metroasemat ovat näkemisen arvoisia. Majakovskajalla komeilee vallan­kumousrunoilija Vladimir Majakovski.

Kielitaidottomallekin nopein tapa liikkua on kansan­taksi: siitä vain tien laitaan, käsi pystyyn – ja pian joku pysähtyy. Sano osoite tai näytä paikka kartalta, neuvottele hinta (150 ruplaa eli noin 3 euroa riittää keskustan alueella) – ja matkaan! Jos hallussa on pikkuisenkin kieltä, saat kuskista eloisaa matkaseuraa.

– Nimeni on Boris. Entä sinun?
– Jonna. Hauska tavata.
– Hauska tavata! Mistä olet?
– Olen suomalainen.
– Aaaa, Suomesta! Miksi haluat mennä gruusialaiseen ravintolaan?
– Hyvää.
– Ai hyvää, selvä! Hahahahha! ­Hyvää ruokahalua!

"Ikävä venäläisten välittömyyttä"

Jyrki Tsutsunen asui Pietarissa kuusi vuotta työskennellessään pääkonsulaatin kokkina.

– Välillä tulee ihan hitonmoinen ikävä venäläisten välittömyyttä, yleistä ilmapiiriä ja sitä, miten ­koko kaupunki elää ja hengittää.

Jykri Tsutsusen lempiravintola Kishmish tarjoaa gruusialaista ruokaa.

Jyrki työskentelee nyt yrittäjänä Kannonnokan elämyskeskuksessa Porvoossa ja yhtenä Kulttuurikeittiö-hankkeen vetäjänä. Hänestä suomalais-venäläinen kulttuurivaihto tyssää enemmän suomalaisten kuin venäläisten ennakkoluuloihin.

– Pietarilaiset tuntevat Suomen hyvin ja arvostavat maan puh­­tautta ja ekologisuutta.

– Venäjällä pitäisi vain muistaa, että toiminta­tavat ovat vain
vähän erilaisia.

Jyrkin Tsutsusen lempiravintolat

1. Kishmish
”Gruusilainen ruoka on mahtavaa, ja on hieno tapa tilata pöytä täyteen ruokaa ja maistella niitä yhdessä. Kishmishin pöytä­liinapuolella on englanninkieliset listat, itse viihdyn karvalakki­puolella. Tilaa ainakin khachapuria, kahden juuston kaloripommileipää. Maista myös hartšo-liha­keittoa, dolmia eli viininlehti­kääryleitä sekä pähkinätäytteisiä
munakoisorullia.”
Nekrasova 28.

2. Miga ja Kitai-gorod
”Pietarissa on mielettömän hyviä etnisiä! Korealaisessa Migassa on aito meno. Se ei ole kummoinenkaan sisältä, mutta ruoka on hyvää. Kitai-gorod taas on mahtava kiinalainen. Näissä näkee aina paljon korealaisia ja kiinalaisia turisteja.”
Miga, Soyuza Pechatnikov 9/6,
Kitai-gorod, Mytninskaya 12.

3. Korchma Salo
”Konstailematon ja kotoisa ukrainalainen ravintola. Tilaa ehdottomasti borssikeittoa ja maista sianläskiä. Ja sen päälle tietenkin votkulia.”
Liteiny pr. 36.

Vinkki: ”Hyppää Stalinin rakennuttaman ykköslinjan ­metroon ja aja kauas ­keskustasta. Aisti aitovenäläistä tunnelmaa halvan oluen äärellä metro­asemien pystybaareissa.”

Gruusialaisessa keittiössä ruokia maistellaan yhdessä. Pelmenejä Khacha­purnaya Khinkalnaya -ravintolassa, Borovaja 8.

"Takki auki Pietariin"

Toimittaja Anna Laine matkusti Pietariin ensimmäisen kerran 80-luvulla, kun kaupunki kulki nimellä Leningrad.

Sittemmin Annan tie on vienyt Venäjälle monta kertaa: 16-vuotiaana Pietariin ekofilosofian kesälukioon, vuodeksi 1995 suomalaisperheen au pairiksi Moskovaan, ja muutama vuosi sitten hän teki Pietaria tutuksi Kamrat-tv-ohjelman vetäjänä.

Anna Laine toivoo, että Suomessakin voisi nähdä enemmän venäläisiä elokuvia ja tv-sarjoja.

Anna neuvoo ensi kertaa kaupunkiin matkustavaa ottamaan rennosti.

– Pietari kannattaa ottaa haltuun takki auki. Paras aika matkustaa on
keväällä ja keskikesällä, yöttömät yöt ja siltojen nousut ovat vaikuttavia. Myös juhlapyhät, kuten uusivuosi ja vappu, ovat hauskoja.

Anna ei lakkaa ihailemasta venäläisten ”äidinmaidosta juotua sivistystä”.

– Olisi ihana saada meille enemmän venäläisiä elokuvia, tv-sarjoja ja musiik­kia. Toisen kulttuurin ymmärtämistä auttaisi, että siihen voisi tutustua.

Tähän rakoon iskee Kulttuurikeittiö-hanke, jota Anna järjestelee Pietariin tuottaja Anna Häkkisen, keittiömestari Jyrki Tsutsusen ja pietarilaisen Helsinki-baarin omistajan Ilya Bortnukin kanssa. Työn alla on ruuan, matkailun, designin, taiteen ja musiikin yhdistävä huhtikuinen päätapahtuma.

– Tavoitteena on kaventaa kahden maan henkistä etäisyyttä. Yhteistyötä ei voi syntyä, jos emme tunne toistemme tapoja ja kulttuureja.

Porukan toiveena on myös, että Kulttuurikeittiön kautta vähän vaativampi pietarilainen yleisö löytäisi paremmin, mitä Suomella olisi heille tarjota.

Kulttuurikeittiö-tapahtuma kulttuurikeskus Chetvertissä 24.–26.4.2014.

Annan suosikkibaarit

 1. Purga
”Purgassa juhlitaan  uuttavuotta joka ­ilta kellon tullessa kaksitoista. Edellisellä kerralla tarjoilijana oli jänikseksi pukeutunut nuori mies ja juomana tequila boom, tequilaa ja samppanjaa. Purgassa on aina hyvät juhlat, takuulla!”
Naberezhnaya Reki Fontanki 11.

Purgassa on käunnissä ikuiset juhlat.

2. Stirka 40°
”Pienenpieni baari, johon on ängetty dj:itä, bändejä ja pesu­koneita – voi pyykätä jos haluaa – yhteen asiakkaiden kanssa. Kodikas paikka, jossa voi istuskella oluella ja chillata.”
Kazanskaya 26.

3. Club Griboedov
”Ennen menin tässä pommisuojaan rakennetussa klubissa bunkkeriin tanssimaan koko yöksi, mutta nykyään pysyn ylhäällä musiikkiklubilla, jossa on rauhallisempi meno.”
Voronezhskaya 2A.

Millä Pietariin?

Nopein: juna
Matka Helsingistä ­Pietariin vie vain 3,5 tuntia ja maksaa alk. 39 €/suunta. Viisumi noin 84 € (käsittely 8 päivää). vr.fi

Halvin: bussi
Bussimatka ottaa 9–10 tuntia, meno-­paluu noin 80 €.
matka­huolto.fi

Helpoin: laiva
Meritse Pietariin pääsee ilman viisumia. Hela hoito (matkat hytteineen ja kaksi  hotelliyötä) alk. 229 € + satamasta suoraan hotellille vievä shuttle-bussi 25 €.
stpeterline.com

Kuumat kulttuurikeskukset

Taiga, Dvortsovaya nab. 20, space-taiga.org

Tkachi, Obvodny kanal 60, tkachi.com

Loft Etagi, Ligovsky prospekt 74, loftprojectetagi.ru

Chetvert, Pereulok Pirogova 18

Lue lisää Pietarista

Rennolla otteella kirjoitettu opas avaa kaupungin saloja ja sen ihmisten tapoja.
Anna Häkkinen ja Antti Kauppinen: Sankarimatkailijan Pietari (Like)

Vaikka ei venäjää osaisikaan, tämä vihkii viihdyttävästi kielen erikoispiirteisiin ja itä­naapureidemme ajatteluun.
Arto Mustajoki: Kevyt kosketus venäjän kieleen (Gaudeamus)

Miksi Pietari Suuri­ oli innokas kiskomaan lähi­piirinsä hampaita? Miksi Anna Ahmatovaa kutsuttiin ”runolliseksi leskeksi”? Hieno kirja Pietarin kulttuuriperinnöstä ja merkkihenkilöistä.
Solomon Volkov: Pietari: eurooppalainen kulttuuri­kaupunki (Suom. Seppo Heikinheimo, Otava)

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin lehdistö­sihteeri ja Venäjään erikoistunut toimittaja summaa, mikä johti maassa vuoden 2011 poliittiseen turbulenssiin.
Susanna Niinivaara: Venäjän viides ilmansuunta (Siltala)

Matkapassi on saanut uuden, innostuneen vetäjän. Ensimmäisessä jaksossa reissataan Amsterdamista Marokkoon.

IS TV-LEHTI: Sohvamatkailijan suosikkisarja Matkapassi lähtee uudelle kaudelle hieman uusin ilmein. Seuraavat viikot matkustetaan ympäri maailmaa yhdysvaltalaisseikkailija Jonathan Leggin seurassa.

Jonathan Legg katsoo maailmaa omasta vinkeästä vinkkelistään. Hänelle matkakohteet ovat kuin sipuleita, joista ensin kuoritaan pintakerros, sen jälkeen katsotaan, mitä ytimestä löytyy.

Sarjan ensimmäisenä nähtävä jakso on räväkkä viisikymmenminuuttinen, jossa Jonathan Legg perehtyy potkunyrkkeilyyn ja vapaapainiin. Seuraavaan urheilumuotoon hän tutustuu maaseudulla: fierljeppen-kansallislaji on eräänlaista seiväsloikkaa kanaalin yli ja syntyi tarpeesta alueilla, joissa siltoja ei vielä ollut.

Innostunut ja hyväntuulinen matkaopas matkustaa myös rahtilaivalla Rotterdamista Marokkoon, jossa hän ehtii piipahtaa parturissa ja torilla sekä ihailla auringonlaskua Saharassa. Seikkailija eläytyy omaperäisiin kokemuksiinsa täysillä ja purkaa tuntemuksensa kiinnostavasti.

Tulevissa jaksoissa Jonathan etsii eksotiikkaa Intian Mumbaista ja Indonesiasta.

Matkapassi: Amsterdamista Marokkoon, TV2 su klo 19.10

Saara Aalto hurmasi X Factor -tuomarit, mutta joutuu jännittämään jatkoonpääsyä myöhään sunnuntai-iltaan saakka.

Saara Aalto, 29, esiintyi lauantaiyönä Britannian X Factor -kilpailussa. Liveshow'ssa teemana oli diivat, ja Saara oli valinnut biisikseen Björkin It's Oh So Quiet -kappaleen. Moni oli etukäteen huolissaan, miten Saara suoriutuu vaikeasta kappaleesta. Saara kuitenkin hurmasi kaikki neljä tuomaria. Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh ja Nicole Scherzinger taputtivat Saaralle esityksen jälkeen seisaaltaan.

– Saara, mitä tapahtui? Tuo oli mahtavaa! Osaat laulaa ja tanssia! Täydet 10 pistettä! Ohjelman paras esitys, Louis Walsh kommentoi esityksen jälkeen.

Myös Nicole Scherzinger oli mykistynyt.

– Täydellinen kappale sinulle! Täysin hullua ja sekoa, hän sanoi.

Scherzingerin lisäksi Simon Cowell piti esitystä hyvällä tavalla outona.

– Uskomatonta! Minun täytyy onnitella sinua ja Sharonia. Tämä oli juuri sitä, mitä etsimme. Se oli sekoa. Ja esitys vaati rohkeutta vaikeiden viime viikkojen jälkeen, Cowell sanoi.

Cowell onnitteli Saaraa ja Sharon Osbournea, sillä Saara kuuluu hänen tiimiiinsä. Osbourne kuitenkin kommentoi, että kaikki kunnia kuuluu Saaralle.

– Tällä ei ollut mitään tekemistä minun kanssani, hän myönsi.

 

Dreams do Come true!!!! ❤️💗

A video posted by Saara Aalto (@saaraaalto) on

Saara vaikutti onnelliselta esityksensä jälkeen.

– Ehkä elämäni paras ilta, Saara mietti Instagram-videollaan.

Saara on kilpailussa nyt kymmenen parhaaan joukossa. Myöhään sunnuntai-iltana selviää, jatkaako hän vielä seuraavaan livelähetykseen. Uskotko, että Saara pääsee yhdeksän parhaan joukkoon? Äänestä jutun lopussa.

Uskotko, että Saara Aalto pääsee yhdeksän parhaan joukkoon X Factorissa?

Naisten vähättelystä tuli Italiassa normi, kun vallassa oli seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Käykö Yhdysvalloissa samalla tavalla, jos Trumpista tulee presidentti?

Poikain pukuhuonepuheita. Muun muassa näin presidenttiehdokas Donald Trump on vähätellyt törkypuheitaan naisista. Samaa toistelevat Trumpin kannattajat. Kukapa mies ei olisi joskus puhunut miesten kesken rivouksia naisista?

Trumpin puolustajien mielestä ehdokkaan "yksityisillä" pukuhuonepuheilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa, onko hän sopiva Yhdysvaltojen presidentiksi.

Italialaiset naiset kuitenkin tietävät surullisen hyvin, että niillä on, kirjoittaa italialainen toimittaja Annalisa Merelli Quartz-julkaisussa.

Italian pääministerinä toimi lähes kahdenkymmenen vuoden ajan seksismistään tunnettu Silvio Berlusconi. Tuona aikana naisen asema otti Italiassa pahasti takapakkia.

Seksijuhlistaan kuuluisa

Trumpin tavoin Berlusconi oli kuuluisa siitä, että arvotti naisia lähinnä näiden ulkonäön perusteella. Hän muun muassa kutsui Angela Merkeliä "ei-pantavaksi läskiperseeksi". Kehuskelipa Berlusconi "vietelleensä" Tarja Halosenkin, jottai saisi EU:n elintarvikeviraston Suomen sijasta Italiaan. Vapaa-ajalla Berlusconi järjesti kuuluisia bunga bungaksi kutsuttuja seksijuhliaan.

Ennen poliitikon uraansa Berlusconi toimi tv-bisneksessä ja muokkasi italaisten käsityksiä naisista televisioviihteen kautta. Berlusconin omistamilla tv-kanavilla naisille oli varattu aina vain koristeen tai bimbon rooli.

Berlusconin aikana politiikan huipulle pääsi vain harvoja naisia ja hekin usein entisiä missejä tai Berlusconin tyttöystäviä. Räikein esimerkki oli se, kun hän palkkasi alastonmallin tasa-arvosta vastaavaksi ministeriksi. Huhuttiin, että paikka heltisi palkaksi suuseksistä.

Naisten vähättelystä normi

Merellin mukaan katolisessa ja vanhoillisessa Italiassa seksismillä ja naisvihalla on pitkät perinteensä, mutta Berlusconin kausi sytytti ne uuteen loistoonsa. Naisten vähättelystä tuli hänen kaudellaan hyväksyttävää, lähes normi. Ainoat arvostettavat naisen roolit olivat alistuva vaimo tai äiti, Merelli lataa kirjoituksessaan.

Ikävintä oli kuitenkin ehkä se, että Berlusconista, elähtäneen gigolon karikatyyristä, tuli menestyneen miehen symboli, esikuva, josta italialaiset miehet halusivat ottaa mallia.

Elähtäneen gigolon karikatyyristä tuli menestyneen miehen symboli.

Berlusconi väistyi vuonna 2011, ja vuodesta 2014 Italian pääministerinä on toiminut nuori ja uudistusmielinen Matteo Renzi. Hän on pyrkinyt akiivisesti parantamaan naisten asemaa, mutta korjattavaa riittää. Vaikka esimerkiksi korkeakouluopiskelijoista valtaosa on naisia, kodin ulkopuolella italialaisista naisista työskentelee yhä vain 47 prosenttia. Luku on Euroopan alhaisimpia.

– Olisi todella surullista, jos amerikkalaiset naiset joutuisivat nyt kokemaan saman kuin me, Merelli kirjoittaa.

Viime kesänä Hanna-Riikka Siitosen keuhkot ja ­sydän pettivät. Se laittoi kaiken uusiksi. – Kuolemanpelko hiipi minuun vasta jälkikäteen, 16 vuotta syöpää ­sairastanut näyttelijä sanoo.

On kesäinen perjantai­aamu, kun näyttelijä Hanna-Riikka Siitonen, 45, herää mökiltään. Hän kävelee jääkaapille ja ottaa lasin mehua.

Yhtäkkiä Hanna-Riikan henki salpautuu. Hän ei pysty hengittämään.

Hanna-Riikka hoipertelee ulko-ovea kohti, saa sen auki ja kaatuu alastomana kuistille piikikkään kynnysmaton päälle. Siinä hengitys kulkee juuri ja juuri, kunhan ei liikauta sormeakaan.

Hanna-Riikan aamuvirkku isä, muusikko Matti ”Fredi” Siitonen on lähistöllä ulkoilemassa ja näkee, että jokin on vialla. Hänelle tytär saa sanottua vain yhden sanan: ambulanssi.

Pian isä ja Hanna-Riikan aviomies, näyttelijä Janne Virtanen kuskaavat häntä kohti sairaalaa. Auton ikkuna on auki, koska virtaava ilma auttaa hengittämään. Äiti, ylipormestari Eva-Riitta Siitonen on jäänyt mökille Hanna-Riikan ja Jannen 10-vuotiaan Vieno-tyttären kanssa. Tyttö vielä nukkuu.

Siitosten mökki sijaitsee saaressa, mutta sieltä kulkee pieni tie mantereelle. Viereisestä kylästä on hälytetty apuun vapaaehtoinen pelastusryhmä. He ajavat autokyytiä vastaan ja antavat Hanna-Riikalle ensiapua happimaskin avulla ambulanssin saapumiseen asti.

”Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä.”

Ambulanssissa Hanna-Riikka haluaisi vain nukkua. Häntä ihmetyttää, että sairaanhoitajat kyselevät häneltä niitä näitä Uusi päivä -ohjelmasta, jossa Hanna-Riikka näyttelee. Vasta jälkikäteen hän tajuaa, että he haluavat pitää hänet hereillä.

– Tajusin kyllä, että nyt on tosi kyseessä. Kuolemanpelko hiipi minuun kuitenkin vasta jälkikäteen. Mieleni pyrki kai suojelemaan minua pahimmalta kaikkein akuuteimpien tapahtumien keskellä, Hanna-Riikka sanoo.

Sairaalassa selviää hengitysvaikeuksien syy: Hanna-Riikalla on molemmissa keuhkoissaan veritulppa. Ne johtuvat todennäköisesti kilpirauhassyövästä, jota hän on sairastanut 16 vuotta. Syöpä hoitoineen lisää veritulppariskiä.

Myös Hanna-Riikan sydän on vaurioitunut, sillä se on saanut liian vähän happea. Virallinen diagnoosi on keuhkoembolia ja akuutti sydänsairaus. Hanna-Riikka joutuu täydelliseen vuodelepoon, jotta veritulpat saadaan hoidettua ja sydäntä pystytään tarkkailemaan koko ajan.

Hanna-Riikka viettää eri sairaaloissa yhteensä kuukauden. Hänet ehditään jo kotiuttaa, mutta hengenahdistuskohtaus toistuu. Kun kohtaus tapahtuu kolmannen kerran, Hanna-Riikka romahtaa.

– Olen aina luullut olevani vahva, mutta olenkin pelkuri. En ole koskaan pelännyt yhtä paljon kuin nyt. Syöpädiagnoosin ohella tämä on elämäni pahin trauma.

Turvaa hoitajilta

Jälkikäteen ajatellen oireita kyllä oli.

Hanna-Riikka juonsi Tangomarkkinat, muttei jaksanut juhlia muun porukan mukana samalla tavalla kuin aiemmin. Ystävä, laulaja Nina Tapio ihmetteli puhelimessa Hanna-Riikan hengästymistä. Hänhän makasi aurinkotuolissa.

Sairaala-aikana Hanna-Riikka piti itsensä rauhallisena ajattelemalla uutta, tulevaa keittiötään, jota putkiremonttimiehet parhaillaan rakensivat. Oli tilanteita, joissa hengittäminen onnistui vain, jos Hanna-Riikka keskittyi samaan aikaan puristelemaan mandariinia. Vaikeina hetkinä turvaa toi myös sairaanhoitaja, joka piti kädestä.

Miestään ja tytärtään Hanna-Riikka ei halunnut sairaalasänkynsä viereen päivystämään. Koko perheen oli ollut tarkoitus lähteä ystäväporukalla viikon mittaiselle veneretkelle, ja Vieno oli odottanut matkaa kovasti. Janne olisi halunnut jäädä, mutta Hanna-Riikka kehotti häntä ja Vienoa lähtemään.

– Joskus on jopa helpompi hakea turvaa tuntemattomista kuin omista läheisistään. Perhe kantaa mukanaan kaikenlaista jo valmiiksi. Eivät he muutenkaan voi käydä tätä tilannetta läpi puolestani, vaan minun pitää löytää siihen keinot itse.

Akuuteimpina pelon hetkinä Hanna-Riikka kertoo aistineensa vierellään kuolleet isovanhempansa.

– Mielessäni kysyin isovanhemmiltani: kuolenko minä nyt? He vastasivat, että et. Se toi lohtua. En tiedä kuvittelinko kaiken vai en, mutta tuo kokemus auttoi minua selviämään. Siksi totuudella ei lopulta ole väliä.

10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala
10-vuotias Vieno saattaa patistaa äitinsä välillä lepäämään. "Silloin tunnen sisälläni riipaisun. Eihän hänen pitäisi minusta joutua huolehtimaan." Kuva: Jouni Harala

Uusia pelkoja

Puhuessa hengitys käy välillä raskaaksi. Jo muutaman portaan kävely väsyttää, mutta se on kuulemma hyvä. Sydäntä pitääkin treenata taas pikku hiljaa vahvemmaksi.

Hanna-Riikan keuhkoveritulpat on nyt hoidettu pois liuottamalla ja uusien syntymistä ehkäistään verenohennuslääkkeillä. Vaikka sydän otti osumaa, se jaksoi. Nyt Hanna-Riikka yrittää hoitaa sydäntään ja yleiskuntoaan rauhallisella liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, vaikkei se häntä aina huvittaisi. Henkinen käsittely on vielä kesken.

Hanna-Riikalla todettiin kilpirauhassyöpä 29-vuotiaana. Hän käy syöpäkontrolleissa kolmen kuukauden välein ja joutuu syömään lääkkeitä loppuelämänsä. Leikkauksia on takana viisi.

Siihen kaikkeen Hanna-Riikka oli jo tottunut.

– Kesän jälkeen kaikki elämässäni meni uusiksi. Välillä tuntuu ihan mahdottomalta ajatukselta, että tässä pitäisi pikku hiljaa alkaa taas elää normaalielämää. Elämä pakottaa minut kovalla kädellä kohtaamaan pelkoni.

Yksi peloista oli yksinolo. Aiemmin itsenäiseen elämäntyyliin tottunut Hanna-Riikka onkin yhtäkkiä normaalia riippuvaisempi toisista. Kun Hanna-Riikka pääsi pois sairaalahoidosta, hän ajatteli muuttavansa telttaan Meilahden sairaalan pihalle, että apu olisi aina lähellä.

– Alkuun en uskaltanut olla hetkeäkään yksin. Jannenkin kanssa olemme tottuneet viipottamaan eri kaupungeissa, mutta aloin varmistella häneltä joka päivä, että tulethan yöksi kotiin. Jos Janne ei päässyt, tuli joku muu. Tarvitsin turvakseni tiedon siitä, että lähelläni oli koko ajan aikuinen ja auto.

Jopa aiemmin tuttu ja turvallinen teatteriympäristö alkoi pelottaa. Kun Hanna-Riikka meni tyttärensä kanssa teatteriin, väkijoukko ja melu tuntuivat yhtäkkiä uhkaavilta. Hän selvisi reissusta puristamalla tiukasti Vienon kättä.

”Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.”

Pelko näkyi myös pinnan lyhentymisenä ja avuttomuutena. Hanna-Riikka saattoi täysin varoittamatta mennä tolaltaan jo siitä, ettei saanut hillopurkkia auki.

– Traumaattinen tilanne voi kuulemma saada taantumaan takaisin lapsen tasolle. Trauma on ikään kuin uudelleensyntymä, jonka jälkeen kaikki pitää opetella alusta. Minulle on käynyt juuri niin. Olen kiukutellut välillä kuin lapsi ja tarvinnut tukea yllättävissä asioissa.

Kesän tapahtumat ovat saaneet Hanna-Riikan kyseenalaistamaan suhteensa jopa kannustukseen, jota hän muilta saa.

– Olen tottunut saamaan kehuja siitä, että syövästäni huolimatta hoidan hienosti raskaan työn ja perheen. Nyt mietin, olenko sittenkin tullut riippuvaiseksi noista kehuista. Ajattelenko niiden takia, että olen muka muita vähän vahvempi?

Reippaustauti

Hanna-Riikka on sairastellut pienestä asti. Ennen 12-vuotissyntymäpäiväänsä hänet oli nukutettu 11 kertaa. Se, kasvatuksen ohella, muokkasi Hanna-Riikasta kaiken jaksavaa selviytyjää.

– Kun minulle lapsena tuli flunssa, äitini antoi minulle luvan levätä, kunhan ensin pakkasin koulurepun, söin aamiaisen ja puin päälleni. Varmaan hän ajatteli, ettei pikkujuttujen takia voi jättää koulupäiviä väliin, koska jouduin tekemään niin jo pidempien sairaalajaksojen takia. Siksi ehkä ajattelen, ettei pienestä pidä valittaa, hän pohtii.

– Peittelen viimeiseen asti sitä, etten pärjääkään. Avuttomuus tuntuu minusta nololta ja saa minut tolaltani. Siksi tämänhetkinen tilanteeni tuntuu entistäkin raskaammalta.

Hanna-Riikka kutsuu tsemppitaipumustaan reippaustaudiksi. Hän ei välttämättä itsekään ymmärrä, milloin pitää jaksaa ja milloin voisi jo hiljentää tahtia.

– Jatkuvan sairastelun takia minulta on vähitellen hävinnyt kyky hahmottaa omat rajani. En aina tajua, mikä on normaalia ja mikä ei. Joskus tunnistan vasta toisten ihmisten kummastelusta, että toimin oudosti.

– Ystävänikin ovat kysyneet minulta, olenko oikeasti näin reipas. Niin, olenko, vai esitänkö vain? En tiedä.

Syyskuussa Hanna-Riikka palasi töihin Uusi päivä -ohjelman kuvauksiin. Koko ensimmäinen viikko kuvattiin haastavia ulkokohtauksia, mutta Hanna-Riikka tsemppasi. Vasta viikon jälkeen hän tajusi, ettei tämä ollutkaan tässä.

– Hetkellinen tsemppaus ei riittänytkään, vaan tätähän tämä arki nyt on. Mutta minun on vain pakko jaksaa. Muita vaihtoehtoja ei ole.

Puolisokin väsyy

Hanna-Riikan syöpähoidot ja tuore trauma ovat tuoneet oman taakkansa myös hänen ja Jannen suhteeseen.

– Tilanteeni vaatii paljon parisuhteelta ja tekee siihen koloja. Puhun sairaudestani enemmän ystävien ja jopa ventovieraiden kanssa kuin oman mieheni. Hän kun on se minun arkeni. Hänen kanssaan tulee juteltua helpommin kauppalistasta kuin päivitettyä niitä isompia juttuja.

Hanna-Riikan mukaan Janne on vanhan sukupolven mies, joka näyttää rakkautensa ennemmin konkreettisilla teoilla kuin puhumalla. Se aiheuttaa toisinaan kitkaa parin välille.

– Ei Jannekaan aina jaksa. Hän kiukuttelee ja ärsyyntyy minun kiukutteluuni. Mutta sairauteni vuoksi hän on se, joka joutuu nielemään ärtymyksensä ja pyytämään anteeksi. Se ei ole ihan reilua. Juuri nyt en silti voi ottaa kantaakseni Jannen tunteita, niiden vuoro tulee myöhemmin.

Hanna-Riikkaa saattaa ärsyttää jo se, että Janne varmistelee moneen kertaan, onko energiapatukat pakattu matkaan.

– Voisihan hän itsekin napata ne patukat laukkuun eikä tehdä asiasta numeroa. Mutta ymmärrän, etteivät läheiseni toimi hassusti pahuuttaan. Se kaikki lähtee järjettömän isosta yhteisestä huolesta, minun hyvinvoinnistani.

Parisuhdetta Jannen kanssa on lujittanut Hanna-Riikan mukaan se, että he tapasivat kypsinä aikuisina, 30- ja 35-vuotiaina. Kahden aikuisen välille syntyikin alusta asti tasavertainen ja turvallinen kumppanuus.

Hanna-Riikka huomauttaa, että pitkäaikainen sairaus voi vääristää myös sitä, miten muut kohtelevat sairastavan puolisoa.

– Sairauteni takia minä olen se, jolta aina kysytään vointia. Kukaan ei kysy Jannelta, miten hän jaksaa. Muiden olisi todella tärkeää huomioida paitsi sairastuneen, myös hänen puolisonsa vointi.

Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."
Sairaus on tehnyt Hanna-Riikasta rennon rahankäyttäjän. "En kanna huolta huomisesta."

Tyttären tukijoukot

Äitiys on aina ollut Hanna-Riikan suurin unelma. Vienon syntymää edelsi kolme vaikeaa vuotta, kun lasta ei kuulunut. Hanna-Riikka sairasti syöpää jo ennen Vienoa, mikä muokkasi äitiyttä alusta asti.

Läheisten apu ja ottaminen osaksi lastenhoitoarkea on ollut perheelle itsestään selvää. Vieno asui koko tämänkin kevään ja kesän isovanhempiensa kanssa Helsingissä, koska Hanna-Riikka ja Janne muuttivat töiden perässä Tampereelle. Syynä järjestelyyn oli myös Töölön-kodissa tehty putkiremontti. Perhe muutti tammikuussa ja pääsi palaamaan kotiin syyskuussa.

– Vienolla on ympärillään vahva lähipiiri, joka on valmis tukemaan häntä aina. Olen kasvattanut hänet turvautumaan minun lisäkseni muihinkin läheisiin.

Vienolle äidin sairaus on tuttu ja arkinen asia. Hän ei Hanna-Riikan mukaan pelkää sairaaloita, vaan luottaa siihen, että äiti hoidetaan siellä kuntoon. Äidin pakollisista lepohetkistäkin on tehty yhteinen juttu. Vieno saa katsella telkkaria ja syödä eväitä samalla, kun Hanna-Riikka lepää.

– En voi silti koskaan täysin tietää, miltä tilanteeni tyttärestäni oikeasti tuntuu. Ehkä se ei lopulta edes ole pelkästään minun asiani. Olenkin rohkaissut Vienoa puhumaan sairauteeni liittyvistä tunteista muiden läheisten kanssa.

Vieno on myös se suurin syy, miksi Hanna-Riikka ylipäätään jaksaa. Tyttärelle ei vatvota vaikeuksista, vaan hänen kanssaan on pakkokin keskittyä ihan tavallisiin juttuihin.

”Vieno on se normaali asia arjessani.”

– Vieno on se normaali asia arjessani. Hän pitää minut elämässä kiinni. Vaikka muuten hapuilen, hän saa minut jaksamaan. Olen hänestä kiitollinen joka ikinen päivä.

Myös omat vanhemmat ovat olleet Hanna-Riikalle korvaamaton tuki. Hän kutsuu itseään, Jannea ja vanhempiaan neljän koplaksi.

– Isäni saa minut rauhoitettua jo pelkällä olemuksellaan. Äitini puolestaan hoitaa kaikki käytännön asiat kaupassakäynnistä kokkaamiseen niin, ettei minun tarvitse huolehtia niistä yksin.

Positiivisuuspakko

Syövästään Hanna-Riikka on vuosien aikana tottunut puhumaan julkisuudessa. Hän tietää, että joitakin avoimuus saattaa ärsyttää.

– Minulle on helpompaa, että kaikki tietävät tilanteeni. Olisi raskaampaa olla puhumatta tästä kaikesta.

Osin Hanna-Riikka myös ymmärtää syöpäkeskusteluun liittyvän kritiikin. Jotkut ovat kyseenalaistaneet, miksi sairastuneet keskittyvät vain positiivisuuteen eivätkä kerro esimerkiksi peloistaan, kivuistaan ja univaikeuksistaan.

– Positiivisuuden buustaus on meille syöpäpotilaille hyvin tyypillistä. Vaikeuksissa vellominen ei nimittäin auta, vaan se kaataisi veneen. Myönteisiin asioihin keskittyminen on usein se ainut keino jaksaa.

Elämä parantumattoman sairauden kanssa on toisaalta myös opettanut Hanna-Riikkaa ottamaan asioita rennosti. Jos tilille ilmaantuu vaikkapa ylimääräistä rahaa, Hanna-Riikka panee tuulemaan.

– En kanna huolta huomisesta, vaan ajattelen, että tänään on bileet, kaikki sileeks. Ostan heti haluamani laukun ja mieluummin samppanjaa kuin kuohuviiniä. Rento rahankäyttö on hauskaa, vaikka myönnän, että perheelle se voi joskus tuntua turvattomalta.

Myös töissä Hanna-Riikka on se, joka sanoo ne asiat, mitä muut eivät uskalla.

– Ei silti ole realistista elää koko ajan hetkessä. Kukaan ei pysty keskittymään sataprosenttisesti vain läsnäoloon. Mutta kokemuksen siitä voi silloin tällöin saada. Voi vaikka keittää ex-tempore kahvit tai varata haaveilemansa matkan.

Absurdeja tilanteita

Näyttelijäntyön ja syöpähoitojen yhdistäminen vie Hanna-Riikan välillä keskelle absurdeja tilanteita. Hänen Uusi päivä -roolihahmonsa Lisbeth ”Lissu” Kanerva pukeutuu näyttävästi, ja toisinaan Hanna-Riikka onkin mennyt syöpäklinikalle hoitoihin suoraan kuvauksista täydessä tällingissä.

– Muut, tuntemattomat potilaat katsovat silloin perääni pitkään. Hoitojen jälkeen saatan palata takaisin kuvauksiin heilumaan jossain ihme avaruusasussa. Tajuan itsekin, miten absurdia tämä elämä joskus on. Mutta näillä mennään.

Samaan aikaan Hanna-Riikka tuntee suurta kiitollisuutta, että saa tehdä intohimotyötään.

”Työ pitää elämässä kiinni.”

– Näytteleminen vie mukanaan ja antaa voimaa jaksaa. Toki se myös kuluttaa. Veikkaan, että villeimmät bileillat ovat osaltani ohi, sillä työn jälkeen pystyn vain lepäämään. Silti työ pitää elämässä kiinni.

Hanna-Riikka tietää olevansa muutenkin monin tavoin onnekas. Tällä hetkellä asiat ovat kohdillaan: työn lisäksi on lapsi, mies ja koti.

– Minulla monet asiat ovat ihan järjettömän hyvin. Ehkä elämäni on jing ja sairauteni jang, jotta tasapaino pysyy yllä, hän pohtii.

– Tiedän, etten tästä nuorene tai parane. Niille en voi mitään, mutta asenteelleni voin. On minusta itsestäni kiinni, miten elän.

Myös musta huumori oikeilla hetkillä auttaa jaksamaan.

– Käyn rauhallisessa yin-joogassa. Tunnin lopuksi ohjaaja aina sanoo, että otetaan vielä viisi viimeistä hengitystä. Silloin mietin, että jos nyt ei kuitenkaan.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 41/2016.

Hanna-­Riikka Siitonen
  • Helsingissä 13.11.1970 syntynyt laulaja ja näyttelijä.
  • Asuu Helsingin Töölössä puolisonsa, ohjaaja-näyttelijä Janne Virtasen ja Vieno-tyttären, 10, kanssa.
  • Tuttu 1990-luvun Taikapeili-duosta. Esiintynyt lukuisissa teatterimusikaaleissa.
  • ­Musiikkituottaja ja näyttelijä Yle TV2:n Uusi päivä -sarjassa.