Kauhee haju täällä meidän kylällä! Kuva: Shutterstock

Ensi kerran kun kävelet kaupungilla, pysähdy ja hengitä syvään. Tunnistatko kotipaikkasi aromin?

Jokaisella kaupungilla on oma tuoksunsa, joka voi jäädä mieleen, vaikka kaupungista muuttaisi poiskin. Kysyimme suomalaisten kaupunkien ja kuntien ominaistuoksuja, ja niitähän löytyi vaikka kuinka. Tunnistatko nämä?

Tampere

”Tammerkosken tumma, orgaaninen ja vähän metallinen haju. Hyvä haju! Ilman Tammerkoskea ei olisi Tamperetta.”

Heinola

”Tunkkainen, vähän makea ja mätäinen. Ennen sanottiin, että raha se siellä haisee. Kai se rahaa on yhä, kun sellu siellä keittyy.”

Joensuu

”Marttakahvion karjalanpiirakat.”

Kouvola

”Hiki ja bensa. Urheilukaupungissa ei ole juurikaan kulttuurielämää.”

Raisio

”Märkä näkkileipä. Raision tehtailla valmistetaan muun muassa margariinia, ja matalapaineella haju leviää keskustaankin.”

Oulu

”Pieru. Oulun sellutehdas haisi jo junaan, ennen kuin saavuttiin asemalle. Ei tarvinnut herätyskelloa, kun haju kertoi saapumisesta.”

Loimaa

”Ruoka eli lehmän- ja siansonta. Kiitos ja kumarrus maanviljelijöille.”

Kemi

”Haisee yhtiöltä eli rahalta. Eli pahalta.”

Viitasaari

”Sahanpuru.”

Imatra

”Paperitehdas pöllähtelee yhä, vaikka aromi onkin miedompi kuin lapsuuteni kulta-aikoina. Toisaalta syntymäkaupungissani tuoksuu nuoruus. Yksi vahvimpia tuoksumuistojani on, kun parikymppisenä pyöräilin juhannuksena Vuoksen rantatietä, jonka varrella juhannusruusut kukkivat. Mikä huumaava vapauden tuoksu!”

Vaasa

”Meri on yksi parhaimmista tuoksuista. Sitä ei huomaa samalla tavalla isommissa merenrantakaupungeissa, joissa sinun ja merenrannan välissä on miljoonia muita ison kaupungin hajuja, mutta Vaasassa se on osa pikkukaupungin identiteettiä.”

Helsingin kaupunginmuseossa avautui 7.10. Haju-näyttely. Helsinkiläisiltä saatiin yli 200 hajumuistoa, ja kaupungin tuoksuista kertova näyttely suunniteltiin vastausten perusteella. Näyttely ei välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

Kaksossisko Anna on Alma Miettisen tärkein tsemppari.

Kun laulaja Alma Miettinen, 20, kaipaa todellista luottohenkilöä, hän tukeutuu kaksossiskoonsa. Anna kulkee Alman mukana keikoilla dj:nä ja kuvaajana. Anna on siskostaan ylpeä ja kannustaa tätä täysillä.

– Anna on tärkein tukeni. Ilman häntä en jaksaisi, Alma kertoo Me Naisille.

Juuri nyt molempien siskojen hiukset loistavat neonkeltaisina. Alun perin väri oli Annan idea, Alma nauraa vain matkivansa siskoaan kaikessa. Luonteiltaan siskot ovat kuitenkin erilaisia.

– Minä olen välillä itsekäs, Anna ajattelee aina muita. Hän on maailman vahvin ihminen. Häntä ei riko mikään.

– Ja vaikka minä olen keikoilla tähti, Annalla on paljon enemmän vientiä baareissa. Hän on myös suositumpi kavereidemme kesken, Alma nauraa.

 

See you soon Europe! 👯 @cybertwinz @annacyber

Kuva, jonka ALMA (@cyberalma) julkaisi

Välillä siskosten pinna kiristyy, kun alati reissataan yhdessä ja painetaan pitkää päivää.

– Joskus tulee sanottua, että mitä paskaa nyt taas, mutta emme huuda toisillemme. Meillä on yhdessä tosi hauskaa.

”Ison maailman meininki, niin bäkkäreillä on tyrkyllä vaikka mitä.”

Alma ja Anna vierailivat kuukausi sitten Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa.

– Olemme 20-vuotiaita nuoria, totta kai me juhlitaan, mutta ei missään nimessä mitään huumeita. Ison maailman meininki, kyllähän siellä bäkkäreillä on tyrkyllä vaikka mitä, Alma sanoi, kun Tuomas Enbuske kysyi kaksikon päihteidenkäytöstä.

– Sä tiedät, onhan siellä bäkkäreillä kaikennäköistä, Alma sanoi toiselle juontajalle Roope Salmiselle.

 

#momgoals @marialeksandra #cybertwinz @annacyber

Kuva, jonka ALMA (@cyberalma) julkaisi

Katso Alman marraskuussa ilmestynyt Dye My Hair -musavideo:

Suomi Love -tarina osoittaa, että kaikki voi muuttua hetkessä – mutta koskaan ei silti kannata luovuttaa.

Lauantaina se taas jatkuu: nimittäin suosittu Suomi Love -ohjelma. Tällä kaudella uutta ovat juontajat, sillä Mikko Leppilampi ja Jenni Pääskysaari korvaavat Ilkka Villin ja Marja Hintikan. Ohjelman konsepti on kuitenkin vanha tuttu: aikaisempien kausien tapaan siinä kuullaan jälleen ihania ja koskettavia tarinoita sekä musiikkiesityksiä.

Ensimmäisen jakson yksi koskettavimmasta tarinoista on porvoolaisten Pasin ja Hannan tarina. Kilpapyöräilyä harrastaneen parin elämä mullistui elokuussa 2015, jolloin Pasi vei Hannan Tour de Helsinki -pyöräilytapahtuman kilpailupaikalle. Pasi oli itse päättänyt jättää tapahtuman väliin, sillä oli juuri osallistunut toiseen kilpailuun.

Hanna kuitenkin nousi pyörän selkään. Noin 40 kilometrin kohdalla tapahtui paha onnettomuus: Hanna törmäsi edellä kaatuneeseen pyöräilijään. Hän ei ehtinyt jarruttaa, vaan lensi 40 kilometrin tuntivauhdissa tangon yli ja löi päänsä asfalttiin. Hanna vaipui välittömästi koomaan ja hänet vietiin sairalaan.

”Romahdin lattialle ja itkin lohduttomasti.”

– Kun näin Hannan, romahdin lattialle ja itkin lohduttomasti. Teho-osastolla lääkäri kertoi lohduttomat uutiset, miten vakavasti asiat ovat, mutta toivoa ei silti kannata heittää, Pasi muistelee.

Samuli Putro (oik.) esittää ensimmäisessä jaksossa Olet puolisoni nyt -kappaleen.
Samuli Putro (oik.) esittää ensimmäisessä jaksossa Olet puolisoni nyt -kappaleen.

”Pysyn rinnalla”

Hanna sai onnettomuudessa vaikean aivovamman. Pasia huoletti eniten se, muistaako Hanna häntä enää herätessään ollenkaan. Hän soitti sairaalassa Hannalle paljon heidän yhteisiä lempikappaleitaan, sillä ajatteli musiikin voivan vauhdittaa toipumista. Viiden viikon päästä onnettomuudesta Hanna heräsi koomasta.

– Hän sanoi ensimmäiseksi: Missä Pasi? Se oli helpotus, koska ennen sitä en tiennyt, osaako Hanna puhua, ymmärtääkö hän puhetta tai muistaako hän minua enää, Pasi sanoo.

”Arvomaailmani on mennyt ihan mukkelismakkelis.”

Onnettomuudesta on nyt runsas vuosi. Siihen on mahtunut paljon huolta, surua, vihaa, syyllisyyttä, helpotusta, iloa ja riemua. Pasi on käynyt Hannan luona onnettomuuden jälkeen lähes joka päivä. Ohjelman kuvausten aikoihin Hanna pääsi vihdoin muuttamaan takaisin kotiin.

– Arvomaailmani on mennyt ihan mukkelismakkelis. Ihminen taitaa huomata, että sillä on kulmakimpale kädessä sitten, kun se viedään pois, Pasi miettii jaksossa.

Pasi järjestää Hannalle yllätyksen. Hän vie Hannan Loviisaan, kahvilaan, jonne kaksikolla oli usein tapana pyöräillä yhdessä. Paikalle saapuu Samuli Putro, joka esittää Olet puoliso nyt -kappaleen – biisin, jota Pasi soitti Hannalle paljon myös sairaalassa.

– Haluan viestittää Hannalle, että vaikka Hannalla – tai meillä – olisi mitä rajoitteita tahansa, pysyn tässä rinnalla. Olen valintani tehnyt, Pasi kertoo.

Suomi Love TV2:lla lauantaina kello 21.15.

 

YouTuben tulokuningas, ruotsalainen Felix Kjellberg eli PewDiePie nettosi viime vuonna vaatimattomat 15 miljoonaa dollaria.

Tubettamisella tienaa. Monelle se on jo leipätyö, ja YouTuben suosituimmat käyttäjät pääsevät ihan kivoille tuntiliksoillekin. Vai miltä kuulostaisi muutama miljoona siitä hyvästä, että videohommia aloitellessa tuli valittua nolohko käyttäjätunnus, jota ei enää myöhemmin viitsi muuttaa? Ihan kohtuullinen korvaus.

Talouslehti Forbes listasi YouTuben massipäälliköt. Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että videoiden tekeminen ja jatkuva sosiaalisessa mediassa esillä oleminen ovat rankkaa duunia; tulolistan ykkösenä on ruotsalainen, Englannissa tällä hetkellä asuva Felix Kjellberg eli PewDiePie, joka avautui marraskuussa uupumuksestaan.

– Tajusin, etten vain voi tehdä tätä enää. Se on perseestä. Haluaisin, että kanavani olisi jotain hauskaa ja positiivista, mutta se ei ole sitä enää, Felix selitti lopettamisvideollaan.

Felix palasi kuitenkin nopeasti ilmoituksensa jälkeen takaisin YouTubeen. Aika näyttää, missä vaiheessa hänen mittansa tulee lopullisesti täyteen.

Lue lisää täältä: Maailman suosituin tubettaja uupui – myös suomalaistubettajalla burnout

Tässä YouTubessa eniten tienanneiden kärki. Forbes on selvittänyt tulot vuoden mittaiselta ajanjaksolta, joka päättyi heinäkuussa.

1. Felix Kjellberg eli PewDiePie

Tulot 15 miljoonaa dollaria eli noin 13,8 miljoonaa euroa. Felix Kjellberg on maailman suosituin tubettaja, jolla on lähes 50 miljoonaa seuraajaa. Hän julkaisee peliaiheisia videoita.

2. Roman Atwood

Tulot 8 miljoonaa dollaria eli noin 7,4 miljoonaa euroa. 33-vuotias amerikkalainen koomikko-vloggaaja videoi omaa elämäänsä. Vlogikanavansa lisäksi hän julkaisee pilailuvideoita toisella YouTube-kanavalla.

3. Lilly Singh eli ||Superwoman||

Tulot 7,5 miljoonaa dollaria eli noin 6,9 miljoonaa euroa. 28-vuotias kanadalaiskoomikko aloitti YouTube-uransa vuonna 2010. Sittemmin kanavalle on kertynyt jo yli 10 miljoonaa seuraajaa. Tuoreella videollaan Lilly kertoo humoristisesti, mistä yökerhossa käymisessä on todella kyse.

4. Smosh

Tulot 7 miljoonaa dollaria eli noin 6,5 miljoonaa euroa. 29-vuotiaiden Ian Hecoxin ja Anthony Padillan kanavalla on yli 22 miljoonaa tilaajaa. Lapsuudenystävät julkaisevat kanavallaan muun muassa sketsejä ja musiikkivideoita.

5. Rosanna Pansino

Tulot 6 miljoonaa dollaria eli noin 5,5 miljoonaa euroa. 31-vuotiaan tubettajan tunnetuin juttu on hänen videopalvelussa pyörittämänsä Nerdy Nummies -leivontashow. Rosanna Pansino on tehnyt hieman uraa myös näyttelijänä.

Näin syntyy Prinsessa Ruususen kakku. Siinä on 15 kerrosta!

Kuunnellako New York Timesin muotikolumnistin vai muusikko Paula Vesalan neuvoja? Miten aikuinen saa pukeutua? aprikoi Anna Perho kolumnissaan.

Kun jatkettu nuoruus elää kukoistuskauttaan ja keski-ikäisyyden raja siirtyy yhä pidemmälle (odotan enää sitä, että 50-vuotisjuhlissa leikitään ongintaa ennen kuin vanhemmat tulevat hakemaan sovitulla kellonlyömällä), on vaikea määritellä, mitä aikuisuus tarkoittaa.

”Äitisi ei siivoa täällä” -lauseen reaalisovellusta ainakin. Kaikki pitää hoitaa itse: Renkaanvaihdot ja hammaskeijun tehtävät. Verot ja hammaslääkärivaraukset.

Mutta on olemassa alue, jossa rajat ovat hämärät: pukeutuminen.

1990-luvulla olin varhaisaikuinen, jolla oli avoin valtakirja tehdä tyylikokeiluja.

Tajuan tämän aina, kun yritän löytää kaapistani farkut, joissa ei olisi reikiä. Sellaisia tahallaan tehtyjä, joista Remu Aaltonen on sanonut, että hänen äitinsä olisi antanut hyvien housujen rikkomisesta selkäsaunan.

Taantuneimmillani käytän repalehousujeni kanssa myös lippistä ja tennareita alleviivatakseni jonkin sellaisen puuttumista, joka ei enää koskaan tule takaisin: 90-luvun. Silloin olin varhaisaikuinen, jolla oli avoin valtakirja tehdä tyylikokeiluja.

Niistä mieleeni on jäänyt erityisesti sortsiasu, joita näkee nykyisin hot jooga -saleilla. Asuun kuuluvat lahkeelliset stretch-sortsit sekä urheilurintaliivimäinen yläosa. Joogassa niitä näkee kaikenlaisten vartalotyyppien yllä, koska siinä vaiheessa, kun yrität vääntää vasenta korvaasi kiinni häntäluuhun, on oma tai toisen ulkonäkö viimeisin asia, jota mietit.

Itse kuitenkin valitsin tämän asun valokuvauskeikalle, jossa seisoin valtavan urheilukentän keskellä kuvaamassa hevosia. Mieleeni ei todellakaan juolahtanut, että joku saattoi katsoa (alus-)vaatetustani sillä silmällä. Minusta asu oli vain yksinkertaisesti cool.

Jos asusi on ainoa asia, joka sinusta muistetaan, valinta on pielessä.

Enää sellainen ei menettelisi. Vai olenko konventionaalinen nynny? Miten aikuinen saa pukeutua?

New York Timesin muotikolumnistin mukaan näin:

Vaatteiden ei tule häiritä muita. Jos asusi on ainoa asia, joka sinusta muistetaan, valinta on pielessä. Myös paljaan ihon ylenpalttinen esittely lukeutuu häiritseviin asioihin. Läpinäkyvyys on hyvä asia yrityksen palkkiojärjestelyissä, ei kaula-aukossa.

Opettele silittämään. Aikuinen ei voi kulkea ryppyisissä, tahraisissa tai nuhruisissa vaatteissa. Piste.

Jos voit pukeutua johonkin vaatteeseen, se ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi pukeutua siihen. Mieti, kuka pohjimmiltasi olet, ja valitse asusi sen mukaan.

Ihan hyviä neuvoja. Mutta aina, kun festarisesonki alkaa ja kaivan esiin arveluttavan taftihameen ja hassun lierihatun, tukeudun Paula Vesalaan. Kun häneltä kysyttiin PMMP-aikoina jotain bändin eksentrisistä esiintymisasuista, Vesala vastasi, että elämä on liian lyhyt sellaisen miettimiseen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.