Kauhee haju täällä meidän kylällä! Kuva: Shutterstock

Ensi kerran kun kävelet kaupungilla, pysähdy ja hengitä syvään. Tunnistatko kotipaikkasi aromin?

Jokaisella kaupungilla on oma tuoksunsa, joka voi jäädä mieleen, vaikka kaupungista muuttaisi poiskin. Kysyimme suomalaisten kaupunkien ja kuntien ominaistuoksuja, ja niitähän löytyi vaikka kuinka. Tunnistatko nämä?

Tampere

”Tammerkosken tumma, orgaaninen ja vähän metallinen haju. Hyvä haju! Ilman Tammerkoskea ei olisi Tamperetta.”

Heinola

”Tunkkainen, vähän makea ja mätäinen. Ennen sanottiin, että raha se siellä haisee. Kai se rahaa on yhä, kun sellu siellä keittyy.”

Joensuu

”Marttakahvion karjalanpiirakat.”

Kouvola

”Hiki ja bensa. Urheilukaupungissa ei ole juurikaan kulttuurielämää.”

Raisio

”Märkä näkkileipä. Raision tehtailla valmistetaan muun muassa margariinia, ja matalapaineella haju leviää keskustaankin.”

Oulu

”Pieru. Oulun sellutehdas haisi jo junaan, ennen kuin saavuttiin asemalle. Ei tarvinnut herätyskelloa, kun haju kertoi saapumisesta.”

Loimaa

”Ruoka eli lehmän- ja siansonta. Kiitos ja kumarrus maanviljelijöille.”

Kemi

”Haisee yhtiöltä eli rahalta. Eli pahalta.”

Viitasaari

”Sahanpuru.”

Imatra

”Paperitehdas pöllähtelee yhä, vaikka aromi onkin miedompi kuin lapsuuteni kulta-aikoina. Toisaalta syntymäkaupungissani tuoksuu nuoruus. Yksi vahvimpia tuoksumuistojani on, kun parikymppisenä pyöräilin juhannuksena Vuoksen rantatietä, jonka varrella juhannusruusut kukkivat. Mikä huumaava vapauden tuoksu!”

Vaasa

”Meri on yksi parhaimmista tuoksuista. Sitä ei huomaa samalla tavalla isommissa merenrantakaupungeissa, joissa sinun ja merenrannan välissä on miljoonia muita ison kaupungin hajuja, mutta Vaasassa se on osa pikkukaupungin identiteettiä.”

Helsingin kaupunginmuseossa avautui 7.10. Haju-näyttely. Helsinkiläisiltä saatiin yli 200 hajumuistoa, ja kaupungin tuoksuista kertova näyttely suunniteltiin vastausten perusteella. Näyttely ei välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

Laulaja kertoo, että alkoi alun perin juoda liikaa, koska elämä tuntui merkityksettömältä. Nyt hän on raitistunut. 

Laulaja Joel Hallikainen kertoo Radio Dein Jippu & Rainer Friman ja ihmisen ääni -ohjelmassa sairastumisesta alkoholismiin. Lisäksi hän avaa ohjelmassa juomisensa syitä ja seurauksia, Radio Dei kertoo tiedotteessaan.

– Se, että meillä on pysynyt avioliitto kasassa, ei ole minun ansiotani. Tämän sanon käsi sydämellä. Kyllä minä olen ollut se, joka on miettinyt muutakin elämää jossain vaiheessa, Hallikainen kertoo ohjelmassa tiedotteen mukaan.

Hallikainen näkee juomisen taustalla merkityksettömyyden tunteet ja hylätyksi tulemisen kokemuksen.

”Sain vähän väriä elämääni, kun oli harmaata.”

– Aloin enemmän ja enemmän säätää elämääni alkoholilla. Sain vähän väriä elämääni, kun oli harmaata. Työni olen aina hoitanut – niin kuin suorittajaihminen tekee.

Myös oma monimutkainen isäsuhde on vaikuttanut hänen elämäänsä ja juomiseensa.

– Se alkoi siinä kohtaa, kun esikoinen syntyi vuonna 1987, kohta kolmekymmentä vuotta sitten. Huomasin, että olen isä ja että minulla ei ole ollut isää. Nyt minun tulee olla se, mitä minulle ei ole oltu. Siinä syntyi ristiriita. Samaan aikaan minulla oli työ ja ura kovassa nosteessa. Olin iskelmä- ja tv-tähti, mutta mulla oli ihan pallo hukassa.

Isommat voimat avuksi 

Hallikainen raitistui pari vuotta sitten. Hän uskoo, että siihen vaikutti perheen lisäksi korkeammat voimat.

– Rakkaus oli se, joka sai minut raitistumaan. Hengellisen hädän kokemus johti rakkauden kokemuksen luo. Minulla alkoi rukoustoiminta. Aloin keskustella Jumalan kanssa. En kuullut ääniä tai saanut kajauksia, mutta aloin yhtäkkiä nähdä ympärilleni.

”Hengellisen hädän kokemus johti rakkauden kokemuksen luo.”

Hallikainen kertoo radio-ohjelmassa oppineensa nyt kiittämään myös elämän karikoista.

– Kipu oli silta. Se rakentui, kun petyin siihen, että elämä on harmaata ja tarkoituksetonta. Millään ei ollut mitään mieltä, koko maailman on yhtä hulluutta. Se masensi.

Ansioluettelo netissä saattoi paljastaa erään hahmon paluun.

Viimeisten vuosien aikana Game of Thrones ­-sarjassa on jännitetty monien hahmojen henkiin heräämistä ja kuolemaa. Esimerkiksi viime keväänä fanit jännittivät, nouseeko Jon Snow (Kit Harrington) kuolleista ja kuka hänet tuo takaisin elävien kirjoihin.

Kuudennen kauden alussa Jon palasi monen iloksi takaisin eloon.

Ennen sarjan seitsemännen kauden alkua jännitetään taas yhden uuden hahmon paluuta. Uusien huhujen mukaan mahdollisen paluun tekevä hahmo ei ole kaikkien suosikki – päinvastoin.

Huomio! Jos et halua lukea mahdollisia spoilereita sarjan tulevasta kaudesta, älä lue tästä eteenpäin.

Watchers on the Wall -sivuston tietojen mukaan viime kauden lopussa murhattu Walder Frey (David Bradley) saattaa palata takaisin sarjaan keväällä alkavalla kaudella. Hänet murhasi karulla tavalla Arya Stark (Maisie Williams), jonka äidin (Michelle Fairley) ja Rob-veljen (Richard Madden) salamurhan suunnitteluun Frey osallistui pari kautta aiemmin.

Mihin huhu perustuu?

Alun perin Walder Freyn paluusta alkoi levitä tietoa Reddit-sivuston kautta. Tuolloin sivustolle vuodettiin epäily, että hahmo nähtäisiin myös tulevalla kaudella.

(Samaan aikaan sivustolla uumoiltiin, että tulevalla kaudella Jon Snow ja lohikäärmeiden äiti Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) kohtaavat. Tämän huhun ”tueksi” on olemassa myös hyvin epäselviä kuvia.)

Nyt Freyn näyttelijän David Bradleyn virallisessa verkkoansioluettelon mukaan hänet on kiinnitetty sarjan seitsemännelle kaudelle. Tämän perusteella hänet siis nähdään myös uudella kaudella.

Kuvakaappaus Bradleyn ansioluettelosta.
Kuvakaappaus Bradleyn ansioluettelosta.

Miten inhokkihahmo tulee takaisin?

Watchers on the Wallin mukaan Walder Frey ei luultavasti palaa kaikissa elämän voimissaan. Suurella todennäköisyydellä hän on läsnä ainoastaan pelkkinä ”kasvoina”, joita Arya Stark on oppinut vaihtamaan edellisellä kaudella.

Huffington Postin mukaan olisi hyvin epätodennäköistä, että kukaan haluaisi herättää Freyn henkiin. Hahmo on sen verran epämiellyttävä tyyppi, että sitä sopii tosiaan toivoa.

Jenni Vartiainen kertoo saaneensa todistaa punastumisia, kun muut ovat kuunnelleet hänen uutta Turvasana-kappalettaan.

Seksi on yksi biisinkirjoittajien klassikkoaiheista, ja sitä käsitellään myös Jenni Vartiaisen uudella Turvasana-kappaleella. Biisi on ensimmäinen, jonka Jenni ja hittinikkari Jurek Reunamäki ovat tehneet yhdessä.

– On ollut hauska huomata, millaisia reaktioita Turvasana on aiheuttanut niissä, ketkä sen ovat jo kuulleet. Yllättävintä oli, että olen saanut todistaa monenasteisia punastumisia, Jenni kommentoi kappalettaan levy-yhtiön tiedotteessa.

Turvasana on BDSM-fetissiseksin sanastoon kuuluva termi. Sillä viitataan sanaan, jota käytetään, kun leikit menevät niin pitkälle, että ne haluaa keskeyttää. BDSM:n maailmaan ihmisiä on tutustuttanut viime vuosina esimerkiksi eroottinen Fifty Shades -kirjasarja sekä sen perusteella tehty elokuva. Leffatrilogian kakkososa tulee elokuviin ystävänpäivänä.

Jenni Vartiaisen kappaleellakin viitataan rohkeisiin leikkeihin, sillä siinä lauletaan esimerkiksi näin:

Joo, mä oon väsynyt pelkkään hiplailuun. Mikä on sun turvasana?

Kuuntele kappale!

Sitten jäämmekin vain odottamaan musiikkivideota. Maanantaina Jennin Instagramissa julkaistiin videomateriaalia, joka vihjailee, millainen musiikkivideo kappaleelle on mahdollisesti kuvattu. Vihjaileva linja jatkunee myös videolla.

 

#turvasana keskiviikkona 18.1. klo 00.00!

Video, jonka Snapchat: Jennisnappi (@jennivartiainenofficial) julkaisi

Pitkällä tauolla ollut Jenni tekee paluun keikkalavoilla Radio Aallon risteilyllä 20.4. Hänen edellinen albuminsa Terra julkaisiin vuonna 2013, ja syksyllä 2014 Jenni nähtiin Vain elämää -ohjelmassa.

Laulaja Antti Tuisku on viime aikoina jännittänyt uuden biisinsä julkaisua ja ahdistunut, koska joutuu käymään läpi Facebookiaan.

Laulaja Antti Tuisku tunsi alkuun paineita, kun hän aloitteli uuden albumin tekemistä En kommentoi -menestysalbumin jälkeen. Kaksi viikkoa sitten ilmestynyt Mä hiihdän -kappale nousi kuitenkin Spotify-listan kärkeen.

– Henkilökohtaiset mäet ovat olleet oman pään sisällä. Vaikka albumin tekeminen on ollut nyt puoli vuotta yllättävän helppoa, tunsin paineita, miten voin jymymenestyksen jälkeen ylittää itseni. Ravasin vuorokauden ennen kappaleen julkaisemista pöntöllä, Urheilugaalassa eilen esiintynyt Antti kertoi.

”Ravasin vuorokauden ennen kappaleen julkaisemista pöntöllä.”

Listahittien ja areenakeikkojen jälkeen Antti on tarkkaillut omaa käytöstä entistä enemmän. Hän on aina ollut hyvin itsekriittinen. Antti painottaa, että on tärkeää pysyä nöyränä.

– Tarkastelen omaa päätäni jatkuvasti. Olen aina tehnyt niin. Jos kateuden tai riittämättömyyden tunteet nousevat pintaan, suhtaudun niihin tosi brutaalisti. Puhun niistä ystävien kanssa ja terapiassa. Koen, että minulla on nyt kokonaisvaltaisesti tosi hyvä olo.

Laulajan avoimuus on herättänyt ihastusta hänen Snapchat-seuraajissa. Siellä Antti on jakanut hyvin avoimesti elämäänsä. Bilesnäpit ovat päätyneet myös Youtubeen.

”Jaksan entistä vähemmän välittää, mitä muut minusta ajattelevat.”

– Välillä hämmästelen, miten joku ehtii videoitani kopioida. Onneksi olen tuollainen humalassa, enkä vaikka tyyppi, joka alkaisi rähistä. Olen miettinyt, että olenko ehkä tullut menestyksen myötä yleisesti rennommaksi julkisuuden suhteen. Jaksan entistä vähemmän välittää, mitä muut minusta ajattelevat.

Omaelämänkerta tekeillä

Uuden albumin lisäksi syksyllä julkaistaan Antin omaelämäkerta. Kirjan kirjoittaa Antti Aro. Kirja on vielä niin kesken, että artisti ei osaa sanoa, kuinka paljon paljastuksia tuleva teos sisältää.

Yhden uhrauksen hän on joutuu kirjaa varten tekemään. Antti on lopettanut toistaiseksi henkilökohtaisen Facebookin käytön, mutta nyt hän joutuu kirjailijan pyynnöstä kaivamaan aikajanalta muistoja.

– Jotenkin ahdistaa ajatus, että joudun kirjautumaan sinne. Monet kavereistani ei välttämättä edes tiedä, että olen ollut sieltä poissa.