Kauhee haju täällä meidän kylällä! Kuva: Shutterstock

Ensi kerran kun kävelet kaupungilla, pysähdy ja hengitä syvään. Tunnistatko kotipaikkasi aromin?

Jokaisella kaupungilla on oma tuoksunsa, joka voi jäädä mieleen, vaikka kaupungista muuttaisi poiskin. Kysyimme suomalaisten kaupunkien ja kuntien ominaistuoksuja, ja niitähän löytyi vaikka kuinka. Tunnistatko nämä?

Tampere

”Tammerkosken tumma, orgaaninen ja vähän metallinen haju. Hyvä haju! Ilman Tammerkoskea ei olisi Tamperetta.”

Heinola

”Tunkkainen, vähän makea ja mätäinen. Ennen sanottiin, että raha se siellä haisee. Kai se rahaa on yhä, kun sellu siellä keittyy.”

Joensuu

”Marttakahvion karjalanpiirakat.”

Kouvola

”Hiki ja bensa. Urheilukaupungissa ei ole juurikaan kulttuurielämää.”

Raisio

”Märkä näkkileipä. Raision tehtailla valmistetaan muun muassa margariinia, ja matalapaineella haju leviää keskustaankin.”

Oulu

”Pieru. Oulun sellutehdas haisi jo junaan, ennen kuin saavuttiin asemalle. Ei tarvinnut herätyskelloa, kun haju kertoi saapumisesta.”

Loimaa

”Ruoka eli lehmän- ja siansonta. Kiitos ja kumarrus maanviljelijöille.”

Kemi

”Haisee yhtiöltä eli rahalta. Eli pahalta.”

Viitasaari

”Sahanpuru.”

Imatra

”Paperitehdas pöllähtelee yhä, vaikka aromi onkin miedompi kuin lapsuuteni kulta-aikoina. Toisaalta syntymäkaupungissani tuoksuu nuoruus. Yksi vahvimpia tuoksumuistojani on, kun parikymppisenä pyöräilin juhannuksena Vuoksen rantatietä, jonka varrella juhannusruusut kukkivat. Mikä huumaava vapauden tuoksu!”

Vaasa

”Meri on yksi parhaimmista tuoksuista. Sitä ei huomaa samalla tavalla isommissa merenrantakaupungeissa, joissa sinun ja merenrannan välissä on miljoonia muita ison kaupungin hajuja, mutta Vaasassa se on osa pikkukaupungin identiteettiä.”

Helsingin kaupunginmuseossa avautui 7.10. Haju-näyttely. Helsinkiläisiltä saatiin yli 200 hajumuistoa, ja kaupungin tuoksuista kertova näyttely suunniteltiin vastausten perusteella. Näyttely ei välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT

Menneisyyden virheet nousevat pinnalle. On aika palata tiettyjen asioiden pariin ja korjata erehdykset. Uskalla sanoa ei.

 

OINAS

Ole kärsivällinen kaikkia kohtaan. Sinulla on tavoitteesi, joista on syytä pitää kiinni. Ota hyvät ideasi käyttöön ja etene täydellä höyryllä.

 

HÄRKÄ

Muista ajatella kokonaiskuvaa. Tee ratkaisusi kaikkien etua ajatellen. Pidä yksityisimmät tunteesi piilossa muilta, jos se tuntuu tarpeelliselta.

 

KAKSONEN

Lähde liikkeelle, sillä osallistuminen on nyt tärkeää. Anna äänesi asialle, joka on lähellä sydäntäsi. On aika lähettää eteenpäin positiivista energiaa.

 

RAPU

Vanha tuttu menneisyydestä tarjoaa sinulle mielenkiintoista ajateltavaa. Käsillä on tilanne, jossa on tehtävä suuria päätöksiä. Ole kriittinen kuuntelija.

 

LEIJONA

Opit paljon, jos lähdet liikkeelle ja osallistut. Ole valmis ottamaan vastaan neuvoja kokeneemmilta. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

NEITSYT

On aika pysähtyä miettimään, mitä kotona on meneillään. Korjaa kohdilleen asiat, jotka aiheuttavat sinulle harmaita hiuksia. Älä jää vain seinäkukkaseksi tarkkailemaan.

 

VAAKA

Luovuus on tänään tärkeässä roolissa. Unohda stressi ja etsi tasapainoa rakkaan harrastuksen parista. On aika ottaa rennosti.

 

SKORPIONI

On hyvä päivä kotona pysyttelemiseen. Nauti rakkaittesi seurasta ja muistele menneitä. Anna aikaasi ihmisille, jotka ovat aina olleet tukenasi.

 

JOUSIMIES

Älä sekaannu keskusteluihin, jotka eivät kuulu sinulle. Arvomaailmojen yhteentörmäykset kuuluvat päivään. Juhlista hyviä uutisia läheistesi kanssa.

 

KAURIS

Sinulle tarjoutuu loistava tilaisuus. Toisen huono tuuri voi olla sinun onnenpotkusi. Pidä luotettavat ihmiset lähelläsi.

 

VESIMIES

On aika edetä asioissa ja lyödä suunnitelmia lukkoon. Mieti, mitä haluat elämältä ja mitä olet valmis uhraamaan. Läheistesi mielipiteillä on painoarvonsa.

17 vuotta sitten lanseerattu Nokian 3310 -kännykkä oli aikansa iPhone. Listasimme nokialaisen ja älypuhelinten olennaisimmat erot. 

Moni haikailee yhä laadukkaan klassikon perään, sillä 3310 oli matkapuhelimena aivan ylivertainen: sillä pystyi soittamaan, lähettämään tekstiviestejä ja pelaamaan Snake II -matopeliä.

Monella on vielä laatikossaan täysin toimiva 3310, mutta jos sellainen puuttuu, maailmalta kantautuu ilouutisia – uutuusversio retropuhelimesta julkistetaan sunnuntaina!

Listasimme 3310:n ja nykyaikaisten älypuhelinten merkittävimmät erot:

1. Akunkesto

Alhaisen akun ahdistukseksi kutsutaan oireyhtymää, jossa ihmiselle tulee pakottava tarve saada puhelimensa akkuun virtaa keinolla millä hyvänsä – välittämättä siitä, minkä asian tekeminen hänellä oli kesken.

No okei, toistaiseksi ilmiöllä ei ole virallista lääketieteellistä luokitusta, mutta joka tapauksessa älypuhelinten akunkesto on yksi nykyihmisen isoimmista ongelmista, etenkin pakkasella. Nokian 3310:n akku sen sijaan kesti yhdellä latauksella käytössä parhaimmillaan parikin viikkoa.

2. Kestävyys

Kun iPhone tippuu lattialle, sen näyttö hajoaa. Kun 3310 tippuu, lattia hajoaa.

Älypuhelinten näytöt hajoavat pienimmästäkin kopautuksesta, mutta 3310 tunnetaan puhelimena, joka kesti (melkein) mitä tahansa: korkealta pudottamista, seinään heittämistä, golfpallona käyttämistä, tehosekoittimeen pudottamista... Takakansi ja akku saattoivat irrota, kun puhelin luiskahti taskusta betonille, mutta muuten puhelin ei ollut kolhimisesta moksiskaan.

3. Pelivalikoima

Mitä muuta muka tarvitset kuin matopelin? Klassikkoon ei kyllästy.

4. Helppokäyttöisyys

Anna 3310 kasikymppisen mummosi käteen, ja hän oppii käyttämään sitä. Vanhuksille tarkoitetut helppokäyttöpuhelimetkin ovat vaikeampia käyttää kuin takuulla loogisesti toimiva nokialainen. IPhonen käyttöliittymäkin on hyvä ja selkeä, mutta ei sekään voita perinteisillä numeropainikkeilla toimivaa klassikkokännykkää.

5. Soittoäänet

 

One of the best thing about 3310's is the part where you can compose your own tone hahaha #nokia #3310

Henkilön be as simple as you can be... (@ice_erictrio) jakama julkaisu

Muistatko, kun sävelsit itse soittoäänen kännykkääsi? 3310 oli aikaansa edellä jo kauan sitten, sillä ominaisuus kuului laitteen vakiovarustukseen. Toki älypuhelimiinkin voi ladata sovelluksia säveltämistä varten, mutta eihän se ole tietenkään sama asia.

6. Hinta

 

The new "Nokia 3310"!!! * Nokia 3310 Concept Video Shows What a Modern Avatar of the Iconic Nokia Phone Could Look Like!! * Write in comments what you think about it? * ☆☆Specification☆☆ * These include 1.5-inch screen with support for 256K colours, camera on the back, support for FM radio, 8GB internal storage, Micro-USB port for charging and data transfer, and 1650mAh battery that delivers standby time of up to 235 hours. The original Nokia 3310 had a two-tone green and black display and 1000mAh battery. * ☆☆Price☆☆ * With the rumoured Nokia 3310 reboot’s price expected to be EUR 59 (roughly Rs. 4,000), the upcoming phone having Internet access is not unimaginable either. However, we will have to wait till the Nokia MWC 2017 event to see which of these features the new Nokia 3310 version actually has. * #nokia #nokia3310 #nokia3320 #nokialumia #nokia5 #nokia3 #nokia6 #nokiap1 #3310 #hmd #hmdglobal #wmc #wmc2017 #leaks #leak #leaks #newmobile #upcomingmobile #comeback #reboot #WMC2017

Henkilön Technology Leaks (@technology.leaks) jakama julkaisu

Huhujen mukaan uusi 3310-puhelin on alkuperäisversiota hieman ohuempi ja siinä on värinäyttö.

Uusi 3310 maksaa arvioiden mukaan kuutisenkymppiä. IPhone 7:n hinnat alkavat noin 700 eurosta. Kumman ottaisit mieluummin kesäfestaripuhelimeksi?

Seuraavassa Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa yövytään VilleGallen luona. Räppäri muun muassa haikailee menneitä aikoja – ja ihmissuhteita. 

Maria Veitola yöpyy seuraavassa Yökylässä Maria Veitola -jaksossa räppäri VilleGallen, 29, luona Helsingin Kalliossa. Veitola kysyy jaksossa Villeltä, miksei tämä seurustele.

”En halua loukata ketään sillä, että mä en tuukaan himaan.”

– En mä tiedä. Olis kyllä kiva – välillä. Olis kivaa, että joku venais himassa, välittäisi ja sanois, että tee tota ja tee tota. Mutta mulla on vaan nyt tosi kiire. Enkä mä halua loukata ketään sillä, että mä en tuukaan himaan. Ja ehkä mua on alkanut pelottaa. Mulla on ollut pari aika nihkeetä eroa – kun ei ole millään pääsyt eroon ja pitäis mennä eteenpäin. Sitten kun sä oot jurrissa aamulla, niin itket puhelimessa, Ville kertoo jaksossa.

VilleGalle asuu Kalliossa yksin, mutta hänen ovensa on aina auki kavereille. Kuva: MTV3
VilleGalle asuu Kalliossa yksin, mutta hänen ovensa on aina auki kavereille. Kuva: MTV3

Ville myöntää Veitolalle miettineensä myös sitä, onko joku hänen kanssaan siksi, kuka hän todella on vai siksi, mitä hän on saavuttanut. Ennen JVG:n menestystä Ville työskenteli raksalla ilmastointiasentajana. Hän sanoo, että kaipaa joskus niitä aikoja ja silloisia ihmissuhteita.

”Ne tykkäs musta silloin, kun ripustin vielä putkia kattoon.”

– Ne tykkäs musta silloin, kun ripustin vielä niitä putkia kattoon. Se oli siistii, että ne diggas musta. Kyllä mä sellasia mietin.

Ville ei juurikaan ole puhunut naissuhteistaan julkisuudessa, mutta on myöntänyt, että yksi hänen eksistään on Haloo Helsinki -yhtyeen Elli. Viime syksynä julkaistussa JVG-kirjassa avattiin kaksikon myrskyisää suhdetta.

Kyseessä oli alusta alkaen kahden temperamenttisen luonnonlapsen suhde. Se tarkoitti ihanaa intohimoa, mutta myös hirvittäviä ja yksinkertaisesti turhanpäiväisiä riitoja, mustasukkaisuutta ja loputonta erokriiseilyä, kirjassa kuvaillaan.

Yökylässä Maria Veitola MTV3:lla keskiviikkoisin kello 21.00.

Konttori on näyttelijä Linda Wiklundin ensimmäinen merkittävä tv-työ. Häntä ja Anna-hahmoa yhdistää vastahakoisuus hääjärjestelyihin.

Konttori-sarjan suomiversiossa näyttelevä Linda Wiklund, 28, on kihloissa häntä 13 vuotta vanhemman näyttelijän Mikko Nousiaisen kanssa. Pari tapasi kolmisen vuotta sitten, kihloissa he ovat olleet kaksi vuotta.

Lindaa ja hänen Konttori-hahmoaan Annaa yhdistää vastahakoisuus hääjärjestelyihin. Sarjassa Anna on yhdessä häntä kurjasti kohtelevan Ripan (Leo Honkonen) kanssa, josta hän ei meinaa päästä eroon.

– Odottelemme Mikon kanssa häitä yhtä hanakasti kuin Anna ja Ripa, sillä emme saa järjestelyjä aikaiseksi. Joku voisi järjestää häät meidän puolestamme. Suhteessamme on kuitenkin huomattavasti enemmän huumorintajua kuin Annalla ja Ripalla, Linda nauraa.

Linda ja Mikko asuvat sekä Helsingissä että Tampereella, jossa asuu Mikon 11-vuotias poika. Tällä hetkellä pariskunta viettää paljon aikaa myös Turussa, sillä he näyttelevät yhdessä Turun Linnateatterissa Lars Von Trierin käsikirjoittamassa Pomo! -esityksessä.

Kova hinku Konttoriin

Konttori-rooli on Lindan ensimmäinen merkittävä tv-rooli. Hänet valittiin mukaan koekuvausten kautta. Kun Linda toukokuussa sai puhelun, että hänet on valittu sarjaan mukaan, hän oli pakahtua onnesta.

”Minulta meinasi päästä itku, koska halusin Konttoriin mukaan niin paljon.”

– Minulta meinasi päästä itku, koska halusin Konttoriin mukaan niin paljon. Se on ykkösbrittisarja kautta aikain. Me olemme kuitenkin tehneet siitä omanlaisemme version, joka sijoittuu nykypäivän Suomeen eikä 2000-luvun alun Iso-Britanniaan.

Aiemmin Linda on näytellyt eri teattereissa, muun muassa Kansallisteatterissa ja Espoon kaupunginteatterissa. Teatterikorkeakoulusta hän valmistui vuonna 2015.

Lindan Konttori-hahmo Anna on näyttelijän mukaan huumorintajuinen, kiltti ja järjettömän luova, mutta jumissa itsensä kanssa.

– Anna ei uskalla hypätä tuntemattomaan, koska hän pelkää, ettei laskuvarjo aukea. Tunnistan Annassa kiltteyden, jonka takia häntä helposti hyppyytetään. Olen käynyt saman koulun läpi itsekin. Annalla se kaikki on kuitenkin vielä edessä.

Suomen Konttori 3.3. eteenpäin nähtävillä Elisa Viihteestä. Sarja esitetään ensi syksynä Nelosella.