Kauhee haju täällä meidän kylällä! Kuva: Shutterstock

Ensi kerran kun kävelet kaupungilla, pysähdy ja hengitä syvään. Tunnistatko kotipaikkasi aromin?

Jokaisella kaupungilla on oma tuoksunsa, joka voi jäädä mieleen, vaikka kaupungista muuttaisi poiskin. Kysyimme suomalaisten kaupunkien ja kuntien ominaistuoksuja, ja niitähän löytyi vaikka kuinka. Tunnistatko nämä?

Tampere

”Tammerkosken tumma, orgaaninen ja vähän metallinen haju. Hyvä haju! Ilman Tammerkoskea ei olisi Tamperetta.”

Heinola

”Tunkkainen, vähän makea ja mätäinen. Ennen sanottiin, että raha se siellä haisee. Kai se rahaa on yhä, kun sellu siellä keittyy.”

Joensuu

”Marttakahvion karjalanpiirakat.”

Kouvola

”Hiki ja bensa. Urheilukaupungissa ei ole juurikaan kulttuurielämää.”

Raisio

”Märkä näkkileipä. Raision tehtailla valmistetaan muun muassa margariinia, ja matalapaineella haju leviää keskustaankin.”

Oulu

”Pieru. Oulun sellutehdas haisi jo junaan, ennen kuin saavuttiin asemalle. Ei tarvinnut herätyskelloa, kun haju kertoi saapumisesta.”

Loimaa

”Ruoka eli lehmän- ja siansonta. Kiitos ja kumarrus maanviljelijöille.”

Kemi

”Haisee yhtiöltä eli rahalta. Eli pahalta.”

Viitasaari

”Sahanpuru.”

Imatra

”Paperitehdas pöllähtelee yhä, vaikka aromi onkin miedompi kuin lapsuuteni kulta-aikoina. Toisaalta syntymäkaupungissani tuoksuu nuoruus. Yksi vahvimpia tuoksumuistojani on, kun parikymppisenä pyöräilin juhannuksena Vuoksen rantatietä, jonka varrella juhannusruusut kukkivat. Mikä huumaava vapauden tuoksu!”

Vaasa

”Meri on yksi parhaimmista tuoksuista. Sitä ei huomaa samalla tavalla isommissa merenrantakaupungeissa, joissa sinun ja merenrannan välissä on miljoonia muita ison kaupungin hajuja, mutta Vaasassa se on osa pikkukaupungin identiteettiä.”

Helsingin kaupunginmuseossa avautui 7.10. Haju-näyttely. Helsinkiläisiltä saatiin yli 200 hajumuistoa, ja kaupungin tuoksuista kertova näyttely suunniteltiin vastausten perusteella. Näyttely ei välttämättä sovi tuoksuyliherkille.

Tiistai-illan Bachelor-jaksossa Laura Karoliina ja Marika ovat epävarmoja omista mahdollisuuksistaan.

Tiistai-illan Bachelor Suomi -jaksossa Tuomas Sahimaa ja yhdeksän naista pääsevät tutustumaan toisiinsa Etelä-Afrikassa. Jaksossa kaikki naiset pääsevät yhteistreffeille Tuomaksen kanssa, mutta vain yksi naisista saa tutustua Tuomakseen kahdestaan.

Ennen ruususeremoniaa lähes kaikki naiset ovat epävarmoja omista mahdollisuuksistaan, sillä Tuomas ei tunnu antavan erityistä huomiota kenellekään. Kaikista epävarmimpia ovat Laura Karoliina ja Marika.

”En ole saanut tilaisuutta näyttää itsestäni mitään.”

– Toiset tytöt ovat päässeet juttelemaan Tuomaksen kanssa, mutta mulla on aika heikot fiilikset olleet. On vähän jopa ahdistunut olo. Tunteet meinaavat ottaa vallan, on niin kova jännitys. En ole saanut tilaisuutta näyttää itsestäni mitään, Marika kertoo jaksossa ja puhkeaa kyyneliin.

”Tuomas on vältellyt mua.”

Laura Karoliina on puolestaan varma, ettei saa illan ruususeremoniassa Tuomakselta ruusua ja joutuu lähtemään kotiin.

– Oon 99,9 prosenttisen varma, että mä lähden kotiin. Musta tuntuu, että Tuomas on vältellyt mua juhlissa, Laura Karoliina harmittelee.

Bachelor Suomi Livillä tiistaisin kello 21.00.

Me Naiset ja Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Jari Sarasvuo kertoi viime vuoden lopulla, että on vaarassa menettää puhekykynsä. Nyt hän kertoo Stronghold-sivuillaan, että leikkauksiin valmistava hoito on aloitettu. – Nyt on kielen kannat ruvella. Nieleminen hankalaa. Syöminen sietämätöntä. Suuhygienia kyseenalaista.

Yrittäjä Jari Sarasvuo, 51, kertoi viime vuoden lopulla Me Naisille, että joutuu turvautumaan leikkaushoitoon. Hän ei halunnut kertoa syytä leikkauksiinsa, mutta sanoi, että on vaarassa menettää puhekykynsä – ja, että toipuminen vie ainakin puolitoista vuotta. Leikkausten takia Sarasvuo joutui lopettamaan myös suositun radiomonologinsa Yle Puheella. Nyt Sarasvuon hoidot on aloitettu, mutta ne eivät ole menneet täysin suunnitellusti. Hän kertoo asiasta Stronghold-yhteisönsä nettisivuilla ja tänään tiistaina lähettämässään uutiskirjeessä.

”SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani kuusi tuntia asennuksen jälkeen.”

– Viime viikolla tapahtui sekä ammatillinen että henkilökohtainen käänne. Torstaina turpa sullottiin täyteen rautaa. Suuta valmistellaan ensi vuoden leuan halkaisua varten, Sarasvuo aloittaa.

– Jotenkin karmaani liittyy se, että nämä eivät koskaan onnistu kerralla. Tietenkin SM-bondage-häkkyrä laukesi suussani kuusi tuntia asennuksen jälkeen. Nyt oli kita täynnä piikkejä, hän jatkaa.

”Nielussani on pikku-Napoli, mafian pyörittämä yhdyskuntajätepalvelu.”

Leikkaukset välttämättömiä

Sarasvuo kertoi aikaisemmin, että leikkaukset ovat välttämättömiä ja ne tehdään tänä ja ensi vuonna. Hän arveli tuolloin Ilta-Sanomissa, että hänen on pakko pitää jossain vaiheessa sairauslomaa, vaikkei yrittäjänä tunnekaan kyseistä sanaa. Hän kuvailee tämänhetkistä vointiaan näin:

– Nyt on kielen kannat ruvella. Nieleminen hankalaa. Syöminen sietämätöntä. Suuhygienia kyseenalaista. Oikeasti, nielussani on pikku-Napoli, mafian pyörittämä yhdyskuntajätepalvelu. Puhe epäselvää ja vaivaannuttavaa.

”Ainoa vaihtoehto on kohdata haasteensa, tanssia pelkojensa kanssa ja lopulta panna niitä.”

Viime vuoden lopulla Sarasvuo sanoi, että leikkauksiin liittyy isoja riskejä. Vaikka kaikki ei ole sujunut kivuttomasti, Sarasvuo kertoo ”näkevänsä tilanteessa mahdollisuuksia”.

– Minä uskon, että tätä ”puhe puuroa, syöminen sattuu ja kieli ruvella” -kokemusta voi käyttää johonkin sellaiseen, jota olen jo jonkin aikaa kaivannut. Elämänkokemukseni on todistanut yhä uudestaan, että kaltaiseni ihminen tarvitsee parantavaa pakkoa. Ainoa vaihtoehto on kohdata haasteensa, tanssia pelkojensa kanssa ja lopulta panna niitä.

Joulukuussa Sarasvuo kertoi Me Naisille, että toivoo voivansa palata vielä radiotyöhönsä, mutta asia ei ole hänestä kiinni.

Kuinka vahvistaa teinin itsetuntoa? Esimerkiksi sanomalla, että hänen kulmakarvansa ovat ”on fleek AF”.

Muinaisina aikoina suomalaisteinit lainasivat hokemansa tv-ohjelmista ja mainoksista, mutta nykyään valta on vloggaajilla ynnä muilla somepersoonilla. Suosittuja sanontoja yhdistää paitsi tausta kansainvälisessä somemaailmassa myös positiivisuus. Trendaavat sanat ovat kehuja, myönteisiä iskulauseita tai hellittelynimiä.

Suosituimmista sanonnoista pääsee kohtalaisen hyvin kärryille katsomalla Youtubesta pari My Day -videota Suomen eturivin vloggaajilta. Kokosimme viimeisimmät trendihokemat nyt muotoon, joka ei sisällä liikkuvaa kuvaa. 

1. slay

Jos sinun täytyy joskus harhauttaa milleniaalia, sen voi tehdä näin: pyydä häntä selittämään, mitä slay tarkalleen ottaen tarkoittaa. Slay on kätevän monikäyttöinen sana, sillä se tarkoittaa yhtäältä ei oikein mitään ja toisaalta kaikenlaista mahtavuutta. Yleiskielellä slay voisi olla esimerkiksi upeaa, tai jos oikein kalkkiksia ollaan, käännös voisi kuulua ”sinä rulaat”.

Sanakirjanmukainen merkitys slaylle on surmata tai tappaa. Slayn sijaan voi siis myös sanoa, että joku on killing it, eli hoitaa homman mahtavasti. Luontainen ympäristö slaylle on esimerkiksi suositun kauneustubettaja Henry Harjusolan videoilla.

 

I visited @hennasnailss at @spalotus_tikkurila and now my nails are killing it! 💅🏻

Henkilön Henry Harjusola (@henryharjusola) jakama julkaisu

Vloggaaja Henry Harjusolan Instagram-kuvaan on jätetty yli 200 slay-kommenttia. 

2. SOS

SOS-huudahduksen aikakausi saattaa lähetä loppuaan, sillä osa sanontaa aktiivisimmin käyttäneistä vloggaajista on jo hillinnyt sossitteluaan merkittävästi. SOS merkitsee edelleen juuri sitä, mitä se on aina ennenkin merkinnyt: apua! Nuorten ja vloggaajien käytössä SOS voidaan heittää väleihin, joihin kävisi myös jokin irrallinen kirosana, OMG, Herra isä! tai muut päivittely. 

Usein SOS kuitenkin esiintyy positiivisessa yhteydessä: kun jokin asia on hiuksianostattavan ihanaa tai jännittävää, voi sanoa SOS.

3. + 4. On fleek / Mintissä

Kun jokin asia on mintissä tai on fleek, se on täydellinen, parasta A-luokkaa tai viimeisen päälle. Mintissä tai on fleek ovat tyypillisesti meikki, hiukset tai kynnet. Koska kulmakarvojen karvantarkasta muotoilusta on Instagramissa tullut ihan oma taiteenlajinsa, termiä voi käyttää erityisesti silloin, kun kuvailee jonkun upeita kulmakarvoja.

Tosin kun on nähnyt muutamat kunnon Instagram-kulmat, ymmärtää, että alle puolessa tunnissa syntynyt kulmakarvameikki on harvoin on fleek. Jatkuvasti mintissä olevia kulmia voi tavoitella esimerkiksi microbladingilla, joka on uusin kulmakarvatrendi.

Fleek-sanan alkuperää ei ole pystytty täysin jäljittämään, ja ilmeisesti kulmakarvojen kuvailu onkin tälle sanalle toistaiseksi ainoa käyttökohde.

5. Bae 

Bae pääsee listalle, koska se on yhä käytössä, vaikka onkin niin vanha juttu, että Me Naiset kirjoitti siitä jo vuonna 2015. Baella ei enää kannata yrittää tehdä vaikutusta teiniin, mutta jos haluaa olla joten kuten ajan tasalla, voi lakata sanomasta rakkaitaan raksuiksi ja alkaa kutsua heitä baeiksi. Bae voi olla suomalaiselle vaikea lausua, mutta sen merkitys on melko selkeä: bae on rakas, erityinen, tärkeä, beibi.

Baen on sanottu viittaavan myös sanoihin before anyone else, ennen ketään muuta. Baen ääntämys riippuukin siitä, mitä pitää sanan alkuperänä. Lyhenteeseen viitatessa sana äännetään kirjain kerrallaan [bii ei ii], muutoin vain [bei].

6. AF

Mitä hokemaa sitten käyttääkin, sen perään voi hyvin lisätä kirjainyhdistelmän AF tukemaan sanomaa. AF on lyhenne sanoista as fuck, suomeksi siis v*tun. Jos siis on tarpeen ilmaista, että joku tai jokin on aivan uskomattoman slay, suorastaan slay toiseen potenssiin, voi kommentoida yksinkertaisesti: SLAYYYY AF ja heittää muutaman emojin perään.

 

Muusikko Mauri Koivuniemen tytär, neiti Paula Koivuniemi täyttää kesäkuussa 70. Uraakin on takana yli 50 vuotta. Siispä aika juhlia!

IS TV-LEHTI: Minna Tienhaara on laatinut musiikkipitoinen henkilökuvan Paula Koivuniemi – koko kansan leidi (2016). Se pitää sisällään vuonna 1984 tehdyn haastattelun ja musiikkinäytteitä vuosilta 1966–1984. Ohjelma alkaa vuonna 1967 valmistuneella pätkällä, jossa Esa Pakarinen esittelee muusikko Mauri Koivuniemen tyttären, neiti Paula Koivuniemen, ja päättyy kappaleeseen Aikuinen nainen, joka lopullisesti nosti laulajan kiintotähdeksi.

Näytteet kertovat hyvin, miksi Koivuniemi on pysynyt pinnalla pitkään. Muuntautumiskykyinen artisti on pystynyt vaihtamaan tyylilajista toiseen.

Arkistofilmit kertovat veikeästi vuosikymmenten vaate-, hius- ja meikkimuotien muuttumisesta. Perheen ja uran yhdistämisen vaikeutta puolestaan kuvaa erinomaisesti vuoden 1971 filmi, jossa lapsi pyörii artistin jaloissa keikalla.

Aivan tarkalla korvalla ohjaaja ei kuitenkaan ole kuunnellut vuoden 1984 haastattelua. Kun Koivuniemi kertoo haluavansa tehdä originaaleja kotimaisia, leikataan musiikkinäytteeseen amerikkalaissäveltäjä Victor Youngin sävelmästä Kultaiset korvarenkaat.

Paula Koivuniemi -teemaa jatkaa puolituntinen taltiointi Yle Live: Paula Provinssirockissa (2008), jossa karismaattinen kuusikymppinen villitsee rock-yleisön yhteislauluun. Festarihengessä yhtye viljelee tuttujen hittien sovituksissa kasarisoundeja ja kitaratiluttelua.

Ohjelmien välissä nähdään Marko Gustafssonin tekemä haastattelu.

Elävä arkisto: Paula Koivuniemi, Teema ti klo 21.55