Kaksiruutuinen elektroniikkapeli oli monen 70- ja 80-luvun lapsen joululahjatoive. Suosituin peli oli Donkey Kong. Kuvassa Mickey & Donald -peli. Kuvat: Sanoma-arkisto, Rio Gandara ja Shutterstock
Kaksiruutuinen elektroniikkapeli oli monen 70- ja 80-luvun lapsen joululahjatoive. Suosituin peli oli Donkey Kong. Kuvassa Mickey & Donald -peli. Kuvat: Sanoma-arkisto, Rio Gandara ja Shutterstock

Lauantaina vietetään kansallista pelipäivää. Sen kunniaksi pyysimme naisia muistelemaan mobiili-, konsoli- ja pc-pelejä, jotka ovat aiheuttaneet suuria tunteita.

Pac-Man

"Pac-Mania parempaa ei ole! Siihen liittyy paljon muistoja lapsuudestani, kuten ensimmäiset ulkomaanmatkani ja pelihallien valtavat Pac-Man-kolikkopeliautomaatit. Muistan myös, kun lapsuudenperheeseeni hankittiin ensimmäinen tietokone Commodore Vic-20 (C64:n edeltäjä), johon isoveli hankki Pac-Manin ja sitä varten joystickin.

Menin onnesta sekaisin, kun Google Maps lisäsi hetkeksi karttapalveluunsa toiminnon, jossa sai ohjata Pac-Mania pitkin mitä tahansa karttaa ja sen katuja." Nainen, 37

"Inspiroiduin pelistä niin paljon, että lähdin usein pelaamisen jälkeen yleisurheilukentälle."

Summer Games

”Muistan kun isoveljeni sai 1980-luvun lopulla joululahjaksi Commodore 64:n. Olin siitä niin kateellinen! Sain koskea kuusnelkkuun vain, jos veljeni valvoi vieressä. Silloin, kun veli ei ollut kotona, hiippailin hänen huoneeseensa pelaamaan yleisurheilupeli Summer Gamesia. Se oli ehdoton suosikkini ja päihitti ylivoimaisesti autopelit, joita myös pelasin paljon. Pelisession päätteeksi yritin aina asetella kaikki tavarat täsmällisesti paikoilleen ja pyyhin jopa näppiksen paperilla, etten jäisi kiinni. Olin lapsena urheiluhullu ja inspiroiduin yleisurheilupelistä niin paljon, että lähdin usein pelaamisen jälkeen yleisurheilukentälle hyppäämään pituutta, juoksemaan tai työntämään kuulaa." Nainen, 33

Street Fighter

”Tappelupelissä kökköiset hahmot hakkasivat toisiaan ruudulla. Grafiikka ja koko pelin asetelma olivat erittäin simppeleitä, mutta silti niin upeita. Pelasimme tätä kaverini kanssa 1990-luvulla pc:llä, jonka näyttö oli huomattavasti syvempi kuin leveä. Ahtauduimme samalle näppikselle ja hakkasimme peliä aina tuntikausia.” Nainen, 32

"Kun astuin Marion saappaisiin, pääsin seikkailuihin, joita oikea elämä ei tarjonnut."

Super Mario

"Super Mariota ihanampaa peliä ei olekaan. Pelasin sitä lapsena ja teininä niin Nintendon konsolilla kuin Game Boyllakin, jonka pystyi ottamaan mukaan minne tahansa. Super Mario on ehkä kaikista sympaattisimman näköinen hahmo, mitä ikinä on piirretty. Kun astuin Marion saappaisiin, pääsin värikkäisiin seikkailuihin, joita oikea elämä ei tarjonnut. Jotenkin pelin pahiksetkin, kuten vihaiset pöllöt, näyttivät söpöiltä. Joka kerta pelistä jäi hyvä mieli." Nainen, 35

Sir Lancelot

”Minulla oli ensimmäisellä Amstrad-tietokoneellani Sir Lancelot -peli. Siinä kun elämät loppuivat, niin kaikki oli aloitettava alusta. Kehityin pelissä nopeasti ja lopulta olisin saanut pelattua sen läpi vaikka silmät kiinni.” Nainen, 38

Matopeli

”Sain 15-vuotissynttärilahjaksi Nokia 2110 -puhelimen, jossa ehdottomasti parasta oli matopeli. Pelasin sitä monta vuotta aina, kun koulussa, sukujuhlissa tai kotona oli tylsää. 2110-puhelimen jälkeen matopelin pelaaminen jatkui vielä 3110-kännykälläkin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan peli oli koukuttava. Jokaisella kerralla oli vain yksi päämäärä: tehdä uudet enkat. Peli sai myös hetkeksi unohtamaan todellisuuteen ja toimi meditaationa, olipa itse missä tahansa.” Nainen, 34

Snoopy

"Pelasin ala-asteikäisenä Commodore 64:n Snoopy-peliä aina salaa ystävälläni, koska äiti kielsi kaikki tällaiset paheelliset 'hömpötykset'." Nainen, 40

"Unessakin järjestelin niitä palikoita."

Tetris

”Ainut pelikokemukseni liittyy Tetrikseen. Jäin siihen heti koukkuun ja unessakin järjestelin niitä palikoita. Ah, sitä tunnetta, kun kokonainen rivi napsahti pois palikkatornin päältä. Paras versio oli se, jossa soi venäläinen musiikki.” Nainen, 37

 

Kansallista pelipäivää vietetään la 21.11. Pelipäivän tapahtumia eri paikkakunnilla löytyy pelipaiva.fi:n sivuilta.

 

Mikä peli on tehnyt sinuun vaikutuksen? Kerro kommenttikentässä.

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Naisille jää näissä kaverielokuvissa vain heteroalibin rooli.

Henkivartija Michael Bryce (Ryan Reynolds) tyrii työkeikallaan pahanpäiväisesti. Onneksi Michaelin ex-naisystävä Amelia Ryder (Elodie Yung) tarjoaa hänelle tilaisuuden todistaa ammattitaitonsa. Michael saa tehtäväkseen toimittaa inhoamansa palkkamurhaaja Darius Kincaidin (Samuel L. Jackson) Haagiin. Kincaid on kutsuttu todistamaan Kansainvälisessä tuomioistuimessa Valko-Venäjää diktaattorin elkein johtavaa presidentti Dukhovichiä (Gary Oldman) vastaan.

Patrick Hughesin ohjaama uutuus The Hitman’s Bodyguard noudattelee kaveruskomedioiden tuttua kaavaa. Lajityypin kivijalka on Tappava ase, jossa sähäkästi sanailevaa kyttäkaksikkoa näyttelivät Mel Gibson ja Danny Glover. Näissä elokuvissa kaverukset ovat yleensä niin kiinni toisissaan, että naisille jää vain heteroalibin rooli. He ovat mukana tarinassa vain todistaakseen, etteivät päähenkilöt ole homoja, vaikka viihtyvätkin mieluiten keskenään. Miesten suhde etenee samalla tavalla kuin Hollywood-romansseista: toisiaan inhoava parivaljakko mieltyy toisiinsa, kunhan on ensin saanut ärhennellä keskenään. Näinhän miesten ja naistenkin suhde saa alkunsa, mikäli Hollywoodia on uskominen.

Hughes ei tuo tähän kuvioon mitään uutta. Aina kun katsoja on pitämäisillään leffasta, Jackson murjaisee sovinistisen tai homofobisen vitsin. Niin, eihän sitä tosiaan olla homoja, vaikka ollaan kahden.

Katso traileri:

The Hitman's bodyguard

**

Ensi-ilta 18.8.