Lainaturvien vertailu on hankalaa, mutta mitä mielenrauhasta kannattaa maksaa? Kuva: Colourbox

Lainan turvaaminen vakuutuksella tuo mielenrauhaa, mutta auttaako se oikeasti hädän hetkellä?

Yhä useampi ostaa asuntolainan kylkiäisenä pankista vakuutuksen, jolla turvataan lainan takaisinmaksu, jos tapahtuu jotain odottamatonta. Lainaturvavakuutus on jo 38 prosentilla asuntovelallisista, ja uusista lainanottajista puolet hankkii sen.

Pankit markkinoivat asuntolainaan liittyviä lainaturvia tarmokkaasti, sillä ne ovat niille kannattavia lisätuotteita. Mielenrauhaa voi ostaa moneen tilanteeseen monella hinnalla: kuoleman tai tapaturmaisesti sattuvan pysyvän haitan varalle sekä työkyvyttömyys- tai työttömyysaikaa turvaamaan.

Lainaturvien vertailu on kuitenkin hankalaa, sillä vakuutuksen voi hankkia vain siitä pankista, josta ottaa lainankin. Ehkä siksi moni sortuu ostamaan vakuutuksen selvittämättä, mitä tuli hankittua. Erityisesti laajemman turvan, eli työttömyyden ja sairausloman varalle vakuutuksen ostavilla odotukset saattavat olla liian suuret.

– Nimi laaja vie monella ajatukset harhaan. Toki laaja turva antaa enemmän lisäsuojaa, mutta näissä vakuutuksissa on runsaasti rajoituksia, ehtoja ja aikarajoja, joiden takia korvauksia ei lopulta maksetakaan, kertoo Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan jaostopäällikkö Leena Snellman.

Huolimattomuus kostautuu

Netin keskustelupalstoja vilkaisemalla tuntuu, että lainaturvaan pettyneitä on paljon. Neuvontatoimistoon valituksia tulee kuitenkin aika vähän, mutta usein ongelmana on työttömyysturvaan ja työkyvyttömyyteen liittyvät vakuutukset sekä terveysselvitys.

– Ongelmat syntyvät jo lainatiskillä. Asunnon hankkiminen on niin iso juttu, että kaikki muu tuntuu tärkeämmältä kuin ohessa otettava vakuutus, Snellman sanoo.

Hänen mukaansa sekä vakuutuksen ostajan että myyjän olisi syytä olla tarkempia. Pankin pitäisi antaa laina-asiakkaalle vakuutuksen tuoteselosteet ja ehdot hyvissä ajoin. Asiakkaan velvollisuus on tutustua niihin, jotta tietää, mitä on ostamassa ja ymmärtää, ettei aina voi korvausta saada.

– Kuoleman varalta otettu suppea vakuutus on selkeä juttu, mutta ongelmia ilmenee laajan turvan kanssa. Yllätyksiä tulee siitä, ettei työttömyyden määrittely ole vakuutusehdoissa kovin yksinkertainen. Ja vaikka laina-aika on pitkä, työttömyysturvaa saa aina korkeintaan vuodeksi kerrallaan ja koko aikana vain 24–36 kuukaudeksi.

Myös terveysselvityksen tekemisessä pitää olla tarkka.

– Jos on täyttänyt terveyskyselyn ylimalkaisesti ja rastittanut kohdan ”olen terve enkä ole vuoteen käynyt lääkärissä”, mutta onkin käynyt lääkärissä sellaisen sairauden takia, jonka vuoksi vakuutusta ei olisi edes myönnetty, voi vakuutus raueta eikä korvauksia makseta lainkaan.

Snellman muistuttaa, että lainaturva ei ole poikkeuksellinen vakuutus, vaan kaikissa vakuutuksissa on ehtoja ja rajoituksia. Ne pitää vain selvittää hyvin, että tietää, mitä rahallaan saa.
Lainat ovat nykyään niin isoja, että jotain turvaa kannattaa hankkia. Mutta ei pidä sortua ostamaan sikaa säkissä.

Katso videolta Chisun ja Mikael Gabrielin Älä herätä mua unesta -duetto!

Mikael Gabriel oli fiiliksissä jokaisen artistin esityksestä Vain elämää -päivänään. Dueton hän halusi kuitenkin esittää Chisun kanssa.

– Mä oon rakastanut Chisua jo paljon aikaisemmin kuin ollaan edes tavattu.

– Toteutan yhden mun unelmista. Siksi valitsen Chisun, Mikael kertoi jaksossa.

Mikael ja Chisu duetoivat Älä herätä mua unesta -kappaleen. Sävellaji oli Miklulle hankala, mutta hän ei antanut sen häiritä.

Nelonen on julkaissut myös toisen videon, jota ei näytetty televisiossa. Siinä Miklu myöntää, että hänen päänsä ei aina ole kestänyt suosiota.

2758485

Kuuntele täältä kaikki Mikaelin Vain elämää -päivän kappaleet ja äänestä suosikkiasi!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Mikael Gabrielin Vain elämää -päivää on ylistetty somessa. Oliko se mielestäsi kaikkien aikojen paras?

Lauri Tähkästä tuli yhdessä yössä niin kuuma, koska hän paljastui mieheksi, joka rakastaa tekemällä. Kaikki eivät ole käteviä käsistään, mutta olisihan se siistiä olla nainen, joka rakastaa tekemällä.

Maanantaina kotona odottivat puhtaat ikkunat. Mikä kirkkaus iskikään silmiin ja mieleen! Ikkunoiden pesu on minusta maailman rasittavinta touhua, ja siinä jää aina inhottavia läikkiä, jotka huomaa vasta seuraavan lauantaiaamun auringonpaisteessa.

Mutta kun ikkunat pesee isä, läikkiä ei jää.

Mutta kun ikkunat pesee isä, läikkiä ei jää.

Lomamatkan aikana isä oli remontoinut saunamme. Viime talvena pukuhuoneeseen oli ilmestynyt hänen tekemänsä hieno penkki. Sama mies on rakentanut kesämökin ja varmaan puolet sukulaisten mökeistä ja terasseista.

Muutkin rakastavat rakentamalla. Vain elämää -ohjelmassa Lauri Tähkästä tuli yhdessä yössä kuuma, koska viimeistään silloin selvisi, millainen puuseppä-supermies-tattirisotontekijä tämä Pohjanmaan ilmestys onkaan. Lauri näytti, että teot ovat hänen tapansa rakastaa.

Millainen puuseppä-supermies-tattiristontekijä tämä Pohjanmaan ilmestys onkaan.

Uusi ihannemies onkin Tähkän kaltainen hipsterin ja puusepän risteytys. Brittikyselyn mukaan 74 prosenttia naisista pitää kädentaitoja kumppanin vetävimpänä ominaisuutena. Urheilijatyypit ja trendikkäät kokkaajat jäävät tee-se itse-miesten taakse.

Isäni ei ole puuseppä eikä varsinkaan hipsteri. Mutta hän on mies, joka on osoittanut välittämistään aina teolla; puupallilla tai pyttipannulla. ”Jos meidän Pekka ei jotain osaa tehdä, niin ei osaa kukaan muukaan”, on äitini ylpeänä julistanut jo 40 viime vuotta.

On helppoa lähettää tekstiviestillä sydän ja tai kaksi. Minulle se on liiankin iisiä. Se, että oikeasti miettisi ja käyttäisi aikaa tehdäkseen jotakin, mitä toinen konkreettisesti tarvitsee, tuntuu välillä ylivoimaiselta puserrukselta.

Kaikki eivät ole käteviä käsistään eikä tarvitsekaan. Mutta olisihan se siistiä olla nainen, joka rakastaa tekemällä. Tämä syksynä aion ainakin yrittää.

Mutta silti sydän sinne isälle!

Hauskaa viikonloppua!

PS. Kiitos vielä lukijan lähettämästä mokkapalareseptistä!

Jare Tiihonen kertoo Kuukausiliitteen haastattelussa kärsineensä pahoista masennuskausista. Rankin romahdus tapahtui Los Angelesissa stadionkeikkojen jälkeen.

Cheek, oikealta nimeltään Jare Tiihonen, 34, kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa avoimesti mielenterveysongelmistaan.

Haastattelun mukaan Jarella on ollut elämänsä aikana useita masennuskausia, tuskatiloja ja paniikkihäiriöitä. Syksyllä 2009 Jare voi niin huonosti, että hoippui psykologin vastaaanotolle. Tämä suositteli käyntiä psykiatrilla. Siellä Jare sai kohtauksilleen diagnoosin: kaksisuuntainen mielialahäiriö. Psykiatri määräsi Jarelle Ketipinor-mielialakääkettä ja suositteli, että tämä kävisi terapiassa kerran viikossa.

Jaren mukaan hänen pahin romahduksensa tapahtui stadionkeikkojen jälkeen vuonna 2014. Cheek oli vuokrannut Los Angelesissa talon, jossa hänen oli tarkoitus äänittää biisejä Alpha Omega -albumilleen. Jare huomasi, että räppääminen ei onnistu, kun sanat eivät tulleet ulos suusta. Hän vajosi itseinhoon ja epäuskoon. Hän makasi iltapäivän studion lattialla, sikiöasentoon käpertyneenä.

"Jo pitkään olen voinut oikein hyvin."

Myöhemmin Jare arveli, että paha romahdus johtui lääkeannoksen pienentämisestä. Viisi vuotta aikaisemmin hän oli pienentänyt lääkkeen annostusta oma-aloitteisesti ilman lääkärin lupaa. Suomessa Jare hakeutui uudestaan psykiatrin puheille, ja annostusta nostettiin roimasti. Sen jälkeen hän kertoo voineensa hyvin.

– Jo pitkään olen voinut oikein hyvin.

– Ainoa huono puoli on se, että lääkkeiden takia en koskaan enää herää virkeänä. Käyntiin pääsemisesä menee aina vähintään tunti, Jare kertoo Kuukausiliitteessä.

Cheekin elämäkerta JHT Musta lammas ilmestyy ensi viikolla.

 

Mikael Gabrielin Vain elämää -päivänä kuultiin herkkiä ja rajuja tulkintoja. Äänestä omaa lemppariasi!

Anna Puu veti Kovaa biisin niin aggressiivisesti, että sai Mikael Gabrielin hiljaiseksi. Hectorin ääni osui puolestaan suoraan Mikaelin sieluun ja repi sen auki. Myös Suvi Teräsniskan versio Päästä mut pois -kappaleesta sai Miklun kyyneliin.

Mikael Gabriel kertoi hiljattain Me Naisten haastattelussa, ettei ole hajonnut ikinä niin pahasti kuin Vain elämää -päivänään. Some-kommenttien perusteella myös kotikatsomoissa tunteet olivat pinnassa. Kuuntele kaikki kappaleet videoilta ja äänestä jutun lopussa, mikä oli sinun suosikkisi!

1. Suvi Teräsniska: Päästä mut pois

2755216

 

2. Chisu: Älä herätä mua unesta

2758483

 

3. Anna Puu: Kovaa

2758484

 

4. Mikko Kuustonen: Viimeisen kerran

2758490

 

5. Lauri Tähkä: Kipua 

2758493

6. Hector: Vastatuuleen 

2758503

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esityksestä pidit eniten Vain elämää -jaksossa?