Voiko kännykällä vähentää maailman jätetaakkaa? Kyllä voi, kun lataat älypuhelimeen oikeat sovellukset. Kuva: Shutterstock
Voiko kännykällä vähentää maailman jätetaakkaa? Kyllä voi, kun lataat älypuhelimeen oikeat sovellukset. Kuva: Shutterstock

Kelpaisiko kotiinkuljetettu kierrätysmekko, ravintolalounas parilla eurolla tai vuokra-auto? Kotimaiset mobiilisovellukset Zadaa, ResQ, Lunchie ja Whim ovat sinua varten.

Zadaa: Kätevä mobiilikirppis

Mikä? Suomalainen second hand -mobiilisovellus, jonka kautta käyttäjät voivat ostaa ja myydä vaatteita samankokoisilta ja -tyylisiltä käyttäjiltä. Jos esimerkiksi olet kokoa 40 ja tykkäät hippivaatteista, voit etsiä kaltaisiasi ja kokoisiasi ihmisiä sovelluksen kautta ja ostaa vaatteet suoraan heiltä.

Zadaa perustettiin vuosi sitten, ja sen käyttäjämäärä on kasvanut Suomessa jo yli sataantuhanteen. Zadaassa on myynnissä yli puoli miljoonaa vaatetta.

Palvelu lanseerattiin pari viikkoa sitten myös Tanskassa, ja pian suomalaiset voivat ostaa vaatteita kirpputorihinnoin tanskalaisilta ja päinvastoin. Sovellus aikoo laajentaa toimintaansa tulevaisuudessa Euroopan isoihin kaupunkeihin, kuten Pariisiin, Lontooseen ja Berliiniin.

Toimii: iOS- ja Android -laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”On huippua, että voin hakea Zadaasta tuotteita merkin mukaan. Live-kirppiksellä sellaiseen ei ole mitään mahdollisuuksia. Myös kaupankäynti on suunniteltu hyvin: myyjä saa rahat vasta, kun ostaja kuittaa, että tuotteessa on kaikki okei.” Nainen, 30

ResQ ja Lunchie: Ravintola-annos pilkkahintaan

Mikä? Viime vuonna lanseerattiin peräti kaksi samalla idealla toimivaa hävikkiruokasovellusta, ResQ ja Lunchie. Niiden kautta ravintolalta yli jääneen ruoka-annoksen voi tilata muutamalla eurolla.

Sovelluksesta näkee, mitä ruokia lähistöllä olevissa ravintoloissa on tarjolla. Kotiinkuljetusta ei ole, mutta ravintola säilyttää ruokaa jääkaapissa siihen asti, että tulet sen hakemaan. Annoksen saat näyttämällä sovelluksen kautta tehtyä ostoa kassalla.

Toimii: Molemmat sovellukset toimivat iOS- ja Android -laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”Parasta on, että ruoka on edullista ja vähentää samalla ruokahävikkiä. Tuntuu, että kaikki voittavat. ResQ:n käyttö oli yllättävän helppoa ja meni juuri niin kuin pitikin.” Mies, 34

Whim: Unohda oma auto

Mikä? Tämän sovelluksen avulla et tarvitse ollenkaan omaa autoa, sillä Whim suunnittelee reitin puolestasi joukkoliikenteen avulla. Palvelu maksaa kuussa 249 euroa ja antaa mahdollisuuden rajattomaan liikkumiseen Helsingin sisäisillä busseilla, metroilla, junilla ja raitiovaunuilla.

Kuulostaako kalliilta? Juju on siinä, että sovelluksen käyttö kerryttää Whim-pisteitä, jotka voit vaihtaa taksiin tai vuokra-autoon. Kuussa käytössäsi on 5000 Whim-pistettä, mikä riittää sekä useisiin taksimatkoihin että parin päivän autovuokraan.

Myös yksittäisiä matkoja voi ostaa. Samalla saat matkaan tarvittavat liput.

Toimii: iOs-laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”Ilahduin, kun huomasin, että ensimmäinen matka on ilmainen. Käyttöliittymä oli todella selkeä ja nopea osoitteen kirjoittamisesta lähtien. Vähän kuin HSL:n Reittiopas, mutta vielä parempi. Matka Helsingistä Espooseen sujui sutjakkaasti. Kun minulla on joskus kiire, voin tilata kertyneillä pisteillä taksin.” Nainen, 34

Anna Perhon uutuuskirjassa Antisäätäjä (Otava) pohditaan erilaisia kiireen ja stressin ongelmia sekä sitä, miten oman elämän tahdista saisi tehtyä vähän rauhallisemman.

Kännykkä piippaa jatkuvasti uusista viesteistä, tietokoneen näytölle ponnahtelee sähköposteja, puhelimet soivat ympärillä – monen olo on työpaikalla levoton, ja syystä! Keskittyminen vaikeutuu ja mieli käy ylikierroksilla, kun ympärillä tapahtuu jatkuvasti jotain, jolle pitäisi antaa huomiota.

Onko maailma tullut hulluksi, vai ehkä ongelma on loppujen lopuksi vähän meissä itsessämme?

Anna Perho uusi teos Antisäätäjä käsittelee muun muassa kiireen ja sähläämisen lieveilmiöitä. Moni porskuttaa sata lasissa, mutta kaipaa silti (tai siitä johtuen) rauhallisempaa fiilistä. Perhon mukaan se on myös mahdollista saavuttaa – ihan itse.

Lue myös: Tunnistatko itsesi? Perfektionisteja on kahta lajia – terapeutti antaa vinkit hölläämiseen

Yksi teoksen aiheista on reaktiivisen ajattelun, eli jatkuvasti kaikkeen ympärillä olevaan reagoimisen ongelma.

– Tutkimusten mukaan tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti. Keskimäärin tarkoittaa, että moni tsekkaa viestejä vielä tiuhemmin. Ei siis ihme, että mieli on kuin maailmanpyörä ilman nopeusrajoitinta, Perho kuvailee kirjassaan.

”Tarkistamme puhelimeen tulleet viestit keskimäärin joka kuudes tai seitsemäs minuutti.”

Reaktiivinen ajattelu ”vie meitä kuin pässiä narussa” ja voi johtaa Perhon mukaan niin kutsuttuun SVAMP-oireyhtymään.

– SVAMP on akronyymi, johon tiivistyy viisi reaktiivisen käyttäytymisen avaintoimintoa. Ruotsin kielessä sana svamp tarkoittaa sientä, mikä on hyvä vertauskuva tälle käyttäytymiselle. Jos kasvustoa ei aktiivisesti torju, se lahottaa kantajansa puhki.

Ehkä sinäkin kärsit SVAMP-oireyhtymästä? Näistä oireista sen voi tunnistaa:

  • Stressi. Olo on usein ärsyyntynyt, väsynyt ja ahdistunut. Nukkumisestakaan ei tule oikein mitään, ja ilonaiheet tuntuvat olevan harvassa.
  • Vaeltava mieli. Ajatukset säntäilevät päättömästi sinne tänne ja keskittyminen on vaikeaa. Keskittyminen myös herpaantuu jokaisesta piippauksesta, kutsusta ja kehotuksesta.
  • Aina online. Puhelimen sulkeminen tuntuu mahdottomuudelta, ja keho tuntuu käyvän ylimääräisillä kierroksilla. Rentoutuminen on vaikeaa, mutta havahdut myös usein siihen, että olet ollut pitkään aivan muissa ulottuvuuksissa.
  • Multitaskaus. Kaikkea pitää tehdä samaan aikaan, eikä sen takia mikään oikein tahdo valmistua. Ärsyttää, kun kaikki on aina kesken. Lounas tulee syötyä tietokoneen äärellä, etkä pysty esimerkiksi keskustelemaan ilman, että vilkuilisit välillä kännykkää.
  • Paineet. Tuntuu siltä, että on koko ajan kohtuuttomien paineiden alla. Jatkuva kiire ja suorittaminen ovat olennainen osa myös vapaa-aikaa.

Kuulostaako tutulta? SVAMP-oireyhtymästä on Perhon mukaan onneksi mahdollista päästä eroon.

Rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Hän toteaa teoksessaan yksiselitteisesti, että totaalinen pysähtyminen ja rauhoittuminen on huomattavasti tuottavampaa kuin raivokas, päämäärätön touhuaminen.

Perho listaa neljä neuvoa, jotka auttavat pääsemään yli SVAMP-oireyhtymästä:

  1. Opettele käyttämään sähköpostia järkevämmin.
  2. Lopeta multitaskaaminen. Useamman asian yhtäaikainen mukatekeminen verottaa työtehoasi 40 prosentilla, lisää stressioireita ja ärtymystä sekä hajottaa keskittymisen. Aivosi eivät kykene keskittymään kahteen asiaan kerralla, piste.
  3. Suunnittele päiväsi etukäteen ja tauota työpäiviä mindfulness- tai muun rauhoittumishetken avulla.
  4. Keskity lopputulokseen, älä näennäiseen helppouteen. Jos voit hoitaa asian x yhdellä puhelinsoitolla, tee se 40 sähköpostin lähettämisen sijaan.

Lue lisää Anna Perhon uutuuskirjasta Antisäätäjä (Otava), joka ilmestyi 11. elokuuta.

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.