Kuva: Panu Pälviä

Köyhä syö puuronsa ilman voisilmää ja tarvitsee kekseliäisyyden lisäksi huumorintajua. Toimittaja kokeili, pärjääkö hän kuukauden ajan peruspäivärahalla.

 

Kaapissa on makaronia ja näkkileipää. Margariiniakin on, mutta siinäpä se. Näillä pitäisi elää reilut viisi päivää. Kaveri pyytää leffaan. Ruahhahhah!

On 26. päivä elokuuta. Tarkoitukseni oli elää kuun loppuun peruspäivärahalla.

Rahaa on jäljellä muutama euro, joten edessä näyttäisi olevan epäonnistuminen. Miten tässä näin kävi?

Palataan muutama viikko ja pari hassua seteliä taaksepäin. Idea kuulostaa hauskalta: teen kuukauden mittaisen tripin köyhyyteen ja testaan, miten minimillä eletään. Tullaanko toimeen? Nautitaanko elämästä vai kituutetaanko vain?

Köyhän kuukauden jälkeen palaan omaan, mukavaan elämääni. Sitä ennen kuvittelen eläväni ihanan yksinkertaisesti: syön yksinkertaista, edullista, itse laittamaani ruokaa kauden kasviksista. Säästän rahaa. Alan nähdä maailman uusin silmin. Viisastun.

Peruspäiväraha tarkoittaa verojen jälkeen 526,85 euroa kuukaudeksi. Lisäksi saisin asumistukea 261,50 euroa. Vähennän summasta vuokran, 550 euroa. Jäljelle jää 238,35 euroa. Vähennän muut pakolliset: julkisen liikenteen kuukausilippu, halvin nettiyhteys, pieneksi arvioidut puhelinmenot – ja voilà, ruokaan, viihteeseen ja muuhun elämään olisi kuukaudeksi käytettävissä 177 euroa. Laitan summan kukkarooni ja alan kuluttaa.

Köyhästi cool?

6.8.2012 K-Market Munkkivuori. Näkkileipää, margariinia, jauhelihaa, tomaattia, sipuli, makaronia: 6,90 €. Alkuinnostukseni on korskean hurskastelevaa, ja tunnen
ensimmäisillä kauppareissuilla tyydytystä. Edessä oleva nainen ostaa kasan tavallisen näköisiä elintarvikkeita mutta käyttää niihin 80 euroa. Minä en käytä. Näkkileipä on hyvää. Karkit ovat ihmiselle tarpeettomia. Köyhä pärjää ilman turhuuksia ja jalostuu paremmaksi ihmiseksi.

Suositulla keskustelupalstalla on puhuttu siitä, paljonko vähimmillään menee kuukauden ruokiin. Moni keskustelija kertoo pärjäävänsä 80 eurolla. Pystyy kuulemma herkuttelemaankin, jos ostaa halvinta vaniljajäätelöä ja mansikkahilloa: "Ei aina tartte syödä sitä kalliimpaa Eldoradoa ja muuta."

Lukijalle keskusteluketjusta ei jää päällimmäiseksi herkuttelufiilis.

"Aamupalaksi ruishiutaleita. Kilon Nalle maksaa vajaa 2 €, ja siitä tulee monet aamiaiset. Ilman voisilmää kannattaa tehdä tarpeeksi löysää, että sen voi juoda."

”Leipänä välillä ihan kuivaa näkkäriä. Margariinia lisäksi silloin, kun on varaa. Jauhelihaa 4 x 400g ja makaronia kaksi pussia, sipuli joukkoon. Saa kaksi kattilallista jauhelihamakaronia, ja se riittää neljäksi tai venytettynä viideksi päiväksi."

Köyhät kyykkyyn

9.8. S-Market Vallila. Kukkakaali, kaali, ruispalat, multivitamiinijuoma, vihreä linssi, juusto, muovikassi: 13,20 €. Kotimaiset hedelmät, miljardi euroa kilo. Ei taida olla vielä kausiherkkujen aika. Luomuvihannekset, hullun kalliita. Maailmakaan ei nyt pelastu. Ihmiset kiskovat kärryihinsä ihanalta tuoksuvia tuoreita basilikoja ja minttuja. Kaali on onneksi aika halpaa.

– Sä oot ostanu muovikassin! Miksi sä oot ostanu muovikassin?

Työkaverini katsoo järkyttyneenä ostoskuittiani. No, en vain muistanut ottaa omaa kassia mukaan. Jos olisin pysyvästi köyhä, muistaisin, koska kahden muovikassin hinnalla saa jo ison pussillisen makaronia.

Makaroni on edullista – ei tuorepasta vaan tavallinen sarvimakaroni. Sitä löytyy marketeista kuivatavaroiden alimmalta hyllyltä. Jos haluaa nähdä ympärillään köyhiä, kannattaa etsiä makaronihyllyn edestä, lattian rajasta. Siellä kykkii tänäänkin iäkäs mies vertailemassa kilohintoja.

Vielä vähän aikaa sitten oletettiin, että vanhuksilla menee taloudellisesti yllättävän hyvin, vaikka eläkkeet ovat pieniä. Ikäihmisiä ei näet näkynyt toimeentulotuen asiakkaina niin paljon kuin olisi luullut.

Tänä talvena tehtiin tutkimus Kuopion leipäjonosta, ja siellähän he olivat: sinnittelevät seniorit, jotka syövät puuron ilman voisilmää ja hakevat mieluummin ruoka-apua kuin käyvät sossussa.

Minun köyhäilydieettini ei perustu terveelliseen ruokaan. Kauden kasvikset ovat kalliita, euron juustohampurilainen on halpa. Avokadosta ja saksanpähkinöistä saisi hyviä rasvoja, mutta hyvät rasvat tuntuvat nyt kovin kaukaiselta ajatukselta. Ne kuuluvat samaan ruokahifistelyn maailmaan kuin luomu, lähi, reilu ja tuore. Rasvoista puheen ollen en näytä kärsivän aliravitsemuksesta. Farkut kiristävät entistä enemmän.

Ei pelkästään leivästä

10.8. Laulutunti: 35 euroa.  Koska Olen Sen Arvoinen. Yleensä tuntuu hyvinkin järkevältä käydä pari kertaa kuussa tunnilla. Se antaa energiaa ja on hauskaa. Ei kai köyhäkään kaikesta kivasta tingi. Ei kai?

Mitä kuuluu kohtuulliseen toimeentuloon? Taannoisessa paneelikeskustelussa päädyttiin siihen johtopäätökseen, että köyhälläkin on oikeus esimerkiksi huulipunaan – ei ehkä Diorin punaan, mutta markettituotteeseen. Minäkin luulin viikko sitten, että tässä olisi kysymys valinnoista. Ostaisin halvempaa briejuustoa. Kävisin ehkä kirpputorilla katsomassa, löytäisinkö sieltä hauskan kesäpaidan. Ja höpö höpö. Viikon jälkeen on selvää, että köyhä ei shoppaa eikä todellakaan käy millään laulutunneilla.

– Siihen tottuu. Ei vain osta mitään. En ikinä puhu ystävien kanssa ostelemisesta, kertoo Tiina Molander.

Hän on 36-vuotias oululainen teini-ikäisen lapsen yksinhuoltaja, työtön ja velkajärjestelyssä – köyhä suunnilleen vuodesta 2003, vakipaikasta irtisanoutumisen ja avoeron jäljiltä. Tiinan kotona huonekalut ovat roskiksista ja ystäviltä, vaatteet on saatu kesäkuntoon hoikentuneilta tutuilta. Lapsen tukka on leikattu itse. Tiinaa naurattaa, kun kysyn, joutuuko hänkin kävelemään rucolaosaston ohi ostamatta.

– Toki yritän syödä myös vihanneksia, mutta meidän köyhien vakiopolku Lidlissä näyttää johtavan helposti einespuolelle ja pakastepizza-altaalle. Lenkkimakkara maksaa 89 senttiä, salaattipussi tuplasti enemmän.

Vähävarainen tarvitsee Tiinan mukaan hyvän mielikuvituksen ja huumorintajua, muuten masentuisi. Tiinalla on nykyään aikaa lapselle ja ystäville, mutta raivostuttavia asioita riittää: yksinhuoltajien asema, turhauttava byrokratia, terveellisen ruuan kalleus.

– Minulle on myös sanottu suoraan, että ethän sinä voi olla köyhä, kun olet ylipainoinen. On yllättävää, miten moukkamaisia ihmisiä vielä löytyy. Toisaalta olen itse niin kova pitämään mölyä, että kerjään ehkä samalla muiltakin suoraa puhetta.

Köyhän harrastukset ovat simppeleitä. Tiina käy koirien kanssa lenkillä, ostaa Lidlistä vibraattoriin edullisia paristoja, lukee,piirtää ja bloggaa. Itselleen hänellä ei ole tarvetta ostaa asioita, mutta teini-ikäinen tarvitsee enemmän: vaatteet, joilla ei erotu joukosta ja tietokoneen, jotta ei syrjäydy kavereista.

Elämää minimillä

16.8. Elämäntilanne vaatii tilitystä eli pussikaljaa. Kaupan halvimmat tölkit ovat huoneenlämmössä, kylmästä saa vain kalliimpia. Näin sitä nöyryytetään ihmistä. Ostan kylmän ja kalliin, 2,60 euroa. Raivostuttaa sekin, että töissä joku, ehkä monikin, on lorauttanut kahvimaitonsa minun maitopurkistani. Nimikoin tölkin näkyvästi, tunnen jäätävää raivoa näpisteleviä kollegoitani kohtaan. Harkitsen, että lopetan myös itse naapuritoimituksen maitopurkista ammentamisen.

Saan puhelimeen Toivo Nyyssösen. Hän on sosiaalityöntekijä Lappeenrannasta ja kertoo, että oikeasti voisin hakea peruspäivärahan lisäksi toimeentulotukea. Virallisten laskutoimitusten mukaan ihmisen pitäisi tulla toimeen 461 eurolla kuussa.

– Kyllä sillä aluksi voi elää ihan hyvää elämää, Toivo aloittaa.

Aluksi, niin. Jos tietää olevansa väliaikaisesti köyhä, jaksaa ehkä reippaasti marjastaa, sienestää ja kuivata villiyrttejä. Mutta kun tilanne pitkittyy, ihminen lannistuu. Köyhyyden mukana tulee helposti velkaantumista, päihdeongelmaa, masennusta ja yksinäisyyttä. Jossain vaiheessa tulee myös odottamaton
menoerä, joka kaataa budjetin ja saa horsmanversojen ja suppilovahveroiden kanssa kikkailun tuntumaan turhalta. Tiina Molanderille sellainen katastrofi voisi olla vaikka koiran sairastuminen.

– Koira pitäisi päästää heti koirien taivaaseen, lääkärikuluihin ei olisi rahaa.

Toivo kertoo, että toimeentulotuen asiakaskunta on kirjavaa. Seassa on yksinäisiä, perheellisiä, yrittäjiä ja opiskelijoita. Työttömiä, mutta myös entistä enemmän osa-aikatyötä tai pätkäduuneja tekeviä. Se on huolestuttavaa. Sekin on huolestuttavaa, että vuonna 1994 syntyneellä nuorella saattaa olla 10 000 euroa ulosotossa.

– Surullisimpia puolia tässä työssä on se, että ihmisillä on niin hankalia taustoja. Kun on jaettu tarpeeksi huonot kortit, mikään ei onnistu. Pelkkä raha ei auta, pitäisi olla sosiaalistakin pääomaa.

Ei reissuja, ei lahjoja

23.8. Kummitytön synttärilahja: 11 €. Olisin halunnut ostaa jotain, mihin 14-vuotiaalla itsellään ei olisi varaa. Tämän
Glitter-varvaskorun ja kynsilakan hän pystyisi ostamaan itsekin. Toinen ongelma: kesänpäättäjäisviikonloppu mökillä. Paineita lähteä, mutta ei varaa junalippuun eikä juhlaruokaan. Nyt olisi kahdensadan euron pikavipin paikka. Päädyn pummaamaan siskolta kyydin ja ylöspidon.

Tiina Molander ei  mökkeillyt edes juhannuksena vaan kävi pyöräilemässä ympäri kaupunkia. Festareilla tai keikoilla häntä ei kesällä nähty – paitsi kerran, kun hän vaihtoi yhden taulun lippuun Erinin keikalle.

Bileet, ulkona syömiset ja reissut ovat niitä kohtia, joissa köyhä alkaa lipua varakkaampien kavereiden elämän ulkopuolelle. Kun ei pysty osallistumaan, haluaa eristäytyä. Tiinan mukaan monet vähävaraiset ostavat lahjoja velaksi tai jäävät juhlista pois.

– En minäkään osta lahjoja. Jos lapsi menee synttäreille, lahjaan on pakko olla varaa. En tajua, miten monen lapsen yksinhuoltajat saavat paletin pysymään kasassa.

Tiina kuuluu edelleen monenlaisiin ystäväpiireihin. Helpointa on hengittää sellaisten kanssa, joille ura ja raha eivät merkitse kaikkea. Varakkaammille äänekäs köyhä on kiusallinen piikki lihassa.

– Olin kerran juhlissa, joissa kaikki esittäytyivät: "Minä olen Anna, olen projektipäällikkö ja harrastan sitä ja tätä". Minä kerroin olevani Tiina, ypöyksinhuoltaja lähiöstä ja harrastavani perheneuvolakäyntejä. Ihmiset vaivautuivat. He olisivat ehkä halunneet sanoa, että otan osaa, mutta ei sekään oikein sopinut, kun olin siinä iloisena bilettämässä.

Entä köyhyyden periytyminen, josta puhutaan nykyään paljon? Toivo Nyyssönen huomaa työssään, että 90-luvun laman jäljiltä on kasvamassa uusi sukupolvi ilman mallia siitä, miten saadaan elämän syrjästä kiinni. Samalla, kun toiset saavat perintöjä, toisille omistus-asuminen lipuu mahdottomaksi haaveeksi. Tiina Molander toivoo, että hänen esimerkkinsä ei kannusta lasta ainakaan apatiaan.

– Opiskelen koko ajan avoimessa yliopistossa, pidän itseni ajan hermolla. Jos en olisi käynyt kouluja, en olisi näin hyväntuulisena kertoilemassa köyhyydestä. Koulutus auttaa pitämään puoliaan, ja on loistava uudistus, että työttömällekin sallitaan nykyään omaehtoinen opiskelu.

Tiina ei haluaisi palata entiseen elämäänsä miettimään, millaiset sohvatyynynpäälliset seuraavaksi ostaisi. Mutta on köyhyys tuonut mukanaan huomattavan tylsiä asioita. Ei ole kivaa olla lapselleen velkaa. Vähemmän hauskaa on myös miettiä, mistä saadaan ainesosat kotitaloustunnilta tulleisiin läksyihin. Äidin köyhyyden ei tarvitsisi kuulua lapselle, mutta kun se kuuluu.

Ratkeaminen

28.8. Luovutan, en pärjännyt. Varattomuuskokeiluni on kieltämättä ollut holtitonta pelleilyä: mainitsematta jäi esimerkiksi viikonloppuretki Vantaalle katsomaan Jukolan viestiä. Seutuliput, aamukahvit, sämpylä, metrilaku ja muu tärkeä: vajaat 20 euroa. Viimeisellä viikolla tapahtui myös ratkeaminen suklaan, rucoloiden, basilikojen ja salaattijuuston äärellä, ainakin 10 € ylimääräistä. En käyttänyt Lidliä, koska sitä ei ollut lähellä.

– Onhan sulla puurohiutaleita vielä! muistuttaa lähimmäinen, joka varmasti on juuri syönyt sitruunaisen savulohipastan päivälliseksi.

Koetapa itse syödä viikko puuroa, kun olet jo valmiiksi kyllästynyt yksitoikkoisiin eväisiin. Elämänohjeiden vastaanottaminen ei nyt huvittaisi. Tiinan tuttaviltakin tulee välillä hyviä neuvoja. "Mee töihin" on yksi suosittu, "kerää pulloja" toinen.

Kuinka Tiina sitten pärjää? Häneltä menee kahden hengen ruokiin kuukaudessa 120 euroa. Dyykkaus tosin auttaa paljon. Ihmiset, jotka kaivelevat kauppojen roskiksia eivät siis ole elämäntapaintiaaneja vaan yksinhuoltajaäitejä lähiöstä.

Roskisbisnes ei ole helppoa, koska kaupat ovat alkaneet lukita jätepisteitään. Bonuksena tulee yhteiskunnallinen raivo, kun Tiina näkee roskiin heitettävän ruuan määrän. Joulun jälkeen lihatalouden eettisyys tiivistyy roskisten liepeillä. Sika kasvatetaan, jotta se voitaisiin teurastaa ja heittää kinkku kaatopaikkakuormaan.

Nyt syksyllä Tiinan ruokatalous elää runsauden aikaa, koska ystävät tekevät pakastimiinsa tilaa uudelle sadolle. He tuovat vanhoja marjoja ja viime joulun lanttulaatikot Tiinalle, joka ottaa avun iloisena vastaan.

Toisin kuin minä, joka poistuin elokuun lopussa köyhyyden piiristä, Tiina ei ole pääsemässä lähiaikoina pakoon. Hän opettaa satunnaisesti sarjakuvan tekoa, hakee aika ajoin töitä ja aikoo pyrkiä ensi keväänä ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosiaalialaa. Rahatilannetta opiskelu ei kohenna, mutta Tiina on tottunut pärjäämään pienellä.

– Olen sellainen persoona, että elän tässä hetkessä. Tai kuten lähipiiri kuvailee, olen kuin koira, joka ei pysty hahmottamaan muita aikaulottuvuuksia.

– Ja jos rahaa tulee, en osaa käyttää sitä. Sain jokin aika sitten 200 euroa kilometrikorvauksia, kun minut oli pyydetty opettamaan sarjakuvaa ja onnistuin saamaan auton lainaan. Hullaannuin ja leikin hetken, että olen niin kuin muutkin. Ostin Comfortia enkä halpaa huuhteluainetta ja Oivariinia Lidlin Vita D'orin sijasta. Ai että oli hienoo.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Käy läpi kaikki vaihtoehtosi tarkkaavaisesti. Nyt ei ole aika hosua. Päädyt vain huonoihin ratkaisuihin, jos et kuuntele itseäsi.

 

KAURIS

Rakenna uutta vanhan ja tutun idean päälle. Olisi turhaa heittää pois valmis pohja. Alusta aloittamisen sijaan korjaile ja kehitä eteenpäin.

 

VESIMIES

Älä anna kenenkään käskyttää sinua tärkeissä valinnoissa. Sinun on otettava ohjat käsiisi ja tehtävä niin kuin vaistosi sanoo. Pidä tavoitteesi mielessäsi.

 

KALAT

On aika ottaa vastuuta. Laita liikkeelle sinulle sopivia muutoksia, jos tilanne on luisunut epämiellyttäväksi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

OINAS

Auta parhaasi mukaan pulaan joutunutta kaveria tai sukulaista. Ota opiksi menneisyydessä tekemistäsi virheistä. Kokemuksistasi on hyötyä sekä itsellesi että muille.

 

HÄRKÄ

Älä tyydy vain pintaraapaisuun. On aika tutustua sinua kiinnostavaan asiaan tai ihmiseen paremmin. Etsi elämääsi vakautta ja tasapainoa.

 

KAKSONEN

On aika siirtyä sanoista toimintaan. Lähde liikkeelle ennen kuin joku muu ilmaantuu tekemään siirtosi puolestasi. Varaudu kohtaamaan kilpailua.

 

RAPU

Muista hoitaa ensisijaisesti velvollisuutesi. Lupauksien pitäminen menee tänään kaiken muun edelle. Näytä olevasi luottamuksen arvoinen.

 

LEIJONA

Näytä olevasi tosissasi. Anna kaikkesi projektille, jonka parissa puurrat. Vilpitön into on paras keinosi vaikutuksen tekemiseen.

 

NEITSYT

Älä anna kenenkään vaatia sinulta kohtuuttomia. Hoida oma osuutesi ja siirry sen jälkeen asioissa eteenpäin. Joku lähestyy sinua epätavallisen ehdotuksen kanssa.

 

VAAKA

Ihmissuhderintamalla on luvassa muutoksia. Älä vedä liian nopeita johtopäätöksiä, vaan anna tilanteen kehittyä kaikessa rauhassa. Vältä ylireagointia.

 

SKORPIONI

Kohtaat haasteen, jota ei selätetä hetkessä. Etsi ratkaisuja menneisyydestäsi. Käänny ystävien puoleen, jos tarvitset neuvoja.

Apple on luvannut ilmaiseksi uuden akun iPhone 6S -puhelimiin, mikäli akussa on valmistusvika. Voit tarkastaa asian sarjanumeron avulla.

Onko sinulla iPhone 6S? Sammuuko se usein ja yllättäen? Jos vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä, kannattaa tarkastaa, jospa saisit akun vaihdatettua ilmaiseksi. Apple on nimittäin myöntänyt, että joissain 6S-malleissaa saattaa olla viallinen akku. Tosin yhtiön mukaan vika koskee vain pieniä määriä puhelimia. Puhelimet, joiden akussa on tyyppivika, on valmistettu syys-lokakuussa 2015, kertoo Cnet-sivusto.

Näin selvität asian:

1. Katso puhelimesi sarjanumero ja ota se itsellesi muistiin. Se löytyy:

  • Asetukset (Settings)
  • Yleiset (General)
  • Tietoja (About)

2. Mene tälle sivustolle

ja näpyttele avoimeen kenttään puhelimesi sarjanumero. Tämän jälkeen paina submit ja saat tiedon, onko puhelimesi akussa vika. Sivuilla on myös lisätietoa, mitä tehdä, jos akkusi on viallinen.

Miten voi itse vaikuttaa akun kestoon?

Ei iPhone 6S tietenkään ainut malli ole, jonka akku koettelee käyttäjän hermoja. Kerroimme aikaisemmin muutamia kikkoja, joilla akun voi saada kestämään pidempään. Tässä vinkit kertauksena:

1. Säädä näytön kirkkaus
Mitä kirkkaammalla näyttösi on, sitä enemmän se vie akkua. Automaattinen kirkkaudensäätö voi tuntua kätevältä, sillä se määrittää kirkkauden ympäristön mukaan ja säästää akkua. Mutta jos akkusi on todella vähissä, kannattaa himmentää näyttöä manuaalisesti.

2. Ilmoitukset pois käytöstä
Jos olet aktiivinen somessa, tulee Facebook- ja Instagram-ilmoituksia välillä tiuhaankin tahtiin. Ne tuhlaavat paljon virtaa, joten kannattaa ottaa ilmoitukset pois käytöstä. Jos kuitenkin haluat nähdä kaikki uudet uutiset, säädä asetukset niin, ettei puhelin piippaa, välky tai tärise joka kerta.

3. Unohda värinä
Jos puhelimesi akku uhkaa hiipua, ota ensi töiksesi värinähälytys pois päältä.

4. Ota wifi pois
Langaton yhteys unohtuu helposti päälle, ja silloin wifi etsii jatkuvasti tarjolla olevia verkkoja. Se jos mikä syö akkua! Käännä siis wifi pois päältä.

5. Käytä lentokonetilaa
Jos tiedät, ettet tarvitse puhelintasi seuraavaan pariin tuntiin vaikkapa leffateatterissa, kytke lentokonetila päälle. Kun kytket leffan jälkeen puhelimen normaalitilaan, pitäisi akkua olla lähes yhtä paljon tallella kuin ennen leffaa.

6. Sovellusten päivitykset pannaan
Jokainen älypuhelimen käyttäjä tietää, että päivitysilmoituksia tulee jopa useita päivässä. Älä anna puhelimesi päivitellä automaattisesti niitä. Hyväksy vain olennaisimmat, jolloin säästät huomattavasti akkua.

”Iäkkäät naiset ovat kokeneet elämää ja nähneet maailmaa, joten on ollut mukavaa keskustella heidän kanssaan”, Raimo Palin kertoo treffeistään.

Elokuussa Raimo Palinin, 83, lapsenlapsi Rasmus Tikkanen latasi Facebookiin julkaisun, jossa etsi seuraa ukilleen. Treffi-ilmoituksesta tuli somehitti, joka keräsi lähes 4 000 jakoa, ja monet mediat uutisoivat siitä.

Ilmoitus sai alkunsa, kun kaksikolla oli pari tuntia luppoaikaa laivalla. Rasmus luonnosteli tekstin puhelimellaan ja luki sen Raimolle, joka sanoi oitis, että mikäs siinä.

”1933 sodan jalkoihin syntynyt ukkini on viettänyt rikkaan elämän, kasvattanut 3 tyttöä ja oli elämänsä rakkauden kanssa yli 60 vuotta yhdessä. Mummin sivut loppuivat kuitenkin yllättäen kesken, suru oli järkyttävä. -- Mutta niin ihmismieli ja aika ovat ihmeellisiä asioita, ne parantavat syvimmätkin haavat. Ukilla on vielä monta sivua jäljellä. Se voi olla aika kiva tarina!” Rasmus kirjoitti Facebookiin.

”Kasikymppiseks ukoks hän on todella reipas, skarppi, kohtelias ja hyvässä kunnossa. Joten jos tiedät jonkun yksinäisen hot grandmaman tai greatgrandmaman niin help a brother out! Saa laittaa viestiä niin Raimo tässä, ylpeä laivaston upseeri ja herrasmies, lähtee mielellään tutustumaan.”

Nyt Raimo kertoo Me Naisille, että ilmoituksesta on poikinut kymmeniä, ehkä jopa satoja, yhteydenottoja. Naisten valokuvat, numerot ja osoitteet ovat Rasmuksen koneella. Raimo asuu Espoon Matinkylässä, joten kaksikko on huomioinut pääkaupunkiseudulla asuvat vastaajat.

– Yksinäisiä naisia näyttää olevan hirveän paljon. Usein tytär on huomannut, että äiti on yksinäinen, ja antanut hänen puhelinnumeronsa, Raimo sanoo.

Kaikki Raimon tapaamat naiset ovat hänen tapaansa leskiä.

– Kymmenkuntaan naiseen olen ottanut yhteyttä. Ollaan käyty kahvilla ja juteltu, parin kanssa useammankin kerran.

– On virkistävää tutustua hienoihin naisiin. Kauhean fiksuja ovat olleet kaikki. Iäkkäät naiset ovat kokeneet elämää ja nähneet maailmaa, joten on ollut mukavaa keskustella heidän kanssaan.

Yhden naisen kanssa Raimo kävi katsastamassa Helsingin joulukadun: kävelemässä Aleksanterinkadulla ja Esplanadilla sekä Stockmannin tavaratalossa. Suunnitteilla on myös teatteri- ja konserttikäyntejä.

Raimon unelmatreffeillä mentäisiin oopperaan tai konserttiin ja sen jälkeen syömään ravintolaan.

– Se olisi oikein hieno ilta.

”Keskustelu on lähtenyt kulkemaan heti, ihan kuin olisimme vanhoja tuttuja.”

Treffit eivät ole jännittäneet yhtään.

– Olemme sopineet tapaamisen kahvilaan tai ravintolaan, ja tunnusmerkkinä on ollut herrasmies, jolla on valkoinen tukka. He ovat sitten tulleet tervehtimään. Keskustelu on lähtenyt kulkemaan heti, ihan kuin olisimme vanhoja tuttuja.

Raimo ei ole ajatellut, haluaako vakavaa parisuhdetta.

– Tässä vaiheessa on ollut kiva tavata useampia.

Juuri tällä hetkellä deittailu on pienellä tauolla alkuvuoteen asti. Raimo viettää nyt aikaa kakkosasunnollaan Saarenmaan Virossa, koska Espoon-asunto on lapsen käytössä. Saarenmaalla deittailu olisi vaikeampaa, sillä Raimo ei harmikseen puhu viroa. Hän on kyllä puhunut tapaamiensa naisten kanssa reissusta saarelle.

– Tässä lähellä on kolme isoa hotellia ja kaiken maailman ohjelmaa: hierontoja, kylpyjä, jalkahoitoja, manikyyrejä, pedikyyrejä...

Paikan päälle on hieman monimutkaista matkustaa, mutta kiinnostusta on ollut ja Raimo uskoo, että joku naisista tulee kesällä. Silloin olisi hienot oopperajuhlatkin.

Pappaporukassa hengailu ei tunnu omalta

Deittailu on tärkeää siksikin, että Raimon ystävät ovat kaikki kuolleet.

– Minulla on sen verran huono tuuri, että vain yksi ainoa rippikoulukaveri on elossa, mutta hänestäkään ei ole kuulunut nyt vuoteen.

Myös sukulaiset ovat kuolleet, lukuun ottamatta jälkikasvua neljässä sukupolvessa: Raimolla on kaksi tytärtä elossa, neljä lastenlasta ja kaksi lastenlastenlasta. Osa heistä asuu maailmalla, mutta heihin ukki pitää yhteyttä Skypellä.

Lähipiiri on ollut innoissaan Raimon deittailusta.

”Laskevat leikkiä ukin menoista ja sanovat, että ukin leidit.”

– Laskevat leikkiä ukin menoista ja sanovat, että ukin leidit.

Kotinsa vastapäisessä Iso Omena -kauppakeskuksessa Raimo näkee, kun hänen ikäisensä miehet viettävät aikaa yhdessä kahviloissa.

– Siellä ne istuvat, viisi tai kuusi samassa pöydässä. En jaksa sellaista. Olin 57 vuotta naimisissa ja tyttöjen ympäröimänä, kun heitä kasvatin. Jostain syystä en osaa miesten kanssa keskustella. Vähän pitkästyttää.

Siksikin uusi vilkas treffielämä on ilahduttanut arjessa valtavasti. Olisikohan moni ikätoveri kateellinen Raimon viennistä?

– Miesten kadehtima, naisten ihailema, Raimo veistelee ja nauraa.

Julie Delpyn viides ohjaustyö on nostalginen ja suloisen eteläeurooppalainen.

IS TV-LEHTI: Jos mieli haikailee notkuviin puutarhapöytiin vehreälle 1970-luvulle poskipusimaan suurta, ranskalaista sukua, on elokuva Le Skylab oivallinen apu. Draamakomedia on omaa nostalgianälkäänsä ruokkivan Julie Delpyn, 47, viides pitkä ohjaustyö.

Suomeksi elokuvan nimi on Ranskalainen viikonloppu. Värikäs kaarti sukulaisia kokoontuu Pohjois-Ranskan Bretagneen viettämään isoäidin syntymäpäivää kesäviikonloppuna 1979. Niukkaa juonta tärkeämmäksi nousee 10-vuotiaan Albertinen kasvutarina.

Albertine, jota näyttelee aidosti ja hienosti Lou Alvarez, on Julie Delpyn alter ego. Fiksu tyttö pohtii niin rakastumista kuin kuolemaakin – elämän peruspalikoita. Elokuvan aika-akselilla jännitetään, mitä käy Skylab-avaruusasemalle, joka uhkaa pudota avaruudesta.

Siksi kuolema mietityttää kasvavia nuoria, mutta toisaalta myös ronski nakubiitsi kutsuu, ilolaulu raikaa ja elämä ihastuttaa, vihastuttaa ja nälättää.

Kehyskertomus vahvistaa tunnetta, että ohjaaja ja elokuvassa itsekin näyttelevä Delpy muistelee kullanhohtoista nuoruuttaan. Aikuinen Albertine (Karin Viard) käy junamatkan aikana läpi lapsuutensa tärkeää aikuistumisen riittiä.

Ainekset ovat suloiset ja eteläeurooppalaisen tunnelmalliset, mutta kokonaisuus paikoin laahaa. Useiden hahmojen myötä elokuva on pitkä ja yllättävän pinnallinen. Draamaa lisätään puoliseniilin setähahmon toilailuiden myötä (Delpyn isä Albert Delpy).

Delpyn aiemmista ohjaustöistä muistetaan esimerkiksi 2 päivää Pariisissa (2007), 2 päivää New Yorkissa (2012) ja Lolo (2015). Näyttelijänä hän saapui suuremman yleisön tietouteen Krzysztof Kieslowskin Kolme väriä -trilogian (1993–94) Dominiquena ja Rakkautta ennen -trilogian (1995–2013) Célinenä.

Le Skylab, Ava pe klo 21.00