Kuva: Panu Pälviä

Köyhä syö puuronsa ilman voisilmää ja tarvitsee kekseliäisyyden lisäksi huumorintajua. Toimittaja kokeili, pärjääkö hän kuukauden ajan peruspäivärahalla.

 

Kaapissa on makaronia ja näkkileipää. Margariiniakin on, mutta siinäpä se. Näillä pitäisi elää reilut viisi päivää. Kaveri pyytää leffaan. Ruahhahhah!

On 26. päivä elokuuta. Tarkoitukseni oli elää kuun loppuun peruspäivärahalla.

Rahaa on jäljellä muutama euro, joten edessä näyttäisi olevan epäonnistuminen. Miten tässä näin kävi?

Palataan muutama viikko ja pari hassua seteliä taaksepäin. Idea kuulostaa hauskalta: teen kuukauden mittaisen tripin köyhyyteen ja testaan, miten minimillä eletään. Tullaanko toimeen? Nautitaanko elämästä vai kituutetaanko vain?

Köyhän kuukauden jälkeen palaan omaan, mukavaan elämääni. Sitä ennen kuvittelen eläväni ihanan yksinkertaisesti: syön yksinkertaista, edullista, itse laittamaani ruokaa kauden kasviksista. Säästän rahaa. Alan nähdä maailman uusin silmin. Viisastun.

Peruspäiväraha tarkoittaa verojen jälkeen 526,85 euroa kuukaudeksi. Lisäksi saisin asumistukea 261,50 euroa. Vähennän summasta vuokran, 550 euroa. Jäljelle jää 238,35 euroa. Vähennän muut pakolliset: julkisen liikenteen kuukausilippu, halvin nettiyhteys, pieneksi arvioidut puhelinmenot – ja voilà, ruokaan, viihteeseen ja muuhun elämään olisi kuukaudeksi käytettävissä 177 euroa. Laitan summan kukkarooni ja alan kuluttaa.

Köyhästi cool?

6.8.2012 K-Market Munkkivuori. Näkkileipää, margariinia, jauhelihaa, tomaattia, sipuli, makaronia: 6,90 €. Alkuinnostukseni on korskean hurskastelevaa, ja tunnen
ensimmäisillä kauppareissuilla tyydytystä. Edessä oleva nainen ostaa kasan tavallisen näköisiä elintarvikkeita mutta käyttää niihin 80 euroa. Minä en käytä. Näkkileipä on hyvää. Karkit ovat ihmiselle tarpeettomia. Köyhä pärjää ilman turhuuksia ja jalostuu paremmaksi ihmiseksi.

Suositulla keskustelupalstalla on puhuttu siitä, paljonko vähimmillään menee kuukauden ruokiin. Moni keskustelija kertoo pärjäävänsä 80 eurolla. Pystyy kuulemma herkuttelemaankin, jos ostaa halvinta vaniljajäätelöä ja mansikkahilloa: "Ei aina tartte syödä sitä kalliimpaa Eldoradoa ja muuta."

Lukijalle keskusteluketjusta ei jää päällimmäiseksi herkuttelufiilis.

"Aamupalaksi ruishiutaleita. Kilon Nalle maksaa vajaa 2 €, ja siitä tulee monet aamiaiset. Ilman voisilmää kannattaa tehdä tarpeeksi löysää, että sen voi juoda."

”Leipänä välillä ihan kuivaa näkkäriä. Margariinia lisäksi silloin, kun on varaa. Jauhelihaa 4 x 400g ja makaronia kaksi pussia, sipuli joukkoon. Saa kaksi kattilallista jauhelihamakaronia, ja se riittää neljäksi tai venytettynä viideksi päiväksi."

Köyhät kyykkyyn

9.8. S-Market Vallila. Kukkakaali, kaali, ruispalat, multivitamiinijuoma, vihreä linssi, juusto, muovikassi: 13,20 €. Kotimaiset hedelmät, miljardi euroa kilo. Ei taida olla vielä kausiherkkujen aika. Luomuvihannekset, hullun kalliita. Maailmakaan ei nyt pelastu. Ihmiset kiskovat kärryihinsä ihanalta tuoksuvia tuoreita basilikoja ja minttuja. Kaali on onneksi aika halpaa.

– Sä oot ostanu muovikassin! Miksi sä oot ostanu muovikassin?

Työkaverini katsoo järkyttyneenä ostoskuittiani. No, en vain muistanut ottaa omaa kassia mukaan. Jos olisin pysyvästi köyhä, muistaisin, koska kahden muovikassin hinnalla saa jo ison pussillisen makaronia.

Makaroni on edullista – ei tuorepasta vaan tavallinen sarvimakaroni. Sitä löytyy marketeista kuivatavaroiden alimmalta hyllyltä. Jos haluaa nähdä ympärillään köyhiä, kannattaa etsiä makaronihyllyn edestä, lattian rajasta. Siellä kykkii tänäänkin iäkäs mies vertailemassa kilohintoja.

Vielä vähän aikaa sitten oletettiin, että vanhuksilla menee taloudellisesti yllättävän hyvin, vaikka eläkkeet ovat pieniä. Ikäihmisiä ei näet näkynyt toimeentulotuen asiakkaina niin paljon kuin olisi luullut.

Tänä talvena tehtiin tutkimus Kuopion leipäjonosta, ja siellähän he olivat: sinnittelevät seniorit, jotka syövät puuron ilman voisilmää ja hakevat mieluummin ruoka-apua kuin käyvät sossussa.

Minun köyhäilydieettini ei perustu terveelliseen ruokaan. Kauden kasvikset ovat kalliita, euron juustohampurilainen on halpa. Avokadosta ja saksanpähkinöistä saisi hyviä rasvoja, mutta hyvät rasvat tuntuvat nyt kovin kaukaiselta ajatukselta. Ne kuuluvat samaan ruokahifistelyn maailmaan kuin luomu, lähi, reilu ja tuore. Rasvoista puheen ollen en näytä kärsivän aliravitsemuksesta. Farkut kiristävät entistä enemmän.

Ei pelkästään leivästä

10.8. Laulutunti: 35 euroa.  Koska Olen Sen Arvoinen. Yleensä tuntuu hyvinkin järkevältä käydä pari kertaa kuussa tunnilla. Se antaa energiaa ja on hauskaa. Ei kai köyhäkään kaikesta kivasta tingi. Ei kai?

Mitä kuuluu kohtuulliseen toimeentuloon? Taannoisessa paneelikeskustelussa päädyttiin siihen johtopäätökseen, että köyhälläkin on oikeus esimerkiksi huulipunaan – ei ehkä Diorin punaan, mutta markettituotteeseen. Minäkin luulin viikko sitten, että tässä olisi kysymys valinnoista. Ostaisin halvempaa briejuustoa. Kävisin ehkä kirpputorilla katsomassa, löytäisinkö sieltä hauskan kesäpaidan. Ja höpö höpö. Viikon jälkeen on selvää, että köyhä ei shoppaa eikä todellakaan käy millään laulutunneilla.

– Siihen tottuu. Ei vain osta mitään. En ikinä puhu ystävien kanssa ostelemisesta, kertoo Tiina Molander.

Hän on 36-vuotias oululainen teini-ikäisen lapsen yksinhuoltaja, työtön ja velkajärjestelyssä – köyhä suunnilleen vuodesta 2003, vakipaikasta irtisanoutumisen ja avoeron jäljiltä. Tiinan kotona huonekalut ovat roskiksista ja ystäviltä, vaatteet on saatu kesäkuntoon hoikentuneilta tutuilta. Lapsen tukka on leikattu itse. Tiinaa naurattaa, kun kysyn, joutuuko hänkin kävelemään rucolaosaston ohi ostamatta.

– Toki yritän syödä myös vihanneksia, mutta meidän köyhien vakiopolku Lidlissä näyttää johtavan helposti einespuolelle ja pakastepizza-altaalle. Lenkkimakkara maksaa 89 senttiä, salaattipussi tuplasti enemmän.

Vähävarainen tarvitsee Tiinan mukaan hyvän mielikuvituksen ja huumorintajua, muuten masentuisi. Tiinalla on nykyään aikaa lapselle ja ystäville, mutta raivostuttavia asioita riittää: yksinhuoltajien asema, turhauttava byrokratia, terveellisen ruuan kalleus.

– Minulle on myös sanottu suoraan, että ethän sinä voi olla köyhä, kun olet ylipainoinen. On yllättävää, miten moukkamaisia ihmisiä vielä löytyy. Toisaalta olen itse niin kova pitämään mölyä, että kerjään ehkä samalla muiltakin suoraa puhetta.

Köyhän harrastukset ovat simppeleitä. Tiina käy koirien kanssa lenkillä, ostaa Lidlistä vibraattoriin edullisia paristoja, lukee,piirtää ja bloggaa. Itselleen hänellä ei ole tarvetta ostaa asioita, mutta teini-ikäinen tarvitsee enemmän: vaatteet, joilla ei erotu joukosta ja tietokoneen, jotta ei syrjäydy kavereista.

Elämää minimillä

16.8. Elämäntilanne vaatii tilitystä eli pussikaljaa. Kaupan halvimmat tölkit ovat huoneenlämmössä, kylmästä saa vain kalliimpia. Näin sitä nöyryytetään ihmistä. Ostan kylmän ja kalliin, 2,60 euroa. Raivostuttaa sekin, että töissä joku, ehkä monikin, on lorauttanut kahvimaitonsa minun maitopurkistani. Nimikoin tölkin näkyvästi, tunnen jäätävää raivoa näpisteleviä kollegoitani kohtaan. Harkitsen, että lopetan myös itse naapuritoimituksen maitopurkista ammentamisen.

Saan puhelimeen Toivo Nyyssösen. Hän on sosiaalityöntekijä Lappeenrannasta ja kertoo, että oikeasti voisin hakea peruspäivärahan lisäksi toimeentulotukea. Virallisten laskutoimitusten mukaan ihmisen pitäisi tulla toimeen 461 eurolla kuussa.

– Kyllä sillä aluksi voi elää ihan hyvää elämää, Toivo aloittaa.

Aluksi, niin. Jos tietää olevansa väliaikaisesti köyhä, jaksaa ehkä reippaasti marjastaa, sienestää ja kuivata villiyrttejä. Mutta kun tilanne pitkittyy, ihminen lannistuu. Köyhyyden mukana tulee helposti velkaantumista, päihdeongelmaa, masennusta ja yksinäisyyttä. Jossain vaiheessa tulee myös odottamaton
menoerä, joka kaataa budjetin ja saa horsmanversojen ja suppilovahveroiden kanssa kikkailun tuntumaan turhalta. Tiina Molanderille sellainen katastrofi voisi olla vaikka koiran sairastuminen.

– Koira pitäisi päästää heti koirien taivaaseen, lääkärikuluihin ei olisi rahaa.

Toivo kertoo, että toimeentulotuen asiakaskunta on kirjavaa. Seassa on yksinäisiä, perheellisiä, yrittäjiä ja opiskelijoita. Työttömiä, mutta myös entistä enemmän osa-aikatyötä tai pätkäduuneja tekeviä. Se on huolestuttavaa. Sekin on huolestuttavaa, että vuonna 1994 syntyneellä nuorella saattaa olla 10 000 euroa ulosotossa.

– Surullisimpia puolia tässä työssä on se, että ihmisillä on niin hankalia taustoja. Kun on jaettu tarpeeksi huonot kortit, mikään ei onnistu. Pelkkä raha ei auta, pitäisi olla sosiaalistakin pääomaa.

Ei reissuja, ei lahjoja

23.8. Kummitytön synttärilahja: 11 €. Olisin halunnut ostaa jotain, mihin 14-vuotiaalla itsellään ei olisi varaa. Tämän
Glitter-varvaskorun ja kynsilakan hän pystyisi ostamaan itsekin. Toinen ongelma: kesänpäättäjäisviikonloppu mökillä. Paineita lähteä, mutta ei varaa junalippuun eikä juhlaruokaan. Nyt olisi kahdensadan euron pikavipin paikka. Päädyn pummaamaan siskolta kyydin ja ylöspidon.

Tiina Molander ei  mökkeillyt edes juhannuksena vaan kävi pyöräilemässä ympäri kaupunkia. Festareilla tai keikoilla häntä ei kesällä nähty – paitsi kerran, kun hän vaihtoi yhden taulun lippuun Erinin keikalle.

Bileet, ulkona syömiset ja reissut ovat niitä kohtia, joissa köyhä alkaa lipua varakkaampien kavereiden elämän ulkopuolelle. Kun ei pysty osallistumaan, haluaa eristäytyä. Tiinan mukaan monet vähävaraiset ostavat lahjoja velaksi tai jäävät juhlista pois.

– En minäkään osta lahjoja. Jos lapsi menee synttäreille, lahjaan on pakko olla varaa. En tajua, miten monen lapsen yksinhuoltajat saavat paletin pysymään kasassa.

Tiina kuuluu edelleen monenlaisiin ystäväpiireihin. Helpointa on hengittää sellaisten kanssa, joille ura ja raha eivät merkitse kaikkea. Varakkaammille äänekäs köyhä on kiusallinen piikki lihassa.

– Olin kerran juhlissa, joissa kaikki esittäytyivät: "Minä olen Anna, olen projektipäällikkö ja harrastan sitä ja tätä". Minä kerroin olevani Tiina, ypöyksinhuoltaja lähiöstä ja harrastavani perheneuvolakäyntejä. Ihmiset vaivautuivat. He olisivat ehkä halunneet sanoa, että otan osaa, mutta ei sekään oikein sopinut, kun olin siinä iloisena bilettämässä.

Entä köyhyyden periytyminen, josta puhutaan nykyään paljon? Toivo Nyyssönen huomaa työssään, että 90-luvun laman jäljiltä on kasvamassa uusi sukupolvi ilman mallia siitä, miten saadaan elämän syrjästä kiinni. Samalla, kun toiset saavat perintöjä, toisille omistus-asuminen lipuu mahdottomaksi haaveeksi. Tiina Molander toivoo, että hänen esimerkkinsä ei kannusta lasta ainakaan apatiaan.

– Opiskelen koko ajan avoimessa yliopistossa, pidän itseni ajan hermolla. Jos en olisi käynyt kouluja, en olisi näin hyväntuulisena kertoilemassa köyhyydestä. Koulutus auttaa pitämään puoliaan, ja on loistava uudistus, että työttömällekin sallitaan nykyään omaehtoinen opiskelu.

Tiina ei haluaisi palata entiseen elämäänsä miettimään, millaiset sohvatyynynpäälliset seuraavaksi ostaisi. Mutta on köyhyys tuonut mukanaan huomattavan tylsiä asioita. Ei ole kivaa olla lapselleen velkaa. Vähemmän hauskaa on myös miettiä, mistä saadaan ainesosat kotitaloustunnilta tulleisiin läksyihin. Äidin köyhyyden ei tarvitsisi kuulua lapselle, mutta kun se kuuluu.

Ratkeaminen

28.8. Luovutan, en pärjännyt. Varattomuuskokeiluni on kieltämättä ollut holtitonta pelleilyä: mainitsematta jäi esimerkiksi viikonloppuretki Vantaalle katsomaan Jukolan viestiä. Seutuliput, aamukahvit, sämpylä, metrilaku ja muu tärkeä: vajaat 20 euroa. Viimeisellä viikolla tapahtui myös ratkeaminen suklaan, rucoloiden, basilikojen ja salaattijuuston äärellä, ainakin 10 € ylimääräistä. En käyttänyt Lidliä, koska sitä ei ollut lähellä.

– Onhan sulla puurohiutaleita vielä! muistuttaa lähimmäinen, joka varmasti on juuri syönyt sitruunaisen savulohipastan päivälliseksi.

Koetapa itse syödä viikko puuroa, kun olet jo valmiiksi kyllästynyt yksitoikkoisiin eväisiin. Elämänohjeiden vastaanottaminen ei nyt huvittaisi. Tiinan tuttaviltakin tulee välillä hyviä neuvoja. "Mee töihin" on yksi suosittu, "kerää pulloja" toinen.

Kuinka Tiina sitten pärjää? Häneltä menee kahden hengen ruokiin kuukaudessa 120 euroa. Dyykkaus tosin auttaa paljon. Ihmiset, jotka kaivelevat kauppojen roskiksia eivät siis ole elämäntapaintiaaneja vaan yksinhuoltajaäitejä lähiöstä.

Roskisbisnes ei ole helppoa, koska kaupat ovat alkaneet lukita jätepisteitään. Bonuksena tulee yhteiskunnallinen raivo, kun Tiina näkee roskiin heitettävän ruuan määrän. Joulun jälkeen lihatalouden eettisyys tiivistyy roskisten liepeillä. Sika kasvatetaan, jotta se voitaisiin teurastaa ja heittää kinkku kaatopaikkakuormaan.

Nyt syksyllä Tiinan ruokatalous elää runsauden aikaa, koska ystävät tekevät pakastimiinsa tilaa uudelle sadolle. He tuovat vanhoja marjoja ja viime joulun lanttulaatikot Tiinalle, joka ottaa avun iloisena vastaan.

Toisin kuin minä, joka poistuin elokuun lopussa köyhyyden piiristä, Tiina ei ole pääsemässä lähiaikoina pakoon. Hän opettaa satunnaisesti sarjakuvan tekoa, hakee aika ajoin töitä ja aikoo pyrkiä ensi keväänä ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosiaalialaa. Rahatilannetta opiskelu ei kohenna, mutta Tiina on tottunut pärjäämään pienellä.

– Olen sellainen persoona, että elän tässä hetkessä. Tai kuten lähipiiri kuvailee, olen kuin koira, joka ei pysty hahmottamaan muita aikaulottuvuuksia.

– Ja jos rahaa tulee, en osaa käyttää sitä. Sain jokin aika sitten 200 euroa kilometrikorvauksia, kun minut oli pyydetty opettamaan sarjakuvaa ja onnistuin saamaan auton lainaan. Hullaannuin ja leikin hetken, että olen niin kuin muutkin. Ostin Comfortia enkä halpaa huuhteluainetta ja Oivariinia Lidlin Vita D'orin sijasta. Ai että oli hienoo.

Yhdysvaltalainen Loey Lane haluaa, että jokainen nuori voi tuntea olevansa prinsessa. 

23-vuotias tyyliaiheista videoblogia pitävä Loey Lane julkaisi viime vuoden lokakuussa Youtube-kanavallaan videon, jolla tuttuun tapaansa esitteli uusinta vaateostostaan. Hän oli pukenut päälleen Pieni merenneito -elokuvan inspiroimat bikinit, joista intoili estoitta.

– Aion elää näissä koko loppuelämäni. Aion olla merenneitoprinsessa koko loppuelämäni, Loey kertoi itsevarmana.

Loeyn seuraajat alkoivat heti keskustella videon kommenteissa, voisiko Disney-prinsessa olla pluskokoinen.

– Disneyltä puuttuu ainoastaan pluskokoinen prinsessa. Olisi tärkeää ja toivottavaa saada sellainen, eräs kirjoitti Loeyn videon alla.

Roolimallia etsimässä

Maaliskuussa Loey julkaisi kanavallaan keskustelun inspiroimana uuden videon. Se ei niin pieni merenneito -nimisellä videolla hän availi nuoruuden haasteitaan. Hän kertoi, että vaikka nyt tunsi olonsa valtavan kauniiksi ja voimaantuneeksi Ariel-bikineissään, vuosia sitten tilanne oli aivan toinen.

Lapsena Loey vieraili Disney World -puistossa nuorisoryhmän järjestämällä retkellä. Kaikki retkeläiset saivat kirjoittaa nimilappuunsa suosikki Disney-hahmonsa nimen. Koska Loeyn suosikkiprinsessa oli jo lapsena Ariel, hän kirjasi lappuun punatukkaisen merenneidon. Hän ei kuitenkaan saanut nimilappua rintapieleensä. Joku lapsista varasti sen ja kirjoitti Arielin tilalle Ursula.

– Se, että minun vartaloni muistutti elokuvassa ainoastaan Ursulaa, satutti todella pahasti, Loey muisteli tilannetta videolla.

Loey ei löytänyt lapsuuden elokuvista yhtään positiivista roolimallia, joka olisi näyttänyt edes etäisesti häneltä.

– Kasvoin aikuiseksi ajatellen, etten voi koskaan olla prinsessa. Tiedän, että itsetuntoni olisi kohonnut valtavasti, jos minulla olisi ollut roolimalli, joka olisi näyttänyt edes etäisesti minulta.

”Emme voi kaikki näyttää samalta“

Lapsuuden kokemukset jättivät Loeyyn pysyvän jäljen. Sen takia hän haluaa, että tuleville sukupolville tilanne on toinen. Uudella Cosmopolitan-lehden videolla hän vaatii, että Disney loisi ensimmäisen pluskokoisen prinsessahahmon.

– Emme voi kaikki näyttää samalta ja siitä syystä on valtavan tärkeää, että myös nuorille tytöille ja pojille on vaihtoehtoja, hän sanoo.

Loeyn mielestä jokaisella on oikeus tuntea olevansa prinsessa, näytti miltä tahansa. Jotta ensimmäinen pluskokoinen prinsessa saataisiin valkokankaalle, Loey yllyttää kaikkia suoraan toimintaan.

– Koosta katsomatta jokainen voi laittaa päälleen prinsessavaatteet ja näyttää mahtavalta. Sillä tavalla jokainen meistä voi luoda oman versionsa Disney-prinsessasta.

”Georgesta on kasvamassa erittäin hyvätapainen poika, kuten viimeisin tapaus osoittaa“, hehkuttaa brittilehti.

Nappisilmäisen ja kerrassaan syötävän suloisen prinssi Georgen ei tarvitse kummempia tehdä onnistuakseen ihastuttamaan brittejä. Tällä kertaa maan lehdistö on hurmioitunut pikku prinssin käytöstavoista, joita poika pääsi esittelemään kahvilareissulla äitinsä Catherinen kanssa.

Tuleva kuningas oli äitinsä kanssa vierailemassa Fakenhamin puutarhakeskuksessa lähellä perheen Norfolkin asuntoa.

Jossakin vaiheessa Catherine ja George pysähtyivät kahvilaan kakulle.

Tilannetta tarkkaan seuranneet sivulliset raportoivat brittilehdille, että Catherine oli neuvonut Georgea sanomaan mukavalle kahvilantädille tilauksensa.

Poika otti tilauksenteon tosissaan ja lausui kahvilan kassalle:

– Anteeksi, kiltti täti, voisinko saada... ja osoitti tiskissä olevaa kakunpalaa.

Tilanteesta kertoo muun muassa Hello Magazine.

Hemmoteltu?

Georgen hyvätapaisuus ilahduttaa brittilehdistöä, joka vain pari päivää sitten ehti tuskissaan pohtia, onko maan tulevasta kuninkaasta kasvamassa pilalle hemmoteltu pikkupoika.

Lue Me Naisten juttu Tuliko prinssi Georgesta hemmoteltu lapsi? Tietenkin!

Vettä myllyyn heitti isä-William, joka ei suostunut paljastamaan 3-vuotiaan syntymäpäivälahjoja.

– En kerro, hän sai liikaa kaikkea, hän on aivan liian hemmoteltu, prinssi William kommentoi edustustilaisuudessa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Shannen Dohertylla on paljon tukijoita. Nyt voimia taisteluun toivottaa entinen näyttelijäkollega Jason Priestley.

Beverly Hills 90210 -sarjan kollega Jason Priestley osoittaa tukeaan rintasyöpää sairastavalle Shannen Dohertylle. Priestley paljastaa seuraavansa vanhan kollegansa elämää sosiaalisessa mediassa.

– Lähetän hänelle rakkaita terveisiä. Uskon vahvasti, että Shannen selviytyy tästä ja voittaa syövän, Priestley sanoo  US Magazinelle.

Priestley kuvailee Dohertya vahvaksi taistelijaksi.

– Minulla on sydämessäni paljon rakkautta Shannenia kohtaan ja lähetän hänelle rakkautta ja valoa. Tiedän Shannonin voittavan tämän, Priestley sanoo.

Doherty paljasti viime vuonna, että hän on sairastunut rintasyöpään. Tänä kesänä hän jakoi Instagram-tilillään pysäyttävän kuvasarjan, jossa hänen päänsä ajellaan kaljuksi.

Tässä on viimeisin Shannonin Instagramissaan julkaisema kuva. Siinä tähti on ajellut hiuksensa. Ympärillä on rakkaita ihmisiä.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kasarileffa Cocktail on äänestetty sadan nautittavan huonon elokuvan joukkoon.

IS TV-LEHTI: Kukapa 1980-luvulla teinivuosiaan elänyt voisi vastustaa Cocktail-elokuvan ja sulokasvoisten Tom Cruisen ja Elisabeth Shuen charmia? Jos oli juuri jäänyt kiinni vaikkapa tupakanpoltosta, Tompan ihanuus ja imelä tarina elvyttivät kummasti.

Roger Donaldsonin ohjaama romanttinen draama on äänestetty sadan nautittavan huonon elokuvan joukkoon. Kuvaus on osuva. Tarina on tylsähkö: nuorukainen saapuu suureen New Yorkiin, ryhtyy baarimikoksi ja kohtaa väärällä hetkellä oikean naisen. Silti elokuvassa on hohtoa.

Cruisen esittämä Brian Flanagan on aikuisesta näkökulmasta ärsyttävä röyhkimys, pahoille teille yllyttyvä pojankloppi. Hänen baarimentorinsa Doug (Bryan Brown) on röyhkeä hänkin, mutta kokeneemmalla ja charmikkaammalla tavalla. Parivaljakko saa baarinsa naiset täysin sekaisin.

Jamaican tropiikissa kohdattu suloinen Jordan (Elisabeth Shue) saa vuorostaan Brianin sekaisin, mutta miehinen vedonlyönti pilaa kaiken. Loppupuolella alkaa jo haukotuttaa.

Mutta Cruise: safiirisilmien ilkikurinen katse ja vimmainen nuori energia! Nolot tanssimuuvit ja aidosti treenatut pullonviskelyt! Elokuvan alkupuoli kiteyttää 1980-luvun bilehilenousukkuuden säkenöivän tunnelman.

Cocktail, Nelonen klo 23.55