Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla? Kokeilimme

Köyhä syö puuronsa ilman voisilmää ja tarvitsee kekseliäisyyden lisäksi huumorintajua. Toimittaja kokeili, pärjääkö hän kuukauden ajan peruspäivärahalla.

Kuvat Panu Pälviä

Kaapissa on makaronia ja näkkileipää. Margariiniakin on, mutta siinäpä se. Näillä pitäisi elää reilut viisi päivää. Kaveri pyytää leffaan. Ruahhahhah!

On 26. päivä elokuuta. Tarkoitukseni oli elää kuun loppuun peruspäivärahalla.

Rahaa on jäljellä muutama euro, joten edessä näyttäisi olevan epäonnistuminen. Miten tässä näin kävi?

Palataan muutama viikko ja pari hassua seteliä taaksepäin. Idea kuulostaa hauskalta: teen kuukauden mittaisen tripin köyhyyteen ja testaan, miten minimillä eletään. Tullaanko toimeen? Nautitaanko elämästä vai kituutetaanko vain?
Köyhän kuukauden jälkeen palaan omaan, mukavaan elämääni. Sitä ennen kuvittelen eläväni ihanan yksinkertaisesti: syön yksinkertaista, edullista, itse laittamaani ruokaa kauden kasviksista. Säästän rahaa. Alan nähdä maailman uusin silmin. Viisastun.

Peruspäiväraha tarkoittaa verojen jälkeen 526,85 euroa kuukaudeksi. Lisäksi saisin asumistukea 261,50 euroa. Vähennän summasta vuokran, 550 euroa. Jäljelle jää 238,35 euroa. Vähennän muut pakolliset: julkisen liikenteen kuukausilippu, halvin nettiyhteys, pieneksi arvioidut puhelinmenot – ja voilà, ruokaan, viihteeseen ja muuhun elämään olisi kuukaudeksi käytettävissä 177 euroa. Laitan summan kukkarooni ja alan kuluttaa.

Köyhästi cool?

6.8.2012 K-Market Munkkivuori. Näkkileipää, margariinia, jauhelihaa, tomaattia, sipuli, makaronia: 6,90 €. Alkuinnostukseni on korskean hurskastelevaa, ja tunnen
ensimmäisillä kauppareissuilla tyydytystä. Edessä oleva nainen ostaa kasan tavallisen näköisiä elintarvikkeita mutta käyttää niihin 80 euroa. Minä en käytä. Näkkileipä on hyvää. Karkit ovat ihmiselle tarpeettomia. Köyhä pärjää ilman turhuuksia ja jalostuu paremmaksi ihmiseksi.

Suositulla keskustelupalstalla on puhuttu siitä, paljonko vähimmillään menee kuukauden ruokiin. Moni keskustelija kertoo pärjäävänsä 80 eurolla. Pystyy kuulemma herkuttelemaankin, jos ostaa halvinta vaniljajäätelöä ja mansikkahilloa: "Ei aina tartte syödä sitä kalliimpaa Eldoradoa ja muuta."

Lukijalle keskusteluketjusta ei jää päällimmäiseksi herkuttelufiilis.

"Aamupalaksi ruishiutaleita. Kilon Nalle maksaa vajaa 2 €, ja siitä tulee monet aamiaiset. Ilman voisilmää kannattaa tehdä tarpeeksi löysää, että sen voi juoda."

”Leipänä välillä ihan kuivaa näkkäriä. Margariinia lisäksi silloin, kun on varaa. Jauhelihaa 4 x 400g ja makaronia kaksi pussia, sipuli joukkoon. Saa kaksi kattilallista jauhelihamakaronia, ja se riittää neljäksi tai venytettynä viideksi päiväksi."

Köyhät kyykkyyn

9.8. S-Market Vallila. Kukkakaali, kaali, ruispalat, multivitamiinijuoma, vihreä linssi, juusto, muovikassi: 13,20 €. Kotimaiset hedelmät, miljardi euroa kilo. Ei taida olla vielä kausiherkkujen aika. Luomuvihannekset, hullun kalliita. Maailmakaan ei nyt pelastu. Ihmiset kiskovat kärryihinsä ihanalta tuoksuvia tuoreita basilikoja ja minttuja. Kaali on onneksi aika halpaa.

– Sä oot ostanu muovikassin! Miksi sä oot ostanu muovikassin?

Työkaverini katsoo järkyttyneenä ostoskuittiani. No, en vain muistanut ottaa omaa kassia mukaan. Jos olisin pysyvästi köyhä, muistaisin, koska kahden muovikassin hinnalla saa jo ison pussillisen makaronia.

Makaroni on edullista – ei tuorepasta vaan tavallinen sarvimakaroni. Sitä löytyy marketeista kuivatavaroiden alimmalta hyllyltä. Jos haluaa nähdä ympärillään köyhiä, kannattaa etsiä makaronihyllyn edestä, lattian rajasta. Siellä kykkii tänäänkin iäkäs mies vertailemassa kilohintoja.

Vielä vähän aikaa sitten oletettiin, että vanhuksilla menee taloudellisesti yllättävän hyvin, vaikka eläkkeet ovat pieniä. Ikäihmisiä ei näet näkynyt toimeentulotuen asiakkaina niin paljon kuin olisi luullut.

Tänä talvena tehtiin tutkimus Kuopion leipäjonosta, ja siellähän he olivat: sinnittelevät seniorit, jotka syövät puuron ilman voisilmää ja hakevat mieluummin ruoka-apua kuin käyvät sossussa.

Minun köyhäilydieettini ei perustu terveelliseen ruokaan. Kauden kasvikset ovat kalliita, euron juustohampurilainen on halpa. Avokadosta ja saksanpähkinöistä saisi hyviä rasvoja, mutta hyvät rasvat tuntuvat nyt kovin kaukaiselta ajatukselta. Ne kuuluvat samaan ruokahifistelyn maailmaan kuin luomu, lähi, reilu ja tuore. Rasvoista puheen ollen en näytä kärsivän aliravitsemuksesta. Farkut kiristävät entistä enemmän.

Ei pelkästään leivästä

10.8. Laulutunti: 35 euroa.  Koska Olen Sen Arvoinen. Yleensä tuntuu hyvinkin järkevältä käydä pari kertaa kuussa tunnilla. Se antaa energiaa ja on hauskaa. Ei kai köyhäkään kaikesta kivasta tingi. Ei kai?

Mitä kuuluu kohtuulliseen toimeentuloon? Taannoisessa paneelikeskustelussa päädyttiin siihen johtopäätökseen, että köyhälläkin on oikeus esimerkiksi huulipunaan – ei ehkä Diorin punaan, mutta markettituotteeseen. Minäkin luulin viikko sitten, että tässä olisi kysymys valinnoista. Ostaisin halvempaa briejuustoa. Kävisin ehkä kirpputorilla katsomassa, löytäisinkö sieltä hauskan kesäpaidan. Ja höpö höpö. Viikon jälkeen on selvää, että köyhä ei shoppaa eikä todellakaan käy millään laulutunneilla.

– Siihen tottuu. Ei vain osta mitään. En ikinä puhu ystävien kanssa ostelemisesta, kertoo Tiina Molander.

Hän on 36-vuotias oululainen teini-ikäisen lapsen yksinhuoltaja, työtön ja velkajärjestelyssä – köyhä suunnilleen vuodesta 2003, vakipaikasta irtisanoutumisen ja avoeron jäljiltä. Tiinan kotona huonekalut ovat roskiksista ja ystäviltä, vaatteet on saatu kesäkuntoon hoikentuneilta tutuilta. Lapsen tukka on leikattu itse. Tiinaa naurattaa, kun kysyn, joutuuko hänkin kävelemään rucolaosaston ohi ostamatta.

– Toki yritän syödä myös vihanneksia, mutta meidän köyhien vakiopolku Lidlissä näyttää johtavan helposti einespuolelle ja pakastepizza-altaalle. Lenkkimakkara maksaa 89 senttiä, salaattipussi tuplasti enemmän.

Vähävarainen tarvitsee Tiinan mukaan hyvän mielikuvituksen ja huumorintajua, muuten masentuisi. Tiinalla on nykyään aikaa lapselle ja ystäville, mutta raivostuttavia asioita riittää: yksinhuoltajien asema, turhauttava byrokratia, terveellisen ruuan kalleus.

– Minulle on myös sanottu suoraan, että ethän sinä voi olla köyhä, kun olet ylipainoinen. On yllättävää, miten moukkamaisia ihmisiä vielä löytyy. Toisaalta olen itse niin kova pitämään mölyä, että kerjään ehkä samalla muiltakin suoraa puhetta.

Köyhän harrastukset ovat simppeleitä. Tiina käy koirien kanssa lenkillä, ostaa Lidlistä vibraattoriin edullisia paristoja, lukee,piirtää ja bloggaa. Itselleen hänellä ei ole tarvetta ostaa asioita, mutta teini-ikäinen tarvitsee enemmän: vaatteet, joilla ei erotu joukosta ja tietokoneen, jotta ei syrjäydy kavereista.

Elämää minimillä

16.8. Elämäntilanne vaatii tilitystä eli pussikaljaa. Kaupan halvimmat tölkit ovat huoneenlämmössä, kylmästä saa vain kalliimpia. Näin sitä nöyryytetään ihmistä. Ostan kylmän ja kalliin, 2,60 euroa. Raivostuttaa sekin, että töissä joku, ehkä monikin, on lorauttanut kahvimaitonsa minun maitopurkistani. Nimikoin tölkin näkyvästi, tunnen jäätävää raivoa näpisteleviä kollegoitani kohtaan. Harkitsen, että lopetan myös itse naapuritoimituksen maitopurkista ammentamisen.

Saan puhelimeen Toivo Nyyssösen. Hän on sosiaalityöntekijä Lappeenrannasta ja kertoo, että oikeasti voisin hakea peruspäivärahan lisäksi toimeentulotukea. Virallisten laskutoimitusten mukaan ihmisen pitäisi tulla toimeen 461 eurolla kuussa.

– Kyllä sillä aluksi voi elää ihan hyvää elämää, Toivo aloittaa.

Aluksi, niin. Jos tietää olevansa väliaikaisesti köyhä, jaksaa ehkä reippaasti marjastaa, sienestää ja kuivata villiyrttejä. Mutta kun tilanne pitkittyy, ihminen lannistuu. Köyhyyden mukana tulee helposti velkaantumista, päihdeongelmaa, masennusta ja yksinäisyyttä. Jossain vaiheessa tulee myös odottamaton
menoerä, joka kaataa budjetin ja saa horsmanversojen ja suppilovahveroiden kanssa kikkailun tuntumaan turhalta. Tiina Molanderille sellainen katastrofi voisi olla vaikka koiran sairastuminen.

– Koira pitäisi päästää heti koirien taivaaseen, lääkärikuluihin ei olisi rahaa.

Toivo kertoo, että toimeentulotuen asiakaskunta on kirjavaa. Seassa on yksinäisiä, perheellisiä, yrittäjiä ja opiskelijoita. Työttömiä, mutta myös entistä enemmän osa-aikatyötä tai pätkäduuneja tekeviä. Se on huolestuttavaa. Sekin on huolestuttavaa, että vuonna 1994 syntyneellä nuorella saattaa olla 10 000 euroa ulosotossa.

– Surullisimpia puolia tässä työssä on se, että ihmisillä on niin hankalia taustoja. Kun on jaettu tarpeeksi huonot kortit, mikään ei onnistu. Pelkkä raha ei auta, pitäisi olla sosiaalistakin pääomaa.

Ei reissuja, ei lahjoja

23.8. Kummitytön synttärilahja: 11 €. Olisin halunnut ostaa jotain, mihin 14-vuotiaalla itsellään ei olisi varaa. Tämän
Glitter-varvaskorun ja kynsilakan hän pystyisi ostamaan itsekin. Toinen ongelma: kesänpäättäjäisviikonloppu mökillä. Paineita lähteä, mutta ei varaa junalippuun eikä juhlaruokaan. Nyt olisi kahdensadan euron pikavipin paikka. Päädyn pummaamaan siskolta kyydin ja ylöspidon.

Tiina Molander ei  mökkeillyt edes juhannuksena vaan kävi pyöräilemässä ympäri kaupunkia. Festareilla tai keikoilla häntä ei kesällä nähty – paitsi kerran, kun hän vaihtoi yhden taulun lippuun Erinin keikalle.

Bileet, ulkona syömiset ja reissut ovat niitä kohtia, joissa köyhä alkaa lipua varakkaampien kavereiden elämän ulkopuolelle. Kun ei pysty osallistumaan, haluaa eristäytyä. Tiinan mukaan monet vähävaraiset ostavat lahjoja velaksi tai jäävät juhlista pois.

– En minäkään osta lahjoja. Jos lapsi menee synttäreille, lahjaan on pakko olla varaa. En tajua, miten monen lapsen yksinhuoltajat saavat paletin pysymään kasassa.

Tiina kuuluu edelleen monenlaisiin ystäväpiireihin. Helpointa on hengittää sellaisten kanssa, joille ura ja raha eivät merkitse kaikkea. Varakkaammille äänekäs köyhä on kiusallinen piikki lihassa.

– Olin kerran juhlissa, joissa kaikki esittäytyivät: "Minä olen Anna, olen projektipäällikkö ja harrastan sitä ja tätä". Minä kerroin olevani Tiina, ypöyksinhuoltaja lähiöstä ja harrastavani perheneuvolakäyntejä. Ihmiset vaivautuivat. He olisivat ehkä halunneet sanoa, että otan osaa, mutta ei sekään oikein sopinut, kun olin siinä iloisena bilettämässä.

Entä köyhyyden periytyminen, josta puhutaan nykyään paljon? Toivo Nyyssönen huomaa työssään, että 90-luvun laman jäljiltä on kasvamassa uusi sukupolvi ilman mallia siitä, miten saadaan elämän syrjästä kiinni. Samalla, kun toiset saavat perintöjä, toisille omistus-asuminen lipuu mahdottomaksi haaveeksi. Tiina Molander toivoo, että hänen esimerkkinsä ei kannusta lasta ainakaan apatiaan.

– Opiskelen koko ajan avoimessa yliopistossa, pidän itseni ajan hermolla. Jos en olisi käynyt kouluja, en olisi näin hyväntuulisena kertoilemassa köyhyydestä. Koulutus auttaa pitämään puoliaan, ja on loistava uudistus, että työttömällekin sallitaan nykyään omaehtoinen opiskelu.

Tiina ei haluaisi palata entiseen elämäänsä miettimään, millaiset sohvatyynynpäälliset seuraavaksi ostaisi. Mutta on köyhyys tuonut mukanaan huomattavan tylsiä asioita. Ei ole kivaa olla lapselleen velkaa. Vähemmän hauskaa on myös miettiä, mistä saadaan ainesosat kotitaloustunnilta tulleisiin läksyihin. Äidin köyhyyden ei tarvitsisi kuulua lapselle, mutta kun se kuuluu.

Ratkeaminen

28.8. Luovutan, en pärjännyt. Varattomuuskokeiluni on kieltämättä ollut holtitonta pelleilyä: mainitsematta jäi esimerkiksi viikonloppuretki Vantaalle katsomaan Jukolan viestiä. Seutuliput, aamukahvit, sämpylä, metrilaku ja muu tärkeä: vajaat 20 euroa. Viimeisellä viikolla tapahtui myös ratkeaminen suklaan, rucoloiden, basilikojen ja salaattijuuston äärellä, ainakin 10 € ylimääräistä. En käyttänyt Lidliä, koska sitä ei ollut lähellä.

– Onhan sulla puurohiutaleita vielä! muistuttaa lähimmäinen, joka varmasti on juuri syönyt sitruunaisen savulohipastan päivälliseksi.

Koetapa itse syödä viikko puuroa, kun olet jo valmiiksi kyllästynyt yksitoikkoisiin eväisiin. Elämänohjeiden vastaanottaminen ei nyt huvittaisi. Tiinan tuttaviltakin tulee välillä hyviä neuvoja. "Mee töihin" on yksi suosittu, "kerää pulloja" toinen.

Kuinka Tiina sitten pärjää? Häneltä menee kahden hengen ruokiin kuukaudessa 120 euroa. Dyykkaus tosin auttaa paljon. Ihmiset, jotka kaivelevat kauppojen roskiksia eivät siis ole elämäntapaintiaaneja vaan yksinhuoltajaäitejä lähiöstä.

Roskisbisnes ei ole helppoa, koska kaupat ovat alkaneet lukita jätepisteitään. Bonuksena tulee yhteiskunnallinen raivo, kun Tiina näkee roskiin heitettävän ruuan määrän. Joulun jälkeen lihatalouden eettisyys tiivistyy roskisten liepeillä. Sika kasvatetaan, jotta se voitaisiin teurastaa ja heittää kinkku kaatopaikkakuormaan.

Nyt syksyllä Tiinan ruokatalous elää runsauden aikaa, koska ystävät tekevät pakastimiinsa tilaa uudelle sadolle. He tuovat vanhoja marjoja ja viime joulun lanttulaatikot Tiinalle, joka ottaa avun iloisena vastaan.

Toisin kuin minä, joka poistuin elokuun lopussa köyhyyden piiristä, Tiina ei ole pääsemässä lähiaikoina pakoon. Hän opettaa satunnaisesti sarjakuvan tekoa, hakee aika ajoin töitä ja aikoo pyrkiä ensi keväänä ammattikorkeakouluun opiskelemaan sosiaalialaa. Rahatilannetta opiskelu ei kohenna, mutta Tiina on tottunut pärjäämään pienellä.

– Olen sellainen persoona, että elän tässä hetkessä. Tai kuten lähipiiri kuvailee, olen kuin koira, joka ei pysty hahmottamaan muita aikaulottuvuuksia.

– Ja jos rahaa tulee, en osaa käyttää sitä. Sain jokin aika sitten 200 euroa kilometrikorvauksia, kun minut oli pyydetty opettamaan sarjakuvaa ja onnistuin saamaan auton lainaan. Hullaannuin ja leikin hetken, että olen niin kuin muutkin. Ostin Comfortia enkä halpaa huuhteluainetta ja Oivariinia Lidlin Vita D'orin sijasta. Ai että oli hienoo.

Kommentit (180)
Vierailija
Viesti

Täällä 2-vuotiaan lapsen äiti,(joka opiskelee) saa verojen jälkeen yhteensä 325 euroa ja vuokraosuus on 270 euroa eli jäljelle muuhun elämiseen jää 55e/kk.. sillä pitäis puolet ruokamenoista, lapsen menoista, opiskelut, puhelin/nettilaskut yms. vaatteet, hygieniatuotteet yms. Mutta ei. Ja tukea ei avopuolison tulojen takia tule, eikä avopuolison ole ihan pakko maksaa kuin lapsensa menot.(jonka hän kuitenkin tekee, kun ei muu auta) Valtion mielestä kuitenkin miehenalun täytyy elättää itsensä lisäksi lapsi ja lapsen äiti. Oli yhdessä tai ei, mutta asuu saman katon alla. Eli tässä maailmassa, tilanteessani täytyisi valita raha tai rakkaus. JA toisen töiden takia langettaa kela yli 1000e takaisinperintään, liika asumistuesta, joka sekin oli huima 120e/kk. Ei kela sitten tarkistanut asiaa hyvissä ajoin, vaikka lappuja kanniskeltu sinne tänne. Nice. mun tilanteessa toi 177e/kk olis siis taivas.

Vierailija
Viesti

ajatelkaa ennen eu ta ranskan leipä maksoi 60 penniä ja nykyään 1,25 euroa hinnan nousua noin 12 kertaiseksi ja kaikki muukin ruoka on noussut yhtä paljon  mutta ei toimeen tulotuki eikä pienipalkaisten tulot itsekkin hankin jo markka aikana enemmän kuin nykyään

ihmisten pitäisi tulla toimeen kunnolla toimeen tulo tuella ja myös töillä  sanotaan että sosiaali toimen asiakkaat ovat hetkellisesti asiakkaita mutta totuus on että monet ovat olleet kymmeniä vuosia toimeen tulo rajan alapuolella

miksi ei toimeen tulo ja pieni tuloisten palkat ole nouseet  vaikka muiden palkat nousevat joka vuosi esim kansan edustajat 5000 - 10000 kk ja joillekin enemmän 

miksi köyhää kansaa soretaan kansassa on tulevaisuus 

antakaa kunnon toimeen tulo jokaiselle vähintään 2000 kk ja pieni palkaisille 3000 kk

valtio saa enemmän veroja ja kansalla on kaikki hyvin     kiitos

ihmisellä pitää olla kunnon toimeen tulo että se voi elää ja voi hyvin ja mahdollisuus päästä köyhyydestä

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tänään tv:ssä: SuomiLOVEssa rankka tarina: "Meidän iskä ammuttiin"

Illan jaksossa kuullaan riipaiseva perhetarina, johon liittyy Hectorin musiikki.

Perjantai-illan liikutus on jälleen varma. Tänään SuomiLOVE-ohjelmassa käsitellään rakkauden lisäksi rankkoja aiheita.

Veera ja Ville menettivät isänsä, kun he olivat vasta viisi- ja neljävuotiaita.

Perhe oli juuri rakentanut Kotkaan omakotitalon, kun isä koki väkivaltaisen kuoleman vuonna 1989.

– Meidän iskä ammuttiin illanvieton seurauksena. Siitä eteenpäin olemme olleet kolmistaan, Veera kertoo ohjelmassa.

Hän muistaa, kuinka meni veljensä kanssa nukkumaan äidin ja isän sänkyyn.

– Äiti tuli kotiin ja tuli siihen sänkyyn ja halasi meitä. Silloin mä tiesin, että iskää ei enää ole.

Veeran ja Villen äiti oli vasta 29-vuotias jäädessään leskeksi. Välillä hän teki töitä ja opiskeli samaan aikaan, kun huolehti kahdesta pienestä lapsesta.

Vaikeina hetkinä kolmikolle tarjosi lohtua Hectorin musiikki.

Nyt aikuisiksi kasvaneet Veera ja Ville ovat äidistään Minna-Mariasta ylpeitä.

– Meidän äiti on sellainen tyyppi, jollaisia tämä maailma tarvitsisi enemmän.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tom Hanks vaimonsa vakavan sairauden jälkeen: "Ihmiset yrittävät tehdä syövällä rahaa"

Näyttelijä varoittaa epätieteellisiä hoitoja tarjoavista tahoista. – He ovat saalistajia!

Näyttelijä Tom Hanksin, 59, vaimo Rita Wilson, 59, sai vuosi sitten joulukuussa tietää sairastavansa syöpää. Vaimon sairastuminen aiheutti kriisin koko perheelle.

– Me kaikki tiedämme nyt, millainen helvetti vakavat terveysongelmat ovat. Ne ilmestyvät täysin varoittamatta ja kaikki muu elämässä pysähtyy, Tom Hanks sanoo Daily Mailissa.

Hanksin mukaan hän ja vaimonsa tietävät olevansa onnekkaita, koska heille oli taloudellisesti mahdollista hankkia parasta mahdollista tarjolla olevaa hoitoa.

Hoitojen yhteydessä Wilsonilta poistettiin molemmat rinnat ja hänelle tehtiin myös korjaava leikkaus. Nyt lähes vuosi diagnoosin jälkeen Rita sanoo olevansa terve.

Tom Hanks sanoo kuitenkin panneensa vuoden aikana merkille erään erittäin huolestuttavan asian.

– Maailmassa on ihmisiä, jotka haluavat tehdä rahaa muiden vakavilla sairauksilla. Etenkin silloin, kun kyse on syövästä.

Hanksin mukaan sairastuneille tyrkytetään erilaisia epätieteellisiä hoitomuotoja ja heitä yritetään jopa suoranaisesti huijata.

– Sairastuneita voidaan esimerkiksi neuvoa menemään parannettavaksi jollekin klinikalle Boliviaan tai syömään pelkkiä persikankiviä tai muuta hullua. Nämä ihmiset yrittävät vain hyötyä taloudellisesti ja lisäävät potilaiden ahdistusta tarjoamalla turhia toiveita. Ja tätä tapahtuu hämmästyttävän paljon. He ovat saalistajia, Hanks sanoo.

Tom Hanks ja Rita Wilson ovat olleet naimisissa 27 vuotta. Heillä on kaksi yhteistä lasta Chester ja Truman. Perheeseen kuuluu myös kaksi lasta, Colin ja Elizabeth, Tomin edellisestä liitosta.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tällaista seksuaalineuvontaa turvapaikanhakijoille nyt opetetaan

Saataisiinko samat ohjeet vihdoin myös koko kantaväestön tietoisuuteen?

Keskustelu turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista on käynyt kuumana tällä viikolla, kun 17-vuotias ulkomaalaistaustainen mies vangittiin epäiltynä 14-vuotiaan tytön raiskauksesta Kempeleessä.

Kymmenessä tämän vuoden aikana poliisin tietoon tulleessa raiskausepäilyssä on epäiltynä turvapaikanhakija. Helsingin Sanomien perjantaina julkaistun jutun mukaan Suomessa tulee poliisin tietoon vuosittain noin tuhat raiskausta, ja uhreista 70–100 on 10–14-vuotiaita. Valtaosa näistä raiskauksista on kantasuomalaisten miesten tekemiä. Moni kysyikin loppuviikosta, miksi vasta nyt raiskaus on Suomessa kriisikeskustelun paikka. Miksi tuhannet muut raiskaukset menevät kohutta ohi?

"Miten tekopyhää on yhtäkkiä kiinnostua Suomessa naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta vain, koska sen avulla voidaan puskea muukalaisvihaisia poliittisia päämääriä", kirjoitti Nettles & Slime -blogi.  Samasta aiheesta kirjoitti Bluestocking-blogi.

Keskiviikkona Maahanmuuttovirasto ilmoitti, että se lisää Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden valistusta. Yksi osa laajaa koulutusmateriaalia on seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät ohjeet. Ehkä ne tulevat nyt turvapaikanhakijoiden lisäksi myös kantasuomalaisen väestön tietoon.

Ohjeet on koostettu Maahanmuuttoviraston koulutusmateriaalin lisäsi Väestöliitön Youtube-kanavalla olevalta videolta.

Suomenkielinen osuus alkaa 4.17 minuutin kohtalta.

– Seksuaalisuus on eri asia kuin seksi. Seksi on toimintaa yksin tai yhdessä, kun molemmat osapuolet sitä haluavat.

– Suomessa pariskunnat voivat asua yhdessä ennen kuin he menevät naimisiin.

– Kaikki saavat vapaasti valita, kenen tahansa kanssa he seurustelevat ja avioituvat. Kaikki eivät mene naimisiin ollenkaan ja se on tavallista Suomessa.

– Myös samaa sukupuolta olevat parit voivat olla avoimesti yhdessä ja perustaa perheen.

– Kolme tärkeää ohjetta ovat: tasa-arvo, turvallisuus ja terveys. Kaikkiin liittyy yksi yhteinen tekijä: kunnioitus toista ihmistä kohtaan.

– Suomessa tasa-arvo ja yhdenvertaisuus koskevat kaikkia ihmisiä sukupuolesta, seksuaalisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, vammasta tai sairaudesta, uskonnosta, etnisestä taustasta ja vakaumuksesta riippumatta.

– Suomen laki koskee jokaista täällä oleskelevaa ihmistä.

– Kaikilla ihmisillä on oikeus kieltäytyä seksistä.

– Seksiin ja koskettamiseen tulee aina kysyä lupa ja saada hyväksyntä. Luvaton koskettelu ja sopimattomien kuvien ja viestien levittäminen sekä seksistä, kehosta tai vaatteista huutelu on Suomessa kiellettyä.

– Seksiin pakottaminen on vakava rikos. Se vaikuttaa myös turvapaikanhakuprosessiin.

– Seksiin ei saa pakottaa vaikka olisi naimisissa kumppanin kanssa.

– Suomessa seksi alle 16-vuotiaan kanssa on kiellettyä. Täysi-ikäiset eli 18-vuotiaat ja sen ylittäneet ovat aina vastuussa teoistaan.

– Käytä seksin aikana kondomia, joka suojaa sinua ja kumppaniasi raskaudelta ja seksitaudeilta.

– Seksitautien ja raskauden ehkäisy on sallittua, tavallista ja hyväksyttyä Suomessa. Kondomeja voit ostaa vapaasti kaupasta, kioskeista tai apteekeista.

Kommentit (6)
Vierailija
Viesti

Tuo video on kyllä aika naurettava. Kyllä sen lain pitäisi olla silleen että mikä tahansa ihmisen yksityisyyttä rikkova rikos aiheuttaa karkoittamisen maasta.

Kitarisa
Viesti

Juttunne kuva on täysin epäonnistunut.

Uros- ja naaras-merkkejä ei tunnista kuin ristikoita täyttelevät ihmiset.

Tällaiset ohjeet riittäisivät:

1. Älä raiskaa.

2. Älä tapa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Katja Kettu söi jouluruokaa jo heinäkuussa, lue miksi!

Katja Ketun kirjaprojekti vei hänet tutustumaan intiaanien ja suomalaisten siirtolaisten jälkeläisiin. – Meillä kaikilla on Pohjois-Amerikassa suomalaissyntyisiä esivanhempia, hän kertoo.

Kirjailija Katja Kettu työstää parhaillaan Fintiaanien mailla -nimistä kirjaa toimittaja Maria Seppälän ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa. Matkallaan intiaanireservaateissa Michiganissa ja Minnesotassa kolmikko kävi tapaamassa intiaaneja ja törmäsi fintiaani-käsitteeseen.

– Intiaanien ja suomalaisten siirtolaisten välille on aikanaan syntynyt niin paljon liittoja, että heidän jälkeläisistään alettiin käyttää fintiaani-termiä. Kyseessä on lähes viiden miljoonan ihmisen joukko, Katja kertoi WSOY:n kevään ja kesän 2016 uutuuskirjojen julkistustilaisuudessa.

Intiaaneja ja suomalaisia siirtolaisia yhdistivät metsästys, luonnosta eläminen ja kansantarut, kuten myös samanlainen mielenmaisema. Aiheesta ei ole olemassa paljoakaan kirjallisuutta. 

– Olen lapsesta saakka ollut kiinnostunut alkuperäiskansoista, varsinkin intiaaneista. Kävin lukiossakin intiaaneista kertovan kurssin. Haluan tietää, millaista on ollut elää alkuperäiskansana, kun omalle maalle vyöryy miljoonia ihmisiä, ja millaisia harhakuvitelmia meillä saattaa olla heistä. Meillä kaikilla on Pohjois-Amerikassa suomalaissyntyisiä esivanhempia. Sieltä löytyy edelleen sukunimiä kuten Salmenperä, Kotiranta, Jaakola, Vainio ja Saunapelto.

Joulukattaus heinäkuussa

Katja, Maria ja Meeri viettivät kaksi kesää reservaateissa tutustuakseen oikeasti paikallisiin ihmisiin. He asuivat heidän kotonaan ja mökeillään ja kuulivat koskettavia tarinoita. Michiganissa he eksyivät Little Finland -nimiseen paikkaan, jossa oli meneillään suomalaiset kesätanhut. 

– Meidät otettiin todella lämpimästi vastaan ja meille haluttiin tarjota suomalaisia ruokia. Ainoat ruuat, joita he osasivat tehdä, olivat jouluruokia. Siellä oli sitten heinäkuussa joulupöytä koreana kinkkuineen ja rosolleineen. Ja olivat ne kansantanssitkin aika erikoisia ja jännittäviä, Katja muisteli.

Kolmikko pääsi myös vierailemaan Native America -nimisessä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja käsittelevässä tv-ohjelmassa. Kaikki paikalliset olivat äärimmäisen kiinnostuneita suomalaisuudesta.

– Intiaanivähemmistöt ovat kärsineet siitä, että heillä ei ole ollut oikeutta puhua omaa kieltään. Se on vaikuttanut heidän itsetuntoonsa. Alemmuuden tunteesta on syntynyt vihaa, josta taas on seurannut syrjäytymistä, työttömyyttä ja rikollisuutta. 

Naisen mieleen jäi myös kohtaaminen yhdeksänkymppisen kaivosmies-Ettun kanssa, joka halusi elvyttää suomen kieltään.

– Olimme jutelleet kolmisen tuntia ja huomasin, etten tajua sanaakaan. He olivat tavallaan kehittäneet oman fintiaani-kielen. Vaihdoimme nopeasti englantiin, Katja nauroi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaupallinen yhteistyö